Vodafone Smart Platinum 7 review: schoonheidsfoutjes voorkomen perfectie

Veel gamen. Dat is volgens Vodafone wat je met de Vodafone Smart Platinum 7 écht goed kan doen. Met een quad HD-beeldscherm en dubbele speakers aan de voorkant zou je de optimale ervaring krijgen. Of de Smart Platinum 7 deze belofte waarmaakt én of het een goede smartphone is, gaan we je in deze review vertellen.

Wie prijs-kwaliteitverhouding zegt, denkt bij smartphones vooral aan Honor of OnePlus. Toch lijkt Vodafone met de Smart Platinum 7 zich ook graag te willen nestelen in dit lijstje. Op papier lijk je namelijk veel terug te krijgen voor wat je voor het nieuwe (simlockvrije) toestel van Vodafone betaalt. Een quad HD-beeldscherm, stereospeakers aan de voorkant, 16- en 8-megapixelcamera’s en een Snapdragon 652-chipset met 3GB aan werkgeheugen. En dat voor 399 euro.

Vodafone heeft de ontwikkeling van deze Smart Platinum 7 trouwens niet helemaal zelf gedaan: de smartphone wordt gebouwd door TCL en is sterk verwant aan de Alcatel Idol 4S. De software en het uiterlijk zijn net anders, maar in principe heb je met deze Vodafone bijna hetzelfde toestel als de Alcatel Idol 4S te pakken. Een duidelijk verschil is de aanwezigheid van een vingerafdrukscanner op dit Vodafone-model.

Vodafone Smart Platinum 7 voorkant

Specificaties van de Vodafone Smart Platinum 7
Algemeen
 • Uitgebracht op October 2016
 • Draait op Android 6.0 Marshmallow
Processor
 • Qualcomm Snapdragon 652
 • octacore-processor op 1.8GHz
 • Grafisch: Adreno 510
Scherm
 • 5.5" Amoled scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig (Gorilla Glass)
 • 2560x1440 schermresolutie
Camera
 • 16MP camera met autofocus
 • Dual LED-flitser
 • 3840x2160 (4K) video opnames
 • 8MP camera voorkant

De Vodafone Smart Platinum 7 heeft een voor- en achterkant van glas. De zijkanten zijn gemaakt van metaal. De volumeknoppen en aan/uit-knop zitten allen aan de rechterzijkant. De vingerafdrukscanner vinden we aan de achterkant.

Het toestel ziet er strak en verzorgd uit. De zwarte glansafwerking en de glazen achterkant zien er mooi uit. De zijkanten zijn van metaal gemaakt en zijn in tegenstelling tot de voor- en achterkant mat. Het zijn allemaal premium materialen die het toestel een goed gevoel geven. Het design doet vermoeden dat de smartphone meer dan 400 euro kost.

Ook de knoppen zijn goed gemaakt. De volumeknoppen en aan/uit-knop aan de rechterzijkant voelen stevig aan en zitten een prettige afstand van elkaar. Je kan ze de aan/uit-knop van de volumeknoppen onderscheiden, maar hoeft niet te schuiven met je telefoon om ze allebei te bedienen. Vodafone heeft naast deze knoppen nog een cameraknop aan de linkerzijkant toegevoegd. Door daar twee keer op te drukken, start je de camera op. Dat is handig voor als je snel ‘het juiste moment’ wilt vastleggen. Zelf heb ik er echter vrij weinig aan gehad. Het automatisme om de telefoon te ontgrendelen en de camera-app op te starten, zit er eenvoudigweg te veel in.

Er zijn echter ook wat nadelen aan het ontwerp van de Vodafone Smart Platinum 7. Zo zit de achtercamera niet goed verwerkt in het toestel. Die steekt een beetje uit. Echt heel storend is dat niet, maar het ziet er toch wat minder uit dan wanneer camera en telefoon helemaal in elkaar overgaan.

Ook is het materiaal dat Vodafone gebruikt wel erg glad. Als je je telefoon met een enigszins losse grip vasthoudt, zal je merken dat de Smart Platinum 7 snel uit je handen glipt of ergens vanaf glijdt. Ik spreek jammer genoeg uit ervaring: mijn toestel legde ik op een ietwat scheve ondergrond. Voor mijn vorige telefoons geen probleem, maar de Vodafone lag na een halve minuut op de tegels met een kapot scherm. Een hoesje lijkt daardoor raadzaam. Dat is wel jammer, want juist zonder case ziet de smartphone er erg fraai uit.

Voor de rest heb ik niets dan lof voor het ontwerp van het toestel. De telefoon voelt prima aan en ziet er mooi uit, de knoppen voelen stevig aan en de vingerafdrukscanner is zo geplaatst dat je je vinger er vanzelf oplegt. Al met al scoort het toestel van Vodafone op design gewoon goed.

De Vodafone Smart Platinum 7 is voorzien van een 5,5-inch quad HD-amoledbeeldscherm. Het display van de Smart Platinum 7 is erg goed. Kleuren komen erg mooi uit, alhoewel het allemaal net wat kouder oogt dan bij de absolute topsmartphones. Maar voor deze prijs kan je echt niet meer verwachten en moet je vaak zelfs genoegen nemen met wat minder. Ook de helderheid van het scherm is prima. Zelfs in fel zonlicht kan je alle tekst op het scherm nog lezen. Bovendien zie je door de hoge quad HD-resolutie absoluut geen pixels en kan je zelfs goed gamen op de nieuwe smartphone van Vodafone.

Als we dan toch wat negatiefs over het scherm moeten zeggen, is het vooral de werking van de sensoren. Ten eerste de bewegingssensor. Deze moet ervoor zorgen dat het scherm aangaat als je je telefoon oppakt. Dat gebeurt inderdaad ook. Maar het scherm schakelt eigenlijk te pas en te onpas aan. Ook terwijl ik op bed lag of terwijl de telefoon op mijn bureau lag, ging de display soms aan. Echt erg is het niet, maar het kan wel een beetje storend zijn. Bovendien wordt de batterijduur er ook niet langer op.

Ten tweede de lichtsensor. Deze moet de helderheid van het scherm aanpassen aan de hand van de hoeveelheid licht die hij meet. Dat werkt over het algemeen redelijk. Het gebeurt alleen te vaak dat de helderheid wisselt zonder reden. Net als bij de bewegingssensor is dat niet genoeg om de telefoon tot een afrader te maken, maar het blijft enigszins storend.

“Met lichtere taken heeft de Smart Platinum 7 totaal geen moeite en ook bij zwaardere taken kan de smartphone goed bijblijven”

Volgens Vodafone is de Smart Platinum 7 goed geschikt voor Virtual Reality. De Vodafone VR-headset is er los bij te kopen voor 30 euro. Wat mij enigszins aan de VR-headset stoorde, is dat het een redelijk gedoe is om hem juist in te stellen voor het eerste gebruik. Voor mij was dit overigens wel de eerste ervaring met een virtual reality-headset. Ik ben dus absoluut geen VR-expert, maar dat betekent des te meer dat het installeren van de VR-bril voor de leken best een gedoe kan zijn. Voor de rest functioneert de bril zeker goed: hij laat goede beelden zien en zit lekker.

 

Vodafone Smart Platinum 7 software 6De Vodafone Smart Platinum 7 draait op een Snapdragon 652-processor in combinatie met 3GB aan werkgeheugen. De processor heeft acht kernen die geklokt zijn op maximaal 1,8 GHz. De hardware is voor een telefoon van deze prijsklasse prima. De telefoon komt bij het uitvoeren van lichte taken, zoals WhatsApp en e-mail checken, nooit in de problemen.

Ook het multitasken gaat met de Platinum 7 prima. 3GB aan werkgeheugen blijkt meer dan genoeg om goed meerdere processen tegelijk uit te kunnen voeren. Ook toen de telefoon een fiks aantal processen tegelijkertijd moest draaien, bleef hij soepel lopen en kwamen er geen crashes. Goed!

Vergeleken met andere telefoons is het toestel vrij snel. Zo legden we ‘m naast de Honor 8, die ook 400 euro kost. Daaruit bleek dat de Honor 8 het in een snelheidsrace nét zou winnen van de telefoon van Vodafone. De apps startten op de smartphone van Honor vaak net wat sneller op. Het verschil bleek vaak echter te klein om Batterij Vodafone Smart Platinum 7echt merkbaar te zijn. Alleen bij het opstarten van en scrollen door internetpagina’s moest de Vodafone duidelijk zijn meerdere erkennen in de Honor 8.

Bij écht zware games, zoals Modern Combat 5, merk je wel dat de hardware niet helemaal optimaal is. Het is niet dat het toestel het absoluut niet kan bijbenen. In tegendeel, de game is gewoon prima te spelen. Je merkt alleen dat er af en toe net wat vertraging tussen de frames zit. Voor de prijs die je betaalt krijg je echter een telefoon terug die helemaal naar behoren presteert. Met lichtere taken heeft de Smart Platinum 7 totaal geen moeite en ook bij zwaardere taken kan de smartphone goed bijblijven.

De batterij heeft een inhoud van 3000 mAh. Vodafone zelf zegt dat je twee dagen op een volle batterij moet doorkomen. Dat is wat optimistisch, maar de batterij is in ieder geval meer dan goed genoeg om de dag door te komen. Zelfs bij zwaar gebruik zal je aan het eind van de dag nog zo’n 10 procent over hebben. Een hele dikke voldoende, dus.

 

De Vodafone Smart Platinum 7 loopt Android 6.0.1 Marshmallow. That’s it. Geen skins, maar mooie, schone Android-software. Dit is absoluut een groot pluspunt van de telefoon van Vodafone. Het is Android zoals Android bedoeld is.

Er zijn slechts een paar kleine dingen die Vodafone heeft veranderd. Zo vervangt het de telefoon en sms-app voor zijn eigen Call+- en Message+-app. Deze apps boeten echter niets in op gebruiksgemak van de standaard-apps. Ze voegen zelfs een aantal handige functies toe. Zo kan je ook bellen en sms’en via een webbrowser met de apps van Vodafone.

“De telefoon is gewoon geschikt om muziek op te luisteren”

Het is wel jammer dat Vodafone wat bloatware meelevert. Je toestel zit bij het eerst opstarten echt niet helemaal vol. Het gaat eigenlijk alleen om Dropbox, Google Translate en een paar Vodafone-apps. Deze zijn grotendeels weer te verwijderen, op een aantal Vodafone-apps na. Echt storend is het dus niet, maar deze apps had je ook zelf kunnen downloaden.

 

Vodafone Smart Platinum 7 FM-radioDe Vodafone Smart Platinum 7 schiet met de achtercamera foto’s in 16 megapixel. Selfies neem je in 8 megapixel. Uiteindelijk kan je vrij aardige foto’s maken met de Smart Platinum 7. De achtercamera geeft de kleuren goed en levendig weer. Het grootste probleem zit hem in het scherpstellen. Dat kan het toestel goed, maar gaat wat langzaam. Daardoor worden je foto’s vaak onscherp als je geen vaste hand hebt.

De selfies zijn helaas een stuk minder goed. De foto’s met de voorcamera worden al snel korrelig en de kleuren zijn behoorlijk flets. Door de led-flitser kan je wel zichtbare foto’s in het donker maken, maar de kwaliteit van de kiekjes blijft matig.

Ook van foto’s in het donker moet je, zowel bij de voor- als achtercamera, niet te veel verwachten. De telefoon heeft een led-flitser aan zowel de voorkant als achterkant. Deze werken echter niet echt goed en donkere foto’s komen er gewoon niet fraai uit. De kleuren zijn niet mooi en bovendien lijkt de led-flitser te zwak om de duisternis helemaal in de ban te doen. Dit is tegen de verwachtingen in, omdat de camera een diafragmaopening van f/2,0 heeft.

Vodafone Smart Platinum 7 Foto 7Het geluid dat de speakers van de Vodafone Smart Platinum 7 laat horen, is heel erg goed. De twee speakers aan de voorkant van het toestel kunnen lekker hard en blijven ook bij hoger volume helder. De telefoon is gewoon geschikt om muziek op te luisteren, ook zonder Bluetooth-speakers. En over muziek gesproken: gelukkig krijg je een FM-radio app meegeleverd. Iets wat we helaas steeds minder terugzien in hedendaagse smartphones.

Ook het geluid door de bijgeleverde oortjes is subliem. Gelukkig kiest Vodafone ervoor om in-ear oortjes mee te leveren. Deze zijn ook nog eens van goede kwaliteit. Het geluid klinkt kraakhelder, vol en zelfs de bas is redelijk. Al met al maken de speakers en de kwaliteit van de meegeleverde oortjes de Smart Platinum 7 tot een goede telefoon voor muziek.

Vodafone staat in Nederland vooral bekend als provider, maar met de Vodafone Smart Platinum 7 bewijst het bedrijf ook uitstekende smartphones in huis te hebben. Voor 400 euro koop je een toestel met degelijke hardware, een erg mooi design en schone Android-software.

Mocht je een betere prijs-kwaliteitverhouding willen, dan kom je al gauw uit bij telefoons van Chinese merken. Denk bijvoorbeeld aan de Honor 8. Deze presteert beter dan de Vodafone Smart Platinum 7. Hij heeft onder meer een snellere processor en meer werkgeheugen. Daarbij lever je wel behoorlijk in op de software: EMUI is veel meer aanwezig dan de software van Vodafone. Ook in het geluid is de Smart Platinum 7 de duidelijke winnaar.

Voor een betere software-ervaring kan je terecht bij de Google Nexus 5X en de LG G4. Deze bieden voor iets minder geld een Snapdragon 808-processor, evenveel werkgeheugen en in het geval van de LG G4 ook een betere camera. Bij de Nexus heb je echter wel het probleem dat de opslagruimte niet uitbreidbaar is. En de batterijduur van zowel de G4 als de 5X is matig, terwijl die van de Platinum 7 erg goed is.

Het enige toestel dat de bovengenoemde problemen niet heeft, is de OnePlus 3. Deze kost 400 euro en heeft een Snapdragon 820-processor, 6 GB aan werkgeheugen en een fijne softwareschil in OxygenOS. Hij heeft alleen ‘slechts’ een full HD-beeldscherm. Ook het geluid is, met slechts één speaker, een stuk minder dan dat van de Platinum 7. En de OnePlus 3 is ontzettend moeilijk te krijgen, terwijl je het toestel van Vodafone ‘gewoon’ in de winkel kan kopen.

Natuurlijk is de Alcatel Idol 4S zelf ook een goed alternatief voor zijn Vodafone-broertje. De Vodafone Smart Platinum 7 wint het wat ons betreft net vanwege zijn vingerafdrukscanner, maar welke je uiteindelijk het beste kunt kopen is ook gebaseerd op je ontwerp- en softwarevoorkeuren en welke je het goedkoopste kunt krijgen.

Een aantal schoonheidsfoutjes zorgen ervoor dat de Smart Platinum 7 geen 10 krijgt. Denk bijvoorbeeld aan de niet geweldige camera die ook niet goed in het toestel verwerkt zit en de sensoren die niet altijd goed functioneren. Toch is dit in zijn prijsklasse een van de beste telefoons die je kunt krijgen. Het scherm is goed, het design is mooi en het geluid is uitstekend. Ook de prestaties zijn in orde. Wat ons betreft een dikke 9!

Onze review score
Pluspunten
 • Mooi quad HD-beelscherm
 • Uitstekend geluid
 • Prestaties in orde
 • Schone Android-software
Minpunten
 • Foto's te snel bewogen
 • Sensoren te gevoelig

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters