Wiko Pulp review: bijna midrange

Telefoonfabrikant Wiko probeert telefoons te maken met een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Of het bedrijf daarin geslaagd is met de Wiko Pulp, zul je ontdekken in deze review.

De Wiko Pulp is één van Wiko’s nieuwste low-endtoestellen. Deze telefoon gaat de concurrentie aan met toestellen in het laagste segment en doet dit door goede specificaties te bieden. Onder de kap vind je een Qualcomm Snapdragon 410-processor die geklokt is op 1,2Ghz. Indrukwekkend genoeg heeft de telefoon 2GB werkgeheugen en 16GB uitbreidbaar opslaggeheugen. Wanneer je niet van plan bent dit geheugen uit te breiden, is er ruimte voor een tweede simkaart.

De Pulp gaat de concurrentie aan met toestellen in het laagste segment

Met een 5-inch HD scherm is het toestel handzaam maar toch groot genoeg. Aan de achterkant wordt een 13-megapixel camera gevonden die vergezeld wordt door een flitser. De 5-megapixel voorcamera heeft ook een eigen flitser. Zoals af te leiden is aan de bovenstaande tekst, heeft de Pulp vergelijkbare of betere specificaties dan veel van zijn prijsgenoten. Doordat Wiko haar telefoons voor de minimale prijs verkoopt, concurreert ze soms met zichzelf. Neem bijvoorbeeld de Pulp: dit toestel heeft vrijwel dezelfde specificaties als de vorig jaar uitgebrachte Wiko Ridge, maar is meer dan €50 goedkoper.

Doordat Wiko haar telefoons voor de minimale prijs verkoopt, concurreert ze soms met zichzelf

Naast hardware is ook software bepalend voor een goede ervaring met een telefoon. In de Wiko Ridge-review noemden we de software een: ‘vreemde combinatie tussen mooie, platte en kleurrijke icoontjes en gedateerde grafische elementen’, verder gaven woorden als ‘op zich prima’ een volledig beeld van onze ervaringen. Of de Pulp een betere software-ervaring zal leveren, kom je te weten in deze review.

Prijzen en specificaties

Hieronder kun je de volledige specificaties en actuele prijzen van de telefoon zien. Deze review is gebaseerd op softwareversie LMY47V en een prijs van €148.

Specificaties van de Wiko Pulp 4G
Algemeen
 • Uitgebracht op January 2016
 • Draait op Android 5.1 Lollipop
Processor
 • Qualcomm Snapdragon 410
 • quadcore-processor op 1.2GHz
 • Grafisch: Adreno 306
Scherm
 • 5" IPS LCD scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig (Gorilla Glass 3)
 • 720x1280 schermresolutie
Camera
 • 13MP camera met autofocus
 • LED-flitser
 • 1080p (Full HD) video opnames
 • 5MP camera voorkant

Unboxing

Voor een low-endtelefoon is de Wiko Pulp erg netjes verpakt. De telefoon komt in een stevige rechthoekige doos met

Wiko Pulp review

een sticker ‘Designed in France’. Bij het verwijderen van de deksel wordt links een vakje met accessoires en rechts de telefoon met toebehoren gevonden.

Hoewel de oortjes redelijk slecht zijn, krijg je veel accessoires bij de goedkope Pulp

Naast een tweetal handleidingen krijg je ook simkaartadapters, een platte oplaadkabel, een adapter en een setje oortjes met ingebouwde microfoon. Hoewel de oortjes redelijk slecht zijn, krijg je veel accessoires bij de goedkope Pulp.

Op het gebied van bouwkwaliteit is de Wiko Pulp redelijk standaard. Het uiterlijk van de bouw wijkt ietwat af van de gemiddelde telefoon. Om zich te onderscheiden van concurrentie heeft de Pulp een nep lederen achterkantje. Verscheidene winkels promoten de Pulp met zijn metalen afwerking, waarbij woorden als ‘luxe’ en ‘indrukwekkend’ te pas komen. In de werkelijkheid merk je nauwelijks dat de telefoon ook maar een metalen frame bezit. Dit betekent niet dat bouwkwaliteit van de Pulp slecht is; het toestel is ‘gewoon goed’ gefabriceerd.

Dit betekent niet dat bouwkwaliteit van de Pulp slecht is; het toestel is ‘gewoon goed’ gefabriceerd

Uitbreidbaarheid is een van de pluspunten van de Pulp. Wanneer je de achterkant van de telefoon verwijderd, krijg je de mogelijkheid tot het toevoegen van twee simkaarten of één simkaart en één micro sd-kaartje. Bovendien is de verwisselbare accu een pluspunt van het toestel..

De knoppen in de zijkant van de telefoon hebben de juiste kracht nodig om ingedrukt te worden en geven bovendien een bevestigende klik. Rondom de oplaadpoort krijg je helaas snel krassen wanneer je in het donker ongecoördineerd de oplaadkabel in je telefoon probeert te stoppen.

Rondom de oplaadpoort krijg je helaas snel krassen

Zowel op de voor- als achterkant staat Wiko als telefoonfabrikant vermeld. Hoewel de merknaam duidelijk aanwezig is, zal het per persoon verschillen of je dit storend vindt. Al met al is de Wiko Pulp solide gebouwd met enkele minpunten: prima dus voor een telefoon met een klein prijskaartje.

Het scherm van de Wiko Pulp heeft een formaat van 5-inch. Hiermee valt de telefoon in de categorie ‘middelgroot’. Door zijn schermformaat ligt de Pulp aangenaam in de hand. De bezels rondom dit scherm zijn duidelijk aanwezig, maar zijn niet storend of teleurstellend voor een goedkope telefoon.

Als kers op de goedkope taart zijn kijkhoeken ook goed

Het display heeft een resolutie van 1280 x 720 pixels. Door deze resolutie krijg je een pixeldichtheid van 294 pixels per inch. Dit betekent dat je een redelijk scherp beeldscherm in je telefoon krijgt. Als kers op de goedkope taart zijn kijkhoeken ook goed. Witkleuren en de kleurenbalans van het scherm zijn ook. Het enige nadeel is een matige leesbaarheid in fel zonlicht.

In de Wiko Pulp wordt een Snapdragon 410-processor gevonden. Hoewel deze chip al bijna twee jaar oud is, wordt hij nog steeds in veel low-endtelefoons gebruikt. Desalniettemin kun je de processor niet verwijten dat hij matige prestaties levert, in tegenstelling tot de software. Waar de telefoon over het algemeen snel is, kom je met enige regelmaat een stotter tegen. Zo werkt ons toestel soms niet direct wanneer de telefoon van slaapstand komt. Eerst functioneert het touchscreen niet en één seconde later kun je je code niet invoeren omdat het toestel te langzaam is. Met enig geluk zal Wiko softwareproblemen via een update oplossen.

Eerst functioneert de touchscreen niet en één seconde later kun je je code niet invoeren

Tijdens het spelen van spelletjes of uitvoeren van ander grafisch werk presteert de telefoon relatief goed. Met 2GB werkgeheugen heeft de Pulp een voorsprong op veel goedkope telefoons. Door dit werkgeheugen kun je goed wisselen tussen openstaande applicaties.

De accuduur van de Pulp was een grote verrassing. Met een capaciteit van 2500mAh kan de telefoon gemakkelijk de dag door. Zo kreeg de telefoon een gemiddelde scherm aan-tijd van 6 uur en 40 minuten met de schermhelderheid op automatisch. De dag doorkomen zal dus voor veel gebruikers geen probleem zijn.

De dag doorkomen zal voor veel gebruikers geen probleem zijn.

Op netwerkgebied is de Wiko Pulp redelijk uitgerust. De telefoon ondersteund wel 4G-netwerken voor snel internet, maar heeft geen NFC. Om draadloos verbinding met veel apparaten te maken, wordt Bluetooth 4.0 in de telefoon gevonden.

Net als bij enkele andere telefoons van Wiko, geeft de software van de Pulp een tegenstrijdige ervaring. Waar de software aan de ene kant veel handigheidjes bevat, heb je aan de andere kant veel stomme fouten.

Als je kijkt naar het uiterlijk van de skin dan vallen direct twee dingen op: ten eerste is er geen applicatie hoofdmenu en ten tweede is de skin erg kleurrijk. Dit komt onder andere door aangepaste icoontjes en een felle achtergrond.

Als je de software langer gebruikt, merk je dat icoontjes van nieuw-geïnstalleerde applicaties geen fel uiterlijk krijgen.

Screenshot_2016-02-12-10-58-21

Daarnaast ga je langzamerhand foutjes in de software opmerken. Zo wordt er bijvoorbeeld gesproken over de ‘knippende camera’ en past tekst lang niet altijd in het tekstvlak.

De meegeleverde applicaties en functies bieden vaak een leuk en simpel alternatief voor het behalen van doelen. Zo kun je bijvoorbeeld zorgen dat de telefoon aangaat wanneer je twee keer op het scherm tikt. Een andere voorbeeld is de app ‘Clean Master’ hiermee leeg je zoveel mogelijk geheugen om de telefoon sneller te maken. Enkele geïnstalleerde applicaties kun je niet verwijderen, maar zijn moeilijk irritant of bloatware te noemen.

 

Wiko’s muziekspeler werkt prima, maar oogt gedateerd. Aangezien de muziekapplicatie van Google ook standaard op de telefoon geïnstalleerd is, zullen veel mensen deze prefereren. Muziek kun je opslaan op het interne opslaggeheugen van de telefoon, waarvan 11GB vrij is, of op een micro sd-kaartje tot 64GB. Voor mensen die graag radio luisteren, is ook een FM-radio ingebouwd.

Wiko Pulp review

Het consumeren van media via de speaker op de achterkant is mogelijk, maar geeft geen goede ervaringen. Hoewel de luidspreker erg hard gaat klinkt hij wel erg schel. Gelukkig klink muziek via een koptelefoon wel goed.

De 13-megapixelcamera die aan de achterkant gevonden wordt, heeft een simpel bedieningsscherm en werk gemakkelijk. Er zijn een aantal handige opties toegevoegd als een horizonlijn voor het rechthouden van de camera en rasterlijnen voor het opstellen van een foto.

Wanneer veel mensen de term ’13-megapixelcamera’ horen, hebben ze hoge verwachtingen; hieraan zal de camera niet voldoen. Als je de telefooncamera daartegen ziet als een manier om foto’s te kunnen maken met je goedkope

Wiko pulp testfoto
Selfie

telefoon, zal je zeer tevreden zijn.

Foto’s in daglicht zien er meestal goed uit en zijn detailrijk. Wanneer je in donkere scenarios komt, verlies je snel veel scherpte en krijg je veel ruist in je foto’s. De selfies die je maakt met de 5-megapixel camera aan de voorkant zijn vaak detailrijk en zien er goed uit. Om foto’s in het donker te maken hebben zowel de voor- als de achtercamera een eigen flitser.

Video’s kun je met de Pulp opnemen in full HD. Hoewel de video’s er voor een goedkope telefoon goed uitzien, kun je wel merken dat de camera opneemt met een lage bitrate. Al met al levert de camera een relatief goede ervaring voor een goedkope telefoon.

De afgelopen tijd maakt Wiko uitstekende toestellen voor een goede prijs; de Pulp is geen uitzondering op deze uitspraak. De telefoon ligt goed in de hand voor een low-endtelefoon. Daarnaast heeft zowel een vervangbare accu als de mogelijkheid tot twee simkaarten óf één simkaart en uitbreidbaar opslaggeheugen.

Wiko Pulp review

Het enige spreekwoordelijk gewicht aan het been van de telefoon is de software. Onverwachte slordigheden en opstartprobleempjes verstoren de meestal goede ervaring. Voor iedereen die een drietal briefjes van 50 in zijn broek heeft zitten, is de Pulp een geschikte telefoon.

Voor iedereen die een drietal briefjes van 50 in zijn broek heeft zitten, is de Pulp een geschikte telefoon

Helaas voor de Pulp maar gelukkig voor Wiko maakt het bedrijf meer goede toestellen met een goede prijs-kwaliteitsverhouding. De Fever, een door ons goed beoordeeld toestel, biedt namelijk nog meer waar voor haar geld. Deze telefoon kost ruwweg €50 meer, maar is toekomstbestendiger en had geen prestatieproblemen. Wanneer je van plant bent om zo goedkoop mogelijk een telefoon te kopen, is de Lumia 550 een aanrader. Weet wel dat je bij deze telefoon inlevert op applicatie aanbod.

Onze review score
Pluspunten
 • Goede accuduur
 • Prima scherm
 • Veel accessoires meegeleverd
 • Dualsim / uitbreidbaar geheugen
Minpunten
 • Matige luidspreker
 • Software haalt niet maximale uit telefoon
 • Langzaam na opstarten slaapstand

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters