Sony Xperia Z

Sony’s Xperia Z moet de high-endmarkt voor zich winnen de komende tijd. Het toestel is één van de eersten met een Full HD-scherm, is erg strak ontworpen en is tevens waterdicht. Meer over het toestel kun je lezen in deze review.

Sony Xperia Z review hand 

“Met de Xperia Z kan Sony eindelijk echt meedoen met de grote jongens.”

Met de Xperia Z kan Sony eindelijk echt meedoen met de grote jongens. Al sinds de fabrikant met de Xperia X10 zijn eerste Androidtelefoon uitbracht loopt men een beetje achter de feiten aan. De X10 wist samen met zijn opvolgers de Xperia arc, Xperia S en Xperia T wel een schare fans voor Sony te winnen, maar de toestellen konden de concurrentie van vooral Samsung als HTC steeds net niet bijbenen. Met de Xperia S ging het al de goede kant op: Sony had toen een maandje of twee de beste smartphone op de markt in handen, maar daarna werd het toestel overrompeld door de HTC One X en Samsung Galaxy S III. De Xperia T maakte dat gat dicht, maar toen waren de One X en S III inmiddels al bijna een half jaar op de markt. Hoewel het nog wachten is op de precieze specificaties van de Galaxy S IV, is de Xperia Z in ieder geval op papier opgewassen tegen de verwachte specs van dat toestel en tegen het vlaggenschip van HTC: de HTC One.

“Verder uniek aan de Xperia Z is dat hij volledig waterdicht is.”

Misschien wel de belangrijkste feature van de Xperia Z is zijn Full HD-scherm, waarmee hij de eerste op de markt is. Al toen de telefoon in november lekte werd die functie dan ook uit de doeken gedaan. Het toestel, dat met zijn 5″-scherm toen nog als ‘phablet’ gezien werd, wordt inmiddels bijna overal als ‘gewone’ telefoon gezien. Op nieuwjaarsdag bevestigden persafbeeldingen het al eerder uitgelekte ontwerp van de ‘Yuga’ en een week later claimde Sony op de CES-beurs in Las Vegas de eerste belangrijke aankondiging van het jaar met het toestel. Een aankondiging waarmee Sony vele prijzen won aldaar, zo konden wij pas op het Mobile World Congress in Barcelona aanschouwen. Alle prijzen stonden daar trots opgesteld en volgens Sony is de ontvangst van deze Xperia Z opvallend goed. En ook de eerste berichten van de Nederlandse smartphoneretailers, waar de Xperia Z eind februari terecht kwam, zijn erg positief.

Verder uniek aan de Xperia Z is dat hij volledig waterdicht is. Dat is voor het eerst dat dit het geval is bij een Nederlands high-endmodel. Sony’s eigen Xperia V ging die kant al op maar kwam net te laat om nog echt in het hogere marktsegment mee te doen. De Xperia Z heeft een IP57-certificering wat betekent dat hij in theorie een half uur op een meter diepte onder water moet kunnen verblijven. Verder is het één van de eerste Nederlandse smartphones die over LTE beschikt en één van de eerste Nederlandse smartphones met een Qualcomm Snapdragon S4 Pro-processor. Overigens zijn dat zaken die in andere delen van de wereld al volledig normaal zijn in smartphones.

Sony zelf zegt dat de Xperia Z ‘the best of Sony in a smartphone’ is. Dat en meer zullen wij in deze review gaan bekijken, te beginnen met een recap van de specificaties op de volgende pagina.

Sony Xperia Z hands-on 
Sony Xperia Z hands-on 
Sony Xperia Z hands-on 
Sony Xperia Z hands-on 

Prijzen

Hieronder staat een lijst met actuele aanbiedingen voor de Xperia Z. Door te klikken op de naam van de provider krijg je provider specifieke aanbiedingen te zien.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Specificaties

Hieronder staan de belangrijkste specificaties van het toestel. Op een computer of tablet kun je de specificaties direct vergelijken met andere toestellen door te klikken op ‘Telefoon vergelijken?’. Deze review is gebaseerd op softwareversie 10.1.A.1.350.

Sony Xperia Z

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op March 2012 Draait op Android 4.1 Jelly BeanBehuizing van Glas

Processor

Qualcomm Snapdragon S4 Pro APQ8064 (Krait)quadcore-processor op 1,5GHzGrafisch: Adreno 320

Geheugen

2GB Intern geheugen (RAM)16GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD HC

Afmetingen

Gewicht: 147 gramLengte: 139mmBreedte: 71mmDikte: 8,1mm

Scherm/invoer

5″ Mobile Bravia Engine schermTouchscreen met multitouchScherm is krasbestendig1920×1080 schermresolutie

Camera

13MP camera met autofocusLED-flitser1080p (Full HD) video opnames2MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Micro-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTSLTE

Sensors

A-GPS & GlonassG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 4.0 EDR met A2DPNFCFM-radio3,5mm ingang voor geluidTV-outMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 2330mAhBatterij is niet vervangbaarSpreektijd van 12 uurStandby-tijd van 340 uur

Hoewel de Xperia Z een rib uit je lijf kost, is het verkooppakket van de telefoon niet bijster spannend. De batterij van de telefoon heeft wat handige trucjes om langer mee te kunnen, maar is nog steeds binnen no time leeg.

Unboxing

De Xperia Z wordt geleverd in een standaard Sony-doosje dat maar weinig kwaliteit uitstraalt. Het doosje is vooral klein en praktisch en mist een wow-factor. Gelukkig is dat alleen het doosje waar je het toestel natuurlijk snel uit tevoorschijn haalt. De Xperia Z wordt geleverd met een USB-kabel, een snellader en een headset. Die laatste is kwalitatief niet verkeerd, dus dat is mooi meegenomen. Verder zijn er nog wat boekjes en that’s it.

Batterij

“Zodra je het toestel gebruikt kun je de batterij bijna leeg zien lopen.”

De Xperia Z heeft wat handige features gekregen om zijn standby-tijd te verlengen, zoals de Stamina Mode die ervoor zorgt dat alleen enkele door de gebruiker gekozen programma’s blijven draaien als het scherm van het toestel uit staat en een functie die ervoor zorgt dat het toestel Wi-Fi alleen inschakelt in de buurt van een bekend netwerk. Die functies hebben wel wat effect, maar zodra je het toestel gebruikt kun je de batterij bijna leeg zien lopen. Met intensief gebruik kom je ondanks de accucapaciteit van 2330mAh de dag niet door en dat is wel een groot nadeel van deze Xperia Z. Een halve millimeter aan dikte erbij om wel een grote batterij in de Xperia Z te passen was geen overbodige luxe geweest. Overigens is de batterij ook ingebouwd, waardoor je geen extra batterij bij je kunt dragen. Dat is jammer.

Iets anders is dat de Xperia Z niet via inductie kan opladen. Nou is dat geen heel essentiële functie, maar het is wel waar de high-endmarkt naartoe gaat. Daarnaast zou het bij de Xperia Z extra handig zijn vanwege zijn waterdichte body. Dat betekent dat er een klepje over de MicroUSB-poort moet zitten, waardoor het opladen met kabeltje lastiger wordt. Inductieladen was daar een erg elegante oplossing geweest. Sony lost het nu op met een speciale dockconnector die niet afgedicht hoeft te worden. Dat verstoort aan de ene kant het design en aan de andere kant moet je er een toestelspecifiek dock voor hebben en is de kans dat je het toestel onderweg zo kunt opladen dus miniem. We zien het wel gebeuren dat publieke voorzieningen een inductieplaatje in bijvoorbeeld tafels stoppen, maar je zult echt geen Xperia Z-oplaaddock bij de McDonalds gaan tegenkomen over een jaar of wat.

Intensief gebruik1 Normaal gebruik2 Beperkt gebruik
Accutijd (dagen) ~1 ~3
Batterij Ingebouwd
Capaciteit 2330mAh
Techniek Lithium Ion
1Hele dag online (mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

De Xperia Z heeft een zogenaamd ‘OmniBalance-design’. Het toestel is niet zo uitgesproken als eerdere Sonytelefoons, maar is wel ontzettend strak en goed gebouwd.

“Het toestel heeft niet zoveel identiteit als bijvoorbeeld de Xperia arc of Xperia S.”

Het OmniBalance-design zorgt er volgens Sony voor dat het toestel opgaat in de omgeving en alleen je content nog zichtbaar is. Dat probeert men te bereiken middels een strak ontwerp met reflecterende voor-, achter- en zijkanten. De voor- en achterkant zijn glasplaten en dat ziet er in ieder geval strak uit. Het toestel voelt daardoor ook erg premium aan. Wel vinden we het design dus wat saaier dan andere Sonytelefoons. Het toestel heeft niet zoveel identiteit als bijvoorbeeld de Xperia arc of Xperia S. Logisch ook, als je een toestel wilt maken dat ‘verdwijnt’ om de content heen.

Het gebruik van marketingtermen houdt niet op bij het algehele design. Ook de constructie van de Xperia Z was een mooie marketingterm waard volgens Sony. De Xperia Z heeft een zogenaamd ‘skeleton frame’. Een soort skelet waar de telefoon omheen gebouwd is. Alle vlakken van het toestel zijn op dit skelet geplakt, waardoor de telefoon volgens Sony ook erg makkelijk waterdicht te maken was. Het frame is gemaakt van ‘glasvezel polyamide’, een mooie term voor met glasvezel versterkt plastic. Dat is overigens inderdaad erg stevig.

Dat frame beschermt ook de glasplaten, waardoor die niet zoals bij de iPhone 4 direct aan de zijkant liggen. Dat zorgt ervoor dat ze in ieder geval minder snel breken bij een val, maar we zijn nog steeds een beetje bang dat het toestel met zijn vele glas snel zal barsten als je hem laat vallen. Overigens beweert Sony dat het toestel een val van 1,5 meter makkelijk kan hebben en enkele filmpjes op internet lijken dat te bevestigen. Toch zouden wij het toestel niet graag tegen de vlakte laten gaan.

Maar het mooiste van het design van de Xperia Z is toch wel dat hij waterdicht is. Ook al is het toestel maar 7,9 millimeter dik en erg stijlvol, hij is toch volledig geseald voor water en kan volgens de specs een half uur op een meter diepte doorbrengen. Dat brengt overigens wel een nadeel met zich mee: alle poorten zijn afgedekt met klepjes. Dat kost dus het nodige werk als je het toestel wilt opladen of muziek wilt luisteren. Daarnaast is het altijd de vraag of die klepjes de hele levensduur van je toestel heel blijven. Sony zegt dat ze in ieder geval getest zijn voor intensief gebruik gedurende twee jaar, maar het klepje over de lader heeft bij ons toestel al wat moeite om dicht te gaan. We vragen ons dan ook af hoe dat verder zal gaan, hoewel de klepjes wel solide voelen. Mochten ze kapot gaan, dan is het toestel natuurlijk meteen niet meer waterdicht.

“Ook los daarvan is het niet allemaal rozengeur en maneschijn met het ontwerp van dit toestel.”

Ook los daarvan is het niet allemaal rozengeur en maneschijn met het ontwerp van dit toestel. Een irritatiepunt is de kier tussen het scherm en het frame, die is redelijk groot en daar gaat stof inzitten. Daarnaast is het toestel wat te hoekig om lekker vast te houden, vooral de rechter danwel linker onderhoek gaat een beetje irriteren in je handpalm. Tot slot is het toestel voorzien van een zogenaamd ‘shatterproof sheet’ op de voor- en achterkant. Hoewel het glas eronder gehard glas is en nauwelijks krast, krast de screenprotector als een gek. En om hem te verwijderen kost erg veel moeite, plus dat je dan het Sonylogo aan de voorkant kwijtraakt. Die zit naar verluidt namelijk op de screenprotector en niet op het toestel zelf. Dat kan afhankelijk van je voorkeuren natuurlijk ook een voordeel zijn. Overigens mist het scherm onder de screenprotector ook een vetafstotende coating, waardoor vingerafdrukken makkelijk opgenomen worden en lastig weer weggaan.

De Xperia Z bestaat in het wit, zwart en paars. Alledrie de versies zijn bijna helemaal in die kleur uitgevoerd. De meeste glasplaten hebbben de corresponderende kleur en ook het frame kleurt mee. De enige uitzondering is de glasplaat aan de voorkant, die is altijd zwart. Dat vinden we erg jammer, want die had ook prima wit of paars kunnen zijn en dan waren de kleuren helemaal compleet geweest.

Al met al heeft de Xperia Z een erg luxueuze uitstraling en een mooi design. De bouw is over het algemeen ook erg goed, maar kent wel zijn gebreken.

“Al met al heeft de Xperia Z een erg luxueuze uitstraling,”

De voorkant van de Xperia Z is vrijwel symmetrisch en erg strak. Boven het scherm zitten alleen een speakertje, het Sonylogo en een secundaire camera, onder het scherm vinden we de microfoon op exact dezelfde plek als de speaker boven het scherm.

Sony Xperia Z review front 
Sony Xperia Z review front top 
Sony Xperia Z review front bottom 

De achterkant is eveneens erg strak en bestaat uit één grote glasplaat. Wel is hier redelijk veel tekst op aangebracht. Gezien de Xperia Z geen batterijklep heeft staan de productcode’s op de achter- en onderkant. Verder is de achterkant voorzien van het Xperialogo, de camera, de flitser en een tweede microfoontje.

Sony Xperia Z review back 
Sony Xperia Z review back op 
Sony Xperia Z review back bottom 

De zijkanten van de Xperia Z bestaan uit glasachtige plaatjes en zijn gezien de klepjes over de poorten vrij clean. De rechterkant wordt vooral gekenmerkt door de powerknop. Die is overdreven groot en dat is een van de belangrijke designkenmerken van deze Sony. Wij vinden de knop een beetje afbreuk doen aan het strakke design, maar hij is wel ontzettend prettig in gebruik. Dat geldt niet voor de volumetoetsen, die zijn vrij klein en het is nog weleens lastig voelen welke je nou te pakken hebt. Verder is er aan de rechterkant een speaker, een gaatje voor een keycoard en een klepje voor de simkaart. Die eerste zit daar niet handig: als je als rechtshandige de telefoon normaal vasthoudt dek je de speaker af waardoor het geluid niet goed doorkomt. Het klepje voor de sim is lastig te vinden, omdat er niet op aangegeven staat waar hij voor is.

Hetzelfde is waar voor het klepje over de MicroUSB-poort. Die zit aan de linkerkant ingeklemd tussen het klepje voor de MicroSD-kaart en de zijkant en is eveneens niet aangegeven. Op het eerste gezicht valt dus helemaal niet op dat daar überhaupt een klepje zit. Onder het klepje voor de geheugenkaart zit de pogo pin om het toestel op te laden via een dock en verder is de linkerkant leeg.

De bovenkant van de Xperia Z zit een klepje met daaronder de 3,5mm uitgang. Die is wel aangegeven met een klein plaatje. Onderop springt vooral een streepjescode in het oog. Hoewel hij daar redelijk goed weggewerkt zit, is het toch niet erg mooi. Naast die streepjescode zit het modelnummer, het imei-nummer en de productiedatum van je toestel.

Sony Xperia Z review right side 
Sony Xperia Z review bottom 
Sony Xperia Z review left 
Sony Xperia Z review top side 

Het scherm van de Xperia Z is één van de belangrijkste features van het toestel. De Xperia Z is de eerste telefoon met een Full HD-scherm op de markt en daar mag Sony best trots op zijn. Het toetsenbordje van de Xperia Z is prettig.

Scherm

“De Xperia Z heeft een ppi van 440 en dat resulteert in extreem scherpe beelden.”

De Xperia Z heeft dus een Full HD-scherm, dat een diameter van 5″ heeft. Om maar even met die resolutie te beginnen: de Xperia Z heeft een ppi van 440 en dat resulteert in extreem scherpe beelden. Of je daar functioneel iets aan hebt is echter een andere vraag. Ook de 720p-schermen van vorig jaar waren al extreem scherp. Als je een afbeelding bekijkt zie je dan ook maar een gering verschil, hoewel gezegd moet worden dat de Xperia Z inderdaad iets scherper is als je er dicht op zit. Een ander, misschien wel belangrijker, voordeel komt om de hoek kijken bij het consumeren van content. Vooral bij het browsen valt op dat je dezelfde resolutie hebt als menig computerscherm. Dat betekent dat je alle websites in hun volledigheid kunt bekijken. Kleine teksten blijven dan langer leesbaar dan op een 720p-scherm, hoewel je een goed paar ogen moet hebben om de tekst dan ook nog te kunnen lezen. Of de aanslag die de hoge resolutie op de batterij van de telefoon pleegt tegen de voordelen opweegt, is dan ook de vraag. Het antwoord daarop zal van persoon tot persoon verschillen, maar wij zijn in ieder geval niet direct overtuigd.

Over de inkijkhoek van het scherm van de Xperia Z is het nodige te doen. Die zou erg slecht zijn, zo claimden talloze personen die de Xperia Z voor de launch in handen hadden. En terecht, want als je het scherm een beetje kantelt worden kleuren al snel te licht en lelijk. Functioneel zul je daar weinig tot niets van merken omdat je het toestel toch altijd van voren bekijkt. Maar vooral als het toestel voor je op tafel ligt en het scherm aan is komt het een stuk minder luxe over, en dat is jammer.

“De kleuren zijn erg levendig en dat ziet er prachtig uit. Alleen het gebrek aan contrast is jammer.”

De kleuren van de Xperia Z zijn wel mooi, hoewel opvalt dat het contrast niet bijster hoog is. Vooral in vergelijking tot de amoledtelefoons is het contrast slecht, maar er zijn ook een flink aantal LCD-schermen die een veel beter contrast hebben in de high-end-smartphones die de afgelopen tijd uitgebracht zijn. De kleuren zijn erg levendig en dat ziet er prachtig uit. Alleen het gebrek aan contrast is jammer. Qua helderheid zit de Xperia Z in de middenmoot, wat betekent dat hij ruim helder genoeg is, ook buiten in de zon. De kleine afstand van het scherm tot de glasplaat zorgt er ook voor dat het scherm buiten goed leesbaar blijft.

De Xperia Z heeft een stukje software meegekregen waardoor de kleuren nog mooier lijken. De Mobile Bravia Engine 2 analyseert je content en optimaliseerd de kleuren vervolgens voor weergave op het scherm. De meeste kleuren worden levendiger, terwijl bijvoorbeeld huidtinten natuurlijk blijven. Dat is volgens Sony hoe je je beelden ook herinnert. Iets anders dat die Bravia Engine doet is videocontent analyseren en optimaliseren. Zo beweert Sony dat men bij een natuurvideo bijvoorbeeld meer werkt aan de optimalisatie van de kleuren, terwijl er bij een voetbalwedstrijd vooral gezorgd wordt dat kleine details als de bal scherp in beeld blijven. De Bravia Engine zorgt er inderdaad voor dat beelden mooier worden weergegeven, hoewel we die laatste claim lastig kunnen controleren. Wel worden kleuren een stuk minder realistisch van de Bravia Engine. Overigens werkt de Bravia Engine alleen met media, dat is goed te zien als je een screenshot maakt. Het screenshot in de galerij ziet er over het algemeen mooier uit dan het vastgelegde scherm zelf.

Al met al is het scherm van de Xperia Z ontzettend mooi zo lang je er van voren op blijft kijken. Echter vinden we de, weliswaar iets minder scherpe, schermen van bijvoorbeeld de HTC One X en de LG Optimus 4X HD nog steeds wat mooier.

Toetsen

Sony heeft met het toetsenbord van de Xperia Z iets heel slims gedaan. In het verleden hadden we nog weleens kritiek op het feit dat toetsenborden soms geen punt- of kommatoetsen hebben. Bij Sony was er vroeger vaak een wat overbodig knopje aanwezig voor smileys. In de Xperia Z is dat opgelost. In de instellingen is een toetsenbordwizard te vinden. Als je die doorloopt kun je het toetsenbord helemaal naar je eigen inzicht aanpassen. Zo kun je kiezen voor een toetsenbord met of zonder leestekens boven elke letter, en kun je optionele punt-, komma- en smiley-knoppen aan het toetsenbord toevoegen. Ook de skin van het toetsenbord kun je aanpassen.

Los van dat alles typt het toetsenbord goed. De knoppen zijn redelijk groot een gevoelig, en voor die liefhebber is er ook Swype aanwezig. En wel de variant van Sony, die we over het algemeen beter vinden werken dan de variant die Samsung bijvoorbeeld op zijn toestellen installeert. De spellingscontrole werkt zowel met als zonder Swype prima. Een probleempje is dat je een woord wel achteraf kunt selecteren om hem te veranderen, maar dat niet helemaal lekker werkt. Daarvoor komt er namelijk een vrij grote cursor op het scherm, die over de balk met suggesties heen valt. Het gebeurt daardoor regelmatig dat je net de suggestie die je nodig hebt niet kunt aantikken omdat de cursor ervoor zit. Dat is echter een klein nadeel van een verder fijn toetsenbord.

Sony Xperia Z screenshot 
Sony Xperia Z screenshot 
Sony Xperia Z screenshot 

De interface van de Xperia Z is weer iets doorontwikkeld ten opzichte van de vorige Sonytoestellen. Nog steeds heeft de Xperia Z een vrij minimalistische en handige skin, in dit geval over Android 4.1. Het toestel is razendsnel, maar nog niet helemaal stabiel.

Lockscreen

Sony Xperia Z screenshot

Het lockscreen is vrij basic gehouden en doet niet veel meer dan wat notificaties tonen en natuurlijk de mogelijkheid bieden het toestel te ontgrendelen. Voor dat laatste zijn geen aanwijzingen meer gegeven, dat moet volledig intuïtief gaan. Als je het scherm aanraakt verandert het deel onder je vingers in langwerpige banen die al uitnodigen naar boven of beneden te vegen. Dat is dan ook wat nodig is om het toestel te ontgrendelen.

Bovenin zitten nog twee knopjes voor camera en muziekspeler, die moet je naar de zijkant vegen om die functies op te roepen. Dat wordt met behulp van pijltjes duidelijk gemaakt zodra je ze aanraakt. Als je muziek aan het afspelen bent zal de telefoon op die knop sowieso je muziek controls weergeven. Al met al is het homescreen lekker clean en functioneel genoeg.

Homescreen

Het homescreen van de Xperia Z bestaat nog altijd uit een aantal schermen met verschillende widgets en snelkoppelingen erop. Er zijn maximaal zeven schermen. Uiteraard kun je op deze schermen alles kwijt wat je wilt, waaronder snelkoppelingen, mappen en ook widgets. Die widgets kun je van formaat veranderen. Het toestel kan makkelijk mappen maken door twee apps op elkaar te slepen, dat is ook een handige toevoeging.

Het vreemde widgetoverzicht van Sony is op deze Xperia Z verdwenen. Helaas is er geen betere voor in de plaats gekomen, maar brengt een pinch-beweging nu simpelweg de mogelijkheden om een homescreen te bewerken naar voren. Daarbij valt op dat er een mogelijkheid is om thema’s te veranderen. Dat is overigens al wat langer mogelijk op Xperiatoestellen, maar nog altijd vrij uniek voor smartphones.

Sony Xperia Z screenshot 
Sony Xperia Z screenshot 
Sony Xperia Z screenshot 

Menu

Het menu kun je zelf op verschillende manieren indelen om de applicaties die je het meest gebruikt snel terug te vinden. Bovenaan staan twee knoppen, één om applicaties te zoeken één om de standaard menu-indeling aan te passen. Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden: eigen volgorde, alfabetisch, meest gebruikt en onlangs geïnstalleerd. Het menu is in alle gevallen een raster van vier bij vijf icoontjes met meerdere pagina’s.

Het menu indelen gaat niet meer via een aparte knop, maar simpelweg door een app ingedrukt te houden. Als je hem dan aan je homescreen wilt toevoegen kun je hem omhoog slepen. Applicaties vanuit het menu verwijderen kan nog steeds met een speciaal knopje in het optiemenu. Datzelfde geldt voor het delen van applicaties, wat overigens via een linkje naar de Play Store werkt.

Sony Xperia Z screenshot 
Sony Xperia Z screenshot 
Sony Xperia Z screenshot 
Sony Xperia Z screenshot 

Instellingen

Sony Xperia Z screenshot

Het instellingenmenu van de Xperia doet veel denken aan het standaard menu van Android, maar dan met een paar kleine wijzigingen van Sony. Vooral grafisch is het allemaal net wat anders. Het menu is een flinke waslijst van categorieën waar je dingen kunt instellen en dat is niet altijd even overzichtelijk. Aan de andere kant is dat overzicht sowieso lastig met zo veel instellingen.

De belangrijkste instelling die Sony zelf toegevoegd heeft is de Facebook integratie. Die wordt als een aparte account ingesteld en daarmee kun je bijvoorbeeld vanuit de muziekspeler nummers liken. Best een geinige instelling als je een fanatiek Facebookgebruiker bent. Verder heeft Sony vooral een aantal subtiele toevoegingen gedaan zoals XLoud voor wat hardere muziek, Clear Phase voor betere geluidskwaliteit door de speaker en de Mobile Bravia Engine 2 om foto’s en video’s mooier te maken op het scherm. Ook de gesprekskwaliteit kan wat aangepast worden met bijvoorbeeld een equalizer, een noise cancellation-functie en een spraakverbeteringfunctie. Ook kun je instellen dat de persoon aan de andere kant van de lijn vertraagd wordt afgespeeld.

Multitasking

Op het gebied van multitasking heeft Sony een tamelijk briljante toevoeging gedaan in de vorm van mini apps. Als je op de multitask-knop drukt dan krijg je niet alleen de recent gebruikte programma’s te zien, maar ook een balkje met een aantal beschikbare mini apps. Deze zijn als overlay over je gewone interface te gebruiken. Zo kun je even snel een notitieblokje of een rekenmachine oproepen. Deze kun je zelfs minimaliseren maar via een icoontje wel bij de hand houden door ze even naar rechts te slepen. Sony heeft ook een SDK vrijgegeven voor de mini apps en biedt een link naar alle daarvoor geproduceerde apps in de Play Store. Standaard zijn er een rekenmachine, notitie-app, timer en spraakrecorder. Uit de Play Store kun je daar bijvoorbeeld een spiegeltje, een valutaconverter of een instellingenswitcher bij downloaden.

Openstaande applicaties geven meldingen door via de balk bovenaan het scherm. Die kun je uitklappen door hem ‘naar beneden te trekken’, waardoor je al je actieve meldingen te zien krijgt. Mocht je een melding kwijt willen, dan kun je hem gewoon ‘weg swipen’. In dit menu zitten ook knoppen om verschillende verbindingen te beheren.

Via de eerder genoemde multitask-knop kun je een lijst oproepen van de laatst gebruikte programma’s. Deze lijst kun je aanpassen door programmas weg te vegen, dan worden ze ook meteen gesloten. Dat werkt erg prettig en zorgt ervoor dat je makkelijk van taak naar taak kunt springen, iets dat vanwege de 2GB aan RAM die de Xperia Z biedt ook uitstekend mogelijk is.

Prestaties

“In ieder geval is de Xperia Z heel erg snel.”

Sony Xperia Z screenshot

De Xperia Z is uitgerust met een Qualcomm Snapdragon S4 Pro-chip, terwijl het lijkt dat de meeste high-endmodellen een nieuwere Snapdragon 600-chip zullen krijgen. Dat verschil is echter niet zo groot als het lijkt. Als je naar de typenummers van de chips gaat kijken valt al op dat er een veel kleiner verschil is. De S4 Pro is voorzien van typenummer APQ8064, de 600 draagt het nummer APQ8064T. Het gaat dus om een ‘Turbo-versie’ zoals Qualcomm die wel vaker uitgebracht heeft. Een medewerker van Qualcomm bevestigde de gelijkenis overigens tijdens het MWC aan een Zwitserse site. De Xperia arc had bijvoorbeeld de MSM8255-chip, terwijl de Xperia arc S de MSM8255T-chip had. Dat betekent wel dat de Xperia Z op papier wat trager is dan bijvoorbeeld de HTC One, maar het verschil is niet zo groot als de specs doen vermoeden. Hoe dat alles in de praktijk zal gaan werken blijft nog even de vraag tot de eerste toestellen met de nieuwe chip op de markt zijn.

In ieder geval is de Xperia Z heel erg snel. Het toestel kan de meeste taken razendsnel uitvoeren en dat is natuurlijk erg prettig. Wel valt op dat het opstarten van de camera belachelijk lang duurt, zo’n 5 seconden. Spontane plaatjes kun je er dus niet echt mee maken. Ook de stabiliteit van de Xperia Z is nog niet optimaal, soms blijft de telefoon even hangen. Het is echter niet heel hinderlijk en we gaan er vanuit dat Sony dit snel zal oplossen middels een update.

In de benchmarks haalt de Xperia Z geen schokkende scores, maar loopt hij wel netjes voor op de meeste telefoons. Hij scoort zo’n 7800 punten in Quadrant. Ter vergelijking: de HTC One X+ haalde 7400 punten en de gemiddelde quadcoretelefoon van vorig jaar zat rond de 5000.

De Xperia Z heeft op papier indrukwekkende multimediamogelijkheden. Een nieuwe Exmor RS-sensor met 13-megapixelresolutie, de nodige software om playback beter te maken, een flink scherm om goed films op te kijken en alle specs om lekker te gamen. In de praktijk gaat alles ook goed, hoewel de camera minder indrukwekkend is dan men doet vermoeden.

Foto

Het eerste dat opvalt aan de camera van deze Xperia Z is dat hij bijzonder traag opstart. Als je pech hebt is hij zo’n 5 seconden bezig met opstarten, en dan is het leuke moment dat je wilde vastleggen met een beetje pech alweer voorbij. Los daarvan is er weinig mis met de camerasoftware van het toestel. Standaard staat hij op de zogenaamde ‘superieur automatisch’-modus. Daarmee selecteert het toestel zelf de beste scène en instellingen. Dat maakt soms betere foto’s, soms wat mindere. Overigens kan dat maximaal met een resolutie van 12 megapixels. Al onze testfoto’s hieronder zijn in die superieur automatisch-modus geschoten. Dat kun je natuurlijk veranderen in de standaard modus waar je het een en ander, zoals de helderheid, kan instellen. Verder zijn touch-focus, glimlachdetectie, gezichtsherkenning, ISO-instellingen, witbalansinstellingen en noem maar op beschikbaar.

Sony Xperia Z screenshot 
Sony Xperia Z screenshot 
Sony Xperia Z screenshot 

De Xperia Z heeft natuurlijk ook een aantal extra’s op de camera zitten, bijvoorbeeld een panoramamodus. Die kan alle kanten op draaien en daarmee ook verticale panorama’s maken. Verder is er een foto-effect-modus toegevoegd waarmee je bijvoorbeeld schilder-, schets- of mozaiekeffecten aan je foto’s kunt toevoegen. Die laatste is wel grappig. Het levert totaal onherkenbare en weinig informatieve plaatjes op, maar kan wel leuk zijn om bijvoorbeeld een wallpaper mee te maken. Verder is er de HDR-modus, waarmee je foto’t kunt maken die op meer plekken goed belicht zijn. Daarbij valt op dat de foto’s soms erg ‘vlak’ worden van die functie, dat is jammer. Verder zijn de video- en fotoknop nu op hetzelfde scherm te vinden en kun je tijdens het maken van video’s ook foto’s maken. Die zijn wel maar in 720p-resolutie, ofwel 1 megapixel. Dat is nog minder dan de resolutie van de video zelf, en dus niet veel soeps.

Sony Xperia Z camerasample 
Sony Xperia Z camerasample HDR 
Sony Xperia Z camerasample mozaiek 

“Foto’s zijn ’s avonds inderdaad lichter dan gemiddeld, maar verder wordt je er niet gelukkig van.”

De foto’s die de Xperia Z schiet zouden volgens Sony vooral in het donker heel goed moeten zijn. De Exmor RS-sensor die voor het eerst in dit toestel is toegepast moet nog meer licht opvangen en zo de belichting ’s avonds beter maken. Foto’s zijn ’s avonds inderdaad lichter dan gemiddeld, waardoor je in ieder geval nog kan zien wat er op je foto staat. Maar verder wordt je er niet gelukkig van. Avondfoto’s hebben heel veel ruis en weinig detail. Ook zijn de kleuren vaak overdreven gelig. De Nokia Lumia 920 is en blijft voorlopig heer en meester op dit gebied.

Ook in betere lichtomstandigheden vallen de foto’s ons een beetje tegen. De telefoon mag dan wel een camera met een resolutie van 13 megapixels hebben, hij stijgt niet uit boven veel 8-megapixeltoestellen van vorig jaar zoals Apple’s iPhone 5 of Samsung’s Galaxy S III. De kleuren zijn redelijk oververzadigd over het algemeen, wat er misschien leuk uitziet maar in ieder geval niet realistisch is. Verder hebben foto’s ook met beter licht niet heel veel details en bovendien zijn objecten ver weg en landschappen vaak niet helemaal scherp. Overigens lijkt het de laatste tijd met alle Sonytelefoons zo te zijn dat ze wel een hoge cameraresolutie, maar geen geweldige foto’s schieten. De Xperia Z presteert ook niet beter dan zijn voorganger de Xperia T.

Sony Xperia Z camerasample 
Sony Xperia Z camerasample 
Sony Xperia Z camerasample 
Sony Xperia Z camerasample 
Sony Xperia Z camerasample 
Sony Xperia Z camerasample 
Sony Xperia Z camerasample 
Sony Xperia Z camerasample 
Sony Xperia Z screenshot

Sony heeft zijn eigen bekende galerij in de Xperia Z gezet. Vooral grafisch ziet die er leuk uit. Je kunt op de foto’s zoomen tot een niveau dat je zelf wilt waardoor je meer overzicht, of juist een betere preview van de foto’s hebt. Naast al je lokale foto’s, kun je ook al je foto’s van Facebook en Picasa bekijken en een aantal recente foto’s van je Facebookvrienden. Daarnaast is er een kaartweergave, waarmee je al je foto’s op basis van geo-tags op de kaart of op een wereldbol kunt weergeven. Ook het toevoegen van een geo-tag aan een bestaande foto is een peulenschil geworden en vereist alleen nog maar een klik op de kaart. Overigens staat het geo-taggen van foto’s standaard uit in de camera. Als je meerdere foto’s wilt bekijken kun je een ‘SensMe slideshow’ starten, een soort gepimpte diavoorstelling met wat meer functies.

Je kunt foto’s ook bewerken, daarvoor zijn een aantal instagram-achtige filtertjes aanwezig en tevens kun je een auto-fix voor de belichting op je foto toepassen. Ook zelf wat met de belichting spelen kan, hoewel beperkt. Een nadeel is dat bewerkte foto’s met een resolutie van 1 megapixel opgeslagen worden.

Sony Xperia Z screenshot 
Sony Xperia Z screenshot 
Sony Xperia Z screenshot 

Video

Sony Xperia Z screenshot

Sony heeft een handige applicatie toegevoegd om films te kijken. Die indexeert alle films die je op je telefoon heeft staan, en haalt ze langs de Gracenote-database om informatie ervan te tonen. Zo krijg je voor volledige films die je op je toestel hebt staan een cover te zien en als je erop klikt het plot van de film. Overigens moet je de informatie soms wel zelf even koppelen. Als je een film pauzeert dan slaat het toestel dat op en je voortgang wordt ook getoond per film bij het openen van de app. Erg handig dus.

Filmpjes van de camera en dergelijken komen gewoon in de galerij terecht. Het toestel kan een grote variëteit aan filmformaten afspelen, zoals mkv, DivX, Xvid en mp4.

Films op een externe bron afspelen kan via MHL. Als je het toestel via MHL verbind, komt er een handige speciale applicatie tevoorschijn. Dat is een soort desktop voor op je TV, waar je snelkoppelingen naar je eigen applicaties kan plaatsen en die je met je afstandsbediening kan bedienen. Dat ziet er erg mooi uit en werkt ook goed. Hoeveel mensen er ook echt iets aan gaan hebben is natuurlijk een tweede. Overigens kun je video’s en ook foto’s en muziek ook op je TV afspelen via DLNA.

Er is ook een app om kleine filmpjes te maken. Daarvoor kun je foto’s toevoegen, filmpjes toevoegen en een muziekje toevoegen en zo een diavoorstelling maken. Verder kun je overgangen en effectjes toevoegen, maar het stelt allemaal niet zo heel veel voor. Toch is het wel een geinige app om even snel een slideshow van je vakantiefoto’s te maken bijvoorbeeld.

Sony Xperia Z screenshot 
Sony Xperia Z screenshot 
Sony Xperia Z screenshot 

YouTube staat natuurlijk ook standaard op het toestel. Daarvoor heeft Sony gewoon de standaard Google-applicatie laten staan op het toestel. Die is erg goed en daar hebben we weinig op aan te merken. Alle functies zijn er, het ziet er prima uit en je kunt bij een video direct de beschrijving, gerelateerde video’s en reacties zien.

Bijzonder is dat de Xperia Z in staat is om HDR video’s op te nemen. Daarmee moet je bij hoge contrasten betere video’s kunnen schieten, doordat het toestel twee beelden met verschillende belichting samenvoegt. Over het algemeen levert dat vooral bij heldere lucht goede resultaten op, maar bij dit toestel valt het tegen. Tijdens onze test vonden we de gewone versie vaak mooier dan de HDR. In de video hieronder kun je dat zien.

Gewone filmpjes geschoten met de Xperia Z zijn gewoon goed. Ze zijn niet veel beter dan andere toestellen op de markt, maar doen daar ook niet voor onder. De filmpjes hebben mooie kleuren en redelijk wat detail. Ook focussen en zoomen tijdens het filmen is geen probleem.

Muziek

“De muziekapplicatie schuilt op Sonytelefoons onder de naam Walkman en heeft aardig wat functies.”

De muziekapplicatie schuilt op Sonytelefoons onder de naam Walkman en heeft aardig wat functies. Zo is SenseMe geïntegreerd en kun je muziek die vrienden op Facebook hebben gedeeld bekijken. Die linkt dan door naar een bijbehorend YouTube-filmpje. SenseMe deelt je muziek automatisch in in verschillende categorieën, zoals energiek, relaxt, emotioneel of ontspannen. Erg goed gaat dat echter niet, muziek komt soms wel op een logische plek terecht, soms ook niet.

De muziekspeler zelf bestaat uit twee tabbladen: mijn muziek en afspelen. Dat is een handige lay-out omdat je zo altijd makkelijk door je muziek kunt bladeren, maar ook nooit het afspeelscherm uit het oog kunt verliezen. In het afspeelscherm zitten een aantal handige functies, zoals de ‘infinity toets’ waarmee je artiestinfo kunt zoeken op wikipedia, karaoke- of muziekvideo’s kunt zoeken op YouTube of songteksten kunt zoeken via Google. Ook heeft de Xperia Z een erg makkelijk menuutje waarmee je een nummer kunt liken op Facebook, aan een speciale afspeellijst met favorieten kunt toevoegen of op een ander apparaat kunt afspelen via DLNA.

Ook uitgebreide Equalizerinstellingen inclusief de bekende ClearBass-functie zijn aanwezig en daarnaast ondersteunt het toestel nog xLOUD, waardoor de muziek harder en beter zou moeten klinken. Clear Phase zou daarnaast moeten zorgen dat de muziek beter klinkt door de speaker, maar heeft weinig merkbaar effect. Tot slot kun je de id3-tags van nummers handmatig aanpassen of via de Gracenote-database automatisch nummerinformatie downloaden. Dat laatste gaat overigens niet altijd goed en levert nog weleens rare resultaten op.

Sony Xperia Z screenshot 
Sony Xperia Z screenshot 
Sony Xperia Z screenshot 
Sony Xperia Z screenshot

De Xperia Z heeft ook een FM radio met een net zo simpele en duidelijke interface als de muziekspeler. Nieuw hier is een visualizer, die je naar wens aan en uit kunt zetten. Daar kun je favorieten maken, maar bovenal ook nummers herkennen. Dat gaat via TrackID, dat ook buiten de radio beschikbaar is. Dat programma neemt een stukje van je nummer op, stuurt dat naar een server waar het gematcht wordt met een nummer uit een database. Dan krijg je info over het nummer te zien.

De kwaliteit van de muziek van de Xperia Z is via de headset prima. De meegeleverde headset is al best goed, als je er een goede headset inplugt wordt de kwaliteit nog beter. Door de speakers klinkt het toestel een beetje schel en vlak.

Games

De Xperia Z is Playstation Certified en zou dus een goede gametelefoon moeten zijn, denk je dan. Dat valt in ieder geval voorlopig tegen. Die Playstationcertificering wil namelijk zeggen dat het toestel toegang heeft tot de Playstation Store, waar je oude PS1-games voor je telefoon kunt kopen, zoals we dat van de Xperia Play kennen. Er is in Nederland echter nog geen Playstation Store beschikbaar en daarmee houdt het feest snel op. Voor games moet je dus in de Play Store gaan neuzen. Dat kan zeker wat opleveren en met zijn snelle quadcoreprocessor kan de Xperia Z alle games vlekkeloos aan.

Productief zijn kan prima op het grote scherm van de Xperia Z, mede ook omdat het toestel een snelle processor heeft. Alle standaardapps zijn aanwezig op het toestel en via de Play Store kun je dat flink uitbreiden. De LTE-connectiviteit gaat de productiviteit van dit toestel hopelijk later dit jaar helemaal afmaken.

Agenda

De agenda in de Xperia Z is prima. De maandweergave geeft per dag weer of je afspraken hebt en van welke agenda’s, als je op zo’n dag klikt komt er beneden een preview. Als uitbreiding daarop zijn er ook een weekweergave en een dagweergave beschikbaar, die snel overzicht geven van al je afspraken.

Synchroniseren van de agenda gaat met Exchange, Facebook en Google. Daarvoor zijn allemaal aparte agenda’s aanwezig, je kunt dus niet afspraken via meerdere manieren synchroniseren. En je moet ook altijd even oppassen dat je de afspraak in de goede agenda plaatst, waarbij het toestel wel je keuze van de vorige keer onthoudt. Handig is dat via Google ook de mogelijkheid bestaat om een online agenda weer te geven, in ons geval bijvoorbeeld die van de sportvereniging.

Sony Xperia Z screenshot 
Sony Xperia Z screenshot 

Office

Er is een Office Suite beschikbaar op de Xperia Z, maar die is helaas niet in staat om bestanden te bewerken of aan te maken. Het gaat om MobiSystems OfficeSuite 7, an sich een prima programma. Alleen Sony heeft de volledige licentie niet geïnstalleerd en als je die wilt moet je nog eens een tientje neertellen. En dat is wel jammer voor zo’n duur toestel.

Het programma is verder wel heel goed geschikt om je bestanden te bekijken. Er is integratie met Google Docs, Dropbox, SugarSync, Skydrive en Box en daardoor kun je zowel on- als offline bestanden makkelijk bekijken. Een bijkomend voordeel is dat er een volledige bestandsbeheerder ingebouwd zit, waarmee je door de bestanden op je telefoon kunt bladeren en ze ook kunt managen. Alleen bestanden die net ondersteund worden door het softwarepakket zijn helaas niet zichtbaar in deze bestandsbeheerder.

Sony Xperia Z screenshot 
Sony Xperia Z screenshot 

Browser

De Xperia Z wordt geleverd met Google Chrome als enige browser. Die browser is een stuk uitgebreider en prettig in gebruik. Chrome biedt uitgebreide mogelijkheden op het gebied van desktopsynchronisatie, mits je op je desktop ook Chrome gebruikt. Verder is het browsen met tabbladen erg makkelijk in Chrome, daar is een speciale knop voor. En als je vanaf de zijkant van je scherm over de pagina veegt kom je in het volgende of vorige tabblad terecht. Als je een nieuw tabblad opent dan kom je bij je bladwijzers, vaak gebruikte pagina’s of geopende tabbladen op je PC. Dat werkt best handig.

Browsen gaat over het algemeen erg snel. Pagina’s worden vrij snel geladen en navigeren over de pagina gaat zonder haperingen. Overigens comprimeert Google pagina’s vooraf zodat ze kleiner op je telefoon binnenkomen en dat spaart weer een beetje van je zuurbetaalde mobiele data. Wel is het zo dat niet alle elementen op sommige pagina’s worden weergegeven vanwege het ontbreken van Flash en Silverlight. De Xperia Z ondersteunt als een van de eerste toestellen LTE, een snellere netwerktechnologie. Het eerste LTE-netwerk is via KPN inmiddels beschikbaar in Nederland. Onze eerste ervaringen daarmee kun je hier zien.

De Xperia Z werkt bij ons niet altijd even lekker via Wi-Fi. Verbinding maken doet hij wel, maar vaak krijgen apps de verbinding vervolgens niet door. Het kan zo zijn dat de ene app het wel doet over Wi-Fi en de andere niet, en dat dat een halve dag later weer omgekeerd is. Dat is dus een bugje dat Sony nog even moet oplossen. Overigens is het altijd wel te regelen door Wi-Fi even aan en uit te zetten, dus wat dat betreft is het ook niet zo’n groot probleem.

Sony Xperia Z screenshot 
Sony Xperia Z screenshot 

Locatieservices

Sony Xperia Z screenshot

Naast de goede locatieservices van Google zelf, heeft Sony ook nog WisePilot op dit toestel geïnstalleerd. Die app werkt met kaarten van NavTeq en maakt offline navigeren mogelijk met een prima interface. Wel moet je betalen voor de dienst, er is een 30 daagse licentie meegeleverd en daarna kost het geld.

Google Maps behoeft natuurlijk weinig verdere uitleg en is gewoon een super handige applicatie. Vooral de zoekfunctie is erg handig, bij elke zoekterm komt de zoekmachine met prima antwoorden over plaatsen in de buurt. Zo is de dichtstbijzijnde supermarkt, telefoonwinkel of pizzeria altijd binnen handbereik. En natuurlijk is het ontzettend handig om alvast te kunnen verkennen waar je bijvoorbeeld een weekendje weg gaat. Dat wordt met StreetView nog vergemakkelijkt.

Als je wil navigeren en je hebt en bestemming gekozen, dan kun je kiezen tussen autonavigatie, wandelnavigatie of een routebeschrijving. Bij de eerste twee kom je in de navigatieapplicatie terecht en wordt je route uiteraard meteen uitgestippeld. En dan kun je simpelweg de gesproken aanwijzingen of de pijltjes op het scherm volgen. En eventueel kun je nog POI’s in de buurt aanzetten zodat je op de kaart ziet als je bij een benzinestation of iets dergelijks bent. Overigens is ook OV-informatie aanwezig, maar die kan in ieder geval in Nederland niet tippen aan de progamma’s die hier speciaal op gericht zijn zoals 9292 of NS Reisplanner Xtra.

De navigatie-app biedt ook een verkeersoverzicht, waar je de actuele verkeerssituatie op je route kunt zien en eventueel een alternatief kunt plannen. Verder kun je bijvoorbeeld kiezen tussen kaart- of satelliet-weergave en kun je desgewenst tolwegen en snelwegen vermijden. Natuurlijk ontbreekt ook StreetView niet, waardoor je alvast kunt kijken hoe een plek er ongeveer uitziet.

Nieuw in de Xperia Z is de automodus. Daarmee kun je alle functies van het toestel middels grote pictogrammen oproepen, wat wat makkelijker is in de auto. Sony heeft dit zo ontworpen dat je ook met de gewone navigatietoetsen niet zomaar uit die modus gaat, de homeknop zal je bijvoorbeeld altijd terugbrengen in het startscherm van de automodus. Dat is best handig. Nadeel is dat je zodra je een functie binnengaat gewoon weer kleine knopjes voorgeschoteld krijgt, dus het is alleen voor een klein aantal taken echt nuttig. Het algehele nut van de automodus is dus niet heel groot.

Sony Xperia Z screenshot 
Sony Xperia Z screenshot 
Sony Xperia Z screenshot 

Standaard applicaties

Sony Xperia Z screenshot

Natuurlijk heeft de Xperia Z alle standaardapplicaties in huis. Zo is er een wekker, een nieuwsapplicatie, een rekenmachine, een stopwatch, een wereldklok, een timer en een bureauklok. Daar heeft Sony een bescheiden aantal eigen applicaties aan toegevoegd, die gelukkig in de meeste gevallen wel handig zijn. Hieronder hebben we er een interessante uitgepakt.

Een leuk tooltje dat Sony toegevoegd heeft, is Smart Connect. Daarmee kun je profielen instellen voor bepaalde gebeurtenissen. Daaronder vallen het aansluiten van een accessoire en een bepaalde tijdsperiode. Dan kun je bijvoorbeeld een applicatie starten, je Wi-Fi of bluetooth toggelen of zelfs een Facebook-update plaatsen. Zo kun je bijvoorbeeld je wekker-applicatie opstarten als je je lader ’s avonds aansluit. Erg handig wat ons betreft.

“Google Now is een ‘hulpje’ dat probeert je relevante informatie te bieden.”

Sony Xperia Z screenshot

Ook leuk is Google Now. Door vanaf de homeknop naar boven te vegen wordt die app geopend. Google Now is een ‘hulpje’ dat probeert je relevante informatie te bieden. Het is mogelijk om Google Now zo in te stellen dat die informatie weergeeft op de momenten waarop je die nodig hebt. Als je de telefoon gebruikt voor navigatie, zal ’s ochtends de route naar je werk in beeld komen, en ’s middags de route naar huis. Dat gaat verder: op wekelijkse regelmatige momenten dat je een tocht onderneemt naar een vast adres, bijvoorbeeld de kroeg, komt de route daarheen ook in beeld. Compleet met verkeersinformatie. En voor afspraken in je agenda waar een adres bij staat zul je gewaarschuwd worden als je weg moet. Daarbij bedenkt het toestel ook of je dichtbij bent en dus gaat fietsen, of dat je verder van je afspraak verwijderd bent en dus beter de auto kunt pakken.

Google Now heeft het in het begin echter nogal vaak bij het verkeerde eind en zal informatie weergeven waar de gebruiker niets aan heeft. Deze software is echter zo ontworpen dat het zichzelf leert op welke momenten het welke informatie te voorschijn moet toveren. Het is dus een kwestie van geduld voordat je er wel wat aan hebt.

De notitie-applicatie biedt integratie met Evernote en heeft een bijbehorende mini-app wat het tot een handig totaal maakt.

Een andere app die meegeleverd wordt is McAfee Security. Dat klinkt als de zoveelste nutteloze virusscanner, maar dat is het gelukkig niet. Met de app kun je onder andere je telefoon opsporen als hij gestolen wordt en bepaalde bellers blokkeren. En dat zijn best handige functies.

Extra applicaties

Extra applicaties downloaden kan op twee manieren: via PlayNow en via de Play Store. PlayNow is een dienst van Sony zelf en die is niet erg goed gevuld en voegt eigenlijk weinig toe boven de Play Store. Overigens kun je in de PlayNow-winkel wel meer downloaden dan alleen apps, zo kun je er ook terecht voor ringtones en wallpapers.

De Play Store is zoals bekend een prima winkel, en ook de plaats waar je je extra apps kan halen op de telefoon. Daar zijn honderdduizenden apps beschikbaar, die vaak scherp geprijsd of zelfs gratis zijn. En ook de interface is handig. Er zijn vele lijstjes beschikbaar om populaire, goed gewaardeerde of aangeraden apps te ontdekken en verder kun je via de verschillende categorieën bladeren en zoeken. Het applicatiescherm biedt genoeg informatie, waaronder een beschrijving, beoordelingen, screenshots en filmpjes. Los daarvan biedt de Google Play Store ook een scherm on je eigen applicaties te managen. Daar kun je applicaties eventueel updaten en bekijken welke apps je allemaal hebt gedownload.

Google heeft ook een speciale website voor Play waarmee je via je computer applicaties kunt uitzoeken. Als je ingelogd bent met je Google-account kun je ook nog eens automatisch en draadloos applicaties laten installeren op je toestel.

Sony Xperia Z screenshot 
Sony Xperia Z screenshot 

Communicatief gezien is de Xperia Z helemaal bij met de nieuwste standaarden. De telefoon ondersteunt natuurlijk alle standaard verbindingen, met toevoeging van LTE. Daardoor kan het toestel in de toekomst ook in Nederland sneller internetten. Los daarvan worden natuurlijk alle sociale netwerken en chat-diensten ondersteund, biedt het toestel een nieuw programma genaam SocialLife en kun je er gewoon mee bellen.

Bellen

Bellen kan het snelste via de telefoonknop die standaard in het balkje onder het homescreen staat. Je komt dan in een toetsenbordje terecht met daarboven je logboek waar je via smartdialing je nummer kunt invoeren. En je kunt daar ook direct naar het tabje contacten, het tabje groepen en het tabje favoriete contacten gaan. In dat laatste tabblad moet je overigens wel zelf personen toevoegen.

De contactenapplicatie in de Xperia Z heeft ten opzichte van de eerdere Xperia’s een wat uitgeklede Facebookintegratie. Er is een snelkoppeling naar iemands profiel in zijn contactpagina en de contactfoto wordt gesynchroniseerd, maar that’s it. Een handige toevoeging is dat er op die contactpagina, indien beschikbaar, direct een link staat om iemand via WhatsApp te benaderen. Verder is de contactenapplicatie gewoon standaard, met synchronisatie via Exchange en Google Contacts. Je kunt er natuurlijk de nodige info kwijt over iemand inclusief meerdere telefoonnummers, mailadressen, gewone adressen enzovoorts.

De belkwaliteit van de Xperia Z is prima. Het is niets speciaals, maar klinkt zeker goed genoeg. De telefoon heeft een ringtone die hard genoeg is en heeft geen problemen met zijn ontvangst.

Sony Xperia Z screenshot 
Sony Xperia Z screenshot 

Berichten

Sony Xperia Z screenshot

Sony heeft een aantal kleine aanpassingen gedaan aan de berichtenapplicatie, maar het idee blijft hetzelfde als de standaard Android-app. Dat wil zeggen dat het gewoon een grote lijst is met al je laatste conversaties, met bovenaan een knop om een nieuw gesprek te beginnen. Alle gesprekken worden weergegeven in chatweergave en daar valt verder weinig op aan te merken. Er zijn wat instellingen beschikbaar voor bijvoorbeeld een ontvangstbevestiging en wat voor melding je wilt krijgen bij een nieuwe sms, maar dat is allemaal weinig speciaal.

Twee toevoegingen van Sony zijn een favoriet-knop bovenaan elk sms’je en een balkje onder het tekstinvoerveld. Met dat balkje kun je snel media of tekeningetjes aan je berichten toevoegen, waardoor het een mms wordt.

Email

Sony Xperia Z screenshot

Integratie met Gmail is op de Xperia Z niet anders dan bij enige andere Androidtelefoon, dat gaat namelijk via de standaard Gmailapplicatie die Google bij zijn OS levert. Dat gaat heel goed en geeft je de meeste mogelijkheden die je op je desktop ook hebt. Zo kun je mailtjes managen met verschillende labels, archiveren, verwijderen, doorsturen, beantwoorden en ook bijlagen toevoegen en uitlezen.

Andere mailaccounts komen in een speciale applicatie terecht, die door Sony wat aangepast is. De grootste verandering is een splitscreenweergave als je het toestel op zijn kant gooit. Dan komt aan de linkerkant een overzichtje met al je mails te staan en aan de rechterkant een preview van de geselecteerde mail. Dat moet je overigens wel even aanzetten in de instellingen onder de instelling voorbeeldvenster. Verder werkt die mailapp ook goed, alleen de integratie is wel iets minder uitgebreid dan bij Gmail.

Chatten

De Xperia Z kan chatten via Google Plus en Google Talk out of the box, maar natuurlijk is dat uit te breiden. WhatsApp is gewoon in de Play Store te vinden en zo geldt dat ook voor talloze andere apps. Google Talk is vooral ook geen verkeerde app, maar helaas gebruikt maar een kleine groep mensen die dienst waardoor je er uiteindelijk weinig aan hebt.

Sociale netwerken

“SocialLife is de opvolger van Timescape en is een stuk beter.”

Sony Xperia Z screenshot

Voor sociale netwerken heeft de Sony Xperia Z allereerst erg diepe Facebookintegratie, waar we het in deze review al meerdere keren over hebben gehad. Dat wordt aangevuld door de officiële Facebookapplicatie voor Android die in principe prima werkt. Ook de officiële app voor Google+ is meegeleverd. Een applicatie speciaal voor Twitter zul je zelf achteraan moeten gaan, of je moet tevreden zijn met SocialLife.

SocialLife is de opvolger van Timescape en is een stuk beter. De app ziet er niet zo fancy meer uit, maar in ruil daarvoor is hij wel een stuk bruikbaarder. Hij laat je verschillende sociale netwerken samenkomen, waaronder Twitter, Facebook en YouTube. Ook kun je RSS-feeds inladen en al met al is het best een complete app. Hij geeft gewoon een lijstje van alle nieuwste post en je kunt ook sorteren op de bron van de posts. Overigens stopte hij bij ons spontaan met onze eigen gegevens ophalen op een gegeven moment. Los daarvan blijft het niet de socialmedia-app naar onze keuze en kun je beter even de Play Store induiken voor bijvoorbeeld Tweakdeck.

De Sony Xperia Z is een waar beest. Het grote en mooie scherm, de LTE-connectiviteit, de goede prestaties en het mooie waterdichte design zorgen er in ieder geval voor dat de Xperia Z zeker het aanraden waard is. Toch is het toestel ook niet zonder zijn tekortkomingen.

Sony Xperia Z review black 
Sony Xperia Z review black top 
Sony Xperia Z review black back 

De Xperia Z is het eerste toestel van Sony dat echt mee kan doen met zijn concurrentie en Sony heeft de tijd in zijn voordeel. Het bedrijf heeft het voor elkaar de Xperia Z een maand voor al zijn echte concurrentie op de Nederlandse markt te krijgen. Dat zorgt er ook voor dat de Xperia Z op dit moment de beste telefoon die op de markt is in Nederland is, hoewel het de vraag is hoe lang dat stand gaat houden met toestellen als de HTC One en de Samsung Galaxy S IV die eraan zitten te komen.

De Xperia Z valt bovenal op door zijn waterdichtheid. Dat biedt echte toegevoegde waarde wat ons betreft. In de eerste plaats voor onhandige mensen die hun telefoon nog weleens in de toiletpot laten verdwijnen, maar ook voor mensen die die neiging niet hebben. Bellen in de stromende regen, een video kijken in bad of je telefoon gebruiken als receptenboekje zonder bang te zijn dat hij vies wordt behoort allemaal tot de mogelijkheden. En ook op feestjes hoef je niet meer bang te zijn dat je Xperia Z verzuipt. En daar hoef je, behalve de wat irritante klepjes, geen concessies voor te doen.

Het scherm van de Xperia Z is mooi, maar valt ons toch enigszins tegen. De inkijkhoek is niet erg goed, de contrasten zijn niet zo hoog als we gehoopt hadden en het paneel slurpt energie. De accu is, ondanks handige toevoegingen als de Stamina Mode en de locatie based Wi-Fi, binnen no-time leeg. Ook de camera is niet zo goed als we gehoopt hadden en valt simpelweg in de middenmoot van het high-endsegment. Tot slot is de software nog een beetje buggy.

“Gelukkig is er vooral heel veel wel goed in deze Xperia Z.”

Gelukkig is er vooral heel veel wel goed in deze Xperia Z. De supersnelle prestaties, de mooie interface, de uitgebreide connectiviteitsopties inclusief LTE en de overall goede multimediamogelijkheden maken dit toestel een echte topper. Toch heeft hij niet vijf van de vijf sterren verdient, daarvoor zijn er gewoon teveel tekortkomingen. Maar als je op zoek bent naar een goede smartphone en kunt leven met een slechte batterij dan is deze Xperia Z zeker een aanrader. Alleen de verkoopprijs vinden we een beetje hoog, die ligt op €610 op het moment en dat is zo’n €200 meer dan de, nog altijd prima, vlaggenschepen van vorig jaar.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

De belangrijkste concurrenten voor de Xperia Z de komende tijd zijn zonder twijfel de HTC One en de Samsung Galaxy S IV. Nou is de HTC One nog niet verkrijgbaar, maar daar kunnen we wel alvast het een en ander over zeggen. Dat geldt niet voor de Samsung Galaxy S IV, die is nog niet aangekondigd. Verder liggen ook alle andere high-endtelefoons op de loer voor de Xperia Z.

HTC One

HTC One ervaring

De HTC One heeft het in zich om de beste telefoon van begin 2013 te worden: het toestel lijkt op het eerste gezicht een beter scherm te hebben dan de Xperia Z, heeft een iets snellere processor en wellicht een betere camera. Verder draait het toestel natuurlijk op HTC’s Sense-interface versus de launcher van Sony en die lijkt een grotere schare fans te hebben. Aan de andere kant: de HTC One heeft een kleiner scherm, een veel lagere cameraresolutie en is niet waterdicht. We kunnen dan ook zeggen welke van de twee toestellen het wint nadat we de HTC One in handen hebben gehad voor een review.

LG Optimus G

LG Optimus G

De Optimus G is dan wel een half jaar geleden aangekondigd, hij is in Nederland later op de markt dan de Xperia Z. Deze Optimus G moet half maart in de winkels belanden. Hij heeft, net als de Xperia Z, een design dat voorzien is van aan twee kanten een glasplaat. Verder is de Optimus G voorzien van dezelfde chipset als de Xperia Z en zit er een gelijkwaardige camera in. Het display heeft een lagere resolutie en is wat kleiner, maar is qua kleurweergave misschien zelfs wel beter. Kortom, ook de LG Optimus G is een prima telefoon en kan de Xperia Z op veel vlakken evenaren. Alleen het toestel is alles behalve waterdicht, en dat is dan wel weer een groot pluspunt van de Xperia Z.

Samsung Galaxy S III

Samsung Galaxy S III hoofdfoto

Het zou eerlijker zijn de Xperia Z tegenover de opvolger van de Samsung Galaxy S III, vermoedelijk de Samsung Galaxy S IV te plaatsen. Maar die wordt later deze week pas aangekondigd en het zal waarschijnlijk ook nog wel even duren voordat hij in de winkels ligt. En eerlijk is eerlijk, de Galaxy S III is qua succes nog altijd the one to beat in de smartphonemarkt. Het toestel moet het stellen met een tragere chipset, een slechtere bouwkwaliteit en een kleiner scherm met lagere resolutie. Daarnaast mist hij LTE en is hij niet waterdicht. De Xperia Z lijkt dan ook makkelijk te winnen van de S III, maar de prijs speelt ook een rol. Die ligt zo’n €150 lager bij de Galaxy S III en dat is ook wat waard. De keuze tussen deze twee toestellen is dus niet zo makkelijk als hij lijkt.

Overigen

Natuurlijk zijn er ook nog andere toestellen in de smartphonemarkt die het opnemen tegen de Xperia Z. Die zijn allemaal echter niet zo goed als de Xperia Z en vaak een stuk goedkoper. De belangrijkste concurrent komt misschien nog wel van Sony zelf met de Xperia V. Dat toestel kost veel minder en biedt toch veel functies die de Z ook heeft. Zo is hij ook waterdicht en ondersteunt hij ook LTE. Dan is er nog de HTC One X+, die lange tijd de beste smartphone was wat ons betreft en nu pas overstegen is door, inderdaad, de Xperia Z. Ook de Galaxy Note II van Samsung komt de Xperia Z met zijn 5″-scherm gevaarlijk dicht in de buurt. Wel zijn de specs van de Note II wat minder en is hij een stuk minder gebouwd. Tot slot is er de iPhone 5. Uiteindelijk is het toch de droom van iedere smartphoneproducent om Apple’s iPhone van de troon te stoten. Dat is dan wel niet het hoofddoel van de Xperia Z, maar stiekem hoopt Sony toch wel een aantal consumenten van het populaire stukje fruit af te houden met de Xperia Z.

Sony Xperia V hoofdfoto 
HTC One X+ hoofdfoto 
Samsung Galaxy Note II hoofdfoto 
Apple iPhone 5 hoofdfoto 
Onze review score
Pluspunten
 • Strak en minimalistisch design
 • Waterdicht
 • Groot en superscherp scherm
 • Heel snel
 • Mooie interface met handige toevoegingen
 • Goede multimediacapabiliteiten overall
 • LTE-ondersteuning
Minpunten
 • Waardeloze batterijperformance
 • Geen draadloos opladen
 • Onhandige klepjes over alle poorten
 • Contrast en inkijkhoek scherm vallen tegen
 • Niet helemaal stabiel en bugvrij
 • Camera niet zo goed als gehoopt

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters