Sony Xperia XA2 review: grijze muis in feestoutfit

Sony is misschien niet meer de grootste speler in de smartphonemarkt; de Japanse elektronicagigant is still going strong. In het middensegment is het al jaren de Xperia XA-lijn die die dienst uit maakt. In deze review nemen we de nieuwste telg in de lijn onder de loep; de Sony Xperia XA2.

Sony Xperia XA2 review design

Software, multimedia en ontwerp. Het zijn een beetje de klassieke Sony-voordelen die het ook voor deze Xperia XA2 moeten doen. De software is volgens Sony extra slim, op multimediavlak belooft Sony zowel goede camera’s als goede muziekkwaliteit en het ontwerp is voor het eerst in lange tijd volledig vernieuwd volgens Sony. In de praktijk is het nog steeds een typische Sony en valt het wel mee hoe nieuw dat ontwerp is, maar er zijn inderdaad wat veranderingen doorgevoerd.

Kost zo’n €330, heeft specificaties die precies zo zijn als je mag verwachten in deze klasse

Los van het marketingverhaal is de Xperia XA2 stiekem vooral een vrij doorsnee middenklasser. Hij kost zo’n €330, heeft specificaties die precies zo zijn als je mag verwachten in deze klasse en doet eigenlijk niet zo heel veel bijzonders. Het onderscheidend vermogen van het toestel is op het eerste gezicht dus niet helemaal duidelijk. In deze review zoeken we uit of de Xperia XA2 zich toch positief weet te onderscheiden van zijn vele concurrenten.

Specificaties van de Sony Xperia XA2
Algemeen
 • Uitgebracht op February 2018
 • Draait op Android 8.0 Oreo
Processor
 • Qualcomm Snapdragon 630
 • octacore-processor op 2.2GHz
 • Grafisch: Adreno 508
Scherm
 • 5.2" IPS LCD scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig (Gorilla Glass)
 • 1920x1080 schermresolutie
Camera
 • 23MP camera met autofocus
 • LED-flitser
 • 1080p (Full HD) video opnames
 • 8MP camera voorkant

‘Randloos ontwerp’

Sony claimt voor de Xperia XA2 een randloos ontwerp. Hoewel ze daar in zekere zin gelijk in hebben, is het zeker niet een randloos ontwerp zoals je dat tegenwoordig zou verwachten. De Xperia XA2 heeft bijna geen randen aan de zijkant, maar de randen boven en onder zijn niet bepaald klein. Ook niet overdreven groot trouwens, maar het is niet vergelijkbaar met de ‘randloze’ smartphones van het afgelopen half jaar. Daardoor is hij wat groter en ziet hij er wat minder gelikt uit dan sommige andere toestellen.

Sony Xperia XA2 review design

Sowieso is het ontwerp van de XA2 een beetje aan de lompe kant. Hij is relatief dik en zwaar en dat er nogal wat naden in het ontwerp zitten helpt ook niet mee. Daar staat tegenover dat hij wel een mooie afgevlakte boven- en onderkant heeft en dat het scherm aan de zijkanten iets bol afloopt. Bovendien heeft het toestel een nette aluminium bouw, voelt het toestel stevig aan en is hij in een aantal mooie kleuren verkrijgbaar. Het ontwerp is al met al een gevalletje love it or hate it.

Sony Xperia XA2 review design

Functioneel zit het ontwerp trouwens prima in elkaar. Er zit een fijne vingerafdrukscanner op de achterkant, onderop vind je een usb-c poort en een speaker die best hard kan en bovenop zit de 3,5-mm jack. Alleen gezichtsherkenning mist en het toestel heeft geen dualsim in Nederland, maar grote problemen zijn dat niet.

Sony Xperia XA2 review design

Traditioneel scherm

Die vrij grote randen aan de boven- en onderkant van het scherm hebben er alles mee te maken dat Sony voor de Xperia XA2 heeft gekozen voor een regulier 16:9-scherm van 5,2 inch groot. Geen lang scherm met een beeldverhouding van 18:9 zoals we dat steeds meer zien dus.

Sony Xperia XA2 review scherm

Het scherm dat in de telefoon zit ziet er wel prima uit. De witbalans is iets blauwig, maar de kleuren zien er wel mooi uit. Bovendien is het scherm vanwege zijn full HD-resolutie scherp genoeg. In de instellingen kun je kiezen tussen een drietal kleurmodi, die variëren van wat saai tot erg levendig. Het enige dat mist is een ingebouwd blauwfilter, maar als je die graag wilt kun je natuurlijk altijd een app uit de Play Store halen.

Zuinige hardware

De Xperia XA2 is uitgerust met een Snapdragon 630-chipset en 3GB werkgeheugen. Die chip heeft acht 2,2GHz-kernen. Redelijk doorsnee hardware in het middensegment. De telefoon werkt redelijk snel in het dagelijks gebruik en irriteert wat dat betreft zeker niet. Je merkt helaas wel dat de software van het toestel niet zo goed geoptimaliseerd is, waardoor hij soms even blijft hangen. Wat dat betreft doet de gemiddelde middenklasser het net beter.

Een 3300mAh-accu die zonder veel problemen de dag door komt

Wat Sony wel vrij goed voor elkaar heeft is de batterijduur. De Xperia XA2 is voorzien van een 3300mAh-accu die zonder veel problemen de dag door komt. Dat heeft ermee te maken dat de Snapdragon 630-chip lekker zuinig is en het toestel dus relatief weinig batterij verbruikt. Tel daar de vrij hoge accucapaciteit bij op en je komt tot een goed totaalplaatje. Chapeau.

Sony Xperia XA2 screenshot batterij

Android a la Sony

De Xperia XA2 draait op Android 8.0 Oreo met de gebruikelijke Sony-schil er overheen. Die is qua opzet redelijk gelijk aan de schone Android-interface maar heeft wat extra features en is grafisch wat aangepast.

De schil combineert wat handige extra’s met een vrij schone Android-ervaring

Volgens Sony is de software vooral slimmer geworden. Daar merk je op het eerste gezicht niet heel veel van, maar als je wat dieper gaat graven kom je inderdaad wat slimme functies tegen. Xperia Assistent is de meest opvallende en uitgebreide. Het is een combinatie van een beheer-app, een handleiding en Xperia Actions waarmee je allerlei instellingen kunt beheren op basis van bijvoorbeeld plaats of tijd.

Sony Xperia XA2 screenshot interface

De schil van Sony combineert al met al wat handige extra’s met een vrij schone Android-ervaring. Wat ons betreft een mooie combinatie, hoewel je voorkeuren op dat gebied uiteindelijk natuurlijk vrij persoonlijk zijn.

Sterk in multimedia, behalve in het donker

Op multimediagebied scoort de Xperia XA2 over het algemeen erg goed. Traditioneel sterk punt van Sony is de multimediasoftware, hoewel je je kunt afvragen hoe relevant dat nog is in het Spotify- en Netflix-tijdperk. Verder fijn is dat er nog een audiojack is en dat de ingebouwde speaker best goed klinkt.

Sony Xperia XA2 review design

De camera is de inmiddels bekende 23-megapixelcamera van Sony, die bij goede lichtomstandigheden mooie foto’s maakt. De hoge resolutie heeft natuurlijk zo zijn voordelen als je veel details wilt vastleggen en dat doet de XA2 dan ook goed. Ook een pluspunt: zoals alle Sonytelefoons heeft de Xperia XA2 nog een fysieke cameraknop. Je hebt de camera dus altijd snel bij de hand.

De keerzijde van het cameraverhaal is dat de telefoon niet zo goed kan omgaan met lastige lichtomstandigheden. Hij heeft bijvoorbeeld geen goede automatische hdr-functie voor foto’s met tegenlicht. Ook de fotokwaliteit in het donker is verre van optimaal. Video’s scoren ook niet bijzonder goed, zelfs bij goed licht. Ze zijn namelijk nogal onscherp. Het lijkt een focusprobleem dat hopelijk met een software-update nog opgelost wordt.

Selfies maak je in 8-megapixelresolutie; die zijn vaak een beetje paarsig van kleur. Los daarvan zien ze er wel goed uit, mits de lichtomstandigheden goed zijn en de foto niet bewogen wordt. Ideaal is het dus zeker ook niet. Leuke extra op selfievlak is trouwens dat de selfiecamera een groothoeklens heeft. Normaal maakt hij foto’s met een normale beeldhoek, maar met een knopje onderin beeld kun je dat eenvoudig veranderen.

Sony Xperia XA2 review design

Conclusie: potentie onbenut

Een randloos ontwerp, goede software en een indrukwekkende camera. Plus een solide setje basisspecs daar omheen. Het klinkt allemaal erg mooi voor de €330 die je voor deze XA2 betaalt. De Xperia XA2 is dus zeker een toestel met veel potentie. Helaas is de praktijk niet op alle vlakken zo rooskleurig, waardoor die potentie grotendeels onbenut blijft.

De Xperia XA2 blijft een vrij gemiddelde middensegmenter

Het randloze ontwerp is niet zo randloos als je zou hopen en de software is op zich fijn maar door matige optimalisatie vaak aan de trage kant. De camera kan mooie foto’s maken, maar dat lukt eigenlijk alleen bij goed licht.

Sony Xperia XA2 review design

Gelukkig zijn er ook allerlei zaken wel goed in deze Xperia XA2. De batterij is goed, de XA2 heeft een mooi en eigenzinnig ontwerp en het toestel heeft fijne software. Voor €330 is het totaalplaatje van deze smartphone wel gewoon in orde. Veel verder dan dat komt hij echter niet. Daarmee blijft de Xperia XA2 een vrij gemiddelde middensegmenter die vooral voor liefhebbers van het ontwerp of de software van Sony de moeite waard is.

Onze review score
Pluspunten
 • Eigenzinnig ontwerp
 • Fijne softwareschil
 • Goede batterij
Minpunten
 • Niet de snelste
 • Cameraprestaties bij slecht licht
 • Mist onderscheidend vermogen

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters