Sony Xperia Z5 Premium review: 4K lite

In 2015 heeft Sony een drietal toestellen gelanceerd onder de naam Xperia Z5. Ten eerste natuurlijk de Xperia Z5, daarnaast de Xperia Z5 Compact welke iets kleiner is. Als laatste bracht Sony de Xperia Z5 Premium op de markt. De laatste is de meest opvallende van het stel. Dit komt door het 4K-scherm wat erin zit. Hiermee is Sony de eerste smartphonefabrikant ter wereld die zoveel pixels in het scherm van een telefoon heeft kunnen stoppen.IMG_5900

Er zitten wel 3840×2160 pixels in het scherm, wat neerkomt op een ppi van 806 pixels per inch. Dit ongelooflijke scherm is niet het enige wat hem onderscheid van andere toestellen. Het toestel is gemaakt van glas en aluminium, heeft front facing-speakers en is volledig stof- en waterdicht. Met een prijs van 679 euro is het toestel ook ruim honderd euro duurder dan zijn kleinere broertje, de Xperia Z5. Is het toestel zijn ‘Premium’ naam waard? Dat lees je in deze review.

Specificaties van de Sony Xperia Z5 Premium
Algemeen
 • Uitgebracht op November 2015
 • Draait op Android 5.1 Lollipop
Processor
 • Qualcomm Snapdragon 810
 • octacore-processor op 2GHz
 • Grafisch: Adreno 430
Scherm
 • 5.5" IPS LCD scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig (Dragontrail)
 • 3840x2160 schermresolutie
Camera
 • 23MP camera met autofocus
 • LED-flitser
 • 3840x2160 (4K) video opnames
 • 5MP camera voorkant

1De verpakking van de Xperia Z5 Premium is een simpele doos met daarop het toestel groot afgebeeld. Er wordt uiteraard duidelijk vermeld dat het een 4K-scherm heeft. Binnenin vindt je de Z5 Premium op een plateautje. Daaronder liggen drie doosjes. Eén met wat boekwerk en de meegeleverde oordopjes. Deze zijn helaas niet van een Premium kwaliteit, maar ze doen hun werk goed. In de andere twee doosjes zitten de usb-kabel en de oplader. Het toestel ondersteunt Qualcomms Fast Charging, maar de oplader die meegeleverd wordt heeft slechts een output van 1500mA. Dit betekent dat je een andere oplader moet kopen om optimaal gebruik te maken van het snelle opladen.

Het design van de Sony Xperia Z5 Premium is vergelijkbaar met al zijn Xperia Z-voorgangers. Sinds de Xperia Z uit 2013 heeft Sony weinig meer veranderd aan het design van zijn smartphones. Maargoed, if it ain’t broken, don’t fix it. De Xperia Z5 is een zeer vierkante telefoon. Het toestel bestaat uit een aluminium rand die bij elkaar gehouden wordt door twee gorilla glass panelen aan de voor- en achterkant. De achterkant is niet mat zoals bij de Z5. Sony heeft ervoor gekozen om van de Premium-variant een vingerprintmagneet te maken. Toch is dit bij de zilveren variant wel leuk gedaan. Daarbij is de achterkant ook als spiegel te gebruiken.

Het is erg handig om zo’n cameraknop te hebben

Het scherm heeft een diameter van 5,5 inch met daaromheen een behoorlijke rand. Qua grootte is hij te vergelijken met een iPhone 6S Plus. Aan de boven- en onderkant van het scherm zitten speakers verwerkt. Het zijn slechts kleine spleten, maar dat heeft te maken met de waterdichtheid van het toestel. Aan de onderkant bevindt zich de micro usb-poort en een accessoire-inkeping. Het laatste kan gebruikt worden om eventueel kleine kettinkjes aan je toestel te hangen. Dit wordt door fabrikanten al jaren niet meer in toestellen verwerkt, maar het is grappig dat Sony eraan gedacht heeft. Aan de bovenkant bevindt zich de 3.5mm poort voor je koptelefoon en een tweede microfoon. Aan de linkerkant zit een klepje waarachter je simkaart zit. Daarnaast heeft de sim-tray ook plek voor een micro sd-kaart. Het klepje moet dicht blijven om de waterdichtheid te waarborgen. Aan de rechterkant zit je powerknop die ook dient als een vingerprintsensor. Daaronder zitten je volumeknoppen. De locatie daarvan is behoorlijk vreemd, maar het went na verloop van tijd. Als laatste heb je nog de cameraknop. Deze heeft een tweetraps klik. Als je een klein beetje drukt focust de camera en als je verder drukt maak je de foto. Het is erg handig om zo’n cameraknop te hebben.

We vinden het design van de Xperia Z5 Premium niet ‘lelijk’ maar ook niet bijzonder mooi. Je hebt overal vingerafdrukken en het toestel houdt niet erg lekker vast. Daarnaast zorgt de glazen voor-en achterkant ervoor dat het toestel snel uit je hand glipt. Gelukkig heeft Sony hierover nagedacht en heeft de fabrikant een soort van stootkussentjes in de hoeken van het toestel gebouwd. Deze zorgen er als het goed is voor dat het glas niet zo snel breekt en dat de val wordt opgevangen door die kussentjes. Dit hebben wij niet getest, dus je zult Sony op zijn woord moeten geloven. Toch voelt de Z5 Premium erg solide aan en is het toestel gemaakt van premium materialen. De smartphone zit goed in elkaar en of het toestel mooi is of niet blijft altijd een persoonlijke smaak.

Dit komt neer op 806 pixels per inch

Dit is de categorie waar het hele toestel om draait. Het eerste 4K-scherm in een smartphone. Het lijkt een hele stap in de smartphone-industrie, maar dat is het eigenlijk niet. We zullen eerst maar de specificaties van het scherm opnoemen. Het scherm heeft een diagonaal van 5,5 inch met een resolutie van 3840×2160 pixels. Dit komt neer op 806 pixels per inch. Het paneel maakt gebruik van de lcd-technologie. De witbalans van het de Z5 Premium is behoorlijk goed. Het scherm produceert heldere witte kleuren, daarnaast zijn de andere kleuren een beetje blauwachtig. Zwart is, zoals je kunt verwachten van een lcd-paneel, niet echt zwart. Het is meer grijs, maar dat is geen probleem tijdens het dagelijks gebruik. Het scherm kan erg fel en erg dim. Dit is ideaal als je het toestel in het donker gebruikt of als je in direct zonlicht bent. In beide gevallen kun je het scherm nog goed bekijken.

IMG_5900

De enorme resolutie van het scherm valt eigenlijk niet op als je het toestel gebruikt. Dit komt omdat het scherm twee standen heeft. Als je het toestel gebruikt om twitter mee te checken, of je speelt een spelletje, dan hanteert het scherm een full HD-resolutie. Deze resolutie is prima, maar het is jammer dat niet alles in 4K wordt weergegeven. De 4K-resolutie kickt pas in als je 4K-content bekijkt. Dit zijn video’s of foto’s die in ultra HD zijn. Zodra je een foto of video in de galerij-app opent zie je het toestel na twee seconden overspringen op een de hogere resolutie. Het verschil is zichtbaar als je er goed op let, maar in het dagelijkse gebruik zou het verschil niet opgevallen zijn.

Het verschil is zichtbaar als je er goed op let

Het verkrijgen van 4K-materiaal is daarnaast ook niet erg gemakkelijk. Er zijn wel sites waar je testvideo’s kunt downloaden, maar volledige films zijn alleen te bekijken in full HD. Toen dit ophield zijn we overgestapt op YouTube. YouTube is al behoorlijk lang toegankelijk voor 4K-video’s, maar helaas, deze resolutie wordt nog niet ondersteund voor mobiele apparaten. Het bekijken van video’s in QHD is ook geen optie, dus je zit weer vast aan de standaard full HD.

Knipsel-2Er is één probleem met het scherm en dat is het wisselen van resolutie. Het lijkt er af en toe op dat het toestel wisselt van resolutie zonder dat er een rede voor is. Dit resulteert in fletse kleuren en een laag contrast. Meestal duurt het slecht een seconde of twee, en erg storend is het niet. Waarschijnlijk zal Sony dit oplossen met een software-update.

Al met al is het scherm van de Xperia Z5 Premium erg mooi, maar de 4K-resolutie maakt zijn verwachtingen niet waar. Daarnaast is het nu nog niet de moeite waard aangezien 4K nog niet de standaard is, maar misschien komt er met een update naar Android 6.0 Marshmallow wel een mogelijkheid om alles in 4K weer te geven.

De Sony Xperia Z5 Premium heeft, zoals de naam al verraadt, de beste specificaties die er zijn. Tenminste, tot toestellen als de Samsung Galaxy S7, Sony Xperia X Performance en LG G5 op de markt komen. Er zit een Qualcomm Snapdragon 810-processor in en 3GB werkgeheugen. De Snapdragon 810 is een octacoreprocessor waarvan vier kernen geklokt zijn op 1,5 GHz, de andere vier zijn geklokt op 2 GHz. De prestaties zijn over het algemeen erg goed. Apps starten snel op en je vliegt door de software heen. Toch zijn de prestaties niet helemaal vlekkeloos. Net als elk ander Android-toestel heeft de Z5 Premium soms een hapering, en het sluiten van apps in het multitasking-menu duurt wat lang. Dit mag uiteraard de pret niet bederven, want de smartphone blijft erg snel.

De chipset van Qualcomm staat erom bekend dat hij snel warm wordt

Er is helaas wel één fout waar alle toestellen met een Snapdragon 810-processor last van hebben. Dat is namelijk oververhitting. De chipset van Qualcomm staat erom bekend dat hij snel warm wordt. Dit heeft als nadeel dat sommige applicaties stoppen zodra de processor te warm wordt. Daarnaast kan het in je handen ook behoorlijk warm worden. Sony heeft de Snapdragon 810 behoorlijk onder controle. De processor wordt wel warmer zodra je zware apps draait, maar apps worden nooit gestopt. Houdt er rekening mee dat er in de toekomst misschien zwaardere apps komen waar dit wel mee kan gebeuren. Voorlopig is de Snapdragon 810 zeer stabiel.

De Xperia Z5 Premium heeft net als vele andere vlaggenschepen een vingerprintsensor ingebouwd. Sony heeft hem mooi kunnen verwerken in de powerknop. Dit is een erg praktische plek aangezien je het toestel meteen kunt ontgrendelen als je hem aanzet. Helaas is de sensor niet altijd even snel en accuraat. Het is normaal dat een vingerprintsensor niet werkt als je vinger nat is of een snee bevat, maar bij de Xperia Z5 Premium werkt hij relatief vaak ook buiten die scenario’s om. Wij gebruikten vaker de code om in te loggen omdat de vingerprintsensor niet de betrouwbaarste is, maar het is fijn dat Sony hem heeft ingebouwd.

Als laatste is er nog de batterijduur van de Z5 Premium. De smartphone heeft een 3430 mAh-batterij ingebouwd die niet te verwijderen is. Dit is de laatste jaren standaard geworden, maar dit heeft ook te maken met het waterdichte design. De accu gaat makkelijk de hele dag mee. Sony claimt zelf dat je er ook twee dagen mee kan doen, maar dan zal je gebruik moeten maken van de Stamina-modus die energie bespaart. Wij vinden de batterij groot genoeg. Smartphonegebruikers zijn vandaag de dag toch al gewend om hun smartphone elke nacht op te laden.

De accu gaat makkelijk de hele dag mee

De Sony Xperia Z5 Premium draait op Android 5.1.1 waar Sony bijna niets aan heeft veranderd. Op het eerste gezicht lijkt het op een stock-versie van Google’s besturingssysteem. Toch heeft de fabrikant er wel wat aan toegevoegd. Zo zijn alle icoontjes veranderd en zijn apps als de galerij en de muziekspeler vervangen door Sony’s eigen apps. Dit is uiteraard geen minpunt. De apps werken zeer goed en bieden meer dan Google’s eigen Foto- en Play Music-app. De galerij-app van Sony is de enige app waarmee het 4K-scherm werkt, en dat is natuurlijk dé grootste functie van het toestel.

Op het eerste gezicht lijkt het op een stock-versie van Google’s besturingssysteem

Helaas kon Sony het niet laten om een hoop bloatware mee te leveren. Als je het toestel voor het eerst opstart zie je al snel een aantal Playstation-apps, een Privilége-app om films te downloaden, en een AR-effect-app waarmee je augmented reality kunt ervaren. Deze apps horen bij Sony’s eigen app-store. Gelukkig zijn al deze apps gewoon te verwijderen als je er geen behoefte aan hebt.

Een trend die veel smartphonefabrikanten volgen, is het toevoegen van een theme-store. Android staat natuurlijk bekend om zijn personalisatie-opties, en met de theme-store gaat dit nog makkelijker. Je hebt daar de keuze uit honderden theme’s die je achtergronden, kleurenschema’s en icoontjes veranderen. Als je ervan houdt om je telefoon helemaal te personaliseren kun je je hier uren vermaken.

De Xperia Z5 Premium heeft 32GB uitbreidbaar opslaggeheugen. 32GB zal voor de meeste mensen al meer dan genoeg zijn, maar als je veel muziek luistert of ervan houdt om een film te kijken op je mooie scherm kun je deze allemaal kwijt op je micro sd-kaart. Daarnaast biedt dit ook de mogelijkheid om de videobeelden van bijvoorbeeld je GoPro te bekijken zonder een computer. Verder kan de Z5 Premium in 4K filmen. Dit neemt ontzettend veel ruimte in beslag en met een micro sd-kaart hoef je je hier geen zorgen over te maken. Houdt er wel rekening mee dat de 32 GB niet volledig tot je beschikking is. Als je de ruimte van Android ervan af trekt hou je ongeveer 27 GB over.

Sony’s vlaggenschip is op papier een compleet monster wat multimedia betreft. Er zit een 23-megapixelcamera in aan de achterkant en een 5,1-megapixelcamera aan de voorkant. Aan de voorkant zit een stereospeaker ingebouwd en de 3,5mm ingang ondersteund high-resolution audio. Als laatste kan het scherm ook nog eens 4K-video afspelen.

Sony’s vlaggenschip is op papier een compleet monster wat multimedia betreft

IMG_5902

Om te beginnen met het slechte nieuws, de camera’s zijn niet wat we ervan verwachtte. De 23-megapixelcamera aan de achterkant lijkt heel wat op papier, maar in de praktijk valt deze een beetje tegen. Als je de tijd neemt en rustig een foto neemt kun je prachtige foto’s maken, maar helaas heeft de camera last van trage focus. De camera stelt niet snel scherp en focust vaak op niet op de goede plekken. Verder zijn foto’s vaak overbelicht en in het donker is er veel ruis aanwezig. Toch mag dit de pret niet bederven, want er kunnen prachtige foto’s gemaakt met de Z5 Premium. De kleuren worden allemaal natuurgetrouw vastgelegd en HDR-modus werkt erg goed. Het toestel heeft een aparte cameraknop met een tweetraps activatie. Dit betekent dat je kunt focussen door licht te drukken en als je harder drukt maak je de foto, net als bij een echte camera. Deze dient daarnaast ook nog als shortcut voor de camera als je hem lang ingedrukt houdt. Dit werkt alleen niet erg vlot. Sony claimt dat dit onder de seconde moet gebeuren, maar in de praktijk duurt dit meestal zo’n vijf seconden.

De selfiecamera maakt redelijk goede foto’s. Er is aardig wat ruis zichtbaar, maar dat is bij de concurrentie precies hetzelfde. Video’s maken met de Z5 Premium is gelukkig wel een erg goede functie. Het toestel kan filmen in 4K en met de softwarematige stabilisatie wordt het beeld niet al te schokkerig als je het toestel beweegt.

 

De hoge resolutie audio die Sony aanprijst voor je hoofdtelefoon is amper te horen, maar zodra je de aparte equalizer aanzet merk je wel dat de bass en hoge noten een stuk beter naar voren worden gebracht. Wij hebben de audio getest met Shure SE215-oordopjes, maar over hogere kwaliteit audio vanuit het toestel is niet te spreken.

De stereospeaker aan de voorkant is perfect

De andere audio van de smartphone is dan weer wel erg goed. De stereospeaker aan de voorkant is perfect. Als je een video kijkt merk je dat de geluidskwaliteit erg goed is. Als je er muziek door luistert krijg je, voor een smartphonespeaker, ook een prachtig geluid. Als je de speaker vergelijkt met die van HTC kan hij helaas niet tippen, maar aangezien de Z5 Premium waterdicht is, is het een erg knappe prestatie van Sony.

 

Onze conclusie over de Sony Xperia Z5 IMG_5885Premium is dat het over het algemeen een zeer degelijk toestel is. Vergeleken met zijn concurrerende toestellen heeft de Z5 Premium zeer veel functies die anderen niet hebben zoals een stereospeaker aan de voorkant, waterdichtheid en een 4K-scherm. Verder is het design simpel maar stevig. De prestaties zijn over het algemeen razendsnel en de oververhittende Snapdragon 810-processor is geen reden om hem niet te kopen. Toch zitten er wel een aantal nadelen aan de smartphone. Zo is het scherm wel 4K, maar je kunt deze functie eigenlijk amper gebruiken en het voegt ook niet veel toe aangezien je het alleen ziet als je er met je neus bovenop gaat zitten. Verder valt de camera een beetje tegen en wordt er niet standaard een snellader meegeleverd.

IMG_5903Ben je nou op zoek naar een phablet voor een prijs van 679 euro dan is de Sony Xperia Z5 Premium zeker een goede optie. Er zijn bij dit toestel meer dingen om van te houden dan om te haten. Je krijgt een pure Android-ervaring en de waterdichte behuizing zorgt ervoor dat je nooit angstig door de regen hoeft te fietsen, daarnaast kun je in het zwembad unieke onderwaterfoto’s maken.

Toch zijn er een aantal opties naast de Z5 Premium die de moeite waard zijn om naar te kijken. Zo is er de Samsung Galaxy S6 Edge+ die ook een design heeft van glas en aluminium. Deze is op het moment van deze review te verkrijgen voor zo’n 700 euro met 32 GB opslaggeheugen. Als je liever een iPhone hebt met iOS dan een Android-toestel kun je uiteraard ook kijken naar een iPhone 6 Plus of 6S Plus. De 6 Plus is met 64 GB opslaggeheugen verkrijgbaar voor zo’n 800 euro. Als je de 6S Plus wilt kun je de 16 GB-variant kopen voor 849 euro.

Onze review score
Pluspunten
 • Snelheid
 • IP 68 gecertificeerde behuizing
 • 4K-scherm
 • Speakers
Minpunten
 • Scherm niet altijd 4K
 • Trage camera
 • Slechte vingerprintsensor

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters