Test: Sonim XP3.2, Samsung B2100 en Nokia 3720

Vroeger vond je ze overal: de zogenaamde ruggedized telefoons. Tot voor kort waren ze zo goed als uitgestorven, totdat er een nieuwe speler in deze markt opdook: Sonim. Sinds die tijd zijn ook andere producenten weer aan de ontwerptafel gaan zitten voor dit soort modellen en inmiddels is de markt weer redelijk vol. Wij namen de proef op de som en onderzochten hoe sterk drie van deze telefoons, de Sonim XP3.20 Quest, de Nokia 3720 Classic en de Samsung B2100, zijn.

Durability test voorkant

 

Een ruggedized telefoon wordt gekenmerkt door zijn prima weerstand tegen extreme omstandigheden. De toestellen zijn dan ook vooral geschikt voor mensen die hun telefoon nog wel eens laten vallen of meenemen tijdens het zwemmen. Ook voor mensen in de bouw of gepassioneerde buitensporters, bij wie de omstandigheden ook net iets te ruig kunnen worden voor een normale telefoon, zijn dit soort telefoons ideaal. Alle geteste toestellen zijn in ieder geval bestand tegen vallen van een aantal meter op beton, heftige regenbuien en reisjes naar het binnenste van de wc-pot. In deze review zullen we eigenlijk alleen maar ingaan op hoe stevig de toestellen zijn, en niet op de functies, die in alle drie de gevallen beperkt zijn. Ons doel was om de toestellen zo extreem mogelijk te testen binnen de grenzen van de toestellen, iets wat niet helemaal gelukt is gezien de staat waarin de telefoons waren nadat we ze getest hadden.

De eerste kandidaat is de Sonim XP3.20, die volgens de specificaties de sterkste telefoon is. Het toestel heeft een IP-67-certificaat opgedrukt gekregen en heeft daarnaast een MIL-STD-810F-certificaat waarmee het niet alleen bestand is tegen vallen, stof en water, maar ook tegen extreme temperaturen, thermische schommelingen en heftige schokken. De telefoon heeft ook een echt ruig uiterlijk en op voorhand verwachtten we dan ook dat deze XP3.20 Quest de tests het beste zou doorstaan.

De tweede kandidaat ziet er heel wat minder onverwoestbaar uit, hoewel ook de Samsung B2100 met zijn rubberen toetsenbord en speciale haakje aan de bovenkant er stoer uit ziet. Het toestel heeft net als de Sonim een MIL-STD-810F-certificaat, door de IP-tests is de Samsung net wat minder goed gekomen. Het toestel is namelijk uitgerust met een IP-57-certificaat wat in feite betekent dat het minder goed bestand is tegen stof en dergelijke.

De meest klassiek ogende, de naam is niet voor niets gekozen, telefoon van vandaag is de Nokia 3720 Classic. Op het eerste gezicht is dit een erg normale telefoon maar als je wat beter kijkt zie je dat het toestel wel degelijk wat beschermingen tegen gevaar van buiten heeft. Zo is de batterijklep beveiligd met een schroefje en zijn alle communicatiepoorten hermetisch afgesloten onder een plastic klepje. Het toestel heeft niet erg veel certificaten, de enige certificering die we bij het toestel aantreffen is een IP-54-certificaat. Dat betekent dat het qua stofbestendigheid net zo goed is als de Samsung B2100, maar dat het toestel minder goed tegen water kan. Officieel is het toestel alleen maar spatwaterbestendig en zal het onder water niet lang overleven.

Durability test achterkant

 

Dit is de tweede keer dat we een vergelijkende review plaatsen op AAP, na een vergelijking tussen drie ladyphones van Sony Ericsson. Voor iedereen die dat artikel gemist heeft en gewoon omdat het concept nog redelijk nieuw is, zullen we hier even een kleine toelichting geven. Onder het artikel zien we graat wat reacties op het concept, afhankelijk daarvan zullen we ook besluiten om door te gaan of niet met deze nieuwe vorm van reviewen.

We zullen de vergelijking tussen de toestellen, anders dan in reguliere reviews, uiteindelijk maken op basis van punten. Onderaan ieder hoofdstuk, met uitzondering van de specificaties, staat een tabel met daarin de verschillende onderdelen die in het hoofdstuk aan bod zijn gekomen, met daarachter tussen haakjes de weging van deze onderdelen. Voor elk onderdeel krijgt ieder toestel een bepaald aantal punten op een schaal van 0 tot 10. Voor ieder hoofdstuk zal ook een totaal berekend worden, dat uiteindelijk in de conclusie omgezet zal worden in een totale score van het toestel, die vervolgens bepaalt welk toestel gewonnen heeft. Natuurlijk zullen we alles in de teksten beargumenteren en ook in de conclusie duidelijk naar voren laten komen waarom een bepaald toestel gewonnen heeft en wat de sterke punten van de andere zijn, zodat je ook voor jezelf een afweging kunt maken welk toestel voor jou het beste is.

Natuurlijk hebben we een aantal schoktests uitgevoerd op alle drie de toestellen, die ze redelijk goed doorlopen hebben. Om de toestellen tot het uiterste te testen hebben we ze eerst van anderhalve meter hoogte op een stenen ondergrond laten vallen, vanaf ongeveer twee meter op een grindpad gegooid, van ongeveer vijf meter op een grindpad gegooid, overreden met een auto en een eindje weggeslingerd op een bouwterrein. Hieronder is van elke test te lezen hoe de toestellen hem doorstaan hebben en natuurlijk een filmpje van de test.

Droptest 1,5 meter

De meest simpele test, een droptest van een hoogte van anderhalve meter, hebben alle toestellen prima doorstaan. Afgezien van een paar minimale krasjes in de behuizing heeft geen van de toestellen ook maar een klein beetje schade opgelopen. Niet heel indrukwekkend misschien, maar wel een goed resultaat aangezien een normale telefoon na een val van anderhalve meter op stenen tegels een flink gekrast uiterlijk heeft.

Droptest 2 meter

Voor de tweede test hebben we de toestellen met een boogje op een grindpad gegooid. De maximale hoogte van het boogje is ongeveer twee meter en ook deze test hebben alle toestellen zonder enig probleem overleefd. Zelfs de krasjes bleven uit vanwege de flexibele ondergrond van de val. Ook het doorstaan van deze test is natuurlijk niet erg spectaculair, maar wel iets wat een dergelijk toestel gewoon goed moet kunnen.

Droptest 5 meter

Ook voor de derde droptest was de ondergrond een grindpad, maar ditmaal gooiden we de toestellen vanuit een raam op ongeveer vijf meter hoogte. Opvallend genoeg is ook deze test zonder enig probleem overleefd, terwijl vijf meter natuurlijk redelijk hoog is. Of de toestellen dit ook op een stenen ondergrond overleven is natuurlijk de vraag, maar voor de veiligheid van de toestellen hebben we dat niet getest.

Overrijden

Iets anders wat dergelijke toestellen wat ons betreft moeten kunnen doorstaan is een grote kracht erop, wat mooi gesimuleerd kan worden door de toestellen te overrijden met een auto. Dit hebben we dan ook twee keer gedaan, één keer snel en één keer langzaam. Het snelle overrijden was voor de telefoons niet zo’n probleem, maar toen we onze auto er wat langzamer overheen manoeuvreerden kregen de Sonim XP3.20 Quest en de Samsung B2100 het net iets te zwaar. De Sonim had geen ernstige schade: het glazen plaatje over de cameralens heen was gebarsten, iets waar je bij het nemen van een foto niets van merkt. De Samsung B2100 was er wat slechter aan toe. Bij dit toestel had het scherm een aantal interne barsten opgelopen waardoor er wat zwarte vlekken in zaten en het toestel niet meer goed bruikbaar was. De Nokia 3720 Classic had, afgezien van een paar krassen, helemaal geen last van de auto.

Werptest

De laatste, en achteraf ook de zwaarste schoktest was de werptest. Hierbij zijn we naar een stuk opgebroken straat gegaan, belegd met stalen platen. Dat was ook meteen de ondergrond waar de toestellen eerst een keer op stuiterden, waarna ze zacht neerkwamen op zand. De toestellen werden ongeveer tien meter weggegooid met een hoogte van maximaal twee meter, wat in combinatie met de metalen platen toch net wat te veel bleek te zijn. Hoewel de Nokia 3720 Classic en de Samsung B2100 deze test redelijk doorkwamen, was het voor de Sonim XP3.20 net een beetje teveel. Dat toestel hield er namelijk een scherm aan over dat alleen nog maar regenboogkleuren gaf. De Sonim laat hier dan ook punten liggen jammer genoeg en krijgt een onvoldoende. Onduidelijk is nog waardoor dit komt aangezien het toestel IP67 gecertificeerd is en volgens Sonim zou dit nooit mogen gebeuren. De producent heeft ons dan ook aangeboden dit opnieuw te onderzoeken met haar nieuwe telefoons die beschikken over Gorilla-class glas.

Het filmpje dat hier stond bestaat helaas niet meer, onze excuses!
Droptest 1,5 meter (1) 9 9 9
Droptest 2 meter (3) 10 10 10
Droptest 5 meter (2) 9 9 9
Overrijden (2) 6 5 8
Werptest (2) 5 8 8
Totaal 7,8 8,1 8,9

Een ander belangrijk onderdeel waar ruggedized telefoons op moeten presteren is natuurlijk hoe waterdicht ze zijn. Want iedereen komt wel eens in een heftige regenbui terecht en bijna iedereen heeft zijn telefoon wel eens in de wasmachine laten zitten of in de wc laten vallen. Of wat te denken van een fijne duik in het diepe terwijl je vergeten bent je telefoon uit je zak te halen? Om dit te testen hebben we de toestellen in een jacuzzi laten vallen en daarna in een pannetje warm water ondergedompeld.

Jacuzzi

Bij de eerste watertest hebben we de toestellen even in een jacuzzi met een watertemperatuur van ongeveer 30 graden Celsius laten vallen. Dit ging niet alle toestellen even goed af. Hoewel er alleen bij de Samsung direct iets gebeurde, kregen alle drie de telefoons last van condens bij de cameralens, onder het scherm en bij de flitser na een tijdje. De Samsung had water in de speaker toen hij uit het water kwam, waardoor we de ringtone van het toestel niet meer hoorden overgaan.

Warm water

In de tweede test kwam niet alleen de waterdichtheid ter sprake, maar ook in hoeverre de toestellen hittebestendig zijn. Hiervoor hebben we de telefoons heel even ondergedompeld in een pannetje bijna kokend water, wat net als bij de jacuzzitest op korte termijn geen probleem was. Na een tijdje begon zich echter nog meer condens te vormen op de bovengenoemde plaatsen, nog een beetje aangewakkerd door de hitte. Hoewel dat bij de Samsung B2100 en de Sonim XP3.20 geen probleem was en vanzelf weer verdween, is de Nokia 3720 er uiteindelijk onder bezweken. De barsten die in het scherm van de Samsung B2100 te zien zijn, zijn trouwens een overblijfsel van de overrijdtest en hebben niets te maken met deze test.

Durability test water

 

Jacuzzi (4) 9 8 4
Warm water (2) 8 8 5
Totaal 8,7 8 4

Tot slot hebben we ook nog één stoftest met de drie toestellen gedaan, om te kijken of ze het wel overleven als je ze op het strand laat rondslingeren, in een stoffig hoekje van je kamer gooit of bijvoorbeeld gebruikt tijdens het zagen. Hiervoor hebben we alle toestellen in een hoop zand gegooid.

Zand

Zoals hierboven gezegd hebben we om de stofdichtheid te testen de toestellen in een hoop zand gegooid, wat voor alle drie de telefoons geen probleem was. De Sonim had even last van een vastgelopen toets, maar na een paar keer indrukken was dat weer opgelost. De Samsung kreeg wat korreltjes zand naast het scherm, maar dat is in het gebruik van het toestel geen enkel probleem en eenvoudig weer te verwijderen met bijvoorbeeld een naald. De Nokia had helemaal niets en is dan ook het beste uit deze test gekomen.

Durability test zand

 

Durability test zand

 

Durability test zand

 

Zand (3) 9 9 10
Totaal 9 9 10
Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters