Vodafone 360 Samsung H1

Eind september kondigde Vodafone een nieuwe internetservice aan genaamd Vodafone 360. Bij deze service presenteerde de provider ook twee toestellen, de Samsung H1 en M1. Om de nieuwe Vodafone 360 dienst te kunnen testen hebben we van Vodafone de H1 telefoon ontvangen, een toestel dat hier naadloos mee overweg zou moeten kunnen. In onze review bekijken we niet alleen het toestel, maar ook de nieuwe 360-service van Vodafone.

De Vodafone 360 Samsung H1 is een uniek toestel dat enkel bij Vodafone verkrijgbaar is. Op de voorkant staat in heel kleine letters ‘Samsung’ vermeld, maar het Vodafone logo komt vele malen duidelijker naar voren. Het toestel is door Vodafone zo ontworpen dat het probleemloos moet samenwerken met de nieuwe 360-internetservice.

Het toestel, de Samsung H1, is op basis van specificaties te plaatsen onder de betere multimediatelefoons van het moment. Het toestel heeft een groot 3,5″ amoled-scherm met 800×480 resolutie. Verder is het toestel voorzien van een 5-megapixelcamera en 3,5mm audiojack om muziek te beluisteren. Er is ruimte voor 16GB aan muziek, foto’s en spellen op het interne geheugen van het toestel dat eventueel nog uit te breiden is met een MicroSD-kaartje.

De Vodafone 360 internetservice is erop gericht om snel en eenvoudig in contact te staan met al je contacten. De dienst combineert ook vele verschillende internetservices zoals Facebook, GMail (GTalk), Windows Live (Hotmail) en Yahoo. Een ander groot voordeel volgens Vodafone is dat alles online te benaderen is via 360.com. Overstappen naar een ander toestel dat de 360-dienst aankan zou ervoor moeten zorgen dat je snel alle contacten beschikbaar hebt. Al met al zeer de moeite waard voor All About Phones om er uitgebreider naar te kijken.

Samsung h1 - toestel

 

Samsung h1 - toestel naar n900

 

Algemene gegevens
Merk Samsung
Type H1
Telefoonmodel Tablet
Besturingssysteem LiMo
Schermafmeting 3,5″
Schermtype AMOLED
Schermresolutie WVGA, 800 x 480
Aantal kleuren 16 miljoen
Touchscreen Ja, capacitief
Processor en Geheugen
Processor ARM Cortex A8 600 MHz, PowerVR SGX graphics
Geheugenkaart Micro SD
Intern geheugen 16GB
Kleur
Kleuren Zwart, Zilver
Energie
Gesprekstijd 400 minuten
Standby-tijd 350 uur
Accu 1500mAh
Verbindingen
Verbindingstypes GSM/GPRS
3G UMTS/HSDPA
Bluetooth Bluetooth 2.0, A2DP
Wi-Fi Wi-Fi 802.11 b/g
GPS aGPS
Communicatiepoort Micro-USB
Multimedia
Camera 5MP, autofocus
Videocamera HD, 1280×720
Radio FM-radio met RDS
Audiouitgang 3,5mm
Extra’s Accelerometer, DivX

Samsung h1 - Inhoud doos

De Samsung H1 komt in een compacte doos. De afbeelding op de bovenkant van de doos laat al goed zien waar het bij het toestel allemaal om draait: online in verbinding staan met je vrienden en contacten. Bij het openen van de doos is het eerste wat we zien het toestel zelf. Onder het toestel vinden we een klein boekje dat informatie geeft over de Vodafone 360-diensten en een boekje met veiligheidswaarschuwingen over het toestel. Verder zit er in de doos een MicroUSB-lader, een MicroUSB-kabel, een headset en in-ear koptelefoon. De doos is niet heel uitgebreid, maar het belangrijkste om aan de slag te gaan met het toestel is aanwezig. We hadden het op prijs gesteld als er een beschermhoesje voor het toestel was meegeleverd. Er is geen cd met software meegeleverd, de software is aanwezig op het toestel.

Het toestel heeft een groot 3,5″ AMOLED-scherm met hoge resolutie. Door het grote scherm behoort het toestel niet tot de meest compacte toestellen die bestaan. De grootte van de Samsung H1 is vergelijkbaar met die van de iPhone 3G, HTC Touch HD en Samsung i8910 Omnia HD. We zullen nu stap voor stap alle kanten van het toestel kort beschrijven.

Aan de voorkant vinden we een groot scherm met daarboven een mini-camera voor videobellen, een speaker voor tijdens het telefoneren en rechts lichtsensors om automatisch de helderheid van het scherm aan te passen. Onderop zien we een Vodafone 360-logo met daaronder drie knoppen. De eerste knop brengt ons naar de oproepenlijst en timeline-overzicht waar we snel kunnen zien wat er allemaal gebeurd is de afgelopen minuten, uren en dagen. In het midden zit een knop met twee poppetjes erop, deze knop brengt ons naar het adresboek. De derde en laatste knop brengt ons naar het hoofdmenu waar we alle applicaties kunnen vinden. De voorkant is van plastic en lijkt op brushed metaal. Hoewel het plastic is geeft het een sjieke uitstraling.

Samsung h1 - Voorkant camera

 

Samsung h1 - Voorkant knoppen

 

Aan de bovenkant zit de powerknop om het toestel aan en uit te zetten. De knop is zeer lastig te bedienen, je moet de knop vrij lange tijd induwen voordat hij reageert. Een voordeel is weer dat de knop lastig per ongeluk in te duwen is. Toch hadden we graag een iets vriendelijkere aan- en uitknop gezien. Ook zit aan de bovenkant een 3,5mm-aansluiting voor de headset of koptelefoon. Rondom de ingang zit een rood glimmend randje dat net wat extra uitstraling aan het toestel geeft.

Samsung h1 - bovenkant toestel

 

Aan de rechterkant van het toestel zit onderin de cameraknop. De knop werkt met twee standen, half induwen om te focussen en volledig induwen om een foto te maken. Door de knop in te duwen vanuit standby start de camera-applicatie. Boven de cameraknop zit een zoekknop waarmee je snel op het toestel, de Vodafone-shop of internet kunt zoeken. De knoppen hebben reliëf waardoor ze goede grip hebben. De rode knop geeft een leuk accent aan het toestel, maar heeft verder geen speciale betekenis.

Onderop het toestel zijn geen knoppen of aansluitingen te vinden. Wel zit onderop een led-ring die wit kan gaan knipperen bij het opstarten en afsluiten. Ook bij het ontvangen van een sms gaat de led-ring fanatiek knipperen en licht geven wat midden in de nacht niet echt prettig is.

Samsung h1 - rechter zijkant

 

Om het toestel op te laden of te koppelen aan de pc zit aan de linkerkant een MicroUSB-aansluiting. Dit is de aansluiting waar alle telefoonfabrikanten in de toekomst naartoe zullen gaan. De MicroUSB-aansluiting is af te schermen met een schuifsysteem. Het schuifsysteem werkt naar onze mening prettiger dan systemen waarbij de gebruiker een lipje moet lospulken. Bovenin aan de linker zijkant zitten de volumeknoppen.

Aan de achterkantvalt ons als eerste het Vodafone-logo op, dat met zilver is geaccentueerd. Boven het logo zit de 5-megapixelcameralens met led-flitser. Rechts daarvan vinden we de speaker die een rood kleurtje heeft. De achterkant is verder glad en licht afgerond aan de zijkanten.

Samsung h1 - achterkant toestel

 

Het toestel is wat zwaar met zijn 134 gram, maar voelt daarentegen degelijk aan en ligt goed in de hand. Verder vinden we dat het toestel een mooie luxe uitstraling heeft. Ons testmodel heeft een zwarte kleur, verder zal Vodafone ook een zilveren variant verkopen.

Scherm

De Vodafone 360 Samsung H1 heeft een 3,5″ WVGA AMOLED-scherm. WVGA betekent dat het scherm een hoge resolutie van 800×480 aankan waardoor foto’s veel scherpte laten zien en webpagina’s prettig zijn te bekijken waarbij de kleinste letters vaak nog goed leesbaar zijn. AMOLED is de nieuwste techniek voor tft-schermen waarbij het scherm minder energie verbruikt bij een hoge helderheid. Het scherm is groot waardoor het toestel goed bedienbaar wordt met de vingers, het gebruik van een stylus is niet noodzakelijk.

Wat ons direct opviel zijn de mooie kleuren die het scherm kan weergeven. De kleuren komen veel scherper over dan op een iPhone 3G of een HTC Touch Diamond 2. Zo is zwart echt zwart waar het bij vele toestellen veel lichter overkomt. Door het hoge contrast komen kleuren zeer mooi en natuurgetrouw over. Het bekijken van foto’s en films is een groot plezier op het toestel.

Het grote scherm van de H1 is een capacitieve touchscreen, dit is de opvolger van de oudere resistieve techniek. Het voordeel van een capacitief scherm is dat het werkt op potentiaalverschillen die mede ontstaan als een mens het scherm aanraakt. Over het algemeen is de aanraakgevoeligheid bij capacitieve schermen hoger dan bij resistieve schermen. Een nadeel is dat het niet mogelijk is om een stylus of een ander voorwerp dat geen potentiaalverschil kan opwekken te gebruiken. Onze ervaring is dat het touchscreen prima reageert, ook bij lichte aanrakingen.

Samsung h1 - scherm weer

 

Samsung h1 - scherm internet

 

Toetsen

Op de voorkant zitten drie knoppen die eerder zijn beschreven in het designhoofdstuk. Het toestel heeft verder geen fysieke knoppen om tekst of nummers in te voeren. Alle tekstinvoer gaat via het touchscreen met behulp van een toetsenbord op het scherm. Voor HTC-gebruikers zal toetsenbord enigszins bekend kunnen voorkomen doordat de H1 is uitgerust met een xt9-toetsenbord.

De tekstinvoer is aardig uitgebreid, zo kan de gebruiker kiezen uit twee invoermethodes. De eerst methode is het volledig qwerty-toetsenbord waarbij alle afzonderlijke letters zijn in te duwen. Door te klikken op “?123” is het mogelijk om vreemde tekens in te voeren. Bij het intypen van een woord gaat xt9 ons helpen met het voorspellen van woorden. Deze woorden komen boven het toetsenbord te staan en zijn simpel te kiezen door erop te klikken. Voor het voorspellen van woorden zijn zeer veel verschillende talen te kiezen waar in ieder geval Nederlands onder valt. Een leuke zinvolle eigenschap van het toestel die we hebben ontdekt is dat als je bij de bovenste regel de letter lang induwt, het mogelijk is om snel het cijfer van die positie te typen (dus “w” lang induwen geeft de optie om cijfer 2 te typen). Wat ons echter niet lukte was het typen van letters met accenten zoals “ë”, “é”, etc. Het typische is dat woorden met accenten wel voorkomen bij het voorspellen van woorden.

Samsung h1 - qwerty toetsenbord

 

Samsung h1 - numeriek keypad

 

Naast het qwerty-toetsenbord is er ook de mogelijkheid voor het invoeren van tekst via het traditionele numerieke keypad. Op het scherm komen dan de cijfers 1 tot en met 9 waarbij bijvoorbeeld het cijfer 2 de letters A, B en C bevat. Het voordeel van deze methode is dat de knoppen groter zijn en makkelijker aan te raken. Dit kan handig zijn voor bijvoorbeeld op de fiets, al is onze ervaring dat het vaak langzamer typt dan het volledige qwerty-toetsenbord.

Interface

Het Vodafone 360-toestel draait op LiMo (Linux Mobile Foundation). Dit is een relatief nieuw en onbekend besturingssysteem voor mobiele telefoons. De Linux Mobile Foundation is opgericht in 2007 en bestaat onder andere uit Motorola, Samsung, en Vodafone en heeft als doel het maken van een Linux-gebaseerd besturingssysteem dat wereldwijd de strijd aan kan gaan met andere telefoonplatformen. Het toestel werkt daardoor ook anders dan een Symbian-, Windows Mobile- of Android-toestel. Wel is duidelijk merkbaar dat de ontwikkelaars bij het ontwerpen van het besturingssysteem rekening hebben gehouden met het feit dat het met de vinger bedienbaar moet zijn.

In onze review gaan we ons niet teveel focussen op het LiMo-besturingssysteem omdat we de Vodafone diensten belangrijker vinden. In dit hoofdstuk zullen we kort het hoofdscherm bespreken, de prestaties en multitasking.

Het hoofdscherm kan in eerste instantie wat lijken op dat van een iPhone met de vele icoontjes. Toch is de opzet van het hoofdscherm wezenlijk anders. De hoofdscherm is een brede muur van allemaal iconen. Het is eenvoudig om naar links en rechts te schuiven om andere iconen op te roepen. Bij iconen waarbij rechtsonder een pijltje staat is het mogelijk door er eenmalig op te klikken meer informatie op te vragen. Het icoontje neemt dan in plaats van één positie, vier posities in. Op het hoofdscherm verschijnt dan uitgebreidere tekst van het icoon, of bijvoorbeeld een weerbericht. Op deze manier is het hoofdscherm zeer interactief. Een nadeel is soms wel dat het zoeken is naar iconen na het uitschuiven van enkele iconen.

Samsung h1 - hoofdmenu

 

Samsung h1 - hoofdmenu iconen open geklapt

 

Multitasking

Onder multitasking verstaan we hoe goed het toestel meerdere taken naast elkaar kan uitvoeren. Door te klikken op de statusbalk bovenin klapt een scherm open met actieve taken en meldingen over gemiste e-mails, agendapunten etc. Indien we de muziekspeler gestart hebben komt deze ook in de lijst erbij staan en kunnen we snel de muziek stoppen. Via de statusbalk is het ook mogelijk om van profiel te switchen zoals stille of vliegtuigmodus.

Samsung h1 - multitasking

 

De Samsung H1 is in staat meerdere programma’s naast elkaar te draaien, toch werkt het niet geweldig. Zodra we de interbrowser hebben gestart en op de menuknop duwen om een ander programma te starten sluit de browser direct af. Ook programma’s zoals galerij, RSS, stopwatch, etc komen niet in de statusbalk te staan. Muziek kan daarentegen prima op de achtergrond blijven doorspelen.

Prestaties

Het Vodafone 360 Samsung H1-toestel is niet traag, maar zeker ook geen snelheidsmonster. Van de 600Mhz-processor hadden we persoonlijk iets meer verwacht. Programma’s starten snel op en schakelen tussen programma’s gaat ook snel alleen reageert het scherm soms wat traag op interactie, vooral het hoofdmenu voelt wat stroperig aan. De internetbrowser is wel snel, ook tijdens het scrollen door een pagina heen.

Tijdens onze twee weken testen hebben we geen stabiliteitsproblemen ervaren met het toestel. Het toestel heeft geen vastlopers gehad wat we erg op prijs kunnen stellen.

Een belangrijke eigenschap van Vodafone 360 is in contact blijven met je vrienden. Zo is het mogelijk om de meest gebruikte e-mailboxen snel in te stellen, Facebook te koppelen aan je toestel en GTalk te gebruiken. Verder kun je via je Vodafone 360-profiel je locatie doorgeven voor vrienden, foto’s delen en opslaan, en je contacten en e-mail online beheren. Het grootste deel is allemaal mogelijk via het toestel, voor enkele specifieke onderdelen van de Vodafone 360-service moet je op 360.com zijn. Een ander voordeel van de Vodafone 360-dienst is dat je snel al je contactpersonen in je toestel hebt staan als je een nieuw toestel koopt dat om kan gaan met de Vodafone-diensten . Dit is vooral handig voor mensen die geen gebruikmaken van het Outlook-adresboek of Exchange.

In dit hoofdstuk behandelen we enkele opvallende punten van de Vodafone 360-service. Om te beginnen het Timeline-overzicht. Via het Timeline-overzicht kunnen we in een mooie 3d-weergave zien wat er de afgelopen minuten tot dagen allemaal aan communicatie-evenementen is gebeurd. Zo zien we snel aan wie we een sms hebben gestuurd of wie naar ons een sms heeft gestuurd. De timeline geeft ook de e-mails, oproepen, chats, locaties en muziekaanbevelingen weer. Naast de 3d-weergave is ook een lijstweergave mogelijk die een stuk meer details weergeeft.

Samsung h1 - timeline 3d

 

Samsung h1 - timeline lijstweergave

 

De middelste van de drie knoppen onderaan het toestel brengt ons naar de contactenlijst. Deze lijst laat zowel de telefooncontacten als Facebook-contacten zien. Onderin is een kleurenbalk te zien, door op het scherm een schuifbeweging naar links of rechts te maken is het mogelijk te wisselen tussen verschillende groepen. Het is mogelijk om eigen groepen toe te voegen en personen daaronder te positioneren. Linksboven in het scherm brandt een groen rondje, dat aanduidt dat het toestel is verbonden met de Vodafone 360-service. Indien het toestel is verbonden kunnen we ook statusupdates en berichten van Facebook-contacten ontvangen. Bij de Facebook-contacten zien we de afbeeldingen zoals deze ook op Facebook te zien zijn met daarbij ook een eventuele statusmededeling. Ook voor contacten is het mogelijk te kiezen tussen een 3d-weergave of lijstweergave.

Samsung h1 - contacten

 

Samsung h1 - facebook contacten

 

Bij de contactenlijst staat onderin een poppetje met een paar strepen rondom het hoofd, door hierop te klikken kunnen we statusmeldingen van contactpersonen bekijken. Dit zijn bijvoorbeeld de berichten die een persoon op Facebook heeft achtergelaten. Een directe koppeling met Twitter is helaas nog niet mogelijk, maar aangezien het mogelijk is om Twitter aan Facebook te koppelen krijgen we de Twitter-berichten van sommige Facebook-vrienden alsnog door. Al met al erg handig om op de hoogte te blijven wat vrienden en kennisen aan het doen zijn.

Door onderaan de contactlijst op onze eigen afbeelding te klikken komen we in het persoonlijke Vodafone 360-profiel. Hier is het mogelijk om onze status te veranderen, die dan ook gelijk op Facebook verandert. Verder kunnen we onze locatie veranderen en andere persoonlijke gegevens. Ook zie je in één oogopslag welke diensten we hebben toegevoegd (Facebook, Hotmail en Vodafone 360 in ons geval).

Samsung h1 - Status berichten

 

Samsung h1 - mijn profiel

 

Voor de Vodafone 360-dienst zijn vele webdiensten en de meest voorkomende e-mailaanbieders standaard aanwezig. Diensten die we missen in de lijst zijn Twitter en Hyves. Onder de meest voorkomende e-mailaanbieders vallen onder andere ziggo.nl, kpn en xs4all. Het is helaas niet mogelijk om op het toestel IMAP of POP3 in te stellen, wat ons erg tegenviel. Het instellen van een eigen POP3- of IMAP-account is mogelijk via de Vodafone 360-website, alleen is het ons niet gelukt om succesvol onze IMAP-mailbox in te stellen. Voor een toestel zoals de Samsung H1 hadden we verwacht dat het wel probleemloos om kon gaan met IMAP-mailboxen, maar helaas is de pratijk anders.

Samsung h1 - Webaccounts

 

Samsung h1 - e-mail

 

Via het toegevoegde Hotmail-account konden we wel e-mail versturen. De e-mails worden ook verstuurd namens het hotmail-adres waardoor de ontvanger niet ziet dat dit via Vodafone 360 loopt. Nieuw ontvangen Hotmail-berichten kunnen we prima lezen op het toestel, ook ondersteunt het toestel HTML e-mail waardoor eigenlijk alle e-mails goed leesbaar zijn. Wat ons wel opviel is dat een nieuw gelezen bericht op het toestel niet in onze online Hotmail-account als gelezen wordt gemarkeerd. Dit vinden we erg jammer aangezien je zo als gebruiker snel het overzicht kwijtraakt.

Al met al is Vodafone 360 een leuke en handige dienst voor mensen die graag in sociaal contact blijven staan met hun vrienden of een eenvoudige backup van hun contacten en foto’s willen. De integratie met Facebook werkt prima en geeft een leuke extra aan het toestel. Ook via de website is alles goed te beheren. Het enige wat ons zwaar tegenviel was het instellen van een eigen mailbox, wat niet lukte. We hopen dat Vodafone dit probleem snel oplost zodat gebruikers ook in staat zijn hun werk-e-mail of andere niet-standaard e-mailaccounts te bekijken op het toestel.

Telefoon

Naast het in contact blijven met vrienden via chat, Facebook en e-mail is het ook mogelijk met het toestel te bellen. Het geluid tijdens het telefoneren klinkt helder, hierover hebben we niks te klagen. Vanuit de contactenlijst die we het vorige hoofdstuk al bespraken kun je eenvoudig een contactpersoon selecteren om te bellen. Bij het selecteren van een contact krijg je de mogelijkheid een chat te starten (als de gebruiker online is), een sms of e-mail te sturen en de mogelijkheid om de persoon te bellen. Tijdens het bellen verschijnt er een vrij gebruikelijk scherm, waarbij we een gesprek in de wacht kunnen zetten, kunnen dempen of de speaker inschakelen. Verder zien we een afbeelding van de contactpersoon in beeld. Bij het openen van het belscherm (niet de contactlijst) kunnen we het nummer van de persoon die we willen bellen invoeren. Het nadeel is dat we echt het nummer moeten invullen en dat het niet reageert op het invullen van een deel van de naam.

Samsung h1 - Keuze bij contact

 

Samsung h1 - bellen

 

Berichten

Bij sms-berichten zien we threaded sms terugkeren, dit is iets wat de meeste moderne telefoons ondersteunen. Het voordeel hiervan is dat een sms-conversatie netjes onder elkaar komt te staan. De sms-conversatie ziet er overzichtelijk en goed leesbaar uit. Bij het maken van een nieuw sms-bericht is het invoeren van de contactpersonen zeer eenvoudig. Bij het invoeren van een deel van de naam komen alle mogelijke contacten uit het adresboek tevoorschijn. Door de gewenste contactpersoon te selecteren wordt hij toegevoegd aan de verzendlijst. In ons voorbeeld hebben we zeer snel drie contactpersonen toegevoegd om een sms naartoe te sturen. Door onderaan het scherm te klikken op het audio -of paperclipteken verandert de sms naar een mms-bericht. Ook het beheren van de sms werkt prima, zo is het mogelijk om afzonderlijke berichten van een conversatie te verwijderen of de gehele sms-conversatie ineens.

Samsung h1 - nieuw sms of mms bericht

 

Samsung h1 - sms conversatie

 

Internet

Op de Vodafone 360 Samsung H1 vinden we een Opera internetbrowser terug. De brower lijkt erg veel op de browsers die we al eerder zijn tegengekomen bij HTC-toestellen. De weergave van internetpagina’s is prima en ziet er in vrijwel alle gevallen hetzelfde uit als op een computer. Het in- en uitzoomen gaat door aan de rechterkant een zoombalk beet te pakken en deze omlaag te schuiven, een andere methode is dubbel te tikken op het scherm waarop je wilt inzoomen. De internetbrowser ondersteunt meerdere vensters waardoor het mogelijk is om verschillende websites tegelijk te bezoeken door tussen de vensters te schakelen. De internetbrowser ondersteunt helaas geen Flash-animaties. Een handige functionaliteit van de browser is dat de links vergroot en eenvoudig aanklikbaar worden weergegeven als er meerdere links dichtbij elkaar staan, zoals hieronder op de afbeelding te zien is. Wij vonden het internetten op het toestel een prettige ervaring.

Samsung h1 - browser fullscreen

 

Samsung h1 - browser links

 

Vodafone shop

Om snel en eenvoudig programma’s aan te schaffen bevat het toestel de Vodafone shop met daarin een aardige hoeveelheid spellen en programma’s. Een groot deel van deze programma’s is gemaakt in Java en slechts een klein deel is echt specifiek voor de Samsung H1 gemaakt. In de shop zitten zowel betaalde als gratis applicaties, al is het grootste deel betaald. Betalen van de applicaties is erg eenvoudig aangezien alle aangeschafte programma’s op de maandelijks factuur van Vodafone komen te staan. Een nadeel is dat er van de meeste spellen geen demoversie aanwezig is om het programma te proberen. Ook hebben we niet veel applicaties kunnen vinden om ons hoofdmenu uit te breiden met uitklapbare iconen.

Het is mogelijk om in de Vodafone-shop te zoeken op de meest gewaardeerde, de nieuwste programma’s en aanbevolen programma’s op te vragen. Op deze manier is het zoeken naar leuke of zinvolle applicaties goed te doen. Ook kunnen mensen een beoordeling bij een programma achterlaten zodat van tevoren te zien is hoe andere mensen een programma waarderen.

Samsung h1 - Vodafone shop overzicht

 

Samsung h1 - Vodafone shop programma

 

Samsung h1 - Vodafone shop programma meer info

 

Navigatie

Vodafone levert standaard een navigatieprogramma mee om op de kaarten te zien waar vrienden zich bevinden, bedrijven te vinden of om te navigeren. De kaarten geven Vodafone 360-plaatsen (van contacten) weer en plaatsen uit ‘Directory’. Plaatsen uit Directory zijn bijvoorbeeld restaurants, winkels, benzinestations en musea, die via internet op het toestel worden gevonden. In de standaardversie is het enkel mogelijk om kaarten te bekijken en de Directory-plaatsen in de buurt. Om te navigeren is het noodzakelijk een navigatie-abonnement bij Vodafone af te sluiten van 5 euro per maand. Persoonlijk vinden wij het navigatieprogramma te beperkt en geen 5 euro per maand waard. Door anderhalf jaar het maandelijkse navigatiebedrag te besparen is het al mogelijk een TomTom aan te schaffen die veel meer kan. De stem van de navigatiedame klinkt dof en van tevoren een goed overzicht krijgen van de gehele route is niet mogelijk. Hopelijk komen er in de loop van de maanden extra navigatiepakketen uit voor het LiMo-platform.

Samsung h1 - Navigatie locaties in de buurt

 

Samsung h1 - Gekozen navigatie locatie

 

Samsung h1 - Navigatie route

 

Agenda

Zoals op de meeste telefoons is er op de Samsung H1 ook een agenda aanwezig. De agenda is helaas niet gekoppeld aan de Vodafone 360-dienst. Het is mogelijk om agendapunten toe te voegen via het toestel zelf of door de telefoonsoftware te synchroniseren met Outlook. Agendapunten geven netjes een herinnering op de ingestelde datum. Verder ziet de agenda er netjes uit en zijn er verschillende weergavemogelijkheden. Het synchroniseren met de pc liep bij ons niet helemaal soepel, zo kon de software niet omgaan met verjaardagen in Outlook. Een andere zeer grote beperking in onze ogen is de maximale ruimte van 200 agendapunten. Bij andere smartphones zijn we deze beperking nog niet eerder tegengekomen. Voor iemand die niet vaak de agenda gebruikt is het niet zo’n probleem, maar voor mensen die hun volledige dagindeling erin bijhouden is het een vervelende beperking. Eventuele gemiste herinneringen staan in de uitklapbare statusbalk waardoor ze snel terug te zien zijn.

Samsung h1 - Agenda maand overzicht

 

Samsung h1 - Agenda lijst weergave

 

Samsung h1 - Nieuw agenda punt

 

Overige programma’s

In onze review gaan we niet heel veel verder in op andere applicaties die op het toestel te vinden zijn. Er zit een applicatie op om het weer te bekijken en een buienradarapplicatie. Het toestel heeft geen problemen om een PDF-bestand weer te geven en verder zijn standaardprogramma’s als een stopwatch, wekker en notities aanwezig. Op het toestel zit een businesscardscanner om snel de contactgegevens van het kaartje in het adresboek te krijgen. Ook is er een RSS-reader aanwezig om het nieuws op je favoriete websites te volgen. Helaas is de RSS-reader niet uitklapbaar op het hoofdmenu om daar al snel de laatste headlines te lezen. Al met al levert Vodafone het toestel met een complete set aan applicaties.

FM-Radio

Op het toestel is een FM-Radio aanwezig om naar je favoriete zenders te luisteren. Om naar de radio te kunnen luisteren moet de headset of koptelefoon aangesloten zijn aangezien deze als antenne functioneert. De radio ondersteunt zender-ID en radiotekst (RDS) waardoor in het scherm de naam van de zender komt te staan met eventuele mededelingen. Op het hoofdscherm van de radio kun je eenvoudig de zes populairste zenders instellen. Een andere leuke optie is de mogelijkheid om van de radio op te nemen om later terug te beluisteren. De radio is zowel te beluisteren via de koptelefoon als via de speaker van het toestel. De speaker van het toestel is niet van heel hoge kwaliteit maar voldoende om naar te kunnen luisteren.

Samsung h1 - FM Radio

 

Samsung h1 - Radio opnemen

 

Muziekspeler

De muziekspeler is naast muziekspeler ook een muziekwinkel waar vele tracks en albums te vinden zijn. Voor 10 euro per maand is het mogelijk om onbeperkt muziek te downloaden. Het gemiddelde nummer is 1,5 MB groot, wat bij sommige al direct vragen over de kwaliteit oproept. De kwaliteit van de muziek is duidelijk minder dan die van een cd of van iTunes. Het grote voordeel is dat een nummer snel binnen is en de geluidskwaliteit acceptabel is. Een audiofiel zal echter duidelijk verschil horen en kan misschien beter op een andere manier muziek op het toestel krijgen. Bij het openen van de muziekspeler staan bovenin de laatstbeluisterde nummers en eronder de populairste downloads uit de muziekshop.

Samsung h1 - Muziek beginscherm

 

Samsung h1 - Muziek mijn bibliotheek

 

Bij het openen van ‘mijn bibliotheek’ komen we op een overzichtelijk muziekscherm uit waarbij we eenvoudig het gewenste nummer kunnen vinden. Bij het afspelen verschijnt standaard de albumhoes op het scherm met daarboven de mogelijkheid tot shuffle en repeat en daaronder vorig nummer, pauze en volgend nummer. Onderin staan de titel en artiest van het huidige nummer. Door op de albumhoes te duwen komt er meer informatie over het nummer naar voren. Door op de rating te klikken kunnen we het nummer beoordelen. De muziekspeler is eenvoudig en werkt prima.

Samsung h1 - Muziek tracks

 

Samsung h1 - Muziek afspelen

 

Galerij en videoplayer

Het bekijken van foto’s en video valt onder galerij. Op het hogeresolutiescherm zien foto’s en video’s er schitterend uit. Het is envoudig mogelijk om nieuwe albums op het toestel aan te maken om daarin foto’s te ordenen. Door twee keer te klikken op een foto of video wordt deze groot weergegeven. Bij video’s is het aan te raden het scherm in landscape (liggende) modus te draaien om de video op volledig scherm te bekijken.

Samsung h1 - Gallerij

 

Samsung h1 - Foto weergeven

 

Samsung h1 - Afbeelding opties

 

Camera

Het toestel heeft een 5-megapixelcamera met autofocus, om in het donker nog foto’s te maken is er een led-flits aanwezig. Met deze eigenschappen is het mogelijk om prima foto’s met het toestel te maken. Zoals we gewend zijn van Samsung is er van alles in te stellen aan de camera. De onderstaande screenshots tonen alle instelmogelijkheden van het toestel.

Samsung h1 - camera 1

 

Samsung h1 - camera 2

 

Samsung h1 - camera 3

 

Samsung h1 - camera 4

 

Samsung h1 - camera 5

 

Samsung h1 - camera 6

 

Naast het maken van foto’s kan de Samsung H1 ook video’s opnemen met HD-resolutie (1280×720). Deze resolutie is hoger dan we op de meeste andere vergelijkbare toestellen terugvinden en moet ervoor zorgen dat video’s er goed uitzien.

Samsung h1 - camera 7

 

Samsung h1 - camera 8

 

Hieronder staan enkele voorbeeldfoto’s en een voorbeeldvideo van het toestel. Voor een een toestel dat niet als cameratelefoon op de markt is gebracht zien foto’s er prima uit. Indien we nog wat meer hadden kunnen spelen met de instellingen waren waarschijnlijk nog betere foto’s mogelijk, maar voor een snelle foto levert het toestel een goede kwaliteit. De video ziet er wat schokkerig uit, maar laat wel aardig wat detail zien. Het schokkerige komt vooral doordat een goede beeldstabilisatie ontbreekt, wat we niet vreemd vinden voor een telefoon. Indien we dezelfde video op een kleiner formaat bekijken ziet hij er prima uit.

Samsung H1 - Foto 1

 

Samsung H1 - Foto 2

 

Samsung H1 - Foto 3

 

Samsung H1 - Foto 4

 

Samsung H1 - Foto 5

 

Samsung H1 - Foto 6

 

In het toestel zit een 1500 mAh-accu wat relatief veel is voor mobiele telefoons. Met de 600Mhz-processor en vrijwel alle diensten en applicaties die internet nodig hebben is dit geen overbodige luxe. Ook het grote 3,5″ AMOLED-scherm zal de nodige energie verbruiken. Ondanks dit alles gaat de Vodafone 360 Samsung H1 meer dan een dag mee. Tijdens intensief gebruik en laden warmt het toestel niet extreem op wat we ook erg kunnen waarderen. Indien je internet minimaal gebruikt moet het toestel lang kunnen meegaan op één batterijlading.

Samsung h1 - mooi plaatje

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters