Wiko View 2 review: modepopje

Of je het nou leuk vindt of niet; een notch lijkt tegenwoordig het toonbeeld van modern smartphone-ontwerp te zijn. Mocht je tot de groep behoren die dat leuk vindt maar geen groot budget hebben, dan moet je eens een kijkje nemen bij de Wiko View 2. Een budgetsmartphone van zo’n €200 die vooral opvalt met zijn ontwerp.

Wiko View 2 review design

De specificaties van de Wiko View 2 zijn allesbehalve bijzonder. Het toestel heeft een 13-megapixelcamera, HD+ scherm van 6 inch groot, Snapdragon 435-chipset met 8 1,4GHz-kernen en 3GB werkgeheugen. Het enige opvallende: een 16-megapixelcamera aan de voorkant. In die notch om precies te zijn.

Zich onderscheiden doet hij dus wel

Maar het geeft ook niet. De telefoon heeft een bijzonder ontwerp voor dit geld en bijna schone Androidsoftware. Zich onderscheiden doet hij dus wel. Het is alleen nog de vraag of de uitwerking goed genoeg is om niet alleen onderscheidend, maar ook prettig in gebruik te zijn. Dat zoek ik voor je uit in deze Wiko View 2 review.

Goedkoopste notch

De Wiko View 2 heeft de eer om de goedkoopste smartphone met een inkeping in het scherm te zijn. Die zogenaamde notch bevat in het geval van de View 2 alleen de frontcamera en is daardoor erg smal. De keerzijde is dat hij nogal hoog is; die combinatie levert in veel applicaties een stevige hoeveelheid witruimte bovenaan het scherm op. Dat had wat beter opgelost kunnen worden voor mijn gevoel. Net als de vrij grote kin aan de onderkant, trouwens.

Wiko View 2 review design

Maar eerlijk is eerlijk: de View 2 ziet er nog steeds een stuk moderner uit dan de meeste toestellen in zijn klasse. Een ander voordeel is dat hij redelijk goede gezichtsherkenning heeft als aanvulling op de vingerafdrukscanner.

Het uiterlijk van de View 2 is fraai

Ook de rest van het uiterlijk van de View 2 is fraai. Hij heeft een glanzende plastic achterkant die licht op een bijzondere manier reflecteert. Met een metallic afwerking en antennestreepjes doet Wiko net alsof de zijkant van aluminium is, wat best goed lukt. Het is plastic, maar je moet redelijk je best doen om dat te ontdekken.

Wiko View 2 review design

Dat geld eigenlijk voor het hele toestel: van een afstandje lijkt het net een fraaie middenklasser van metaal en glas. De afwerking die hier en daar niet top is verraadt als je dichterbij komt dat dat niet klopt. Maar voor een toestel van €200 ziet hij er zeer zeker goed uit.

Wiko View 2 review design

Budget-ervaring

De gebruikservaring van de View 2 is een echte budget-ervaring. Geeft niet; het is immers een budgettelefoon. Maar laat ik zeggen dat er toestellen in deze klasse zijn die dat beter weten te verbergen.

Je merkt toch dat de View 2 vaak even nodig heeft om bijvoorbeeld een app te openen

Dat begint al bij het scherm. Een 6-inch scherm met een resolutie van 720×1528 pixels. Niet erg scherp, zelfs niet voor een budgetsmartphone. De meeste toestellen in deze klasse hebben inmiddels een full HD-scherm, of in ieder geval een kleinere diagonaal om de vrij lage resolutie te verhullen. Verder is het scherm een beetje saai, maar wel prima bruikbaar.

Wiko View 2 review design

De Snapdragon 435-chipset die in het toestel zit heeft acht kernen geklokt op 1,4GHz en het toestel is voorzien van 3GB werkgeheugen. Dat klinkt nog niet eens zo verkeerd, maar je merkt toch dat de View 2 vaak even nodig heeft om bijvoorbeeld een app te openen of een foto te nemen. Geen drama, maar wel een beetje irritant.

Wiko View 2 screenshot batterij

De batterij van het toestel heeft een capaciteit van 3000 mAh en kan met intensief gebruik net of net niet de dag doorkomen. Ik haal een screen-on-time van zo’n 4 uur, dan is het feest wel voorbij. Ongeveer gemiddeld dus.

Fijne software

Wat Wiko wel erg goed voor elkaar heeft, is de software. Die is zo goed als niet aangepast tegenover de standaard Android-interface, waardoor hij prettig werkt en soepel loopt. Zo lang je niks te zwaars gaat doen, want zoals ik hierboven al zei zijn de prestaties van de View 2 verder niet heel top.

Wiko View 2 screenshot interface

In principe betekent het ook dat de View 2 eenvoudig vrij snel geüpdatet zou kunnen worden. Of dat ook gaat gebeuren is maar de vraag; het updatebeleid van Wiko is nou niet bepaald het sterkste punt van het merk.

Uitgebreide camera

Misschien wel de grootste verrassing van de Wiko View 2 komt van de camera. Die is niet alleen uitgebreid (denk aan een professionele modus, portretmodus en een super pixel optie), maar ook nog eens best goed. Dat ben ik niet gewend van een telefoon van €200, zeker niet als die van een vrij onbekend merk komt. Hetzelfde geldt voor de frontcamera, die met zijn 16 megapixel opvallend genoeg een hogere resolutie heeft dan de hoofdcamera. Die moet het doen met 13 megapixel. Tenzij je super pixel aanzet, dan maakt hij 50-megapixelfoto’s. Maar de extra details die je daarmee vastlegt zijn minimaal dus ik zou die modus lekker vergeten.

Foto’s zijn detailrijk en de automatische HDR-modus werkt goed

Om nog even een paar zinnen aan die kwaliteit te wijden: foto’s zijn detailrijk en de automatische HDR-modus werkt goed. Daardoor hebben de foto’s een goede dynamische range. In het donker zijn foto’s zeker niet briljant, maar wel zo duidelijk dat je er nog iets mee kunt. Het grootste nadeel van de camera is dat de kleuren vaak niet helemaal kloppen. Ze zijn wel erg verzadigd en vaak een beetje groenig. Maar voor €200 is het totaalplaatje zeker prima.

Filmpjes maakt het toestel in full HD en die zijn voor een telefoon in deze klasse best stabiel. Alleen je ziet wel veel vervormingen in het beeld als gevolg van die stabilisatie, wat het kijkplezier wel stevig vermindert. Leuk is wel de toevoeging van Live Auto Zoom; een functie waarmee je vloeiend ergens op in kunt zoomen.

Conclusie: voor de looks

Een mooi uiterlijk, maar weinig inhoud. Zo zou je de Wiko View 2 kunnen omschrijven. Een beetje kort door de bocht, maar het drukt het karakter van het toestel wel goed uit.

Wiko View 2 review design

Wat de View 2 qua looks zeker heeft, mist hij een beetje qua prestaties. Die zijn niet slecht, maar het toestel is wel duidelijk trager dan een hoop andere smartphones die je in deze klasse kunt krijgen. En dan nog zo’n puntje: de schermresolutie is ook aan de lage kant.

Ben je fan van het ontwerp van de View 2? Dan is het een prima keuze

Daar staat gelukkig wel wat meer tegenover dan alleen dat ontwerp. Los daarvan heeft de View 2 goede camera’s en is de schone Androidsoftware fijn.

Wiko View 2 review design

Vind je het kortom niet erg dat je smartphone wat trager is en ben je wel fan van het ontwerp van de Wiko View 2? Dan is het een prima keuze. En zelfs als je niet zoveel om dat ontwerp geeft valt er nog het een en ander voor te zeggen. Maar dit is er zeker geen voor de snelheidsduivels.

Onze review score
Pluspunten
  • Mooi ontwerp
  • Fijne software
  • Best goede camera's
Minpunten
  • Lage schermresolutie
  • Aan de trage kant

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters