Sony Xperia XZ Premium review: bevries het moment

Sony brengt in de Xperia XZ Premium het beste van al zijn divisies samen. Dat resulteert in een smartphone met niet alleen goede specificaties en een strak ontwerp, maar ook een aantal unieke functies. Dan hebben we het met name over het 4K-display en de super slow-motion camera. Maar is dat genoeg onderscheiding in de drukke high-endmarkt? In deze Sony Xperia XZ Premium review zoeken we het uit.

Sony Xperia XZ Premium design

Natuurlijk moet een high-endsmartphone anno 2017 voldoen aan een aantal basiseisen. Razendsnelle hardware en een premium, liefst waterdicht ontwerp bijvoorbeeld. Veel smartphonemakers proberen zich verder te onderscheiden met een uitgebreide dubbele camera en een indrukwekkend randloos display. Maar als iedereen dat probeert, is de onderscheiding uiteindelijk ver te zoeken.

Sony gooit het daarom met de Xperia XZ Premium over een andere boeg. Zo is de fabrikant de eerste met een 4K-display met HDR-ondersteuning in een smartphone en heeft de camera unieke hardware die wat leuke functies mogelijk maakt. De meest in het oog springende? Super slow-motion filmen met maar liefst 960 frames per seconde.

Het ontwerp is glanzend afgewerkt en vooral aan de achterkant opvallend

De keerzijde? Je levert er wel die extra functies van een dubbele camera voor in en de smartphone is met zijn 5,5-inch scherm met forse randen aan de grote kant. Je kunt niet alles hebben helaas.

Los van de bovengenoemde extra’s heeft de Sony Xperia XZ Premium alles wat je van een high-end smartphone mag verwachten. Hij is waterdicht, heeft een snelle Snapdragon 835-chipset met 4GB werkgeheugen en schiet foto’s met een 19-megapixelcamera met grote sensor. Het prijskaartje van ruim €700 betekent wel dat de XZ Premium een van de duurste smartphones van het moment is. In deze Sony Xperia XZ Premium review zoeken we uit of het toestel dat geld waard is.

Specificaties van de Sony Xperia XZ Premium
Algemeen
 • Uitgebracht op June 2017
 • Draait op Android 7.1 Nougat
Processor
 • Qualcomm Snapdragon 835
 • octacore-processor op 2.5GHz
 • Grafisch: Adreno 540
Scherm
 • 5.5" IPS LCD scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig (Gorilla Glass)
 • 3840x2160 schermresolutie
Camera
 • 19MP camera met autofocus
 • LED-flitser
 • 3840x2160 (4K) video opnames
 • 13MP camera voorkant

Spiegeltje spiegeltje in je hand

Wie heeft de mooiste achterkant? De Sony Xperia XZ Premium doet in ieder geval een goede poging. De telefoon heeft een strak hoekig design met een glazen voor- en achterkant. Het ontwerp is glanzend afgewerkt en dat is met name aan de achterkant opvallend. De zilveren versie van de XZ Premium heeft een heuse spiegel als achterkant en ook de zwarte versie kan er wat van.

Sony Xperia XZ Premium design

Of je dat mooi vind of niet is natuurlijk vrij persoonlijk. Maar opvallend is het in ieder geval wel en bovendien is het natuurlijk handig om altijd een spiegeltje bij de hand te hebben. Wie bang is voor vingerafdrukken moet trouwens bij de zwarte variant zijn: daar zijn die bijna niet zichtbaar.

Het enige minpunt: hij is aan de grote kant

Het toestel is IP68-gecertificeerd voor waterdichtheid; in lijn met de concurrentie. Niets bijzonders dus, maar wel prettig dat Sony de traditie voortzet. Een vingerafdrukscanner is aanwezig op de zijkant. Niet de meest handige positie, maar hij werkt wel goed mits je vingers niet vochtig zijn.

Sony Xperia XZ Premium design

In de meeste opzichten is het ontwerp van de Sony Xperia XZ Premium prima. Er wordt van mooie materialen gebruik gemaakt, de afwerking is goed en de telefoon voelt stevig aan. Het enige minpunt: hij is aan de grote kant. Omdat de telefoon niet meegaat in de trend van steeds kleiner wordende schermranden is hij een stuk groter dan bijvoorbeeld een LG G6 of Samsung Galaxy S8. De XZ Premium heeft een net wat groter scherm, maar het scheelt niet veel.

Mooi scherm mist content

Dat scherm heeft een reguliere beeldverhouding van 16:9, maar is wel bijzonder op zijn eigen manier. Het is de tweede keer dat een 4K-scherm wordt toegepast in een smartphone en zelfs de eerste keer dat een smartphone uitgerust is met een 4K-scherm met HDR-ondersteuning.

HDR is een beetje tricky

Daarmee heeft het scherm in theorie een voordeel tegenover veel concurrerende toestellen. In de praktijk geldt dat soms. Wie op YouTube een 4K-video opzoekt en die op de Xperia XZ Premium afspeelt, krijgt een haarscherpe en mooie video voorgeschoteld. Mits die 4K video trouwens van hoge kwaliteit is, want bij YouTube weet je dat nooit.

HDR is een beetje tricky. Netflix heeft wat HDR content in huis en ondersteunt de Xperia XZ Premium als HDR-apparaat, maar daarvoor heb je wel het duurste Netflix-abonnement nodig. Ook YouTube ondersteunt HDR, maar het is de vraag of dat ook op mobiele apparaten goed weergegeven wordt. De ingebouwde videodienst op de smartphone, Google Play Movies, ondersteunt alleen in Canada en de VS HDR. En zelf films met een hoge dynamische range downloaden lijkt ook moeilijk. De content ontbreekt dus nog een beetje.

Zeker toestellen met een amoledscherm winnen het daar met grote marge van de XZ Premium

Contrast scoort minder

Los van het kijken van video’s is het scherm van de Sony Xperia XZ Premium goed, maar niet bijzonder. De meeste elementen worden gewoon in full HD-resolutie weergegeven om batterij te besparen, en die hogere resolutie valt in het dagelijks gebruik sowieso nauwelijks op.

Xperia XZ Premium screenshot scherm

De kleurweergave kun je aanpassen in de instellingen en varieert van saai maar realistisch tot erg spetterend. Prima dus. Alleen het contrast loopt duidelijk achter bij veel concurrenten: zwart is een beetje grijzig. Zeker toestellen met een amoledscherm winnen het daar met grote marge van de Sony Xperia XZ Premium, maar er zijn ook lcd-schermen die beter presteren.

Bekende hardware

De hardware van de Sony Xperia XZ Premium is bekend. Net als de meeste andere high-endtelefoons van dit moment wordt hij aangedreven door een achtkernige Qualcomm Snapdragon 835-chipset en 4GB werkgeheugen. Niks bijzonders, niks mis mee. In de praktijk werkt het toestel gewoon snel en soepel.

De XZ Premium ondersteunt een laadtechniek die de levensduur van de batterij moet verlengen

Toch laat de stabiliteit zo nu en dan een beetje te wensen over. Vooral de internetverbinding via wifi blijft soms even hangen. Irritant, maar zeker geen dealbreaker. Bovendien kan dat met een softwareupdate eenvoudig opgelost worden.

De batterijcapaciteit bedraagt 3230mAh. Niet erg veel als je bedenkt dat de Xperia XZ Premium een 4K-scherm en krachtige hardware heeft. In de praktijk kom je net of net niet de dag door, met een screen-on-time van zo’n 3,5 uur. Dat hadden we graag iets beter gezien, maar het doet niet veel onder voor de meeste andere high-endtelefoons op het moment.

Net als de Xperia XZ ondersteunt de XZ Premium adaptive charging van Qnovo. Een laadtechniek die de levensduur van de batterij moet verlengen. In hoeverre dat in de praktijk werkt kunnen we helaas niet zeggen, maar dat er aandacht aanbesteed wordt is al mooi meegenomen.

Sony Xperia XZ Premium screenshot batterij

Slimme software

Sony roept al sinds de lancering van de Xperia X dat het slimme software heeft die je helpt bij dagelijkse taken. Erg goed is dat aspect nooit naar voren gekomen, maar de Xperia XZ Premium doet weer een aantal stappen in de goede richting. De vrij minimale schil over Android 7.1 Nougat geeft soms een melding over hoe je iets handiger kan aanpakken.

Als het toestel bijvoorbeeld merkt dat de batterij waarschijnlijk voor het einde van de dag leeg zal zijn, vraagt hij of je niet alvast de batterijbesparingsmodus wilt aanzetten. Daarbij krijg je ook te zien hoeveel gebruikstijd dat naar schatting zal schelen. Zo zijn er nog wat dingen die het toestel proactief voor je probeert op te lossen, en dat is soms best handig.

Op multimediavlak scoort de Xperia XZ Premium erg goed

Het enige dat op de software aan te merken is, is dat er nogal wat apps voorgeïnstalleerd staan. Sommigen, zoals Lifelog, zijn door Sony gemaakt en zijn wel aardig. Sommigen, zoals Amazon en AVG Protection, zijn misschien best handig, maar kun je ook gewoon uit de Playstore halen als je ze wilt. En alles bij elkaar is het gewoon wat teveel.

Sony Xperia XZ Premium screenshot software

Multimedia op hoog niveau

Op multimediavlak scoort de Xperia XZ Premium erg goed. De ingebouwde multimedia-apps zijn prettig. Natuurlijk kan het toestel ook gewoon met diensten als Spotify en Netflix overweg en dat heeft onze voorkeur. Dankzij het mooie 4K HDR-scherm zien films er – mits je het juiste bronbestand hebt – goed uit.

Sony Xperia XZ Premium review muziek

De audiokwaliteit die het toestel neerzet is goed en uitgebreid te tweaken. Sony heeft de Xperia XZ Premium voorzien van stereospeakers aan de voorkant. Die klinken niet heel indrukwekkend, maar het is zeker een voordeel tegenover alle toestellen die maar één speakertje hebben.

Camera met nieuwe sensor

Sony heeft in de Xperia XZ Premium een volledig nieuwe camera gestoken. De 19-megapixelsensor heeft grotere pixels dan Sony’s eerdere sensoren, maar is nog steeds niet uitgerust met optische beeldstabilisatie. Wel een voordeel: op de zijkant van de Xperia XZ Premium is een fysieke cameraknop aanwezig.

Sony Xperia XZ Premium design

Kwalitatief zijn de foto’s er duidelijk op vooruit gegaan. Sony’s beeldverwerking is nog steeds niet top en als je ver op foto’s inzoomt zie je dat. Foto’s zien er dan een beetje ‘schilderachtig’ uit. Maar als je – zoals de meeste mensen – de foto’s gewoon op normaal formaat bekijkt is er niks aan de hand.

Foto’s hebben mooie, levendige kleuren en een goede dynamische range. Bij slechte lichtomstandigheden kunnen ze ermee door, maar heeft het toestel moeite met de witbalans en gaan er relatief veel details verloren. Dat doen veel concurrerende toestellen beter.

Sony Xperia XZ Premium camerasampleSelfies schiet de Xperia XZ Premium met een resolutie van 13 megapixel. De foto’s zijn niet zo goed als je misschien zou verwachten met die resolutie, maar ze kunnen er zeker mee door. Wel even het ‘zachte huid effect’ uitzetten in de instellingen, want daar wordt de fotokwaliteit niet beter op.

Minder kans op een gemiste actiefoto dus. Top!

Video’s schiet de smartphone standaard in full HD-resolutie, maar via een speciale modus kun je ook 4K-filmpjes schieten. Daarbij kun je kiezen tussen h.264 of h.265 als codec. Handig, want hoewel h.265 een stuk kleinere bestanden oplevert kun je het nog lang niet overal voor gebruiken. Die afweging mag je nu zelf maken, in plaats van dat Sony het voor je doet. De filmkwaliteit is goed en het gebrek aan optische beeldstabilisatie wordt redelijk gecompenseerd door nette softwarematige beeldstabilisatie.

Bevries het moment

Het echte nieuws van deze camera ligt niet in de gewone foto’s, maar in de extra mogelijkheden. Onder de noemer Motion Eye heeft de camera de nodige unieke functies gekregen, die mogelijk zijn omdat Sony apart werkgeheugen in de camera heeft ingebouwd.

Een van de functies is predictive capture, waarbij een aantal beelden worden opgeslagen voordat je de cameraknop indrukt. Het toestel bedenkt zelf wanneer dat handig is en laat je dan de beste van vier foto’s selecteren. Minder kans op een gemiste actiefoto dus. Top!

Toch heeft de super slow-motionfunctie ook een groot nadeel

Misschien nog wel interessanter is de super slow-motionfunctie. Die kan beelden opnemen in 960fps, die vervolgens extreem vertraagd afgespeeld kunnen worden. Kwalitatief zijn die video’s niet erg indrukwekkend, maar de resultaten die je ermee kunt bereiken zijn wel heel cool. Zo schoten wij bijvoorbeeld samen met Sony en andere journalisten deze toffe video in Lissabon.

Toch heeft de super slow-motionfunctie ook een groot nadeel. Je maakt een normaal filmpje, waarin je met een knopje steeds stukjes van nog geen seconde kunt vertragen. Omdat het slow-motiondeel zo kort is, kan het nogal lastig zijn om precies op het goede moment op het knopje te drukken.

Maar goed, leuk speelgoed is het zeker. Sportfilmpjes, creatieve uitspattingen en bloopers zijn een stuk leuker in super slow-motion. Daarmee onderscheidt de Xperia XZ Premium zich duidelijk van zijn concurrenten.

Conclusie: high-end, maar dan anders

De Sony Xperia XZ Premium is over de gehele lijn gezien een prima smartphone, die duidelijk wat anders doet dan de rest van de markt. Geen groot randloos scherm en geen dubbele camera. Maar wel een prima waterdicht basispakket met een aantal leuke extra’s. Het 4K HDR-scherm is door het gebrek aan content geen groot voordeel, maar de extra camerafuncties zijn dat wel.

Overall de beste smartphone? Nee. Maar wel een unieke smartphone die zeker de moeite waard is

Predictive capture zorgt ervoor dat je minder vaak een mooi moment mist en met de super slow-motionfunctie kun je leuke dingen doen. Bovendien is de basis van de camera eindelijk ruim voldoende, hoewel hij kwalitatief nog steeds niet voorop loopt.

Andere voordelen van het toestel zijn de goede multimediafuncties en de slimme en prettige software. Het ontwerp is strak en uniek, maar of je de spiegelende achterkant mooi vindt is erg persoonlijk.

Sony Xperia XZ Premium design

Misschien wel het grootste nadeel van de telefoon is dat de schermranden aan de grote kant zijn, waardoor het toestel zelf ook geen kleintje is. Bovendien is de batterij niet je-van-het en kan de stabiliteit van het wifi-netwerk nog wel een softwareupdate gebruiken.

Of de Sony Xperia XZ Premium overall de beste smartphone is? Nee. Maar voor het eerst sinds tijden heeft Sony wel de basis goed voor elkaar. Combineer dat met de unieke functies van de Xperia XZ Premium en je krijgt een unieke smartphone die in ieder geval zeker de moeite waard is.

Onze review score
Pluspunten
 • Strak, eigenzinnig ontwerp
 • 4K HDR-scherm levert mooie beelden op
 • Fijne software
 • Unieke camerafuncties
Minpunten
 • Grote schermranden
 • 4K HDR-content mist
 • Batterij niet top

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters