Wileyfox Spark + review: in balans

Een klein jaar geleden betrad Wileyfox de Nederlandse markt met de Swift en de Storm. Inmiddels heeft Wileyfox een nieuwe lineup op de markt staan: de Spark, Spark + en Spark X. In deze Wileyfox Spark + review nemen we een kijkje bij de middelste van de lijn en tevens de goedkoopste Wileyfox in Nederland op het moment.

Wileyfox Spark + design

Chinese hardware, westerse software. Optimale specificaties voor een lage prijs. Wileyfox lijkt te begrijpen dat je het beste van twee werelden moet combineren om tot een goede budgetsmartphone te komen. Door goede hardware uit te zoeken in China en dat te combineren met het populaire Cyanogen OS wil het Britse Wileyfox een mooi totaalplaatje neerzetten voor weinig geld. Dat pakte vorig jaar in de Swift erg goed uit; het toestel ontving van ons een mooie 9. Dit jaar is er dus de Spark +, die volgens dezelfde filosofie gemaakt is. Sterker nog, hij lijkt zelfs opvallend veel op de Swift. Vooral op designgebied is hij wat verbeterd en daarnaast heeft de Spark + een iets hogere resolutie frontcamera: 8 megapixel. De Qualcomm Snapdragon 410-chip is ingeruild voor een MediaTek MT6735A, maar die twee zijn redelijk vergelijkbaar. De accu in de Spark + is er in ieder geval op papier vreemd genoeg op achteruit gegaan.

Voor wie Wileyfox niet kent nog even een kleine introductie. Wileyfox is zoals gezegd Brits en richt zich op het uitbrengen van budgetsmartphones met Cyanogen OS erop. Het is een hip merk dat uitsluitend online verkocht wordt en vooral de zogenaamde ‘digital natives’ aanspreekt. Dat zijn vrij jonge mensen die zijn opgegroeid met digitale technologie en op dat vlak precies weten wat ze willen. Dat resulteert in goede specificaties voor weinig geld en geen uitgebreide marketingverhalen. Dezelfde doelgroep als bedrijven als Honor en OnePlus proberen aan te spreken dus. Het is dan ook geen toeval dat zowel Honor, OnePlus en Wileyfox zijn opgericht als online-dochter van een andere fabrikant; respectievelijk Huawei, Oppo en Kazam. Van Kazam horen we al een tijdje niet zoveel meer, maar Wileyfox is springlevend.

Een troef van de Spark + is de Cyanogen-software

Met zijn prijskaartje van €149 neemt de Wileyfox Spark + het op tegen toestellen als de Motorola Moto E3, Wiko Pulp, Lenovo C2 Power en Samsung Galaxy J3 2016. De troeven van deze Spark+ zijn de Cyanogen-software, een ruime voorraad aan werk- en opslaggeheugen (2GB en 16GB) en de relatief hoge cameraresolutie van 13 megapixel achter en 8 megapixel voor. Bovendien moet het ontwerp met zijn soft touch-finish achter en 2,5D-glas voor wat klanten winnen voor dit vosje. Hoe dat allemaal uitpakt lees je in deze Wileyfox Spark + review van All About Phones.

Specificaties van de Wileyfox Spark +
Algemeen
 • Uitgebracht op August 2016
 • Draait op Android 6.0 Marshmallow
Processor
 • MediaTek MT6735A
 • quadcore-processor op 1.3GHz
 • Grafisch: Mali-T720
Scherm
 • 5" IPS LCD scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig (Dragontrail)
 • 720x1280 schermresolutie
Camera
 • 13MP camera met autofocus
 • LED-flitser
 • 1080p (Full HD) video opnames
 • 8MP camera voorkant

De Wileyfox Spark + heeft een nieuwe vacht gekregen vergeleken met de Swift van vorig jaar en dat is meteen een van de grotere veranderingen. De smartphone is nog steeds volgens hetzelfde principe ontworpen, maar dan net iets verfijnder. Het toestel is van plastic en loopt in die zin een beetje achter op sommige segmentgenoten, maar er is wel aandacht besteed aan het ontwerp. De achterkant mat en stroef afgewerkt waardoor hij prettig in de hand ligt en bovendien kan hij eraf, waardoor je gewoon bij de batterij kunt. Bovendien kun je onder de achterkant twee simkaarten en een geheugenkaartje plaatsen.

Wileyfox heeft bij het ontwerp van deze Spark +, en dat is vrij bijzonder voor een budgettoestel, aardig op de details gelet. Zo heeft de camera een koperen ringetje eromheen gekregen, is het Wileyfox-logo prominent in reliëf op de achterkant aangebracht en heeft het toestel 2,5D-glas aan de voorkant. Dat geeft hem een vrij bijzonder uiterlijk voor een toestel van 150 euro. Het enige dat ik niet zo mooi vind aan het ontwerp is het glanzende plastic randje dat om het scherm zit en deels het 2,5D-effect van het glas teniet doet. Maar ja, je kunt niet alles hebben voor dit geld.

Wileyfox heeft bij het ontwerp van de Spark + op de details gelet

Wileyfox Spark + screenshot5 inch, 720×1280 pixels. Het zijn de gebruikelijke specificaties voor een display in de budgetklasse. Daarin doet Wileyfox dus gewoon lekker mee met de rest van de markt. Het gaat in het geval van de Spark + om een ips lcd-scherm dat kleuren aardig weergeeft. De helderheid van het scherm is niet geweldig, maar wel goed genoeg om hem in de meeste omstandigheden te gebruiken. Als je onder een hoek naar het scherm kijkt worden de kleuren een beetje blauwig, maar ook daar valt mee te leven. Het scherm is kwalitatief gezien kortom gewoon okay.

Een leuke toevoeging is het Live Display

Een leuke toevoeging aan het scherm uit de trukendoos van Cyanogen is het zogenaamde Live Display. Dat filtert ’s avonds de blauwtinten uit het scherm, zodat het rustiger is om naar te kijken en je slaap-waakritme minder verstoort. Die functie kennen we inmiddels uit iOS en zal vanaf Android 7.1 standaard in het besturingssysteem van Google zitten; deze Wileyfox Spark + neemt daar alvast een voorschotje op. En dat is in mijn ogen een goede zaak.

De Wileyfox Spark + is voorzien van een vierkernige 1,3GHz-processor van MediaTek: de MT6735A. Dat is geen bijzonder krachtige chip, maar hij zorgt er wel voor dat de Spark + in het dagelijks gebruik snel genoeg werkt. Het toestel heeft voldoende power om de gebruikelijke apps te draaien en een beetje door de interface heen te bladeren. Je merkt wel dat het niet super snel gaat, maar er valt zeker mee te leven. Het grote voordeel van de Spark + tegenover zijn segmentgenoten is dat hij 2GB werkgeheugen heeft, wat ervoor zorgt dat je toestel ook met steeds zwaarder wordende apps in de nabije toekomst nog goed overweg zal kunnen.

Het grote voordeel van de Spark + is dat hij 2GB werkgeheugen heeft

Toch is er ook wat aan te merken op de prestaties van de Spark +. De telefoon is namelijk niet helemaal stabiel: zo nu en dan loopt een applicatie vast en moet je die afsluiten voordat je hem weer kunt gebruiken. Dat is natuurlijk irritant.

De accu van de Spark + heeft een capaciteit van 2200mAh en dat is eigenlijk net te weinig. Vaak geeft het toestel er voor het einde van de dag de brui aan met intensief gebruik. Als je lang van huis bent is een powerbank dus raadzaam.

De accucapaciteit van de Spark + is eigenlijk net te weinig

Op netwerkgebied doet de telefoon het over het algemeen prima. Het enige dat ik mis is nfc-ondersteuning; dat betekent dat je voorlopig niet mobiel kunt betalen met de smartphone. In deze klasse is dat echter meer regel dan uitzondering, dus dat kan ik de Wileyfox moeilijk aanrekenen.

De software van de Wileyfox Spark + is niet standaard Android, maar Cyanogen OS. Dat is een op Android gebaseerde schil die bekend is als custom ROM voor veel toestellen. Bijzonder aan Cyanogen is dat het veel functies toevoegt, maar toch redelijk op de achtergrond blijft. De interface zelf is bovenal gewoon de standaard Androidinterface. De Spark + draait op Cyanogen OS versie 13, die gebaseerd is op Android 6.0 Marshmallow.

Als je het homescreen even ingedrukt houdt en dan op instellingen drukt, krijg je uitgebreide opties voor het homescreen en menu te zien. Zo kun je de delen van de interface die je het meeste ziet uitgebreid personaliseren. Het instellingemenu zelf biedt ook allerlei extra’s: je kunt bijvoorbeeld kiezen in welke posities het scherm kan draaien, wat er allemaal in de statusbalk weergegeven wordt en hoe de indeling van de functietoetsen onder het scherm is. Er is verder een uitgebreide themamogelijkheid.

Op app-gebied is Wileyfox erg schaars geweest met het toevoegen van software. Er zijn bijna geen extra applicaties geïnstalleerd en dat vind ik een goede zaak. Het zorgt ervoor dat je toestel standaard niet zo vol staat; apps die je nodig hebt kun je eenvoudig uit de Play Store halen.

Op multimediavlak heeft Wileyfox een aantal dingen toegevoegd aan de bekende Google-software. De belangrijkste daarvan is een fm radio, iets dat we helaas op steeds minder telefoons zien. Een andere toevoeging is de zogenaamde AudioFX-equalizer. Die werkt systeembreed en heeft nogal wat instelmogelijkheden. Het blijft een equalizer en daar moet je fan van zijn, maar als je dat bent is dit een van de beteren.

Een nadeel is dat de speaker aan de zachte kant is

Een nadeel op muziekgebied is dat de speaker aan de zachte kant is. Het geluid dat het speakertje weergeeft is aardig, maar het is simpelweg niet hard genoeg om een beetje fatsoenlijk muziek mee te luisteren. Nou vind ik dat niet zo’n groot probleem want dat moet je over het algemeen toch niet willen via je smartphone. Helaas worden ook beltonen niet bijzonder hard weergegeven, waardoor ze soms lastig te horen zijn. Dat heeft in mijn geval niet tot gemiste gesprekken geleid, maar ideaal is het zeker niet.

Wileyfox Spark + camerasampleDe camerasoftware van deze Wileyfox is nogal eenvoudig, maar op zich niet verkeerd. Tenminste, op 1 dingetje na. Standaard staat de zoeker op full screen ingesteld; met een beeldverhouding van 16:9 dus. Als je 4:3 foto’s wilt maken, wat gebruikelijk is en de hoogste resolutie oplevert, betekent dat dat er een deel van je foto niet in de zoeker weergegeven wordt. Je kunt wel instellen dat de zoeker het formaat van je foto heeft, maar dat moet je maar net weten.

De beide camera’s van de Spark + hebben een hoge resolutie: 13 megapixel aan de achterkant en 8 megapixel aan de voorkant. Dat klinkt indrukwekkend, maar helaas zijn de resultaten dat niet. Het is voldoende voor een smartphone uit deze klasse, maar niet in lijn met de verwachtingen op papier. Foto’s hebben redelijk wat details, dat is een voordeel. Maar de kleuren zijn aan de saaie en fletse kant en de dynamische range van de foto’s is niet bijzonder hoog. Dat betekent dat foto’s met hoog contrast overbelicht zijn in de highlights of onderbelicht in de schaduwen.

Video’s die geschoten zijn met de Wileyfox Spark + hebben een full HD-resolutie en zijn net als de foto’s een beetje saai van kleur. Bovendien zijn de filmpjes vrij schokkerig en is het geluid niet geweldig. Kortom: voldoende voor de prijs, maar niet meer dan dat.

Op de meeste vlakken scoort deze Wileyfox Spark + precies zoals je mag verwachten van een telefoon van €150. Het scherm, de snelheid, de camera; ze zijn allemaal niet briljant maar wel voldoende voor een vlekkeloos dagelijks gebruik. Toch weet de Spark + zijn kop boven het maaiveld uit te steken; dat heeft met drie dingen te maken. Het ontwerp van de telefoon is met veel oog voor detail in elkaar gezet, dat is leuk. Vanwege een ruime 2GB aan werkgeheugen is de Spark + bovendien beter klaar voor de toekomst dan veel van zijn directe concurrenten. Tot slot is er de Cyanogen OS-software die niet overheersend is, maar wel handige functies toevoegt. Daar kunnen veel concurrerende softwareschillen nog wat van leren.

Ligt je budget rond de €150, dan is de Spark + een van de beste opties

Zoals alle smartphones heeft de Wileyfox Spark + echter ook een aantal nadelen. Bijvoorbeeld het feit dat de software niet helemaal stabiel is en apps zo nu en dan vastlopen. Of de matige batterij, die bij intensief gebruik niet helemaal de dag doorkomt. De prestaties en camera zijn, hoewel niet slecht voor zijn klasse, niet ideaal. Maar om dat op te lossen zul je wat dieper in de buidel moeten tasten.

Ligt je budget echt rond de €150, dan is de Wileyfox Spark + wat mij betreft een van de beste opties. Relatief hoge toekomstbestendigheid vanwege zijn werkgeheugen, prettige software, een leuk ontwerp en volwaardige dualsimfunctie geven dit toestel een net voordeel tegenover veel concurrenten.

Onze review score
Pluspunten
 • Leuk ontwerp
 • Veel werkgeheugen
 • Cyanogen OS software
 • Volwaardige dualsimfunctie
Minpunten
 • Stabiliteit kan beter
 • Matige accu

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters