Sony Xperia XZ2 review: moderne Sony mist killer feature

Sony presenteerde tijdens het Mobile World Congress de Xperia XZ2 als zijn nieuwe topsmartphone. Die status is met de recente aankondiging van de Xperia XZ2 Premium alweer bijna achterhaald, maar desondanks is de XZ2 een interessant toestel. In deze Sony Xperia XZ2 review vertellen we je daar alles over.

Sony Xperia XZ2 review design

Om eerst maar even de grote verschillen tussen de Xperia XZ2 en zijn grotere broer aan te halen: de Xperia XZ2 Premium heeft extra geheugen, een groter 4K-scherm en een dubbele camera. Die camera is een belangrijke upgrade, maar de rest in niet echt een big deal.

Modern waterdicht ontwerp met 18:9-scherm, snelle chipset, draadloos laden, mooi scherm en geavanceerde camera

Dat hoeft ook niet, want de Sony Xperia XZ2 heeft bijna alles wat je van een moderne topsmartphone mag verwachten. Dat wil zeggen: een modern waterdicht ontwerp met 18:9-scherm, een snelle chipset, draadloos laden, een mooi scherm en een geavanceerde camera. Het enige dat hij mist is gezichtsherkenning, maar dat is zeker geen drama.

Sony Xperia XZ2 review design

De Sony Xperia XZ2 heeft ook een prijs die je van een moderne topsmartphone mag verwachten. €750 ongeveer. Dat betekent dat hij niet alleen op alle vlakken een dikke voldoende moet scoren, maar ook ergens zijn concurrentie moet ontstijgen om écht de moeite waard te zijn. Dat lukt deels, waarover je in deze review meer leest.

Specificaties van de Sony Xperia XZ2 DS
Algemeen
 • Uitgebracht op April 2018
 • Draait op Android 8.0 Oreo
Processor
 • Qualcomm Snapdragon 845
 • octacore-processor op 2.7GHz
 • Grafisch: Adreno 630
Scherm
 • 5.7" IPS LCD scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig (Gorilla Glass 5)
 • 1080x2160 schermresolutie
Camera
 • 19MP camera met autofocus
 • LED-flitser
 • 3840x2160 (4K) video opnames
 • 5MP camera voorkant

Bekend ontwerp met eigen twist

Sony stond bekend om zijn mooie strakke, maar ook enigszins verouderde smartphone-ontwerpen. Daar is met de Xperia XZ2 verandering in gekomen. De smartphone is wat ronder geworden en heeft een glazen voor- en achterkant gekregen. Daarmee lijkt hij wat meer op andere smartphones van tegenwoordig.

Sony Xperia XZ2 review design

Toch heeft de Xperia XZ2 een eigen twist: de achterkant is wat gebold. Daarmee is de telefoon wat minder strak dan veel van zijn concurrenten. Niet ons ding; het maakt het toestel in onze ogen een beetje lomp. Maar daar mag je natuurlijk zelf een mening over vormen. De positieve kant van het verhaal is in ieder geval dat het toestel door die gebolde achterkant lekkerder in de hand ligt. Ook belangrijk.

Sony Xperia XZ2 review design

Op ergonomisch vlak scoort de Xperia XZ2 dus goed, hoewel hij ook een misser maakt. De vingerafdrukscanner zit nogal laag op de achterkant en de camera zit precies waar je de vingerafdrukscanner zou verwachten. Een regelmatige zoektocht naar de vingerafdrukscanner en een vieze camera zijn het gevolg. Aan de andere kant: het went wel. Gezichtsherkenning was een mooie extra oplossing geweest, maar die mist het toestel helaas.

Langgerekt scherm

Terwijl bijna iedere smartphonefabrikant vorig jaar een topsmartphone met een lang 18:9-scherm met kleine randen uitbracht, leek Sony nog in het verleden te zijn blijven hangen. Inmiddels is daar verandering in gekomen. De Xperia XZ2 heeft een 5,7-inch scherm met een beeldverhouding van 18:9. De randen aan de onder- en bovenkant hadden wat kleiner gekund, maar het is zeker niet meer storend. De smartphone heeft nu gewoon een normaal formaat voor een hedendaagse 5,7-inch smartphone.

Sony Xperia XZ2 review design

Kwalitatief is het display ook prima. Het is een ips lcd-scherm en de contrasten zijn dus niet zo extreem als bij concurrenten met een amoledscherm. Desondanks geeft de Xperia XZ2 kleuren mooi en levendig weer en is het contrast prima. Eventueel is er zelfs een superlevendige modus beschikbaar, maar die komt wel erg overdreven en artificieel over.

De full HD-resolutie is misschien aan de lage kant, maar dat stoort niet

De full HD-resolutie van het scherm is misschien aan de lage kant, maar dat stoort niet. In tegenstelling tot bij oledschermen van dit formaat zijn pixels nauwelijks te onderscheiden. Het enige verbeterpuntje is dat de minimale helderheid van het scherm aan de hoge kant is. Dat is niet erg fijn als je het toestel in het donker gebruikt.

Prestaties op hoog niveau

De hardware van de Sony Xperia XZ2 is precies zoals je die tegenwoordig mag verwachten. De smartphone heeft een Qualcomm Snapdragon 845-chipset met 4GB werkgeheugen. Dat werkgeheugen is bij sommige concurrenten wat meer, maar erg veel merk je daar niet van. Waar je wel veel van merkt is de goed geoptimaliseerde software. Die zorgt ervoor dat de telefoon erg snel voelt; wat sneller dan bijvoorbeeld een Huawei P20 Pro of een Samsung Galaxy S9. Mooi meegenomen.

De telefoon voelt wat sneller dan bijvoorbeeld een Huawei P20 Pro of Galaxy S9

Die hoge snelheid staat trouwens tegenover dat de stabiliteit niet altijd even goed is. We hebben het nog weleens meegemaakt dat de smartphone opeens vertraagt of een app laat crashen en dat is natuurlijk jammer.

Qua batterij scoort het toestel vrij gemiddeld. De 3180mAh-batterij is niet bijzonder groot, maar scoort desondanks niet slechter dan de gemiddelde high-endsmartphone met een wat grotere accu. Dat wil trouwens niet zeggen dat het allemaal ruim is: je komt met intensief gebruik de dag door maar daar houdt het ook op. Het toestel komt op een screen-on-time van zo’n 3,5 tot 4 uur, waar een Huawei P20 Pro bijvoorbeeld regelmatig tot 5 uur komt.

Sony Xperia XZ2 Screenshot batterij

Opladen kan via de meegeleverde snellader of draadloos en wordt door het toestel zo gestuurd dat de batterij zo lang mogelijk meegaat. Of dat in de praktijk een positief effect heeft is lastig te zeggen, maar het is mooi dat Sony het in ieder geval probeert.

Software goed als altijd

Op softwaregebied kent de Xperia XZ2 geen verrassingen, en dat is een goede zaak. Hij maakt gebruik van Sony’s eigen interface over Android 8.0 Oreo. We hadden liever gezien dat dat versie 8.1 zou zijn, maar daar valt mee te leven.

Combineert handige extra functies van met een gebruikservaring die weinig verschilt van de standaard van Android

Wie onze reviews vaker leest zal ongetwijfeld weten dat we erg te spreken zijn over de interface van Sony. Hij combineert wat handige extra functies met een gebruikservaring die weinig verschilt van de standaard van Android.

Sony Xperia XZ2 Screenshot Interface

Het enige nadeel is dat Sony de nodige bloatware meelevert. Denk aan een setje Amazon-apps, AVG beveiliging en de Playstation-app. Allemaal apps die je ook wel zelf had kunnen downloaden als je ze graag wilt.

Film kijken met extra dimensie

Sony heeft de Xperia XZ2 een nieuw trucje geleerd: het zogenaamde Dynamic Vibration System. Een functie die de trilmotor gebruikt om geluid ‘tot leven te laten komen’. Bij pieken in het geluid wordt een trilling afgegeven, waarvan je zelf de sterkte kunt bepalen. Met een beetje geluk werkt het bij een film precies zo dat heftige actie trillingen oplevert en spraak en wat meer regulier geluid niet, dan is het best een leuke toevoeging. Maar in de praktijk werkt het lang niet altijd zo verfijnd en is het vaak te aanwezig of juist zo afwezig dat je het bijna niet merkt.

Zo heeft de telefoon twee speakers aan de voorkant zitten

Het blijft een gimmick, maar wel met de potentie om een aardige gimmick te zijn. Daarvoor heeft de functie alleen nog wel wat fine-tuning nodig.

Los van de extra’s, is het natuurlijk belangrijker hoe de telefoon verder scoort op multimediagebied. Dat hij vanwege zijn grote mooie scherm en brede beeldverhouding goed is om films op te kijken mag geen verrassing heten, maar er is meer dan dat. Zo heeft de telefoon twee speakers aan de voorkant zitten, die samen een aardig geluid voortbrengen. Uniek is dat al lang niet meer en de prestaties van de Xperia XZ2 behoren op dat gebied ook niet tot de top van de markt, maar fijn is de aanwezigheid van twee speakers zeker.

Sony Xperia XZ2 review design

Minder fijn is de afwezigheid van een audiojack. In navolging van Apple stappen steeds meer fabrikanten van de analoge hoofdtelefoonaansluiting af; Sony is een van de meest recente toevoegingen aan die lijst. Er wordt een usb-c adapter meegeleverd en het missen van de poort is zeker geen drama, maar handig is anders. Zeker omdat het opladen en muziek luisteren tegelijk een stuk lastiger maakt.

Super slow-motion behoudt voorsprong

Vorig jaar introduceerde Sony op de Xperia XZ Premium een geinige nieuwe feature: super slow-motion. Daarmee kun je een fractie van een seconde van je filmpje 32x vertragen en daar kun je toffe creatieve dingen mee doen. Inmiddels is super slow-motion bijna gemeengoed geworden in high-endsmartphones. De Samsung Galaxy S9-serie heeft het en de Huawei P20-serie ook.

Super slow-motion video’s maken in full HD-resolutie

Toch behoudt Sony de voorsprong. De Xperia XZ2 kan namelijk super slow-motion video’s maken in full HD-resolutie. Een stuk scherper en mooier dan de 720p-filmpjes van andere toestellen. Dat betekent wel dat het stukje dat je kunt vertragen nóg korter wordt en het nóg moeilijker wordt om de goede actie vast te leggen. Maar als het lukt is het des te leuker.

Een andere leuke toevoeging is 3D-scannen. Dat kon al op de XZ Premium en XZ1, maar de XZ2 kan het nu ook met zijn frontcamera. Zo opent de XZ2 het tijdperk van de 3D-selfies. Tof, maar in de praktijk is het bijzonder lastig om zo’n 3D-scan van je eigen gezicht te maken. Gelukkig kan het ook nog gewoon met de achtercamera.

Verbeterde camera met software als bottleneck

Over die achtercamera gesproken: die zet weer typische Sony-prestaties neer. Dat wil zeggen dat de 19-megapixelsensor in principe niet verkeerd is, maar dat de beeldverwerkingssoftware lang niet het maximale uit die sensor weet te halen. Kanttekening daarbij is wel dat hij ondanks die karakteristieken beter presteert dan de eerdere Xperia-vlaggenschepen.

Een beetje te punchy

Dat wil zeggen dat de foto’s bij goede lichtomstandigheden mooi en detailrijk zijn. De kleuren zijn vaak een beetje te punchy, maar dat kun je ook een voordeel vinden natuurlijk. Wel jammer is het gemis van een goede automatische HDR-functie, waardoor de dynamische range wat minder is dan bij veel concurrenten.

Wanneer het wat donkerder wordt loopt de Xperia XZ2 een nog wat grotere achterstand op, hoewel het lang niet meer zo erg is als het ooit was bij Sony. Optische beeldstabilisatie heeft hij nog steeds niet en daarom zijn handheld-foto’s in het donker wat eerder bewogen. Maar eigenlijk waren we positief verrast over de prestaties en komt het nu in de buurt van de concurrentie.

Sony Xperia XZ2 review camera

De camera levert al met al goede plaatjes, maar kan zich niet meten met de top van de cameratelefoon-markt. Dat geldt trouwens zeker niet qua gebruiksvriendelijkheid. Het toestel scoort sowieso pluspunten met zijn fysieke cameraknop en heeft ook een fijne en vrij uitgebreide camera-interface.

De selfiecamera scoort in het donker beter dan verwacht

Selfies schiet de telefoon in 5 megapixel; niet erg indrukwekkend naar moderne maatstaven. Het mag dan ook geen verrassing heten dat ze niet bijzonder detailrijk zijn. Aan de andere kant zijn ze wel relatief mooi qua kleuren en scoort de selfiecamera ook in het donker nog beter dan verwacht.

Filmen kan de smartphone in 4K en daarbij heeft hij ook een HDR-functie. Die maakt de kleuren een beetje onrealistisch, dus dat is niet echt een aanrader. Gelukkig zijn de normale filmpjes wel gewoon goed. Bovendien doet de elektronische beeldstabilisatie goed zijn werk.

Conclusie: Sony is weer bij

De afgelopen tijd waren de smartphones van Sony, zeker op ontwerpgebied, een beetje verouderd. Met de Sony Xperia XZ2 lost het dat probleem op en zet het een mooie en goede smartphone neer. Los van zijn mooie ontwerp heeft de telefoon goede software, prima prestaties en een paar leuke extra’s.

Bij met de concurrentie, maar weet deze niet te ontstijgen

Aan de andere kant blinkt hij nergens echt in uit. Extra’s zoals 3D-scannen, trillen bij films en super slow-motion zijn leuk, maar ook geen dingen die je erg vaak zult gebruiken. Bovendien is de leukste van de drie – super slow-motion – inmiddels door de concurrentie gekopieerd. Bovendien heeft de telefoon geen gezichtsherkenning en kunnen het scherm en de camera kwalitatief net niet mee met de top.

Sony Xperia XZ2 review design

Sony is met de Xperia XZ2 over het algemeen weer bij met de concurrentie, maar weet deze niet te ontstijgen. Voor de €750 die dit toestel kost had dat eigenlijk wel gemoeten. Dat maakt de XZ2 geenszins een slechte smartphone, maar ook geen makkelijke aanrader. Is er een bepaald aspect van het toestel dat je erg aanspreekt? Ga ervoor! Zo niet, dan kun je net zo goed bij een van zijn concurrenten terecht.

Onze review score
Pluspunten
 • Modern waterdicht ontwerp
 • Super snel
 • Fijne software
 • Leuke extra's
Minpunten
 • Geen gezichtsherkenning
 • Geen audiojack
 • Blinkt nergens echt in uit

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters