Sony Xperia XZ review: typisch Sony

Het beste van Sony in een smartphone, gecombineerd met innovatieve communicatieconcepten. Dat is wat de Xperia XZ pretendeert te zijn. Dat komt niet zo tot zijn recht, maar dat neemt niet weg dat de telefoon een mooi totaalplaatje neerzet. In deze Sony Xperia XZ review lees je er alles over.

Sony Xperia XZ design

De Xperia Z is dood; leve de Xperia X. Nou ja, een beetje dan. Waar de Z-lijn stond voor het beste van Sony in een smartphone, draait het bij de Xperia X helemaal om ‘slimme communicatie’. Een telefoon die precies doet wat hij moet doen en je helpt je digitale leven wat eenvoudiger te maken met allerlei slimme snufjes in de software. Een leuk idee, maar de uitwerking bleek bij de Xperia X niet zo heel briljant en bovendien viel het concept van een vlaggenschip met midrange-specificaties niet zo in de smaak. Reden voor Sony om de filosofie van X en Z dan maar te verenigen in één toestel: de Xperia XZ.

De filosofie van de Xperia X en Xperia Z verenigd in één toestel: de Xperia XZ

Dat resulteert in een toestel met stevige specificaties, een geavanceerde camera, een vernieuwd waterdicht ontwerp en volgens Sony nog steeds slimme software. Met zijn Snapdragon 820-processor, 3GB werkgeheugen en 5,2-inch full HD-scherm kan de XZ op papier net niet mee met de meest geavanceerde smartphones op de markt. Maar de verschillen zijn zo klein dat je het niet echt merkt. Dat hoopt Sony te compenseren met onder andere een tweetal nieuwe sensoren naast de camera, stereo speakers aan de voorkant, een waterdichtheid en slimme software. Ook een speciale oplaadtechniek waardoor de batterij van de Xperia XZ een langer leven beschoren is, is volgens Sony een belangrijk voordeel van dit toestel.

De Sony Xperia XZ heeft opvallend veel weg van de Sony Xperia X Performance. Als die naam je niet zoveel zegt dan ben je niet de enige: de X Performance was ondanks zijn goede specificaties een beetje het ondergeschoven kindje van het originele X-trio. Het lijkt wel alsof Sony de X Performance een beetje op de achtergrond heeft gehouden om de XZ nu vol in de spotlight te kunnen zetten. De twee toestellen delen een groot deel van hun specificaties, maar de XZ overtreft zijn oudere broer met een wat groter 5,2-inch scherm, een ‘slimmere’ camera, een grotere accu en een wat flitsender ontwerp. Met een prijs die €150 lager ligt betekent dat dat je met de X Performance een leuk koopje kunt scoren. Toch is de XZ waarschijnlijk de betere keuze, ook met het oog op ondersteuning.

Specificaties van de Sony Xperia XZ
Algemeen
 • Uitgebracht op October 2016
 • Draait op Android 6.0 Marshmallow
Processor
 • Qualcomm Snapdragon 820
 • quadcore-processor op 2.2GHz
 • Grafisch: Adreno 530
Scherm
 • 5.2" IPS LCD scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig (Gorilla Glass)
 • 1920x1080 schermresolutie
Camera
 • 23MP camera met autofocus
 • LED-flitser
 • 3840x2160 (4K) video opnames
 • 13MP camera voorkant

Sony Xperia XZ designDe Xperia XZ heeft volgens Sony een ‘endless loop design’ van zogenaamd alkaleido-metaal. Dat laatste moet voor een afwerking met meer diepte, glans en helderheid zorgen. Klinkt allemaal mooi, maar als je me verteld had dat het gewoon standaard aluminium was had ik het ook geloofd. De metalen achterkant van de Xperia XZ ziet er zonder meer mooi uit en voelt goed aan, maar die extra diepte, glans en helderheid zie ik niet zo.

Het ‘endless loop design’ ben ik meer over te spreken. Het komt erop neer dat de voor- achter en zijkanten als een vloeiend geheel in elkaar overlopen. Het scherm en de achterkant buigen naar de zijkanten om netjes op de rand van het toestel aan te sluiten. Samen met een volledig afgeplatte boven- en onderkant zorgt dat voor een mooie vorm. Het geheel is bijzonder strak. Dat vind ik in ieder geval erg mooi, maar het is natuurlijk ook een nogal persoonlijk ding. Dat zul je dus uiteindelijk zelf moeten uitmaken.

Sony Xperia XZ designZoals we van Sony’s toptoestellen gewend zijn is de Xperia XZ waterdicht. De IP68 rating zorgt ervoor dat hij in theorie een half uur op een anderhalve meter diepte kan verblijven. Dat blijkt in de praktijk vaak een beetje tricky te zijn, maar in ieder geval kun je de Xperia XZ zonder problemen in de regen gebruiken of water eroverheen morsen. Je kunt er ook mee gaan zwemmen, maar ik raadt je wel aan dat met mate te doen.

De voor- en achterkant en zijkanten lopen als een vloeiend geheel in elkaar over

Sony kiest er wederom voor om de vingerafdrukscanner aan de zijkant te plaatsen en dat is wat mij betreft een beetje een ongelukkige keuze. Leuk als je rechtshandig bent en het toestel in je hand hebt, maar zodra je de telefoon met links vasthoudt of hij op tafel ligt wordt het erg lastig om de vingerafdrukscanner goed te bedekken met je vinger. Bovendien zijn de resultaten van de sensor erg wisselend. Soms werkt hij moeiteloos en snel, maar soms moet ik het zo vaak proberen dat de scanner geblokkeerd wordt en ik alsnog mijn pincode moet invoeren. Dat kan dus echt beter.

Het scherm van de Xperia XZ is 5,2 inch groot en heeft een full HD-resolutie. Het gaat om een ips lcd-paneel; helaas geen amoled dus. Geen top specs voor een telefoon in deze klasse, maar je merkt er vrij weinig van. De scherpte is in theorie lager dan bij de meeste concurrenten, maar je moet wel goed je best doen om daar in de praktijk iets van te merken. Alleen als je het toestel in een VR-headset schuift heb je er last van, maar gezien hij geen ondersteuning biedt voor Daydream en Sony ook geen eigen headset uitbrengt denk ik niet dat heel veel mensen dat zullen doen. De kleurweergave is een beetje blauwig maar wel mooi en de helderheid is erg goed. Als er stevige zon op het scherm staat wordt het beeld aangepast waardoor je het display beter kunt lezen. Het ziet er een beetje gek uit, maar werkt wel. Het enige dat duidelijk beter had gekund in het scherm van de Xperia XZ is het contrast, dat is zeker als je hem naast een amoled-scherm ligt duidelijk wat minder. Maar het totaalplaatje van het scherm is ruim voldoende.

Als er stevige zon op het scherm staat wordt het beeld aangepast zodat je het beter kunt lezen

De Xperia XZ bezit over een snelle Snapdragon 820-processor in combinatie met 3GB werkgeheugen. Dat laatste is iets minder dan bij de meeste concurrenten, maar daar merk je weinig van. De 2,2GHz-quadcoreprocessor is natuurlijk bekend van veel andere smartphones en is een uitstekende chipset. Toch weet Sony daar niet optimaal gebruik van te maken. Hoewel je bij het uitvoeren van wat zwaardere taken duidelijk merkt dat de Xperia XZ een erg krachtig toestel is, leveren eenvoudige zaken als bladeren door de interface nog weleens een stottering op. Dat vind ik zelf niet echt storend, maar netjes is het allerminst. Het doet een beetje afbreuk aan de high-end ervaring die dit toestel zou moeten bieden en op de meeste vlakken ook gewoon biedt.

Eenvoudige zaken leveren nog weleens een stottering op

Grafisch scoort de Xperia XZ trouwens wel erg goed, wat een direct gevolg is van de krachtige GPU in de Snapdragon 820-chip en nog eens wordt versterkt door de schermresolutie van ‘maar’ 1920×1080 pixels. Dat betekent dat de telefoon minder pixels hoeft aan te sturen en dat komt de grafische prestaties weer ten goede. In hoeverre dat ook echt merkbaar is in de praktijk durf ik trouwens niet te zeggen.

Sony Xperia XZ screenshotEen ander vlak waarop ik niet zo te spreken ben over de Xperia XZ is de batterij. Als je het toestel een beetje intensief gebruikt en niet op de stamina-modus zet dan is hij vaak aan het begin van de avond al leeg. Met gematigd gebruik kom ik de dag wel door, maar ook dan houdt het niet over. De stamina modus lost dat deels op, maar zorgt er wel voor dat de prestaties achteruit gaan en het toestel nog meer begint te stotteren. Dus of je dat nou moet willen vraag ik me af. Sony stond lange tijd bekend om zijn uitstekende accuduur, maar die tijden lijken met de Xperia XZ helaas voorbij.

Een potentieel groot voordeel van de accu van deze Xperia XZ is de speciale laadtechniek die Sony gebruikt. Het gaat om het zogenaamde adaptive charging van Qnovo, dat door het laadproces te optimaliseren de levensduur van de batterij moet verlengen. Of dat in de praktijk goed werkt is in een testperiode van een aantal weken natuurlijk een beetje lastig te controleren, maar zelfs al zou het ervoor zorgen dat je batterij minimaal langer meegaat dan is dat al mooi meegenomen.

Sony is nogal trots op hoe slim de software van de Xperia X-serie, en daarmee ook de XZ, zou zijn. Tijdens mijn hands-on beschreef ik het al even: “De telefoon zal volgens Sony op basis van jouw gebruik tips geven hoe je het toestel beter kunt gebruiken. Denk daarbij aan tips om ongebruikte apps te sluiten, een lijstje met voorgestelde apps in het menu en tips over je workflow bij de camera.” Toen kon ik het toestel niet voor lange tijd gebruiken en kon ik dus ook weinig zeggen over hoe dat in het dagelijkse gebruik werkt. Inmiddels kan ik dat wel, en moet ik zeggen dat ik niet erg onder de indruk ben. Sommige functies, zoals de smart cleaner, werken op de achtergrond en zullen daar wellicht goed werk doen. Maar dat vind ik lastig te beoordelen.

De slimme software is voor een bepaalde groep een mooie toevoeging, maar Sony heeft hiermee geen grote troef in handen

Het proactief geven van tips gebeurt in ieder geval niet bijzonder veel; ik heb in twee weken gebruik misschien twee tips gehad. Die waren voor mij als tech-adept niet erg nuttig, maar ik kan me voorstellen dat je als normale gebruiker daar meer aan hebt. Een leuke toevoeging zijn de tips over het gebruik van je toestel en het overzetten van je gegevens vanaf je oude smartphone die je krijgt als je de telefoon voor het eerst opstart. Al met al is de slimme software voor een bepaalde doelgroep een mooie toevoeging, maar het is niet zo dat de Xperia XZ hiermee een grote troef in handen heeft tegenover zijn concurrentie.

Los van de slimme functies is de software van de Xperia XZ Android 6.0 Marshmallow met een lichte schil er overheen. Een update naar Nougat staat op de planning en zou nog dit jaar beschikbaar moeten zijn. De schil van Sony voegt vooral wat mooie multimediasoftware toe en bouwt hier en daar wat handigheidjes in. Iets dat ik nog mis is split-screen multitasken, maar met de komst van Android 7.0 Nougat wordt dat binnenkort opgelost. Over het geheel gezien is de schil van Sony prettig om mee te werken en vind ik het zelfs een van de beste Android-interfaces die er beschikbaar is.

Sony heeft redelijk wat software toegevoegd en is daarmee enigszins opdringerig. Via de WhatsNew-app probeert Sony je eigen films, muziek en software aan te smeren en zaken als Amazon Shopping en AVG Protection had Sony ook wel mogen laten. Toch staan er ook een aantal leuke eigen programma’s op de Xperia XZ, zoals de Movie Creator die soms filmpjes in elkaar draait van de foto’s die je maakt en Lifelog dat bijhoudt wat je zoal doet op een dag en probeert je te motiveren om wat actiever te zijn. Veel van die apps kun je zelf verwijderen als je ze niet wilt; dat is een goede zaak. Maar ik had nog liever gezien dat Sony de apps via de Play Store of eventueel de eigen appstore als download had aangeboden voor wie wil.

Sony Xperia XZ designSony zet, zoals wel vaker, vol in op multimedia met de Xperia XZ. Op muziekgebied heeft het toestel twee front-facing speakers en hi-res audio te bieden. De muziekspeler is uitgebreid maar wordt helaas niet meer geflankeerd door een fm radio. De front-facing speakers zijn vooral op papier leuk in dit geval: het geluid dat eruit komt is niet erg hard en ook niet erg vol. Daarmee presteert de Xperia XZ qua geluidskwaliteit uit de speakers gewoon op het niveau van de gemiddelde high-endtelefoon. Niets mis mee dus, maar ook geen groot voordeel voor dit toestel.

De hi-res audio functies en geluidskwaliteit via de headset zijn wel erg goed en voor de echte audiofan wel een voordeel van deze Xperia XZ. Via de functie DSEE HX kan het toestel gecomprimeerde muziek in kwaliteit opschalen claimt Sony. Of de kwaliteit van de muziek echt vooruit gaat vraag ik me af, maar als je de functie aanzet klinkt de muziek inderdaad iets ruimtelijker en voller.

Hi-res audio en de geluidskwaliteit via de headset zijn erg goed

Sony Xperia XZ design
De Xperia XZ heeft een fysieke cameraknop

Een ander speerpunt van de Xperia XZ is de camera. Die heeft wat nieuwe functies meegekregen en is als een van de weinige smartphonecamera’s nog uitgerust met een fysieke cameraknop. Dat is erg handig wat mij betreft en zorgt ervoor dat je snel en makkelijk foto’s kunt schieten en dat de camera ook onder water nog bruikbaar is. De camera-interface is opgedeeld in verschillende modi: automatisch, handmatig, filmen en nog een tiental speciale modi. Op zich zit dat goed in elkaar, maar het wisselen tussen de verschillende modi gaat een beetje traag en 4K-filmen zit niet in de filmfunctie ingebakken maar is een aparte modus. Er valt dus nog wat te verbeteren.

De 23-megapixelsensor die op de achterkant zit is niet anders dan die van de andere Xperia X-toestellen, maar Sony heeft de fotokwaliteit toch weten te verbeteren. Dat komt deels door de ‘drie sensoren’ die deze camera heeft. Daarmee doelt Sony op de beeldsensor, een IR-sensor voor betere autofocus en een RGB-sensor voor een betere witbalans. Die witbalans en focusfunctie zijn er zeker op vooruit gegaan en leveren op zich goede resultaten af. Maar het is in de meeste gevallen niet beter dan bij de beste concurrenten van deze Xperia XZ.

De witbalans en focusfunctie zijn erop vooruit gegaan en leveren goede resultaten af

Gaan we kijken naar de scherpte, detailweergave en resultaten in het donker, dan is het verhaal vergelijkbaar. De Xperia XZ scoort zeker beter dan veel eerdere Sonytelefoons, maar overtreft de concurrentie niet. Sterker nog: op deze vlakken blijft hij wat achter. Door het gebrek aan optische beeldstabilisatie zijn de foto’s in slechte lichtomstandigheden vrij snel bewogen en ook met focussen in het donker heeft de Xperia XZ wat moeite. Onder goede lichtomstandigheden zie je dat op detailniveau nogal wat onregelmatigheden in het beeld zitten vanwege de agressieve beeldverwerkingssoftware. Dat is trouwens iets waar je in de praktijk weinig last van hebt: door de 23-megapixelresolutie zijn foto’s zo groot dat je maar zelden zult inzoomen tot het volledige formaat van de foto.

Sony Xperia XZ camerasampleWaar de Xperia XZ wel uitblinkt, is in het maken van selfies. De 13-megapixel selfiecamera maakt scherpe foto’s met veel detail. De kleuren hebben vaak de neiging om wat te rood te worden, maar dat is eenvoudig aan te passen binnen de camera-interface dus vind ik geen groot probleem. Filmen doet de Xperia XZ maximaal in 4K-resolutie en ook dat ziet er gewoon goed uit.

De resultaten van de camera zijn zeker acceptabel, maar kunnen niet tippen aan de beste camera’s op de markt

Al met al scoort de Xperia XZ op cameravlak beter dan zijn voorgangers en zijn de resultaten nu zeker acceptabel. Maar Sony kan met de camera in dit toestel nog steeds niet tippen aan de beste camera’s op de markt; die van bijvoorbeeld de Apple iPhone 7 en Samsung Galaxy S7. Gezien Sony zijn marketingcampagne van dit toestel grotendeels rond de camera focust is dat op zijn zachtst gezegd jammer.

Het beste van Sony in een smartphone gecombineerd met innovatieve communicatieconcepten. Het klinkt mooi, maar Sony weet het niet helemaal waar te maken. Die innovatieve communicatieconcepten moeten vooral terugkomen in de slimme software, maar in de praktijk merk je daar niet bijzonder veel van. De Xperia XZ is zeker het beste wat Sony in een smartphone te bieden heeft, maar dat komt al een tijdje niet meer overeen met het beste wat de smartphonemarkt te bieden heeft.

Dat is misschien een beetje een zuur begin van mijn conclusie van deze Sony Xperia XZ review; wat alles te maken heeft met de prijs van dit toestel. Met €650 is de XZ een van de duurste smartphones van het moment en dat is in mijn ogen een beetje too much. Gelukkig zijn er zeker ook positieve dingen over de Xperia XZ te melden. De telefoon heeft een erg mooi en waterdicht ontwerp; dat is echt een voordeel. En de software is dan misschien niet zo slim als hij pretendeert te zijn, het is wat mij betreft wel een van de betere Androidschillen op de markt. Ook op audiogebied doet het toestel goede zaken.

Een erg mooi en waterdicht ontwerp; dat is echt een voordeel

Verder scoort de Xperia XZ op de meeste vlakken gewoon zoals je van een high-endsmartphone mag verwachten. Hij heeft een krachtige Snapdragon 820-processor, een mooi scherm en een adequate camera. Alleen de batterijpresaties zijn matig en de software loopt wat minder vloeiend dan ik zou willen. Bovendien betekent het feit dat alles werkt ‘zoals je mag verwachten’ wel dat het de verwachtingen niet overtreft. Een aantal andere topsmartphones doen dat wel en daar gaat het een beetje mis.

Dat betekent dat de Xperia XZ op dit moment, voor de €650 die hij kost, geen directe aanrader is. Als je fan bent van het ontwerp of de software van Sony, graag een waterdicht toestel wilt of heel graag mooie selfies maakt is hij zeker het overwegen waard. Maar als je niet wild enthousiast wordt van die dingen kun je denk ik beter nog wat verder kijken óf wachten tot de Xperia XZ wat goedkoper wordt.

Sony Xperia XZ design

Onze review score
Pluspunten
 • Mooi waterdicht ontwerp
 • Fijne software
 • Sterk op audiogebied
 • Goede selfiecamera
Minpunten
 • Voelt soms een beetje traag
 • Matige accu
 • Foto's vrij snel bewogen in het donker

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters