Sony Xperia Z5 Compact review: kleine alleskunner

Sony is de enige fabrikant die ieder jaar een ‘compacte’ high-endtelefoon uitbrengt. Dit jaar is dat de Xperia Z5 Compact, een vlaggenschip met een 4,6-inch scherm. In deze review keren we het toestel binnenstebuiten en kijken we of hij de moeite waard is.

Sony Xperia Z5 Compact hoofdfoto 

Een aantal jaar geleden was de markt van ‘kleine vlaggenschepen’ booming. Toestellen als de HTC One mini, Samsung Galaxy S4 mini en LG G2 Mini probeerden mee te liften op het succes van het toenmalige topmodel van een fabrikant. Onder die toestellen was ook de Sony Xperia Z1 Compact, maar die pakte het wat anders aan. Andere fabrikanten probeerden vooral munt te slaan uit een standaard midrangetelefoon door hem wat karaktertrekjes van zijn high-endbroertje mee te geven; Sony besloot zijn vlaggenschip om te toveren in een compacte high-endtelefoon. De Z1 Compact en later de Z3 Compact deden niets onder voor hun grote broer, ze waren alleen wat kleiner. Zeker in het geval van de Z3 Compact bleek dat een groot succes: dat is waarschijnlijk de meestvoorkomende Sonysmartphone in het Nederlandse straatbeeld op het moment. Een opvolger kon dus niet uitblijven, terwijl bijna alle andere fabrikanten weer gestopt zijn met hun minivlaggenschepen. Sony lijkt dus de juiste strategie gekozen te hebben.

Die opvolger is er nu in de vorm van de Xperia Z5 Compact. Een compacte versie van de Xperia Z5 die zich slechts op twee punten onderscheidt: hij heeft ‘maar’ 2GB werkgeheugen en het 4,6-inch scherm heeft een resolutie van 720×1280 pixels. Op die twee gebieden is de Z5 Compact dus niet vooruitgegaan tegenover de Z3 Compact. Maar gelukkig is dat op genoeg andere vlakken wel gebeurd. De telefoon heeft een vingerafdrukscanner gekregen, is voorzien van een snellere Snapdragon 810-processor en heeft een geheel nieuwe 23-megapixelcamera. Daarnaast is het design op de schop gegaan, met als highlight een nieuwe matglazen achterkant. De Z5 Compact blijft echter een typische Xperiatelefoon en is ook nog steeds waterdicht.

“Sony heeft met deze Compact een unieke niche te pakken”

Anders dan met de Xperia Z5 en Xperia Z5 Premium heeft Sony met deze Compact dus een unieke niche te pakken. Dat maakt het toestel, zelfs als hij minder goed blijkt uit te pakken dan gehoopt, een makkelijke aanrader. Als je een compacte en geavanceerde Androidtelefoon wilt kun je simpelweg niet anders. De smartphone maakte dan ook direct zijn opwachting in onze telekoopwijzer. In deze review zullen we ons dus meer richten op de vraag wat de Xperia Z5 Compact te bieden heeft, dan op de vraag of hij binnen zijn segment een goede keuze is.

Sony Xperia Z5 Compact design 
Sony Xperia Z5 Compact design 
Sony Xperia Z5 Compact design 

Hieronder kun je de volledige specificaties en actuele prijzen van de telefoon zien. Deze review is gebaseerd op softwareversie 32.0.A.6.152 en een prijs van €490.

Specificaties van de Sony Xperia Z5 Compact
Algemeen
 • Uitgebracht op October 2015
 • Draait op Android 5.1 Lollipop
Processor
 • Qualcomm Snapdragon 810
 • octacore-processor op 2GHz
 • Grafisch: Adreno 430
Scherm
 • 4.6" IPS LCD scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig (Dragontrail)
 • 720x1280 schermresolutie
Camera
 • 23MP camera met autofocus
 • LED-flitser
 • 3840x2160 (4K) video opnames
 • 5MP camera voorkant

De Xperia Z5 Compact wordt in een eenvoudig klein doosje geleverd. Naast het toestel zelf zit er een lader en een usb-kabel in het doosje, dat is een beetje beperkt. Maar gezien de headsets die fabrikanten meeleveren meestal niet echt veel voorstellen zien we het ontbreken daarvan niet als een groot nadeel.

De achterkant is nu van ‘melkglas’ gemaakt, wat er goed uitziet

Het ontwerp van de Xperia Z5 Compact is volgens Sony volledig vernieuwd. Die uitspraak vinden we een beetje overdreven, maar het toestel komt inderdaad duidelijk anders over dan eerdere leden van de Xperia Z-lijn. De telefoon is wat vierkanter geworden, wat er eigenlijk best goed uitziet. De rand is helemaal van plastic zonder onderbrekingen en heeft het Xperia-logo ingegraveerd gekregen; een mooi detail. Laatste belangrijke verandering is de achterkant die nu van mat ‘melkglas’ gemaakt is. Dat ziet er mooi uit en voelt wat prettiger aan dan het glanzende glas dat we gewend zijn. Het is stroever, waardoor het wat meer grip biedt.

Tot zover allemaal positieve veranderingen dus. Toch heeft het ontwerp van de Z5 Compact ook zo zijn nadelen. Allereerst is de smartphone aan de dikke kant, hoewel dat met 9 millimeter nog wel te overzien is. Vervelender vinden we dat de telefoon door de dikke plastic rand die er omheen ligt minder hoogwaardig overkomt dan wat we in het high-endsegment mogen verwachten. Ook de afwerking draagt daaraan bij: bij ons exemplaar zitten aan twee kanten van het glas aan de achterkant een aardige kier en bovendien sluit het klepje over de geheugenkaart- en simingang niet helemaal lekker. Dat zal zeker niet voor ieder exemplaar van de Z5 Compact gelden, maar erg netjes is het niet. Dat heeft Sony vroeger weleens beter gedaan.

Sony Xperia Z5 Compact design 
Sony Xperia Z5 Compact design 

Het apparaat heeft een IP68-certificering, dat betekent een half uur onderwater op anderhalve meter diepte

De plastic rand heeft er waarschijnlijk mee te maken dat Sony dit toestel duidelijk op een wat jongere en hippere doelgroep richt. Dat komt ook terug in de kleurstellingen van het toestel. Het toestel is gewoon in zwart en wit verkrijgbaar, maar is ook beschikbaar in lime en koraalrood. Die laatste twee kleuren zijn een beetje over the top, maar op zich is het leuk dat Sony een ruime keuze biedt.

De waterdichtheid van de Xperia Z5 Compact is niet aangepast tegenover eerdere Xperia Z-toestellen. Het apparaat heeft een IP68-certificering, wat betekent dat hij een half uur op anderhalve meter diepte kan verblijven. Wel is Sony in zijn marketing wat voorzichtiger geworden met het gebruik van de waterdichtheid. Dat betekent niet dat de Z5 Compact minder waterdicht is dan zijn voorgangers en wij konden het toestel nog steeds probleemloos onder water houden. Maar blijkbaar is het vertrouwen van Sony in de waterdichtheid vanwege en aantal incidenten wel wat minder groot geworden, waardoor men er geen nadruk meer op legt.

Sony Xperia Z5 Compact design 
Sony Xperia Z5 Compact design 
Sony Xperia Z5 Compact design 
Sony Xperia Z5 Compact design 

De vingerafdruk-scanner werkt niet verkeerd en we zijn blij dat hij er is

Het ontwerp van de Z5 Compact zit functioneel aardig in elkaar. De batterij is niet losneembaar, dat is een nadeel. Maar de telefoon heeft wel uitbreidbaar geheugen en ondanks de waterdichtheid van het toestel zijn de usb- en audiopoort zonder klepje bereikbaar. Positief is dat de Z5 Compact een speciale cameratoets heeft. De volumetoetsen zitten tussen de cameraknop en de powerknop, wat een beetje een onlogische plaats is. Maar dat went wel.

De powerknop zit nog steeds op de rechter zijkant, maar is een stuk groter dan we van Sony gewend waren. Dat heeft ermee te maken dat er een vingerafdrukscanner in verwerkt zit. Tijdens onze hands-on waren we daar erg enthousiast over, maar dat enthousiasme is enigszins bekoeld. Dat heeft een eenvoudige reden: Als je het toestel in je rechterhand hebt en wilt ontgrendelen werkt de vingerafdrukscanner erg goed. Er ligt dan een groot oppervlakte van je vinger op waardoor hij snel en accuraat werkt en het is een logische plek. Maar als je het toestel in je linkerhand hebt werkt de vingerafdrukscanner nauwelijks. Achterlangs de knop bereiken met je middelvinger of wijsvinger lukt nog wel, maar het vingeroppervlak dat dan de scanner raakt is zo klein dat de herkenning erg onbetrouwbaar werkt. Wat dat betreft is een positie aan de voor- of achterkant die je met beide handen eenvoudig kunt bereiken prettiger. Een ander nadeel van deze vingerafdrukscanner is dat hij relatief slecht is in het herkennen van vochtige of bezwete handen. Toch werkt de vingerafdrukscanner van de Z5 Compact als totaalplaatje niet verkeerd en zijn we blij dat het toestel hem heeft.

Sony Xperia Z5 Compact design 
Sony Xperia Z5 Compact design 
Sony Xperia Z5 Compact design 
Sony Xperia Z5 Compact design 
Sony Xperia Z5 Compact screenshot

Het display van de Sony Xperia Z5 Compact valt vooral op door zijn formaat: 4,6 inch. Dat is duidelijk kleiner dan de standaard, die voor high-endtelefoons tussen de 5 en 5,2 inch ligt. In het geval van de Xperia Z5 Compact hoort bij dat kleinere formaat ook een lagere resolutie: 720×1280 pixels. De resulterende pixeldichtheid van 323ppi is niet verkeerd, maar staat in schril contrast met wat Sony bij de Z5 Premium bereikt heeft. Die smartphone telt maar liefst 806 pixels per inch. De Xperia Z5 Compact zit qua scherpte op het niveau van de iPhone 6s en ziet er netjes uit, maar het verschil met een full HD-scherm is duidelijk zichtbaar.

De kleurreproductie van het display is niet verkeerd. De witbalans is eigenlijk het enige nadeel: die is erg blauw. Maar gelukkig kun je dat in de instellingen zelf aanpassen. Kleuren zijn verder levendig en mooi en het scherm heeft een behoorlijk goed contrast. De helderheid is eveneens hoog. De kijkhoek is niet perfect: onder sommige hoeken zie je duidelijk dat de kleuren veranderen. Maar hij scoort gelukkig wel voldoende.

Net als veel andere high-endtelefoons van dit jaar heeft de Xperia Z5 Compact de omstreden Snapdragon 810-processor onder de motorkap. Deze op zich krachtige 2GHz-octacoreprocessor heeft de neiging om nogal warm te worden en daarom zijn prestaties terug te klokken. In de Xperia Z5 Compact is dat effect helaas nog steeds niet uitgebannen, hoewel het wel weer wat minder is dan bij eerdere toestellen. In het dagelijkse gebruik wordt de telefoon eigenlijk nauwelijks warm en blijven de prestaties oké. Alleen als je met zware apps aan de slag gaat of gaat gamen op de smartphone merk je dat hij warm wordt en ook trager wordt. Bij een potje Real Racing begon het toestel zelfs regelmatig te haperen, dat is wel kwalijk. Ook de camera werkt soms behoorlijk traag.

De Z5 Compact presteert voor dagelijks gebruik ruim voldoende

Het werkgeheugen van de telefoon is met 2GB voor een high-endtelefoon krap. Daar merk je niet zo veel van, hoewel het ons niets zou verbazen als het ook invloed heeft op de hierboven beschreven trage prestaties op sommige momenten. Ook als je zwaar gaat multitasken zul je merken dat het werkgeheugen niet ruim is, maar de meeste gebruikers zullen daar weinig last van hebben.

De Xperia Z5 Compact presteert al met al voor dagelijks gebruik ruim voldoende. Maar met zwaar gebruik heeft het toestel op zijn tijd wel de nodige moeite, en dat vinden we voor deze klasse erg jammer. De krachtige hardware zorgt er wel voor dat het toestel redelijk toekomstbestendig is, dat is dan weer prettig. En wellicht krijgt Sony het zelfs nog voor elkaar om middels software-updates het een en ander een beetje te verbeteren.

Tegenover de meeste high-endtelefoons is de batterij een verademing

De Xperia Z5 Compact beschikt over alle verbindingsmogelijkheden die je van een high-endtelefoon mag verwachten. LTE Advanced, NFC, het is allemaal aanwezig. Met zowel de belkwaliteit als de ontvangst van het toestel hebben we geen problemen gehad.

Een van de pluspunten van Sony’s Xperialijn is traditioneel dat de accu redelijk goed scoort. De Xperia Z3+ liet daar vanwege zijn Snapdragon 810-processor wat steekjes vallen. Gelukkig heeft Sony de batterij in de Xperia Z5 Compact weer goed voor elkaar. De 2700mAh-accu is voor zo’n klein toestel relatief groot en dat merk je in de praktijk. De twee dagen gebruik die Sony claimt zul je met normaal gebruik niet uit het toestel krijgen, maar een ruime dag moet zeker lukken. Met automatische helderheid op de hoogste stand haalden we screen-on-tijden van 5 á 6 uur en dat is netjes. Tegenover veel recente high-endtelefoons die niet verder dan een uur of 3 á 4 komen is het zelfs een heuse verademing. Als je het toestel voor veel zware taken gebruikt zal het toestel wegens oververhitting nog steeds relatief veel accu gebruiken, maar je moet het wel behoorlijk bont maken om de dag niet door te komen.

De Xperia Z5 Compact ondersteunt snelladen en heeft uitgebreide opties om ervoor te zorgen dat de batterij langer meegaat. Een normale batterijbesparingsmodus voor als je batterij een beetje op begint te raken of de ‘ultra stamina modus’ voor noodgevallen.

Sony Xperia Z5 Compact screenshot 
Sony Xperia Z5 Compact screenshot 
Sony Xperia Z5 Compact screenshot 
Sony Xperia Z5 Compact screenshot 
Sony Xperia Z5 Compact screenshot

De Xperia Z5 Compact draait op Android 5.1 Lollipop, maar zal zeker een update naar Android 6.0 Marshmallow krijgen. Wanneer die komt is nog even afwachten. Zoals we van Sony gewend zijn heeft het bedrijf zijn eigen interface over de software gelegd, die vooral grafisch een beetje vernieuwd is tegenover de standaard Android-interface. Ook tegenover eerdere Sonytelefoons is er grafisch het een en ander aangepast, maar de verschillen zijn niet erg opvallend.

Sony heeft het dropdown-menu niet aangepast, maar heeft het wel mogelijk gemaakt om de snelkoppelingen in het dropdown-menu zelf in te delen. De inmiddels bekende pop-up-apps zijn ook weer aanwezig. Dit zijn widgets of speciale kleine apps die je als pop-up over je interface kan weergeven. Een handige toevoeging. Een andere fijne toevoeging die we steeds vaker tegenkomen is de mogelijkheid om thema’s toe te passen. De standaardthema’s passen eigenlijk alleen de kleur in de interface aan, maar uit de Play Store kun je uitgebreidere thema’s halen. Het instellingenmenu zit vol met extra instellingen en personalisatiemogelijkheden. De meesten zijn niet nieuw of uniek, maar er zitten wel handige dingen tussen. Je kunt bijvoorbeeld beheren welke icoontjes er in de notificatiebalk weergegeven worden en je hebt de mogelijkheid om het scherm te ontgrendelen door twee keer te tikken. En zo zijn er nog een heleboel instellingen toegevoegd door Sony.

Sony Xperia Z5 Compact screenshot 
Sony Xperia Z5 Compact screenshot 
Sony Xperia Z5 Compact screenshot 
Sony Xperia Z5 Compact screenshot 
Sony Xperia Z5 Compact screenshot

Terwijl andere fabrikanten steeds meer beginnen te beseffen dat het niet per se positief is om heel veel software mee te leveren, lijkt dat tot Sony nog niet helemaal doorgedrongen te zijn. Net als bij de vorige generatie Xperia-telefoons, levert Sony op deze Z5 Compact een hele sloot extra software mee. Kobo, AVG, Sketch, Socialife, TV Sideview, Movie Creator en Smart Connect bijvoorbeeld zijn best nuttig, maar lang niet voor iedereen. En als ze nuttig voor je zijn, kun je ze zo zelf downloaden. Net als Vine, Spotify, PlayStation en PSN. De apps Amazon Shopping, What’s New en Xperia Lounge vinden we een stuk minder nuttig en had Sony sowieso wel achterwege mogen laten. Gelukkig levert Sony ook een aantal handige basics als OfficeSuite en File Commander mee naast de standaard Androidapplicaties. Een bijzondere en op zich wel geinige toevoeging is Lifelog. Dat doet eigenlijk precies wat je zou verwachten met die naam. Het houdt je leven bij. Dat gaat op de smartphone zelf en via eventuele accessoires zoals de Smartband of Smartwatch 3 van Sony. Het toestel telt je stappen, kijkt hoe lang je op de fiets hebt gezeten en hoe lang je in de auto, bus of trein hebt gezeten. Op zich een geinige app, maar na een aantal dagen spelen ben je er wel weer klaar mee.

Als je zelf apps wilt downloaden kun je terecht in de Play Store. Daar is, zoals bekend, een groot app-aanbod beschikbaar. Het interne geheugen meet 32GB en is ruim voldoende om lekker wat apps op je toestel kwijt te kunnen. Eventueel kun je apps ook naar een geheugenkaart verplaatsen om nog meer ruimte te creëren.

Sony Xperia Z5 Compact screenshot 
Sony Xperia Z5 Compact screenshot 
Sony Xperia Z5 Compact screenshot 

De Z5 Compact heeft front facing stereospeakers, iets dat steeds zeldzamer wordt

Op muziekgebied is er weinig nieuws onder de zon bij de Xperia Z5 Compact. Niets mis mee, want de Xperia Z3 serie scoorde op dat gebied ook al goed. De Z5 Compact heeft een prettige muziekspeler, ondersteunt Hi-Res Audio met een breed scala aan equalizer- en geluidsverbeteringsopties en heeft front facing stereospeakers. Dat laatste wordt steeds zeldzamer en we zijn er erg blij mee dat Sony daar voorlopig wel bij blijft. De boxjes klinken niet zo goed als de BoomSound-speakers die we van HTC’s M-lijn kennen, maar brengen toch heel aardig geluid voort.

Ook de rest van de multimediasoftware zit goed in elkaar op deze Xperia Z5 Compact. De video-app heeft een handige extra in de vorm van informatieschermen over je films. Die neemt hij over uit de Gracenote-database en zo krijg je de film in het hoofdscherm te zien met zijn filmposter en kun je informatie over het plot en de cast vinden. Het zit een beetje weggestopt, maar is in onze ogen wel een handige toevoeging. Leuk aan de album-app is dat er niet alleen integratie van Facebook en Picasa is, maar dat je lokale foto’s ook op een flink aantal manieren gesorteerd kunnen worden. Per locatie op een wereldkaart bijvoorbeeld, of door te zoeken op foto’s die je met speciale cameramodi gemaakt hebt.

Sony Xperia Z5 Compact screenshot 
Sony Xperia Z5 Compact screenshot 
Sony Xperia Z5 Compact screenshot 
Sony Xperia Z5 Compact screenshot 

De camerasoftware van de Xperia Z5 Compact lijkt identiek aan die van zijn voorgangers, maar toch is er een belangrijke verandering te bespeuren. Het toestel kan nu in de automatische modus foto’s in de volledige 23-megapixelresolutie maken, dat kon bij eerdere Xperiatelefoons niet. Dat is een grote verbetering. Los daarvan is de camerasoftware nog steeds prettig en uitgebreid. Je kunt een veelheid aan modi selecteren en in de handmatige modus zijn redelijk wat instellingen beschikbaar. Daarin gaat de telefoon trouwens wel minder ver dan veel concurrenten en helaas zijn sommige van die instellingen, zoals de ISO-waarde, alleen maar beschikbaar als je in 8-megapixelresolutie fotografeert. Onbegrijpelijk.

Sony Xperia Z5 Compact screenshot 
Sony Xperia Z5 Compact screenshot 
Sony Xperia Z5 Compact screenshot 

Foto’s hebben overdag mooie kleuren en redelijk veel detail, in het donker mis je optische beeldstabilisatie

Sony heeft voor de Xperia Z5-serie voor het eerst sinds tijden een nieuwe camera gebruikt. Al sinds de Xperia Z1 maakte Sony gebruik van dezelfde 20,7-megapixelsensor die inmiddels zijn beste tijd wel gehad had. In de Xperia Z5 Compact is de fabrikant overgestapt naar een 23-megapixelsensor van eigen makelij. Die sensor moet volgens Sony in het donker beter presteren en kan razendsnel focussen: binnen 0,03 seconden moet je foto scherp zijn volgens Sony. In de praktijk focust de camera van de Z5 Compact inderdaad snel, maar omdat de camerasoftware soms wat trager reageert blijft de hele fotografeer-ervaring een beetje achter.

De foto’s die uit de Xperia Z5 Compact komen zijn inderdaad beter dan die van eerdere Xperiatoestellen, maar ze hebben in grote lijnen nog steeds dezelfde tekortkomingen. Foto’s hebben overdag mooie kleuren en redelijk veel detail. Maar als je in het donker plaatjes gaat schieten wordt het allemaal wat minder en merk je dat foto’s wat sneller bewogen zijn omdat de telefoon optische beeldstabilisatie mist. Bovendien kennen de foto’s, ook als het licht is, behoorlijk wat ruis en zijn de hoeken een stuk minder scherp dan het centrum van de foto.

De foto’s die je met de Xperia Z5 Compact schiet zijn kortom zeker beter dan die van zijn voorgangers, maar kunnen nog steeds niet mee met de beste cameratelefoons op de markt. De camera scoort een dikke voldoende, maar is niet zo goed als we stiekem gehoopt hadden.

Sony Xperia Z5 Compact camerasample 
Sony Xperia Z5 Compact camerasample 
Sony Xperia Z5 Compact camerasample 
Sony Xperia Z5 Compact camerasample 
Sony Xperia Z5 Compact camerasample 
Sony Xperia Z5 Compact camerasample 
Sony Xperia Z5 Compact camerasample 
Sony Xperia Z5 Compact camerasample 
Sony Xperia Z5 Compact camerasample frontcamera

Selfies schiet de Xperia Z5 Compact in 5 megapixel en dat gaat hem redelijk af. De plaatjes hebben genoeg details en zijn voldoende scherp, maar ook hier geldt dat ze niet tot de top van de markt behoren.

Video’s van de Xperia Z5 Compact kunnen in 4K geschoten worden als je dat wilt. Die 4K-video’s zijn mooi van kleur en detailrijk en bovendien werkt de focusfunctie goed. Maar het valt wel op dat de filmpjes een beetje schokkerig zijn, ook als je de stoftwarematige beeldstabilisatie aan zet. Een leuk detail is dat de Xperia Z5 Compact met de nieuwe h.265-codec kan filmen. Die biedt betere compressie dan de gebruikelijke h.264-codec. Helaas zijn er nog weinig apparaten die met h.265-bestanden overweg kunnen, dus voorlopig kun je die functie beter even uit laten.

Sony vertaalt de goede specs grotendeels naar een goede praktijkervaring

De Sony Xperia Z5 Compact is de enige echt compacte high-endtelefoon en is alleen daarom al de moeite waard. Gelukkig weet Sony de goede specificaties van de Z5 Compact voor het grootste deel ook te vertalen naar een goede praktijkbeleving. De Xperia Z5 Compact heeft een nette waterdichte body met een handige vingerafdrukscanner en scoort goed met zijn accu. Ook de muziekbeleving is goed, met twee fijne speakers aan de voorkant, fijne software en een veelheid aan geluidsverbeteringsopties.

Maar zoals iedere telefoon is deze Xperia Z5 Compact niet zonder zijn tekortkomingen. Hoewel het toestel met zijn Snapdragon 810-processor genoeg power tot zijn beschikking heeft, zijn de praktijkprestaties niet altijd even denderend. Voor de camera werkt soms traag en ook bij het spelen van games hapert de Z5 Compact zo nu en dan. De camera van de Z5 Compact is goed, maar het gebrek aan optische beeldstabilisatie merk je tijdens het fotograferen onder slechte lichtomstandigheden en als je video’s schiet. Daarmee loopt hij duidelijk achter op de concurrentie. Tot slot is de schermresolutie van de Xperia Z5 Compact met 720×1280 pixels niet je van het. Op zich geen groot probleem, maar voor €500 toch net een beetje jammer.

Sony Xperia Z5 Compact design 
Sony Xperia Z5 Compact design 

Dat alles neemt gelukkig niet weg dat Sony met de Xperia Z5 Compact een erg fijne en goede smartphone neergezet heeft. Een smartphone die bovendien eigenlijk geen concurrentie heeft. De enige serieuze concurrent op Androidgebied is zijn voorganger: de Xperia Z3 Compact. Die is wat slechter, maar daar bespaar je ook wat geld mee. Het is een prima alternatief als je een wat beperkter budget hebt. Ook de Apple iPhone 6 en Apple iPhone 6s zijn mogelijke alternatieven als je een niet al te groot scherm wilt. Toch zijn die toestellen, die met 4,7 inch bijna een gelijk schermformaat hebben, door hun flinke schermranden duidelijk groter dan de Z5 Compact.

Sony Xperia Z5 Compact design 
Sony Xperia Z5 Compact design 
Sony Xperia Z5 Compact design 
Sony Xperia Z5 Compact design 

https://www.youtube.com/watch?v=tyPRERt1mBc

Onze review score
Pluspunten
 • Compact met top specificaties
 • Waterdicht
 • Fijne vingerafdrukscanner
 • Goede accu
 • Uitgebreide en goede muziekfuncties
Minpunten
 • Relatief lage schermresolutie
 • Prestaties niet top
 • Camera mist optische beeldstabilisatie

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters