Wileyfox Swift 2 Plus review: neemt Nougat-update serieus

De Wileyfox Swift 2 Plus is inmiddels een tijdje op de markt en heeft recent een belangrijke update gekregen: die naar Android 7.1 Nougat. Niet alleen belangrijk omdat het de volgende versie van Android is, maar ook omdat Wileyfox zijn eigen alternatief voor Cyanogen introduceert. In deze Wileyfox Swift 2 Plus review kijken we hoe het toestel er nu voor staat.

De software is zo dicht mogelijk bij het geliefde CyanogenOS gebleven

Wileyfox stond sinds zijn introductie op de smartphonemarkt vooral bekend om het gebruik van Cyanogen-software. Nu Cyanogen gestopt is met het ontwikkelen van zijn eigen software, heeft Wileyfox een eigen interface uitgebracht voor zijn smartphones. Met de update naar Android Nougat komt die op alle Wileyfox-telefoons terecht. De software is zo dicht mogelijk bij het geliefde CyanogenOS gebleven. Zo hoopt Wileyfox nog steeds alle voordelen van Cyanogen te kunnen bieden.

Wileyfox Swift 2 Plus design

Los van de software is de Wileyfox Swift 2 Plus een vrij standaard budgetsmartphone. Hij is voorzien van een Snapdragon 430-processor, 3GB werkgeheugen, een 5-inch HD-scherm, een 2700mAh-accu en dualsim-ondersteuning. De camera heeft een vrij hoge resolutie van 16 megapixel, selfies maak je in 8 megapixel. Op een paar vlakken scoort de Swift 2 Plus bovengemiddeld: hij heeft een metalen behuizing met vingerafdrukscanner en is voorzien van een moderne usb-c poort. Niet verkeerd voor de krap €220 die het toestel kost.

Voor de liefhebbers heeft Wileyfox nog twee varianten van de Swift in de aanbieding: de Swift 2 en de Swift 2X. De Swift 2 is een paar tientjes goedkoper en heeft minder geheugen en een lagere cameraresolutie. De Swift 2x kost twee tientjes extra en heeft een 5,2-inch full HD-scherm en een wat grotere accu.

 

Specificaties van de Wileyfox Swift 2 Plus
Algemeen
 • Uitgebracht op October 2016
 • Draait op Android 7.1 Nougat
Processor
 • Qualcomm Snapdragon 430
 • octacore-processor op 1.4GHz
 • Grafisch: Adreno 505
Scherm
 • 5" IPS LCD scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig (Dragontrail)
 • 720x1280 schermresolutie
Camera
 • 16MP camera met autofocus
 • Dual LED-flitser
 • 1080p (Full HD) video opnames
 • 8MP camera voorkant

Solide design

De Wileyfox Swift 2 Plus is voorzien van een glazen voorkant en een aluminium achterkant. Het design is in één woord degelijk te noemen. Het toestel doet geen hele bijzondere of baanbrekende dingen. Maar alles voelt gewoon duurzaam en fijn aan. De Swift 2 Plus ligt fijn in de hand, de knoppen voelen goed aan en de camera zit netjes in de smartphone verwerkt.

Wileyfox Swift 2 Plus design

De vingerafdrukscanner aan de achterkant werkt vliegensvlug

Het is kort gezegd een telefoon die niet opvalt. Niet in positieve zin, maar ook zeker niet in negatieve zin. Dat kan je een voor- of nadeel vinden, maar in ieder geval komt de Swift 2 Plus professioneel over. Functioneel zit het ook netjes in elkaar: de usb-c poort is fijn en de vingerafdrukscanner op de achterkant werkt vliegensvlug.

Wileyfox Swift 2 Plus design

Scherm overtuigt niet

De Wileyfox Swift 2 Plus is voorzien van een 5-inch HD-beeldscherm met een resolutie van 720 bij 1280 pixels. Het display van de Swift 2 Plus is absoluut niet een van de sterkste punten van de smartphone. Ten eerste heeft het scherm een rode waas. Zo komen eigenlijk in alle kleuren een beetje rood terecht. Dit is handmatig vrij eenvoudig aan te passen, maar écht goed zul je de witbalans niet krijgen. Jammer. Ook de kijkhoek van het scherm is niet je van het.

De schermhelderheid kan aardig hoog en het contrast is voldoende

Op de rest van de punten scoort het beeldscherm van de Wileyfox Swift 2 Plus zoals je het eigenlijk verwacht van een telefoon met deze prijs. De schermhelderheid kan aardig hoog en het contrast is voldoende. De scherpte is niet bijzonder hoog, maar voor een telefoon van €220 wel acceptabel.

Wileyfox Swift 2 Plus design

Daarmee kan het display van de Wileyfox Swift 2 Plus er wat mij betreft net mee door. Het doet niets om echt op te vallen en laat met de rode waas steken vallen. Maar het totaalplaatje is acceptabel en voldoende in het dagelijks gebruik.

Prestaties combineren budget met high-end

De Wileyfox Swift 2 Plus heeft 3 GB werkgeheugen en een Snapdragon 430-processor. Deze processor heeft acht kernen, die maximaal 1,4 GHz klokken. Dit zorgt voor een interessante en vrij unieke combinatie. Wileyfox combineert een processor in het budgetsegment met werkgeheugen dat we soms ook in highend-telefoons terugzien.

Opstarten van apps, dat gaat niet altijd even vlot

In de praktijk werkt dit eigenlijk zoals je zou verwachten. De telefoon heeft absoluut geen moeite met multitasken. Door zijn 3 GB RAM kan de Swift 2 Plus makkelijk meerdere processen tegelijk open hebben, zonder te crashen. Maar het opstarten van apps, dat gaat niet altijd even vlot.

Het is duidelijk dat de Snapdragon 430-chipset het niet altijd even goed kan bijhouden. Maar goed, het is de standaard in deze klasse en dus geen fout van deze Swift 2 Plus. Het werkgeheugen is wel bovengemiddeld en dat is fijn.

De batterij van de Swift 2 Plus presteert prima. Niet zo gek, want de capaciteit van 2700 mAh is lang niet slecht. Bovendien gebruikt het HD-scherm niet zoveel energie en is de hardware vrij zuinig. Met zwaar gebruik van deze Wileyfox kom je de dag precies door; minder intensieve gebruikers zullen lekker wat marge hebben.

Toegewijd aan software

Wileyfox heeft de afgelopen tijd laten zien de software van zijn toestellen erg serieus te nemen. Sowieso is het bewonderenswaardig dat een budgettoestel als de Swift 2 Plus nu al een update naar Android 7.1 Nougat te pakken heeft. Maar daar houdt Wileyfox niet op.

Al op 11 mei kwam bij ons de update met de Android-beveiligingspatch voor mei binnen rollen. In die software heeft Wileyfox zelfs een aantal aanpassingen in de interface aangebracht naar aanleiding van feedback op het forum van Tweakers. Daardoor zijn de zoekbalk op het homescreen en Wileyfox Zen nu uit te schakelen.

Wileyfox Swift 2 Plus Screenshots Interface

Wileyfox Zen is een van de toevoegingen die Wileyfox bovenop Android 7.1 Nougat heeft gedaan. Het is een nieuwsoverzicht dat links van je homescreen te vinden is. Leuk om een beetje doorheen te scrollen, maar niet heel zinvol. Andere dingen die Wileyfox heeft toegevoegd zijn Truecaller, pin lay-out husselen en bewegende schermopnames maken. Behalve Zen allemaal functies die ook in de Cyanogen-software van Wileyfox aanwezig waren.

Wileyfox laat zien software erg serieus te nemen en dat is een groot pluspunt

Helaas zijn er ook een aantal features uit Cyanogen verdwenen. Daaronder bijvoorbeeld de themafunctie en de mogelijkheid om ‘profielen’ aan te maken. Die profielen konden bepaalde acties uitvoeren aan de hand van een trigger. Bijvoorbeeld een navigatie-app opstarten zodra de telefoon via bluetooth aan je auto verbonden was.

Wileyfox Swift 2 Plus password scramble

Het is jammer dat een aantal van die zinvolle features het veld hebben moeten ruimen. Maar belangrijker is denk ik dat Wileyfox na het verdwijnen van Cyanogen met een net alternatief is gekomen qua software. De schil van Wileyfox is nog steeds prettig in gebruik, blijft dicht bij stock-Android en voegt een aantal handige features toe. Bovendien laat Wileyfox zien software erg serieus te nemen en dat is een groot pluspunt voor deze Swift 2 Plus.

Megapixels boven kwaliteit

Aan de achterkant van de Wileyfox Swift 2 Plus zit een 16-megapixelcamera. Selfies neem je in 8 megapixel. Op papier ziet dat er goed uit, maar in de praktijk moet je van beide camera’s niet al te veel verwachten. Foto’s met de achtercamera zijn relatief snel bewogen en de kleuren zijn niet heel mooi en realistisch. Er is een HDR-modus beschikbaar, maar die maakt de foto’s vooral een stuk lichter en krikt de dynamische range niet erg veel op.

Wileyfox Swift 2 Plus camerasampleDe scherpte is op zich goed, maar je moet niet al te ver op de foto’s inzoomen. De beeldverwerking is ook niet echt top, waardoor foto’s er een beetje artificieel uitzien. Kortom voor de camera van de Wileyfox Swift 2 Plus hoef je het niet te doen.

De selfiecamera heeft met 8 megapixel een vrij hoge resolutie en presteert redelijk goed. De kleuren zijn niet altijd even goed, maar foto’s zijn wel vrij scherp en detailrijk. Tenminste, als je het vergelijkt met andere selfiecamera’s.

Ook de camera-interface scoort minder. Om snel een fotootje te schieten is hij prima, maar als je wat meer wilt instellen raak je snel het overzicht kwijt. De HDR-modus is bijvoorbeeld even zoeken en de instellingen die je gepresenteerd krijgt als je op het knopje voor meer instellingen drukt zijn niet met tekst aangeduid. Daarom is het niet altijd duidelijk wel pictogram wat doet.

Conclusie: goed toestel met beter broertje

De Wileyfox Swift 2 Plus is een vrij doorsnee middensegmenter die het vooral van zijn software moet hebben. Hoewel de software van de Wileyfox Swift 2 Plus er niet in alle opzichten op vooruit gegaan is sinds het verdwijnen van Cyanogen OS blijft het een groot pluspunt. Zeker nu Wileyfox bewezen heeft qua ondersteuning ook goed te scoren.

Andere voordelen van de Wileyfox Swift 2 Plus zijn het stevige design, de fijne vingerafdrukscanner en het ruime werkgeheugen van 3GB.

Wileyfox Swift 2 Plus design

Wileyfox laat echter ook een paar steken vallen. Het beeldscherm valt tegen en de camera’s presteren niet zo goed als gehoopt. En dan is er nog de vergelijking met de Swift 2. Die kost €40 minder en levert eigenlijk maar weinig in tegenover de Swift 2 Plus.

De meeste voordelen van de Swift 2 Plus gelden voor de héle Swift-lijn

Het werkgeheugen is met 2GB in plaats van 3GB een stuk kleiner. Dat is een nadeel, maar zal voor veel mensen in deze klasse niet eens zoveel uitmaken. De minder krachtige achtercamera van de ‘gewone’ Swift 2 schiet foto’s in 13 megapixel tegenover de 16 van de Swift 2 Plus. Gezien de camera toch al niet het sterkste punt van deze telefoon is vraag ik me af of je daar nou erg rouwig om moet zijn.

Wileyfox Swift 2 Plus design

Wileyfox had met de Swift 2 Plus potentieel een winnaar in handen. Maar uiteindelijk kan de telefoon zijn meerprijs tegenover de ‘gewone’ Swift 2 maar lastig rechtvaardigen. Voor wie ook in de toekomst gebakken wil zitten met veel werkgeheugen is de Swift 2 Plus wellicht een interessante optie.

Voor de meeste andere mensen is het ook zeker geen verkeerd toestel, maar die kunnen beter bij zijn goedkope broertje terecht. Het goede nieuws is dat de meeste voordelen van de Swift 2 Plus voor de héle Swift-lijn gelden. Wat dat betreft heeft Wileyfox goed werk geleverd.

Onze review score
Pluspunten
 • Fijne software
 • Veel werkgeheugen
 • Stevig ontwerp
Minpunten
 • Beeldscherm ondermaats
 • Camera valt wat tegen

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters