Wiko Lenny 5 preview: lang scherm wordt betaalbaar

Lenny, een van de eerste smartphones van het Franse Wiko, is aan zijn vijfde generatie toe. De Wiko Lenny 5 werd op het Mobile World Congress gepresenteerd en valt vooral op door zijn lange scherm, lage prijs en Android Go-software. In deze preview bespreken we hem.

Trendsetter in budgetland

Wiko probeert met de Lenny altijd zoveel mogelijk op de actualiteit in te spelen zonder daar de hoofdprijs voor te vragen. Zo was de Lenny 3 een van de eerste metalen smartphones rond de €100. De Lenny 5 brengt wederom een trend naar dat prijspunt: het lange 18:9-scherm met afgeronde hoeken.

Wiko Lenny 5 preview

Dat biedt bij het multitasken en kijken van films in bioscoopformaat voordelen en zorgt er bovendien voor dat de telefoon met zijn 5,7-inch scherm niet al te groot wordt. De schermranden zijn bij lange na niet zo klein als bij sommige andere toestellen, maar voor een budgetsmartphone scoren ze goed.

De Wiko Lenny 5 heeft twee speakers aan de voorkant

Daarvoor moet je wel het metalen ontwerp van de eerdere Lenny’s inleveren. De Lenny 5 is weer volledig van plastic en ziet er een beetje saai uit. Het is kiezen of delen voor dit geld. Wel een goede zaak: de Wiko Lenny 5 heeft twee speakers aan de voorkant.

Wiko Lenny 5 preview

Basic specificaties

Je betaalt voor de Wiko Lenny 5 maar €99 en dat merk je in alles. Het toestel biedt geen 4G-ondersteuning, hoewel je je kunt afvragen hoe erg dat is in deze prijsklasse. De camera heeft een resolutie van 8 megapixel en doet zeker geen wonderen. Net als het scherm, dat het vooral van zijn grote formaat en relatief hoge resolutie moet hebben. Een 5,7-inch HD+ scherm is voor nog geen honderd euro vrij uniek en dat is op zich al wat waard. Kwalitatief is het display bruikbaar en goed voor zijn klasse, maar zeker niet opvallend mooi.

Wiko Lenny 5 preview

Onder de motorkap ligt een verouderde quadcoreprocessor van MediaTek, 16GB opslagruimte en 1GB werkgeheugen. Zeker niet erg indrukwekkend, maar je kunt voor dit geld ook niet veel meer verwachten.

Versimpelde software

Om het leed nog enigszins te verzachten is de Wiko Lenny 5 uitgerust met Android Go, een versimpelde versie van Android Oreo. Android Go is lichter dan de volledige Androidversie, heeft uitgeklede versies van alle Google-apps en heeft geen schil. Daardoor wordt de hardware een stuk efficiënter gebruikt.

Zelfs met deze lichte software draait de Lenny 5 bepaald niet vlot

Dat is wel nodig ook, want zelfs met deze lichte software draait de Lenny 5 bepaald niet vlot. Er valt mee te werken, maar het is wel te hopen dat de Lenny 5 gedurende zijn levensduur niet trager wordt. Wat dat betreft scoorde de Nokia 1, een andere Android Go-telefoon die op het MWC aangekondigd werd, een stuk beter op basis van onze eerste indruk.

Conclusie: alleen voor het allerkleinste budget

De Wiko Lenny 5 kost €99 en biedt voor dat geld vooral een groot scherm met een relatief hoge resolutie. Dat dat ook nog een 18:9-scherm in een relatief kleine behuizing is, is mooi meegenomen.

Je kunt alles doen wat je van een smartphone verwacht, maar het gaat niet van harte

Op veel andere vlakken merk je echter duidelijk dat het toestel eigenlijk wat te goedkoop is. De trage hardware kan zelfs de Android Go-software maar nauwelijks bijbenen. Je kunt op de Lenny 5 alles doen wat je van een smartphone verwacht, maar het gaat niet van harte.

Wiko Lenny 5 preview

Mocht je dus in de gelegenheid zijn om nog vijftig tot honderd euro extra te sparen voor je telefoon, dan zouden we dat zeker aanraden. Als je dat geld niet hebt én graag een groot scherm wilt, dan lijkt de Lenny 5 wel een van de beste opties.

Onze review score
Pluspunten
  • Groot 18:9-scherm
  • Android Go-software
  • Dubbele speakers
Minpunten
  • Traag
  • Geen 4G

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters