Wiko Ufeel Prime review: een duurder uitstapje

Met de Wiko Ufeel Prime heeft het Franse bedrijf Wiko een toestel op de markt gebracht voor €250,-. Het toestel heeft een Snapdragon 430-processor, een Full HD-scherm en maar liefst 4GB aan werkgeheugen. Al deze componenten zitten deftig opgeborgen in een volledig aluminium behuizing. Of de Ufeel Prime zijn geld voor deze specificaties waard is, lees je in deze review.

Wiko is een Frans bedrijf dat zich vooral richt op het budgetsegment van Android-toestellen. Dit doen ze door een toestel te maken met goede specificaties met een zachtere prijs dan die van de concurrentie. Deze toestellen zijn voornamelijk midrange-toestellen. De Wiko Ufeel Prime is wat dat betreft een klein uitstapje naar boven. Het toestel kost op moment van schrijven ongeveer €250,-, waarmee het de duurste Wiko-telefoon van het moment is.

De Wiko Ufeel Prime is een klein uitstapje naar het bovensegment

Specificaties van de Wiko Ufeel Prime
Algemeen
 • Uitgebracht op December 2016
 • Draait op Android 6.0 Marshmallow
Processor
 • Qualcomm Snapdragon 430
 • octacore-processor op 1.4GHz
 • Grafisch: Adreno 505
Scherm
 • 5" IPS LCD scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig
 • 1920x1080 schermresolutie
Camera
 • 13MP camera met autofocus
 • Dual LED-flitser
 • 1080p (Full HD) video opnames
 • 8MP camera voorkant

Zoals gezegd is het uiterlijk van de Wiko Ufeel Prime volledig gemaakt van aluminium. Dit betekent dat de Prime een goede en stevige behuizing heeft. Het toestel is over het algemeen netjes afgewerkt met een 2,5D-scherm. Hierbij zijn de randen van het scherm ietwat afgerond, waardoor het lekker stevig en goed in de hand voelt.

De aluminium behuizing werkt zeker mee voor een premium gevoel

Wiko Ufeel Prime review

Over de achterkant van het toestel valt op zich niet veel te vertellen. Het logo van het Franse bedrijf is te vinden op de achterkant, onder de flitser en de camera. Verder zijn er verchroomde randjes te vinden aan de boven- en onderkant van de achterzijde van de telefoon. Het toestel in zijn geheel is redelijk glad, wat betekent de Ufeel Prime wat makkelijker uit je handen zal vallen dan andere toestellen.

Aan de voorkant van het toestel is een vingerafdrukscanner te vinden, wat volgens de fabrikant het focuspunt was. De scanner werkt goed; hij is snel en consistent. Aan de bovenkant van de voorzijde van het toestel vinden we de voorcamera, een speakertje, een lichtsensor en een flitser. Dat laatste is niet heel gebruikelijk voor telefoons. Toch werkt dat over het algemeen prima, en mocht je hem niet willen gebruiken, kun je hem natuurlijk uitzetten.

Wiko Ufeel Prime review

Aan de voorkant vinden we een 5-inch full HD-scherm, wat erg netjes is, zeker voor de prijs. Hoewel het een mid-rangetoestel is, is toch het scherm een van de uitblinkers van het toestel. De kleuren worden goed weergegeven, hoewel het naar mijn smaak ietwat oververzadigd is, maar voor de rest niet storend. De kleurtemperatuur zit aan de goede kant, waardoor het scherm er dus over het algemeen goed uit ziet.

Het beeldscherm is een groot pluspunt van het toestel

Een klein minpuntje aan het scherm is dat de helderheid niet optimaal is. In het zonlicht zul je waarschijnlijk wat moeite hebben om de inhoud van het scherm te lezen. Ook werkt de automatische helderheids optie niet optimaal. Vaak in het donker is het beeld nog te licht voor mijn smaak of overdag wat te donker. De kijkhoeken zijn wel prima; je kunt de informatie onder elke hoek aflezen.

Zoals gezegd heeft het toestel een Snapdragon 430-processor binnenin zitten. Samen met 4GB aan werkgeheugen zal dit het toestel soepel moeten laten draaien. In combinatie met een redelijk stock-Android ervaring lukt dit vaak ook. Zo af en toe heeft het toestel wel eens een paar haperingen in de software, maar dit is maar even en niet iets om je zorgen over te maken. Spelletjes kun je prima spelen met deze telefoon, al zal je het niet moeten zoeken in de zware 3D-games. Deze zullen vaak haperen en af en toe zelfs onspeelbaar zijn. Wat simpele spelletjes zijn over het algemeen prima om te spelen.

Wat mij opviel bij de introductie van het toestel was de hoeveelheid werkgeheugen; vier gigabyte, om precies te zijn. Met een Snapdragon 430-processor was het nog maar de vraag of je in de praktijk ook echt iets hebt aan de extra gigabytes aan werkgeheugen. Dit is ook zo, veel applicaties staan nog in de achtergrond open, waardoor het multitasken vrij makkelijk gaat.

De accuduur van de Wiko Ufeel Prime zou ik omschrijven als iets bovengemiddeld. De Prime heeft een accucapaciteit van 3000mAh, wat voor een midranger zeker voldoende is.

Het toestel gaat geen anderhalve of twee dagen mee, maar na een dagje de telefoon normaal gebruiken had ik rond een uurtje of elf altijd nog ongeveer 30%, wat over het algemeen best goed is. Bij andere toestellen had ik vaak dat het toestel om elf uur toch echt wel zo goed als op was.

De software van Ufeel Prime is gebaseerd op Android 6.0.1 Marshmallow, met een schil er overheen die dicht bij de standaard Android-ervaring probeert te blijven. Het concept is wat mij betreft prima, maar de uitwerking is dit niet.

Op softwaregebied is de Ufeel Prime wat warrig

De softwareschil lijkt op Chinese en Europese software gecombineerd, wat de gebruiksvriendelijkheid in mijn ogen niet echt ten goede komt. Je hebt wel een app-drawer op alle applicaties die je hebt geïnstalleerd te zien, maar de applicaties die op je thuisscherm staan, zijn gek genoeg niet te verwijderen. Dit resulteert in een pagina of een map waarin alle ongebruikte icoontjes zitten.

Met applicaties is Wiko niet zuinig geweest. Er staat namelijk redelijk veel bloatware op het toestel, waaronder zelfs een zaklamp-app. Dit is hedendaags eigenlijk overbodig, omdat veel fabrikanten het snelkoppelingenpaneel al voorzien van een zaklamp-snelkoppeling. Bij Wiko is dit dus ook het geval, waardoor de zaklamp-app overbodig is. Wat wel handig is, is een FM-radio. Deze doet het over het algemeen prima, mits je natuurlijk oortjes in je telefoon hebt zitten. Deze dienen als antenne voor het bereik. Verder staan er een aantal applicaties twee keer op, zoals Google Foto’s en de Galerij-app van Wiko zelf. Hetzelfde geldt voor Google Play Muziek en ‘Mijn Muziek’.

Wiko Ufeel Prime reviewVerder zijn er een aantal dingen in de software die simpelweg slecht vertaald zijn en staan er hier en daar spelfouten in. Dit is nogal zonde, helemaal als je bedenkt dat Wiko een Frans bedrijf is dat zich vooral richt op gebruikers in het Westen van Europa. Overigens verdwijnen de fouten als je het toestel op Engels instelt; Wiko kan het dus blijkbaar wel.

Wiko lijkt een paar standaardfuncties uitgezet te hebben

Wat mij nog meer opviel, was dat er een paar standaardfuncties door Wiko zijn uitgezet. Ten minste, zo lijkt het. Bij standaard-Android heb je de mogelijkheid om met het snelkoppelingsmenu een icoontje lang in te drukken, waarna je naar de desbetreffende instellingen gaat. Wel heeft Wiko ervoor gekozen om enkele functies mee te geven aan het toestel. Zo kun je bijvoorbeeld een specifieke applicatie openen met een bepaalde vinger door middel van de vingerafdrukscanner en heb je keus tussen virtuele knoppen en een enkele thuisknop. De laatstgenoemde kun je zowel aantikken, indrukken, als lang indrukken voor verschillende acties.

De Wiko Ufeel Prime kent niet alleen maar positieve dingen of iets waar je aan moet wennen. De camera maakt duidelijk een puntje waarom de Ufeel Prime goedkoper is dan zijn concurrent. Met de juiste lichtomstandigheden presteert de camera prima. Wordt het wat donker, dan presteert de camera duidelijk een stuk minder. Wel zijn de foto’s die je schiet in 13 megapixel scherp. Wiko verscherpt de foto’s zo af en toe, waardoor het beeld vaak niet erg realistisch overkomt.

Wat een goed idee is, is de zogenaamde ‘Professionele foto’ functie. Dit zorgt ervoor dat je zelf de witbalans en de ISO-waarde kunt instellen. Een leuk idee vind ik het zeker, het nadeel ervan is dat het naar mijn mening wat slecht is uitgewerkt. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om foto’s op te slaan als RAW-formaat en kun je de sluitertijd niet aanpassen.

Wel een welkome toevoeging is de flitser aan de voorkant van het toestel. Hiermee kun je ook in donkere ruimtes prima kiekjes maken. Of je het vaak zult gebruiken is de vraag, maar handig is het zeker in de juiste situaties. Over de voorcamera gesproken: deze foto’s zijn relatief snel onderbelicht waardoor je de flitser al snel zult moeten gebruiken.

De speaker van het toestel zit aan de onderkant. Het lijken twee speakertjes te zijn, maar schijn bedriegt. Er is slechts een van de twee speakergaten voorzien van een speaker, die je makkelijk per ongeluk bedekt met een hand. Verder kan hij voor een telefoonspeaker wel hard en klinkt het prima, op wat lage tonen na. Muziek via de oortjes klinkt een klein beetje zacht. Zelf moest ik vaak het volume ervan op (bijna) maximaal zetten, terwijl ik bij andere telefoons het volume ongeveer op de helft heb staan.

Al met al ziet de Wiko Ufeel Prime er goed uit voor zijn prijs. Het is geen spannend ontwerp, maar het zit wel goed in elkaar. De vingerafdrukscanner is erg vlot en consistent, wat zeker een heel erg groot pluspunt is. Ook het scherm is een pluspunt. Het ziet er goed uit, is lekker scherp en er valt eigenlijk niets op aan te merken. Ook is de selfie flitser een leuke toevoeging.

Toch laat het toestel een paar steken vallen, zoals bij de camerakwaliteit. In goede belichting geen gebrek. Wordt het donkerder, dan zul je snel zien dat de foto’s wat donkerder worden. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de voorcamera, waarbij het nog iets sneller te donker is. Natuurlijk kun je de flitser aan de voorkant gebruiken, maar dit is niet altijd even praktisch.

Een prima allrounder met wat positieve en negatieve trekjes

De software laat ook een paar steken vallen. De software bevat een aantal foutjes, zoals spelfouten en taalfouten. Ook is het hier en daar wat rommelig.

Voor €250,- zal deze telefoon zeker geen miskoop zijn. Het is een prima allrounder, met zowel positieve als negatieve trekjes. Wil je echter het maximale uit je budget halen, dan zou ik nog even iets verder kijken. Dan kom je namelijk de Motorola Moto G4 Plus, de Huawei GT3 (beter bekend als Honor 7 Lite), en de Alcatel Idol 4 Plus tegen. Alle bovengenoemde telefoons gaan voor een vergelijkbare prijs over de toonbank.

Onze review score
Pluspunten
 • Mooi scherm
 • Aluminium behuizing
 • Vlugge vingerafdrukscanner
 • Selfieflitser is geinig
Minpunten
 • Camera is matig
 • Software bevat fouten

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters