UleFone Paris: goedkope iPhonekloon verrast prettig

Zo af en toe reviewt All About Phones een smartphone van een onbekend merk. Als wij vermoeden dat een telefoon kansrijk is op de Nederlandse markt, laten we het opsturen om met eigen ogen te kijken of het toestel de verwende Nederlandse klanten zal kunnen bekoren. Met deze insteek bekijken we ditmaal de UleFone Paris, een overduidelijke iPhone-kloon die wij opvroegen bij webwinkel Gearbest.

UleFone Paris design 
UleFone Paris ulefone paris

De UleFone Paris is een mooi vormgegeven midrangetoestel, dat over aardige specificaties beschikt maar op het moment van schrijven toch maar 125 euro kost. Het toestel lijkt van enige afstand erg veel op een iPhone 6, maar het is iets groter en het loopt op Androidversie 5.1. Het is een 4G lte-toestel waar twee simkaarten in kunnen. Allemaal zaken die leiden tot de indruk dat we hier te maken hebben met een toestel dat lekker bij de tijd is en over de juiste specificaties beschikt om het op te kunnen nemen tegen de Samsungs, Wiko’s en LG’s die zich in hetzelfde segment begeven, maar veelal een stuk duurder zijn of over mindere hardware beschikken.

Specificaties en prijzen

Hieronder kun je de volledige specificaties van de telefoon zien. Deze review is gebaseerd op een prijs van €125.

Specificaties van de UleFone Paris
Algemeen
 • Uitgebracht op August 2015
 • Draait op Android 5.1 Lollipop
Processor
 • MediaTek MT6753
 • octacore-processor op 1.3GHz
 • Grafisch: Mali-T720
Scherm
 • 5" IPS LCD scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig (Gorilla Glass 3)
 • 720x1280 schermresolutie
Camera
 • 13MP camera met autofocus
 • LED-flitser
 • 1080p (Full HD) video opnames
 • 5MP camera voorkant

Unboxing

UleFone presenteert de telefoon in een keurige vierkante platte doos, die chic is vormgegeven. In de doos vinden we behalve de telefoon ook een oplader en oortjes, en een usb-stekker. Deze zaken zijn eveneens met aandacht vormgegeven, en geven de indruk dat er met zorg over is nagedacht.

Design

“Hij lijkt wel heel erg op een iPhone, en dat is waarschijnlijk ook zo bedoeld”

Het toestel zelf is van plastic, en lijkt zoals gezegd vanaf een afstandje erg veel op een iPhone 6. Daar kun je kritiek op hebben, want het is weinig creatief om een andere fabrikant na te bootsen. Maar wie geen zevenhonderd tot duizend euro overheeft voor een iPhone en toch met een leuk ontworpen toestel wil rondlopen, kan de UleFone overwegen. Voor maar 125 euro geef je in ieder geval vanaf de overkant van de straat de indruk dat je met een echte iPhone loopt te bellen.

De UleFone is in twee kleuren te krijgen: zwart/grijs en wit. Wij hebben de zwartgrijze editie gekregen. Het is een 5-inch telefoon die dun aanvoelt, fijn in de hand ligt, een mooie metalen rand heeft rondom het scherm en een minimum aan knoppen aan de voorkant.

Wat die knoppen betreft, is er alleen een rondje te zien onder het scherm. Dat lijkt wel heel erg op de homeknop van de iPhone, en dat is waarschijnlijk ook zo bedoeld. Bijna onzichtbaar aan weerszijden van dat cirkeltje zitten twee lichtgevende puntjes, die verschillende functies kunnen hebben die we niet erg begrijpen. Ze bedienen in veel gevallen niet de traditionele terug- en multitaskknoppen van Android.

UleFone Paris design 
UleFone Paris design 
UleFone Paris design 
UleFone Paris design 
UleFone Paris design 
UleFone Paris design 

“De bezels zijn veel dikker dan op de reclamefoto’s”

UleFone Paris img 3180
Links de reclamefoto van de UleFone Paris, rechts de echte telefoon

We lopen even rondom het toestel en we beginnen aan de voorkant. Daar zien we een groot zwart scherm, met grotere bezels dan op de website van UleFone worden beloofd. Flink grotere bezels zelfs, op de plaatjes die UleFone zelf verspreidt lijkt het alsof het scherm van rand tot rand loopt. In werkelijkheid zitten er toch bezels van bijna drie millimeter aan beide lange zijden. Een koper van deze telefoon die zich baseert op de plaatjes op de website, zou zich hierdoor lichtelijk bedonderd kunnen voelen.

Overigens zijn die bezels hiermee nog steeds iets dunner dan die van de iPhone. Onze irritatie zit alleen in het feit dat UleFone dit op de website anders laat zien dan het in werkelijkheid is. Dat zet klanten die deze review niet hebben gelezen, op het verkeerde been.

Boven het scherm vinden we de selfiecamera en op het scherm, dat rondom afloopt naar de metalen rand, is een screenprotector geplakt.

UleFone Paris design 
UleFone Paris design 
UleFone Paris design 
UleFone Paris design 

De achterkant van de telefoon bevat het opschrift UleFone, en de camera met flitser. Een flinke sleuf linksonder laat zien waar je geacht wordt je nagel te plaatsen als je de achterklep eraf wilt halen om de simkaart in te voeren, de micro sd-kaart erin te stoppen of de batterij te vervangen.

De bovenkant van de telefoon bevat zowel de 3,5 mm oortelefoonaansluiting als de aansluiting voor micro usb. Dat vinden wij altijd een ongelukkige plek voor de aansluiting van een stroomkoord, want het betekent dat dit koordje bij gebruik aan de lader altijd in de weg zit. Zeker als je de telefoon aan de voorruit van een auto hangt om ermee te navigeren, zit dat draadje zo lelijk dwars. We hadden die liever aan de onderkant gezien.

Aan de onderzijde van de telefoon vinden we een speaker en een gaatje voor vermoedelijk de microfoon. De metalen rand wordt hier onderbroken door twee plastic stripjes, die waarschijnlijk met de antenne te maken hebben. Rechts zien we de lange volumeknop en de kleinere powerknop zitten.

Scherm

“De aanraakgevoeligheid stelt nogal teleur”

Het scherm is volgens Ulefone ‘gewoon’ HD, en dat is een bewuste keuze, omdat de beeldkwaliteit volstaat voor normaal dagelijks gebruik en een hogere resolutie zou de batterij onnodig extra belasten. En natuurlijk heeft het ook met de prijs te maken. Inderdaad is het scherm ietwat minder dan dat van de moderne vlaggenschepen, maar het doet er eigenlijk niet eens zoveel voor onder.

Het scherm ziet er dus best goed uit, zeker voor dit prijssegment. 720×1280 pixels is zeker geen slechte resolutie en aangezien het een IPS-scherm is, gebaseerd op de technologie van LG, is het een kleurrijk scherm met een brede kijkhoek.

Het scherm stelt wel teleur op een ander punt: de aanraakgevoeligheid. We merken dat sommige aanrakingen niet of slecht worden geregistreerd. Spelen we een spelletje of tikken we een bericht, dan moeten we stevig op het scherm drukken om de juiste reactie te krijgen. Dat zou kunnen komen door de screenprotector, maar wellicht ook door het scherm zelf. Wij vinden het nogal storend omdat we meerdere telefoons gebruiken, en de telefoons van andere merken zijn veel aanraakgevoeliger. Maar wie alleen een UleFone gebruikt, zal er waarschijnlijk aan gewend raken en zich er na verloop van tijd niet meer aan storen.

Prestaties

“Ondanks lage prijs wordt niet ingeleverd op prestaties”

De UleFone is goedkoop, en heeft onder de motorkap dan ook een goedkope midrangeprocessor van MediaTek. Dit is de 64-bit MT6753, een achtkernige CPU die op 1,3Ghz is geklokt. De processor wordt geholpen door 2GB ram en een ARM Mali T720-grafische processor.

Hoe werkt dit nu in de dagelijkse praktijk? We zien dat apps snel worden geopend, dat de smartphone goed en snel reageert op invoer (de bovenbeschreven schermproblemen daargelaten) en dat er weinig vastlopers zijn. Af en toe is er wel eentje, maar dat blijft dan meestal beperkt tot een app.

De benchmarkscores geven aan dat deze telefoon stevig scoort. Zelfs wat hoger dan de Samsung Galaxy S5 en de LG Nexus 5, wat toch ook geen langzame toestellen zijn. De prestaties die wij zien, geven aan dat die resultaten kloppen met de praktijk. De UleFone Paris levert ondanks zijn lage prijs niet in op prestaties. We zijn hier best tevreden over, voor een telefoon in dit prijssegment zeker.

“Twee simkaarten en 4G lte”

De telefoon beschikt over 4G lte-connectiviteit, en dat is nog redelijk bijzonder in dit prijssegment. Daarover valt dus niets te klagen. De UleFone Paris biedt tevens ruimte voor twee simkaarten. Dat is een optie die vooral in Azië populair is, waar vaak meerdere mensen gebruikmaken van één toestel. Hier is het vooral makkelijk voor mensen die een werk- en een privénummer hebben en maar een telefoon willen meesjouwen. Beide simkaartsleuven zijn geschikt voor 4G, maar de telefoon kan niet twee 4G-verbindingen tegelijk onderhouden. Als de ene simkaart op 4G is afgestemd, kan de ander alleen 2G aan. Die verbinding is dus vooral om mee te bellen.

De batterij is een keurige 2250 mAh-accu van Sony-makelij, die tijdens onze reviewperiode prima presteerde. De telefoon houdt het bij weinig gebruik makkelijk meerdere dagen vol, en bij intensiever gebruik een tot twee dagen. Pluspunt is dat de batterij verwisselbaar is. Tenminste, voor mensen die de achterklep open kunnen krijgen. Daar hadden wij nogal wat moeite mee.

Software

“Weinig bloatware, maar wel twee meegeleverde launchers”

UleFone Paris screenshot

Met de user interface van de UleFone Paris is iets vreemds aan de hand. Maar dat hoeft niet perse negatief uit te pakken. De telefoon wordt geleverd met twee softwareskins. Dat is gunstig voor mensen die de ene skin niet zien zitten; die kunnen dan voor een andere launcher kiezen. Maar beide skins zijn níet de beloofde U-launcher die UleFone op zijn website belooft voor het toestel. Of toch?

De twee launchers op het toestel heten ‘Launcher3’ en ‘Ibingo’. Vergelijken we het uiterlijk van Ibingo met de screenshots die UleFone publiceert over de U-launcher, dan blijken die overeen te komen. Ibingo is dus de U-launcher. Ietwat verwarrend, maar goed.

We bekijken die Ibingo-launcher eens beter. Deze launcher heeft, net als de user interface van Huawei en Honor, geen applicatiemenu. Alle apps worden rechtstreeks op een van de homescreens gezet. Dat zien we ook bij de iPhone, en we zijn er geen fan van. Het betekent dat gebruikers met veel apps hun icoontjes moeten groeperen, anders raken ze snel de weg kwijt. Een handig zoeksysteem zoals op de iPhone of een Huawei-telefoon door het scherm naar beneden te trekken en de eerste letters van de gezochte app in te voeren, ontbreekt helaas in de Ibingo-launcher. Die er overigens wel lekker strak uitziet, en van mooie skins is voorzien. Die zijn makkelijk te wisselen door een speciaal icoontje aan te klikken.

De andere launcher, Launcher3, brengt een erg basaal Androidscherm in beeld. Hier is wel een applicatiemenu, en het is eenvoudiger om widgets op het scherm te zetten dan bij de Ibingo-launcher. Het is een kwestie van voorkeur, maar wij merken dat we – ondanks het iets minder mooie uiterlijk – die Launcher3 toch het meest gebruiken. Dat is echter afhankelijk van de persoonlijke voorkeur.

UleFone Paris screenshot
Launcher 3
UleFone Paris screenshot 
UleFone Paris screenshot 
UleFone Paris screenshot
Ibingo
UleFone Paris screenshot 

“Prettig verrast door een update: dat zien we bij dit soort telefoons niet vaak”

Het is op zich aardig dat UleFone twee launchers meelevert, bovenop Android 5.1.1. We hebben op softwaregebied dan ook weinig te klagen over dit toestel. De launchers zijn allebei lichtgewicht software, en ze presteren allebei ook prima bovenop Android 5.1.1, al is het bij de Ibingo-launcher af en toe een beetje zoeken naar de juiste app. Ook prettig is dat er weinig bloatware op het toestel zit. De launchers hebben wel hun eigen bijbehorende apps en enkele widgets, maar daar blijft het bij.

Een nadeel van beide launchers is dat de standaard Androidknoppen niet werken zoals het zou moeten. De back-knop zit meestal rechts, maar wat er links zit, is steeds weer een verrassing. Het lijkt in de meeste apps meer een soort menuknop dan de knop die de openstaande en laatstgebruikte apps te voorschijn moet toveren. Dit vinden we niet goed geprogrammeerd. In beide launchers laten de knoppen bovendien ook nog eens verschillende functies zien bij dezelfde apps.

“We snappen niets van de Androidknoppen”

Een soortgelijk probleem vinden we in de homeknop. Druk je die lang in, dán krijg je alle openstaande of laatstgebruikte apps te zien. Wil je het geheugen schoonmaken door ‘remove all’ te drukken, dan doet hij dat gewoon niet. Vreemde zaak. Overigens maakt UleFone hier juist reclame mee: “De touchbuttons onder het scherm zijn totaal verschillend van de conventionele knoppen.” Ja, dat hebben we gemerkt…

Ook Google Now is niet op te roepen door lang op de homeknop te drukken, zoals bij vrijwel alle andere Androidtelefoons. We kunnen het ons voorstellen als mensen er na verloop van tijd toch zelf een andere launcher op zetten, zoals de handige Z-launcher van Nokia. Die zijn wij na verloop van tijd maar gaan gebruiken in plaats van Ibingo en Launcher3.

Wat goedkope Chinese telefoons van onbekende merken betreft, maken wij ons altijd weinig illusies over het updatebeleid. In negen van de tien gevallen wordt zo’n telefoon geleverd met een Androidversie die nooit een update krijgt. Daarom waren we prettig verrast dat het toestel al meteen aangaf dat er een kleine update klaar stond voor de user interface. Het was geen Android Marshmallow, maar in ieder geval geeft het aan dat Ulefone zijn klanten niet met bugs laat zitten. Er is achteraf nog enige ondersteuning voor het toestel. Hoe dat in de toekomst uitpakt, en of Marshmallow dit toestel nog zal bereiken, is echter nog onzeker.

Multimedia

“Camera’s hebben hoge resolutie voor dit prijssegment”

Een 12-megapixelcamera aan de achterkant en een 8-megapixelcamera aan de voorkant moeten prima foto’s opleveren. Is dat in de praktijk ook zo? We hebben de proef uitgebreid op de som genomen en mogen concluderen: ja, dat is zo. De camera’s presteren prima. Hierover later meer.

De camerasoftware is ook nog eens uitgebreid met allerlei leuke opties, zoals de mogelijkheid om met een gebaar (een V-teken bijvoorbeeld) een selfie te kunnen maken terwijl het toestel zich op enige afstand bevindt. De camera herkent het gebaar en start dan de zelfontspanner. Leuk voor mensen die niet altijd hun eigen arm op een selfie willen hebben.

Een andere aardige optie is het automatisch laten volgen van een bewegend onderwerp, dat je lang aanklikt op het scherm. Dan verschijnt een groen vierkantje dat meebeweegt met dit onderwerp. Zo krijg je altijd scherpe beelden van iets dat snel beweegt, zoals een auto, een spelend kind of een vallend blaadje. De camera blijft gefocust op dit onderwerp en dat werkt doorgaans goed. Je kunt dan afdrukken zonder steeds opnieuw de autofocus in te laten stellen. Het scheelt, want zo mis je geen waardevolle momenten.

De fotocamera’s doen het bij daglicht uitstekend. In wat donkerder omstandigheden doen ze het wat minder. Wat dat betreft wijken ze niet veel af van andere telefoons. Waar wij voor vallen, is vooral de resolutie van 12 megapixel achter en 8 megapixel voor, plus de handige camerasoftware. Dat is een fijne combinatie.

We merken dat de optie om een onderwerp te laten volgen wel werkt, maar niet zo goed als we zouden willen. Om dit te laten zien hebben we met opzet een paar foto’s gemaakt waarvan we al vermoedden dat die zouden floppen: van springende kinderen in een trampolineparadijs. Alleen als ze even stilstaan zijn die duidelijk in beeld te krijgen.

We hebben ook wat foto’s gemaakt bij daglicht in een bos, en daar valt niets op aan te merken.

UleFone Paris camerasample 
UleFone Paris camerasample 
UleFone Paris camerasample 
UleFone Paris camerasample 

De filmmogelijkheden van het toestel zijn in orde, maar beperkt. Video kan worden opgenomen in 1080 of 720 pixels, ruim voldoende voor de meeste filmpjes die je met een smartphone wilt maken. We geven de videomogelijkheden van dit toestel op zichzelf een ruime voldoende. Waarbij we ons naderhand steeds weer bedenken dat het toch wel een erg goedkoop toestel is om die mogelijkheden uberhaupt te bezitten. Tja, als je de prijs ernaast legt, is het juist erg goed. Probeer maar eens een andere smartphone te vinden voor 125 euro met dezelfde mogelijkheden. Die zijn dungezaaid.

Conclusie

UleFone Paris: de naam klinkt niet erg sexy. Het toestel ziet er echter wel sexy uit en de hardwareprestaties vallen ons helemaal niet tegen. Voor de prijs, zo’n 125 euro, kun je hem bijna niet laten liggen. Kleine ergernissen zoals de gebrekkig geprogrammeerde Androidknoppen en het redelijk ongevoelige scherm daargelaten, zien wij weinig nadelen en veel voordelen in deze smartphone. De grote fabrikanten als Samsung, LG en HTC mogen wel oppassen. De UleFone presteert zeker zo goed als de midrangemodellen van deze grote namen, maar de prijs is veel lager.

“De grote fabrikanten Samsung, LG en HTC mogen wel oppassen”

Daarbij komt dat de UleFone in tegenstelling tot veel andere onbekende Chinese merken gewoon vanuit Europa leverbaar is. Met zaken als importheffingen heeft de koper dus niets te maken. Ze worden geleverd door Gearbest vanuit een magazijn in Spanje. Dat betekent dat Gearbest de Europese importheffingen zelf al voor zijn rekening heeft genomen, en dat de klant veel minder lang op zijn toestel hoeft te wachten dan wanneer de telefoon vanuit China wordt opgestuurd.

UleFone Paris design 

“Naam UleFone klinkt niet sexy, maar het toestel zelf is dat wel”

De concurrentie van de UleFone is groot in dit segment, maar het is nog best lastig om net zulke goedkope telefoons te vinden die met zulke goede hardware is uitgerust. Na enig zoeken vinden we de Huawei Y6, die net zo’n scherm heeft als de UleFone, maar een quadcore processor in plaats van de achtkernige CPU van de UleFone, en bovendien is de Huawei Y6 twee tientjes duurder. Ook heeft hij minder opslaggeheugen: 8GB tegen 16GB van de UleFone. De Wiko Rainbow Jam 4G biedt specs die vergelijkbaar zijn met de Huawei Y6 maar is ongeveer net zo duur als de UleFone. Wil je een ‘Nederlandse’ telefoon die qua specificaties en prestaties in de buurt komt van deze UleFone dan zit je als snel rond de €200.

Zoek je een Samsung in ongeveer hetzelfde prijssegment, dan kom je uit bij de Samsung Galaxy Core Prime die echter een veel slechter scherm heeft dat ook nog een halve inch kleiner is. En drie tientjes duurder.

Ben je niet gebakken aan Android, dan kun je ook kijken naar de Microsoft Lumia 640, die ook een 5-inch scherm met dezelfde resolutie bezit maar wel slechts 8GB opslaggeheugen en een minder goed presterende processor.

Het zijn vooral de camera’s die de concurrentie in het stof laten bijten. De 12- en 8-megapixelcamera’s in de UleFone zijn ongeëvenaard in dit prijssegment. Zoek je die mogelijkheden bij een bekender merk, dan ben je al snel minimaal honderd euro meer kwijt.

Onze review score
Pluspunten
 • Erg goedkoop
 • Mooi vormgegeven
 • Vanuit Europa leverbaar
 • Batterij verwisselbaar
Minpunten
 • Scherm reageert wat ongevoelig
 • Bezels dikker dan beloofd
 • Bedieningsknoppen onbegrijpelijk geprogrammeerd

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters