Wiko Lenny 4 preview: complete instapper

Wiko lanceerde tijdens de IFA niet alleen de opvallende View, maar ook een hele rits budgetsmartphones. Misschien wel de belangrijkste is de Lenny 4; de nieuwste telg uit de populaire Lenny-lijn. In deze Wiko Lenny 4 preview lees je er alles over.

Goedkoop metaal

De Wiko Lenny 3 was vorig jaar de eerste smartphone van pak ‘m beet €100 die een aluminium behuizing had. Natuurlijk is Wiko die bij de Lenny 4 niet vergeten. Het is nog altijd niet de meest sexy ontworpen smartphone, maar het voelt alvast een stukje beter dan de meeste smartphones die zo goedkoop zijn.

Wiko Lenny 4 preview design

Overigens is de Wiko Lenny 4 niet voorzien van een vingerafdrukscanner. Dat mag je ook eigenlijk niet verwachten voor een smartphone van €100, maar het is wel goed om te weten dat het toestel niet zo eenvoudig ontgrendeld kan worden als zijn iets duurdere broertjes.

Wiko Lenny 4 preview design

Scherm in twee smaken

De Wiko Lenny 4 heeft een 5-inch scherm met een relatief hoge HD-resolutie. Mocht je iets groters willen, dan kun je ook bij de Lenny 4 Plus terecht. Die is bijna hetzelfde als de Lenny 4, maar wisselt de metalen body met een 5-inch scherm in voor een plastic body met een 5,5-inch scherm.

Je merkt duidelijk dat je echt een budgettoestel in handen hebt

Los van de vrij hoge resolutie van 720×1280 pixels is er trouwens weinig positiefs over het scherm van de Lenny 4 te zeggen. Het contrast is niet al te best en de kleuren zijn een beetje vaal. Wat dat betreft merk je dus duidelijk dat je echt een budgettoestel in handen hebt.

Budget prestaties

Datzelfde geldt voor de prestaties van het toestel. De vierkernige 1,3GHz-chipset die in het toestel zit is niet bijzonder snel, en dat merk je. Wanneer je door de interface bladert stottert het toestel geregeld even. Het werkgeheugen is met 1GB minimaal, maar wel voldoende. En ook de opslagruimte van 16GB zal voor het installeren van de essentiële apps voldoende zijn. Uitbreiden kan eventueel met een sd-kaartje.

Ze zijn er wel, en dat is in deze prijsklasse het belangrijkste

Het enige waar we wel hoge verwachtingen van hebben, is de accu. Die is met zijn 2500mAh best groot, gezien de overige hardware van de Lenny 4. We hebben hem op de beursvloer natuurlijk niet echt kunnen testen, maar waarschijnlijk zal hij in de praktijk lekker meegaan.

Compleet totaalplaatje

Om de prestaties of de schermkwaliteit hoef je het bij de Lenny 4 dus niet te doen. En ook de camera’s – 8 megapixel aan de achterkant en 5 megapixel aan de voorkant – zijn alles behalve briljant. Maar ze zijn er wel, en dat is in deze prijsklasse het belangrijkste.

Wiko Lenny 4 preview design

Die aanwezigheid geldt voor meer onderdelen van het toestel als pluspunt. De Lenny 4 draait op het vrij recente Android Nougat en kan met twee simkaarten overweg. Het enige dat hij eigenlijk echt mist is 4G-ondersteuning. De wat tragere datasnelheid van 3G is misschien niet zo’n issue voor dit toestel, maar het betere bereik van 4G was wel prettig geweest.

Conclusie: voor wie niet wil doorsparen

Voor een telefoon rond de €100 is de Wiko Lenny 4 opvallend compleet. Het grootste nadeel is het gebrek aan 4G, dat hebben de meeste andere toestellen in deze prijsklasse wel. Maar daar krijg je wel een metalen ontwerp, een relatief scherp scherm en voldoende geheugen voor terug. Als je per sé in deze prijsklasse iets zoekt, lijkt de Lenny 4 dus een goede keuze.

Wiko Lenny 4 preview design

Dat betekent zeker niet dat de Lenny 4 geen andere nadelen heeft, maar die zijn eigenlijk inherent aan de prijsklasse. Vooral de wat trage prestaties en matige kleurweergave van het scherm zijn irritant. Als het even kan raden we je dus vooral aan om nog even door te sparen. Vanaf ongeveer €150 vind je in de budgetcategorie van onze Telekoopwijzer allerlei toestellen die een stuk beter scoren. Dan betaal je anderhalf keer zo veel, maar heb je wel een smartphone waar je veel langer plezier van zult hebben.

Wiko Lenny 4 preview design

Onze review score
Pluspunten
  • Metalen behuizing
  • Hoge schermresolutie
  • Compleet totaalplaatje
Minpunten
  • Matige kleurweergave scherm
  • Traag
  • Geen 4G

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters