T-Mobile G1

Het telecomjaar 2008 wordt gekenmerkt door twee grote hypes. De eerste is duidelijk de Apple iPhone 3G, waarvoor mensen al dagen van tevoren voor de winkels bivakkeerden. De tweede grote hype van het jaar 2008 op telecomgebied is duidelijk het Google Android-platform, met natuurlijk het toestel dat daarbij hoort.

Dit toestel is tevens het toestel waar we het vandaag over gaan hebben. Hoewel het toestel gemaakt is door HTC, wordt het meestal aangeduid als de T-Mobile G1, vanwege het monopolie dat T-Mobile op het toestel heeft. Waarschijnlijk zal het toestel later dit jaar onder de naam HTC G1 ook voor andere providers beschikbaar komen.

De eerste levenstekenen van de T-Mobile G1 zagen we begin april 2008, toen bekend werd dat HTC een toestel gebaseerd op het Android-platform ging uitbrengen. Het toestel stond toen bekend onder de codenaam HTC “Dream” en dat is nog wel even zo gebleven. Android hadden we toen al gezien op het Mobile World Congress 2008, waar het door Google tentoongesteld werd. Er is nog even verwarring geweest tussen de HTC Dream en de HTC Black Stone, die we later als HTC Touch HD zagen. De HTC Dream was dus nog niet aangekondigd en het bleef nog even stil rondom het toestel. Een klein lichtpuntje kwam op 1 september 2008, toen er een foto van de Dream uitlekte. Specificaties waren er toen nog steeds niet en ook releasedata werden nog angstvallig stilgehouden. Een kleine maand later, op 23 september 2008, was het dan eindelijk zover. De HTC Dream werd aangekondigd en het eerste Android-toestel was geboren. Het toestel zou verder door het leven gaan als HTC G1 of T-Mobile G1. Ook de bijnaam Google Phone wordt vaak gebruikt voor het toestel.

De G1 zou een revolutionair webtoestel zijn, met eindeloze mogelijkheden online. Natuurlijk zou Google van top tot teen in het toestel geïntegreerd worden, wat te verwachten was met een besturingssysteem van het bedrijf. Youtube, Google Street View, Google Maps, Gmail en Google’s zoekmachine zouden tot diep in het besturingssysteem doordringen en na koppeling van een Google-account zouden alle gegevens meteen gesynchroniseerd worden. In Amerika en Engeland zijn de toestellen inmiddels al als warme broodjes over de toonbank gegaan en we verwachten dan ook dat het toestel ook in Nederland erg populair zal zijn. Hoewel de T-Mobile G1 hier nog niet te koop is, onderzoeken wij alvast of het toestel de hype echt waard is.

T-Mobile G1

 

Algemene gegevens
Merk HTC/T-Mobile/Google
Type G1
Telefoon model Swiffel
Besturingssysteem Android
Scherm 3.2″
WVGA, 380×480
65.000 kleuren
Processor en Geheugen
Processor MSM7200A 400 MHz
Geheugenkaart Type Secure Digital Micro, Secure Digital Micro High Capacity
Intern geheugen 256mb
Kleur
Kleuren Zwart
Energie
Gesprekstijd 10u
Stand-by tijd 833u
Accu HTC 311
Verbindingen
Verbindingstypes Gsm/gprs
Umts/hsdpa
Bluetooth 2.0
Wifi 802.11 b/g
Upnp (universal plug ’n play)
(A-)gps
Usb 2.0
Multimedia
Camera 3.15MP
Video 640×480 pixels, 30 fps
Radio FM-radio met rds, Visual Radio, internetradio
Audio Mp3, Aac, eaac , wma, podcasts
Videospeler mp4, 3gp

De T-Mobile G1 komt in een typisch HTC-doosje. Eerst is er een kartonnen omslag, waaronder een egaal zwarte doos zit verborgen. Na de flap van deze doos geopend te hebben, zien we het toestel meteen liggen in een zwart bedje van schuimrubber. Na dit bedje opgetild te hebben komen we uit op een laag met de nodige paperassen en ontdekken we dat er een vierkant doosje onder het schuimrubber geplakt zit. In dit doosje zitten alle accessoires die met de G1 meegeleverd zijn. Dit zijn allereerst de standaard dingen, namelijk een datakabel, headset en lader. Naast deze standaard dingen komt de G1 ook nog met een simpel hoesje en een 2GB MicroSD-kaartje meegeleverd. Al met al een nette inhoud, dus.

De T-Mobile G1 is geen designtoestel en dat is ook duidelijk op het internet te merken. Bij de meeste sites komen erg veel reacties als “Wat is die lelijk zeg!” of “De functionaliteit mag dan misschien goed zijn, hij ziet er absoluut niet uit”. Eerlijk gezegd is dat ook wat wij dachten toen we de officiële persfoto’s zagen. Nu hebben we het toestel in onze handen en is onze mening wel enigszins positief bijgesteld, hoewel de Android-smartphone ook wat ons betreft zeker niet echt mooi is. Ook is het een minpuntje dat het toestel redelijk groot en zwaar is, hoewel dat zeker begrijpelijk is met het 3,2-inch scherm en QWERTY-toetsenbord. Buiten het uiterlijk van het toestel en hoe het aanvoelt, willen wij natuurlijk ook weten hoe het in elkaar zit. We bekeken de T-Mobile G1 dan ook van alle kanten.

T-Mobile G1

 

We beginnen met de voorkant en zien daar natuurlijk allereerst het grote beeldscherm met een doorsnede van 3,2 inch. Daaronder zien we een kleine gleuf in het toestel, waar een toetsje met het woord “menu” erop tegenaan is geplaatst. Onder deze gleuf vinden we nog een vijftal toetsjes, die allemaal rond zijn en in een rechte lijn staan. Wat verder opvalt is dat het gedeelte van het toestel met de toetsjes een beetje schuin staat ten opzichte van het scherm. Boven het scherm vinden we zoals altijd een speakertje waarmee gesprekken gevoerd kunnen worden. Terwijl we het toestel naar de zijkant open schuiven, valt ons op dat het deel met het toetsenbordje niet beweegt. Daarnaast is het erg opvallend dat het scherm niet recht naar de zijkant beweegt, maar met een klein boogje naar boven.

T-Mobile G1

 

Wanneer we het toestel helemaal opengeschoven hebben, ziet het geheel er wat apart uit. We zien het scherm, dat op dezelfde hoogte ligt als het navigatietoetsenbordje. Dit scherm ligt echter wel een beetje naast het navigatietoetsenbord en op de plaats waar het scherm eerst zat, boven het navigatietoetsenbord, is een QWERTY-toetsenbordje verschenen, dat wat dieper ligt dan het navigatietoetsenbord en het scherm.

T-Mobile G1

 

De achterkant van het toestel is bijna geheel egaal, met uitzondering van een stukje glanzend plastic met daaronder wat gaatjes en de tekst “with Google™”. In het glanzende plastic gedeelte is de cameralens verborgen, de ronde gaatjes daaronder herbergen de speaker. Wat ook opvalt, is dat de achterkant aan de onderkant ook een lichte knik heeft. Na het toestel opengeschoven te hebben, komen we erachter dat er in de achterkant van het scherm een ronde gleuf zit, waar het toestel mee open- en dichtschuift.

T-Mobile G1

 

We pakken de rechterkant van het toestel erbij en het eerste dat opvalt is weer de knik die in het toestel zit. Verder wordt de rechterkant gekenmerkt door een glanzend zwarte band die de voor- en achterkant scheidt. Deze band zit trouwens om de gehele zijkant. Het laatste opvallende puntje aan de zijkant is de cameratoets. Deze is ongeveer ter hoogte van de kromming in het toestel geplaatst.

T-Mobile G1

 

Aan de linkerkant zien we allereerst de bekende knik en de glanzende band. Daarnaast zien we helemaal bovenaan de volumetoets. De linkerkant biedt ook nog plaats aan het geheugenkaartslot, hoewel dat op het eerste gezicht niet opvalt. Het enige dat te zien is, is een klein spleetje in de matzwarte zijkant. Het geheugenkaartslot is open te maken door een lipje los te trekken dat net om het hoekje verscholen zit. Het geheugenkaartslot is alleen te bereiken als het toestel opengeschoven is, omdat dit lipje anders door het scherm bedekt wordt.

T-Mobile G1

 

De bovenkant van het toestel is op het eerste gezicht helemaal leeg, hoewel dit niet helemaal waar is. De glanzende band is op één stukje mat en dat is het stukje waaraan de batterijklep opengetrokken kan worden. Ook hiervoor moet het scherm weggeschoven worden. Helaas is het erg lastig om de batterijklep open te maken en wij hebben de eerste keer dan ook een hele tijd aan het klepje gemorreld voordat het eindelijk lukte.

T-Mobile G1

 

De laatste zijde van het toestel, de onderkant, ziet er erg leuk uit. Voor de verandering is de glanzende band onderbroken door een groot vierkant, dat op het eerste gezicht alleen maar voor de sier aanwezig is. Als we even goed kijken zien we echter een klein kuiltje ernaast zitten en beseffen we dat het een klepje is. Vanuit dit kuiltje kan het klepje omhoog gewipt worden, waarna een mini-usb-poort tevoorschijn komt. Deze is erg mooi en onopvallend weggewerkt door HTC.

T-Mobile G1

 

De T-Mobile G1 is dan wel niet zo mooi, zoals we hierboven beschreven, toch heeft HTC erg goed op de details gelet. Vooral de perfect afgedekte communicatiepoorten zijn een ware prestatie van HTC. Wat we wel merken is dat het toestel weleens de neiging heeft om wat te kraken en dat het scherm niet echt heel vast zit als het opengeschoven is. De bouwkwaliteit van het toestel is wat ons betreft dan ook niet meer dan voldoende.

Het scherm van de T-Mobile G1 is, net als dat van de iPhone, een capacitief touchscreen. Dat wil zeggen dat het scherm niet op druk reageert, maar op de spanningsverschillen die een aanraking met de vinger met zich meebrengen. Dit heeft veel voordelen, bijvoorbeeld dat het scherm gevoeliger is en minder snel kapot gaat. Een nadeel is dat het scherm niet te bedienen is met een stylus of met je nagel, maar gelukkig is de Android-interface helemaal “vingervriendelijk”. Het scherm heeft een doorsnede van 3,2 inch en is in staat om 65.536 verschillende kleuren weer te geven. De resolutie van het scherm is 320 bij 480 pixels, waardoor het scherm in staat is om lekker veel informatie weer te geven. Over de kwaliteit van het scherm zijn we erg tevreden. Het scherm is helder en de contrasten en kleurweergave zijn prima. Het enige minpuntje is dat het scherm onder direct zonlicht niet heel goed leesbaar is.

T-Mobile G1

 

Het toetsenbord van de G1 bestaat eigenlijk uit twee delen. Het eerste deel is het navigatietoetsenbord dat onder het scherm is geplaatst. Ten tweede is er het QWERTY-toetsenbord dat onder het scherm verborgen zit en daardoor alleen in opengeschoven modus bruikbaar is. Het navigatietoetsenbord is opgebouwd uit vier ronde toetsjes, één trackballetje en één grote langwerpige menutoets. De menutoets zit helemaal tegen het deel met het scherm aan en is erg prettig in gebruik. Onder de menutoets zit het trackballetje met aan beide kanten twee gewone toetsjes. Het trackballetje is eveneens erg prettig in gebruik en komt vooral in de browser erg van pas. De vier toetsjes die hieromheen geplaatst zijn betreffen een beltoets, een ophangtoets, een hometoets en een terugtoets. Dat deze allemaal op één hoogte zitten is een beetje wennen, maar het werkt verder prima. Het QWERTY-toetsenbord heeft ongeveer dezelfde indeling als een gewoon pc-toetsenbord. Het toetsenbordje bevat echter maar heel weinig aparte toetsen voor leestekens. De leestekens die niet op deze toetsen aanwezig zijn, kunnen getypt worden door ‘alt’ in te drukken en dan de juiste letter in te drukken. Verder is de indeling van de backspace-, enter- en shifttoetsen iets veranderd, zijn er geen controlltoetsen aanwezig en zijn de Windowstoetsen vervangen door een browser-snelkoppelingentoets. Als extraatje is er nog een tweede menutoets aan het QWERTY-toetsenbord toegevoegd, die precies dezelfde functionaliteit heeft als de menutoets in het navigatietoetsenbord. Het QWERTY-toetsenbord typt prettig, behalve dat het omhoogstaande navigatietoetsenbord wat in de weg zit. Daarnaast is dezelfde soort toetsjes gebruikt als in de TyTN-toestellen en de Touch Pro en wij vragen ons dus af of deze toetsjes na een aantal maanden gebruik nog goed functioneren.

T-Mobile G1

 

De T-Mobile G1 is de eerste telefoon ooit die draait op Google’s Android-besturingssysteem en dat brengt natuurlijk ook een heel nieuwe interface met zich mee. Hoewel een besturingssysteem niet alleen uit een interface bestaat, is dit wel één van de factoren waarbij het besturingssysteem valt of staat. We zullen hier dan ook wat uitgebreider op de interface van de T-Mobile G1 in gaan.

De Android-interface werkt met drie verschillende stand-by schermen, waartussen gewisseld kan worden door ze als het ware verder te slepen. De stand-by schermen zijn helemaal door de gebruiker zelf in te vullen. Er zijn drie verschillende widgets beschikbaar, namelijk een klok, een Google zoekbalkje en een fotoframe. Daarnaast zijn er snelkoppelingen naar bladwijzers, contacten en mappen op de stand-by schermen te plaatsen en is het mogelijk om veelgebruikte menu-items op het stand-by scherm te plaatsen. De hele interface is zowel in horizontale als in verticale modus te gebruiken en ook de stand-by schermen kunnen dus gedraaid worden. Helaas kan alleen gedraaid worden tussen deze twee modi door het toestel in- en uit te schuiven en is er geen autorotate aanwezig.

T-Mobile G1

 

T-Mobile G1

 

T-Mobile G1

 

T-Mobile G1

 

T-Mobile G1

 

T-Mobile G1

 

Onderdelen aan een van de stand-by schermen toevoegen is heel makkelijk en gebeurt door je vinger ongeveer vijf seconden op de gewenste plaats te plaatsen. Hierdoor zal er een pop-up komen waarmee items toegevoegd kunnen worden. Er zijn drie categorieën, welteverstaan applicatie, snelkoppeling en widget. Ook is er in dit pop-up menuutje de mogelijkheid om de achtergrond te veranderen. Een andere manier om dingen te veranderen en toe te voegen, is om de menutoets in te drukken, waarna er onderaan een pop-up zal komen waar verschillende snelkoppelingen in staan.

T-Mobile G1

 

T-Mobile G1

 

T-Mobile G1

 

Als items op het stand-by scherm staan, maar je bent nog niet helemaal tevreden over de plaats waar ze staan, is het mogelijk om ze te verplaatsen door ze even ingedrukt te houden en dan te verslepen. Op deze manier is het ook mogelijk om rechtstreeks uit het menu snelkoppelingen te maken door de programma’s naar het stand-by scherm te slepen. Het verwijderen van items op het stand-by scherm gaat op dezelfde manier. Als een item ingedrukt gehouden wordt, verandert het menubalkje in een prullenbakje, waar de overbodige items in gesleept kunnen worden.

Naast het stand-by scherm heeft de T-Mobile G1 natuurlijk ook nog een gewoon menu. Dit is op te roepen door het grijze rechthoekje onderaan het scherm aan te tikken of omhoog te slepen. Het menu is niets meer dan een lijst met alle applicaties en telefoonfuncties die op het toestel aanwezig zijn, waardoor het wat onoverzichtelijk wordt als er veel applicaties geïnstalleerd zijn. Het is dan ook raadzaam om veel snelkoppelingen aan het stand-by scherm toe te voegen. Scrollen door het menu gaat op de manier die we van de iPhone gewend zijn, dus door een stukje menu als het ware mee te slepen naar boven of naar onderen. Alle menu’s binnen programma’s zijn, tenzij dit in het programma aangepast is, lijsten die door te scrollen zijn op dezelfde manier als in het menu. Sommige lijsten werken met sublijsten, die uitklappen als erop geklikt wordt.

T-Mobile G1

 

T-Mobile G1

 

T-Mobile G1

 

T-Mobile G1

 

Een belangrijke smartphonefunctionaliteit die we missen in Android is het multitasken. Programma’s blijven wel op de achtergrond draaien totdat het toestel wordt afgesloten, maar er is geen taakmanager of iets dergelijks waar alle open programma’s beheerd kunnen worden. Dit is dus net als bij de Apple iPhone een punt dat het besturingssyteem nog mist. Iets wat wel verbeterd is ten opzichte van de Apple iPhone, is dat belangrijke gebeurtenissen in programma’s en andere belangrijke dingen gemeld worden via een zogenaamd “notificatie menu”. Als er bijvoorbeeld een chatprogramma op de achtergrond draait en je ontvangt een nieuw bericht, zul je dit in tegenstelling tot bij de iPhone wel meteen te horen krijgen. Het notificatiemenu is te benaderen door de statusbalk bovenaan naar beneden te schuiven of door in de pop-up, die op te roepen is met de menutoets, op “notifications” te klikken.

T-Mobile G1

 

T-Mobile G1

 

De menutoets roept, zoals hierboven al even besproken, in elke applicatie het applicatiemenu op. Dit menu is bijna altijd in de vorm van een pop-up onderaan het scherm, maar de indeling van die pop-up verschilt per applicatie. In de screenshots hieronder zijn een aantal voorbeelden te vinden.

T-Mobile G1

 

T-Mobile G1

 

T-Mobile G1

 

De T-Mobile G1 is een echte webtelefoon en dat is ook meteen te merken. Ten eerste heeft het toestel een QWERTY-toetsenbord, trackballetje en 3,2-inch touchscreen die het surfen extra makkelijk maken. Daarnaast is Google overal in de interface te vinden, zoals met een Google widget op het stand-by scherm en Youtube, Google Maps, Gmail en IM (voor Google Talk) voorgeïnstalleerd op het toestel. Als neusje van de zalm kan het toestel direct aan een Google Account gekoppeld worden, waarna contactpersonen, agenda-items enzovoorts direct gesynchroniseerd worden. Ook wordt na het koppelen van een Google account meteen de Gmail-applicatie ingesteld waardoor e-mailtjes direct op je G1 binnen komen.

De browser van de T-Mobile G1 is erg netjes te noemen. De pagina’s worden goed geladen en alle content wordt prima weergegeven. Een nadeel is dat de browser geen flash ondersteunt. Flash-filmpjes of andere flash-onderdelen in websites worden dan ook niet weergegeven door het toestel. Het tweede kritiekpuntje dat we op de browser hebben is dat er geen autorotate aanwezig is, ondanks dat het toestel wel een accellerometer ingebouwd heeft. Ook een onscreen toetsenbordje is niet aanwezig, dus om te typen moet het toestel ook echt opengeschoven worden. Dit zal trouwens in de toekomst wel verholpen worden met een software-update. Verder is de browser erg gebruiksvriendelijk en werkt scrollen verschrikkelijk goed. Er kan gescrolld worden op de iPhone-manier, of door met het trackballetje naar de gewenste kant te rollen. Ook links kunnen aangeklikt worden met het trackballetje, maar gewoon met de vinger aantikken is natuurlijk ook mogelijk. De browser is in staat om acht verschillende tabbladen tegelijk open te hebben, waartussen geswitcht kan worden door eerst op de menutoets te drukken en dan op het “window”-knopje in de verschenen pop-up te klikken. In dit menu zit tevens een “search”-knop, waarmee direct via Google gezocht kan worden. Handmatig naar google.nl surfen is dus niet meer nodig.

T-Mobile G1

 

T-Mobile G1

 

T-Mobile G1

 

T-Mobile G1

 

T-Mobile G1

 

T-Mobile G1

 

De Acid3-test doorloopt de browser glansrijk. Hoewel niet de volle 100 punten worden gehaald, zit het toestel rond de 72 punten, een aantal dat erg hoog te noemen is. Zelfs hoger dan Firefox 3.0.5 op onze PC, die op 70 punten bleef hangen. De Acid2-test ging wat minder goed, hoewel ook deze voor een telefoon prima doorlopen is.

T-Mobile G1

 

T-Mobile G1

 

Naast browsen is de T-Mobile G1 ook een prima apparaat om mee te e-mailen. Het QWERTY-toetsenbordje zorgt dat het typen van berichten erg makkelijk en snel gaat, waardoor een e-mailtje zo verstuurd is. Ook het opzetten van een mailaccount is erg makkelijk en als je in bezit bent van een Gmail-account wordt deze zelfs automatisch gekoppeld als je de eerste keer dat je het toestel opstart je gebruikersnaam en wachtwoord ingeeft. Als er een e-mailtje binnenkomt, geeft het toestel naar wens een notificatie. Dit is in te stellen in de e-mail applicatie en er kan gekozen worden voor alleen maar een berichtje in het notificatiemenu, al dan niet begeleid door een geluidje en een trilling.

T-Mobile G1

 

T-Mobile G1

 

T-Mobile G1

 

T-Mobile G1

 

Ook voor een beetje online ontspanning zit je goed bij de G1. Het toestel heeft standaard een Youtube-applicatie geïnstalleerd en ook IM messenger is ingebouwd. Helaas is dit de standaardversie, die alleen maar Google Talk ondersteunt. Voor Windows Live Messenger, AIM, Yahoo Messenger of een andere chatdienst zal de plusversie van de applicatie gedownload moeten worden, waar helaas voor betaald moet worden. Over de Youtube-applicatie zijn we wel heel erg te spreken. Deze heeft een mooie vormgeving en werkt lekker. Jammer is wel dat hier niet ingelogd kan worden op een Youtube-account, je eigen video’s beheren is daardoor onmogelijk. Het plaatsen van een reactie behoort ook niet tot de mogelijkheden. Het is wel mogelijk om een video als favoriet te markeren, maar deze favorieten zullen alleen in je toestel opgeslagen worden.

T-Mobile G1

 

T-Mobile G1

 

T-Mobile G1

 

T-Mobile G1

 

T-Mobile G1

 

T-Mobile G1

 

De T-Mobile G1 is net als die andere touchscreentelefoon voorzien van een programma waarmee direct allerlei applicaties gedownload kunnen worden. Google heeft het programma Android Market genoemd en het staat standaard geïnstalleerd op de G1. Een groot verschil met de iPhone is dat programma’s daar alleen maar via de App Store op het toestel gezet kunnen worden, op de G1 is het ook mogelijk om programma’s van buitenaf te installeren.

De Android Market staat gewoon als programma in het menu en na het tikken op het goede icoontje komen we in het hoofdscherm van de applicatie. Hier zijn bovenaan een aantal programma’s direct te vinden om ze speciaal onder de aandacht te brengen. De rest van de programma’s is te vinden door een zoekterm in te vullen of door in een categorie te bladeren. Er zijn twee hoofdcategorieën, namelijk “Applications” en “Games”, die beide onderverdeeld zijn in een aantal subcategorieën. Alle applicaties of alle spelletjes tegelijk bekijken is ook mogelijk, door op “All applications” of “All games” te klikken in plaats van op een subcategorie.

T-Mobile G1

 

T-Mobile G1

 

Na op een subcategorie geklikt te hebben, komen we in een schermpje met alle programma’s die tot deze subcategorie behoren. Deze kunnen op populariteit of op datum gesorteerd worden en worden weergegeven in een lijst met het icoontje, de naam en de beoordeling. Als we een applicatie gevonden hebben die ons wel interessant lijkt, kunnen we op het icoontje klikken, waarna we in een speciaal schermpje komen. In dit schermpje staat allereerst wat informatie over de applicatie, daaronder vinden we reacties op de applicatie en daaronder staat een snelkoppeling om de ontwikkelaar te e-mailen. Onderaan de pagina staat een knopje waarmee de applicatie direct geïnstalleerd kan worden en als we daarop klikken wordt de applicatie op de achtergrond gedownload en geïnstalleerd.

T-Mobile G1

 

T-Mobile G1

 

De Android Market heeft al flink wat applicaties, hoewel het aantal niets is vergeleken bij de App Store van Apple. Ook is de software wat minder uitgebreid, maar toch vinden we het erg goed dat Google een dergelijke winkel wel geïnstalleerd heeft. De Android Market is over het algemeen erg makkelijk in gebruik, omdat er geen pc nodig is om nieuwe applicaties te downloaden en het downloaden dus meteen kan plaatsvinden zodra je een applicatie nodig hebt.

De T-Mobile G1 heeft een kalenderfunctie die redelijk standaard is. De weergave is echter prachtig en een groot voordeel is dat de agenda live gesynchroniseerd wordt met je Google-account, mocht je die hebben. De agenda heeft een weergave met een overzicht van alle afspraken, die we niet vaak terug zien in telefoons. Daarnaast zijn de standaard “week”, “maand” en “dag” modi te gebruiken op de G1, die grafisch erg mooi zijn. In de maandweergave wordt er bij elke dag een balkje weergegeven waarin met groen aangegeven wordt welk moment van de dag er afspraken zijn, als die er überhaupt zijn. De week- en dagweergave zijn niet zo bijzonder, behalve dat er meteen een klein beetje informatie over de afspraak wordt weergeven in de vorm van een pop-up als we het betreffende tijdstip selecteren, wat een erg mooie vondst is.

T-Mobile G1

 

T-Mobile G1

 

T-Mobile G1

 

T-Mobile G1

 

T-Mobile G1

 

De organizer van de G1 omvat standaard nog een rekenmachine en een wekkerfunctie. De rekenmachine is mooi vormgegeven en bevat naast alle standaardbewerkingen ook nog een geavanceerd toetsenbord, waar bijvoorbeeld een sinus-, π- en wortel-knop op zitten. De wekker functie is ook grafisch erg mooi, maar biedt qua functionaliteit niet zoveel meer dan de gemiddelde java-telefoon. Er kunnen verschillende wekkers aangezet worden en deze kunnen één keer, elke dag of op bepaalde dagen herhaald worden. Bovenin het overzicht met alarmen is een klok te vinden, die door er op te tikken van lay-out veranderd kan worden. Zo is er een digitale klok, een standaard analoge klok, een gekleurde analoge klok en een analoge klok met de Android Robot in het midden, die met zijn armen de tijd aanwijst. Naast de drie applicaties die we net besproken hebben, zijn er via de Android Market nog veel meer organizerapplicaties te downloaden.

T-Mobile G1

 

T-Mobile G1

 

T-Mobile G1

 

T-Mobile G1

 

Hoewel de T-Mobile G1 geen turn-by-turn navigatie biedt, heeft het toestel door middel van Google maps wel de mogelijkheid om te navigeren. Daarnaast is de kans dat er een turn-by-turn navigatieprogramma voor Android komt zeker niet uitgesloten, maar dat is nu dus nog niet het geval.

Google Maps is in staat routes te berekenen en te volgen, maar geeft niet duidelijk de stappen aan waardoor gebruik in de auto zonder bijrijder erg lastig wordt. Wel is de applicatie erg handig als je te voet of op de fiets verdwaald bent, mede door de ingebouwde GPS-plaatsbepaling. Als er geen GPS-signaal aanwezig is, is het tevens mogelijk om je plaats te bepalen, maar dit is wel wat minder nauwkeurig doordat het met de positie van GSM-masten werkt. Plaatsbepaling met Google Maps in combinatie met de T-Mobile G1 is erg makkelijk, het enige dat je hoeft te doen is de menutoets indrukken en dan op “My Location” tikken.

T-Mobile G1

 

T-Mobile G1

 

Een erg leuke functie die in de G1 is ingebouwd en die we nog niet zo veel hebben gezien op telefoons is Google Street View. Hiervoor moet in Google Maps de kaartmodus op “Street View” gezet worden, waarna beschikbare straten een blauw lijntje krijgen. Door ergens op zo’n blauw lijntje te tikken, komt er een ballonnetje waaruit Street View geopend kan worden. In Street View is het mogelijk om een straat te bekijken aan de hand van een 360-graden panoramafoto. Hier kan doorheen gescrold worden door met je vinger over het scherm te vegen of door met het trackballetje de juiste richting op te bewegen. Aangrenzende wegen worden als link aangegeven in de panoramafoto, waardoor je als het ware door een staat kan lopen. De Street View functie is erg leuk, maar helaas zijn er nog maar heel weinig straten beschikbaar. Alleen grote steden in Amerika zijn door Google geïndexeerd, zelfs steden als Londen en Parijs zijn nog niet beschikbaar voor Streetview. Een erg leuke toevoeging die Google heeft gedaan is de zogenaamde kompasmodus. Hiermee wordt het mogelijk om door een straat rond te kijken door het toestel in de richting waarin je wilt kijken te houden. Houd je het toestel bijvoorbeeld schuin omhoog naar het noorden, dan zie je de straat waardoor je rondkijkt alsof je met je gezicht naar het noorden schuin omhoog kijkt.

T-Mobile G1

 

T-Mobile G1

 

T-Mobile G1

 

De T-Mobile G1 is een webtelefoon, maar dat wil niet zeggen dat er geen multimediafuncties aanwezig zijn. Zo heeft het toestel een 3,2-megapixelcamera en een mp3 speler. Deze zullen we beide hieronder bespreken.

De camera van de T-Mobile G1 is een 3,2-megapixelunit, met autofocus. Verder heeft de camera helemaal geen instellingen, wat we een beetje vreemd vinden voor een dergelijk toestel. Ook video’s kan het toestel niet opnemen, hoewel dat wel gaat komen met een software-update. Waar de G1 wel van is voorzien, is geotagging. Hiermee kan de plaats waar de foto genomen is opgeslagen worden in de exif-data. Dit werkt prima als er een GPS-fix, maar als er geen GPS-ontvangst is wordt het een beetje onnauwkeurig omdat het dan via WiFi-netwerken en GSM-masten werkt. Een ander pluspuntje is dat de foto’s automatisch gedraaid worden met behulp van de ingebouwde accellerometer.

T-Mobile G1

 

T-Mobile G1

 

De foto’s zien er op het scherm van het toestel geweldig uit en ook als ze over de hele grote van een 19 inch PC scherm bekeken worden zien ze er prima uit. Als we de foto op 100% grootte bekijken komen er echter wat probleempjes naar voren. Ten eerste zijn de foto’s niet erg scherp en lopen randjes in de foto een beetje uit. Verder zijn de afbeeldingen soms wat korrelig. De kleuren zijn echter erg mooi en verder is ook alles in orde. Hieronder staan een aantal camera samples, waar je de kwaliteit zelf kan bekijken.

T-Mobile G1

 

T-Mobile G1

 

T-Mobile G1

 

T-Mobile G1

 

T-Mobile G1

 

T-Mobile G1

 

De mp3-speler die op de G1 geïnstalleerd is, is erg makkelijk in gebruik en grafisch redelijk mooi. Het homescreen bestaat uit vier categorieën, namelijk “Artiesten”, “Albums”, “Tracks” en “Playlists”. Het afspeelscherm zit net zo simpel in elkaar, met in het bovenste deel een album art, de titel, de artiest en het album van het nummer. Naast de album art staan nog een aantal knoppen, waarmee de afspeellijst bezichtigd kan worden, de muziek op shufflemodus gezet kan worden en de herhaalmodus aangepast kan worden. Het onderste deel bestaat uit een voortgangsbalkje met play-, pause- en doorspoeltoetsen. Het menu bevat een optie om de track die speelt als ringtone in te stellen en een zogenaamde “Party Shuffle” modus, die een willekeurige playlist creëert. Daarnaast is er nog een deleteknop in het menu en kan een track direct aan een playlist toegevoegd worden.

De muziekkwaliteit die uit de G1 komt is gemiddeld en ook de oortjes brengen ongeveer een modaal geluid voort.

T-Mobile G1

 

T-Mobile G1

 

T-Mobile G1

 

T-Mobile G1

 

Naast alle hierboven besproken “extra” functies, is de T-Mobile G1 natuurlijk ook nog gewoon een telefoon. Het is dan ook goed mogelijk om met de G1 te bellen en sms’en. Het toestel heeft een heel uitgebreid telefoonboek, waar je contactpersonen direct aan een contact op je Gmail-account kan koppelen. Verder is er natuurlijk gewoon een mogelijkheid om een nummer in te toetsen om een gesprek te beginnen. Ook kan een gesprek begonnen worden vanuit de gespreksgeschiedenis. De belkwaliteit is gewoon goed en het toestel heeft niet zoals de iPhone last van serieuze ontvangstproblemen.

T-Mobile G1

 

T-Mobile G1

 

T-Mobile G1

 

T-Mobile G1

 

T-Mobile G1

 

Sms’jes sturen gaat in de chat-stijl die we steeds meer vinden in mobiele telefoons. Het typen van een sms’je kan alleen maar via het QWERTY-toetsenbord en we vinden het jammer dat er geen virtueel numeriek-toetsenbord aanwezig is. Dit zal gelukkig in de toekomst verholpen worden met een software-update.

T-Mobile G1

 

T-Mobile G1

 

T-Mobile G1

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters