Sony Xperia Z5 review: voor de fans

Sony bracht dit najaar de zesde iteratie van zijn originele Xperia Z-telefoon op de markt in de vorm van de Xperia Z5. Het toestel is herkenbaar, maar toch flink vernieuwd op een aantal vlakken. In deze review kijken we hoe dat uitpakt.

Sony Xperia Z5 design 

Sony belooft het al een tijdje wat rustiger aan te gaan doen met het uitbrengen van vlaggenschepen. Tot voor kort was het gebruikelijk voor Sony om twee toptoestellen per jaar uit te brengen, wat ons binnen drie jaar de Xperia Z, Xperia Z1, Xperia Z2, Xperia Z3 en Xperia Z3+ bracht. Die laatste was een wat vernieuwde versie van de Xperia Z3 en dus niet een volledig nieuw toestel, wat het eerste teken zou moeten zijn van die vertraagde upgradecyclus. Hoe dat uiteindelijk gaat uitpakken is nog de vraag, maar in ieder geval doet de Xperia Z5 nog lekker mee in Sony’s hoge frequentie van topmodellen uitbrengen. Het toestel komt precies een jaar na de Z3 en heeft nog de nodige overeenkomsten met de Z3+.

Toch gaat het hier wel duidelijk om een nieuw toestel. Het ontwerp is strakker geworden, de camera flink geüpdatet en de telefoon heeft er een nieuwe functie bij gekregen in de vorm van zijn vingerafdrukscanner. Bovendien heeft Sony zijn best gedaan om de oververhittingsproblemen van de Snapdragon 810-chip in dit toestel te minimaliseren. Los daarvan zijn er natuurlijk nog allerlei kleinere updates doorgevoerd tegenover de Z3+, maar de basis blijft gelijk: een waterdichte 5,2-inch telefoon met een Snapdragon 810-processor, strak ontwerp en een hoge resolutie camera.

Het ontwerp is strakker, de camera flink geüpdatet en er is een vingerafdrukscanner

Sony biedt binnen de Z5-lijn een uitgebreid aanbod aan formaten. Als je de Xperia Z5 te groot vind, dan is er de Xperia Z5 Compact die nagenoeg dezelfde specificaties heeft. Op schermresolutie en werkgeheugen levert hij wat in, maar dat zie je ook terug in de prijs. Als je wat groters wilt is er de Xperia Z5 Premium, een 5,5-inch phablet gebaseerd op de Xperia Z5. Het grote verschil tussen de twee is de schermresolutie: die bedraagt 1080×1920 pixels bij de Xperia Z5 tegenover een indrukwekkende 2160×3840 pixels bij de Premium.

In deze review onderzoeken we uitgebreid of de Sony Xperia Z5 de wat lauwe indruk die de Z3+ maakte weet te overtreffen. Natuurlijk bekijken we ook of het een goede koop is en hoe hij zich verhoudt tegenover zijn belangrijkste concurrenten.

Sony Xperia Z5 hands-on 
Sony Xperia Z5 hands-on 
Sony Xperia Z5 hands-on 
Sony Xperia Z5 hands-on 

Hieronder kun je de volledige specificaties en actuele prijzen van de telefoon zien. Deze review is gebaseerd op softwareversie 32.0.A.6.152 en een prijs van €600.

Specificaties van de Sony Xperia Z5
Algemeen
 • Uitgebracht op October 2015
 • Draait op Android 5.1 Lollipop
Processor
 • Qualcomm Snapdragon 810
 • octacore-processor op 2GHz
 • Grafisch: Adreno 430
Scherm
 • 5.2" IPS LCD scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig (Dragontrail)
 • 1920x1080 schermresolutie
Camera
 • 23MP camera met autofocus
 • LED-flitser
 • 3840x2160 (4K) video opnames
 • 5MP camera voorkant

De Sony Xperia Z5 wordt in een vrij eenvoudig doosje geleverd met daarin naast het toestel een usb-kabel, oplader en headset. Dat is dus weinig bijzonders, maar wel gewoon voldoende.

De achterkant van mat glas voelt prettig en ziet er exclusief uit

De Xperia Z5 ziet er in grote lijnen nog steeds zo uit als zijn voorgangers, maar is volgens Sony wel volledig vernieuwd. Daar zijn we het niet helemaal mee eens, maar de telefoon is in ieder geval wel duidelijk hier en daar wat bijgeschaafd. Het belangrijkste verschil is dat de achterkant nu van mat glas gemaakt is. Dat voelt prettiger dan het reguliere glas van de eerdere Xperia Z-toestellen en ziet er bovendien wat exclusiever uit. Het is wel nog steeds erg glad, dat is jammer. De metalen rand met op iedere hoek een plastic ‘stootkussentje’ heeft nu het Xperia-logo ingegraveerd gekregen; een mooi detail.

De Xperia Z5 is nog steeds waterdicht en heeft daar geen klepjes over de usb-poort en audiojack voor nodig. Het toestel heeft een IP68-certificering, wat betekent dat hij een half uur op anderhalve meter diepte kan verblijven. Toch is Sony in zijn marketing wat voorzichtiger geworden met het gebruik van de waterdichtheid, wat niet echt vertrouwen wekt in de waterdichtheid van het toestel. Overigens hebben we het toestel wel gewoon onder water kunnen houden en is het in ieder geval geen probleem als je er overheen morst of hem in de wc laat vallen.

Sony Xperia Z5 design 
Sony Xperia Z5 design 
Sony Xperia Z5 design 
Sony Xperia Z5 design 
Sony Xperia Z5 design 
Sony Xperia Z5 design 

De Xperia Z5 is nog steeds waterdicht

Het ontwerp van de Xperia Z5 voelt door de gebruikte materialen hoogwaardig aan en ziet er, in ieder geval in onze ogen, erg strak en mooi uit. De smartphone is bovendien goed afgewerkt en maakt daardoor over het geheel de luxe indruk die we van een telefoon van dit kaliber verwachten. De smartphone is verkrijgbaar in een viertal kleuren: zwart, wit, goud en zeegroen. Daarbij is de glasplaat aan de voorkant alleen bij de witte variant wit, alle andere versies hebben een zwarte voorkant.

Het ontwerp van de Sony Xperia Z5 zit functioneel aardig in elkaar. De batterij is niet losneembaar, dat is een nadeel. Maar de telefoon heeft wel uitbreidbaar geheugen en heeft een speciale cameraknop. De volumetoetsen zitten tussen de cameraknop en de powerknop, wat een beetje een onlogische plaats is. Maar dat went wel. De powerknop zelf is vergroot en bevat nu een vingerafdrukscanner. Als je het toestel in je rechterhand hebt en wilt ontgrendelen is die plaatsing erg handig. Maar als je het toestel in je linkerhand hebt werkt de vingerafdrukscanner nauwelijks, dat is jammer. Wat dat betreft is een positie aan de voor- of achterkant die je met beide handen eenvoudig kunt bereiken prettiger. De scanner zelf werkt niet erg consistent. Soms doet hij het goed en herkent hij je vinger snel, maar soms pakt hij je vinger niet goed. Daardoor is de algemene ervaring van de vingerafdrukscanner minder dan bij veel concurrenten.

Sony Xperia Z5 design 
Sony Xperia Z5 design 
Sony Xperia Z5 design 
Sony Xperia Z5 design 
Sony Xperia Z5 screenshot

Net als bij zijn voorgangers geldt dat de Xperia Z5 een mooi scherm heeft, maar daar niet in uitblinkt. Het 5,2-inch scherm heeft een full HD-resolutie en is daarmee ruim scherp genoeg. Op papier is het een nadeel tegenover de quad HD-schermen die je in deze klasse vaak ziet, maar in de praktijk merk je daar eigenlijk weinig van. Waar je wel wat van merkt, is dat de kleurweergave van de Xperia Z5 net niet zo mooi is als die van sommige concurrenten. De witbalans is net wat te blauw en de kleuren zijn wat minder spetterend dan bij bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S6. Gelukkig moet je de twee echt naast elkaar zien om daar veel van te merken. De helderheid is prima, de kijkhoek voldoende. Als je hem op zichzelf ziet is het scherm van de Xperia Z5 gewoon mooi.

Een voordeel van het scherm is dat je redelijk wat kunt instellen. Zo kun je zelf de witbalans kalibreren waardoor je hem nog wat natuurlijker kunt maken.

In de basis een prima presterende smartphone

De Sony Xperia Z5 is op het eerste gezicht intern niet veranderd tegenover de Xperia Z3+. Onder de motorkap ligt een Snapdragon 810-processor. Een 64bit-octacoreprocessor met een maximale kloksnelheid van 2GHz, die gekoppeld is aan 3GB werkgeheugen. Die chip had bij de Z3+ nog weleens de neiging om erg warm te worden en zichzelf terug te klokken, dat is nu al veel minder het geval. Echt warm hebben we de Z5 nooit gehad en de prestaties worden ook niet snel merkbaar slechter onder zware belasting. En dus blijft in de basis een prima presterende smartphone over.

Toch zijn de prestaties van de Xperia Z5 over de gehele linie niet alleen positief. Dat heeft te maken met de stabiliteit: het is ons regelmatig gebeurd dat er een app crasht en soms heeft het toestel bijzonder lang nodig om iets eenvoudigs in te laden. Het oproepen van het toetsenbord bijvoorbeeld duurde bij ons soms overdreven lang. Als Sony dat met een softwareupdate zou oplossen dan is er niets meer aan de hand, maar voorlopig bereiken de prestaties van de Z5 dus nog niet hun volledige potentie.

We zijn dik tevreden over de batterij

Op netwerkvlak is de Xperia Z5, zoals je mag verwachten van een dergelijke high-endtelefoon, compleet. De combinatie van nfc en een vingerafdrukscanner zorgt ervoor dat het toestel potentie heeft om eenvoudig en veilig mobiel te betalen. De telefoon ondersteunt gewoon lte-advanced en is voorzien van wifi-ac ondersteuning. Het bereik van de telefoon is goed, hoewel we zo nu en dan het idee hadden dat hij het net wat slechter deed dan vaal andere toestellen. Concrete problemen hebben we er echter niet mee gehad.

De accu is altijd een van de speerpunten van Sony en dat geldt ook weer voor de Xperia Z5. De 2900mAh-batterij van het toestel moet het volgens Sony twee dagen uithouden met normaal gebruik. Als dat ‘normale gebruik’ voor jou niet al te veel is dan haalt hij dat misschien net, maar over het algemeen zal het krap worden. Desondanks zijn we dik tevreden over de batterij: hij haalt ook bij intensief gebruik het einde van de dag zonder problemen en dat is iets dat we over niet veel high-endsmartphones kunnen zeggen dit jaar. Met hoge helderheid haalt het toestel een screen-on-time van zo’n 4 uur en dat is prima.

Sony Xperia Z5 screenshot 
Sony Xperia Z5 screenshot 
Sony Xperia Z5 screenshot 

De Xperia Z5 draait op Android 5.1 Lollipop, maar zal zeker een update naar Android 6.0 Marshmallow krijgen. Die update schijn in januari te komen, maar dat is nog niet officieel bekendgemaakt. Zoals we van Sony gewend zijn heeft het bedrijf zijn eigen interface over de software gelegd, die vooral grafisch een beetje vernieuwd is tegenover de standaard Android-interface. Ook tegenover eerdere Sonytelefoons is er grafisch het een en ander aangepast, maar de verschillen zijn niet erg opvallend.

In het scherm met snelkoppelingen dat je te zien krijgt als je de notificatiebalk naar beneden trekt kun je zelf kiezen wat voor snelkoppelingen je wilt zien, dat is handig. De inmiddels van Sony bekende pop-up-apps zijn ook weer aanwezig. Dit zijn widgets of speciale kleine apps die je als pop-up over je interface kan weergeven. Een handige toevoeging. Sony maakt het verder mogelijk om het thema van de telefoon te veranderen. De standaardthema’s passen eigenlijk alleen de kleur in de interface aan, maar uit de Play Store kun je uitgebreidere thema’s halen.

Het instellingenmenu zit vol met extra instellingen en personalisatiemogelijkheden. De meesten zijn niet nieuw of uniek, maar er zitten wel handige dingen tussen. Je kunt bijvoorbeeld beheren welke icoontjes er in de notificatiebalk weergegeven worden en je hebt de mogelijkheid om het scherm te ontgrendelen door twee keer te tikken. En zo zijn er nog een heleboel instellingen toegevoegd door Sony.

Sony Xperia Z5 screenshot 
Sony Xperia Z5 screenshot 
Sony Xperia Z5 screenshot 
Sony Xperia Z5 screenshot 

Sony levert een hele sloot extra software mee

Terwijl andere fabrikanten steeds meer beginnen te beseffen dat het niet per se positief is om heel veel software mee te leveren, lijkt dat tot Sony nog niet helemaal doorgedrongen te zijn. Net als bij de vorige generatie Xperia-telefoons, levert Sony op deze Xperia Z5 een hele sloot extra software mee. Kobo, AVG, Sketch, Socialife, TV Sideview, Lifelog, Movie Creator en Smart Connect bijvoorbeeld zijn best nuttig, maar lang niet voor iedereen. En als ze nuttig voor je zijn, kun je ze zo zelf downloaden. Net als Vine, Spotify, PlayStation en PSN. De apps Amazon Shopping, What’s New en Xperia Lounge vinden we een stuk minder nuttig en had Sony sowieso wel achterwege mogen laten. Gelukkig levert Sony ook een aantal handige basics als OfficeSuite en File Commander mee naast de standaard Androidapplicaties.

Als je zelf apps wilt downloaden kun je terecht in de net helemaal vernieuwde Play Store. Daar is, zoals bekend, een groot app-aanbod beschikbaar. Het interne geheugen meet 32GB en is ruim voldoende om lekker wat apps op je toestel kwijt te kunnen. Eventueel kun je apps ook naar een geheugenkaart verplaatsen om nog meer ruimte te creëren.

Sony Xperia Z5 screenshot 
Sony Xperia Z5 screenshot 
Sony Xperia Z5 screenshot 
Sony Xperia Z5 screenshot 

Op muziekgebied is er weinig nieuws onder de zon bij de Xperia Z5. Niets mis mee, want de Xperia Z3 serie scoorde op dat gebied ook al goed. De Xperia Z5 heeft een prettige muziekspeler, ondersteunt Hi-Res Audio met een breed scala aan equalizer- en geluidsverbeteringsopties en heeft front facing stereospeakers. Dat laatste wordt steeds zeldzamer en we zijn er erg blij mee dat Sony daar voorlopig wel bij blijft. De boxjes klinken niet zo goed als de BoomSound-speakers die we van HTC’s M-lijn kennen, maar brengen toch heel aardig geluid voort.

De Xperia Z5 heeft front facing stereospeakers

Ook de rest van de multimediasoftware zit goed in elkaar op deze smartphone. De video-app heeft een handige extra in de vorm van informatieschermen over je films. Die neemt hij over uit de Gracenote-database en zo krijg je de film in het hoofdscherm te zien met zijn filmposter en kun je informatie over het plot en de cast vinden. Het zit een beetje weggestopt, maar is in onze ogen wel een handige toevoeging. Leuk aan de album-app is dat er niet alleen integratie van Facebook en Picasa is, maar dat je lokale foto’s ook op een flink aantal manieren gesorteerd kunnen worden. Per locatie op een wereldkaart bijvoorbeeld, of door te zoeken op foto’s die je met speciale cameramodi gemaakt hebt.

Sony Xperia Z5 screenshot 
Sony Xperia Z5 screenshot 
Sony Xperia Z5 screenshot 
Sony Xperia Z5 screenshot 

Sony maakt in de Xperia Z5 gebruik van een vernieuwde camerainterface, die nog steeds uitgebreid is en handig werkt. Maar we vinden hem wel net wat minder overzichtelijk dan de interface die we van Sony kenden. Het standaard opnamescherm bestaat nu uit drie modi: handmatig, superieur automatisch en filmen. Daarbij kun je via een knopje rechtsonder het een en ander instellen; vrij weinig bij de automatische modus en flink wat in de handmatige modus. Overigens zijn sommige instellingen alleen beschikbaar bij een 8-megapixelresolutie; het is ons een raadsel waarom. Alle speciale functies die we kenden zijn nog steeds aanwezig en bereikbaar via een vierde icoontje in de modus-switch links. Met die knop kom je in een overzicht waar je bijvoorbeeld kunt filmen in 4K, verschillende camera’s aan elkaar koppelen en AR-effecten toevoegen aan je foto’s. Overigens kun je het beste tussen de verschillende modi wisselen tussen naar boven en beneden te vegen: via de knopjes aan de linkerkant gaat het behoorlijk traag.

Sony Xperia Z5 screenshot 
Sony Xperia Z5 screenshot 
Sony Xperia Z5 screenshot 

De camera scoort een dikke voldoende, maar kan niet mee met de top

Net als de Xperia Z5 Compact, heeft de Sony Xperia Z5 een nieuwe camera met een 23-megapixelsensor. Die sensor moet volgens Sony in het donker betere foto’s maken, maar heeft helaas nog altijd geen optische beeldstabilisatie.

Dat vertaalt zich helaas door in de praktijk. Hoewel de Xperia Z5 het in het donker niet slecht doet, zijn de verschillen met een Samsung Galaxy S6 of LG G4 toch duidelijk te merken. Die toestellen maken in het donker detailrijkere foto’s met minder ruis. Als het licht is benadert de camerakwaliteit van de Xperia Z5 de top van de markt, maar zijn de traditionele tekortkomingen van Sony’s smartphonecamera’s nog steeds merkbaar. Dat wil zeggen dat je op detailniveau aardig wat kleine vervormingen ziet vanwege de agressieve beeldverwerking en dat de hoeken van de foto wat minder scherp zijn. Al met al scoort de Xperia Z5 met zijn camera een dikke voldoende, maar kan Sony nog steeds niet mee met de top van de smartphonemarkt. Dat vinden we jammer, zeker gezien het bedrijf veel van de camerasensoren van die topspelers nota bene zelf produceert.

Sony Xperia Z5 camerasample 
Sony Xperia Z5 camerasample 
Sony Xperia Z5 camerasample 
Sony Xperia Z5 camerasample 
Sony Xperia Z5 camerasample 
Sony Xperia Z5 camerasample 
Sony Xperia Z5 camerasample 
Sony Xperia Z5 camerasample 
Sony Xperia Z5 screenshot

Aan de voorkant zit een selfiecamera die 5-megapixelfoto’s schiet en dat redelijk verdienstelijk doet. Bij goede lichtomstandigheden zijn de selfies detailrijk en de kleuren niet verkeerd. Bij minder licht heeft het toestel de neiging om alles wat te geel te maken, maar kun je nog steeds duidelijk zien wat er gefotografeerd wordt.

Filmen doet de Xperia Z5 in full HD- of 4K-resolutie. Voor dat laatste moet je een speciale cameramodus activeren. Die 4K-video’s zijn mooi van kleur en detailrijk en bovendien werkt de focusfunctie goed. Ook de ful HD-video’s zijn mooi en kunnen eventueel in 60fps gemaakt worden. Overigens zie je wel duidelijk dat die video’s minder detailrijk zijn, ook op een full HD-scherm. Een leuk detail is dat de Xperia Z5 met de nieuwe h.265-codec kan filmen. Die biedt betere compressie dan de gebruikelijke h.264-codec. Helaas zijn er nog weinig apparaten die met h.265-bestanden overweg kunnen, dus voorlopig kun je die functie beter even uit laten.

De Sony Xperia Z5 is een typische Xperia Z-telefoon met alle voor- en nadelen van dien. De telefoon is strak ontworpen, waterdicht, voorzien van een relatief goede batterij en heeft alles wat je van een hedendaagse high-endsmartphone mag verwachten. Bovendien heeft hij op een aantal vlakken de broodnodige vernieuwingen ondergaan en heeft Sony de Snapdragon 810-processor goed in toom weten te houden. Wat dat betreft doet de Xperia Z5 goede zaken.

Echte nadelen heeft de Xperia Z5 maar weinig. We vinden het jammer dat de stabiliteit niet ideaal is en we hadden toch wel graag optische beeldstabilisatie op de camera gezien. Maar daar houdt het wel een beetje op. Eigenlijk scoort de Xperia Z5 op alle vlakken ruim voldoende voor een high-endtelefoon, maar ligt de kwaliteit toch vaak net wat onder die van zijn concurrenten. Ga je de camera, het display, de vingerafdrukscanner en de prestaties bijvoorbeeld vergelijken met die van een Samsung Galaxy S6, dan moet de Xperia Z5 het op alle punten net afleggen. En dat terwijl de smartphone van Sony met zijn €600 een van de duurste Androidtelefoons van het moment is.

De Xperia Z5 moet het vooral van zijn mooie waterdichte design hebben

Anders dan zijn twee broers, de Xperia Z5 Compact en de Xperia Z5 Premium, heeft de Xperia Z5 geen unieke plek in de markt gevonden. Hij neemt het op tegen een flinke groep ‘reguliere’ high-enders en moet het daarbij vooral van zijn mooie waterdichte design hebben. Als dat je ding is dan is de Xperia Z5 een prima keuze, maar zo niet dan is er ook geen uitgesproken reden om wel voor dit toestel te gaan. De Xperia Z5 is kortom vooral een toestel voor de fans van Sony’s Xperialijn en zal niet snel nieuwe markten aanboren voor Sony. En dat is nou net wat de fabrikant wél nodig heeft.

Sony Xperia Z5 design 
Sony Xperia Z5 design 

Misschien wel het beste alternatief voor de Xperia Z5 is de Samsung Galaxy S6. Die is mooi, snel en voorzien van een prima scherm en camera. Bovendien is hij goedkoper dan de Xperia Z5. Nadeel is wel dat het geheugen niet uit te breiden valt. Als je dat wel wilt, dan zou je ook eens kunnen kijken naar de HTC One M9 en LG G4. Of Sony’s eigen Xperia Z3+, die op verschillende vlakken wat minder scoort dan de Z5 maar ook zo’n €150 goedkoper is. Mocht Android niet zo je ding zijn, dan zijn de Apple iPhone 6s en Microsoft Lumia 950 goede alternatieven voor deze Xperia Z5, waarbij wel gezegd moet worden dat je voor die iPhone een stuk meer betaalt.

Sony Xperia Z5 design 
Sony Xperia Z5 design 
Sony Xperia Z5 design 

https://www.youtube.com/watch?v=fCCNL_Tngbo

Onze review score
Pluspunten
 • Premium en waterdicht ontwerp
 • Relatief goede batterij
 • Stereo speakers
Minpunten
 • Stabiliteit valt wat tegen
 • Optische beeldstabilisatie mist

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters