Sony Xperia XA review: Mooi, klein, duur

Eén van de nieuwe toestellen in Sony zijn nieuwe X-lijn is de Sony Xperia XA. Dit toestel is de goedkoopste variant van de toestellen in de X-lijn. Of de smartphone ook echt een goede koop is, dat vertellen we je in deze review.

Hoewel het niet zo lijkt, heeft Sony de voorbije jaren meerdere problemen gehad met zijn smartphone divisie. In plaats van winst te maken boekte het bedrijf tot voor kort enkel (grote) verliezen met het verkopen van zijn smartphones. Zoals ieder bedrijf dat met financiële problemen kampt, heeft ook Sony gezocht naar een oplossing voor dit probleem. En deze lijken ze gevonden te hebben. Vorig kwartaal kende Sony met de verkoop van zijn smartphones opnieuw een kleine winst.

Deze winst is er grotendeels gekomen door de nieuwe smartphone-lijn die het bedrijf is begonnen: de X-lijn. Als vervanger van de Z-lijn zijn deze X-smartphones eveneens voorzien van een typisch Sony ontwerp. Maar ze bevinden zich wel in hogere prijsklasse. De Xperia XA is als goedkoopste variant van de X-smartphones hier geen uitzondering op. Want zelfs voor de goedkoopste X-smartphone betaal je al makkelijk €270.

Je krijgt er wel een mooi ontworpen, niet waterdichte, smartphone voor met intern een MediaTek MT6755 Helio P10 octacore-processor gekoppeld aan 2GB werkgeheugen. De accu van de smartphone is 2300mAh groot. Vooraan vind je een 5-inch HD-scherm. Achteraan zit een 13-megapixel achtercamera. Selfies neem je met een 8-megapixel selfiecamera.

Kijkende naar wat de XA te bieden heeft op papier zijn onze verwachtingen een beetje verdeeld. Op zich lijkt het wel een veelbelovend toestel te zijn, maar er is ook heel veel concurrentie in het prijssegment waarin Sony zich met zijn Xperia XA begeeft. Wij hebben de Sony Xperia XA grondig uitgetest, en in deze review gaan we je alles vertellen over dit toestel.

Een Sony-smartphone herken je van ver. Al meerdere jaren volgt Sony een typische rechthoekige ontwerpstijl voor zijn toestellen. Hier is niets mis mee, een smartphone moet niet per se symmetrisch zijn zoals de Galaxy Note 7.

Een Sony-smartphone herken je van ver

Sony Xperia XA review

Maar met de Xperia XA (en eigenlijk iedere Xperia X-smartphone) stapt Sony wel af van iets waar ze met de Xperia Z trouw aan bleven. De Xperia XA is niet waterdicht. Op zich is dit geen ramp, de meeste smartphones zijn niet waterdicht. Het is alleen jammer dat de Xperia XA zoveel wegheeft van de Xperia Z-smartphones maar dan toch niet waterdicht is.

De Xperia XA is niet waterdicht

Sony Xperia XA reviewWat ik ook wel jammer vind voor een toestel van bijna €300 is dat hij niet voorzien is van een vingerafdrukscanner. In de andere X-smartphones vind je er namelijk één terug in de powerknop. En nu dat we toch bezig zijn over de powerknop, hier ben ik ook niet zo tevreden mee.

Om te beginnen vind ik hem er wat ouderwets en vooral niet mooi uitzien. Ja, het is een typische Sony powerknop, maar dat maakt niet dat hij er opeens beter uitziet. Zeker niet omdat de Xperia X bijvoorbeeld wel een mooie powerknop heeft. Verder vind ik de knop ook niet echt makkelijk om in te drukken. Doordat hij zo klein is en zo dicht bij de volumeknoppen staat heb ik wel vaker gehad dat ik tegelijk op de power- en volumeknop drukte.

En net zoals bij iedere Xperia-smartphone vind ik de plaatsing van de volumeknoppen niet ideaal. Naar mijn mening staan ze veel te laag. Maar het kan goed zijn dat je het hier niet met mij over eens bent.

Algemeen gezien voelt de Xperia XA stevig aan

Waar je mij vermoedelijk wel in kunt volgen is dat de Xperia XA desondanks zijn plastic ontwerp er nog altijd heel premium uitziet. Buiten de aluminium randen aan de linker- en rechterzijde van de smartphone is de Xperia XA voor de rest helemaal gemaakt uit plastic. Het spijtige is dat aan de randen je duidelijk de overgang van plastic naar aluminum kunt zien en voelen. Er zitten heel kleine openingetjes tussen de twee soorten rand in. Ik had ze liever niet gezien, maar de XA blijft nu eenmaal een ‘goedkoop’ toestel. 

Omdat Sony heeft gekozen een mat plastic te gebruiken, ziet alles er veel duurder uit. Zo heeft de plastic achterkant wel iets weg van de aluminium Xperia X. En algemeen gezien voelt de Xperia XA stevig aan.

Sony Xperia XA reviewTijdens mijn testperiode heb ik geen enkele keer last gehad van kraakjes of dergelijke. En het klepje aan de linker zijde waarachter een micro-sd kaart slotje en slotje voor je simkaart zit, sluit mooi aan op het ontwerp en hangt eveneens stevig vast.

Handig is dat je aan de rechterzijde, onder de naar mijn mening niet zo goed geplaatste volumeknoppen, een camera-knop terugvindt. Deze kun je gebruiken om snel de camera-applicatie te openen en een foto te nemen.

Achteraan vind je een plastic afwerking terug met een matte toets

Achteraan vind je een plastic afwerking terug met een matte toets. Omdat onze unit wit is zien we er nauwelijks vingerafdrukken op. De achtercamera steekt gelukkig niet uit het ontwerp.

De voorzijde is waar de echte schoonheid van de Xperia XA zit. Er is namelijk bijna geen rand rondom de zijkanten van het scherm. Hierdoor lijkt het alsof het scherm uit het toestel komt, en het ziet er ook heel netjes uit.

Bovenaan en onderaan heb je natuurlijk wel nog redelijk dikke randen, maar hier valt makkelijk mee te leven. Het ziet er netjes uit en de smartphone blijft er, desondanks zijn 5-inch scherm, lekker compact door. En de speaker die je gebruikt om mee te telefoneren is eveneens mooi in de rand aan de bovenzijde van het toestel verwerkt. Ik blijf het alleen jammer vinden dat Sony zijn Xperia XA niet voorzien heeft van een waterdicht, aluminium ontwerp. Voor de prijs van de smartphone had dit naar mijn mening echt wel gemogen.

Hierboven zeg ik dat het scherm uit de smartphone lijkt te komen. En ergens is dit wel zo. Maar het uit scherm dat ‘uit de smartphone’ komt is niet dit is niet helemaal wat het moet zijn.

Het uit scherm dat ‘uit de smartphone’ komt is niet helemaal wat het moet zijn

Sony Xperia XA reviewVan zodra je de smartphone aanzet zul je merken dat de kleuren heel blauw en flets worden weergegeven, het scherm niet bijzonder helder kan staan en vooral dat je pixels kunt zien.

Dit vind ik bijzonder jammer. Zeker omdat het scherm van, om een voorbeeld te geven, de Honor 5C die ongeveer €50 minder kost, veel beter is. Je ziet er geen pixels op, kleuren worden wél degelijk weergegeven en het scherm kan eveneens lekker helder staan.

Je kunt natuurlijk altijd zelf de kleurinstellingen aanpassen, maar aan de pixels en fletsheid ga je niet veel kunnen veranderen. Ergens is het wel te begrijpen dat er een HD-scherm in de smartphone zit. Sony moet ergens op besparen. Maar naar mijn mening hebben ze een verkeerde besparing doorgevoerd. Zeker omdat full-HD echt wel een standaard begint te worden voor midrange-smartphones. 

Gelukkig zijn de prestaties van de smartphone wel iets beter dan het scherm. In het toestel zit een MediaTek MT6755 Helio P10-octacore processor gekoppeld aan 2GB werkgeheugen. De processor zelf is niet zo bijzonder krachtig, maar is wel gewoon goed genoeg voor een toestel in deze prijsklasse.

Dagelijkse taken tot halfzwaar gamen vormen geen probleem

Dagelijkse taken tot halfzwaar gamen vormen geen probleem. Als je iets zwaardere applicaties gebruikt zul je wel merken dat het geen top processor is. Maar voor de gemiddelde gebruiker is de Xperia XA krachtig genoeg.

Als je veel multitaskt zal de Xperia XA wel een beetje teleurstellen. Omdat het toestel slechts 2GB werkgeheugen heeft duurt het niet lang alvorens dit werkgeheugen vol staat en applicaties opnieuw moeten laden. Leuk is dit niet, en weeral: voor zijn prijs had ik beter verwacht. Wat wel leuk is, is dat het 16GB intern geheugen makkelijk uitbreidbaar is met een micro sd-kaartje.

In de smartphone zit ook nog een 2300mAh grote accu. In tegenstelling tot wat je zou verwachten van een smartphone met slechts een HD-scherm, kun je niet lang op één laadbeurt doorgaan met de Xperia XA. Wanneer je de XA gebruikt loopt de batterij leeg.

Wanneer je de XA gebruikt loopt de batterij leeg

Ik heb er slechts één keer een volledige dag mee kunnen doorkomen op één laadbeurt en dit was wanneer ik de XA nauwelijks gebruikt had. Zelfs bij gemiddeld gebruik haal je het eind van de dag waarschijnlijk niet. Ben je een zware gebruiker, dan moet je zelfs niet dromen van een volledige dag door te komen op één laadbeurt.

Jammer, maar het is nu eenmaal zo. Gemiddeld kon ik rond 2:45u screen on tijd uit de smartphone halen. Dit met helderheid op automatisch en bluetooth en mobiele dataconnectie aan voor 20% van de dag. Het positieve punt aan de kleine accu is dat je hem wel snel terug kunt opladen. Eerlijk gezegd ik had liever een grotere accu gehad. Kort samengevat: de batterijprestaties van de Xperia XA zijn verschrikkelijk.

De batterijprestaties van de Xperia XA zijn verschrikkelijk

De speaker in de rechter onderhoek van de Xperia XA is gewoon goed. Hij kan niet super luid staan, noch wordt audio geweldig goed weergegeven. Maar voor nu en dan wat muziek te luisteren en video’s te bekijken volstaat hij.

In het toestel zijn alle nodige verbindingsmogelijkheden aanwezig van NFC tot 4G. Bij onze unit merkten we wel op dat we soms niet konden verbinden met een wifi-netwerk. Na de Xperia XA opnieuw op te starten was dit probleem gelukkig wel (voor even) verholpen.

De software van de Sony Xperia XA daarentegen is niet verschrikkelijk. Net zoals zijn grotere broertjes loopt het toestel op Android 6.0.1 marhsmallow met daarover de skin van Sony. Deze skin is merkbaar aanwezig, maar biedt gelukkig ook wel wat extra functionaliteit.

Niet verschrikkelijk is de software van de Sony Xperia XA

Heel veel stock elementen zul je niet terugvinden, dus als dat een must is voor jou, dan is de Xperia XA misschien niet jouw ideale smartphone. Maar als je er geen probleem mee hebt, dan zal de software je wel liggen.

Sony is buiten een smartphone fabrikant ook een gerenommeerd multimedia bedrijf. Dit trekken ze door in hun software. Alle multimedia-applicaties werken naar behoren en zijn ontworpen in eenzelfde stijl. Naast de reguliere multimedia-applicaties heeft Sony zijn Xperia XA ook voorzien van extra applicaties zoals bijvoorbeeld een PlayStation-applicatie en ook een Xperia Lounge-applicatie. In de laatst genoemde app krijg je hints en tips, toegang tot competities en eveneens gratis films! Bloatware heb je dus wel.

Bloatware heb je dus wel

De software zelf ziet er net uit. Misschien soms een beetje ‘ouderwets’ doordat nog niet alles perfect aansluit met de material designstijl van Google. Een laatste positief punt aan de software van de Xperia XA is dat de smartphone er lekker soepel op loopt.

Sony Xperia XA reviewSony smartphones zijn nooit gekend geweest voor hun geweldige camera’s. Iets wat misschien wel raar klinkt aangezien de beste camera’s die je momenteel in smartphones kunt vinden gemaakt worden door Sony. Maar meestal gaat het bedrijf de mist in (soms letterlijk) met de verwerking van genomen foto’s.

Jammer genoeg ben ik hier om te melden dat dit bij de Xperia XA, in het geval van de achtercamera, ook zo is. Achteraan heb je wel een degelijke 13-megapixel sensor zitten. Maar de foto’s die je met de Xperia XA neemt zien er niet geweldig uit.

De foto’s die je met de Xperia XA neemt zien er niet geweldig uit

Sony Xperia XA reviewKleuren worden flets weergegeven, er is een magere detailweergave en je hebt snel last van ruis in mindere lichtomstandigheden. Ook tijdens het nemen van een foto kan het, door de autofocus, moeilijk worden om zelf ergens op te focussen.

Sony wil met zijn toekomstige smartphones vooral slimme toestellen afleveren die je echt kunnen helpen in het dagelijkse leven. Een van de eerste stappen in deze richting heeft het bedrijf gezet met een focus die voorspelt waar een bewegend voorwerp naartoe zal bewegen.

Een focus die voorspelt waar een bewegend voorwerp naartoe zal bewegen

Sony Xperia XA review camerasample: 10

De functie werkt ook echt wel en zorgt ervoor dat je altijd scherp beeld hebt, wat vooral handig is tijdens het filmen. Maar wanneer je dan zelf wilt focussen zorgt de functie er soms voor, behalve als je de volledige manuele modus kiest, dat je niet altijd kunt focussen op wat jij wilt.

Selfies bevatten een goede hoeveelheid aan details

Het is mij wel vaker voorgevallen dat de focus gewoon versprong naar waar het toestel wilde focussen. Dat belooft voor de toekomst!

Sony Xperia XA review camerasample: 11Vooraan zit een 8-megapixel selfiecamera waar je wel mooie foto’s mee kunt nemen. Selfies bevatten een goede hoeveelheid aan details, kleuren worden wel goed weergegeven en je hebt ook niet te snel last van ruis.

De camera-applicatie biedt buiten de slimme-focus ook een nette en overzichtelijke interface samen met een aantal handige funcies. Zo heb je de super-auto modus die ervoor zorgt dat een genomen foto er altijd optimaal uitziet. Waar je wel even op moet letten wanneer je een Sony Xperia X(A) in huis haalt is dat je de resolutie aanpast. Standaard neem je namelijk geen foto’s in 13- of 8-megapixel resolutie.

Filmen doe je in maximaal full-HD en zien er wel goed uit. Kleuren en details worden degelijk weergegeven. Omdat optische beeldstabilisatie ontbreekt zien beelden geschoten met de Xperia XA er wel niet altijd even stabiel uit.

Kijkende naar alles wat de Xperia XA heeft te bieden kan ik mijn conclusie over het toestel heel kort samenvatten: de Xperia XA had beter gekund, Sony.

De Xperia XA had beter gekund, Sony

Begrijp me niet verkeerd, het is zeker geen slecht toestel. Verre van zelfs. Maar voor zijn prijs had ik meer gewild. Meer premium ontwerp, meer kracht, meer batterij, meer pixels… en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Het is zeker geen slecht toestel

Het is een mooi toestel dat degelijk presteert, voorzien is van mooie software en voor veel mensen interessant zal zijn wegens zijn compact ontwerp. Maar daar is het meeste ook mee gezegd. Voor de gemiddeld gebruiker zal de smartphone zeker wel voldoen. Alleen is de prijs van de smarpthone misschien net iets te hoog

Het prijssegment van de smartphone markt waarin de Xperia XA zich bevindt is nu eenmaal een heel competitief segment en voor de prijs van dit toestel kun je nu beter krijgen. De betere smartphones voor minder geld zijn inderdaad wel ‘uitzonderingen’, lang niet iedere smartphone in dit prijssegment is zo goed. En de Xperia XA hoort nog altijd bij de betere midrange-smartphones.

Als je mij dus vraagt of ik je de smartphone zou aanraden, dan is mijn antwoord kort: “Nee, je kunt beter krijgen.”. Ik ga je zeker niet tegenhouden een Xperia XA te kopen, ik waarschuw je alleen dat je voor hetzelfde geld beter kunt krijgen. 

Onze review score
Pluspunten
  • Leuke software
  • Degelijke prestaties
  • Redelijk mooi ontwerp
Minpunten
  • Prijs
  • Niet waterdicht
  • Scherm
  • Batterijpresaties

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters