Tomtom voor Android

Tomtom heeft een langdurige wens van veel Androidbezitters in vervulling doen gaan door eindelijk zijn navigatie-app voor dit besturingssyssteem op de markt te brengen. All About Phones reed er een tijdje mee rond.

Tomtom voor Android tomtom1 
Tomtom voor Android tomtom30 
Tomtom voor Android tomtom10 
Tomtom voor Android screenshot-0 

Wie Tomtom voor Android wil installeren, heeft allereerst nogal wat geduld nodig. Eerst moet je een app kopen in Google Play met een kaart naar keuze. Benelux, West-Europa of geheel Europa. Die app is zo binnen, hoewel hij best aan de maat is: 23 mb.

Kies je de meest uitgebreide kaart, dan is de volgende stap dat je na installatie van de app maar liefst 3,31 GB aan kaartinformatie moet downloaden. Daar is je toestel zelfs met de meest snelle verbinding wel even mee bezig.

Daarmee is het overigens onmogelijk om gebruik te maken van het teruggavebeleid van Google Play. Dat beleid zegt dat je binnen een kwartier na aankoop van een app ervan mag afzien; je krijgt je geld terug. Dat lukt natuurlijk niet meer als je een uur die kaart aan het downloaden bent. Dus als je Tomtom voor Android koopt, zit je eraan vast. Althans, het is lastiger om je geld terug te krijgen. Dat kan dan niet meer via Google Play, maar mogelijk nog wel via een verzoek aan Tomtom.

Tomtom voor Android screenshot-1 
Tomtom voor Android screenshot-3 

Installatie

“Deze app zal draaien op een wat ouder toestel”

Bij de installatie van Tomtom moesten wij even slikken. Want geen enkele van de gangbare moderne smartphones die wij op de redactie hebben, bleek de app te kunnen installeren. Tomtom voor Android ondersteunt namelijk nog lang niet alle schermresoluties. Uiteindelijk probeerden we het eens op een oude Samsung Galaxy S. Daarop kon de installatie zonder gezeur plaatsvinden.

Dat Tomtom blijkbaar alleen oudere toestellen ondersteunt, is natuurlijk niet handig. Maar aan de andere kant is het een geruststelling voor de eigenaren van zo’n wat ouder toestel: deze app zal erop draaien. Tomtom heeft overigens beloofd om met een update te komen zodat ook moderne toestellen de app kunnen installeren.

Tomtom voor Android tomtom26 
Tomtom voor Android tomtom31 
Tomtom voor Android tomtom34 

Interface

De werking van de app kenmerkt zich door de simpele interface die gebruikers van de navigatiekastjes van Tomtom kennen. Je krijgt een paar iconen in beeld, maximaal zes, en door het intypen van een adres kun je meteen beginnen met navigeren. Omdat je het toetsenbord van de telefoon in beeld krijgt, kun je er ook voor kiezen om het adres met de stem in te spreken met de spraakherkenning van Google, maar dat liep bij ons zelden goed af. Over het navigeren meer op de volgende pagina.

Tomtom voor Android screenshot-4 

Live services

“De file- en flitsersinformatie verloopt via het mobiele internet, en kost dus dataverkeer.”

Tomtom voor Android tomtom35

Wat er vreemd genoeg niet automatisch bij zit, zijn de live services. Wil je informatie over files, het weer of een beperkte zoekfunctie, dan moet je je daar eerst op abonneren voor een paar euro per maand. We vinden dit niet handig van Tomtom.

Heb je eenmaal een abonnement op de live services, dan kun je live meegenieten van de zich ontwikkelende files en de plekken waar flitspalen en mobiele flitsers staan, waar de route zich al naar gelang je instellingen automatisch of op aanvraag naar aanpast. Dit werkt erg goed.

De file- en flitsersinformatie verloopt via het mobiele internet, en kost dus dataverkeer. Wie een beperkte bundel heeft, moet daar dus rekening mee houden. In tegenstelling tot een ‘echt’ Tomtomkastje moet je hiervoor mogelijk bijbetalen aan je mobiele telefoonprovider. Bovenop de kosten die Tomtom zelf al in rekening brengt: vijf euro voor een maand live-services, en dertig euro voor een jaarabonnement.

Wel kun je in Google Play al tijden de gratis app Tomtom Places downloaden, die al die informatie wel biedt. Je kunt daar alleen niet mee navigeren. En nu hebben we eindelijk een Tomtom navigatie-app maar krijgen we die live services er niet bij. Voor het dataverkeer hoeft Tomtom het niet te laten: dat vindt plaats via het mobiele internetabonnement van de gebruiker, in tegenstelling tot de communicatie via de ingebouwde simkaarten in de Tomtom navigatiekastjes.

Onze tip voor Tomtom: bied die live services gratis aan aan smartphonebezitters. Die betalen al genoeg voor hun mobiele internet en zonder live services is de navigatie-app weinig onderscheidend, behalve dan door de duidelijke kaarten en het gebruiksgemak. Maar dat hebben er meer. Sygic Aura en Navigon zijn er ook al een tijdje voor het Androidplatform, en die ontlopen Tomtom wat dit betreft niet veel.

Tomtom voor Android screenshot-2 

GPS

Tomtom op een Galaxy S uit 2010 werkt bij ons een beetje rammelend. Maar of dat aan Tomtom ligt of aan het toestel, is ons niet echt duidelijk geworden. De gps-functie viel nogal eens weg, en dan kun je niet meer navigeren. De app probeert dat overigens wel, als er al een route is ingesteld wordt de kaart grijs en blijf je een paar minuten lang routeaanwijzingen krijgen.

Af en toe bleek Tomtom de gps-positie niet te kunnen vinden, maar als we dan Google Navigatie opstartten, bleek die de gps-positie af en toe wel te kunnen vinden. Waar dit aan ligt is ons een raadsel. Het kan, nogmaals, ook met ons enigszins verouderde testtoestel te maken hebben.

“Tomtom biedt informatie als de bestuurder die nodig heeft”

Tomtom is populair geworden door navigatiekastjes die erg simpel in het gebruik zijn, en informatie bieden als de bestuurder die nodig heeft. Op de Android-app van Tomtom is dit niet anders.

De kaartinformatie van Tomtom is rudimentair. Tijdens de rit krijg je alleen te zien wat je nodig hebt. Een spaghetti van straten en straatjes in dorpjes om je heen als je op de snelweg rijdt, zul je niet te zien krijgen. Die komt weer wel in beeld als je de snelweg af gaat en in zo’n dorp gaat rijden. Dan is die informatie weer wel nuttig voor de automobilist. Hierin wijkt Tomtom wezenlijk af van Google Maps, dat veel meer details laat zien. Wat dus eigenlijk niet zo nuttig blijkt, als je alleen maar van a naar b rijdt.

Wie Tomtom gebruikt moet er rekening mee houden dat de rijbaanbegeleiding alleen in ‘liggende’ stand van de telefoon in beeld komt. Dus op z’n kant, wat voor smartphonebezitters niet de meest natuurlijke positie is voor hun telefoon. Voor het overige komt de functionaliteit tussen liggende en staande positie overeen.

Tomtom voor Android tomtom13 
Tomtom voor Android tomtom8 
Tomtom voor Android tomtom9 

“Met enkele tikjes op het scherm heb je de bestemming al ingesteld.”

De bediening van Tomtom is bijzonder makkelijk. Met enkele tikjes op het scherm heb je de bestemming al ingesteld, zeker als je die van tevoren al in je favoriete bestemmingen hebt opgeslagen. Die eenvoudige bediening is een groot voordeel ten opzichte van veel andere navigatieprogramma’s. Met Navigon kun je hopeloos verdwalen in allerlei instellingen en ook met Sygic Aura bestaat dat probleem, terwijl Google Maps wel eens een compleet andere route instelt als je die met de stem hebt ingesproken. De mogelijkheid tot inspreken is overigens niet altijd beschikbaar; vanwege de curieuze resultaten die dat opleverde hebben we onze toevlucht toch maar genomen tot onze vingers om de bestemmingen in te voeren.

Tomtom voor Android tomtom4 
Tomtom voor Android tomtom5 
Tomtom voor Android tomtom6 

“Navigeren binnen de navigatie-app is minstens zo belangrijk als het echte navigeren.”

Met Tomtom is het altijd supermakkelijk om terug te keren naar de hoofdkaart, het hoofdmenu of het menu waar je de bestemming kunt instellen. Dat navigeren binnen de navigatie-app is minstens zo belangrijk als het echte navigeren. Zeker als je tijdens het rijden begint te prutsen omdat je ineens naar een andere bestemming moet, of om een file heen wilt rijden en je te gierig bent om een abonnement op de live-services te nemen. Dan kun je maar beter Tomtom op je scherm hebben, want daarmee is het gepruts snel klaar waarna je meteen kunt beginnen met navigeren.

Zoek je een onbekende bestemming, zoals een lpg-pomp in de buurt, dan is het wel even zoeken geblazen naar de juiste knoppen. Tijdens het rijden is dat niet te doen; dat kan tot brokken leiden.

Tomtom voor Android tomtom16 
Tomtom voor Android tomtom19 
Tomtom voor Android tomtom21 

We werden prettig verrast door een heldere, luide stem die de aanwijzingen goed overbrengt. Het navigeren zelf gaat eigenlijk precies zoals op de navigatiekastjes zelf. Met enkele tikjes kan een bestemming worden ingesteld. Afhankelijk van de vraag of je een abonnement hebt op de live-services of niet, wordt dan een route gepland: de kortste of een route om een file heen.

Onze review score
Pluspunten
  • Uitmuntende navigatie-app
  • Goede file- en flitserinformatie
  • Helder geluid, goede aanwijzingen
  • Subliem gebruiksgemak
Minpunten
  • Niet te gebruiken op moderne Androidtelefoons of -tablets
  • Duur: 59 euro
  • Abonnement nodig voor file- en flitserinformatie
  • Google Maps net zo functioneel
  • In buitenland hoge kosten bij gebruik live-informatie via mobiel internet

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters