Sony Xperia XA1 review: eigenzinnige midranger

Sony bracht vorig jaar de eigenzinnige Xperia XA op de markt. Een mooi toestel, dat hier en daar een paar steekjes liet vallen. Dit jaar komt het bedrijf met de Xperia XA1. Lost Sony daarmee de problemen van zijn voorganger op? In deze Sony Xperia XA1 review lees je het.

Sony Xperia XA1 design

De grootste bottleneck van de Xperia XA was zijn batterij, zo bleek uit onze review. Vreemd dat Sony de capaciteit met 2300mAh dan gelijk heeft gehouden in de opvolger. Gelukkig kan ik alvast verklappen dat de prestaties van de accu dit jaar een stuk beter zijn. Verder hebben de camera en de chipset een flinke upgrade gekregen, ook een goede zaak.

Hij moet het vooral hebben van zijn camera, ontwerp en prettige software

Toch heeft Sony bij het ontwerpen van de Xperia XA1 ook een paar vreemde keuzes gemaakt. Een vingerafdrukscanner mist nog steeds en de metalen zijkanten zijn ingeruild voor plastic. Ook het 5-inch 720p-scherm heeft geen hogere resolutie gekregen. Vooral dat laatste is een misser.

De Xperia XA1 valt met zijn prijs van €280 namelijk stevig in het middensegment. Daarbij moet hij het vooral hebben van zijn 23-megapixelcamera, zijn mooie ontwerp met kleine schermranden en zijn prettige software. Drie fijne dingen. Maar of het genoeg is om de hierboven genoemde gebreken te compenseren? We zoeken het uit in deze Sony Xperia XA1 review.

Specificaties van de Sony Xperia XA1
Algemeen
 • Uitgebracht op April 2017
 • Draait op Android 7.0 Nougat
Processor
 • MediaTek Helio P20
 • octacore-processor op 2.3GHz
 • Grafisch: Mali-T880 MP2
Scherm
 • 5" IPS LCD scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig
 • 720x1280 schermresolutie
Camera
 • 23MP camera met autofocus
 • LED-flitser
 • 1080p (Full HD) video opnames
 • 8MP camera voorkant

Bijzonder ontwerp

Het ontwerp van de Sony Xperia XA1 is er een van uitersten. Sony zegt er erg zijn best op gedaan te hebben en als je zo vluchtig naar het toestel kijkt klopt dat. De schermranden aan de zijkant zijn minimaal en het toestel ziet er strak uit. Het volgt in grote lijnen het ontwerp van de Xperia XZ, maar dan van plastic.

Sony Xperia XA1 design

Dat materiaalgebruik is het eerste probleem met het design. De Xperia XA1 voelt nog steeds stevig aan, maar mist wel de luxere uitstraling van metaal of glas. Die hebben veel andere smartphones in deze klasse wel. Bovendien zit het scherm niet helemaal in het midden van het zwarte venster waar hij achter zit. Dat ziet er niet helemaal netjes uit.

Sony Xperia XA1 design

Ook functioneel gezien klopt er het een en ander niet aan het ontwerp. De minimale schermranden aan de zijkant worden gecompenseerd door nogal grote randen boven en onder. En een vingerafdrukscanner? Die paste volgens Sony niet meer vanwege de kleine schermranden. Voor Sony’s standaardpositie aan de zijkant klopt dat misschien, maar hij had prima op de voor- of achterkant gekund.

De Xperia XA1 is kortom vooral een mooi toestel. Los van zijn esthetische kwaliteiten valt er alleen nog wel het een en ander op het ontwerp aan te merken. Dat is jammer.

Scherm kan beter

Over het scherm van de Xperia XA1 kan ik vrij kort zijn. Dat kan – en moet – beter. De resolutie is met 720p aan de lage kant en zorgt ervoor dat de weergave niet zo scherp is als we van smartphones gewend zijn tegenwoordig. Bovendien zijn de kijkhoek, witbalans en helderheid niet meer dan voldoende. Wit wordt te rood weergegeven en in het directe zonlicht is het scherm maar net leesbaar.

De kleurweergave is afgezien van de wat rode tint mooi

Het goede nieuws is dat de kleurweergave afgezien van de wat rode tint wel mooi is. Ook het contrast van het scherm is goed. Dat betekent dat het totaalplaatje als je bijvoorbeeld films of foto’s bekijkt of games speelt eigenlijk best goed is.

Software: snel en fijn

Een traditioneel sterk punt van Sony’s smartphone is de software. Die biedt een aantal slimme toevoegingen, maar is vooral lekker licht en prettig in gebruik. Sony heeft wat eigen graphics over de standaard Android-interface heen gelegd, maar echt ingrijpende veranderingen zijn er niet.

Sony Xperia XA1 screenshots interface

De Xperia XA1 heeft daarnaast voldoende power om snel te blijven werken. Onder de motorkap ligt een achtkernige MediaTek Helio P20-processor, geklokt op 2,3GHz. Die weet de software rap vooruit trekken, wat er ongetwijfeld ook mee te maken heeft dat Sony geen zware schil gebruikt. Het zorgt ervoor dat de Xperia XA1 als een van de snelste smartphones in zijn klasse voelt.

Het werkgeheugen bedraagt 3GB en de interne opslag is 32GB. Beiden voldoende om een flinke set apps te ondersteunen. Vooral qua opslagruimte ging Sony voorheen nog weleens de mist in, maar dat is nu dus gelukkig opgelost.

Multimediakanjer

Een vlak waar de Xperia XA1 duidelijk uitblinkt is op multimediagebied. Sowieso is Sony traditioneel vrij sterk op muziekgebied met fijne software, een FM-radio en goede geluidskwaliteit via de headset.

Helaas zit de onderste speakergrill er vooral voor de sier

Meestal komt daar nog een setje stereospeakers bovenop en wie een blik op de XA1 werpt zou denken dat dat ook hier geldt. Het toestel heeft namelijk speakergrills aan de boven- en onderkant van het scherm. Helaas wordt de bovenste speaker alleen voor telefoongesprekken gebruikt en zit de onderste speakergrill er vooral voor de sier. Stiekem heeft het toestel namelijk een enkele mono-speaker die op de onderkant zit. Die presteert overigens wel voldoende.

Sony Xperia XA1 design detail

Een ander traditioneel Sony-voordeel dat zijn weg naar de Xperia XA1 gevonden heeft is de fysieke cameraknop. Die maakt het fotograferen met de telefoon snel en makkelijk. Top! De camerasoftware biedt voldoende instellingen en werkt ook handig.

Kwalitatief gezien lijken de foto’s bijzonder veel op die van de Xperia XZ. Voor een vlaggenschip als de XZ misschien niet je-van-het, maar voor een toestel in de klasse van de Xperia XA1 erg netjes.

Sony Xperia XA1 camera

De foto’s zijn erg detailrijk en de telefoon weet ook in het donker nog het nodige op beeld te krijgen. Daarvoor moet je wel een enigszins vaste hand hebben: foto’s zijn wel aardig snel bewogen. Een nadeeltje is de kleurweergave: kleuren zijn vaak aan de koude kant en een beetje oververzadigd. Ook het inschatten van de witbalans lukt niet altijd even goed. Hoe dan ook is het totaalplaatje voor het middensegment erg goed.

Sony Xperia XA1 camerasampleSelfies maakt de Xperia XA1 in 8-megapixelresolutie. Die foto’s zien er vaak goed uit en wat opvalt is dat de selfiecamera ook autofocus heeft. Vrij uniek en niet verkeerd. Filmen gaat in full HD en ziet er netjes uit.

Batterij zit wel snor

Hoewel de batterij met zijn capaciteit van 2300mAh op papier allerminst indrukwekkend is, scoort hij goed. Je kunt met de Xperia XA1 over het algemeen moeiteloos de dag doorkomen. Een screen-on-time van minder dan 3,5 uur is een uitzondering en vaak zal de XA1 het tot 4 a 5 uur schoppen. Een prima score.

Sony belooft dat slimme laadtechniek de levensduur van de batterij verlengt

Net als de duurdere smartphones van Sony ondersteunt de Xperia XA1 adaptive fast charging van Qnovo. Sony belooft dat die slimme laadtechniek de levensduur van de batterij verlengt. Het is te vroeg om te zeggen of dat inderdaad het geval is, maar het is in ieder geval fijn dat Sony daar aandacht aan besteed.

Sony Xperia XA1 screenshots batterij

Conclusie: goede basis, vreemde keuzes

De Sony Xperia XA1 is een smartphone die duidelijk zijn goede en slechte kanten kent. De camera is erg goed voor zijn klasse, de software is fijn en de telefoon is lekker snel. Aan de andere kant gaat het toestel de mist in met zijn ondermaatse scherm en gebrek aan een vingerafdrukscanner.

De goede batterij, het strakke ontwerp en de kleine schermranden aan de zijkant zijn weer duidelijk punten die voor het toestel spreken. Dat terwijl de schermranden boven en onder wel erg groot zijn en het materiaalgebruik niet optimaal is.

Een goede keuze voor wie vooral geeft om de camera en een soepele gebruikservaring

Met €280 is de Xperia XA1 op zich niet gek geprijsd. Een goede keuze voor wie vooral geeft om de camera en een soepele gebruikservaring. Maar de Xperia XA1 maakt toch net wat teveel fouten om voor íedereen een aanrader te zijn.

Sony Xperia XA1 design

Onze review score
Pluspunten
 • Strak ontwerp
 • Goede prestaties
 • Fijne software
 • Goede camera
Minpunten
 • Materiaalgebruik
 • Geen vingerafdrukscanner
 • Scherm komt pixels tekort

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters