Sony Xperia XZ1 en XZ1 Compact preview: mainstream toppers

De topper van Sony dit jaar, de Xperia XZ Premium, was nogal een bijzonder toestel. Met een groot 4K-display, fikse randen daaromheen en een stevige prijs was hij zeker niet voor iedereen weggelegd. Daarom bracht de fabrikant tijdens de IFA een tweetal aanvullingen op zijn top-lijn uit: de Xperia XZ1 en Xperia XZ1 Compact. In deze Sony Xperia XZ1 preview lees je er alles over.

Bekend ontwerp, bekende randen

Het ontwerp van de XZ1 serie is in grote lijnen bekend. Het is het ontwerp dat Sony al jaren voert en dat zijn leeftijd inmiddels wel een beetje begint te tonen. Niet dat de smartphones er niet goed uitzien; het strakke hoekige ontwerp blijft mooi. Maar met hun relatief grote schermranden kunnen ze niet echt meer meekomen met de meeste nieuwe high-endtelefoons. Aan de ene kant zorgt het ervoor dat je minder schermruimte hebt in een vergelijkbaar formaat. Aan de andere kant ziet het er ook gewoon een stuk minder modern uit.

Sony Xperia XZ1 preview design

De twee toestellen zijn wel gewoon waterdicht, zoals het echte Sony’s betaamt. Wat dat betreft doen ze het goed. De vingerafdrukscanner zit, zoals we dat ook kennen van Sony, aan de zijkant. Niet de meest handige positie, want als je het toestel met links vast hebt is hij lastig bereikbaar.

Sony Xperia XZ1 preview design

Motion eye-camera

Aan de achterkant prijkt dezelfde 19-megapixelcamera als op de Sony Xperia XZ Premium. Die camera heeft onder de noemer motion eye een aantal unieke functies. Zo kan hij super slow-motion video’s maken en is er een geavanceerde burst-modus.

Sony heeft dit jaar de primeur te pakken met Google’s nieuwe software

Het zijn leuke toevoegingen op een verder vrij doorsnee high-endcamera. Onder goede lichtomstandigheden maken de toestellen prima foto’s; als het donker wordt ga je toch een beetje merken dat de camera optische beeldstabilisatie mist en vrij kleine pixels heeft. Dan worden de foto’s vrij snel bewogen en komt er wat eerder ruis tevoorschijn.

Sony Xperia XZ1 preview design

Oreo aan boord

Sony heeft dit jaar de primeur te pakken met Google’s nieuwe software. De Xperia XZ1 en Xperia XZ1 Compact zijn de eerste smartphones met Android 8.0 Oreo erop. Tenminste, tijdens de aankondiging. Of Sony ze ook als eerste op de markt weet te krijgen is natuurlijk de vraag, maar het lijkt er wel op.

De software loopt als een trein

Los van de nieuwe Androidversie is de software trouwens niet zo spannend. Het is in de basis de schil die we al een tijd van Sony kennen. Niet zoveel aanpassingen tegenover Android, een paar slimme toevoegingen en wat grafische updates. Wij houden er wel van.

Sony Xperia XZ1 preview design

Nieuw is software die 3D-scans kan maken, zodat je bijvoorbeeld een 3D-print van je eigen hoofd kan maken. Of poppetjes met je eigen hoofd in een AR-app kan gebruiken. Leuk? Dat zeker! Nuttig? Mwah…

De oude vertrouwde Compact-lijn is herboren

De software loopt trouwens als een trein, wat natuurlijk alles te maken heeft met de krachtige hardware van de toestellen. De nieuwe Xperia’s hebben een Snapdragon 835-chipset en 4GB werkgeheugen aan boord. Voor de grote variant is dat natuurlijk niet meer meer dan normaal, maar voor de Compact is het wel bijzonder. Een 4,6-inch scherm met zulke krachtige hardware kun je nergens anders vinden.

Sony Xperia XZ1 preview design

Compact herboren

Dat dit artikel op zowel de Xperia XZ1 als de Xperia XZ1 Compact slaat, is dan ook best bijzonder. Sony besloot vorig jaar een wat eenvoudiger compact toestel uit te brengen, maar dat beviel blijkbaar niet. Daarom zijn de XZ1 en XZ1 Compact nu bijna identiek, waarmee de oude vertrouwde Compact-lijn herboren is.

De scherpte loopt duidelijk achter

De Xperia XZ1 Compact verschilt toch op een paar vlakken van zijn grote broer. De opslagruimte is bijvoorbeeld geen 64GB maar 32GB. Dat is geen drama, want je kunt het geheugen gewoon uitbreiden. Maar raar is het wel.

Sony Xperia XZ1 compact preview design

Natuurlijk is het schermformaat verschillend, en daarmee helaas ook de schermkwaliteit. De Sony Xperia XZ1 heeft een 5,2-inch full HD-scherm met HDR-ondersteuning, wat er erg mooi uitziet. Het scherm van de Xperia XZ1 Compact mist HDR-ondersteuning en is 4,6 inch groot. Qua kleurweergave en helderheid is het nog steeds niet verkeerd, maar de scherpte loopt duidelijk achter. Het display heeft een resolutie van 720×1280 pixels en dat is zelfs op dat kleine formaat wel erg mager. Ten tijde van de Xperia Z1 Compact was dat begrijpelijk, maar anno 2017 kan het eigenlijk niet meer.

Sony Xperia XZ1 compact preview design

Conclusie: typisch Sony

De Xperia XZ1 en XZ1 Compact zijn al met al typische Sony-telefoons. Dat heeft zijn goede kanten, maar zeker ook zijn mindere kanten. Goede kanten zijn bijvoorbeeld de goede prestaties in een compact formaat en de prettige software. Dat Sony daarbij als eerste Android Oreo gebruikt is mooi, en de 3D-scan software is een leuke extra.

Zeker de XZ1 compact is een uitstekende keuze voor mensen die een wat compacter toestel willen

Maar de grote schermranden en het gebrek aan optische beeldstabilisatie in de camera horen helaas ook bij dat typische Sony-karakter. Dat zijn zeker geen gigantische minpunten, maar ze zorgen er wel voor dat de toestellen als totaalplaatje wat achterlopen. Neemt niet weg dat zeker de Xperia XZ1 Compact een uitstekende keuze is voor mensen die een wat compacter toestel willen.

De Sony Xperia XZ1 en Xperia XZ1 Compact zullen in september 2017 verkrijgbaar zijn en respectievelijk €699 en €599 gaan kosten.

Onze review score
Pluspunten
  • Goede specificaties in klein formaat
  • Als eerste Android 8.0 Oreo
  • Camera met bijzondere functies
  • 3D scannen
Minpunten
  • Grote schermranden, ontwerp wordt oud
  • Camera wat minder bij low-light

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters