Wiko Highway Pure review: function follows form

Wiko heeft met de Highway Pure de titel van dunste smartphone in Nederland te pakken. In deze review zoeken we uit of de smartphone met die geringe dikte nog wel voldoende functionaliteit in huis heeft.

Wiko Highway Pure hoofdfoto 

Eerder dit jaar greep Kazam met de Tornado 348 een nieuw record op het gebied van dunne smartphones. Die titel was helaas van korte duur, want Wiko bracht niet veel later de Highway Pure op de markt. Een smartphone die het nodige weg heeft van de Tornado 348, maar met zijn 5,1 millimeter wel een twintigste millimeter dunner is. Een verschil van niks, maar wel voldoende om een nieuw record neer te zetten.

Ondanks zijn bijzonder dunne body, heeft de Highway Pure een net setje specificaties te bieden. Hij wordt aangedreven door een quadcore Snapdragon 410-processor, heeft een 4,8-inch HD-display en is voorzien van een 8-megapixelcamera. 4G ondersteuning mag natuurlijk niet ontbreken en de telefoon heeft netjes 2GB werkgeheugen. Op papier is er eigenlijk maar één echt nadeel, namelijk dat het opslaggeheugen van 16GB niet uitbreidbaar is.

“Ondanks zijn bijzonder dunne body, heeft de Highway Pure een net setje specificaties te bieden”

Bij extreem dunne smartphones is het altijd de vraag of de fabrikant niet beter iets meer ruimte had kunnen reserveren voor de batterij door het toestel iets dikker te maken. De Wiko Highway Pure heeft met zijn 2000mAh-batterij niet bijzonder veel capaciteit om stroom op te slaan, maar in combinatie met de zuinige hardware zou het voldoende kunnen zijn. Daar besteden we in deze review uiteraard aandacht aan.

Wiko Highway Pure hands-on 
Wiko Highway Pure hands-on 
Wiko Highway Pure hands-on 

Specificaties en prijzen

Hieronder kun je de volledige specificaties en actuele prijzen van de telefoon zien. Deze review is gebaseerd op softwareversie 16 en een prijs van €199.

Specificaties van de Wiko Highway Pure
Algemeen
 • Uitgebracht op June 2015
 • Draait op Android 4.4 KitKat
Processor
 • Qualcomm Snapdragon 410
 • quadcore-processor op 1.2GHz
 • Grafisch: Adreno 306
Scherm
 • 4.8" Amoled scherm
 • Touchscreen
 • Scherm is krasbestendig (Gorilla Glass 3)
 • 720x1280 schermresolutie
Camera
 • 8MP camera met autofocus
 • LED-flitser
 • 1080p (Full HD) video opnames
 • 5MP camera voorkant

Unboxing

“De Highway Pure laat meteen een goede indruk achter in de doos”

Wiko heeft bijzonder veel aandacht besteed aan de verpakking van de Highway Pure. De smartphone komt in een plat zwart doosje dat luxe overkomt. Ook de accessoires zijn netjes gepresenteerd en alles ziet er tot in de puntjes verzorgd uit. Het zorgt ervoor dat de Highway Pure meteen een goede indruk achterlaat wanneer je hem uit de doos haalt, iets dat tegenwoordig erg zeldzaam is. De gemiddelde high-endsmartphone is minder mooi verpakt, dus dat doet Wiko netjes.

Iets anders dat Wiko netjes doet is het meeleveren van accessoires. De Highway Pure wordt geleverd met een in-ear headset met plat kabeltje die aardig klinkt. Daarnaast wordt er een, weliswaar eenvoudig, hoesje meegeleverd en heeft Wiko voor een setje sim-adapters gezorgd. Handig als je om welke reden dan ook met je nanosim even terug moet naar een oud toestel.

Design

Het ontwerp van de Highway Pure is vooral bijzonder omdat het zo dun is, maar is verder zeker ook niet verkeerd voor een midrangetoestel. De smartphone is van voor en achter van glas en heeft een aluminium rand gekregen. Tussen het glas en het aluminium zit wel een dikke plastic rand, dat doet een beetje af aan de luxe uitstraling van het apparaat. Maar de rand sluit wel gewoon netjes aan en eigenlijk geldt die nette afwerking voor het hele toestel. Alleen de manier waarop het openingsgaatje van de simingang verwerkt zit komt erg gekunsteld over.

“Het belangrijkste van dit ontwerp: de dikte. Of eigenlijk het gebrek daaraan”

Dan het belangrijkste van dit ontwerp: de dikte. Of eigenlijk het gebrek daaraan. De smartphone is 5,1 millimeter dun en weegt nog geen 100 gram. Dat zorgt ervoor dat je het toestel bijna niet opmerkt als je hem in je broekzak hebt, dat is prettig. De Highway Pure ligt aardig in de hand, maar biedt niet heel veel houvast. Sommige mensen zullen het wat fragiel over vinden komen, voor sommigen zal het dunne en lichte ontwerp juist exclusief overkomen. Dat is iets dat je misschien het beste zelf even kunt uitproberen.

Wiko Highway Pure design 
Wiko Highway Pure design 
Wiko Highway Pure design 
Wiko Highway Pure design 
Wiko Highway Pure design 

De geringe dikte brengt helaas wel wat nadelen met zich mee. Zo is de batterij niet verwisselbaar en het geheugen niet uitbreidbaar, waardoor je het moet doen met de 16GB opslagruimte die het toestel heeft. Voorts zijn de randen boven en onder het scherm behoorlijk groot, waarschijnlijk omdat er voor bepaalde componenten te weinig ruimte was onder het display. Het zijn kleine offers, waar je wel een uniek design voor terugkrijgt.

De Highway Pure bestaat in een viertal varianten. De witte versie is zowel aan de voor- als achterkant helemaal wit en heeft een zilveren rand. Er zijn drie versies met een zwarte voor- en achterkant, die alleen in de kleur van de rand verschillen. Die rand is dan zilver, goud of bleen. Dat laatste is een soort turkoois en is de huiskleur van Wiko.

Wiko Highway Pure design 
Wiko Highway Pure design 
Wiko Highway Pure design 
Wiko Highway Pure design 

Scherm

Wiko Highway Pure screenshot

Het scherm van de Highway Pure is een 4,8 inch groot amoledpaneel. De resolutie is met 720×1280 pixels voldoende zou je zeggen. In principe is dat ook wel zo, maar omdat het scherm gebruik maakt van de PenTile-pixelindeling ziet vooral tekst er niet helemaal scherp uit. Op randen met een hoog contrast, die tussen een letter en de achtergrond dus bijvoorbeeld, zie je kleine paarse of groene puntjes. Om een beetje een idee te krijgen van dat effect kun je het beste een beetje op Google Images rondneuzen.

Los van dat probleempje is het scherm dankzij de gebruikte amoledtechniek wel erg mooi. Het contrast dat het display kan weergeven is oneindig en de kleuren zijn erg levendig. Wiko heeft verder de mogelijkheid toegevoegd om de kleuren van het display zelf aan te passen, zodat je de verzadiging ook wat kunt terugschroeven als je het allemaal te heftig vindt. De kijkhoek van het scherm is goed, de helderheid had iets hoger gekund maar vinden we wel voldoende.

Prestaties

“In de praktijk presteert het toestel eigenlijk erg goed”

De Wiko Highway Pure is gebaseerd op de inmiddels beproefde Snapdragon 410-processor. Dat is een 64 bit-processor met vier 1,2GHz snelle kernen. Die chipset heeft Wiko gekoppeld met 2GB werkgeheugen. Daarmee loopt hij qua werkgeheugen iets voor op de gemiddelde concurrent, de processor is in deze klasse de standaard. In de praktijk presteert het toestel eigenlijk erg goed. Hij loopt snel door menu’s en je hebt eigenlijk nooit het idee dat je op het toestel moet wachten. Daarmee behoort de Highway Pure tot de snelste toestellen met zo’n Snapdragon 410-processor en scoort hij voor zijn klasse ruim voldoende. Alleen bij het starten en draaien van zwaardere apps merk je wel dat de hardware wat minder krachtig is, maar dat is zeker geen schande.

Op de stabiliteit van de telefoon is weinig aan te merken. We hebben geen last gehad van serieuze vastlopers of vertragingen, ook op dat vlak scoort de Wiko dus gewoon goed.

“De batterij scoort gemiddeld; gezien de dunne behuizing een nette prestatie”

Op netwerkgebied zit de Highway Pure goed in elkaar. De smartphone ondersteunt gewoon 4G waardoor hij snel op internet kan, ook onderweg. Het enige dat helaas ontbreekt is nfc, wat betekent dat je geen gebruik kunt maken van mobiel betalen zodra dat een beetje van de grond komt. Maar een grote schande is dat niet in een telefoon van €200. De ontvangst van de Highway Pure is prima. Bellen klinkt een beetje schel, vermoedelijk omdat er weinig ruimte is voor een goede speaker. Maar de andere kant van de lijn is prima te verstaan, dus we vinden het geen groot probleem.

De accu is altijd een puntje van aandacht bij dunne smartphones. Gezien de Highway Pure met zijn 5,1 millimeter extreem dun is, hadden we weinig verwachtingen van de batterij. Maar uiteindelijk valt het eigenlijk nog best mee. De accu heeft een capaciteit van 2000mAh en daar kan het toestel aardig mee vooruit. Een screen on time van 3 uur is makkelijk haalbaar en de dag kom je met intensief gebruik over het algemeen wel door. Dat betekent dat de Highway Pure vrij gemiddeld scoort met zijn batterij. Gezien de dunne behuizing vinden we dat een nette prestatie.

Wiko Highway Pure screenshot 
Wiko Highway Pure screenshot 
Wiko Highway Pure screenshot 

Software

“Wiko heeft het hoofdmenu weggehaald”

De Wiko Highway Pure loopt helaas nog op Android 4.4 KitKat, een Androidversie die inmiddels al behoorlijk verouderd is. Daarmee is het een van de weinige nieuwere smartphones die nog van dit besturingssysteem gebruik maakt. Gelukkig heeft Wiko aangegeven wel een update naar Lollipop in de maak te hebben, maar wanneer die gaat komen is nog onbekend. Wiko heeft de interface minimaal aangepast, wat als voordeel heeft dat hij erg soepel loopt en redelijk eenvoudig in elkaar zit.

Toch vinden we niet iedere aanpassing een vooruitgang. Zo heeft Wiko het hoofdmenu weggehaald, waardoor je alle applicaties op je homescreen kwijt moet zien te raken. Verder valt op dat de Nederlandse vertaling nog niet helemaal netjes in elkaar zit. Soms kom je een vreemd woord tegen, maar nog vaker is Wiko de hoofdletters vergeten. Dat is niet echt een issue in het dagelijks gebruik natuurlijk, maar komt wel een beetje slordig over. Grafisch is de launcher erg kleurrijk, sommig mensen zullen dat mooi vinden en sommige mensen zullen het wat te druk vinden; wij neigen naar dat laatste.

Wiko Highway Pure screenshot 
Wiko Highway Pure screenshot 
Wiko Highway Pure screenshot 
Wiko Highway Pure screenshot 

Wiko heeft weinig extra software toegevoegd op de Highway Pure en dat vinden we een goede zaak. Eigenlijk heeft Wiko maar twee opvallende toevoegingen gedaan: Clean Master en TouchPal X. Clean Master is een populaire app waarmee je je smartphone eenvoudig kunt opschonen. Op zich biedt Clean Master handige functionaliteit, maar de app is wel erg opdringerig. Zodra je de app een keer opgestart hebt geeft hij regelmatig allerlei meldingen en de app zelf zit bomvol met verwijzingen naar en reclame voor andere apps. Dat is behoorlijk irritant. TouchPal X is het standaard toetsenbord van de telefoon, dat redelijk veel functies biedt. Het typt aardig goed, maar we vinden het geen grote verbetering tegenover het standaard Androidtoetsenbord.

Los van deze twee apps zitten er nog wat standaard tooltjes op het toestel zoals een zaklamp, bestandsbeheerder en weer-applicatie. En natuurlijk zijn alle Google-applicaties aanwezig op het toestel. Als je dat wilt uitbreiden kun je terecht in de Play Store. De Highway Pure heeft 16GB interne opslag, waar je ongeveer 12GB van kunt gebruiken. Voor apps ruim voldoende, maar gezien je de opslag niet kunt uitbreiden zal het voor mensen die veel applicaties én multimedia op hun toestel willen zetten wat krap zijn.

Wiko Highway Pure screenshot 
Wiko Highway Pure screenshot 
Wiko Highway Pure screenshot 

Multimedia

“Er is simpelweg te weinig ruimte voor een fatsoenlijke klankkast”

Op multimediavlak kun je kiezen tussen Google’s apps en eigen software van Wiko. Die apps van Wiko zijn gebaseerd op heel oude standaardapps van Android. Ze zijn dus sterk verouderd en kunnen grafisch ook niet echt meer door de beugel. Gelukkig is dat niet echt een probleem: de standaard Google-apps zijn prima. Die bieden als mooie bonus online-integratie en zelfs een muziek- en filmwinkel en werken prima voor lokale content. De Highway Pure is voorzien van een FM radio die als leuke extra feature de mogelijkheid heeft om muziek op te nemen.

De smartphone heeft zijn speaker aan de achterkant zitten, waardoor hij afgeschermd wordt als het toestel op tafel ligt. De kwaliteit van de speaker is niet zo best, wat een direct gevolg is van de extreme dunte van de smartphone. Er is simpelweg te weinig ruimte voor een fatsoenlijke klankkast, waardoor het geluid nogal blikkerig klinkt. Door een headset is er niets aan de hand, hoewel de smartphone niet het meest volle geluid weergeeft.

Wiko Highway Pure screenshot 
Wiko Highway Pure screenshot 
Wiko Highway Pure screenshot 

De camerainterface van de Highway Pure is niet bijzonder overzichtelijk, vooral omdat de meeste instellingen als grote pictogrammen in een vrij klein menuutje zijn gestopt. Daardoor zijn er twee pagina’s en kan het soms even zoeken zijn wat je precies wilt hebben. Het goede nieuws is dat er de nodige instellingen beschikbaar zijn. Zo kun je de ISO, witbalans, verzadiging en belichting instellen en heeft de telefoon een HDR-modus. Die HDR-modus zet niet de meest realistische resultaten neer, maar de foto’s die je ermee schiet zien er wel mooi uit.

Wiko Highway Pure screenshot 
Wiko Highway Pure screenshot 
Wiko Highway Pure camerasample
HDR modus uit
Wiko Highway Pure camerasample
HDR modus aan
Wiko Highway Pure camerasample frontcamera

Een goede cameramodule heeft ruimte nodig en we hadden dan ook niet al te veel verwachtingen van de camera van de Highway Pure. De plaatjes die uit de camera komen zien er op het scherm van de Highway Pure nog wel prima uit, maar als je ze op de computer gaat bekijken zie je toch wel dat de kwaliteit niet je van het is. De 8-megapixelfoto’s hebben wat oververzadigde kleuren, zijn niet bijzonder detailrijk en hebben behoorlijk wat ruis. Dat betekent dat ze voldoende zijn als je ze vooral op het scherm van je telefoon houdt en om je sociale netwerken mee vol te fotograferen. We vinden het voldoende in dit segment, maar als je wat serieuzer plaatjes wilt schieten met je smartphone kun je beter bij een ander model terecht. Selfies schiet de Highway Pure in 5 megapixel. Voor die foto’s geldt een beetje hetzelfde: ze hebben behoorlijk wat ruis en missen wat detail.

De videocamera van de Highway Pure kan full HD-video’s schieten. De autofocus van het toestel werkt goed en de filmfunctie is prettig in gebruik. Kwalitatief gezien zet de camera niet de beste video’s neer, maar ze zijn net als de foto’s prima bruikbaar voor sociale netwerken en op het toestel zelf.

Wiko Highway Pure camerasample 
Wiko Highway Pure camerasample 
Wiko Highway Pure camerasample 
Wiko Highway Pure camerasample 
Wiko Highway Pure camerasample 
Wiko Highway Pure camerasample 

Conclusie

De Wiko Highway Pure is een erg prettige midrangetelefoon die vooral opvalt door zijn unieke en hoogwaardige ontwerp. De smartphone is dunner dan welk toestel op de Nederlandse markt dan ook en heeft een premium uitstraling. In deze klasse is dat vrij zeldzaam. Het dunne ontwerp brengt echter wel wat nadelen met zich mee, waardoor de Highway Pure functioneel net wat minder is dan veel van zijn concurrenten. De smartphone heeft bijvoorbeeld geen uitbreidbare opslag en niet de beste camera in zijn klasse. Daarnaast is de software behoorlijk verouderd en heeft de schil van Wiko nog wat aandacht nodig. Maar dat heeft natuurlijk niets met het formaat te maken.

“Als je een prettig werkende, luxe smartphone wilt is de Highway Pure de beste optie voor weinig geld”

Op de belangrijkste punten scoort de Highway Pure voor zijn klasse gelukkig voldoende tot goed. Zo werkt de smartphone snel en geeft het scherm mooie kleuren weer. En wonderbaarlijk genoeg scoort de accu ook niet verkeerd. Wiko heeft het verkooppakket erg netjes verzorgd en datzelfde geldt natuurlijk voor het ontwerp van de smartphone.

Als je op zoek bent naar de meest functionele smartphone voor ongeveer €200, dan moet je niet bij de Wiko Highway Pure zijn. Maar als je een smartphone wilt die gewoon prettig werkt en een luxe uitstraling heeft, dan is deze Wiko waarschijnlijk de beste optie voor weinig geld. Daarmee zet Wiko zichzelf meteen goed op de kaart als serieuze speler aan de onderkant van de Nederlandse smartphonemarkt.

Wiko Highway Pure design 
Wiko Highway Pure design 
Wiko Highway Pure design 
Wiko Highway Pure design 

De belangrijkste concurrent van de Wiko Highway Pure komt van een andere nieuwe fabrikant: Kazam. De Tornado 348 is, inclusief cashback, net zo duur als de Highway Pure en lijkt erg veel op het toestel. Het toestel mist 4G-ondersteuning en heeft een mindere batterij, maar Kazam levert wel uitgebreide service bij zijn smartphones. Geef je wat minder om het ontwerp en meer om de functionaliteit, dan is de Motorola Moto G 2015 momenteel de beste keuze in dit prijssegment. Samsung zet de Galaxy A3 als goed alternatief neer en Huawei heeft de G Play Mini in de aanbieding. Blijf je liever bij Wiko, dan kun je voor €200 ook een aantal interessante andere toestellen krijgen. De Ridge 4G bijvoorbeeld en binnenkort ook de Selfy 4G en de Fever 4G.

Update 4 november 2015: Inmiddels heeft Wiko ons laten weten de software van de Highway Pure geüpdatet te hebben naar Android Lollipop.

Onze review score
Pluspunten
 • Dun, hoogwaardig ontwerp
 • Spetterende kleurweergave scherm
 • Werkt snel en vloeiend
 • 2GB werkgeheugen
Minpunten
 • Geen ruimte voor geheugenkaart
 • Verouderde software
 • Niet zo sterk op multimediagebied

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters