Sony Xperia XA1 Plus preview: grote batterij, goede camera

De IFA was voor Sony niet alleen het toneel om twee nieuwe topsmarpthones aan te kondigen. Tussen neus en lippen door werd ook de Xperia XA1 Plus geïntroduceerd. In deze Sony Xperia XA1 Plus preview bekijken we dat toestel uitgebreid.

Minpunten weggenomen

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de twee grootste minpunten van de gewone Xperia XA1 heeft Sony met de Plus weggenomen.We waren bij de kleinere XA-variant vooral negatief over de lage schermresolutie en het gebrek aan een vingerafdrukscanner. De XA1 Plus kan met zijn 5,5-inch Full HD-scherm nu prima mee met de concurrentie. De scherpte is in orde en het scherm ziet er op het eerste gezicht goed uit.

Sony Xperia XA1 Plus preview design

De vingerafdrukscanner zit op de zijkant, zoals we van Sony gewend zijn. Niet onze favoriete plaatsing, maar zeker beter dan niks. Het ontwerp van de XA1 Plus is verder vergelijkbaar met dat van Sony’s high-endtelefoons, wat wil zeggen dat het strak en mooi is. Helaas wil het ook zeggen dat de schermranden redelijk groot zijn. Maar goed, voor een telefoon van €350 is dat zeker acceptabel.

Het zit wel snor met de batterijduur van de XA1 Plus. Meer dan dat zelfs

Een minpunt dat gebleven is, is het materiaalgebruik. Net als de Xperia XA1 is de Xperia XA1 Plus helemaal van plastic, wat zijn verder vrij luxe uitstraling niet ten goede komt. Geen dealbreaker, maar wel jammer.

Sony Xperia XA1 Plus preview design

Camera maakt indruk

De Xperia XA1 Plus heeft de 23-megapixelcamera die we van veel Sony-smartphones kennen. Hij zat bijvoorbeeld in de Xperia Z5-lijn, de Xperia X, XZ en XA1. In het donker scoort die camera niet heel goed, maar bij goede omstandigheden kun je er erg nette foto’s mee maken. Voor een relatief betaalbaar toestel als de Sony Xperia XA1 Plus is dat een groot voordeel. Net als de fysieke cameraknop trouwens, die Sony als enige smartphonefabrikant nog aan zijn toestellen meegeeft.

Sony Xperia XA1 Plus preview design

Stevig uithoudingsvermogen

De Sony Xperia XA1 had een 2300mAh-batterij en – los van het scherm – ongeveer dezelfde hardware als de Xperia XA1 Plus. Daar kwam hij al met gemak de dag meer door. Het ligt dus voor de hand dat de Xperia XA1 Plus met zijn 3430mAh-batterij helemáál goed scoort. Dat hebben we op de beursvloer van de IFA niet kunnen testen natuurlijk. Echter, als resultaten uit het verleden garantie voor de toekomst bieden zit het wel snor met de batterijduur van de Xperia XA1 Plus. Meer dan dat, zelfs.

Een vrij doorsnee midrangetelefoon met twee grote pluspunten

Die hardware is, net als in de Xperia XA1, prima. Onder de motorkap ligt een achtkernige MediaTek Helio P20-processor, geklokt op 2,3GHz. Die weet de software rap vooruit trekken, zo op het eerste gezicht. Het werkgeheugen bedraagt dit keer zelfs 4GB en dat is ook erg goed voor een midranger.

Sony Xperia XA1 Plus preview design

De software is zoals we die kennen van Sony. Gebaseerd op Android 7.1 Nougat, vrij schoon en met een aantal handige extra’s. Maar ook voorzien van iets teveel voorgeïnstalleerde software.

Conclusie: twee grote pluspunten

Uiteindelijk kunnen we stellen dat de Xperia XA1 Plus een vrij doorsnee midrangetelefoon is met twee grote pluspunten. Namelijk de grote batterijcapaciteit en de grote resolutie van de camera. En nee, resolutie zegt niet alles, maar het zorgt er in dit geval wel voor dat de camera op detailniveau veel concurrenten overtreft.

Een misser is wellicht het ontwerp dat helemaal van plastic is, maar dat zal voor lang niet iedereen een probleem zijn. Hetzelfde geldt voor het gebrek aan waterdichtheid en kleine schermranden, hoewel die twee zaken in het middensegment nog lang niet gemeengoed zijn.

De prijs is met €350 misschien iets aan de hoge kant, maar het totaalplaatje van de Sony Xperia XA1 Plus is zeker de moeite waard. Een serieuze optie voor iedereen die een wat groter toestel uit de middenklasse zoekt.

Sony Xperia XA1 Plus preview design

Onze review score
Pluspunten
  • Grote batterij
  • Prima camera
Minpunten
  • Volledig plastic ontwerp

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters