Sony Xperia Z2 Tablet

Superlicht, waterdicht en een mooi ontwerp. De Sony Xperia Z2 Tablet heeft op het eerste gezicht aardig wat punten om een echte hit te worden. Komt de Sony-tablet inderdaad zo goed uit de verf, of heeft hij ook vervelende minpunten?

De Sony Xperia Z2 Tablet 

“De Xperia Z2 Tablet is net als de smartphone water- en stofdicht”

Met de Xperia Z2 Tablet heeft Sony zijn jaarlijkse toptablet weer gemaakt. De Z-reeks is Sony’s serie van toptoestellen voor zowel smartphones als tablets. De overeenkomsten tussen de smartphones en tablets gaan verder dan alleen de naam. Bij Sony staat Z ook voor een aantal garanties. Wat bijvoorbeeld te denken van stof- en waterdicht. Zowel de Xperia Z2 als de Xperia Z2 Tablet zijn het. Ook fysieke knoppen lijken op elkaar en de userinterface is ook nagenoeg gelijk.

Een punt waarmee de tablet verschilt van de telefoon is zijn gewicht. De Z2-smartphone is voor een telefoon behoorlijk zwaar terwijl de Z2 Tablet juist heel licht aanvoelt. Het bouwmateriaal wijkt ook af. De Xperia Z2 Tablet is opgetrokken uit mat plastic, waardoor ‘ie veel grip biedt. Op het eerste gezicht geen gekke keuze voor een relatief grote tablet.

Sony heeft haar eigen userinterface geïnstalleerd op de Xperia Z2 Tablet. De tablet draait op de nieuwste versie van Android, 4.4 KitKat.

Specificaties en prijzen

Hieronder kun je alle specificaties van de Sony Xperia Z2 Tablet zien. Deze review is gebaseerd op softwareversie 8974-AAAAANPZQ-00004-06 en een prijs van 434 euro.

Sony Xperia Z2 Tablet

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op March 2014 Draait op Android 4.4 KitKatBehuizing van Plastic

Processor

Qualcomm Snapdragon 801quadcore-processor op 2,3GHzGrafisch: Adreno 330

Geheugen

3GB Intern geheugen (RAM)16GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via SD HC

Afmetingen

Gewicht: 439 gramLengte: 266mmBreedte: 172mmDikte: 6,4mm

Scherm/invoer

10,1″ IPS LCD schermTouchscreen met multitouchScherm is krasbestendig (Gorilla Glass)1920×1080 schermresolutie

Camera

8,1MP camera met autofocusLED-flitser1080p (Full HD) video opnames2,2MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Nano-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTSLTE

Sensors

A-GPS & GlonassG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 4.0 EDR met A2DPNFC3,5mm ingang voor geluidTV-outMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 6000mAhBatterij is niet vervangbaarSpreektijd van 24 uurStandby-tijd van 590 uur

Unboxing

De doos waarin de Xperia Z2 Tablet wordt geleverd biedt weinig verrassingen. Bij het openen ligt de tablet in plastic folie bovenaan. Daaronder vind je alle boekjes met juridische informatie en een opstartgidsje. Daarnaast ligt de adapter los naast de micro USB-kabel. Een headset ontbreekt, maar dat is bij de meeste tablets het geval.

Design

“Het ontwerp van de Z2 Tablet lijkt sterk op dat van de Z2-telefoon”

De nieuwste tablet van Sony volgt duidelijk de Xperia Z-lijn. Hij is zwart en heeft dezelfde knopjes die de Xperia Z2-telefoon ook heeft. Het ontwerp van de Z2-telefoon en de Z2-tablet lijkt sterk op elkaar. De fysieke knoppen zorgen voor een uniform uiterlijk. Het ontgrendelknopje is ook bij de tablet klein en rond en de volumeknoppen vormen in één knop een geheel, wat ook zo is met de telefoon.

Deze fysieke knoppen zitten aan de linker zijkant van de tablet. Aan de onderkant zit helemaal links de ingang voor een headset. In het midden vind je daar het aansluitpunt om de tablet draadloos op te laden. De rechter zijkant is leeg. Aan de zijkant aan de bovenkant zitten links twee klepjes. Achter eentje zit de micro SD-ingang. Rechts daarvan zit achter het klepje de micro USB-ingang. Deze twee ingangen zitten achter klepjes om zo de waterdichtheid van de Sony Xperia Z2 Tablet te garanderen. Ze zijn gemakkelijk te openen en af te sluiten. Dit heeft Sony netjes gedaan.

De Sony Xperia Z2 Tablet 
Sony Xperia Z2 Tablet 
Sony Xperia Z2 Tablet 
Sony Xperia Z2 Tablet 
Sony Xperia Z2 Tablet 
Sony Xperia Z2 Tablet 

De voorkant van de tablet bestaat helemaal uit glas. De achterkant is gemaakt van mat plastic. Hierdoor biedt de tablet grip en houdt hij prettig vast. De randen aan de zijkanten hebben aluminium stripjes. Dit fleurt het zwarte ontwerp wat op. Er kleeft wel een nadeel aan de stripjes. Aan de onderkant liet de strip aan een zijkant naast de headsetingang tijdens onze reviewperiode al snel een beetje los.

Dat is slordig. De Z2 Tablet heeft een mooi ontwerp en de stripjes zien er mooi uit. Het is alleen de vraag of ze er na langdurig gebruik nog wel opzitten. Dit onderdeel van de bouwkwaliteit van de Sony-tablet is dus slecht te noemen. Verder voelt de tablet ondanks zijn gewicht van 439 gram sterk aan. Door het losse stripje oogt dat alleen niet zo.

De randen rond het scherm zijn redelijk groot. De display is met 10,1 inch al redelijk groot, maar door de randen is de tablet groter dan noodzakelijk. De randen aan de onder- en bovenkant zijn ongeveer ander halve centimeter. Aan de zijkanten is de rand zo’n twee centimeter dik. Hierdoor is de Sony-tablet een grote jongen die misschien iets kleiner had mogen zijn.

Sony Xperia Z2 Tablet 
Sony Xperia Z2 Tablet 
Sony Xperia Z2 Tablet 
Sony Xperia Z2 Tablet 

Scherm

“Het touchscreen van de Sony-tablet werkt niet altijd even lekker”

Met een display van 10,1 inch heeft de Sony Xperia Z2 Tablet een redelijk groot scherm. Gigantisch is ‘ie echter niet. Hij heeft een full HD-resolutie van 1920×1200 pixels. Sony maakt voor haar tablet gebruik van de ips-schermtechnologie. Helaas is het display niet ontzettend helder. Ook als je de helderheid van het scherm op 100 procent hebt staan heb je nog het idee dat het misschien iets helderder kan.

Ook de witkleur van de Xperia Z2 Tablet is niet helemaal ‘je van het’. Naast andere displays oogt het wat vertroebeld: het wit van de Z2 is minder wit dan die van andere schermen.. De weergave van kleuren is juist weer wat beter. Deze zijn fel en het contrast hiertussen is goed te noemen. Zwarte kleuren ogen juist weer wat vaal. Superdonker zijn ze in ieder geval niet. Een heel denderend scherm heeft de Xperia Z2 Tablet dus niet. Het kan in ieder geval niet tippen aan de display van bijvoorbeeld de iPad Air of de Samsung Galaxy Tab S.

Tijdens de reviewperiode viel het ons trouwens ook op dat het touchscreen niet altijd even lekker werkt. Soms reageert het gewoon niet en moet je meerdere keren iets indrukken voordat de handeling wordt uitgevoerd die je voor ogen had. Door het matige touchscreen is de Xperia Z2 Tablet niet altijd een even prettige tablet in zijn gebruik.

Prestaties

“Apps starten snel op en je kunt snel schakelen tussen apps”

Aan de binnenkant van de dunne Sony Xperia Z2 Tablet zitten redelijk goede specificaties. De tablet draait op een Snapdragon 801 processor. Het is de AB-variant, die met vier kernen goed is voor een kloksnelheid van 2,3 GHz. De processor van Qualcomm moet het doen met vier Krait 400-kernen. Sony heeft de Xperia Z2 Tablet flink wat werkgeheugen meegegeven. Net als de Xperia Z2-smartphone heeft ‘ie 3GB werkgeheugen. Heel fijn. Op dit vlak is de tablet klaar voor de toekomst. Nu is 3GB misschien al wel lekker om te hebben, maar het is geen bittere noodzaak. Met de apps die met het jaar zwaarder worden is 3GB over een poosje wel noodzakelijk. De tablet van Sony zal deze dan zeer waarschijnlijk ook prima aankunnen. Het geheugen van 16 of 32GB is uitbreidbaar.

Apps starten met de Sony Xperia Z2 Tablet redelijk snel op. Je hebt het idee dat het misschien net nog wat sneller mag, maar traag is de tablet zeker niet. Ook kun je snel schakelen tussen verschillende apps, wat zakelijk natuurlijk ook wel handig is als je bijvoorbeeld in een meeting zit, aantekeningen wil maken maar ook mails bij de hand wil houden.

Sony heeft twee varianten van de Z2 Tablet gemaakt: een wifivariant, die wij hebben getest, en een LTE-versie. Hier kan een micro SIM-kaart in zodat je ook onderweg toegang hebt tot internet. Tijdens onze reviewperiode was de wifiverbinding eigenlijk altijd goed. Daar hoef je je dus geen zorgen om te maken. De batterij heeft met 6000 mAh redelijk veel inhoud. Je kunt de tablet dus intensief gebruiken om ‘m na zeker twee dagen pas weer op te hoeven laden. Netjes.

Software

Met Android 4.4 KitKat draait de Sony-tablet op de nieuwste versie van Googles mobiele besturingssysteem. Zoals je van Sony mag verwachten zit er een eigen userinterface op de tablet. Per persoon verschilt het of dat fijn is of niet. Sony heeft het in ieder geval niet nagelaten om alvast wat apps op de tablet te stoppen. De tablet is bij opstarten dus gelijk klaar voor gebruik.

Dit kun je fijn vinden, maar ook als storend ervaren. Dezelfde apps kun je ook los in de Play Store downloaden en er zijn alternatieven die misschien beter werken. De ervaring leert dat je de meeste apps eigenlijk nooit gebruikt. Zo heb je niets aan de PlayStation-apps als je geen PlayStation hebt. Pixlr Express is nog wel aardig, maar dit is ook een redelijke standaard-app om foto’s mee te bewerken. Meer niet.

Sony Xperia Z2 Tablet 
Sony Xperia Z2 Tablet 
Sony Xperia Z2 Tablet 
Sony Xperia Z2 Tablet 

In de Xperia Lounge kun je video’s kijken, maar de app staat ook vol met advertenties en promotie-acties. Gewoon reclame, dus. Je kunt je afvragen of je daar wel op zit te wachten als je ruim 430 euro hebt neergeteld voor een apparaat. Met Xperia Link kun je door je apparaat te koppelen aan een computer alsnog met je tablet het internet op, wat wel handig is. Wel is het een beetje overbodig, omdat vrijwel iedereen tegenwoordig thuis wifi heeft.

What’s New is ook een app waarvan je het nut afvraagt. Apps, muziek en video’s staan kriskras door elkaar heen en je vindt alle apps ook in de Play Store van Google. Nogal dubbelop dus, deze app. Sony Select is een soortgelijke app die nagenoeg hetzelfde aanbiedt als WhatsNew en Play Store. Dubbelop dubbelop. Als je van tekenen op de tablet houdt is de Schets-app op zich wel aardig. Ook kun je hier tekenen in foto’s.

Sony Xperia Z2 Tablet 
Sony Xperia Z2 Tablet 
Sony Xperia Z2 Tablet 
Sony Xperia Z2 Tablet 
Sony Xperia Z2 Tablet 

Sony heeft haar eigen Walkman-app meegeleverd waarmee je muziek kunt luisteren. Ook het bekende Google-pakket met Gmail, Drive en YouTube is meegeleverd. Je kunt muziek dus ook luisteren via Play Music van Google en video’s kun je kijken via Play Movies. Sony heeft haar eigen Films-app die hetzelfde doet. De geluidskwaliteit van de speakers is wel aardig te noemen. Niet heel bijzonder, maar zeker ook niet slecht. Met een headset op is het geluid, afhankelijk natuurlijk van je headset, prima te noemen.

De Xperia Z2 Tablet draait zoals gezegd op Soyny’s eigen userinterface. Dit zorgt voor een uniek uiterlijk. Zo kun je levendige achtergrondplaatjes gebruiken, zoals water waar bladeren op drijven. Als je vervolgens iets indrukt gaat het water ook bewegen. Een grappige feature die niet zo heel belangrijk is. Het notificatiecentrum is losgekoppeld van het quickmenu voor instellingen. Sony maakt dus goed gebruik van de ruimte die het heeft dankzij het 10,1-inch scherm. Als je scherm staand is, is dit alleen wel wat lastiger en onhandiger.

Sony Xperia Z2 Tablet 
Sony Xperia Z2 Tablet 

Camera

In de Z-reeks voor smartphones levert Sony altijd puike camera’s op. Omdat tablets nog altijd over matige camera’s beschikken lijkt Sony de fabrikant te zijn die die vervelende trend misschien doorbreekt. Helaas stelt de Japanse fabrikant echter redelijk teleur met de camera in de Xperia Z2 Tablet. Het is een typische huis-tuin-en-keuken-camera die de meeste tablets al hebben.

Sony Xperia Z2 Tablet 
Sony Xperia Z2 Tablet 

“Je kunt de camera zo instellen dat ‘ie automatisch een foto maakt als je lacht”

De camera zit linksboven aan de achterkant van de Z2. Hij schiet foto’s in 8,1 megapixel en filmt met 30 frames per seconde in full HD. Foto’s zijn al snel wat korrelig, maar de kleurweergave is wel aardig te noemen. Video’s zijn niet heel denderend, al is het wel leuk voor een kort clipje. Meer niet. De geluidskwaliteit van de video’s is aardig te noemen. Sony mist met de camera echter de kans om zich écht te onderscheiden van de andere tablets. Waarom zou er niet zo’n 20,7-megapixelcamera in de tablet kunnen als die ook in de Xperia Z-telefoons zit? Gemiste kans… Aan de voorkant zit ook nog een cameraatje voor de selfies of het beeldbellen. Deze maakt foto’s in 2,2 megapixel en is voor een frontcamera dus redelijk, maar opnieuw ook niets bijzonders.

Ook qua instellingen verrast de Xperia Z2 Tablet niet zoveel. Je kunt de sluitertijd bepalen en wat basisdingetjes aanpassen. Wel grappig is de lachherkenning. Je kunt instellen dat er automatisch een foto wordt genomen als je lacht. Dit kan in drie categorieën: glimlach, gewone lach en brede lach. De Xperia Z2 Tablet maakt dan automatisch een fotootje van je, wat wel leuk gedaan is.

Sony Xperia Z2 TableT 
Sony Xperia Z2 Tablet 
Sony Xperia Z2 Tablet 
Sony Xperia Z2 Tablet 
Sony Xperia Z2 Tablet 

Conclusie

Tijdens de reviewperiode was de Sony Xperia Z2 Tablet een fijne tablet in zijn gebruik. Hij is redelijk snel, het scherm is aardig en alle apps die je wilt gebruiken doen het op de tablet prima. Maar dat kunnen zoveel andere tablets ook, en met 430 euro is de Sony Xperia Z2 Tablet een dure jongen. Hij heeft een paar voordelen, maar die blijven beperkt tot de buitenkant: hij is licht en waterdicht.

Dat zijn twee mooie pluspunten aan deze tablet, maar uiteindelijk moet een tablet vooral worden beoordeeld op zijn gebruik. De Sony presteert redelijk goed, maar voor zijn prijs is het in onze ogen een ‘net niet’-tablet. Het scherm is niet zo mooi als concurrenten zoals de iPad Air en de Samsung Galaxy Tab S en hij is ook langzamer dan deze twee tablets, die goedkoper of net iets duurder zijn.

“Voor zijn prijs is de Sony Xperia Z2 Tablet in onze ogen een ‘net niet’-tablet”

Qua gebruik onderscheid de Sony zich eigenlijk op geen enkel vlak, terwijl je dat voor zijn prijs wel mag verwachten. Hij is zoals geschreven niet de snelste en heeft ook niet het beste scherm. Sony mist ondertussen ook de kans door met een goede tabletcamera te komen, wat andere fabrikanten ook nog steeds nalaten. Dat is jammer, al is de camera best aardig te noemen. voor tablet-begrippen dan.

De Sony heeft een mooi dun uiterlijk, maar is door zijn dikke randen wel wat aan de grote kant. Voordeel is dat hij voor een tablet behoorlijk licht is en dat hij waterdicht is. Als dat voor jou heel belangrijk is, moet je het zeker niet nalaten deze tablet te kopen. De bouwkwaliteit van de tablet is alleen niet denderend: binnen een week liet bij ons een van de zilveren stripjes al aan de rand wat los… Voor zijn gebruikerservaring zelf vinden we ‘m iets te duur en niet zo goed als andere tablets die je voor ongeveer hetzelfde bedrag kunt betalen.

Onze review score
Pluspunten
  • Waterdicht
  • Licht
  • Batterijduur
Minpunten
  • Matige bouwkwaliteit
  • Niet zo mooi scherm
  • Touchscreen hapert
  • Langzamer dan goedkopere tablets

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters