Wileyfox Swift 2 Plus review: stapje te ver

Wileyfox betrad vorig jaar met de Swift en de Storm de smartphonemarkt. Inmiddels zijn we een jaar verder en dat betekent dat het tijd is voor opvolgers; in dit geval alleen van de meest succesvolle telefoon van de twee. De Wileyfox Swift 2 en Plus moeten het succes van de Swift voorzetten; in deze Wileyfox Swift 2 Plus review bekijken we of dat lukt.

Met zijn eerdere toestellen leek Wileyfox een mooie methode te hebben gevonden om een goede budgetsmartphone neer te zetten. Het combineert goedkopere, Chinese hardware met westerse software in de vorm van CyanogenOS. Dat resulteerde onder andere in de Swift en de Spark+, die goed waren voor respectievelijk een 8 en een 9 in onze reviews. Erg netjes, dus. Met de Swift 2 en Swift 2 Plus doet het Engelse bedrijf hetzelfde; dit keer op basis van een iets duurdere Snapdragon 430-processor. De hardware is in nauwe samenwerking met Chinese partners ontwikkeld waardoor de prijs relatief laag kan blijven; de software is nog altijd het bijzonder prettige CyanogenOS. Of Wileyfox ook dit keer weer een goed compromis heeft gevonden, zoeken we uit in deze review.

Wileyfox Swift 2 Plus

De Wileyfox Swift 2 Plus is voorzien van een glazen voorkant en een aluminium achterkant. Aan de rechterzijkant vinden we de volumeknop en de aan/uit-knop. Aan de onderkant zit de speaker en de USB type C-aansluiting en aan de bovenkant zit een 3,5 mm-aansluiting voor je koptelefoon. De telefoon is 8,6 mm dik en heeft een gewicht van 155 g.

De vingerafdrukscanner aan de achterkant werkt vliegensvlug

Het design is in één woord degelijk te noemen. Het toestel doet geen hele bijzondere of baanbrekende dingen. Maar alles voelt gewoon duurzaam en fijn aan. De Swift 2 Plus ligt fijn in de hand, de knoppen voelen goed aan en de camera zit netjes in de smartphone verwerkt. Het is kort gezegd een telefoon die niet opvalt. Niet in positieve zin, maar ook zeker niet in negatieve zin. Dat kan je een voor- of nadeel vinden, maar zelf vind ik de degelijkheid van de Swift 2 Plus professioneel overkomen.

De Wileyfox Swift 2 Plus is voorzien van een 5-inch HD-beeldscherm met een resolutie van 720 bij 1280 pixels. Het display van de Swift 2 Plus is absoluut niet een van de sterkste punten van de smartphone. Ten eerste heeft het scherm een rode waas. Zo komen eigenlijk in alle kleuren een beetje rood terecht. En rode voorwerpen worden op het beeldscherm van de Wileyfox nóg een stuk roder. Gelukkig is dit handmatig vrij eenvoudig aan te passen. Toch is het wat mij betreft een minpuntje dat de standaardkalibratie niet in orde is.

Ten tweede is de kijkhoek van het scherm niet erg goed. Als je het toestel op een hoek van rond de 45 graden houdt, beginnen kleuren te vervormen. Alles krijgt een witte waas en is daardoor minder goed leesbaar.

Op de rest van de punten scoort het beeldscherm van de Wileyfox Swift 2 Plus zoals je het eigenlijk verwacht van een telefoon met deze prijs. De schermhelderheid kan aardig hoog, maar is niets om over naar huis te schrijven. Het scherm laat geen pixels zien, maar is qua kleurweergave ook niet erg levendig.

Daarmee kan het display van de Wileyfox Swift 2 Plus er wat mij betreft net mee door. Het doet niets om echt op te vallen en laat met bijvoorbeeld de rode waas steken vallen. Uiteindelijk laat het display echter geen pixels zien en is de kwaliteit acceptabel.

De Wileyfox Swift 2 Plus heeft 3 GB werkgeheugen en een Snapdragon 430-processor. Deze processor heeft acht kernen, die maximaal 1,4 GHz klokken. Dit zorgt voor een interessante en vrij unieke combinatie. Wileyfox combineert een processor in het budgetsegment met werkgeheugen dat we soms ook in highend-telefoons terugzien.

In de praktijk werkt dit eigenlijk zoals je zou verwachten. De telefoon heeft absoluut geen moeite met multitasken. Door zijn 3 GB RAM kan de Swift 2 Plus makkelijk meerdere processen tegelijk open hebben, zonder te crashen. Maar het opstarten en navigeren van apps, dat gaat niet altijd even vlot. Het is duidelijk dat de Snapdragon 430-chipset het niet altijd even goed kan bijhouden.

Zo duurde het bij mij soms vijf seconden om een simpele chat-app op te starten. Dat is niet erg overtuigend. Het is gezien de prijs van de smartphone wel begrijpelijk, maar er zijn redelijk wat snellere toestellen in deze prijsklasse te krijgen. Gelukkig werkt de vingerafdrukscanner aan de achterkant wel vliegensvlug: je toestel is meestal na een halve seconde al ontgrendeld.

Van zware games moet je niet te veel verwachten. Spellen als Modern Combat 5 zijn speelbaar, maar echt goed is de ervaring niet. De beelden zien er niet erg goed uit en het spel wil nog weleens haperen. Voor zijn prijs is het oké, maar als je een smartphonegamer bent raad ik je aan nog even door te sparen voor een duurdere telefoon. Toch was een iets krachtigere processor was fijn geweest.

De batterij valt helaas enigszins tegen. Dat is vreemd te noemen, want de capaciteit van 2700 mAh is lang niet slecht. Bovendien zou het HD-scherm niet zoveel energie moeten verbruiken als een full HD- of quad HD-scherm. Met zwaar gebruik van deze Wileyfox kom je misschien net de dag door, maar dat blijft altijd een beetje spannend. Het toestel is via USB C snel op te laden, dus vaak is dit niet zo’n probleem. Als er echter geen mogelijkheid is om je Swift 2 Plus op te laden, kan de batterij er weleens eerder dan gewenst de brui aan geven.

De Wileyfox Swift 2 Plus loopt op Android 6.0 Marshmallow met CyanogenOS 13. CyanogenOS is vrijwel gelijk aan stock-Android. Alleen heeft het bedrijf achter het besturingssysteem een aantal extra opties toegevoegd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan extra privacy-opties en mogelijkheden om thema’s te installeren.

CyanogenOS is naar mijn mening gewoon een van de beste Androidschillen van dit moment

In de praktijk is CyanogenOS een goed besturingssysteem. De interface is helder en het systeem werkt lekker vlot en makkelijk. En die extra opties? Die variëren van nuttig (zoals de extra privacy-opties) tot redelijk doelgroepgericht (zoals de equalizer voor het geluid). Deze opties worden je echter nooit opgedrongen en daarom zitten zij nooit in de weg. CyanogenOS is naar mijn mening gewoon een van de beste Androidschillen van dit moment.

Aan de achterkant van de Wileyfox Swift 2 Plus zit een 16-megapixelcamera. Selfies neem je in 8 megapixel. Op papier ziet dat er goed uit, maar in de praktijk moet je van beide camera’s niet al te veel verwachten. Foto’s met de achtercamera zijn snel bewogen en bovendien zijn alle kleuren te wit. Zwart wordt daardoor grijs, grijs wordt donkerbruin en wit alleen nog maar witter. Ook worden beelden bij zonlicht snel te fel. Met de HDR-modus worden de kleuren wel een stuk beter, maar de foto’s blijven wat snel bewogen.

De selfiecamera heeft met 8 megapixel een vrij hoge resolutie, maar zet dat niet echt om naar goede resultaten in de praktijk. De foto’s zijn niet super detailrijk en ook de kleurweergave kon beter. Zoom je even in op je foto, dan worden de pixels in de selfie wat mij betreft wat te duidelijk zichtbaar.

Daarmee zijn de camera’s eigenlijk naar verwachting voor de prijs die je betaalt. Met de camera’s van de Swift 2 Plus schiet je kiekjes die leuk zijn voor social media. Voor de echte smartphonefotograaf is het advies om nog even door te sparen.

Ook de camera-interface scoort minder. Hij is over het algemeen goed, maar zorgt voor één ergernis. Omdat de snelkoppeling naar een gemaakte foto onder de balk met softkeys is geplaatst, is het namelijk lastig om deze goed aan te tikken. Gelukkig kun je het probleem oplossen door naar links te swipen. Daardoor ga je naar je recent gemaakte foto’s en los je het probleem op. Toch is het wat mij betreft jammer dat deze zo simpele functie niet werkt op het toestel van Wileyfox.

De Wileyfox Swift 2 Plus is absoluut geen slechte smartphone. Een aantal dingen zijn beter dan je van een telefoon van deze prijs zou verwachten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het fijne besturingssysteem en het stevige design. Ook het 3 GB grote werkgeheugen is voor een telefoon uit deze prijsklasse bovengemiddeld goed. En de vingerafdrukscanner, toch nog geen standaard toevoeging rond dit prijspunt, werkt snel en accuraat.

De fabrikant vraagt eigenlijk net iets teveel voor zijn toestel

Wileyfox laat echter ook een paar steken vallen. Het beeldscherm valt tegen en de batterijduur is vrij matig. Ook de camera’s zijn, ondanks het hoge aantal megapixels, niet echt goed.

De Swift 2 Plus zoekt het een stapje hogerop ten opzichte van de vorige toestellen van Wileyfox. De telefoon probeert zijn prijs van 239 euro met meer werkgeheugen en een betere camera te rechtvaardigen. De smartphone krijgt in zijn prijsbereik echter te maken met felle concurrentie. Denk bijvoorbeeld aan de Huawei P9 Lite of de Motorola Moto G4 Plus.

Daarom is wat mij betreft de Wileyfox Swift 2 een betere optie. Met zijn prijs van 199 euro is het toestel een stuk goedkoper. Daarvoor lever je dus in op twee punten: het werkgeheugen en de camera. Het werkgeheugen is met 2 in plaats van 3 GB een stuk kleiner. Daardoor kan het multitasken wat minder vlot verlopen. Voor mensen die een telefoon in deze prijsklasse zoeken, lijkt mij 2 GB echter ook ruim voldoende. De minder krachtige achtercamera van de ‘gewone’ Swift 2 schiet foto’s in 13 megapixel tegenover de 16 van de Swift 2 Plus. Hierin zijn je persoonlijke voorkeuren het belangrijkste. Het lijkt me echter het verstandigst om nog even door te sparen als een smartphone met een écht goede camera wilt.

Mocht je toch rond deze prijs gaan shoppen, dan raad ik je de eerdergenoemde Huawei P9 Lite en Motorola Moto G4 Plus aan. Ook de Honor 5X is een waardig alternatief dat ongeveer evenveel kost als de Swift 2 Plus.

Wileyfox had met de Swift 2 Plus potentieel echt een winnaar in handen. Maar de Engelse fabrikant vraagt eigenlijk net iets teveel voor zijn toestel. Daarbij moet je niet denken dat dit een slechte smartphone is. Voor mensen die op zoek zijn naar een telefoon met veel werkgeheugen en fijne software, is het misschien wel een van de beste opties rond dit prijspunt. Als je op zoek bent naar een betere allrounder, zou ik echter aanraden om bij de concurrentie te gaan kijken. De kans is namelijk groot dat daar iets bijzit dat beter bij jouw wensen past.

Onze review score
Pluspunten
  • Fijne software
  • Veel werkgeheugen
  • Stevig ontwerp
Minpunten
  • Beeldscherm ondermaats
  • Camera valt wat tegen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Fred -

    Leuke review. Enkel even noteren dat het CyanogenOS verdwijnt. Volgende update is een schone android 7 . Dat maakt de Wileyfox minder interessant.

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters