Wiko Fever review: een high-end gloed

Met de Wiko Fever wil Wiko de concurrentie aangaan met smartphones zoals de Motorola Moto G en Honor 4X. Daarvoor heeft het toestel goede specificaties en een unieke glow-in-the-dark functie. Of de Wiko Fever ook in figuurlijke zin schijnt, onderzoeken we in deze review.

Wiko Fever 4G front

Het afgelopen jaar hebben we meerdere Wiko-smartphones uitgetest, over het algemeen met een positieve beoordeling tot gevolg. De smartphones hadden een zeer goede prijs, goede specificaties, vaak een mooi ontwerp en waren aangenaam in gebruik. Ook met deze Wiko Fever lijkt dit het geval te zijn.

In het toestel zit een 1,3GHz sterke MediaTek MT6753-octacoreprocessor met 3GB werkgeheugen, een 13-megapixelcamera, een 2900mAh-batterij en een 5,2-inch groot full HD-scherm. Kortweg: op papier heeft de Wiko Fever alles in huis om zijn concurrenten van tafel te vegen. Zeker als je weet de de meeste smartphones van €200 ‘slechts’ voorzien zijn van een quadcoreprocessor en een ‘simpel’ HD-scherm.

Op papier heeft de Wiko Fever alles in huis om zijn concurrenten van tafel te vegen.

Om de naam wat betekenis te geven, heeft Wiko de Fever zo ontworpen dat er fluorescerende lijnen in het toestel zitten.

Of de Wiko Fever ons kan verleiden met al wat hij in huis heeft, vertellen we je in deze review.

Prijzen en specificaties

Hieronder kun je de volledige specificaties en actuele prijzen van de telefoon zien. Deze review is gebaseerd op softwareversie ALSP.L1.MP3.V2.21 en een prijs van €199.

Specificaties van de Wiko Fever
Algemeen
 • Uitgebracht op January 2016
 • Draait op Android 5.1 Lollipop
Processor
 • MediaTek MT6753
 • octacore-processor op 1.3GHz
 • Grafisch: Mali-T720
Scherm
 • 5.2" IPS LCD scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Volledig QWERTY toetsenbord
 • Scherm is krasbestendig (Gorilla Glass 3)
 • 1920x1080 schermresolutie
Camera
 • 13MP camera met autofocus
 • LED-flitser
 • 1080p (Full HD) video opnames
 • 5MP camera voorkant

Unboxing

Van een goedkope smartphone verwacht je niet veel extraatjes. De verpakking van de Wiko Fever verrasteWiko Fever doos ons dus aangenaam met zijn uitgebreide inhoud. De Wiko Fever komt net zoals zijn voorlopers in een mooi ontworpen en stevige doos. Zelfs al is de Wiko Fever goedkoop, toch krijg je een high-end gevoel bij het openen van de doos waarin het toestel zit.

Zelfs al is de Wiko Fever goedkoop, toch krijg je een high-end gevoel bij het openen van de doos waarin het toestel zit.

De content binnenin de doos heeft een even zorgvuldige plaatsing gekregen als de info aan de buitenkant. In de doos vind je de smartphone zelf, een headset, micro usb-kabeltje, een adapter en iets wat we helemaal niet verwacht hadden: een aantal Wiko-branded sim-adapterjes. Op zich niet zo speciaal, maar wel een leuke ‘attentie’. Zeker gezien de prijs van het toestel.

Wanneer een bedrijf met een midrange-smartphone op de markt komt, is er meestal niet veel budget over voor het ontwerp. Zeker niet wanneer dat bedrijf nog niet zo bekend is. Desalniettemin heeft dit Wiko niet tegengehouden om de Wiko Fever een unieke look (voor zijn prijsklasse) mee te geven.

Wat de Wiko Fever zo uniek maakt zijn de fluorescerende randen op het toestel. We hebben dit nog nooit op een andere smartphone gezien. De lichtgevende strips zorgen er voor dat de Fever er zelfs in het donker leuk uitziet, en je hem in deze omstandigheden iets makkelijker kan terugvinden.

Ook bij daglicht ziet de Fever er goed uit. Het glazen paneeltje aan de voorzijde heeft een zeer lichte afronding wat zorgt voor een premium look en goed aanvoelt wanneer je vanaf de zijkant over het scherm veegt. In de linkerbovenhoek vind je het Wiko-logo dat naar onze mening wat te opvallend is. Alle softwarebedieningsknoppen staan op het scherm. Rondom het scherm zitten niet al te dikke randen.

In het glazen paneeltje aan de voorkant zit een zeer lichte afronding wat een premium look geeft

Wiko Fever Front

De fysieke bedieningsknoppen zitten op de bekende plaatsen: aan de rechterzijde van het toestel. Je kunt makkelijk alle knoppen bedienen al zul je misschien wel opmerken dat de powerknop net iets te laag geplaatst is. Voorts zit er een lichte plooiing in de aluminium rand van het toestel, wat ervoor zorgt dat de Fever goed in de hand ligt. Achteraan zit een neplederen cover die je van de smartphone kunt halen. Onder de cover kan je twee simpoortjes en een poortje voor je micro sd- kaart (tot 64GB) terugvinden. Dat de Wiko Fever maar 16GB intern geheugen heeft kan je dus geen probleem meer noemen. De speaker van de Fever vind je terug aan de achterzijde van het toestel.

Als je de Wiko Fever in je hand houdt merk je dat hij erg stevig aanvoelt. Het is een lekker en handzaam apparaatje, dat zelfs met de wisselbare achterzijde erg premium aanvoelt. Bij de Wiko Fever zul je geen last hebben van een krakend achterpaneel, wat bij veel andere smartphones met zo’n wisselbare achterkant wel het geval is.

Bij de Wiko Fever zul je geen last hebben van een krakend achterpaneel

Voor een prijs van €200 zijn er nauwelijks smartphones die een fullscherm WIko fever 4G HD-scherm hebben. In 2016 verwachten we hier wel wat verandering in, maar een standaard in deze categorie zien we het nog niet snel worden. Dat de Wiko Fever een 5,2-inch groot full HD-scherm heeft, komt daarom als een aangename verrassing. En aangezien de kleuren goed worden weergegeven, het scherm helder kan staan en de kijkhoeken goed zitten valt er weinig op het scherm van dit toestel aan te merken. Gezien de prijs van de Wiko Fever is het scherm zelfs zeer goed.

Gezien de prijs is het scherm zeer goed.

Wiko heeft gekozen de Fever te voorzien van een Mediatek MT6753-processor. Dit is een 64-bit processor met acht 1,5GHz sterke Cortex A53-kernen en 3GB werkgeheugen. Niet bekend met deze termen? Wel, vertaald naar het Nederlands wil dit zeggen dat de Wiko Fever meer dan genoeg kracht ter beschikking heeft. Deze kracht zorgt ervoor dat nagenoeg alles wat je op de Fever wilt doen probleemloos gaat. Met dagelijkse taken, zoals bijvoorbeeld door de software bladeren en gamen heeft de Wiko Fever geen enkel probleem. Worden games en apps zwaarder, dan zul je hier en daar wel lichte haperingen opmerken. Dit is natuurlijk logisch, en helemaal geen probleem want zelfs met de lichte haperingen presteert de Wiko Fever beter dan de gemiddelde midrange-smartphone.

Het komt er op neer dat de Wiko Fever meer dan genoeg kracht ter beschikking heeft.

Op netwerkvlak heeft de Wiko Fever alle verbindingsmogelijkheden die je van een midrange-smartphone in 2016 verwacht. Omdat de Wiko Fever standaard dualsim ondersteunt, kun je dus twee simkaarten in het toestel steken en met beide kaarten toegang tot het 4G netwerk krijgen. Het enige wat ontbreekt aan verbindingsmogelijkheid is NFC, maar omdat de smartphone slechts €200 kost nemen we het Wiko niet kwalijk. De ontvangst van de Wiko Fever is prima.

De accu in de Wiko Fever is er een van een 2900mAh-formaat, wat net meer dan de gemiddelde grootte is voor een smartphone in deze prijsklasse. Met normaal gebruik kan je de dag doorkomen met zo’n beetje 4 uur screen-on tijd bij automatische helderheid. Niet zo heel lang, maar wel lang genoeg. Gebruik je de smartphone iets intensiever en zet je bluetooth aan, dan zal je het eind van de dag net niet halen met gemiddeld maar 3 uur screen-on tijd. We kunnen besluiten dat de batterij in de Fever groot genoeg is om de gemiddelde gebruiker zonder problemen doorheen de dag te loodsen. Ben je een ‘poweruser’ dan zal je hem een keertje extra aan de lader moet hangen. Wanneer je de batterij wilt opladen, kan je jammer genoeg geen beroep doen op snelladen. Wat op zich niet echt een groot probleem is voor een toestel in deze prijsklasse, trouwens.

Op de Wiko Fever vind je Android 5.1 Lollipop terug met de skin van Wiko eroverheen. Net zoals bij andere Wiko-smartphones is deze skin erg aanwezig, maar vind je er toch nog elementen van stock Android in terug. Eveneens biedt de skin een aantal leuke en handige extra functies, al zijn er ook wat minpunten.

We begrijpen niet waarom Wiko het hoofdmenu heeft weggehaald.

Zo heeft Wiko er bijvoorbeeld voor gekozen het hoofdmenu weg te halen, en al je applicaties op je Screenshot_2016-02-02-20-37-29homescherm te plaatsen. Waarom Wiko deze beslissing heeft gemaakt begrijpen we niet. Verder zijn er nog altijd wat foutjes merkbaar in de Nederlandse vertaling, net zoals bij de Wiko Highway Pure. Soms loop je dan tegen een zin aan met meer Engelse dan Nederlandse woorden. Gelukkig verandert dit niets aan de gebruikerservaring, het komt alleen niet zo netjes over. De standaard app-icoontjes hebben een kleurrijke skin eroverheen gekregen die voor sommige mensen wat te veel van het goede zal zijn. De app-icoontjes van applicaties die je zelf installeert worden gelukkig niet aangepast.

Zowat alle bijgevoegde functies zijn gericht op bewegingsbediening. Al zijn deze functies niet zo speciaal, maar er zitten een aantal handige bij zoals dubbel tikken om je smartphone te wekken.

Wiko wil applicaties eenvoudiger maken, en levert er daarom op de Fever een hoop zelfgemaakte mee.

Wiko wil applicaties eenvoudiger maken, en levert er daarom op de Fever een hoop zelfgemaakte mee. De meegeleverde applicaties variëren van een mail- tot zaklantaarnapp. Het ontwerp van deze applicaties is consistent simpel en logisch gehouden. Van de 16GB aan intern geheugen, is er ongeveer 11GB over wanneer je de Wiko Fever uit zijn doos haalt. Kom je hier niet mee toe, dan kun je het geheugen altijd uitbreiden met een micro sd-kaart tot 64GB. Extra applicaties zijn gewoon te downloaden uit de Google Play store.

Een tekort aan multimediasoftware is op de Fever ondenkbaar: zowel de software van Google als Wiko staat standaard op het toestel. De Google apps zien eruit zoals op ieder toestel, terwijl die van Wiko een mooi maar simpel Lollipop-ontwerp hebben gekregen. Op het toestel staat ook een fm-radio app.

Een tekort aan multimediasoftware is op de Fever ondenkbaar

Aan de achterzijde van het toestel vind je de speaker. Deze heeft een centrale plaatsing onderaan gekregen en is matig. Het geluid lijkt van ver weg te komen, en de meeste tonen worden niet goed weergegeven. We vinden dit erg jammer, maar begrijpen het ergens wel. Niet alles kan goed zijn aan een smartphone van maar €200.

Front Wiko Fever 4G

De camerasoftware van het toestel biedt veel functionaliteit zonder onoverzichtelijk over te komen. We hebben er alleen kritiek op dat de knoppen om een foto te nemen, te filmen en naar de galerij te gaan niet goed uitgelijnd  – en te groot zijn. Verder ziet alles er netjes en logisch uit. Zo kun je makkelijk voor een professionele modus kiezen waarin je manueel instellingen kan aanpassen. Voorts is het mogelijk om tegelijk met de voor- en achtercamera in 1080p te filmen.

Selfies neem je met de 5-megapixel selfiecamera die voorzien is van een flitser. Wanneer de lichtomstandigheden goed zijn, zien de selfies er ook goed uit. De kleuren- en detailweergave zitten gewoon goed. Wanneer het donker is en je wilt een selfie nemen, kan je beroep doen op de flitser vooraan het toestel. Het resultaat valt wit uit, maar blijft beter dan een selfie zonder licht.

Met de achtercamera schiet je 13-megapixelfoto’s die er goed uitzien voor een toestel van om en nabij de 200 euro. De foto’s bevatten een aardige hoeveelheid aan details en de kleurbalans zit meestal goed. En zelfs wanneer de lichtomstandigheden iets minder worden, blijft de camera goed presteren waardoor er niet direct veel ruis over de genomen foto’s zit. Als dit wel het geval is kan je altijd in de nachtmodus een foto nemen. Al moet je dan wel een vaste hand, of tripod bij de hand hebben.

Filmen doe je met de Wiko Fever in maximum 1080p. In de geschoten beelden zit er een goede hoeveelheid aan details, en kleuren worden gewoon oké weergegeven.  Het jammere aan de filmpjes die je schiet met de Wiko Fever is dat ze wat onstabiel zijn, al is dit wel normaal voor een toestel in zijn prijsklasse.

Wiko heeft meermaals bewezen een goede smartphone te kunnen maken voor weinig geld. Iets wat ze herhalen bij de Wiko Fever. Voor een prijs van ongeveer €200, kunnen we ons op het moment van schrijven geen betere smartphone inbeelden. De Fever heeft alles wat je verlangt van een smartphone in deze prijsklasse, en biedt zelfs mooie extra’s.

Wiko Fever 4G

Voor €200 kunnen we ons op het moment geen betere smartphone inbeelden.

Met een 5,2-inch full HD-scherm, een krachtige octacoreprocessor met 3GB werkgeheugen, goede camera’s en een batterij waarmee je met gemiddeld gebruik probleemloos de dag doorkomt, stelt de Wiko Fever ons zeer tevreden. Het toestel zit in het middensegment, maar presteert veel beter. Twee kleine minpuntjes aan de Wiko Fever zijn de speaker en software. En zelfs al vinden we beiden niet top, er valt zeker mee te leven.

WIko Fever blauwe achtergrond

Op het moment van schrijven heeft de Wiko Fever geen enkele nabije concurrent en vandaar krijgt hij van ons als eerste toestel in 2016 de volle 10 punten. We vinden het toestel inderdaad niet perfect, maar met deze imperfecties valt makkelijk te leven. Vooral omdat ze de prestaties van het toestel niet beïnvloeden en het zelfs met de gebreken aangenaam blijft om het toestel te gebruiken.

Zoals hierboven reeds beschreven, zal je momenteel bij alle andere toestellen van €200 wel een aantal compromissen moeten maken. Bij de Motorola Moto G ga je mindere specificaties en een iets minder scherm krijgen, maar je krijgt dan wel een bijna stock android ervaring, een waterdichte smartphone en nog altijd goede prestaties. Bij de Honor 4X krijg je net iets betere batterijprestaties terwijl de andere prestaties quasi gelijk zijn aan die van de Wiko Fever. Wel boet je in op de software: deze is namelijk prominenter aanwezig op de Honor 4X. Overigens wordt zeer binnenkort de Honor 5X in Nederland gelanceerd, die een goede kans maakt om de Wiko Fever te evenaren.

 

Onze review score
Pluspunten
 • Mooi scherm
 • Zeer goede prestaties
 • Camera's nemen mooie foto's
 • Leuk ontwerp
 • Dualsim
Minpunten
 • Software bevat foutjes en is merkbaar aanwezig
 • De speaker geeft audio niet goed weer
 • NFC ontbreekt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Freevolt -

  I have been using the phone for 3 days now and I must say the experience is amazing. For once China (though they claim itbwas designed in France) managed to manufacture a classy device. It doesn’t snag like most Samsung phones. I only have an issue with the battery life. My battery hardly last 2hrs when I’m on the road. I’m a heavy internet user and this is quite disappointing. Anyway, you have to always have your power bank around since smartphones hardly have lasting batteries.https://jiji.ng/mobile-phones/wiko

 2. Ton Dijkmans -

  Na de upgrade naar Marshmallow willen de apps Facebook en Facebook Messenger niet meer werken. Direct na de opstart stoppen ze. Ook opnieuw downloaden en installeren helpt niet. Hebben hier meer mensen last van? Heeft er iemand een oplossing?

 3. Maria -

  Hallo allemaal,
  Ik heb mijn mobiel nu bijna 5 maanden volgens mij. Maar opeens nadat ik hem uit heb gezet gaat hij niet meer aan. Nu zou het natuurlijk mogelijk zijn dat hij leeg is, maar na hem aan de oplader gelegd te hebben lukt het nog steeds niet. En iets verkeerd doen is vrij lastig want een aan/uit knopje indrukken valt niet echt iets fout aan te kunnen gaan toch!? Wat kan ik nu doen? Hebben jullie dit ook meegemaakt? Moet ik gewoonn nog wachten en nog een paar keer proberen?

 4. Christian -

  Ik heb de Wiko Fiver nu 3 maanden, behalve dat ik de glow in de Dark nog niet gezien heb. (maar dat vind ik niet z’n ramp) vind ik het op 1 ding na een prima telefoon.
  ik heb deze telefoon nu op 4 auto’s aangesloten maar bij elke auto klaagt ieder die ik aan de ander kant heb, dat ze me niet kunnen verstaan.
  Ik kan hen wel verstaan maar zij mij niet. in eerst instantie dacht ik het licht aan de auto maar dat kan nu niet meer.
  Zijn er meer mensen die hier last van hebben? of doe ik iets verkeerd.

  1. Maria -

   Als je Wiko Fever de hele dag ik je broekzak ofzo zit dan kan het inderdaad kloppen dat je geen glow in de dark heb. Want als ik de hele dag op mn kamer zit in het donker zie ik ook geen glow in de dark maar als ik in de zon heb gezeten of iets dergelijks dan zie ik het wel..

  2. Ton Dijkmans -

   Als je een zwarte uitvoering hebt, zit de glow er niet op. Die is alleen bij de witte uitvoering. Dat vertelde de servicedienst van Wiko me.

 5. anoniem -

  heel mooi toestel met een mooi duidelijk scherm en veel opslagruimte, helaas is de batterij niet heel erg sterk en haal ik met middelmatig gebruik het eind van de dag zeker niet. en helaas vandaag retour moeten brengen (voor onderzoek/reparatie) omdat het scherm gewoon niet reageert op aanraking/swipen e.d. Ik hoop dat dit een klein foutje is en te verhelpen want ik vind het in gebruik verder een een fijn toestel voor een mooie prijs

  1. Maria -

   Hey, je ben niet de enigste maar volgens mij is dat zo’n klein minder handig dingetje van wiko want mijn zus heeft een wiko rainbow jam en die heeft daar ook last van en toen we mijn mobiel gebuikte hadden we het zelfde dus ik denk dat het aan de wiko ligt.

  2. Maria -

   owja.. Als je Wiko Fever de hele dag ik je broekzak ofzo zit dan kan het inderdaad kloppen dat je geen glow in de dark heb. Want als ik de hele dag op mn kamer zit in het donker zie ik ook geen glow in de dark maar als ik in de zon heb gezeten of iets dergelijks dan zie ik het wel..

 6. Patrick -

  Hey. De wiko fever lijkt mij een zeer goede gsm, maar ik lees vaak dat de batterij niet goed is. Nu twijfel ik met de andere wiko’s. Wat is u mening hierover?

 7. henk -

  Kan ik het mobiel ook gebruiken zonder problemen met 1 simkaart? Aangezien het een dual sim is?
  En weet iemand waar ik een Betrouwbare HARDCASE voor dit toestel kan kopen?

 8. berend van oldenborgh -

  het is nu een tijdje geleden dat jullie zeiden dat er een vergelijking zou komen tussen de honor 5x en de wiko fever 4g… niet ongeduldig bedoeld hoor; maar waar blijft hij?
  btw leuke en nette reviews maken jullie : )

  1. Sebastien Debaenst -

   Die gaan we woensdag filmen, dus komt zeer binnenkort 😉 Het was een beetje druk met het MWC, vandaar dat het zo lang duurt 🙂

  1. Sebastien Debaenst -

   Hangt een beetje af van wat je wilt. Zowel de 5X als de Fever zijn heel goede smartphone. De 5X heeft alleen een mooier ontwerp, vingerafdrukscanner, groter scherm, betere batterijduur en betere speaker. De Fever heeft iets betere software en presteert vaak ook een tikkeltje beter dan de 5X.

   1. mark -

    ik wacht de mwc af maar bij Wiko vraag ik me altijd af of het betrouwbaar is en de update naar android 6.0 vind ik op zich een must. omdat je dan een van de laaste versie heeft. verder vind ik dat de honor 5x mooi eruitziet maar volgens mij vrij snel krast. en hoe is de speaker vergeleken met de a5 uit 2015 van de fever?

 9. Sunniva -

  Hallo,
  kan iemand misschien vertellen hoe ik muziek op de Fever kan zetten? Hij is aangesloten op de pc, hij heeft zichzelf geïnstalleerd op de pc maar zodra ik mp3’s over wil zetten wordt meteen de verbinding verbroken.
  Groetjes, Sunniva

  1. Maarten -

   Je kan ook met “Airdroid” of “ES File Explorer” proberen via het lokaal netwerk over te zetten. Of als je je ouwe gsm nog bij de hand hebt, kan je via “CM Transfer” van de ene smartphone/tablet naar de andere over zetten.

 10. Peter -

  hallo allemaal,
  nu jullie ook de Honor 5x in huis hebben, gaan jullie een vergelijking doen?
  zou super zijn.

  alvast bedankt en ga zo door met jullie goede reviews.
  Groet
  Peter

 11. Peter -

  dank jullie wel voor de review

  twee vragen.

  1) ik neem aan dat als je een andere launcher installeert je geen last meer hebt van de “lelijke” layout?
  2) voor dezelfde prijs per maand heb ik een abbo met de fever of met LG g3. welke is beter de Fever of de LG G3?

  bedankt.

  1. Dominick Viëtor -

   Het grootste deel van de ‘lelijke’ interface verdwijnt dan inderdaad. Maar niet alles. Het instellingenmenu en de notificatiebalk blijven bijvoorbeeld gelijk als je een launcher installeert. Die launcher is puur het menu en het homescreen.

   Voor wat betreft de G3: daar zou ik dan eerder voor gaan. De Fever is een toptoestel, maar wel in een wat lagere klasse. G3 scoort qua camera, snelheid en software wel duidelijk beter.

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters