Sony Xperia X review: teleurstellend voor zijn prijs

Geheel onverwacht kondigde Sony eerder dit jaar een nieuwe smartphone-lijn aan: de X-lijn. Eén van de toestellen in deze lijn is de Sony Xperia X. Hoe de smartphone ons is bevallen, en of we je hem zouden aanraden, dat kom je te weten in deze review.

We gaan terug naar het MWC in februari. Zoals ieder jaar houdt Sony een persconferentie om zijn nieuwe toestellen aan te kondigen. Maar in tegenstelling tot vorige jaren, werd er dit jaar geen nieuwe Xperia Z-smartphone aangekondigd. In plaats daarvan kwam Sony met een geheel nieuwe lijn aan toestellen. In deze lijn vinden we drie smartphones terug. De Sony Xperia XA, Xperia X en Xperia X Performance.

Drie nieuwe toestellen met daarachter een nieuwe filosofie: Sony wil de software van zijn toestellen slimmer maken om je zo beter te helpen in je dagelijkse leven. Momenteel is deze extra functionaliteit nog redelijk beperkt. Maar kijkende naar een aantal concepten, waaronder een Iron Man-achtige projector met Jarvis functionaliteit, zien we dat ze het groots willen aanpakken.

Sony Xperia X review

Al is niet alles van de nieuwe smartphones helemaal hetzelfde. Iets waar Xperia X-toestellen voor bekend zijn is hun waterdichtheid, iets wat geen één van de drie nieuwe X-toestellen is. Ook de specificaties die je in de X-smartphones terug vindt zijn niet spectaculair. Zo zat er in de Xperia Z5-smartphone een krachtige Snapdragon 810-processor terwijl enkel de Xperia X Performance is voorzien van een Snapdragon 820-processor (de opvolger van de 810).

Maar misschien is dit niet zo’n probleem. Apple bewijst ieder jaar opnieuw dat specificaties niet alles zeggen. En wie weet wil Sony eenzelfde statement maken. Of ze het lukt is iets anders. Wat wel behouden blijft bij de X-toestellen is het typische Sony-ontwerp. Net zoals de toestellen in de Z-lijn van Sony zijn alle drie de X-toestellen voorzien van een typisch, vierkant Sony ontwerp. You hate it or love it, maar wij vinden het er wel goed uitzien.

Als toestel middenin de X-lijn heeft Sony de Xperia X op de markt gebracht. Het toestel is voorzien van een Snapdragon 650-octacoreprocessor gekoppeld aan 3GB werkgeheugen. Verder zit er een 2620mAh grote accu in het toestel en het 33 GB intern geheugen is uitbreidbaar. Gelukkig maar! Foto’s kun je schieten met een 23-megapixel achtercamera en 13-megapixel selfiecamera.

De specificaties van de smartphone zijn dus wat verdeeld. Langs de ene kant is het toestel voorzien van bijna high-end componenten, maar als je naar de processor kijkt zie je dat hij niet helemaal high-end is. Maar de prijs, die is wel high-end. Voor het toestel betaal je namelijk makkelijk €598.

Maar wie weet heeft Sony het wel voor elkaar gekregen, en wie weet is dit eigenlijk mid-range toestel zijn high-end prijskaartje wel waard. Of dit werkelijk zo is, dat vertellen we je in deze review.

Specificaties van de Sony Xperia X
Algemeen
 • Uitgebracht op May 2016
 • Draait op Android 6.0 Marshmallow
Processor
 • Qualcomm Snapdragon 650
 • hexacore-processor op 1.8GHz
 • Grafisch: Adreno 510
Scherm
 • 5" IPS LCD scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig
 • 1920x1080 schermresolutie
Camera
 • 23MP camera met autofocus
 • LED-flitser
 • 1080p (Full HD) video opnames
 • 13MP camera voorkant

Een Sony-smartphone herken je gewoon. Bijna alle smartphone-fabrikanten zijn overgestapt op een afgerond ontwerp terwijl Sony koppig blijft geloven in een hoekige smartphone. En we moeten toegeven, hier is helemaal niets mis mee.

Hoewel een hoekige smartphone vaak gezien wordt als ouderwets, is de Sony Xperia X dit zeker niet

Hoewel een hoekige smartphone vaak gezien wordt als ouderwets, is de Sony Xperia X dit zeker niet. Het toestel ziet er modern uit, maar gewoon niet vernieuwend. Als je één Sony smartphone hebt gezien, dan heb je ze allemaal wel gezien. Ten minste, dan heb je ze allemaal van ver gezien. Want het zijn kleine details die de Xperia X maken tot wat het toestel is.

Het zijn de kleine dingen die de Xperia X maken tot wat het toestel is

Zo heb je achteraan geen glazen paneeltje zoals op de Xperia Z5. Sony heeft gekozen om het toestel een matte alumnium achterkant te geven. Omdat het alumnium mat is, voelt de achterkant van het toestel wat ruwer aan, wat echt wel een pluspunt is als je het mij vraagt. Door zijn ruwere afwerking straalt de Xperia X een high-end gloed uit. En voor het gros van het ontwerp van de smartphone is dat terecht.

Sony Xperia X review

Maar bij de plaatsing van de achtercamera verraadt Sony zich. Het randje van de sensor steekt een klein beetje uit het ontwerp, en dan weet je dat ze dit enkel hebben gedaan omdat ze met een kleiner budget moesten werken. Anders was de sensor wel volledig in het ontwerp verwerkt of zou deze verder uit het toestel steken. Maar ja, ook dit is slechts een detail.

In plaats van aluminium heeft Sony gekozen voor plastic als materiaal voor de rand van het toestel

Sony Xperia X reviewWat ik wel een groter ‘probleem’ vind is de rand van het toestel. Wanneer je de X bekijkt lijkt het net alsof hij voorzien is van een mooie en premium aluminium rand. Wanneer je het toestel van dichter bekijkt en vasthoudt merk je dat niets minder waar is. In plaats van aluminium heeft Sony gekozen voor een plastic rand. Op zich geen groot probleem, wel een teleurstelling in mijn opinie. Al neemt dit niet weg dat Sony de rand van een mooi en misleidend likje verf heeft voorzien.

Aan de linker zijde van het toestel vind je onder een poortje een sim-slot en eveneens een slot om je micro sd-kaart in te steken. Onderaan zitten de micro usb-poort en headphone jack terwijl je aan de rechterzijde alle knoppen terugvindt.

De knop heeft een stevig gevoel wanneer je hem indrukt

Sony Xperia X reviewOver de rechterzijde van het toestel zijn mijn gevoelens verdeeld. De powerknop met daarin een razendsnelle vingerafdrukscanner vind ik goed geplaatst. En de knop heeft een stevig gevoel wanneer je hem indrukt, iets wat ik altijd wel leuk vind. Maar bijkomend is dan weer dat de vingerafdrukscanner soms op willekeurige momenten beslist niet mee te werken.

Ik heb het vaak gehad dat ik een melding kreeg dat de vingerafdruk-hardware niet toegankelijk was. Hoe dit kan weet ik niet. Ik hoop wel dat Sony dit probleem binnenkort oplost met een update. Als de vingerafdrukscanner werkt, dan werkt hij gelukkig wel helemaal naar behoren. Al was het in het begin wel even wennen aan de plaatsing, ik ben een vingerafdrukscanner aan de voor- of achterzijde van een smartphone gewoon.

Ik vind dit een verschrikkelijke plaatsing

Maar goed, de knoppen. Onder de volumeknop vind je de powerknop terug. Deze is net boven de goed geplaatste cameraknop geplaatst. En ik ga gewoon eerlijk met je zijn: ik vind dit een verschrikkelijke plaatsing. Als je de smartphone vast hebt in één hand is het bijna onmogelijk om het volume aan te passen zonder de smartphone anders vast te nemen of te laten vallen. Ja, Sony heeft dit altijd al gedaan op zijn toestellen. Maar ik ben er nooit een fan van geweest en zal het ook nooit worden.

Sony Xperia X review

Vooraan het toestel vind je een glazen paneeltje terug met daaronder het scherm. Rondom het scherm is er behalve aan de boven- en onderzijde van het toestel weinig rand. Hierdoor is de smartphone redelijk compact, al speelt zijn ‘kleine’ 5-inch scherm hier natuurlijk ook wel een rol in. Dankzij zijn vierkant ontwerp, en het gebruik van premium materialen waaronder aluminium, voelt de smartphone lekker stevig aan wanneer je hem vasthoudt. Altijd mooi meegenomen, niet?

Sony Xperia X reviewHoewel ik liever een grote smartphone heb, heb ik weinig aan te merken op het ‘kleine’ scherm van de Xperia X. Zoals hierboven al vermeld is het scherm 5-inch groot. Sony heeft ervoor gekozen om een full HD-paneel in het toestel te steken waardoor alles lekker scherp wordt weergegeven en je geen pixels ziet zitten. Hoera!

De kijkhoeken en helderheid zijn helemaal in orde. Zelfs in volle zon blijft alles makkelijk leesbaar, ook al houd je je smartphone niet recht voor je gezicht. Qua kleurenweergave heb ik ook niets op te merken. Kleuren worden waarheidsgetrouw weergegeven. Mocht de kleurenweergave je toch niet aanstaan, dan kun je in de instellingen de kleurenweergave makkelijk aanpassen.

Al bij al heeft Sony dus wel een mooi ontworpen toestel afgeleverd. En zelfs de “lime” versie van de smartphone (goud bij ons) ziet er goed uit. Mocht dit niet je kleur zijn, het toestel is eveneens te verkrijgen in andere leuke kleurtjes waaronder rosé-goud, zwart en zilver.

Een smartphone moet niet alleen esthetisch voldoen, hij moet ook goed presteren. Want hoe je het nu draait of keert, als een smartphone er super uitziet maar niet goed presteert ga je hem niet blijven gebruiken. Bij dit toestel zijn de prestaties een beetje verdeeld. En dan vooral in de zin van: ben jij een zware gebruiker of niet. Als je een gemiddelde gebruiker bent is de Xperia X meer dan krachtig genoeg.

Sony Xperia X reviewOok niet geweldig zijn de speakers op het toestel. Ze zijn wel front-facing, maar dat maakt ze niet per se goed. Audio wordt wel mooi weergegeven, enkel de speakers kunnen niet luid genoeg staan. Mocht je in een iets lawaaierige omgeving naar je muziek willen luisteren met de speakers van de Xperia X, dan kan ik je nu al zeggen dat dit niet zo goed zal lukken.

De batterij in de Sony Xperia X 2620mAh groot en volgens het bedrijf kun je er makkelijk twee dagen mee doorkomen op één laadbeurt. Ik ben hier om te vertellen dat dit kan, hetzij niet makkelijk. Om twee dagen door te komen moet je echt wel goed op je gebruik letten en beroep doen op de Stamina (+) modus waarvan het toestel is voorzien. Zoals je al zou verwachten is de Stamina-modus een batterijbesparingsmodus. Volgens Sony zou deze beter moeten werken dan het standaard alternatief dat Android heeft te bieden. Ik ben hiervan niet zo overtuigd. Het werkt, maar echt heel veel batterij besparen doet de functie niet.

Ik, als zware gebruiker, kon mits een klein beetje letten op mijn verbruik inderdaad de dag wel doorkomen. Al had ik tegen het einde van mijn dag nog maar 10% over. Meestal kreeg ik rond de 3uur screen-on tijd uit het toestel. Niet al te best, maar het kan er nog net mee door. Maar als je een gemiddelde gebruiker bent, zal de accu zal wel voldoen aan je eisen. Ik gebruik mijn smartphone gewoon echt heel zwaar. Gelukkig kon ik als de batterij van de Xperia X bijna leeg was hem wel snel terug opladen. Draadloos kun je het toestel niet opladen.

De software is iets bijzonders bij de Xperia X. Zoals ik hierboven al even vermeldde, wil Sony zijn toestellen voorzien van slimme software. En met slimme software bedoelen ze software waar je iets mee vooruit bent in het leven. Software die min of meer kan denken voor zichzelf.

In de Xperia X vind je dit soort software niet terug. Waarschijnlijk moeten we nog wel een aantal jaren wachten alvorens we dit soort software kunnen terugvinden in onze toestellen. Maar dit neemt niet weg dat de Xperia X nu al voorzien is van nette software.

Als je echter totaal niet van een skin houdt, dan zal de Xperia X zijn software je totaal niet liggen. Als je wel kunt leven met een skin, dan is de kans groot dat je, net zoals ik, de software van de Xperia X heel leuk vindt. Ja de skin die Sony overheen Android 6.0.1 Marshmallow heen heeft gebouwd is merkbaar aanwezig.

Ja er staan heel wat standaard meegeleverde applicaties op het toestel. Maar alles wat is meegeleverd is wel netjes ontworpen en werkt helemaal naar behoren. Al moet ik wel toegeven dat sommige elementen van de skin een beetje ouderwets zijn ontworpen. Maar ja, je kunt natuurlijk niet alles hebben in het leven.

En met de skin van de Xperia X is dit ook zo. Je hebt een skin die aanwezig is met een aantal handige functies, maar je hebt ze niet allemaal. Zo mis ik de mogelijkheid om in split screen te kunnen multitasken of applicaties, in kleinere weergave, over een andere applicatie te kunnen gebruiken. Iets dat wel mogelijk was met de Xperia Z5.

Waarom Sony deze functie niet meer inbouwt in de software is onduidelijk. Het kan zijn omdat de Xperia X er niet krachtig genoeg voor is, maar even goed kan het zijn dat dit hun manier is om ervoor te zorgen dat de software van de toestellen dichter bij de stock-versie van Android hangt.

Sony Xperia X review screenshot: 3Er zijn gelukkig wel nog andere functies aanwezig in de software. Zo heb je de Stamina modi maar ook kun je thema’s installeren en aanpassen hoe audio wordt weergegeven.

En over audio gesproken. Sony heeft zijn Xperia X voorzien van nette multimedia-applicaties. Zo is de muziek applicatie rijkelijk onderverdeeld en werkt deze helemaal naar behoren. En als je zou willen kun je zelfs in de applicatie een link naar Spotifiy maken. Verder merk je wel meer op dat Sony goed is in multitmedia. Zo heb je een applicatie om de tv-gids van jouw land te raadplegen en ook één om een nummer op te zoeken (een beetje zoals Shazam). Ben je een multimedia-fan, dan is de software van de Xperia X ideaal voor jou.

Ook wanneer je een PlayStation 4 hebt is de software interessant voor je. Beide toestellen kunnen namelijk goed met elkaar communiceren wat de gebruikerservaring positief zou moeten beïnvloeden. Ik kan hier alleen niet over meespreken, ik heb geen PlayStation 4. Verder zijn er nog wel wat meer applicaties meegeleverd waardoor je slechts 21GB over houdt van het 32GB intern geheugen.

De software van de Sony Xperia X is wel merkbaar aanwezig en bijgevolg niet voor iedereen geschikt. Maar als je iemand bent die graag een toestel heeft met een rijk aanbod aan multimedia-applicaties, dan is de software van de Xperia X interessant voor jou.

Sony Xperia X reviewBij Sony weten ze hoe ze camerasensoren moeten maken. De beste camera die je momenteel in een smartphone kunt vinden is gemaakt door Sony, je vindt hem alleen niet terug in een Sony smartphone. Hij zit namelijk in de Samsung Galaxy S7.

De beste camera die je momenteel in een smartphone kunt vinden is gemaakt door Sony

Maar ook andere fabrikanten doen beroep op Sony als het om camerasensoren gaat. Zij weten nu eenmaal hoe ze de ‘perfecte’ sensor moeten maken. Wat ze niet weten, is wat er moet gebeuren als de sensor een foto heeft genomen. De verwerking achter de camera’s in hun eigen smartphones is niet zo goed waardoor ze de laatste jaren andere smartphone fabrikanten niet kunnen bijbenen qua goede camera.

Sony Xperia X review

En ik kan je zeggen, met de Xperia X halen ze deze kleine achterstand niet in. Dankzij de 23-megapixel achtercamera van het toestel kun je mooie foto’s nemen met de X. Maar daar is het meeste ook wel mee gezegd. De foto’s genomen met het toestel zien er goed uit: kleuren worden mooi weergegeven, de detailweergave is oké en de prestaties in mindere lichtomstandigheden kunnen ermee door (je zult alleen wel redelijk vlug ruis opmerken). Je hebt alleen nooit de beste prestaties. Alles zou beter kunnen bij dit toestel. Het neemt natuurlijk niet weg dat de Xperia X wel geschikt is om heel mooie foto’s mee te maken. Er zijn gewoon smartphones met een betere camera. Voor zijn prijs is de camera van de Xperia X al bij al wel oké.

Dat je met de Xperia X zowat de beste selfies kunt nemen valt niet te betwisten. Sony heeft zijn smartphone namelijk voorzien van een 13-megapixel selfiecamera. Als je weet dat de meeste smartphones een 5-megapixel selfiecamera hebben zou je dit zelfs bijna een overkill kunnen noemen. Maar megapixels zeggen niet altijd alles. Ja, selfies genomen met de Xperia X zien er heel goed uit. Er is alleen niet zo extreem veel verschil tussen selfies die je neemt met de Xperia X en selfies genomen met een smartphone die voorzien is van een 5-megapixel selfiecamera.

In genomen selfies worden details heel goed weergegeven, net zoals kleuren. In mindere lichtomstandigheden presteert de camera niet veel beter dan die in andere smartphones. Maar kort samengevat: wil je een echte selfie king/queen worden. De selficamera van de Sony Xperia X zal je hierbij kunnen helpen.

De camera-applicatie kan voorspellen waar een bewegend object vervolgens naartoe zal bewegen

Om even terug te komen op de slimme software van de Xperia X. Het slimste deel software van de Xperia X is eigenlijk zijn camera-applicatie. De camera-applicatie kan voorspellen waar een bewegend object vervolgens naartoe zal bewegen. Welke beweging dit object ook doet. In Barcelona had Sony een mooi opstelling gemaakt om dit te presenteren, en enkele maanden later lijkt de functie het nog altijd te doen.

Het enige waar ik wel moeilijkheden mee had was met het focussen op stilstaande voorwerpen. De Xperia X is ook voorzien van automatische focus die nogal heel zelfzeker is om het zo te zeggen. Soms drukte ik ergens op, en dan wilde het toestel gewoon niet focussen. Vaak was het zelfs zo dat het gewoon terug het focus-venster liet zien waar het was voor ik begon te tikken om te focussen. En zelfs wanneer je uit de super auto modus in de camera-applicatie gaat (een modus die alles van landschap tot belichting bekijkt en zo de ideale instellingen kiest voor het nemen van een mooie foto) bleef de focus koppig zijn eigen ding doen. Dat belooft voor de komende slimme producten van Sony!

Gelukkig is de applicatie overzichtelijk en makkelijk in gebruik en kun je eveneens ook voor een professionele modus kiezen waarin je wel zelf kunt kiezen waarop te focussen.

Filmen met het toestel doe je in maximaal full-HD. Geschoten beelden zien er degelijk uit en dankzij de aanwezigheid van optische beeldstabilisatie zien de beelden, zoals meestal het geval is bij een Sony smartphone, er redelijk stabiel uit.

Met de Xperia X levert Sony een smartphone af die ons wel kan bekoren. Het is een mooi toestel, presteert voor de gemiddelde gebruiker naar behoren en je kunt er mooie foto’s mee nemen. Alleen de prijs zit tegen. Voor het geld van de Xperia X kun je beter krijgen, en dat is ook wat ons tegenvalt bij dit toestel.

Sony Xperia X review

Hoewel de Sony Xperia X met een prijs van ongeveer €598 helemaal niet de duurste smartphone is die je kunt kopen, vinden we hem toch iets te duur voor wat je krijgt. Kijk maar naar de processor in de smartphone. Het is exact dezelfde processor die je ook kunt terugvinden in een smartphone die half zo duur is. En op zich zijn de prestaties van het toestel wel goed, alleen niet voor zijn prijs.

Als we de prijs van de Xperia X vergeten, is het een geweldig toestel. Maar met de prijs in ons achterhoofd durven we te zeggen dat we een beetje teleurgesteld zijn. Het toestel doet wat het moet doen, maar jammer genoeg ook niet meer dan dat. Er zit, op het ontwerp misschien na, niet echt een wauw-factor in het toestel. En als je anno 2016 veel toestellen wilt verkopen is dat nu eenmaal wat je nodig hebt.

Zouden we je de Sony Xperia X aanraden? We zouden je hem niet afraden, maar voor ongeveer hetzelfde geld kun je beter krijgen.

Onze review score
Pluspunten
 • Mooi ontwerp
 • Degelijke camera's
 • Leuke software
Minpunten
 • Prijs
 • Geen optimale detailafwerking

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters