SPB Mobile Shell 3 voor Windows Mobile

SPB Mobile Shell is aangekomen bij versie 3. Toen SPB begon met het aanpassen van de interface van Windows Mobile, waren ze één van de eersten. Inmiddels zijn er verschillende (ook gratis) alternatieven beschikbaar. Is de nieuwe Mobile Shell goed genoeg om deze gratis applicaties te overtreffen?

SPB Mobile Shell is een applicatie voor Windows Mobile voor gebruikers die de standaard user interface van Windows zat zijn. Het neemt je today-scherm over en vanaf daar kan je een heleboel kanten op: je hebt toegang tot je programma’s, contacten, kalender, het weer, profielen, enzovoort. Het zorgt er dus voor dat je dingen die je waarschijnlijk vaak wil gebruiken onder handbereik zijn. Mochten er nog dingen zijn die niet standaard vanuit Mobile Shell te regelen zijn, dan kan je het zo aanpassen dat je er wel bij kan. Laten we er eens doorheen lopen….

SPB MS3 favorieten 2

 

SPB MS3 advanced launcher

 

SPB MS3 contact card

 

Functionaliteit

Mobile Shell neemt je Today screen over en het is dus ook het eerste dat je ziet als je je scherm aan zet. Je hebt hierbij de keuze tussen de lifestyle layout, welke je in de linker afbeelding hieronder kan zien, of de professional layout, te vinden in de middelste afbeelding. Je kan tussen deze twee switchen door van beneden naar boven over het scherm te schuiven met je vingers.

Bij beide zie je een paar dezelfde elementen terugkomen: een klok en aanduidingen voor nieuwe e-mail, sms of gemiste gesprekken. Bij de professionele layout is er nog een extra knop waarmee je snel van profiel kan wisselen. Boven in beeld zie je de ‘gewone’ statusbalk van Windows Mobile. Je kan kiezen of Mobile Shell de functie van de startknop overneemt of niet. Als je kiest om dat wel te doen, heeft het drukken op de Windows vlag hetzelfde effect als drukken op de Launcher knop.

Onderin beeld zit links de knop om naar de carrousel te gaan. Dit is een grappige gimmick waarmee je door de mogelijke schermen kan bladeren. Door met je vingers van links naar rechts of rechts naar links te vegen slinger je de carrousel rond, een tik op het scherm laat hem stoppen met draaien. Bij het bespreken van de interface komen we op elk scherm terug.

SPB MS3 lifestyle layout

 

SPB MS3 professional layout

 

SPB MS3 Caroussel

 

Interface

De interface van Mobile Shell is erg intuitief: de meeste dingen zitten op logische plekken en er zitten een paar overzichts-opties op als je even niet weet waar je het zoeken moet. Hieronder worden de schermen besproken die je vanuit de carrousel kan bereiken.

SPB MS3 Launcher

De launcher is op maar liefst drie manieren te bereiken: via de start knop, via de knop onderin het Today-scherm en via de carrousel. Bovenin zitten drie knoppen vast, waarmee je snel door al je programma’s kan bladeren, bij je instellingen kan komen of het taakbeheer op kan starten. Daaronder wijzigen de iconen steeds in de programma’s die je het laatst gebruikt hebt. Door naar beneden te scrollen kan je programma’s die je iets langer geleden benaderd hebt ook nog terugvinden. Als je al dat gespring niet handig vindt kan je ook programma’s vastzetten. Door op de knop rechtsonder in beeld te drukken, kom je bij de instellingen van deze pagina. Je kan dan de knoppen bovenin aanpassen en programma’s aan je favorieten toevoegen, waardoor ze ook boven in de launcher terecht komen.

SPB MS3 menu

Eén tikje verder in de carrousel vind je het SPB menu. Dit is de visie van SPB op het start menu. Er zijn een paar categorieën (Organizer, Internet en Multimedia) waar je programma’s terugvindt die je daar ook verwacht. Helaas zijn die categorieën verder niet aan te passen en kan je er geen eigen programma’s aan toevoegen. Gemiste kans wat ons betreft. Onder extra vind je handige snelkoppelingen die normaal wat verstopt zitten maar waar je wel vaak bij wil. Je kan hier bijvoorbeeld een soft reset doen, de achtergrondverlichting aanpassen of naar de communicatie manager gaan.

Nog een tikje verder kom je in je oproepen logboek. Hierin staat overzichtelijk weergegeven met welke mensen je contact gehad hebt. Er staan plaatjes bij je contacten als die bekend zijn en rode, gele of groene icoontjes geven in één oogopslag weer of je een gemist gesprek hebt, of iemand jou gebeld heeft of dat jij iemand gebeld hebt.

SPB MS3 contacten

Het volgende scherm bevat je favoriete contacten. Zoals je in de afbeelding links kan zien zijn er standaard twee rijen van drie contacten en daaronder enkele rijen met vier contacten. Je kan gemakkelijk contacten veranderen door lang op het scherm te drukken, er komt dan een pop-up waarin je kan instellen hoe groot dat contact weergegeven moet worden. Als je de standaard lay-out hier wat saai vindt kan je spelen met de grootte en plaatsing van je contacten, zoals op pagina 1 te zien is.

SPB MS3 dialer

Naast de favoriete contacten zit SPB Contacts. Hierin kan je met een soort T9 typen om de persoon te vinden die je wilt bellen. Dat werkt heel handig, maar als je gewoon een telefoonnummer wilt intikken heb je een probleem: zodra het niet lijkt op het telefoonnummer van een contact uit je lijst, krijg je een melding dat er geen contacten gevonden zijn en het enige dat je dan nog kan doen is je ingetypte cijfers/letters weer weg te halen met de backspace toets. Helaas verschijnen de cijfers niet in beeld, dus moet je net zo lang op backspace drukken tot de melding verdwijnt. Er blijkt dus geen dialer ingebouwd te zijn

SPB MS3 contact carousel

Nog een flitsend scherm is de contacten carrousel. Dit zit er leuk uit, zeker als je plaatjes bij je contacten hebt. Je ziet dan al die plaatjes aan je voorbij schieten als je naar links of rechts over het scherm veegt. Als je op het plaatje klikt krijg je hetzelfde scherm als bij de favoriete contacten. Hierin kan je kiezen of je die persoon een sms, mms of mail wil sturen of dat je hem thuis of mobiel wil bellen. De knop voor bellen naar het mobiele nummer is lekker groot, dus die is makkelijk weer te vinden. Op dit scherm missen we de adresgegevens van de contactpersoon. Die kan je pas bereiken als je op de knop rechtsonderin drukt en dan kiest voor ‘open contact’. Door op die knop rechtsonderin te drukken krijg je ook een boel opties om de gegevens aan te passen.

SPB MS3 weather

Bijna aan het eind van de carrousel zit het weer-scherm. Hierin is groot het weer van de dag te zien met daaronder de minimum en maximum temperatuur. Dit pictogram en deze temperaturen zijn ook te zien in de professionele en lifestyle layout, zodat je snel een idee krijgt van het weer van vandaag. Het is wel jammer dat dit scherm niet vervangen wordt door SPB Weather als je die ook geïnstalleerd hebt staan. Op het weer-scherm is alles veel uitgebreider dan bij je homescreen. Bij het weer van vandaag zijn de icoontjes voor het weer en de temperatuur van nacht, ochtend, dag en avond te zien. Het onderste deel van het scherm laat het weer van de komende paar dagen zien. Afhankelijk van je resolutie zijn dit 2, 3 of 4 dagen.

Over het volgende scherm is niet zoveel spannends te vertellen, hoewel dit wel een handig scherm is. Hier vind je namelijk de kalender, met alle afspraken van vandaag en de komende paar dagen onder elkaar. De dagen zijn duidelijk van elkaar gescheiden door een balk met de dag en datum. Onderin beeld zit een knop waarmee je de dagen van de komende twee weken snel kan zien.

SPB MS3 world time

Als alleen de huidige tijd op jouw deel van de wereld niet genoeg is, zit je goed in het volgende scherm. Hier vind je naast de lokale tijd namelijk nog twee balken waarin je tijden kan laten weergeven van twee andere plaatsen op de wereld. Onder in beeld zit een grote balk met het eerstvolgende alarm. Als je daar op klikt ga je naar de standaard Windows alarm-instellingen. Wat ons betreft een gemiste kans: we hadden liever iets gezien dat lijkt op G-Alarm, waarbij wat meer vinger-vriendelijk het alarm in te stellen is. Nu moet je alsnog met je stylus in de weer.

SPB MS3 sound

In het laatste scherm is te zien dat het wel vinger-vriendelijk kan. Hier kan je heel makkelijk het volume van het hele systeem en je beltoon wijzigen. Ook zitten er grote knoppen voor het wijzigen van de beltoon

Aanpassen van de layout

Zoals hierboven te zien is, is er al veel te bereiken vanuit de standaard lay-out, eventueel geholpen door de carrousel. Hoewel alles heel logisch in elkaar zit en je vaak op meerdere manieren bij een bepaald programma of bepaalde instelling kan komen, ziet het er allemaal wel erg zakelijk uit. Het enige dat je in al die schermen kan veranderen is de kleur.

Een uitzondering hierop is de lifestyle lay-out. Dit is duidelijk gericht op mensen die graag zelf bepalen wat ze waar weer kunnen vinden. Het bestaat eigenlijk uit drie bureaubladen naast elkaar, waar je door te swipen van bureaublad kan wisselen. Om te beginnen kan je de achtergrond veranderen. Hier is een leuke feature te vinden: de achtergrond schuift een beetje op als je een scherm naar links of rechts gaat. Je hebt dus niet drie hele verschillende achtergronden, maar het lijkt net of je zo’n 20 graden naar links of rechts draait op dezelfde achtergrond. Dit bureaublad lijkt heel erg op het bureaublad van Android, zeker doordat er standaard een grote analoge klok op het middelste bureaublad staat.

SPB MS3 lifestyle

Naast het veranderen van de achtergrond kan je alledrie de bureaubladen naar eigen wens indelen. Je kan er snelkoppelingen naar programma’s of instellingen, een analoge of digitale klok en/of een mediaspeler inzetten. Bij bijna al deze items kan je weer kiezen waar je ze wilt hebben staan en hoe groot ze moeten zijn. Naast deze standaard items is het ook mogelijk om widgets toe te voegen, waarmee de functionaliteit nog verder uit te breiden is. Op het moment zijn er nog niet zoveel widgets beschikbaar, maar die zullen in de toekomst vast komen. Check het filmpje aan het eind van deze review om nog enkele dingen te zien die niet in deze review genoemd zijn.

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters