Sony Xperia Z3

De Sony Xperia Z3 komt vrij snel al het stokje overnemen van de Xperia Z2 als topmodel van Sony. Een half jaar nadat de fabrikant de Z2 uitbracht is het al tijd voor een opvolger. In deze review onderzoeken we of dat lang genoeg is om een waardige opvolger neer te zetten.

Sony Xperia Z3 hoofdfoto 

“Wie de specificaties van de Z2 en de Z3 naast elkaar legt, zal weinig verschillen zien.”

Het is nog geen twee jaar geleden dat de originele Xperia Z op de markt kwam en inmiddels is Sony alweer toe aan de vierde versie. Deze Xperia Z3 komt een half jaar na de Xperia Z2 op de markt en wordt ook meteen bijgestaan door een compacte versie: de Xperia Z3 Compact. Sony wil daarmee direct twee schermformaten van zijn topmodel bieden en iedereen die deze Z3 met zijn 5,2 inch te groot vind kan dus direct bij de Compact terecht.

Het gat van een half jaar tussen de Z3 en zijn voorganger heeft wel als gevolg dat er vrij weinig gebeurd is sinds de lancering van de Xperia Z2. Wie de specificaties van de twee naast elkaar legt, zoals we hieronder gedaan hebben, zal zelfs weinig verschillen zien. Het zijn details, zoals de Snapdragon 801ac-processor tegenover de ab-versie en de verschillen in gewicht en formaat die het verschil tussen de twee toestellen maken. Daarnaast zijn er in de software wat dingen aangepast, zoals ondersteuning voor PlayStation Remote Play en een groot aantal nieuwe camerafuncties. Tot slot zijn het wat hardware-optimalisaties zoals ondersteuning voor Hi-Res audio en een iets grotere beeldhoek voor de camera die de Xperia Z3 van de Xperia Z2 onderscheiden.

Sony meldt dan ook trots op zijn website “details maken het verschil tussen goed en geweldig.” Daarmee doelt Sony vermoedelijk meer op de concurrentie dan op zijn eigen Z2, maar het zou goed kunnen dat die uitspraak erg goed past bij het verschil tussen de Xperia Z2 en de Xperia Z3. De Z2 was al erg goed en in deze review zullen we onderzoeken of de Z3 geweldig is.

Om da talles even in perspectief te zetten is nog wel een blik op de rest van de markt nodig. Een half jaar geleden zat Sony qua specificaties eigenlijk op hetzelfde niveau als al zijn concurrenten en inmiddels is dat niet helemaal meer het geval. Toestellen als de LG G3, Google Nexus 6 en de Samsung Galaxy Note 4 hebben al een QHD-scherm en die laatste twee hebben zelfs een nieuwere generatie processor: de Snapdragon 805. Of het in de prakijk veel uitmaakt zal moeten blijken, Sony zelf zegt uiteraard van niet. Feit is wel dat de fabrikant op papier hier en daar door de concurrentie ingehaald wordt.

Sony Xperia Z3 hands-on 
Sony Xperia Z3 hands-on 
Sony Xperia Z3 hands-on 
Sony Xperia Z3 hands-on 
Sony Xperia Z3 hands-on 
Sony Xperia Z3 hands-on 

Specificaties en prijzen

Hieronder kun je de volledige specificaties van de Xperia Z3 naast die van de Xperia Z2 zien. Daarnaast hebben we een aantal actuele aanbiedingen van het toestel opgenomen. Deze review is gebaseerd op softwareversie 23.0.A.2.98 en een prijs van €590.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Sony Xperia Z3 Sony Xperia Z2

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op September 2014 Draait op Android 4.4 KitKatBehuizing van Glas, aluminium Telefoon vergelijken?Uitgebracht op April 2014 Draait op Android 4.4 KitKatBehuizing van Glas, aluminium

Processor

Qualcomm Snapdragon 801acquadcore-processor op 2,5GHzGrafisch: Adreno 330 Qualcomm Snapdragon 801abquadcore-processor op 2,3GHzGrafisch: Adreno 330

Geheugen

16GB Intern geheugen (RAM)3GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD HC 3GB Intern geheugen (RAM)16GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD HC

Afmetingen

Gewicht: 152 gramLengte: 146mmBreedte: 72mmDikte: 7,3mm Gewicht: 163 gramLengte: 146,8mmBreedte: 73,3mmDikte: 8,2mm

Scherm/invoer

5,2″ IPS LCD schermTouchscreen met multitouchScherm is krasbestendig (Dragontrail)1920×1080 schermresolutie 5,2″ IPS LCD schermTouchscreen met multitouchScherm is krasbestendig (Dragontrail)1920×1080 schermresolutie

Camera

20,7MP camera met autofocusLED-flitser4096×2160 (4K) video opnames2,2MP camera voorkant 20,7MP camera met autofocusLED-flitser4096×2160 (4K) video opnames2,2MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Micro-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTSLTE SIM slot: Micro-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTSLTE

Sensors

A-GPS & GlonassG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas A-GPS & GlonassG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 4.0 met A2DPNFCFM-radio3,5mm ingang voor geluidTV-outUSB aansluiting Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 4.0 EDR met A2DPNFCFM-radio3,5mm ingang voor geluidTV-outMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 3100mAhBatterij is niet vervangbaarSpreektijd van 16 uurStandby-tijd van 920 uur Batterijcapaciteit van 3200mAhBatterij is niet vervangbaarSpreektijd van 19 uurStandby-tijd van 740 uur

Unboxing

Het doosje van de Xperia Z3 is vrij standaard. Hoewel de smartphone nog steeds overweg kan met de MDR-NC31EM noise-cancelling headset, is die niet meer meegeleverd zoals dat bij de Z2 wel het geval was. In plaats daarvan krijg je een vrij eenvoudige in-ear-headset bij de Z3 geleverd. Daarnaast wordt het apparaat geleverd met een usb-kabel en stopcontactadapter.

Design

“De Xperia Z3 komt een stuk minder lomp over dan zijn voorganger.”

Het ontwerp van de Xperia Z3 is duidelijk gebaseerd op de rest van de Z-lijn, maar toch zijn er de nodige verschillen tegenover de Z1 en Z2. De smartphone heeft nieuwe kleuren, afgeronde zijkanten en ‘stootkussentjes’ in de hoeken. Die ronde zijkanten zijn nog steeds van aluminium, maar voelen omdat ze niet zo strak gelijnd zijn toch wat minder luxe aan dan bij de Z2. Wat je daarvoor terug krijgt is een verbeterde ergonomie en dat is dan wel weer prettig.

Een ander voordeel van de Xperia Z3 tegenover zijn voorganger is dat hij een stuk minder lomp overkomt. De smartphone is bijna een millimeter dunner en net wat smaller en minder hoog. Dat verschil lijkt niet groot en in je broekzak zal het niets uitmaken, maar voor hoe groot het toestel aanvoelt is het een wereld van verschil. Neemt overigens niet weg dat het toestel nog steeds vrij fors is voor zijn schermformaat. Verder nieuw zijn dus de stootkussentjes. Dat houdt in dat de vier hoeken van het apparaat van plastic zijn gemaakt, waardoor ze klappen beter opvangen als je het toestel laat vallen. In hoeverre je daar iest van merkt is de vraag, maar met een beetje geluk kan het net het verschil maken tussen een dure reparatie of een paar schrammetjes. Hoe dan ook blijft de Xperia Z3 met zijn glazen voor- en achterkant een beetje fragiel.

Sony Xperia Z3 design 
Sony Xperia Z3 design 

“De smartphone voelt luxe aan en ziet er goed uit.”

Met de nieuwe kleuren geeft Sony de Z3 duidelijk een wat chiquere uitstraling dan de Z3 Compact. Die is naast zwart en wit in het fel oranje en fel groen verkrijgbaar. Deze Z3 gaat naast zwart en wit voor zilvergroen en koper. Wat ons betreft zijn dat twee geslaagde kleuren.

De Xperia Z3 is net als zijn voorgangers waterdicht en heeft dit keer zelfs een IP65/IP68-waardering gekregen. Dat betekent dat hij een half uur op een meter diepte kan verblijven en volledig stofdicht is. Die water- en stofdichtheid brengt wel de nodige klepjes met zich mee, dat is jammer. De audiojack is onbeschermd, maar de micro usb-ingang zit onder een klepje verborgen.

Over het geheel genomen zijn we erg tevreden over het ontwerp van de Xperia Z3. De smartphone voelt luxe aan, ziet er goed uit en is niet meer zo lomp als zijn voorgangers. Desondanks mag Sony de bezels rond het scherm nog wat kleiner maken wat ons betreft. Met de Xperia Z3 Compact heeft het al bewezen dat het dat wel kan.

Sony Xperia Z3 design 
Sony Xperia Z3 design 
Sony Xperia Z3 design 
Sony Xperia Z3 design 

De micro usb-poort zit aan de zijkant, wat niet altijd de meest handige plaatsing is. Aan diezelfde zijkant vinden we een magneetlader, die in combinatie met een speciale kabel of dock gebruikt kan worden. Als je die aanschaft dan kun je het toestel opladen zonder de klep van de micro usb-poort te openen. De twee speakers van de smartphone zitten aan de voorkant en aan de zijkant prijkt een cameraknop naast de standaard volume- en powerknopjes. Daar kun je ook de sim- en geheugenkaart kwijt, de batterij is helaas niet verwisselbaar.

Sony Xperia Z3 design 
Sony Xperia Z3 design 
Sony Xperia Z3 design 
Sony Xperia Z3 design 

Scherm

“De helderheid van het scherm is bijzonder hoog.”

Over het scherm van de Xperia Z2 waren we al tevreden, de kwaliteit van het scherm van de Z3 ligt weer iets hoger. Dat heeft vooral met de verhoogde helderheid te maken, die was bij de Z2 al niet slecht maar is nu bijzonder hoog. De kleuren zijn wat kouder geworden. Zelfs een beetje te koud, maar wij vinden het er wel erg mooi uitzien. Qua contrast en kijkhoek kan het display zich nog steeds net niet meten met veel concurrerende toestellen, maar dat zal veel mensen nauwelijks opvallen.

Een nieuwe functie in het scherm is de zogenaamde ‘local gamma’. Daarmee wordt de achtergrondverlichting op pixel-level verhoogt in donkere gebieden van een afbeelding. Zo moet de hele foto beter overkomen. Ook in de zon moet het scherm daardoor beter zichtbaar zijn. Bij donkere afbeeldingen hebben we geen effect kunnen vinden, maar het scherm van de Z3 is in ieder geval wel goed zichtbaar in het zonlicht. Of dat door de local gamma-techniek komt is de vraag, maar dat is ook niet zo van belang.

Sony heeft in de instellingen de mogelijkheid gegeven de witbalans van het scherm aan te passen. Daardoor kun je het scherm als je wilt eenvoudig wat kouder of juist warmer maken. Naast de X-Reality for Mobile beeldverbetering is er nu ook een super vivid mode toegevoegd, waarmee foto’s en video’s extreem verzadigd overkomen. Wij vinden het en beetje too much, maar we kunnen ons voorstellen dat sommige mensen het een mooie optie vinden.

Sony Xperia Z3 screenshot 
Sony Xperia Z3 screenshot 

Prestaties

“De smartphone voelt snel aan met bijna alles wat je doet en scoort ook in de benchmarks goed.”

Sony heeft de Xperia Z3 uitgerust met een Snapdragon 801ac-processor, wat betekent dat er maar een handjevol toestellen krachtiger is op papier. De prestaties van de Z3 zijn dan ook top. De smartphone voelt snel aan met bijna alles wat je doet en scoort ook in de benchmarks goed. Bijzonder is dat echter al lang niet meer: steeds meer toestellen worden uitgerust met deze Snapdragon 801-chip. De prestaties zijn in het hogere marktsegment dus zeker geen USP meer van de Xperia Z3. Wat niet wegneemt dat hij supersnel en dus prettig in gebruik is, overigens.

De Xperia Z3 loopt nog wel een beetje voor in zijn werkgeheugen. Dat is met 3GB meer dan veel concurrenten bieden. In de prakijk merk je daar momenteel niets van, maar als apps op den duur zwaarder worden zal het waarschijnlijk wel een voordeel worden. De Z3 is dus wat meer future-proof dan veel andere toestellen in dat opzicht.

De stabiliteit van het toestel is in principe top. We hebben geen crashes of andere rare dingen meegemaakt. Wel moet gezegd worden dat de telefoon soms vrij warm kan worden bij stevig gebruik. Als hij echt oververhit zal hij wat trager gaan lopen en de 4K-filmfunctie zal bijvoorbeeld afsluiten bij oververhitting. Het is echter geen gigantisch probleem.

“Met licht gebruik ga je misschien twee dagen redden, ook met intensief gebruik scoort de batterij goed.”

Sony Xperia Z3 screenshot

Op communicatief vlak loopt de Xperia Z3 net wat achter, maar voor de meeste mensen zal dat weinig uitmaken. Hij mist wifi ac en lte cat. 6, waardoor internetten net wat trager gaat dan op de toestellen die op dit gebied de markt aanvoeren. Verder ondersteunt de smartphone wel gewoon nfc, mhl, bluetooth 4.0, lte en wifi b/g/n. De belkwaliteit van de Xperia Z3 is prima en ook de ontvangst van het toestel is goed.

Sony beweert dat de Xperia Z3 twee dagen mee moet gaan op één batterijlading. Als je het toestel niet te intensief gebruikt gaat dat inderdaad lukken. Als je wel intensief met de smartphone aan de slag gaat dan ga je twee dagen niet redden, maar presteert hij nog steeds erg goed. Vaak had hij bij ons aan het einde van de dag nog een procent of twintig a dertig over en dat met de hoogste schermhelderheid. Aangezien het scherm in ons geval bijna driekwart van de energie gebruikte, is daar eenvoudig nog winst te halen als je bang bent dat je het einde van de dag niet gaat halen.

Als je daar bang voor bent kun je ook nog terugvallen op een hele hoop functies om ervoor te zorgen dat het toestel minder snel leeg gaat. De stamina mode kenden we al, maar heeft nu nieuwe functies zoals de mogelijkheid om de prestaties van het toestel wat terug te schroeven om batterij te besparen. Daarnaast kun je bepaalde functies uitzetten wanneer het toestel bijna leeg is. Nieuw is de ultra stamina mode, waarmee het toestel alleen nog basisfuncties kan uitvoeren. Dit kennen we inmiddels van een aantal andere fabrikanten maar wordt nu dus ook door Sony gebruikt.

Software

“Tegenover eerdere Sonymodellen is vooral het aantal functies wat uitgebreid.”

De software van deze Xperia Z3 is duidelijk gebaseerd op die van de vorige topmodellen van Sony, maar is wel wat uitgebreider geworden. Op het eerste gezicht is de interface eigenlijk hetzelfde, maar als je verder zoekt zie je vooral dat er wat extra instellingen zijn. Of dat allemaal erg nuttig is valt overigens te betwijfelen. Het overzicht in de interface is gelukkig vrij goed bewaard, waardoor alle extra opties in ieder geval niet in de weg zitten.

De belangrijkste interface-aanpassingen ten opzichte van de standaard Android KitKat-interface zitten in de indeling van het hoofdmenu en de pop-up-apps die je kunt gebruiken. Het hoofdmenu kun je naast alfabetisch of naar eigen inzicht ook indelen dat de meest gebruikte apps vooraan komen te staan. De pop-up-apps zijn widgets of speciale kleine apps die je als pop-up over je interface kan weergeven. Dat is niet nieuw voor Sony, maar wel handig.

Zoals we op steeds meer smartphones zien, biedt de Xperia Z3 de keuze voor een eenvoudig homescreen. Daarbij zijn alleen de basisfuncties weergegeven en is alles uitvergroot. Het is de vraag of dat een nuttige toevoeging is voor een toestel dat zich vooral op high-endgebruikers richt, maar het zit in ieder geval niet in de weg.

Sony Xperia Z3 screenshot 
Sony Xperia Z3 screenshot 
Sony Xperia Z3 screenshot 
Sony Xperia Z3 screenshot 

Als we de instellingen in duiken zien we een flink aantal extra opties. Zo zijn er speciale audioprofielen voor een flink aantal Sonyheadsets, kun je instellen dat de backlight van het scherm aanblijft zolang je de telefoon in je hand hebt en kun je instellen welk icoontjes wel en niet in de statusbalk verschijnen. Handiger is nog de mogelijkheid om in te stellen welke apps notificaties mogen doorgeven, zodat je bijvoorbeeld opdringerige die mogelijkheid kunt ontnemen. Onder Xperia Connectivity kun je duizend en een dingen instellen met betrekking tot de connectiviteit, waaronder zaken als MirrorLink, Miracast en DLNA.

In de instellingen kun je ook de mogelijkheid vinden om de telefoon te ontwaken door twee keer op het scherm te tikken en om het scherm alleen te draaien als je je hoofd niet meedraait. Die twee functies werken helaas vrij slecht. De double-tap-functie zorgt voor een flinke hoeveelheid broekzakfoto’s en -gesprekken. De rotate-functie zorgt er vooral voor dat de auto-rotate een flinke vertraging krijgt, wat als je wel wilt dat het scherm draait erg irritant is.

Sony Xperia Z3 screenshot 
Sony Xperia Z3 screenshot 
Sony Xperia Z3 screenshot 

“Sony levert veel apps mee, wat ons betreft een beetje te veel.”

De Xperia Z3 wordt geleverd met een hele sloot voorgeïnstalleerde applicaties. Hoewel daar weinig apps tussen zitten die echt niet zinvol zijn, is het wel zo veel geworden dat het wat ons betreft een beetje te is. Kobo, AVG, Garmin, Sketch, Socialife, TV Sideview, Smart Connect en TrackID bijvoorbeeld zijn best nuttig, maar lang niet voor iedereen. Één app waar je dit soort toevoegingen makkelijk kunt downloaden zoals Samsung inmiddels hanteert zou veel beter zijn geweest. De apps Sony Select, What’s New en Xperia Lounge vinden we een stuk minder nuttig en had Sony sowieso wel achterwege mogen laten. Gelukkig levert Sony ook een aantal basics als OfficeSuite en File Commander mee naast de standaard Androidapplicaties, maar daar hadden ze het wel bij mogen laten.

Dat ze lang niet voor iedereen nuttig zijn geldt ook voor Lifelog, PS4 Remote Play en Movie Creator, maar omdat we die nog nooit eerder besproken hadden willen we ze nog even langsgaan. Met PS4 Remote Play kun je het beeld van je PlayStation 4 naar de smartphone streamen, zodat je toch kunt verdergamen als de televisie in de woonkamer bezet is. Sony heeft me de GCM10 zelfs een accessoire uitgebracht waarmee je je toestel bovenop de controller van je PlayStation kunt plakken. Hoewel we helaas geen PlayStation hebben om de functie uit te proberen, zag de demo van Sony op de IFA-beurs er goed uit. Spelen ging zonder haperingen en zag er ook op het telefoonscherm goed uit.

Lifelog doet eigenlijk precies wat je zou verwachten met die naam. Het houdt je leven bij. Dat gaat op de smartphone zelf door bijvoorbeeld bij te houden welke apps je wanneer en hoe lang gebruikt hebt en door middels de gps en bewegingssensor je verplaatsing bij te houden. Het toestel telt je stappen, kijkt hoe lang je op de fiets hebt gezeten en hoe lang je in de auto, bus of trein hebt gezeten. Gekoppeld met een Smartband, Smartband Talk of Smartwatch 3 van Sony kun je nog wat extra zaken bijhouden. Op zich een geinige app, maar na een aantal dagen spelen ben je er wel weer klaar mee.

MovieCreator creëert automatisch filmpjes met highlights van de afgelopen periode. Dat zijn diashows met een muziekje eronder en een aantal effectjes. Zelf een video maken kan niet, maar bestaande video’s kun je wel aanpassen. Daarmee is de app een beetje beperkt, maar aan de andere kant is het ook wel leuk. Soms krijg je een melding dat er een nieuw filmpje voor je klaarstaat en dan kun je binnen een aantal minuten even de afgelopen periode op een mooie manier terugzien. Mocht je het filmpje dan leuk vinden, dan kun je handmatig de finishing touch geven en de boel daarna exporteren.

Sony Xperia Z3 screenshot 
Sony Xperia Z3 screenshot 
Sony Xperia Z3 screenshot 
Sony Xperia Z3 screenshot 
Sony Xperia Z3 screenshot

Verder zijn natuurlijk alle standaardapplicaties aanwezig. Een aantal daarvan, zoals de agenda en de klok, heeft Sony zelf onder handen genomen en die zijn er over het algemeen op vooruit gegaan. Ook diensten als Google Now, YouTube, Gmail en Chrome zijn natuurlijk beschikbaar op de Z3.

Als je zelf apps wilt downloaden kun je terecht in de Play Store. Daar is een groot app-aanbod beschikbaar. De Xperia Z3 heeft met 16GB, waarvan ruim 11GB beschikbaar, in principe voldoende intern geheugen. Echter is het niet mogelijk om applicaties naar de geheugenkaart te verplaatsen mocht je toch extra ruimte nodig hebben. Dat is jammer.

Qua multimedia zijn er niet zozeer stappen gemaakt op het vlak van software, als wel van kwaliteit. De Xperia Z3 is samen met de Z3 Compact de eerste telefoon die Hi-Res Audio ondersteunt. Dat betekent dat lossless bestanden, flac’jes bijvoorbeeld, beter overkomen. Als je een flac-bestand afspeelt op de Xperia Z3 en dat vergelijkt met de Xperia Z2 dan klinkt de Z3 inderdaad wat voller en dat is natuurlijk prettig. Ook fijn is de functie om gecomprimeerde muziekbestanden ‘op te werken’. Dat zit nogal verstopt in een groot menu vol muziek-effecten onder de weinig tot de verbeelding sprekende naam DSEE HX. Ook daarvan gaat de muziek wat voller klinken, hoewel de verschillen niet gigantisch zijn. De geluidskwaliteit door de headset is al met al zeker goed.

“De Xperia Z3 ondersteunt Hi-Res audio en klinkt wat voller dan eerdere smartphones.”

De speakers van het toestel zitten aan de voorkant, aan beide kanten van het scherm. Dat betekent dat de telefoon stereogeluid kan voorbrengen. Kwalitatief is het iets beter dan bij de Xperia Z3 Compact, maar niet top. Het is beter dan het gemiddelde mono-speakertje op de achterkant van een smartphone, maar klinkt zeker niet zo goed als bijvoorbeeld de HTC One M8. Heel hard kan de telefoon niet en op hoog volume klinkt hij wat gedrongen.

De Walkman-, album- en video-applicatie zien er grafisch mooi uit, zijn uitgebreid en werken lekker. De Walkman-app heeft integratie van Sony’s muziekdienst Music Unlimited, wat in principe goed in elkaar zit maar slechts een beperkte groep gebruikers daadwerkelijk zal aanspreken. De video-app ondersteunt voldoende codecs; DivX, Xvid en mkv is allemaal geen probleem. Er is ook directe toegang tot een pod- en vodcast-applicatie, die vreemd genoeg alleen via de videospeler bereikbaar is. Leuk aan de album-app is dat er niet alleen integratie van Facebook en Picasa is, maar dat je lokale foto’s ook op een flink aantal manieren gesorteerd kunnen worden. Per persoon via gezichtsherkenning of per locatie op een wereldbol bijvoorbeeld.

Sony Xperia Z3 screenshot 
Sony Xperia Z3 screenshot 
Sony Xperia Z3 screenshot 
Sony Xperia Z3 screenshot 

Camera

“De kwaliteit van de foto’s die de Z3 schiet is erg goed, maar niet geweldig.”

De hardware van de camera van Sony’s toptoestellen is al sinds de Xperia Z1 niet veranderd en ook in de Z3-serie blijft hij vrijwel ongewijzigd. Het enige verschil is dat er nu een 25mm groothoeklens in zit, waardoor je net iets meer op de foto krijgt. De stap van de Z1 naar de Z2 bleek op het gebied van camerakwaliteit toch de nodige verbeteringen met zich mee te brengen en we hoopten dan ook dat dat nu weer zo zou zijn. Dat blijkt helaas niet het geval. Het is dus grotendeels de inmiddels bekende 20,7-megapixelcamera met Exmor RS-sensor, Bionz-beeldverwerking en Sony G-lens met net zo bekende prestaties.

Standaard start het toestel nog altijd in de zogenaamde ‘superieur automatisch modus’ waarin hij zelf een scène selecteert. Dat levert soms goede resultaten, maar niet altijd. Je kunt bijvoorbeeld niet kiezen of je een HDR wilt maken en als het toestel besluit dat te doen als je een bewegend onderwerp op de foto hebt staan zal hij snel mislukken. Ander puntje van de superieur automatisch modus is dat de camera in die modus alleen 8-megapixelfoto’s kan schieten. Daarnaast is er een handmatige modus, die prima werkt en tot 20,7 megapixel komt. Jammer is dat de smartphone altijd in de automatische modus opstart via de cameratoets en dus in zo’n geval alleen 8-megapixelfoto’s kan schieten.

De 20,7-megapixelplaatjes zijn duidelijk detailrijker, dus hebben wel degelijk een voordeel boven de 8-megapixelfoto’s. Die kleinere foto’s maken gelukkig wel gebruik van de hele sensor, waardoor pixels in zo’n geval gecombineerd worden. Daardoor zijn de verschillen in kwaliteit niet heel groot. Net als bij eerdere Sonytelefoons worden foto’s niet altijd top. Vooral als het net iets donkerder wordt zijn foto’s snel bewogen en de witbalans kan er nog weleens naast zitten. Het probleem is gelukkig niet heel groot meer.

De kwaliteit van de foto’s die wel goed lukken is erg goed, maar niet geweldig. Zeker bij plaatjes in de volledige 20-megapixelresolutie zijn sporen van post-processing en compressie duidelijk aanwezig en is de kwaliteit per pixel eigenlijk niet zo best. Maar ook in 8-megapixelresolutie, het formaat dat de telefoon in de automatische modus gebruikt, zijn de detailniveau’s niet perfect en zie je hier en daar een vervorming door de post-processing. Alles bij elkaar zijn de foto’s echter wel erg detailrijk door de hoge resolutie. De kleuren komen daarnaast mooi over, iets beter nog dan bij de Xperia Z2 het geval was. De dynamische range van de foto’s is goed, maar hadden we liever nog iets hoger gezien. De lichtopbrengst van de camera is ook in orde, hoewel foto’s bij mindere lichtomstandigheden wel redelijk snel bewogen zijn.

De frontcamera van de Z3 is er eentje die 2-megapixelplaatjes schiet. Die zijn voldoende, maar verder alles behalve spannend.

Sony Xperia Z3 camerasample 
Sony Xperia Z3 camerasample 
Sony Xperia Z3 camerasample 
Sony Xperia Z3 camerasample 
Sony Xperia Z3 camerasample 
8-megapixelfoto’s automodus
Sony Xperia Z3 camerasample 
Sony Xperia Z3 camerasample 
Sony Xperia Z3 camerasample 
Sony Xperia Z3 camerasample 
20-megapixelfoto’s manual modus
Sony Xperia Z3 camerasample 
Sony Xperia Z3 camerasample 
Sony Xperia Z3 camerasample 

“Je kunt 4K-video’s schieten en die zien er mooi en detailrijk uit.”

De camera-interface van de Xperia Z3 biedt heel wat mogelijkheden. Functies als het instellen van de ISO, maken van HDR-foto’s en het maken van panorama’s zijn allemaal aanwezig. Ook is er een burst-modus waarmee het toestel in twee seconden 60 foto’s schiet waar je dan de beste van kunt uitkiezen. De camera maakt verder gebruik van een systeem met allerlei verschillende cameramodi. De verschillende modi kun je uitbreiden door apps te installeren en standaard is er al heel wat aanwezig.

In de extra camerafuncties zijn weer de nodige uitbreidingen geweest tegenover eerdere toestellen. Zo kun je nu bij foto’s ook een geluidsfragmentje opnemen, kun je met de front- en rearcamera tegelijk schieten om zo je gezicht in een foto of video te krijgen en zijn er meer AR-functies toegevoegd. Je kunt nu bijvoorbeeld taarten in iemands gezicht gooien of fruitninja-fruit dat op de grond kapot zal vallen door het beeld smijten. Daarmee kun je ook op kaboutertjes gooien, die overigens al op de grond vallen voordat het fruit ook maar in de buurt is. Het is een geinige functie, maar erg nuttig is het natuurlijk allemaal niet. Potentieel nuttiger is dat je meerdere camera’s real time aan elkaar kunt koppelen om zo een object van verschillende hoeken te fotograferen of filmen. Dat kan met de Z3, Z3 Compact en wat smart-camera’s van Sony. Op filmgebied is er verder nog de mogelijkheid om live naar YouTube te streamen bijgekomen.

Over die videofunctie gesproken: die zet goede resultaten neer. Je kunt 4K-video’s schieten en die zien er mooi en detailrijk uit. Een probleempje is wel dat de smartphone na een aantal minuten in die hoge resolutie filmen erg warm wordt en de filmfunctie ook uiteindelijk automatisch zal afsluiten om oververhitting te voorkomen. Natuurlijk kun je ook gewoon full HD-video’s maken en ook die zijn prima. Het geluid tijdens het filmen is goed.

Sony Xperia Z3 screenshot 
Sony Xperia Z3 screenshot 
Sony Xperia Z3 screenshot 

Conclusie

Dat de Sony Xperia Z3 een erg goede smartphone is staat buiten kijf. De telefoon is prachtig ontworpen, staat qua specs nog steeds zo goed als aan de top van de markt en heeft als mooie bonus een waterdichte body. Maar de upgrade tegenover zijn voorganger is wel heel erg klein.

“Dat de Sony Xperia Z3 een erg goede smartphone is staat buiten kijf.”

Een mooi strak ontwerp, premium materialen, een mooi scherm, goede prestaties, een goede camera en zelfs een goede batterij. De Sony Xperia Z3 heeft het allemaal. Dat lijstje basiselementen voor een goede smartphone wordt nog eens aangevuld door een mooie lijst extra’s. De waterdichte body, Playstation Remote Play-functie en handige multimedia-apps, bijvoorbeeld. Of de cameraknop, ondersteuning voor Hi-Res-audio en front facing stereospeakers. Zijn voorganger was al de beste van de Androidtoppers, dat is de Xperia Z3 wat ons betreft opnieuw. Als je de phablets niet meerekent, dan. Onder voorbehoud, want de Motorola Moto X 2014 en Samsung Galaxy Alpha hebben we nog niet uitgebreid getest.

Aan de andere kant zijn er inmiddels wel een aantal phablets op de markt die deze Z3 wellicht weten te overtreffen; ook die moeten we nog volledig testen. De Samsung Galaxy Note 4 en Google Nexus 6 zijn de Xperia Z3 op papier in ieder geval te slim af. En dan gaat ieder minpuntje tellen.

Sony Xperia Z3 design 
Sony Xperia Z3 design 
Sony Xperia Z3 design 
Sony Xperia Z3 design 

“Om de verschillen tussen de Z2 en de Z3 te ontdekken heb je een vergrootglas nodig.”

Hoewel de positieve punten duidelijk de overhand hebben bij deze Z3, zijn er zeker ook mindere punten. De batterij is niet verwisselbaar, de telefoon wordt vrij snel heet bij intensief gebruik en hij heeft nog steeds een klepje over de micro usb-poort. Daarnaast is Sony zich een beetje te buiten gegaan aan het meeleveren van software en zet de camera nog altijd niet in alle gevallen goede resultaten neer.

En dan is er nog dat laatste, toch niet onbelangrijke puntje: het gebrek aan vernieuwing binnen Sony’s portfolio. We zijn inmiddels bij de vierde Xperia Z-telefoon aanbeland en ze lijken allemaal op elkaar. Een strak, waterdicht ontwerp van glas, een full hd-scherm van ongeveer vijf inch en vier Krait-kernen om het allemaal draaiende te houden. Dat concept van de eerste Xperia Z is nog steeds in de Xperia Z3 te vinden. Dat de Z van de Z3 verschilt zal iedereen direct zien, maar de verschillen tussen de Z1 en de Z3 zijn voor een leek al bijna onzichtbaar. Om de verschillen tussen de Z2 en de Z3 te ontdekken heb je een vergrootglas nodig. Never change a winnig team, maar voor je het weet is dat team niet meer winning.

Neemt allemaal niet weg dat de Xperia Z3 een uitstekende telefoon is die we iedereen kunnen aanraden. Maar het gebrek aan vernieuwing heeft hem wel een kleine achterstand bij concurrerende Androidtoestellen opgeleverd én kost hem een ster in onze beoordeling.

Sony Xperia Z3 design 
Sony Xperia Z3 design 
Sony Xperia Z3 design 
Sony Xperia Z3 design 

De kleine wijzigingen hebben de Xperia Z3 ook in een vreemde positie gebracht op de markt. Als je het beste van Sony wilt moet je hier zijn, dat moge duidelijk zijn. Maar als je niet zozeer het beste van het beste wilt kun je op het moment beter bij de Xperia Z2 terecht. Scheelt je ruim €150, terwijl je maar weinig inlevert. Wil je liever wat kleiners? Ook dat kan bij Sony. In de vorm van de Xperia Z3 Compact welteverstaan.

Ook van andere fabrikanten is er een flinke hoeveelheid concurrenten aanwezig. De Samsung Galaxy S5, LG G3 en HTC One M8 zijn de voornaamsten. Maar ook de Samsung Galaxy Alpha, Motorola Moto X 2014 en natuurlijk de Apple iPhone 6 doen een duit in het zakje. En last but not least de Samsung Galaxy Note 4, mits je niet bang bent voor een wat groter toestel.

Sony Xperia Z2 hoofdfoto 
Samsung Galaxy S5 hoofdfoto 
HTC One M8 hoofdfoto 
LG G3 hoofdfoto 

Onze review score
Pluspunten
  • Premium en waterdicht ontwerp
  • Super helder scherm
  • Stevige batterij
  • Playstation Remote Play
  • Over het algemeen goede camera
Minpunten
  • Klepje over usb-poort
  • Wordt snel warm
  • Batterij niet verwisselbaar
  • Kleine verbetering tegenover Z2

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters