Sony Xperia Z Ultra

Hoe groot kan een smartphone worden? Dat is de vraag waarop Sony een antwoord lijkt te zoeken. Met de 6,44″ grote Xperia Z Ultra verlegt Sony de grens van wat nog smartphone is, en dat met een heel aardig setje specs. In deze review bekijken we de reus van Sony.

Sony Xperia Z Ultra hoofdfoto 

Wat opvalt is dat Sony de Xperia Z Ultra eerder bekend maakte dan zijn kleinere broertje, de Xperia Z1. De Z Ultra deelt zijn binnenwerk met de Xperia Z en is daarmee een duidelijke stap voor op de Xperia Z. Het kan natuurlijk zijn dat de extra’s die de Z1 ten opzichte van deze Ultra heeft, vooral op cameragebied, nog niet af waren. Maar wij denken eerder dat de keuze strategisch van aard is geweest. Enerzijds misschien om de Xperia Z niet al te snel richting de goedkopere regionen van de markt te verbannen, maar ook om de Z Ultra even duidelijk in de schijnwerpers te zetten als meest geavanceerde model van Sony. Dat geeft wel aan hoe serieus Sony over deze gigantische smartphone is.

Dat gezegd hebbende blijft de Z Ultra natuurlijk een proefballonnetje. Samsung ging met de Galaxy Mega 6.3 al naar een extreem schermformaat, Sony doet daar nog een klein schepje bovenop. Dat trucje werkte voor Samsung twee jaar geleden met de Note erg goed, maar inmiddels zoekt de hele smartphonemarkt de grenzen van de draagbaarheid op en is deze Xperia Z Ultra nog een stapje extremer. Hoe de markt erop reageert moet de tijd uitwijzen, maar in deze review zullen we alvast bekijken hoe het gigantische scherm in onze ogen werkt.

De Xperia Z Ultra is vooral een antwoord op de Note-lijn van Samsung en daarmee een directe concurrent van de Note 3, die overigens wel een stukje kleiner is. Ook de Liquid S2 van Acer is een directe rivaal van deze Z Ultra. Om het Note-aspect van de Note 3 te evenaren heeft Sony wat leuks nieuws bedacht. De Z Ultra heeft geen ingebouwde stylus, maar kan worden beschreven met allerhande potloden en pennen. We zijn heel benieuwd hoe dat in de praktijk gaat werken.

Sony Xperia Z Ultra hands-on 
Sony Xperia Z Ultra hands-on 
Sony Xperia Z Ultra hands-on 
Sony Xperia Z Ultra vs Xperia Z hands-on 
Sony Xperia Z Ultra vs Xperia Z hands-on 

Prijzen

Hieronder staat een lijst met actuele aanbiedingen voor de Xperia Z Ultra. Door te klikken op de naam van de provider krijg je provider specifieke aanbiedingen te zien.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Specificaties

Hieronder staan de belangrijkste specificaties van het toestel. Op een computer of tablet kun je de specificaties direct vergelijken met andere toestellen door te klikken op ‘Telefoon vergelijken?’. Deze review is gebaseerd op softwareversie 14.1.B.1.532.

Sony Xperia Z Ultra

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op September 2013 Draait op Android 4.2 Jelly BeanBehuizing van Glas

Processor

Qualcomm Snapdragon 800quadcore-processor op 2,2GHzGrafisch: Adreno 330

Geheugen

2GB Intern geheugen (RAM)1,6GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD HC

Afmetingen

Gewicht: 212 gramLengte: 179mmBreedte: 92mmDikte: 6,5mm

Scherm/invoer

6,4″ Mobile Bravia Engine schermTouchscreen met multitouchScherm is krasbestendig (Gorilla Glass)1920×1080 schermresolutie

Camera

8MP camera met autofocus1080p (Full HD) video opnames2MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Micro-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTSLTE

Sensors

A-GPS & GlonassG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 4.0 EDR met A2DPNFCFM-radio3,5mm ingang voor geluidTV-outMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 3050mAhBatterij is niet vervangbaarSpreektijd van 14 uurStandby-tijd van 790 uur

De Xperia Z Ultra heeft een batterij die op papier erg groot is, maar in de praktijk niet om over naar huis te schrijven. De telefoon komt in een vrij compact doosje en Sony levert een bluetooth headset mee.

Unboxing

De doos van de Xperia Z Ultra is in vergelijking tot de telefoon erg klein en dat wordt ook in de inhoud weerspiegeld. Sony heeft ervoor gekozen geen headset direct mee te leveren, maar biedt een voucher voor een bluetooth headset. Het gaat hier om de SBH-20, een headset die met NFC te koppelen is met de Z Ultra. Dat is natuurlijk een nette oplossing en ook gezien het grote formaat niet zo gek als standaard headset om mee te bellen.

Batterij

De Xperia Z Ultra heeft wat handige features gekregen om zijn standby-tijd te verlengen, zoals de Stamina Mode die ervoor zorgt dat alleen enkele door de gebruiker gekozen programma’s blijven draaien als het scherm van het toestel uit staat en een functie die ervoor zorgt dat het toestel Wi-Fi alleen inschakelt in de buurt van een bekend netwerk.

Die features zijn ook hard nodig, want de 3050mAh-batterij is voor het gigantische scherm van de Z Ultra niet afdoende. Je hoeft het toestel niet heel intensief gebruiken om hem aan het einde van de dag leeg te hebben en dat betekent dat je de dag niet doorkomt als je veel multimedia consumeert, browset of gamet. En als je voor een telefoon met een 6,44″-scherm kiest is de kans groot dat je dat doet. En aangezien de batterij niet losneembaar is betekent dat dat je altijd een lader nodig hebt. Overigens zorgt de Stamina Mode er wel voor dat het toestel vrij lang meegaat als je hem alleen op standby hebt staan.

Intensief gebruik1 Normaal gebruik2 Beperkt gebruik
Accutijd (dagen) ~1.5 ~3
Batterij Ingebouwd
Capaciteit 3050mAh
Techniek Lithium Ion
1Hele dag online (mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

Het ontwerp van de Xperia Z Ultra volgt de OmniBalance-designtaal van de rest van de Z-lijn. Het toestel heeft aluminium randen meegekregen en is grotendeels van glas gemaakt. Daarnaast is het toestel weer waterdicht en bijzonder dun. Vanzelfsprekend is de Z Ultra nogal groot.

“Een veelgehoorde reactie op de Z Ultra is “wat is dat voor raar groot ding.” ”

De Xperia Z Ultra is opgetrokken uit premium materialen. De voor- en achterkant zijn van glas en de rand rond het toestel is van aluminium. Groot nadeel van het glas is dat er een zogenaamde ‘shatterproof sheet’ overheen zit. Een goed opgeplakte screenprotector die relatief snel krast. Dat is niet het grootste probleem aangezien je hem eraf kunt halen, maar omdat het de bedoeling is dat hij erop blijft zitten heeft het glas eronder geen behandeling gehad. De meeste toestellen hebben een coating die vingerafdrukken afstoot en ervoor zorgt dat het scherm prettiger aanvoelt, maar dat heeft deze Z Ultra dus niet. Het velletje zorgt er wel voor dat er geen glas uit het scherm kan vallen als je hem kapot laat vallen, maar kapot is hij dan toch wel. Een onnodige smet op een verder prima materiaalgebruik in onze ogen.

Net als de rest van de Z-lijn heeft de Xperia Z Ultra best wel grote randen om het scherm, waar niet eens knoppen in verwerkt zitten. Dat zorgt voor een toestel dat nogal groot is. Vanwege zijn 6,44″-scherm is de Z Ultra sowieso al gigantisch en de flinke bezels helpen niet mee. De reactie van bijna iedereen die ons met de telefoon heeft zien lopen was dan ook “wat is dat voor raar groot ding.” Bediening met een hand is met dit toestel erg lastig. Dat gezegd hebbende is de Z Ultra wel duidelijk kleiner dan een tablet en past hij, soms met wat moeite, in de meeste herenbroeken. Door de dames zal het toestel wel echt in een handtas gedragen moeten worden. En je krijgt er wel een lekker groot scherm voor terug. Het formaat is op het randje, maar dat vonden we destijds van de Galaxy Note ook en inmiddels lopen hele volksstammen met een Note.

Omdat de Xperia Z Ultra ontzettend dun is, slechts 6,5mm, is hij ondanks zijn formaat niet lomp. Volgens Sony is de Z Ultra de dunste telefoon met een Full HD-scherm en ook los van dat scherm zijn er maar weinig toestellen die het winnen van deze Ultra.

“De look and feel van het toestel is erg luxe en dat is in onze ogen een flink voordeel van deze telefoon.”

Wat ook niet onopgemerkt mag blijven, is dat de Xperia Z Ultra waterdicht is. Net als de hele Z-lijn van Sony kan dit toestel moeiteloos onderwater verblijven mits alle klepjes goed dicht zitten. Het toestel is IP58 gecertificeerd en dat betekent dat dit toestel tot anderhalve meter diepte kan zwemmen. De klepjes over alle poorten blijven natuurlijk een nadeel van het waterdichte, hoewel Sony dit nu deels opgelost heeft door de 3.5mm jack waterbestendig te maken en dus het klepje eraf te slopen. Daarnaast is er een speciale connector aanwezig waarmee de Z Ultra zonder een klepje los te maken in een laad-dock geplaatst kan worden.

Het ontwerp van de Xperia Z Ultra is erg mooi en ook de bouwkwaliteit en afwerking zijn prima. Enige nadeel van het glas is dat het wat sneller zal breken na een val. De look and feel van het toestel is erg luxe en dat is in onze ogen een flink voordeel van deze telefoon. Toch hadden we het toestel liever kleiner en zonder de voorgeïnstalleerde screenprotectors gezien. De Xperia Z Ultra is beschikbaar in drie kleuren: zwart, wit en paars. Overigens staat de paarse versie niet op de Nederlandse site van Sony, dus het is even afwachten hoe goed die verkrijgbaar zal worden. Alleen Belsimpel.nl heeft hem op het moment op de site staan, maar daar is hij nog niet leverbaar.

De voorkant van de Xperia Z Ultra is erg strak. Boven het scherm zitten een speakertje, wat sensoren, een notificatieled, het Sonylogo en een secundaire camera. Onder het scherm zit de microfoon van het toestel achter eenzelfde grille als de speaker boven het scherm waardoor het toestel zo goed als symmetrisch is van voren.

Sony Xperia Z Ultra design 
Sony Xperia Z Ultra design 
Sony Xperia Z Ultra design 

De achterkant is eveneens erg strak en bestaat uit één grote glasplaat. Naast het Xperia- en Sonylogo staat er ook een NFC-logo opgedrukt op de plek waar de NFC-chip zit, dat vinden we jammer. Natuurlijk is de camera ook aan de achterkant te vinden, waarbij een flitser schijnt door zijn afwezigheid. We vinden het erg jammer dat Sony deze er niet ingestopt heeft, zeker omdat het ledje vaak ook als zaklamp gebruikt wordt.

Sony Xperia Z Ultra design 
Sony Xperia Z Ultra design 
Sony Xperia Z Ultra design 

De zijkanten van de Xperia Z Ultra zijn gemaakt van afgerond aluminium en zijn gezien de klepjes over de poorten vrij clean. De rechterkant wordt vooral gekenmerkt door de powerknop. Die is overdreven groot en dat is een van de belangrijke designkenmerken van deze Sony. Wij vinden de knop een beetje afbreuk doen aan het strakke design, maar hij is wel ontzettend prettig in gebruik. Dat geldt niet voor de volumetoetsen, die zijn vrij klein en het is nog weleens lastig voelen welke je nou te pakken hebt. Bovenaan de rechterkant zit de 3,5mm jack en onderaan een gaatje voor een keycord. Een klepje verbergt hier de SIM- en MicroSD-ingang.

Ook links zit een klepje, namelijk die voor de MicroUSB-poort. Daarnaast zit er een verdieping met een magneetje en twee contactpuntjes, wat een alternatieve manier is om het toestel op te laden. Dat kan zowel met een magnetisch kabeltje als via een speciale dock.

De bovenkant van de Xperia Z Ultra zit slechts een gaatje, wat waarschijnlijk voor een tweede microfoon zit. Aan de onderkant vinden we de primaire speaker van het toestel, die klein in een hoekje zit. Daarnaast kun je hier de tweede helft van de keycordopening vinden.

Sony Xperia Z Ultra design 
Sony Xperia Z Ultra design 
Sony Xperia Z Ultra design 
Sony Xperia Z Ultra design 

De Xperia Z Ultra heeft met 6,44″ het grootste scherm in een telefoon tot nu toe en dat staat garant voor een erg goede film- en game-ervaring. En ook met browsen komt het scherm erg goed van pas. Het scherm is tevens het beste paneel dat Sony in een smartphone heeft zitten. Bij het toetsenbord is er de keuze uit een grote versie en een versie die met één hand te bedienen is.

Scherm

“Qua specs is het scherm gelijk aan dat van de Xperia Z1. Maar in de praktijk wint de Z Ultra het duidelijk.”

Waar de meeste smartphonefabrikanten naar IPS-panelen of amoledschermen zijn overgestapt, gebruikt Sony nog een ‘gewoon’ TFT-scherm. Daar heeft de fabrikant wel heel wat marketingtermen aan toegevoegd, namelijk Triluminos en X-Reality for Mobile, twee technieken die Sony’s Bravia-divisie heeft ontwikkeld. Triluminos moet het display in staat stellen een groter kleurenpalet weer te geven en zo levendigere en natuurlijkere beelden te produceren. Met X-Reality wordt content geanalyseerd en worden de kleuren geoptimaliseerd. Ook wordt bewegend beeld door middel van een soort upscaling-techniek scherper gemaakt.

Tot zover is het scherm, los van zijn formaat, gelijk aan dat van de Xperia Z1. Maar in de praktijk wint de Z Ultra het duidelijk. Twee veelgehoorde problemen met Sony-schermen, de kijkhoek en het contrast, zijn bij deze Z Ultra wel in orde. De kijkhoek is niet perfect, maar wel heel ruim voldoende en duidelijk beter dan wat dan ook van Sony. Voor het contrast geldt eigenlijk hetzelfde: dat is niet perfect maar wel gewoon goed. De kleuren zijn wat verzadigder dan bij de Xperia Z1 waardoor het geheel er wat mooier uitziet. Ook de Xperia Tablet Z heeft een erg goed scherm en het lijkt wel of de schermen van Sony beter worden naar mate ze groter worden. Waarom de fabrikant het niet voor elkaar krijgt om een kwalitatief gelijkwaardig paneel in een kleinere smartphone te stoppen is ons een raadsel.

De Xperia Z Ultra heeft een 6,44″ Full HD-scherm en zodoende een hoge pixeldichtheid. Bij tekst merk je wel dat het wat minder scherp is dan de 5″ Full HD-schermen die we kennen, maar het scherm is nog steeds heel scherp. Een hogere resolutie was ook een nog grotere aanslag op de batterij geweest dus we zijn blij dat Sony voor een Full HD-paneel gekozen heeft.

“Het scherm van de Sony Xperia Z Ultra is te bedienen met pennen en potloden.”

Het scherm van de Sony Xperia Z Ultra is extra gevoelig en zodoende te bedienen met de meeste pennen en potloden. Dat moet een soort alternatief zijn voor Samsung’s S Pen. De functionaliteit is wat minder uitgebreid, maar het wordt volgens Sony wel een stuk makkelijker om aantekeningen te maken op het grote scherm van de Xperia Z Ultra met een pen of potlood. Het werkt aardig, hoewel vooral pennen soms niet helemaal lekker herkend worden.

Verder zijn er ook wel wat kanttekeningen te maken. Bijvoorbeeld het feit dat de telefoon niet inspeelt op het verschil tussen een pen en een hand, dus als je lekker aan het krabbelen bent maar met je handpalm een ander deel van het scherm raakt werkt het niet. Dat gebeurt best vaak in de praktijk. Daarnaast is de herkenning vaak niet goed genoeg om op fatsoenlijk formaat en tempo te schrijven bijvoorbeeld. De eventuele inkt die pennen achterlaten kun je overigens wel makkelijk wegvegen.

Toetsen

De Xperia Z Ultra is voorzien van een speciale toetsenbordwizard waardoor het toetsenbord goed aan te passen is. Zo kun je kiezen of je een punttoets wilt hebben op je toetsenbordje, kun je de kleur aanpassen en kun je kiezen of je een qwerty-toetsenbord met of zonder speciale tekens boven elke letter wilt of zelfs gewoon een T9-toetsenbordje. Nieuw is de mogelijkheid om je Gmail, sms’jes, Twitter en Facebook te scannen voor je schrijfstijl zodat het toestel die beter kan volgen. Jammer vinden we dat de kommatoets die je in andere Sonytoestelen kon toevoegen vervangen is door een knopje waarmee je handschriftherkenning aan kunt zetten. Dat werkt wel aardig, maar zal in de praktijk toch door bijna niemand gebruikt worden. Een speciale kommatoets hadden wij dan handiger gevonden.

Los van dat alles typt het toetsenbord goed. De knoppen zijn natuurlijk erg groot een ook gevoelig, en voor die liefhebber is er ook Swype aanwezig. De spellingscontrole werkt zowel met als zonder Swype vrij goed maar niet perfect. Als je het toestel graag met een hand wilt bedienen dan is er ook een kleinere versie van het toetsenbord aanwezig, die aan de rechter- of linkerkant van het scherm komt te staan. Een leuke toevoeging, hoewel wij hem zelf eigenlijk niet gebruikt hebben.

Sony Xperia Z Ultra screenshot 
Sony Xperia Z Ultra screenshot 
Sony Xperia Z Ultra screenshot 

De Xperia Z Ultra heeft de standaard Sony-interface met een aantal kleine tweaks voor het grotere scherm, echter zijn die heel minimaal. Verder werkt de interface van het toestel, die over Android 4.2 ligt, soepel en prettig. De Z Ultra wordt aangedreven door een Snapdragon 800-chip en is zodoende heel erg snel.

Lockscreen

Sony Xperia Z Ultra screenshot

Het lockscreen van de Xperia Z Ultra is een kruising tussen de standaard van Android 4.2 en het scherm dat op de Xperia Z zat. Het ontgrendelen van het scherm gaat via een soort luxaflex-animatie, maar je kunt nu ook van widgets gebruikmaken. Door naar links te vegen kom je bij de camera, de widgets die je krijgt door naar rechts te vegen kun je zelf instellen. Google Now, je agenda, Gmail en een klok zijn enkele van de beschikbare widgets. Dat widgetsysteem gebruiken wij niet echt, maar het zit zeker niet in de weg. De snelkoppeling naar de camera vinden we wel handig.

Homescreen

“Een groot voordeel is dat er bij de Z Ultra veel apps op één homescreen passen.”

Het homescreen van de Xperia Z Ultra bestaat nog altijd uit een aantal schermen met verschillende widgets en snelkoppelingen erop. Er zijn maximaal zeven schermen. Uiteraard kun je op deze schermen alles kwijt wat je wilt, waaronder snelkoppelingen, mappen en ook widgets. Die widgets kun je van formaat veranderen. Het toestel kan makkelijk mappen maken door twee apps op elkaar te slepen, dat is ook een handige toevoeging. Een groot voordeel is dat de Z Ultra met iets kleinere icoontjes werkt dan de meeste smartphones waardoor er veel meer apps op één homescreen passen. Wat natuurlijk mogelijk wordt door het grotere scherm.

Een pinch-beweging brengt de mogelijkheden om een homescreen te bewerken naar voren. Daarbij is er ook een mogelijkheid om thema’s te veranderen, waarbij niet alleen je wallpaper veranderd wordt maar ook wat systeemkleuren.

Sony Xperia Z Ultra screenshot 
Sony Xperia Z Ultra screenshot 
Sony Xperia Z Ultra screenshot 

Menu

Sony Xperia Z Ultra screenshot

Het menu bestaat uit een raster van apps, die ook meer apps herbergt dan de meeste toestellen. Het gaat om een raster van 5×6, waardoor er 30 apps op één pagina passen. Die apps zijn op een aantal manieren in te delen en een handige mogelijkheid die Sony ingebouwd heeft is dat je de meest gebruikte apps vooraan in je menu kan laten komen. Helaas is dat nu beperkt tot maar één menupagina. Om bij een andere app te komen moet je dan de layout van je menu weer aanpassen. Wel kun je de apps helemaal zelf indelen en is er een zoekfunctie, dus wat dat betreft kom je weinig tekort.

Het menu indelen gaat simpelweg door een app ingedrukt te houden. Dan kun je hem neerzetten waar je wilt en als je hem aan je homescreen wilt toevoegen kun je hem omhoog slepen. Applicaties vanuit het menu verwijderen kan met een speciaal knopje in het optiemenu.

Instellingen

Sony Xperia Z Ultra screenshot

Het instellingenmenu van de Xperia doet veel denken aan het standaard menu van Android, maar dan met een paar kleine wijzigingen van Sony. Vooral grafisch is het allemaal net wat anders. Het menu is een flinke waslijst van categorieën waar je dingen kunt instellen en dat is niet altijd even overzichtelijk. Aan de andere kant is dat overzicht sowieso lastig met zo veel instellingen.

De belangrijkste instelling die Sony zelf toegevoegd heeft is de Facebook integratie. Die wordt als een aparte account ingesteld en daarmee kun je bijvoorbeeld vanuit de muziekspeler nummers liken. Best een geinige instelling als je een fanatiek Facebookgebruiker bent. Een andere handige toevoeging die in het instellingenmenu verstopt zit is my Xperia. Daarmee kun je je toestel op afstand blokkeren, wissen, lokaliseren of laten overgaan als je hem kwijt bent of hij gestolen is. Dat is in een oogwenk ingesteld en gaat via je Google-account. Handige extra is dat je een berichtje kunt instellen dat de vinder van je telefoon te zien krijgt als je het toestel blokkeert.

Verder heeft Sony vooral een aantal subtiele toevoegingen gedaan zoals XLoud voor wat hardere muziek, Clear Phase voor betere geluidskwaliteit door de speaker en X-Reality for Mobile om foto’s en video’s mooier te maken op het scherm. Ook de gesprekskwaliteit kan wat aangepast worden met bijvoorbeeld een equalizer, een noise cancellation-functie en een spraakverbeteringfunctie. Ook kun je instellen dat de persoon aan de andere kant van de lijn vertraagd wordt afgespeeld.

Multitasking

Op het gebied van multitasking zijn Sony’s mini-apps weer aanwezig, dit keer op een scherm dat zo groot is dat je er een aantal naast elkaar kunt zetten. Dat vinden we nog steeds een erg handige toevoeging. De apps zijn als overlay over je gewone interface te gebruiken. Zo kun je even snel een notitieblokje of een rekenmachine oproepen. Deze kun je zelfs minimaliseren maar via een icoontje wel bij de hand houden door ze even naar rechts te slepen. Sinds kort kun je ook alle widgets als mini-app oproepen wat een aantal handige nieuwe mogelijkheden met zich meebrengt.

Openstaande applicaties geven meldingen door via de balk bovenaan het scherm. Die kun je uitklappen door hem ‘naar beneden te trekken’, waardoor je al je actieve meldingen te zien krijgt. Mocht je een melding kwijt willen, dan kun je hem gewoon ‘weg swipen’. In dit menu zitten ook knoppen om verschillende verbindingen te beheren. Als je de balk met een pen of potlood uittrekt dan zullen er direct snelkoppelingen komen naar de teken- en notitie-app.

Via de multitask-knop kun je een lijst oproepen van de laatst gebruikte programma’s. Deze lijst kun je aanpassen door programma’s weg te vegen, dan worden ze ook meteen gesloten. Dat werkt erg prettig en zorgt ervoor dat je makkelijk van taak naar taak kunt springen, iets dat vanwege de 2GB aan RAM die de Xperia Z Ultra biedt ook uitstekend mogelijk is.

Sony Xperia Z Ultra screenshot 
Sony Xperia Z Ultra screenshot 

Prestaties

“Dat de Z Ultra lekker rap is staat buiten kijf.”

De Sony Xperia Z Ultra was de eerste smartphone die in Nederland op de markt was met de nieuwe Qualcomm Snapdragon 800-chip. Inmiddels zijn er meer toestellen zoals de LG G2, Sony Xperia Z1 en Samsung Galaxy Note 3, maar de prestaties van de Z Ultra zijn nog steeds tip top. Het toestel draait erg snel in het dagelijks gebruik en we hebben nauwelijks vertragingen gemerkt. Qua stabiliteit hebben we ook niets op het toestel aan te merken.

De processor is om precies te zijn de MSM8974, die voorzien is van 4 Krait 400-kernen. Deze zijn geklokt op 2,2GHz en geflankeerd door 2GB RAM. Daarmee verliest de Z Ultra het net van Samsung’s Note 3, maar voorlopig lijkt 2GB ruim voldoende te zijn. Wellicht dat dit in de toekomst wat lastiger wordt.

In de benchmarks worden de indrukwekkende prestaties van de Xperia Z Ultra onderschreven. Het toestel haalt in Quadrant ongeveer 21000 punten en in AnTuTu worden zo’n 33000 punten gescoord. Ter vergelijking: de Galaxy S4 haalt zo’n 12500 in Quadrant en 24000 in AnTuTu. Nou hechten wij niet zo heel veel waarde aan pure benchmarks, maar dat de Z Ultra lekker rap is staat buiten kijf.

Het praktische voordeel van al deze power is overigens op het moment minder groot dan je misschien zou denken. Toestellen als de Xperia Z, Galaxy S4 en HTC One zijn ook al erg snel en kunnen alle huidige apps zonder problemen aan. De nieuwere chipset van de Xperia Z Ultra zorgt op dat vlak er nu vooral voor dat alles net iets sneller gaat, maar daar merk je in de praktijk niet heel veel van. In de toekomst zal het verschil waarschijnlijk groter gaan worden en wordt deze snelle chip dus ook een groter voordeel en daarnaast biedt het stukje hardware bijvoorbeeld in de camera wat extra mogelijkheden. De Snapdragon 800-chip is dus zeker een voordeel, maar je moet je er niet blind op staren.

Sony Xperia Z Ultra screenshot 
Sony Xperia Z Ultra screenshot 
Sony Xperia Z Ultra screenshot 

De Xperia Z Ultra heeft een 8-megapixelcamera die volgens Sony netjes moet werken in het donker vanwege zijn Exmor RS-sensor. Opvallend is het ontbreken van een flitsertje, die ook als zaklamp dienst doet op veel toestellen. Voor gamen en video’s kijken is de telefoon vanwege zijn grote scherm uitermate geschikt, de muziekspeler is prima.

Foto

De camerasoftware van de Xperia Z Ultra is ongeveer hetzelfde als die van de Xperia Z en is prettig om mee te werken. Standaard staat hij op de zogenaamde ‘superieur automatisch’-modus. Daarmee selecteert het toestel zelf de beste scène en instellingen. Dat maakt soms betere foto’s, soms wat mindere. Overigens kan dat maximaal met een resolutie van 7 megapixels. Een probleem dat we in de praktijk vaak hadden is dat de telefoon besluit een HDR te schieten op een moment dat dat niet handig is, bijvoorbeeld als je een foto van een bewegend persoon wil maken. Dat resulteert in twee doorschijnende versies van dezelfde persoon in je foto. Al onze testfoto’s hieronder zijn in die superieur automatisch-modus geschoten. Dat kun je natuurlijk veranderen in de standaard modus waar je het een en ander, zoals de helderheid, kan instellen. Verder zijn touch-focus, glimlachdetectie, gezichtsherkenning, ISO-instellingen, witbalansinstellingen en noem maar op beschikbaar.

De Xperia Z Ultra heeft natuurlijk ook een aantal extra’s op de camera zitten, bijvoorbeeld een panoramamodus. Die kan alle kanten op draaien en daarmee ook verticale panorama’s maken. Verder is er een foto-effect-modus toegevoegd waarmee je bijvoorbeeld schilder-, schets- of mozaiekeffecten aan je foto’s kunt toevoegen. Verder zijn de video- en fotoknop nu op hetzelfde scherm te vinden en kun je tijdens het maken van video’s ook foto’s maken. Die zijn wel maar in 720p-resolutie, ofwel 1 megapixel. Dat is nog minder dan de resolutie van de video zelf, en dus niet veel soeps.

Sony Xperia Z Ultra screenshot 
Sony Xperia Z Ultra screenshot 
Sony Xperia Z Ultra screenshot 

“De foto’s hebben vrij weinig ruis en prima kleuren. ”

De Xperia Z Ultra heeft een Exmor RS-sensor, waarmee hij vooral in mindere lichtomstandigheden erg goede foto’s zou moeten kunnen maken. Raar is dat Sony die eigenschap niet heeft aangevuld met een flitser, waardoor je in ieder geval dichtbij wat extra licht in je foto hebt. De foto’s zijn inderdaad bovengemiddeld goed in het donker, maar je moet wel een hele bak ruis op de koop toenemen. In goede lichtomstandigheden schiet de Xperia Z Ultra ook aardig goede plaatjes. Het is niet op het niveau van de 8-megapixelcamera van bijvoorbeeld de iPhone, maar de foto’s hebben vrij weinig ruis en prima kleuren. Alleen de dynamische range is wat krap en de detaillering had wat beter gekund.

Sony Xperia Z Ultra camerasample 
Sony Xperia Z Ultra camerasample 
Sony Xperia Z Ultra camerasample 
Sony Xperia Z Ultra camerasample 
Sony Xperia Z Ultra camerasample 
Sony Xperia Z Ultra camerasample 
Sony Xperia Z Ultra camerasample 
Sony Xperia Z Ultra camerasample 
Sony Xperia Z Ultra screenshot

Sony heeft zijn eigen bekende galerij in de Xperia Z Ultra gezet. Vooral grafisch ziet die er leuk uit. Je kunt op de foto’s zoomen tot een niveau dat je zelf wilt waardoor je meer overzicht, of juist een betere preview van de foto’s hebt. Naast al je lokale foto’s, kun je ook al je foto’s van PlayMemories Online, Facebook, Flickr en Picasa bekijken en een aantal recente foto’s van je Facebookvrienden. Daarnaast is er een kaartweergave, waarmee je al je foto’s op basis van geo-tags op de kaart of op een wereldbol kunt weergeven. Tot slot is er gezichtsherkenning, waarmee je foto’s per persoon kunt groeperen. Daar zijn geen contactmogelijkheden aan toegevoegd zoals Samsung dat doet en suggesties voor personen kloppen opvallend vaak niet.

Je kunt foto’s ook bewerken, daarvoor heeft Sony zelfs twee programma’s op het toestel staan. Een eigen bewerker die bij de albumsoftware hoort en software genaamd Pixlr Express, wat een vrij uitgebreid mobiel fotobewerkingsprogramma is.

Sony Xperia Z Ultra screenshot 
Sony Xperia Z Ultra screenshot 

Video

Sony Xperia Z Ultra screenshot

Van alle geavanceerde filmmogelijkheden die de Snapdragon 800-chip ontsluit heeft Sony geen gebruik gemaakt. Het toestel filmt gewoon 1080p met een snelheid van 30fps en kan geen 4K beeld opnemen. Ook hogere framerates zijn niet mogelijk met het toestel. Het toestel kan wel HDR filmen, maar maximaal op 720p-resolutie. Overigens voegt dat niet bijster veel toe. De video’s die het toestel schiet zijn vrij gemiddeld. Ze hebben niet extreem veel detail, maar zien er wel gewoon goed uit en zijn redelijk smooth.

Sony heeft een handige applicatie toegevoegd om films te kijken. Die indexeert alle films die je op je telefoon heeft staan, en haalt ze langs de Gracenote-database om informatie ervan te tonen. Zo krijg je voor volledige films die je op je toestel hebt staan een cover te zien en als je wilt het plot van de film. Overigens moet je de informatie soms wel zelf even koppelen. Als je een film pauzeert dan slaat het toestel dat op en je voortgang wordt ook getoond per film bij het openen van de app. Erg handig dus.

YouTube staat natuurlijk ook standaard op het toestel. Daarvoor heeft Sony gewoon de standaard Google-applicatie laten staan op het toestel. Die is erg goed en daar hebben we weinig op aan te merken. Alle functies zijn er, het ziet er prima uit en je kunt bij een video direct de beschrijving, gerelateerde video’s en reacties zien.

Muziek

Sony Xperia Z Ultra screenshot

De muziekapplicatie schuilt op Sonytelefoons onder de naam Walkman en heeft aardig wat functies. Zo is Music Unlimited volledig geïntegreerd en kun je muziek die vrienden op Facebook hebben gedeeld bekijken. Verder is er op het afspeelscherm de mogelijkheid om extra informatie of filmpjes bij je muziek te zoeken en een nummer direct te liken op Facebook.

De muziekspeler zelf biedt natuurlijk alle bekende functies, bijvoorbeeld de shuffle- en herhaalfuncties. Daarnaast heb je de mogelijkheid om muziek op allerlei manieren te sorteren. Handig vinden we de functie om een nummer in de wachtrij te plaatsen, zo zal het nummer direct achter het huidige nummer gespeeld worden ongeacht welke afspeellijst je aan het afspelen bent.

Ook uitgebreide Equalizerinstellingen inclusief de bekende ClearBass-functie zijn aanwezig en daarnaast ondersteunt het toestel nog xLOUD, waardoor de muziek harder en beter zou moeten klinken. Clear Phase zou daarnaast moeten zorgen dat de muziek beter klinkt door de speaker, maar heeft weinig merkbaar effect. Tot slot kun je de id3-tags van nummers handmatig aanpassen of via de Gracenote-database automatisch nummerinformatie downloaden. Dat laatste gaat overigens niet altijd goed en levert nog weleens rare resultaten op.

De Xperia Z Ultra heeft ook een FM radio met een net zo simpele en duidelijke interface als de muziekspeler. Daar kun je favorieten maken, maar bovenal ook nummers herkennen. Dat gaat via TrackID, dat ook buiten de radio beschikbaar is. Dat programma neemt een stukje van je nummer op, stuurt dat naar een server waar het gematcht wordt met een nummer uit een database. Dan krijg je info over het nummer te zien.

De kwaliteit van de speaker in de Z Ultra is wederom slecht. Daar heeft de hele Z serie last van, en dat heeft er vermoedelijk mee te maken dat het toestel waterdicht is en de speaker daarom afgedekt is. Hoe dan ook is de speaker schel en vrij zacht en moet je daar dus niet teveel van verwachten. Zo slecht als de Xperia Z is het overigens niet. Als je een goede headset in de telefoon plugt kun je er prima muziek mee luisteren en is de kwaliteit zoals bij de meeste smartphones.

Sony Xperia Z Ultra screenshot 
Sony Xperia Z Ultra screenshot 

Games

De Xperia Z Ultra is Playstation Certified en zou dus een goede gametelefoon moeten zijn, denk je dan. Dat valt in ieder geval voorlopig tegen. Die Playstationcertificering wil namelijk zeggen dat het toestel toegang heeft tot de Playstation Store, waar je oude PS1-games voor je telefoon kunt kopen, zoals we dat van de Xperia Play kennen. Er is in Nederland echter nog geen Playstation Store beschikbaar en daarmee houdt het feest snel op. Overigens schreven we een jaar geleden hetzelfde stukje tekst voor de Xperia T en is er sindsdien nog altijd geen Playstation Store in Nederland. De hoop dat dat op korte termijn gaat komen is een beetje vervlogen.

Voor games moet je dus in de Play Store gaan neuzen. Dat kan zeker wat opleveren, want daar heb je allerlei leuke spelletjes. Van simpele dingen als Bejeweled of Tetris via de wat ingewikkeldere spelletjes als Angry Birds en Cut the Rope tot uitgebreide games als Mass Effect of Asphalt. Daar zitten op grafisch gebied de nodige pareltjes tussen en gezien zijn snelle chip heeft de Xperia Z Ultra daar geen enkel probleem mee. En vanwege het grote scherm ziet alles er natuurlijk indrukwekkend uit.

Het grote scherm van de Xperia Z Ultra zorgt voor een flinke productiviteitsboost. Er past, in sommige gevallen, simpelweg meer op en daarnaast wordt de bediening soms wat makkelijker. Vooral bij browsen is het grote scherm een flink voordeel. Softwarematig is het toestel zo goed als hetzelfde als de Sony Xperia Z1 en gewoon een prima Androidtoestel.

Agenda

Sony Xperia Z Ultra screenshot

De agenda in de Xperia Z Ultra is prima. De maandweergave geeft per dag weer of je afspraken hebt, als je op zo’n dag klikt komt er beneden een preview. Als uitbreiding daarop zijn er ook een weekweergave en een dagweergave beschikbaar, die snel overzicht geven van al je afspraken.

Synchroniseren van de agenda gaat met Exchange, Facebook en Google. Daarvoor zijn allemaal aparte agenda’s aanwezig, je kunt dus niet afspraken via meerdere manieren synchroniseren. Daarnaast kun je een afspraak niet achteraf in een andere agenda plaatsen, dus het is bij het aanmaken even oppassen geblazen.

Office

Sony Xperia Z Ultra screenshot

Er is een Office Suite beschikbaar op de Xperia Z Ultra, maar die is helaas niet in staat om bestanden te bewerken of aan te maken. Het gaat om MobiSystems OfficeSuite, an sich een prima programma. Alleen Sony heeft de volledige licentie niet geïnstalleerd en als je die wilt moet je nog eens een tientje neertellen. Een betere optie is dan om Quickoffice te installeren, dat is onlangs door Google gratis beschikbaar gesteld.

OfficeSuite is verder wel heel goed geschikt om je bestanden te bekijken. Er is integratie met Google Docs, Dropbox, SugarSync, Skydrive en Box en daardoor kun je zowel on- als offline bestanden makkelijk bekijken.

Browser

“Het grote scherm voegt duidelijk iets toe tijdens het browsen,”

De Xperia Z Ultra wordt geleverd met Google Chrome als enige browser. Die browser is lekker uitgebreid en prettig in gebruik. Chrome biedt uitgebreide mogelijkheden op het gebied van desktopsynchronisatie, mits je op je desktop ook Chrome gebruikt. Verder is het browsen met tabbladen erg makkelijk in Chrome, daar is een speciale knop voor. Vegen vanaf de zijkant van je scherm brengt je in het volgende of vorige tabblad. Als je een nieuw tabblad opent dan kom je bij je bladwijzers, vaak gebruikte pagina’s of geopende tabbladen op je PC. Dat werkt best handig.

Browsen gaat over het algemeen erg snel. Pagina’s worden snel geladen en navigeren over de pagina gaat zonder haperingen. Wel is het zo dat niet alle elementen op sommige pagina’s worden weergegeven vanwege het ontbreken van Flash en Silverlight. Het grote scherm voegt duidelijk iets toe tijdens het browsen, dat komt dichterbij de desktop-ervaring dan op de gemiddelde smartphone. De Xperia Z Ultra ondersteunt ook LTE om onderweg extra snel online te kunnen.

Sony Xperia Z Ultra screenshot 
Sony Xperia Z Ultra screenshot 

Locatieservices

De locatieservices op de Xperia Z Ultra komen overeen met de standaarddiensten die Google biedt. Google Maps behoeft natuurlijk weinig verdere uitleg en is gewoon een superhandige applicatie. Vooral de zoekfunctie is erg handig, bij elke zoekterm komt de zoekmachine met prima antwoorden over plaatsen in de buurt. Zo is de dichtstbijzijnde supermarkt, telefoonwinkel of pizzeria altijd binnen handbereik.

Als je wil navigeren en je hebt en bestemming gekozen, dan kun je kiezen tussen autonavigatie, fietsnavigatie, OV-informatie, wandelnavigatie of een routebeschrijving. Als je kiest voor navigatie kun je simpelweg de gesproken aanwijzingen of de pijltjes op het scherm volgen. En eventueel kun je nog POI’s in de buurt aanzetten zodat je op de kaart ziet als je bij een benzinestation of iets dergelijks bent.

De navigatie-app biedt ook een verkeersoverzicht, waar je de actuele verkeerssituatie op je route kunt zien en eventueel een alternatief kunt plannen. Verder kun je bijvoorbeeld kiezen tussen kaart- of satelliet-weergave en kun je desgewenst tolwegen en snelwegen vermijden. Natuurlijk ontbreekt ook StreetView niet, waardoor je alvast kunt kijken hoe een plek er ongeveer uitziet.

Net als veel andere toestellen is de Xperia Z Ultra uitgerust met GPS en het Russische Glonass. Verder wordt de locatiebepaling geholpen door mobiele netwerken en de beschikbare Wi-Fi-punten en over het algemeen krijg je goed en snel een fix.

Sony Xperia Z Ultra screenshot 
Sony Xperia Z Ultra screenshot 
Sony Xperia Z Ultra screenshot 

Standaard applicaties

Sony Xperia Z Ultra screenshot

Natuurlijk heeft de Xperia Z Ultra alle standaardapplicaties in huis. Zo is er een wekker, een nieuwsapplicatie, een rekenmachine, een stopwatch, een wereldklok, een timer en een bureauklok. Daar heeft Sony een aantal eigen applicaties aan toegevoegd, die gelukkig in de meeste gevallen wel handig zijn. Hieronder hebben we er een aantal interessante uitgepakt.

Een leuk tooltje dat Sony toegevoegd heeft, is Smart Connect. Daarmee kun je profielen instellen voor bepaalde gebeurtenissen. Daaronder vallen het aansluiten van een accessoire en een bepaalde tijdsperiode. Dan kun je bijvoorbeeld een applicatie starten, je Wi-Fi of bluetooth toggelen of zelfs een Facebook-update plaatsen. Zo kun je bijvoorbeeld je wekker-applicatie opstarten als je je lader ’s avonds aansluit. Erg handig wat ons betreft.

Ook leuk is Google Now. Door vanaf de homeknop naar boven te vegen wordt die app geopend. Google Now is een ‘hulpje’ dat probeert je relevante informatie te bieden. Het is mogelijk om Google Now zo in te stellen dat die informatie weergeeft op de momenten waarop je die nodig hebt. Zo kun je bijvoorbeeld het weer te zien krijgen of informatie over de plek waar je bent. En ook voor navigatie is Now erg handig. Voor afspraken in je agenda waar een adres bij staat zul je bijvoorbeeld gewaarschuwd worden als je weg moet. En dagelijks woon-werkverkeer heeft de dienst snel te pakken. Maar het gaat verder dan dat. Zo kregen we laatst een melding dat we over een half uur de laatste trein naar huis moesten pakken vanaf een locatie waar we toevallig waren.

Sony heeft op de Xperia Z Ultra twee apps gezet die gerelateerd zijn aan de mogelijkheid een potlood of pen als stylus voor het toestel te gebruiken. De eerste is een notitie-app, waar je via het toetsenbord of via de ingebouwde hanschriftherkenning notities kan maken. Die app heeft integratie voor Evernote. De andere, wat interessantere, is ‘schets’. Een soort paint waarmee je op het scherm wat kan tekenen en gebruik kan maken van een aantal plaatjes die je bij kunt voegen. Op zich leuk bedacht, maar omdat de bediening met potloden en pennen toch niet vlekkeloos werkt niet al te nuttig.

Een andere app die meegeleverd wordt is McAfee Security. Dat programma bezit een virusscanner en de mogelijkheid om je toestel op afstand te blokkeren, wissen en lokaliseren. Virussen op Android zijn echter nog steeds niet echte en issue in onze ogen en de anti-diefstalfuncties bieden Sony en Google zelf ook al. Daarnaast moet je na een tijdje voor McAfee gaan betalen en dus vinden we het programma vrij zinloos.

Verder heeft Sony op dit toestel en bestandsbeheerder meegeleverd, kun je met Xperia Lounge met exclusieve acties meedoen en stelt Play Books je in staat om boeken te kopen en lezen op de Xperia Z Ultra. TV Side View laat je een programmagids bekijken en je home entertainment-apparaten bedienen door je smartphone, alleen dat werkt slechts met Sony-apparaten die op een netwerk aangesloten zijn. Tot slot is er NeoReader, een vrij uitgebreide barcodelezer.

Sony Xperia Z Ultra screenshot 
Sony Xperia Z Ultra screenshot 
Sony Xperia Z Ultra screenshot 
Sony Xperia Z Ultra screenshot 

Extra applicaties

Als aanvulling op Google’s Play Store heeft Sony een app genaamd Sony Select toegevoegd. Daar zijn apps die Sony geselecteerd heeft te vinden, waarbij je uiteindelijk wel naar de Play Store doorgestuurd wordt.

De Play Store is zoals bekend een prima winkel, en ook de plaats waar je je extra apps kan halen op de telefoon. Daar zijn honderdduizenden apps beschikbaar, die vaak scherp geprijsd of zelfs gratis zijn. En ook de interface is handig. Er zijn vele lijstjes beschikbaar om populaire, goed gewaardeerde of aangeraden apps te ontdekken en verder kun je via de verschillende categorieën bladeren en zoeken. Het applicatiescherm biedt genoeg informatie, waaronder een beschrijving, beoordelingen, screenshots en filmpjes. Los daarvan biedt de Google Play Store ook een scherm on je eigen applicaties te managen. Daar kun je applicaties eventueel updaten en bekijken welke apps je allemaal hebt gedownload.

Google heeft ook een speciale website voor Play waarmee je via je computer applicaties kunt uitzoeken. Als je ingelogd bent met je Google-account kun je ook nog eens automatisch en draadloos applicaties laten installeren op je toestel.

Sony Xperia Z Ultra screenshot 
Sony Xperia Z Ultra screenshot 
Sony Xperia Z Ultra screenshot 

Op communicatief gebied heeft de Xperia Z Ultra van alles in huis. Sociale netwerken zijn geïntegreerd, de meeste communicatietechnieken zijn aanwezig en alles werkt goed. Het enige is dat bellen met de telefoon er misschien een beetje vreemd uitziet, maar het gaat wel prima. Voor iedereen die liever niet met zo’n groot ding aan zijn oor loopt levert Sony een bluetooth-headset mee.

Bellen

“Je zou misschien denken dat het formaat van het toestel met bellen problemen oplevert, dat is niet het geval.”

Bellen kan het snelste via de telefoonknop die standaard in het balkje onder het homescreen staat. Je komt dan in een toetsenbordje terecht met daarboven je logboek waar je via smartdialing je nummer kunt invoeren. En je kunt daar ook direct naar het tabje contacten, het tabje groepen en het tabje favoriete contacten gaan. In dat laatste tabblad moet je overigens wel zelf personen toevoegen.

De contactenapplicatie in de Xperia Z Ultra heeft een beperkte Facebookintergratie. Er is een snelkoppeling naar iemands profiel in zijn contactpagina en er wordt een klein beetje info gesynchroniseerd. Een handige toevoeging is dat er op die contactpagina, indien beschikbaar, direct een link staat om iemand via WhatsApp te benaderen. Verder is de contactenapplicatie gewoon standaard, met synchronisatie via Exchange en Google Contacts. Je kunt er natuurlijk de nodige info kwijt over iemand inclusief meerdere telefoonnummers, mailadressen, gewone adressen enzovoorts.

De belkwaliteit van de Xperia Z Ultra is weinig op aan te merken. Het is niets speciaals, maar klinkt zeker goed genoeg. Je zou misschien verwachten dat de grote afstand tussen de speaker en de microfoon een probleem oplevert, maar dat is gelukkig niet het geval. De telefoon heeft een ringtone die hard genoeg is en heeft geen problemen met zijn ontvangst.

Sony Xperia Z Ultra screenshot 
Sony Xperia Z Ultra screenshot 

Berichten

Sony Xperia Z Ultra screenshot

Sony heeft een aantal kleine aanpassingen gedaan aan de berichtenapplicatie, maar het idee blijft hetzelfde als de standaard Android-app. Dat wil zeggen dat het gewoon een grote lijst is met al je laatste conversaties, met bovenaan een knop om een nieuw gesprek te beginnen. Alle gesprekken worden weergegeven in chatweergave en daar valt verder weinig op aan te merken. Er zijn wat instellingen beschikbaar voor bijvoorbeeld een ontvangstbevestiging en wat voor melding je wilt krijgen bij een nieuwe sms, maar dat is allemaal weinig speciaal.

Twee toevoegingen van Sony zijn een favoriet-knop bovenaan elk sms’je en een balkje onder het tekstinvoerveld. Met dat balkje kun je snel media of tekeningetjes aan je berichten toevoegen, waardoor het een mms wordt.

Email

Sony Xperia Z Ultra screenshot

Integratie met Gmail is op de Xperia Z Ultra niet anders dan bij enige andere Androidtelefoon, dat gaat namelijk via de standaard Gmailapplicatie die Google bij zijn OS levert. Dat gaat heel goed en geeft je de meeste mogelijkheden die je op je desktop ook hebt. Zo kun je mailtjes managen met verschillende labels, archiveren, verwijderen, doorsturen, beantwoorden en ook bijlagen toevoegen en uitlezen.

Andere mailaccounts komen in een speciale applicatie terecht. Die werkt ook zeker niet verkeerd, maar omdat hij niet direct aan de bijbehorende mailserver gekoppeld is zijn er wat minder uitgebreide opties dan bij Gmail.

Chatten

De Xperia Z Ultra kan chatten via Google Hangouts out of the box, maar natuurlijk is dat uit te breiden. WhatsApp is gewoon in de Play Store te vinden en zo geldt dat ook voor talloze andere apps. Hangouts is ook geen verkeerde app, maar wordt maar beperkt gebruikt. De kans dat je daar heel veel vrienden gaat treffen is dus niet zo groot.

Sociale netwerken

Sony Xperia Z Ultra screenshot

Voor sociale netwerken heeft de Sony Xperia Z Ultra allereerst erg diepe Facebookintegratie, waar we het in deze review al meerdere keren over hebben gehad. Dat wordt aangevuld door de officiële Facebookapplicatie voor Android die in principe prima werkt. Ook de officiële app voor Google+ is meegeleverd. Een applicatie speciaal voor Twitter zul je zelf achteraan moeten gaan, of je moet tevreden zijn met Socialife.

Socialife is de opvolger van Timescape en is een stuk beter. De app ziet er niet zo fancy meer uit, maar in ruil daarvoor is hij wel een stuk bruikbaarder. Hij laat je verschillende sociale netwerken samenkomen, waaronder Twitter, Facebook en YouTube. Ook kun je RSS-feeds inladen en al met al is het best een complete app. Hij geeft gewoon een lijstje van alle nieuwste post en je kunt ook sorteren op de bron van de posts. Overigens geeft hij bij ons geregeld een foutmelding voor Facebook en zijn updates wat traag. Wij zouden dus lekker de Play Store induiken voor een andere app.

Groot, of te groot? Dat is eigenlijk de vraag die je jezelf moet stellen als je overweegt de Xperia Z Ultra aan te schaffen. Het is een prima toestel, maar wel eentje die je echt specifiek om zijn formaat moet kopen.

“Iedere telefoon die we nu vasthebben voelt opeens ontzettend klein.”

Toen de Xperia Z Ultra werd aangekondigd was hij qua specificaties het beste van het beste. Op het moment is de Z Ultra nog steeds een van de beter gespecificeerde smartphones, maar zijn er wel veel gelijkwaardige alternatieven die een stuk compacter zijn. De reden om een Xperia Z Ultra te kopen is dan ook het gigantische scherm, dat uiteraard twee kanten kent. Het voegt voor het consumeren van content echt wat toe, maar je levert er wel een stukje usability voor in. Dat is een erg persoonlijke keuze en we raden je dan ook vooral aan om de Z Ultra in ieder geval voor aanschaf in een winkel zelf te voelen. Wij vinden hem zelf net wat te groot, maar waren wel relatief snel aan het formaat gewend. Iedere telefoon die we nu vasthebben voelt opeens ontzettend klein.

Los van het formaat is de Xperia Z Ultra een toestel waar weinig op aan te merken is. Het scherm is erg mooi, de telefoon is razendsnel en beschikt over een uitgebreid softwarepakket. Het ontwerp van het toestel voelt luxe aan en is omdat het zo dun is niet lomp. Dat de Xperia Z Ultra ook nog waterdicht is, is een mooie toevoeging.

Nadelen zijn er echter ook. Hoewel de camera niet slecht is, hadden we wel graag een flitser gezien. En dat de telefoon zo’n kleine batterij heeft vinden we ook jammer. De dag kom je vaak net niet door en dat was makkelijk op te lossen geweest door het toestel iets dikker te maken. De gigantische randen om het scherm zijn zeker op dit formaat een nadeel en de telefoon is al met al erg groot. Tot slot is het jammer dat de telefoon wederom uitgerust is met een krasgevoelige ‘shatterproof sheet’ over het scherm.

“Als je op zoek bent naar een zo groot toestel is de Xperia Z Ultra de way to go.”

Toch is de Xperia Z Ultra zeker een aanrader voor iedereen die zo veel mogelijk content wil consumeren op zijn smartphone. Je moet met het formaat van het toestel kunnen leven, maar als je op zoek bent naar een zo groot toestel is de Xperia Z Ultra de way to go. De enige toestellen die in de richting komen qua schermformaat zijn de Huawei Ascend Mate en de Samsung Galaxy Mega 6.3 en kunnen niet tippen aan de Z Ultra. De telefoon is niet goedkoop, maar is zijn €630 in onze ogen wel waard.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Onze review score
Pluspunten
  • Waterdicht
  • Luxe ontwerp
  • Gigantisch en kwalitatief goed scherm
  • Uitmuntende prestaties
  • Erg compleet
Minpunten
  • Slechte accuduur
  • Erg groot
  • 'Shatterproof sheet' erg krasgevoelig
  • Mist flitser

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters