Sony Xperia XZ2 en XZ2 Compact preview: welkom in 2018, Sony

Zoals altijd pakte Sony groots uit tijdens het Mobile World Congress in Barcelona. Het Japanse merk lanceerde niet alleen een nieuw vlaggenschip, maar ook meteen een compacte variant van die nieuwe topper. In deze preview bespreken we de Sony Xperia XZ2 en Sony Xperia XZ2 Compact.

Sony Xperia XZ2 en Sony Xperia XZ2 Compact preview

Up-to-date ontwerp

De high-end smartphones van Sony hebben er – als je het ons vraagt – altijd fraai uitgezien. Het ontwerp begon alleen wel heel oud te worden. Met de Xperia XZ2-serie heeft Sony dat eindelijk opgelost. De toestellen hebben een 2,5D-glazen voorkant met een groot scherm erin en een aluminium rand. Fraai!

Sony Xperia XZ2 preview

Over de achterkant zijn we wat minder te spreken. Die is bij de Xperia XZ2 van glas, bij de Xperia XZ2 Compact van plastic. Prima, alleen door de bolle vorm komen de toestellen een beetje lomp over. Dat komt nog eens extra naar voren omdat ze sowieso al relatief dik zijn. Het ontwerp is er dus eentje waar je van moet houden.

Sony Xperia XZ2 Compact preview

De vingerafdrukscanners zijn naar de achterkant verplaatst, wat op zich prettig is. Bij de Xperia XZ2 Compact is de locatie van die vingerafdrukscanner goed, maar bij de grote XZ2 zit hij te laag. Je moet net teveel moeite doen om hem goed te bereiken met je vinger. Gezichtsherkenning had dat kunnen oplossen, maar is niet aanwezig op de XZ2-lijn.

Sony heeft de Xperia XZ2 voorzien van draadloos laden; de Xperia XZ2 Compact mist die functie helaas. Natuurlijk zijn beide toestellen gewoon waterdicht.

Multimedia op hoog niveau

Wat Sony zoals altijd erg goed voor elkaar heeft is de multimediafunctie van de toestellen. Dat begint al bij het ontwerp. De toestellen hebben beiden een 18:9 full HD+ scherm; bij de Xperia XZ2 is dat 5,7 inch groot en bij de Xperia XZ2 Compact 5 inch. De randen om dat scherm heen zijn iets groter dan bij bijvoorbeeld een Galaxy S9, maar daar krijg je wel stereospeakers aan de voorkant voor terug. Speakers die ook nog eens best lekker klinken voor zover we dat op de drukke beursvloer kunnen beoordelen.

Sony Xperia XZ2 Compact preview

Een leuke toevoeging bij de Xperia XZ2 is het Dynamic Vibration System. Een functie die de trilmotor gebruikt om het geluid van een video ‘tot leven te laten komen’. Bij bijvoorbeeld het kijken van een trailer is dat best leuk; of het bij een volledige film ook nog bevalt vragen we ons een beetje af. De tijd zal het leren, maar de functie zit in ieder geval niet in de weg. Overigens is de functie alleen beschikbaar op de grote XZ2 en niet op de Compact.

Sony Xperia XZ2 Compact preview

Een aantal leuke extra’s die bij elkaar leiden tot een goed totaalplaatje qua multimedia. De enige misser is dat Sony net als veel concurrenten de audiojack wegbezuinigd heeft. Je zult het dus met een adaptertje of een draadloze headset moeten doen.

Bekende camera krijgt updates

De camera van de Sony Xperia XZ2-serie is bekend. Het is de Motion Eye-camera die we ook al kennen van de XZ1. Dat wil zeggen: een 19-megapixelcamera die in goede lichtomstandigheden goed scoort maar in het donker wat achterloopt. Het gebrek aan optische beeldstabilisatie en het vrij kleine diafragma spelen hem parten.

Super slow-motion filmen kan nu in full HD-resolutie

Maar het betekent ook dat de camera een aantal leuke functies heeft. De meest opvallende is super slow-motion filmen, dat nu in full HD-resolutie kan. De functie vertraagd een fractie van een seconde aan beeldmateriaal 32x, wat leuke filmpjes oplevert. Omdat het om slechts een fractie van een seconde gaat kan het wel moeilijk zijn om het goede moment te pakken te krijgen.

Sony Xperia XZ2 preview

Een ander leuke extra die gerelateerd is aan de camera is 3D-scannen. Ook bekend van eerdere Sony’s en ook geüpdatet. Je kunt kun je eigen gezicht scannen met de selfiecamera, wat overigens wel een kleine uitdaging is. De feature is een leuke extra, maar niet veel meer dan dat.

Vlaggenschip anno 2018

Qua hard- en software is de Xperia XZ2 vooral een vlaggenschip zoals je die in 2018 mag verwachten. Dat wil zeggen: het toestel heeft een razendsnelle Snapdragon 845-chipset, 4GB werkgeheugen en moderne Android Oreo-software. De schil die daar overheen ligt is zoals we van Sony gewend zijn niet heel sterk aangepast, maar heeft wel een paar handige extra’s. Zo is er nu een helpfunctie in de vorm van een chatbot en kun je wat handige automatische instellingen toepassen.

Sony Xperia XZ2 preview

Tegenwoordig betekent een vlaggenschip ook steeds vaker dat er een dualsimvariant beschikbaar is. Dat geldt ook voor dit Sony-duo. Voor het eerst brengt Sony de dualsimversies van zijn vlaggenschip in Nederland breed aan de man.

Sony Xperia XZ2 preview

Conclusie: stap vooruit

Sony zet met de Xperia XZ2 en Xperia XZ2 Compact een duidelijke stap vooruit. Met hun grote scherm met kleine randen, moderne ontwerp en sterke specificaties kunnen de toestellen goed meekomen in de high-endmarkt anno 2018.

Sony Xperia XZ2 Compact preview

De Sony Xperia XZ2 Compact is vanwege zijn Compacte behuizing voor mensen die niet met een te grote telefoon willen lopen een no-brainer. De Sony Xperia XZ2 moet het vooral van zijn multimediafuncties en leuke extra’s hebben, en lijkt voor mensen die daar over te spreken zijn een erg goede keuze. Overall zal het misschien niet de beste high-endsmartphone zijn, maar hij heeft zeker een aantal sterke punten.

De Sony Xperia XZ2 zal binnenkort verkrijgbaar zijn voor €799; de Xperia XZ2 Compact gaat €599 kosten.

Onze review score
Pluspunten
  • Modern waterdicht ontwerp
  • Sterk op multimediagebied
  • Goede specificaties
  • Leuke extra's
Minpunten
  • Komt vrij lomp over
  • Camerakwaliteit in low-light

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters