Wiko View 2 en View 2 Pro preview: groot scherm, kleine prijs

Wiko liet op het Mobile World Congress in Barcelona zijn nieuwe topsmartphone zien: de Wiko View 2 en Wiko View 2 Pro.  Twee opvallend voordelige toestellen die het vooral van hun bijzondere ontwerp moeten hebben. In deze preview bespreken we de twee.

Wiko View 2 en View 2 Pro preview

Team notch

Met de View 2 en View 2 Pro voegt Wiko zich bij ‘team notch’. In navolging van de Essential Phone en de iPhone X hebben de View 2 en View 2 Pro een scherm dat helemaal tegen de bovenkant van het toestel loopt. In het midden zit een kleine uitsparing; de zogenaamde notch.

Wiko View 2 Pro preview

Die zorgt ervoor dat het scherm een zo groot mogelijk gedeelte van de voorkant kan innemen. De selfiecamera is in de notch verwerkt, de speaker zit erboven. Aan de onderkant zit nog een redelijk grote rand. Jammer, maar volgens Wiko was dat vanuit kostenoogpunt niet anders. Klinkt logisch voor smartphones die respectievelijk €199 en €299 kosten.

Wiko View 2 Pro preview

Hoe dan ook zorgt het ervoor dat de View 2 en View 2 Pro hun 6-inch scherm in een relatief kleine behuizing hebben zitten en ziet het er bijzonder uit. Of je het mooi vindt of een onzinnige kopie van duurdere concurrenten laten we aan jou over. In ieder geval biedt Wiko op ontwerpgebied iets unieks tegenover de budgetconcurrentie. Voordeel is ook dat de selfiecamera uitgerust is met gezichtsherkenning voor eenvoudige ontgrendeling.

Metalen ontwerp op twee niveaus

Zowel de View 2 als de View 2 Pro hebben een ontwerp dat bestaat uit metaal en glas. De voor- en achterkant zijn van glas, de zijkant van aluminium. Licht valt in de achterkant uiteen in een patroon van strepen dat op de verschillende lagen gereflecteerd wordt, wat er mooi uitziet.

Wiko View 2 en View 2 Pro preview

Het afwerkingsniveau van de twee is wel duidelijk verschillend. De View 2 heeft een wat eenvoudigere ronde rand en de achterkant is niet helemaal strak. Dat zie je duidelijk door die bijzondere lichtreflecties, die op verschillende plaatsen een beetje rond lopen. Bij de Wiko View 2 Pro is dat allemaal een stuk strakker. Bovendien heeft de aluminium rand afgevlakte randjes, wat de uitstraling van het toestel ook ten goede komt.

Pixels tellen

Minder positief is de resolutie van het scherm. Die is HD+, ofwel 720 bij 1280-en-een-beetje pixels. Op een diagonaal van 6 inch betekent dat dat je de pixels aardig kunt tellen. Bij de View 2, die €199 kost, kunnen we dat door de vingers zien. Maar voor de veel duurdere Wiko View 2 Pro is het wel een aardige teleurstelling.

Wiko heeft een aantal camerafeatures toegevoegd die voor een budgetsmartphone erg netjes zijn

Los van het gebrek aan scherpte zijn de schermen van de View 2 en View 2 Pro best goed. De kleurweergave is vrij levendig en de helderheid hoog genoeg. Het is niet class leading, maar wel gewoon goed.

Het lange scherm betekent dat je lekker veel ruimte hebt om twee apps naast elkaar te draaien en dat bioscoopfilms beter tot hun recht komen. De notch zorgt wel voor een kleine blinde vlek in het beeld; je kunt er ook voor kiezen om video’s uit te zoomen zodat de notch niet meer zichtbaar is. In apps die niet geoptimaliseerd zijn voor het extra lange scherm wordt de ruimte naast de notch volgens Wiko gebruikt voor notificaties.

Geavanceerde camera

De Wiko View 2 en Wiko View 2 hebben een vrij geavanceerde camera. Wiko heeft een aantal features toegevoegd die voor een budgetsmartphone erg netjes zijn. Denk aan elektronische beeldstabilisatie die best goed werkt, een timelapse-functie en in het geval van de View 2 Pro phase detection autofocus en een groot diafragma van f/1.75. Bovendien heeft de View 2 Pro een tweede camera, die uitgerust is met een groothoeklens.

Wiko View 2 en View 2 Pro preview

Kwalitatief gezien scoren de camera’s op het eerste gezicht goed voor hun klasse. Voorop de twee smartphones prijkt een 16-megapixelcamera die nette plaatjes schiet. Aan de achterkant heeft de Wiko View 2 een 13-megapixelcamera. Die is niet briljant, maar voor een toestel van €199 zeker ook niet slecht. De View 2 Pro heeft een dubbele 16-megapixelcamera die wat betere zaken doet. Maar zoals altijd moeten we ons eerste oordeel over de camera op basis van de eerste snelle plaatjes op de beurs met een korreltje zout nemen.

Budget prestaties

Het is duidelijk dat Wiko bij de View 2-serie vooral moeite heeft gestoken in de camera en het ontwerp. De prestaties van de toestellen zijn betrekkelijk eenvoudig. De View 2 heeft een Snapdragon 435-chipset en 3GB werkgeheugen; de View 2 Pro een Snapdragon 450-chipset en 4GB werkgeheugen. Beide octacoreprocessoren, bij de View 2 geklokt op 1,4GHz en bij de View 2 Pro op 1,8GHz. Dat zijn niet de enige verschillen: ook de opbouw van de chip van de Wiko View 2 Pro is wat beter.

Een bijna schone versie van Android 8.0 Oreo

Beide smartphones lopen op een bijna schone versie van Android 8.0 Oreo, wat erg prettig is. Dat zorgt er ook voor dat ze voor de hardware relatief snel zijn; in normaal dagelijks gebruik zul je weinig problemen hebben met de prestaties. Maar zeker de View 2 Pro is wel duidelijk minder krachtig dan de meeste andere smartphones in zijn klasse. Wie de krachtigste smartphone voor zijn geld wil moet dus zeker niet bij de Wiko View 2-serie zijn.

Conclusie: bijzondere budgetsmartphones

Uiteindelijk kunnen we stellen dat de Wiko View 2 en Wiko View 2 Pro bijzondere budgetsmartphones zijn. Ze onderscheiden zich vooral met hun design, dat een 6-inch scherm in een vrij kleine body stopt. Ook de uitgebreide camera is een voordeel van de twee toestellen. De schone software-ervaring is inmiddels zeker niet meer uniek, maar wel een duidelijk pluspunt van dit duo.

Wiko View 2 en View 2 Pro preview

Waar de Wiko View 2 ook qua specificaties redelijk goed mee kan komen met zijn prijsgenoten, moet de View 2 Pro het een beetje afleggen. Vooral het scherm en de processor zijn voor een toestel van €299 wel erg eenvoudig.

Wiko View 2 Pro preview

Zelfs met dat in het achterhoofd maakt Wiko met de View 2-lijn zeker indruk met twee uniek en betaalbare telefoons. De Wiko View 2 lijkt ons op het eerste gezicht de beste keuze van de twee, maar wie voor het ontwerp gevallen is en net wat meer wil dan de View 2 zal ook aan de Pro-versie geen miskoop doen.

Onze review score
Pluspunten
  • Bijzonder ontwerp
  • Gezichtsherkenning
  • Uitgebreide camera
  • Schone Androidsoftware
Minpunten
  • Lage schermresolutie
  • Processoren niet erg krachtig

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters