Wiko View preview: kleine schermranden worden betaalbaar

Randloze schermen zijn hip anno 2017. En duur. Om een toestel met een groot scherm in een kleine behuizing te krijgen moet je honderden euro’s neertellen. Binnenkort niet meer: de Wiko View-lijn maakt kleine schermranden betaalbaar. Of dat de moeite waard is lees je in deze Wiko View preview.

Multitasken en bioscoopfilms

Voordat we de Wiko View zelf bekijken, eerst maar eens even een korte blik op wat je eigenlijk aan zo’n groot randloos scherm hebt. De schermranden zijn namelijk vooral aan de boven- en onderkant verkleind, waardoor de beeldverhouding van het scherm anders is. Die is niet het gebruikelijke 16:9, maar 18:9. Net als bij de LG G6 bijvoorbeeld. Daardoor heeft het 5,7-inch scherm van de Wiko View een iets kleiner oppervlakte dat je zou verwachten, maar dat verschil is niet heel groot.

Wiko View preview design

Belangrijker nog is dat de breedte grofweg hetzelfde is als bij een telefoon met hetzelfde formaat zonder kleine schermranden. Omdat foto’s vaak een beeldverhouding van 4:3 hebben en video’s een beeldverhouding van 16:9, wordt het formaat daarvan beperkt door de breedte van het scherm. Als je die bekijkt heb je dus niks aan dat extra schermformaat.

Het ontwerp van de Wiko View oogt er een stuk moderner door

Gelukkig betekent dat niet dat het zinloos is. In veel apps en op bijvoorbeeld webpagina’s heb je wel profijt van de extra schermruimte, hoewel ook dat beperkt is. Waar het langere scherm echt van pas komt is als je twee apps naast elkaar wilt draaien. Dan kunnen beide apps wat groter weergegeven worden en is het dus minder gepriegel. Ook bij het bekijken van films in bioscoopformaat, dat wil zeggen 21:9, heeft het langere scherm veel zin. Hoewel je dan nog steeds zwarte balken aan de boven- en onderkant hebt, zijn die wel kleiner dan normaal.

Flitsend ontwerp

Een ander voordeel van het grote randloze scherm is dat het ontwerp van de Wiko View er een stuk moderner door oogt. De kleine schermranden gecombineerd met de metalen achterkant geven de Wiko View een erg flitsende look voor zijn prijs. De afwerking is niet super en de plastic randen geven ook wel weg dat dit geen heel duur toestel is. Toch ziet de View er een stuk flitsender uit dan de gemiddelde budgetsmartphone.

Wiko View preview design

Wiko heeft er ook aan gedacht om een vingerafdrukscanner in de View te stoppen. Die paste vanwege het grote scherm niet meer aan de voorkant, dus kun je hem aan de achterkant onder de camera vinden. Ook prima.

Wiko View preview design

Alles kent een prijs

Het bijzondere scherm van de View is dus zeker een voordeel. Helaas kent alles een prijs en lever je daar wel het een en ander voor in. In de eerste plaats schermkwaliteit en snelheid. Het scherm van de View is qua kleurweergave okay, maar de scherpte houdt met een resolutie van 1440×720 pixels niet over. De vierkernige Snapdragon 425-chipset die in de View zit weet het toestel op het eerste gezicht snel genoeg te laten draaien voor eenvoudige taken. Maar erg veel power heeft hij niet. Wie veel met wat zwaardere apps werkt kan beter voor een toestel met een octacoreprocessor gaan.

Het werkgeheugen – dat 3GB bedraagt – is dan wel weer netjes. Wie voor de 32GB-versie van de View gaat zal ook aan opslagruimte geen tekort hebben. Dat geheugen kun je uitbreiden met een microsd-kaartje, of je kunt ervoor kiezen een tweede simkaart in de View te stoppen.

Een interessant toestel waarmee je voor weinig geld meedoet met de laatste trend

Softwarmatig is de Wiko View zoals we kennen van de Franse budgetfabrikant. Wat kleurrijker en drukker dan de standaard Android-interface. Dat heeft niet onze voorkeur, maar er valt zeker mee te leven. De smartphone draait op Android Nougat, informatie over een eventuele update naar Oreo is er nog niet.

Wiko View preview design

De 13-megapixel hoofdcamera van de Wiko View is ook niet bijzonder spannend. Hoewel het nog te vroeg is om een volledig oordeel daarover te vellen, zagen de paar fotootjes die we ermee maakten op de stand van Wiko er niet erg indrukwekkend uit. Mogelijk kan de Super Pixel-functie daar wat verbetering in brengen: die voegt meerdere foto’s samen tot een plaatje met een maximale resolutie van 52 megapixel. Zo kun je verder inzoomen en heb je een scherpere foto te pakken. De selfiecamera scoort trouwens wel relatief goed met zijn 16-megapixelresolutie.

Conclusie: voor een dubbeltje eerste rang

Wiko zet met de View op het eerste gezicht een interessant toestel neer waarmee je voor weinig geld meedoet aan de laatste trend in smartphoneland. Voor €180 (16GB) of €200 (32GB) heb je een compact toestel met een groot scherm en een hip design.

Daarvoor moet je wel het een en ander inleveren, maar het is allemaal niet dramatisch. De View is niet de snelste smartphone in zijn klasse, heeft niet de beste camera en ook niet het mooiste scherm. Maar het is wel ruim voldoende voor het dagelijks gebruik als je niet al teveel van je smartphone vraagt. En dan heb je wél een mooi toestel met groot scherm te pakken.

Onze review score
Pluspunten
  • Groot randloos scherm
  • Vingerafdrukscanner
  • Dualsim
Minpunten
  • Chipset mist wat kracht
  • Scherm is niet erg scherp

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters