Sony Xperia Z3 Compact

Sony had eerder dit jaar met de Z1 Compact een schot in de roos volgens velen. Inmiddels is het toestel opgevolgd door de Z3 Compact, een compacte versie van topmodel Z3. In deze review kijken we of die smartphone net zo goed is als zijn voorganger.

Sony Xperia Z3 Compact hoofdfoto 

“Bijna een exacte kopie van de Xperia Z3, maar dan klein.”

One mini, One mini 2, Galaxy S III mini, Galaxy S4 mini, Galaxy S5 mini, G2 mini: minitelefoons kent de markt tegenwoordig genoeg. Er was tot voor kort echter maar één mini die zijn naam in onze ogen echt eer aan deed: de Sony Xperia Z1 Compact. In tegenstelling tot alle andere mini’s, had die Z1 Compact specificaties die zich wel konden meten met het bijbehorende topmodel. Het leek er er even op dat Sony daarmee een nieuwe trend zou starten, maar dat bleek niet het geval. Tot op heden is Sony nog steeds de enige fabrikant met een dergelijk toestel. Of eigenlijk toestellen, want de Xperia Z3 Compact heeft inmiddels het stokje als beste kleine Androidtelefoon van zijn voorganger overgenomen. Je raadt het al: deze Z3 Compact is bijna een exacte kopie van de Xperia Z3, maar dan klein. Alleen het werkgeheugen en de schermresolutie verschillen.

Dat Sony ook dit keer weer met een compact topmodel zou komen, was geen verrassing. We dachten even dat dat de Z2 Compact zou worden; de Z1 Compact werd immers ook maar een maand voor de Z2 geïntroduceerd. Sony heeft echter besloten om die over te slaan en de Z3 en Z3 Compact tegelijk op de markt te zetten. Dat toont meteen aan hoeveel waarde Sony aan de Z3 Compact hecht. De telefoon wordt als extra keuze voor wie een topmodel van Sony wil gepresenteerd, in plaats van als apart toestel dat later een keer op de markt komt. Wat dat betreft lijkt de aanpak van Sony erg op die van Apple met de iPhone 6 en iPhone 6 Plus.

“Sony positioneert zijn Z3-serie duidelijk als alternatief voor de twee iPhones.”

Sony positioneert de Xperia Z3-serie dan ook als een duidelijk alternatief voor Apple’s iPhones. Er is zelfs een hele pagina op Sony’s website over hoe makkelijk het is om over te stappen van iOS en welke voordelen dat allemaal biedt volgens Sony. De fabrikant heeft daarnaast de ‘Xperia Transfer kabel’ in het leven geroepen om je oude iPhone te koppelen aan je nieuwe Z3 Compact, zodat je eenvoudig al je data kan overzetten. De kernpunten van Sony’s toestellen komen grotendeels overeen met die van Apple: premium design, goede camera en een goed scherm.

Hoewel Sony dus de Xperia Z2 Compact overgeslagen heeft, zitten de Z1 Compact en de Z3 Compact nog steeds vrij dicht op elkaar. In de zeven maanden die tussen de release van de twee smartphones zitten is er niet zo gek veel gebeurd in smartphoneland. De specificaties van de twee lijken dan ook behoorlijk op elkaar en het is de vraag of de Z3 Compact zich voldoende kan differentiëren. Onder andere dat zullen we in deze review gaan onderzoeken.

Met de Sony Xperia Z3 Compact kun je ook Remote Play gebruiken 
Sony Xperia Z3 Compact hands-on 
Sony Xperia Z3 Compact hands-on 
De Sony Xperia Z3 Compact is door Belsimpel alvast in de verkoop gedaan 
Sony Xperia Z3 Compact hands-on 
Sony Xperia Z3 Compact hands-on 

Specificaties en prijzen

Hieronder kun je de volledige specificaties en actuele prijzen van de telefoon zien. Deze review is gebaseerd op softwareversie 23.0.A.2.98 en een prijs van €470.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Sony Xperia Z3 Compact

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op September 2014 Draait op Android 4.4 KitKatBehuizing van Glas

Processor

Qualcomm Snapdragon 801 ACquadcore-processor op 2,5GHzGrafisch: Adreno 330

Geheugen

2GB Intern geheugen (RAM)16GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD HC

Afmetingen

Gewicht: 129 gramLengte: 127mmBreedte: 64,9mmDikte: 8,6mm

Scherm/invoer

4,6″ IPS LCD schermTouchscreen met multitouchScherm is krasbestendig (Dragontrail)720×1280 schermresolutie

Camera

20,7MP camera met autofocusLED-flitser4096x2160 (4K) video opnames2MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Nano-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTSLTE

Sensors

A-GPS & GlonassG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 4.0 met A2DPNFCFM-radio3,5mm ingang voor geluidTV-outMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 2600mAhBatterij is niet vervangbaarSpreektijd van 10 uurStandby-tijd van 670 uur

Unboxing

Sony levert de Xperia Z3 Compact in een net klein doosje, waar je naast de smartphone zelf een headset, oplader en usb-kabel kunt vinden. Overigens is die headset niet, zoals bij de Xperia Z2, een noise cancelling headset. De door Sony bij de Z2 meegeleverde headset wordt nog steeds ondersteund, maar Sony levert nu een eenvoudiger in-ear-model mee. Dat is jammer, maar aan de andere kant is het nog steeds prettig dat je voor zestig euro een relatief goede en kleine headset met noise cancellation kunt kopen.

Design

“Het blijft een mooi apparaatje.”

Het ontwerp van de Xperia Z3 Compact past duidelijk nog binnen de Z-lijn, maar er heeft wel een belangrijke wijziging plaatsgevonden. Het aluminium van de zijkant is vervangen door plastic, wat de smartphone wat van zijn premium-gehalte ontneemt. De achterkant, die in tegenstelling tot bij de Z1 Compact wel echt van glas is, maakt het een en ander goed, maar toch vinden we het jammer dat Sony voor plastic zijkanten gegaan is. Overigens is de uitvoering van die zijkanten wel erg leuk: ze zijn van doorzichtig plastic waardoor het van een afstandje net lijkt alsof ze naar binnen gekromd zijn. Niets is echter minder waar: ze staan juist naar buiten.

Het geheel zorgt ervoor dat de Z3 Compact wat hipper overkomt en tegelijk wat minder stijlvol wordt. Dat versterkt Sony met de kleuren: de telefoon is beschikbaar in zwart, wit, mandarijn en ‘Tiffany’. Die laatste twee, oranje en zeegroen, zijn super verzadigd en komen daardoor speels over. De Xperia Z3 Compact is dus wat minder luxueus en stijlvol dan Sony’s andere Z-toestellen, maar het blijft een mooi apparaatje.

De materialisering van de zijkanten zou wel moeten zorgen dat het toestel minder snel kapot gaat. Plastic vangt klappen beter op en om het effect te versterken heeft Sony op de vier hoeken speciale pads geplaatst die de klap nog beter moeten opvangen. Desondanks blijft de telefoon met zijn glazen voor- en achterkant enigszins fragiel.

Sony Xperia Z3 Compact design 
Sony Xperia Z3 Compact design 
Sony Xperia Z3 Compact design 

“Sony heeft de bezels tot een minimum beperkt, daar zijn we erg blij mee.”

Het meest opvallende aan het ontwerp van de smartphone is echter niet zijn wat hippere uiterlijk, maar zijn formaat. De telefoon is exact even breed en hoog als de Xperia Z1 Compact, maar is met 8,6 millimeter wat dunner geworden en heeft een groter scherm. Dat betekent dat Sony de bezels tot een minimum beperkt heeft en daar zijn we erg blij mee. De smartphone is zo voor een toestel met een 4,6-inch scherm erg compact en handelbaar.

De naar buiten gebolde randen zorgen ervoor dat de Xperia Z3 Compact lekker in de hand ligt en het gewicht van 129 gram vinden we ook prettig. De smartphone voelt niet alsof je niets vast hebt, maar is ook niet te zwaar. De glazen achterkant is voldoende stroef, maar gaat wel snel een beetje plakkerig voelen en is erg gevoelig voor vette vlekken van je vingers.

Sony Xperia Z3 Compact design 
Sony Xperia Z3 Compact design 

“De water- en stofdichtheid brengt wel de nodige klepjes met zich mee, dat is jammer.”

De Xperia Z3 Compact is net als zijn voorganger waterdicht en heeft dit keer zelfs een IP65/IP68-waardering gekregen. Dat betekent dat hij een half uur op een meter diepte kan verblijven en volledig stofdicht is. De Z1 Compact was stofbestendig, deze Z3 Compact is dus stofdicht. Daar zul je overigens in de praktijk weinig verschil van merken.

Die water- en stofdichtheid brengt wel de nodige klepjes met zich mee, dat is jammer. De audiojack is onbeschermd, maar de micro usb-ingang zit onder een klepje verborgen. Onder datzelfde klepje zit de geheugenkaartslot, wat niet erg handig is. Mocht het klepje dan onverhoopt loslaten, wat bij de Xperia Z bijvoorbeeld weleens bleek te gebeuren, dan zit er een gapend gat in de zijkant. Overigens voelen de klepjes van deze Z3 Compact wel een stuk steviger dan die van de Xperia Z. Nog los daarvan is het natuurlijk onhandig om voor iedere laadbeurt met dat klepje in de weer te moeten, maar dat is iets dat voor de meeste waterdichte telefoons geldt.

De micro usb-poort zit aan de zijkant, wat niet altijd de meest handige plaatsing is. Aan diezelfde zijkant vinden we een magneetlader, die in combinatie met een speciale kabel of dock gebruikt kan worden. Als je die aanschaft dan kun je het toestel opladen zonder de klep van de micro usb-poort te openen. De twee speakers van de smartphone zitten aan de voorkant en aan de zijkant prijkt een cameraknop naast de standaard volume- en powerknopjes. Die laatste twee zijn overigens aan de kleine kant, maar laten zich los daarvan wel goed bedienen.

Sony Xperia Z3 Compact design 
Sony Xperia Z3 Compact design 
Sony Xperia Z3 Compact design 
Sony Xperia Z3 Compact design 

Scherm

De Sony Xperia Z3 Compact heeft een prima scherm. Sony heeft sinds begin dit jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt qua schermkwaliteit en dat is ook nu weer te merken. Het display van de Z3 Compact geeft mooie kleuren weer en ziet er een stuk natuurgetrouwer uit dan dat van de Xperia Z2. Daarnaast is het contrast iets omhoog gegaan, hoewel dat nog steeds niet ideaal is. De helderheid van het scherm is erg goed, de kijkhoek is ruim voldoende.

Het enige nadeeltje van het scherm van deze Z3 Compact is eigenlijk zijn resolutie. Hoewel we nog nooit een full HD-scherm van kleiner dan 4,7 inch gezien hebben en het in die zin dus misschien logisch is dat de Z3 Compact met zijn 4,6 inch niet die resolutie heeft, is het toch jammer. Als je van heel dichtbij kijkt kun je de individuele pixels van het 720p-scherm net onderscheiden. Dat is net wat onder de standaard in het topsegment. Voor velen zal dit verschil overigens nauwelijks merkbaar, laat staan problematisch zijn.

“Het scherm van de Xperia Z3 Compact is goed zichtbaar in het zonlicht.”

Een nieuwe functie in het scherm is de zogenaamde ‘local gamma’. Daarmee wordt de achtergrondverlichting op pixel-level verhoogt in donkere gebieden van een afbeelding. Zo moet de hele foto beter overkomen. Ook in de zon moet het scherm daardoor beter zichtbaar zijn. Bij donkere afbeeldingen hebben we geen effect kunnen vinden, maar het scherm van de Z3 Compact is in ieder geval wel goed zichtbaar in het zonlicht. Of dat door de local gamma-techniek komt is de vraag, maar dat is ook niet zo van belang.

Sony heeft in de instellingen de mogelijkheid gegeven de witbalans van het scherm aan te passen. Daardoor kun je het scherm als je wilt eenvoudig wat kouder of juist warmer maken. Naast de X-Reality for Mobile beeldverbetering is er nu ook een super vivid mode toegevoegd, waarmee foto’s en video’s extreem verzadigd overkomen. Wij vinden het en beetje too much, maar we kunnen ons voorstellen dat sommige mensen het een mooie optie vinden.

Sony Xperia Z3 Compact screenshot 
Sony Xperia Z3 Compact screenshot 

“De Z3 Compact is simpelweg de snelste smartphone kleiner dan 4,7 inch.”

Prestaties

Sony heeft de Xperia Z3 Compact uitgerust met een Snapdragon 801ac-processor, wat betekent dat er maar een handjevol toestellen krachtiger is op papier. De prestaties van de Z3 Compact zijn dan ook top. De smartphone voelt snel aan met bijna alles wat je doet en scoort ook in de benchmarks goed. Met een schermformaat van kleiner dan 4,7 inch is deze Z3 Compact simpelweg de snelste, als je de 4,7-inchers meeneemt dan kunnen alleen de Samsung Galaxy Alpha en Apple iPhone 6 zich met het toestel meten. Een goede prestatie.

Een van de verschillen tussen de Z3 Compact en zijn grote broer is dat de Z3 Compact geen 3GB maar 2GB werkgeheugen heeft. Dat merk je in ieder geval nu nog niet in de praktijk. De 2GB van de Z3 Compact is ruim voldoende. Wel zou het kunnen dat je na een jaar of anderhalf wat problemen gaat krijgen met multitasken. Naar mate de tijd vordert worden apps zwaarder en het zou kunnen dat ze op een gegeven moment zo groot worden dat 2GB niet meer genoeg is om er een aantal naast elkaar te draaien.

De stabiliteit van het toestel is in principe top. We hebben geen crashes of andere rare dingen meegemaakt. Wel moet gezegd worden dat de telefoon soms vrij warm kan worden bij stevig gebruik. Als hij echt oververhit zal hij wat trager gaan lopen en de 4K-filmfunctie zal bijvoorbeeld afsluiten bij oververhitting.

“Sony claimt 2 dagen batterij-duur, dat lukt als je het toestel niet te intensief gebruikt.”

Op communicatief vlak loopt de Xperia Z3 Compact net wat achter, maar voor de meeste mensen zal dat weinig uitmaken. Hij mist wifi ac en lte cat. 6, waardoor internetten net wat trager gaat dan op de toestellen die op dit gebied de markt aanvoeren. Verder ondersteunt de smartphone wel gewoon nfc, mhl, bluetooth 4.0, lte en wifi b/g/n. De belkwaliteit van de Xperia Z3 Compact is prima en ook de ontvangst van het toestel is goed.

Sony beweert dat de Xperia Z3 Compact twee dagen mee moet gaan op één batterijlading. Als je het toestel niet te intensief gebruikt gaat dat inderdaad lukken. Als je wel intensief met de smartphone aan de slag gaat dan ga je twee dagen niet redden, maar presteert hij nog steeds erg goed. Je hoeft niet bang te zijn dat je het einde van de dag niet haalt, tenzij je veel 4k-video’s schiet. Dat kost erg veel energie.

Als je batterij bijna leeg is en je moet nog even door, dan kun je terugvallen op een hele hoop functies om ervoor te zorgen dat het toestel minder snel leeg gaat. De stamina mode kenden we al, maar heeft nu nieuwe functies zoals de mogelijkheid om de prestaties van het toestel wat terug te schroeven om batterij te besparen. Daarnaast kun je bepaalde functies uitzetten wanneer het toestel bijna leeg is. Nieuw is de ultra stamina mode, waarmee het toestel alleen nog basisfuncties kan uitvoeren. Dit kennen we inmiddels van een aantal andere fabrikanten maar wordt nu dus ook door Sony gebruikt.

Sony Xperia Z3 Compact screenshot 
Sony Xperia Z3 Compact screenshot 
Sony Xperia Z3 Compact screenshot 
Sony Xperia Z3 Compact screenshot 

Software

Sony Xperia Z3 Compact screenshot

De software van deze Xperia Z3 Compact is duidelijk gebaseerd op die van de vorige topmodellen van Sony, maar is wel wat uitgebreider geworden. Op het eerste gezicht is de interface eigenlijk hetzelfde. Als je verder zoekt zie je vooral dat er wat extra instellingen zijn. Of dat allemaal erg nuttig is, vragen we ons een beetje af. Het overzicht in de interface is gelukkig vrij goed bewaard, waardoor alle extra opties in ieder geval niet in de weg zitten.

De belangrijkste interface-aanpassingen ten opzichte van de standaard Android KitKat-interface zitten in de indeling van het hoofdmenu en de pop-up-apps die je kunt gebruiken. Het hoofdmenu kun je naast alfabetisch of naar eigen inzicht ook indelen dat de meest gebruikte apps vooraan komen te staan. Helaas werkt dat wel alleen met de twintig meest gebruikte apps, de rest van het menu wordt in die modus gewoon weggelaten. De pop-up-apps zijn widgets of speciale kleine apps die je als pop-up over je interface kan weergeven. Dat is niet nieuw voor Sony, maar wel handig.

Zoals we op steeds meer smartphones zien, biedt de Xperia Z3 Compact de keuze voor een eenvoudig homescreen. Daarbij zijn alleen de basisfuncties weergegeven en is alles uitvergroot. Het is de vraag of dat een nuttige toevoeging is voor een toestel dat zich vooral op high-endgebruikers richt, maar het zit in ieder geval niet in de weg.

Sony Xperia Z3 Compact screenshot 
Sony Xperia Z3 Compact screenshot 
Sony Xperia Z3 Compact screenshot 
Sony Xperia Z3 Compact screenshot 

“Handig is de mogelijkheid om in te stellen welke apps notificaties mogen doorgeven.”

Als we de instellingen in duiken zien we een flink aantal extra opties. Zo zijn er speciale audioprofielen voor een flink aantal Sonyheadsets, kun je instellen dat de backlight van het scherm aanblijft zolang je de telefoon in je hand hebt en kun je instellen welk icoontjes wel en niet in de statusbalk verschijnen. Handiger is nog de mogelijkheid om in te stellen welke apps notificaties mogen doorgeven, zodat je bijvoorbeeld opdringerige die mogelijkheid kunt ontnemen.

In de instellingen kun je ook de mogelijkheid vinden om de telefoon te ontwaken door twee keer op het scherm te tikken en om het scherm alleen te draaien als je je hoofd niet meedraait. Die twee functies werken helaas vrij slecht. De double-tap-functie zorgt voor een flinke hoeveelheid broekzakfoto’s en -gesprekken. De rotate-functie zorgt er vooral voor dat de auto-rotate een flinke vertraging krijgt, wat als je wel wilt dat het scherm draait erg irritant is.

Sony Xperia Z3 Compact screenshot 
Sony Xperia Z3 Compact screenshot 
Sony Xperia Z3 Compact screenshot 

“De Z3 Compact wordt geleverd met een hele sloot aan voor-geïnstalleerde apps.”

De Xperia Z3 Compact wordt geleverd met een hele sloot voorgeïnstalleerde applicaties. Hoewel daar weinig apps tussen zitten die echt niet zinvol zijn, is het wel zo veel geworden dat het wat ons betreft een beetje te is. Kobo, AVG, Garmin, Sketch, Socialife, TV Sideview, Smart Connect en TrackID bijvoorbeeld zijn best nuttig, maar lang niet voor iedereen. Één app waar je dit soort toevoegingen makkelijk kunt downloaden zoals Samsung inmiddels hanteert zou veel beter zijn geweest. De apps Sony Select, What’s New en Xperia Lounge vinden we een stuk minder nuttig en had Sony sowieso wel achterwege mogen laten. Gelukkig levert Sony ook een aantal basics als OfficeSuite en File Commander mee naast de standaard Androidapplicaties, maar daar hadden ze het wel bij mogen laten.

Dat ze lang niet voor iedereen nuttig zijn geldt ook voor Lifelog, PS4 Remote Play en Movie Creator, maar omdat we die nog nooit eerder besproken hadden willen we ze nog even langsgaan. Met PS4 Remote Play kun je het beeld van je PlayStation 4 naar de smartphone streamen, zodat je toch kunt verdergamen als de televisie in de woonkamer bezet is. Sony heeft me de GCM10 zelfs een accessoire uitgebracht waarmee je je toestel bovenop de controller van je PlayStation kunt plakken. Hoewel we helaas geen PlayStation hebben om de functie uit te proberen, zag de demo van Sony op de IFA-beurs er goed uit. Spelen ging zonder haperingen en zag er ook op het telefoonscherm goed uit.

Lifelog doet eigenlijk precies wat je zou verwachten met die naam. Het houdt je leven bij. Dat gaat op de smartphone zelf door bijvoorbeeld bij te houden welke apps je wanneer en hoe lang gebruikt hebt en door middels de gps en bewegingssensor je verplaatsing bij te houden. Het toestel telt je stappen, kijkt hoe lang je op de fiets hebt gezeten en hoe lang je in de auto, bus of trein hebt gezeten. Gekoppeld met een Smartband, Smartband Talk of Smartwatch 3 van Sony kun je nog wat extra zaken bijhouden. Op zich een geinige app, maar na een aantal dagen spelen ben je er wel weer klaar mee.

Sony Xperia Z3 Compact screenshot 
Sony Xperia Z3 Compact screenshot 
Sony Xperia Z3 Compact screenshot 
Sony Xperia Z3 Compact screenshot 
Sony Xperia Z3 Compact screenshot

MovieCreator creëert automatisch filmpjes met highlights van de afgelopen periode. Dat zijn diashows met een muziekje eronder en een aantal effectjes. Zelf een video maken kan niet, maar bestaande video’s kun je wel aanpassen. Daarmee is de app een beetje beperkt, maar aan de andere kant is het ook wel leuk. Soms krijg je een melding dat er een nieuw filmpje voor je klaarstaat en dan kun je binnen een aantal minuten even de afgelopen periode op een mooie manier terugzien. Mocht je het filmpje dan leuk vinden, dan kun je handmatig de finishing touch geven en de boel daarna exporteren.

Verder zijn natuurlijk alle standaardapplicaties aanwezig. Een aantal daarvan, zoals de agenda en de klok, heeft Sony zelf onder handen genomen en die zijn er over het algemeen op vooruit gegaan. Ook diensten als Google Now, YouTube, Gmail en Chrome zijn natuurlijk beschikbaar op de Z3 Compact.

Als je zelf apps wilt downloaden kun je terecht in de Play Store. Daar is een groot app-aanbod beschikbaar. De Xperia Z3 Compact heeft met 16GB, waarvan ruim 11GB beschikbaar, in principe voldoende intern geheugen. Echter is het niet mogelijk om applicaties naar de geheugenkaart te verplaatsen mocht je toch extra ruimte nodig hebben. Dat is jammer.

Sony Xperia Z3 Compact screenshot 
Sony Xperia Z3 Compact screenshot 
Sony Xperia Z3 Compact screenshot 
Sony Xperia Z3 Compact screenshot 

“De Xperia Z3 Compact is de eerste telefoon die Hi-Res Audio ondersteunt.”

Qua multimedia zijn er niet zozeer stappen gemaakt op het vlak van software, als wel van kwaliteit. De Xperia Z3 Compact is samen met de Z3 de eerste telefoon die Hi-Res Audio ondersteunt. Dat betekent dat lossless bestanden, flac’jes bijvoorbeeld, beter overkomen. Als je een flac-bestand afspeelt op de Z3 Compact en dat vergelijkt met de Xperia Z2 dan klinkt de Z3 Compact inderdaad wat voller en dat is natuurlijk prettig. Ook fijn is de functie om gecomprimeerde muziekbestanden ‘op te werken’. Dat zit nogal verstopt in een groot menu vol muziek-effecten onder de weinig tot de verbeelding sprekende naam DSEE HX. Ook daarvan gaat de muziek wat voller klinken, hoewel de verschillen niet gigantisch zijn. De geluidskwaliteit door de headset is al met al zeker goed.

De speakers van het toestel zitten aan de voorkant, aan beide kanten van het scherm. Dat betekent dat de telefoon stereogeluid kan voorbrengen, maar kwalitatief stelt dat helaas niet zo gek veel voor. Het is beter dan het gemiddelde mono-speakertje op de achterkant van een smartphone, maar klinkt zeker niet zo goed als bijvoorbeeld de HTC One M8. Heel hard kan de telefoon niet en op hoog volume klinkt hij wat gedrongen.

De Walkman-, album- en video-applicatie zien er grafisch mooi uit, zijn uitgebreid en werken lekker. De Walkman-app heeft integratie van Sony’s muziekdienst Music Unlimited, wat in principe goed in elkaar zit maar slechts een beperkte groep gebruikers daadwerkelijk zal aanspreken. De video-app ondersteunt voldoende codecs; DivX, Xvid en mkv is allemaal geen probleem. Er is ook directe toegang tot een pod- en vodcast-applicatie, die vreemd genoeg alleen via de videospeler bereikbaar is. Leuk aan de album-app is dat er niet alleen integratie van Facebook en Picasa is, maar dat je lokale foto’s ook op een flink aantal manieren gesorteerd kunnen worden. Per persoon via gezichtsherkenning of per locatie op een wereldbol bijvoorbeeld.

Sony Xperia Z3 Compact screenshot 
Sony Xperia Z3 Compact screenshot 
Sony Xperia Z3 Compact screenshot 
Sony Xperia Z3 Compact screenshot 

Camera

“De camera van de Z3-serie blijft vrijwel ongewijzigd.”

De hardware van de camera van Sony’s toptoestellen is al sinds de Xperia Z1 niet veranderd en ook in de Z3-serie blijft hij vrijwel ongewijzigd. Het enige verschil is dat er nu een 25mm groothoeklens in zit, waardoor je net iets meer op de foto krijgt. De stap van de Z1 naar de Z2 bleek op het gebied van camerakwaliteit toch de nodige verbeteringen met zich mee te brengen en we hoopten dan ook dat dat nu weer zo zou zijn. Dat blijkt helaas niet het geval. Het is dus grotendeels de inmiddels bekende 20,7-megapixelcamera met Exmor RS-sensor, Bionz-beeldverwerking en Sony G-lens met net zo bekende prestaties.

We hebben de Xperia Z3 Compact naast de Xperia Z2 gelegd op cameravlak en de verschillen zijn minimaal. Wat het meeste opvalt is dat de Z3 Compact iets warmere kleuren schiet standaard, dat maakt de foto’s wat prettiger om naar te kijken. Daarnaast lijkt de post-processing zo nu en dan net wat meer details te behouden, maar de verschillen zijn klein op dat vlak.

Sony Xperia Z3 Compact camerasample
Foto’s geschoten met de Xperia Z3 Compact
Sony Xperia Z3 Compact camerasample 
Sony Xperia Z3 Compact camerasample 
Sony Xperia Z3 Compact camerasample 
Sony Xperia Z2 camerasample
Foto’s geschoten met de Xperia Z2
Sony Xperia Z2 camerasample 
Sony Xperia Z2 camerasample 
Sony Xperia Z2 camerasample 

“De smartphone maakt over het algemeen gewoon mooie plaatjes.”

Standaard start het toestel nog altijd in de zogenaamde ‘superieur automatisch modus’ waarin hij zelf een scène selecteert. Dat levert soms goede resultaten, maar niet altijd. Je kunt bijvoorbeeld niet kiezen of je een HDR wilt maken en als het toestel besluit dat te doen als je een bewegend onderwerp op de foto hebt staan zal hij snel mislukken. Ander puntje van de superieur automatisch modus is dat de camera in die modus alleen 8-megapixelfoto’s kan schieten. Daarnaast is er een handmatige modus, die prima werkt en tot 20,7 megapixel komt. Jammer is dat de smartphone altijd in de automatische modus opstart via de cameratoets en dus in zo’n geval alleen 8-megapixelfoto’s kan schieten.

De 20,7-megapixelplaatjes zijn duidelijk detailrijker, dus hebben wel degelijk een voordeel boven de 8-megapixelfoto’s. Die kleinere foto’s maken gelukkig wel gebruik van de hele sensor, waardoor pixels in zo’n geval gecombineerd worden. Daardoor zijn de verschillen in kwaliteit niet heel groot.

Net als bij eerdere Sonytelefoons worden foto’s niet altijd top. Vooral als het net iets donkerder wordt zijn foto’s snel bewogen en de witbalans kan er nog weleens naast zitten. Het probleem is gelukkig niet heel groot meer. Als je foto wel goed gelukt is, is de kwaliteit goed maar niet geweldig. Zeker bij plaatjes in de volledige 20-megapixelresolutie zijn sporen van post-processing en compressie duidelijk aanwezig en is de kwaliteit per pixel eigenlijk niet zo best. Ook in 8-megapixelresolutie, het formaat dat de telefoon in de automatische modus gebruikt, zijn de detailniveau’s niet perfect en zie je hier en daar een vervorming door de post-processing. De dynamische range van de plaatjes had iets beter gekund.

Vergeleken met de concurrentie scoort de Xperia Z3 Compact nog steeds goed. De kwaliteit van de camera is net wat onder de top van de Androidmarkt, waar toestellen als de Galaxy Note 4 en Samsung Galaxy S5 zich bevinden. Hoe dan ook maakt de smartphone over het algemeen gewoon mooie plaatjes.

De frontcamera van de Z3 Compact is er eentje die 2-megapixelplaatjes schiet. Die zijn voldoende, maar verder alles behalve spannend.

Sony Xperia Z3 Compact camerasample
20-megapixelfoto’s manual modus
Sony Xperia Z3 Compact camerasample 
Sony Xperia Z3 Compact camerasample 
Sony Xperia Z3 Compact camerasample 
Sony Xperia Z3 Compact camerasample
8-megapixelfoto’s auto modus
Sony Xperia Z3 Compact camerasample 
Sony Xperia Z3 Compact camerasample 
Sony Xperia Z3 Compact camerasample 

De camera-interface van de Xperia Z3 Compact biedt heel wat mogelijkheden. Functies als het instellen van de ISO, maken van HDR-foto’s en het maken van panorama’s zijn allemaal aanwezig. Ook is er een burst-modus waarmee het toestel in twee seconden 60 foto’s schiet waar je dan de beste van kunt uitkiezen. De camera maakt verder gebruik van een systeem met allerlei verschillende cameramodi. De verschillende modi kun je uitbreiden door apps te installeren en standaard is er al heel wat aanwezig.

In de extra camerafuncties zijn weer de nodige uitbreidingen geweest tegenover eerdere toestellen. Zo kun je nu bij foto’s ook een geluidsfragmentje opnemen, kun je met de front- en rearcamera tegelijk schieten om zo je gezicht in een foto of video te krijgen en zijn er meer AR-functies toegevoegd. Je kunt nu bijvoorbeeld taarten in iemands gezicht gooien of fruitninja-fruit dat op de grond kapot zal vallen door het beeld smijten. Daarmee kun je ook op kaboutertjes gooien, die overigens al op de grond vallen voordat het fruit ook maar in de buurt is. Het is een geinige functie, maar erg nuttig is het natuurlijk allemaal niet. Potentieel nuttiger is dat je meerdere camera’s real time aan elkaar kunt koppelen om zo een object van verschillende hoeken te fotograferen of filmen. Dat kan met de Z3, Z3 Compact en wat smart-camera’s van Sony. Op filmgebied is er verder nog de mogelijkheid om live naar YouTube te streamen bijgekomen.

Sony Xperia Z3 Compact screenshot 
Sony Xperia Z3 Compact screenshot 
Sony Xperia Z3 Compact screenshot 

Over die videofunctie gesproken: die zet goede resultaten neer. Je kunt 4K-video’s schieten en die zien er mooi en detailrijk uit. Een probleempje is wel dat de smartphone na een aantal minuten in die hoge resolutie filmen erg warm wordt en de filmfunctie ook uiteindelijk automatisch zal afsluiten om oververhitting te voorkomen. Natuurlijk kun je ook gewoon full HD-video’s maken en ook die zijn prima. Het geluid tijdens het filmen is goed.

Conclusie

De Sony Xperia Z3 Compact is, net als zijn voorganger, de onbetwiste winnaar op de compacte Androidmarkt. Als enige telefoon met een schermformaat kleiner dan 4,7 inch biedt de Z3 Compact topprestaties en -specificaties naar de markt. Het totaalplaatje van deze Z3 Compact is simpelweg erg goed.

Sony Xperia Z3 Compact design 
Sony Xperia Z3 Compact design 

“De Z3 compact presteert op veel vlakken goed tot uitstekend.”

Om maar met de positieve punten af te trappen: de Xperia Z3 Compact is nog altijd waterdicht en mooi ontworpen. De kleine bezels rond het scherm vallen ons in positieve zin op. Het scherm van de smartphone presteert prima, zeker qua helderheid en leesbaarheid in de zon is het een van de betere displays. De beeldkwaliteit binnen kan net niet mee met sommige andere high-endtelefoons. De smartphone is snel en stabiel en heeft een dijk van een batterij. Softwarematig is het toestel zoals we bij Sony vaker zien vooral op multimediagebied sterk en ook de PlayStation Remote Play-functie is leuk. De camera is goed en uitgebreid, hoewel de specs het allemaal iets mooier voorspiegelen dan het in de praktijk is.

De negatieve punten van de Z3 Compact zijn vooral dat soort kleine puntjes. Zo wordt de telefoon vrij snel warm, wat uiteindelijk negatieve invloed op de prestaties kan hebben. De batterij is niet verwisselbaar en we vinden het jammer dat Sony van het meer premium aanvoelende aluminium is afgestapt. De schermresolutie hadden we liever wat hoger gezien, hoewel dit 720p-display ook lekker scherp is. Op softwarevlak breidt Sony nog steeds iedere keer uit, zowel qua functies als qua meegeleverde apps. Dat wordt soms een beetje teveel. Een laatste kritiekpunt is dat de veranderingen tegenover de Z1 Compact relatief klein zijn. Daar wordt het toestel niet slechter van, maar we hadden gehoopt dat Sony in acht maanden wel iets meer had kunnen verbeteren.

Uiteindelijk is de Z3 Compact niet meer de vernieuwende topper die de Z1 Compact was. Maar de smartphone is zeer zeker een van de betere Androidtelefoons van het moment en een eenvoudige aanrader voor iedereen die niet een te groot toestel wil hebben. De Z3 Compact laat gewoon erg weinig steekjes vallen en presteert op veel vlakken goed tot uitstekend.

Sony Xperia Z3 Compact design 
Sony Xperia Z3 Compact design 
Sony Xperia Z3 Compact design 
Sony Xperia Z3 Compact design 

In het echt compacte segment heeft de Z3 Compact maar weinig concurrenten. De enige telefoons die qua high-end ervaring echt in de buurt komen zijn de Xperia Z1 Compact en de Apple iPhone 5s. Als je het begrip compact iets oprekt dan zijn ook de Samsung Galaxy Alpha en Apple iPhone 6 nog belangrijke concurrenten. Beide toestellen zijn echter wel een stuk groter dan de Z3 Compact, ondanks dat het schermformaat maar 0,1 inch extra is. Wat dat betreft is de Z3 Compact voor liefhebbers van kleine toestellen dus een veel betere optie.

Sony Xperia Z1 Compact hoofdfoto 
Apple iPhone 5s hoofdfoto 
Apple iPhone 6 hoofdfoto 
Samsung Galaxy Alpha hands-on 

Onze review score
Pluspunten
  • Waterdicht design
  • Erg compact, ook voor schermformaat
  • Display lekker helder
  • Goede batterij
  • PlayStation Remote Play
  • Uitgebreide goede camera
Minpunten
  • Wordt relatief snel warm
  • Batterij niet verwisselbaar
  • Teveel meegeleverde apps

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters