Wiko Lenny 3 review: Schoonheid met een vlekje

De Wiko Lenny 3 lijkt een telefoon te zijn die veel waar biedt voor zijn geld: een HD-scherm, 16GB opslaggeheugen, goede camera’s en een nette bouw voor minder dan €100. Voldoet deze telefoon aan zijn verwachtingen? We zoeken het uit in deze review.

Wiko Lenny 3 review

Wiko is een nogal onbekende, Franse telefoonfabrikant die zelf beweert een ‘Game changer’ te zijn. Dit probeert het bedrijf te doen door scherp geprijsde telefoons te verkopen met prima specificaties. Een van die telefoons is de Wiko Lenny 3. Dit toestel werd in maart aangekondigd tijdens het Mobile World Congress in Barcelona. Tijdens onze hands-on met het toestel noemde we hem een: ‘opvallend positieve uitschieter in zijn segment’. In deze review kijken we of de Lenny 3 na veel gebruik nog steeds een positieve indruk geeft.

Bij voorgaande Wikotelefoons waren vaak zware softwareskins aanwezig; in de Wiko Highway Pure review noemden we de software net wat te druk maar verder prima. Heeft Wiko naar de consument geluisterd en software aangepast bij de Lenny 3? Ook dit zullen we uitzoeken in deze review.

De specificaties van de Lenny 3 tonen snel waaraan Wiko waarde hecht in een telefoon. Zo heeft de telefoon twee prima camera’s: een 8-megapixel achtercamera en een 5-megapixel voorcamera. Om vervolgens de kosten te drukken heeft de Franse producent ervoor gekozen een oude chipset te gebruiken: een MediaTek MT6582. Verder is er 1GB werkgeheugen en 16GB uitbreidbaar opslaggeheugen aanwezig. Om dit pakket van stroom te voorzien, vind je een 2000-mAh accu in dit toestel.

 

Specificaties van de Wiko Lenny 3
Algemeen
 • Uitgebracht op August 2016
 • Draait op Android 6.0 Marshmallow
Processor
 • MediaTek MT6580M
 • quadcore-processor op 1.3GHz
 • Grafisch: Mali-400MP2
Scherm
 • 5" IPS LCD scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig
 • 720x1280 schermresolutie
Camera
 • 8MP camera met autofocus
 • LED-flitser
 • 1080p (Full HD) video opnames
 • 5MP camera voorkant

De afgelopen jaren hebben budgettelefoons een steeds betere bouw gekregen, de Wiko Lenny 3 is hier een goed voorbeeld van. De achterkant van de telefoon is namelijk gemaakt van aluminium, zeer indrukwekkend. De zijkanten en het frame zijn gemaakt van plastic, zoals te verwachten is. Toch voelt de telefoon erg degelijk en heeft een leuk uiterlijk voor zijn prijs.

De telefoon voelt erg degelijk

Achter de verwijderbare achterkant is ruimte voor twee simkaarten, een micro sd-kaartje en de verwisselbare accu. De Lenny 3 is verkrijgbaar in een aantal leuke kleurenopties: space grijs, bleen (combinatie tussen blauw en groen), limoen, kaneel en goud.

Zoals je ziet, hebben wij hier de grijze variant. In de rechterzijde zitten zowel de volumeknop als de aan/ uit-knop. De navigatieknoppen zitten onder het scherm, en zijn dus niet verwerkt in de software.

Het scherm in deze telefoon verdient zeker een speciaal segment omdat het uitzonderlijk goed is voor een low-endtelefoon. Hij heeft een resolutie van 1280 x 720 pixels. Dit is een van de scherpste schermen in budgettelefoons. Met een formaat van 5-inch is de telefoon ‘gewoon’ handzaam, niet te groot of te klein.

Dit scherm is uitzonderlijk goed voor een goedkope telefoon

Kleurenreproductie is best goed en het scherm is goed leesbaar in helder zonlicht. Ook op het gebied van kijkhoeken stelt deze telefoon niet teleur. Toch voelt de glasplaat een beetje plastic-achtig en kun je niet super accuraat typen. Dit neemt niet weg dat dit scherm uitzonderlijk goed is voor een goedkope telefoon, aangezien hij scherp en helder genoeg is.Wiko Lenny 3 review

Onder de kap van de Wiko Lenny 3 zit MediaTek MT6582 met vier kernen geklokt op 1,3GHz. Voor het tijdelijk opslaan van data is 1GB werkgeheugen aanwezig. De prestaties van dit toestel zorgen voor gemixte gevoelens; meestal presteert deze telefoon zoals je zou verwachten. In dit geval kan de telefoon lichte taken uitvoeren maar merk je met enige regelmaat een stottertje op. Maar soms loopt de Lenny 3 gruwelijk vast, wat erg irritant is. Zo kun je bijvoorbeeld de YouTube of Spotify applicatie niet openen tot je de telefoon opnieuw hebt opgestart. Bij dit soort gevallen voel je jezelf erg belemmerd en wens je dat je iets meer geld aan je telefoon had uitgegeven. Ik durf dit toestel dus niet toekomstproof te noemen.

Op netwerkgebied is de Wiko Lenny 3 weinig speciaals. Zoals al verteld kunnen er wel twee simkaarten in de telefoon, wat erg handig is voor mensen die veel naar het buitenland reizen. Toch is er geen ondersteuning voor 4G-netwerken, iets dat in dit segment geen groot gemis is. Bluetooth 4.0 is in de telefoon aanwezig, maar geen NFC.

Soms loopt de Lenny 3 helemaal vast

De accuduur van deze telefoon is prima voor middelmatige gebruikers. Met de helderheid op automatisch kun je ongeveer 5 uur scherm aan-tijd uit de 2000mAh accu persen. Wanneer na tijdsverloop de accu minder gaat presteren, kun je hem gewoon vervangen. Prima dus!

De software van eerdere Wiko’s was nooit een sterktepunt de van telefoons; ook dit jaar lijkt dat het geval. De telefoon draait op Android 6.0 met daaroverheen een eigen interface. Doordat deze zogeheten ‘skin’ erg simpel is, voelt de telefoon erg soepel aan. Hoewel de software op deze telefoon simpel werkt, heeft het een aantal nadelen.

De software op deze telefoon is geen probleem

De telefoon gooit standaard alle applicaties op je startschermen, deze kun je hier ook niet vanaf halen. Dit is nogal raar aangezien de software ook een hoofmenu met een applicatietray heeft. Daarnaast bevat de software vaak typefouten en missen er hoofdletters. Zoals je kunt zien in het screenshotje hier rechts kun je ervoor kiezen je software ‘noot’ te updaten. Nogal stom dus.

Toch is de software op deze telefoon geen probleem. Standaard is er niet veel bloatware geïnstalleerd en ziet de software er redelijk strak uit. Wanneer je niet van het uiterlijk op je telefoon houdt, kun je dit natuurlijk gemakkelijk aanpassen met een launcher.

Wiko lenny 3 testfoto
Selfie met screenflash

Op het gebied van multimedia scoort de Wiko Lenny 3 erg goed. De luidspreker op de achterkant gaat verrassend hard en klinkt niet erg schel. Muziek afspelen via oortjes klinkt ook gewoon goed. FM-radio is aanwezig in het toestel, wat de telefoon erg geschikt maakt voor mensen met een kleine databundel.

Met de camera’s kun je goede resultaten boeken

Je kunt media opslaan op het 12GB geheugen dat overblijft na de installatie van Android. Dit is erg netjes aangezien veel bugettelefoons met weinig opslag geleverd worden. Deze opslag kun je vervolgens ook nog uitbreiden via een micro sd-kaartje tot 64GB. Het kijken van video’s is, zoals al verteld, prima aangezien de telefoon een goed beeldscherm bevat.

Met de 8-megapixel achtercamera en de 5-megapixel selfiecamera kun je best goede resultaten boeken, zeker voor een goedkope telefoon. De foto’s hebben een breed dynamisch bereik, realistische kleuren en voldoende detail. Dit alles is natuurlijk wel relatief; er zijn zeker betere camera’s in telefoons te vinden. De achtercamera heeft een flitser, in tegenstelling tot de voorcamera. Hier heeft Wiko een slimme oplossing voor: bij het maken van een selfie licht het scherm even op. Hierdoor kun je selfies – met niet bijster veel detail – maken in een donkere omgeving.

Video’s kun je opnemen in full HD-resolutie, dat is 1920 x 1080 pixels. Voor een goedkope telefoon is dat een erg hoge resolutie. Hoewel je zeker ruis opmerkt en ziet dat er weinig detail is in video’s, mag de gemiddelde consument erg tevreden zijn met de videokwaliteit. Hieronder zie je een testvideo gemaakt met de Wiko Lenny 3.

De titel van deze review geeft het eigenlijk al weg: de Wiko Lenny 3 is een uitzonderlijk goede telefoon met één nadeel: vastlopen. Hoewel mindere prestaties verwacht kunnen worden, is het storend om af en toe meer dan twee minuten op je toestel te moeten wachten. Toch biedt de Lenny 3 prima software, goede camera, voldoende geheugen, een nette bouw en een zeer goed scherm voor €99. Deze telefoon is dus voor lichte gebruikers met een krap budget en voldoende geduld.

Wanneer je niet genoeg geduld hebt, zul je iets meer geld bij elkaar moeten halen om te kijken naar LG G4c. Hoewel deze telefoon geen snelheidsmonster is, heeft dit toestel geen vertraging van enkele minuten. Je kunt ook kijken naar de tweede generatie Moto G.  Dit toestel kost ruwweg €150 en heeft uitbreidbaar geheugen, een snelle processor en voorwaartsgerichte luidsprekers.

Onze review score
Pluspunten
 • Metalen achterkant
 • Goede camera's
 • HD-scherm
 • Dualsim met micro sd-uitbreiding
 • 16GB opslag
 • Goede accu
Minpunten
 • Langzame processor
 • Soms harde crash

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters