Spb TV voor Symbian

Relaxed op een terrasje, drankje, hapje en zonnetje erbij, wat wil je nog meer? TV kijken natuurlijk, moeten ze bij Spb software gedacht hebben. Ze komen namelijk met een Symbian-applicatie, waarmee je overal, waar een internetverbinding tot je beschikking staat, je draagbare telefoon in een ‘TV’ verandert.

Tegenwoordig worden huishoudens waar nog een zwarte doos op de kast staat, als ouderwets beschouwd. Er zijn maar weinig families die zonder een helder en flinterdun flatscreen door het leven gaan. Ook internet lijkt steeds meer een primaire levensbehoefte te worden, de wereld bevindt zich kort samengevat op het ‘World Wide Web’, naar buiten gaan hoeft dus niet meer.

Spb software zag dollartekens op het scherm verschijnen toen ze de ‘power-knop’ van hun enorme 108-inch lcd tv-scherm aanzetten. Verwonderlijk was hun gedachte hierbij niet, er is markt voor nog grotere televisietoestellen, maar ze wilden de tv juist kleiner maken, om precies te zijn: portable.

Het Spb-team ging aan de slag en knutselde de applicatie Spb TV (wat een originele naam!), in elkaar. Wij van All About Phones zagen hier wel markt voor, aangezien wij ook elke avond voor de tv te vinden zijn en we sloegen spontaan aan het testen.

Het eerste wat Spb software wist te vertellen over hun nieuwe software, was dat deze over een geweldige GUI (Graphical User Interface) zou beschikken. Helaas viel dit wat tegen. Onderaan een schermpje met een ‘play-knop’, waar een preview van het tv-programma wordt getoond, vind je een korte tv-gids en een ‘scroll-balk’ waar icoontjes van de zenders te vinden zijn. De tv-gids is op zich handig, helaas ontbreekt bij driekwart van de kanalen de tekst, die toch behoorlijk belangrijk is. Je kunt dit vergelijken met een omroep, die één uur lang een zwart vierkant toont in plaats van enige inhoudelijke programma’s. Dan hebben we ook nog de irritante ‘scroll-balk’, die alleen maar afbraak doet aan de gehele GUI. Het duurt uren om van het programma aan het begin van de lijst te scrollen naar de zender aan het eind. Mocht je elke dag te voet naar Hongkong lopen, dan is dit natuurlijk geen probleem. Een slimmerik zal misschien opmerken dat je ook een hoop ‘channels’ eruit kan smijten bij opties, maar wat nu als je ze allemaal in de lijst wil houden? Dan ben je gedoemd om elke keer weer, die bizar lange tocht te maken langs de meest onnozele kanalen.

spb Tv full menu

 

spb tv full2

 

spb tv3 full

 

Nu we toch bezig zijn, kunnen we gelijk wel beginnen over het beperkte kanaalaanbod. We stellen voor het gemak vast dat we bij ‘All About Phoners’, geen Chinees, Russisch, Spaans, Italiaans of welke taal dan ook, buiten Nederlands en Engels, spreken. De Engelse tv kunnen we ook al schrappen, aangezien het ‘Game-kanaal’ alles behalve ‘Games’ toont en muziekprogramma’s geen introductie nodig hebben. Waarschijnlijk houd je ook niet van de humor van ComedyTV (“Wat is het verschil tussen een rose beef en flu? Rose beef kan wel flu hebben, maar flu geen rose beef!”). Onder het lijstje Nederlandse zenders staat een regionale omroep, die voor niet-inwoners van Gelderland weinig interessants biedt. Dan hebben we ook nog een kanaal dat 24 uur nieuws toont, zelfs de grootste nieuwsfanaat kan hier niet zo lang naar kijken, maar voor even kan het vermakelijk zijn. Gelukkig kun je, voor de afwisseling ook 24 uur politiek kijken (dit kanaal zal waarschijnlijk alleen gebruikt worden door onze ‘lieve premier’). Dan blijven er helaas nog maar drie kanalen over. Op sterren.nl kun je 24 uur naar je favoriete Nederlandse muziek luisteren. Mocht je dit haten dan kun je terecht bij Consumenten TV, waarschijnlijk het meest geschikt voor de doorsnee ‘All About Phones-bezoeker’. Als je niet van nieuws, politiek, binnenlandse sterretjes of consumeren houdt dan kun je ook nog terecht bij onze persoonlijke favoriet. Deze biedt je een 24-uurs ‘grijsscherm evaring’, wellicht leuk voor als je zat bent?

spb Tv main

 

spb tv main2

 

spb tv guide

 

Nadat we zo negatief geweest zijn, zou je haast vergeten dat tv-kijken ook leuk kan zijn.
En dat is het, ook mobiel, het beeld en geluid zijn namelijk dik in orde. Haperingen zijn er nauwelijks, het beeld is mooi helder op je HD-schermpje en het geluid geeft je bijna een betere ervaring dan de speakers van je ‘thuis-televisie’ (mocht je geen bioscoop op zolder hebben).

spb TV mainscreen

 

Met een klik op het scherm switch je vervolgens naar een ander kanaal, dat je kunt uitzoeken door naar de heldere previewtjes te kijken, die om de zoveel tijd veranderen. De doorschijnende knoppen, die je tijdens het tv-kijken kunt oproepen, zijn helaas wat minder helder, maar dat is klagen over een vlekje op een zeil van honderd meter.

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters