Wileyfox Swift review: goede binnenkomer

Nederland is weer een smartphonemerk rijker: Wileyfox. Deze jonge Britse fabrikant maakt betaalbare smartphones met de software van Cyanogen. In deze review bekijken we het instapmodel van Wileyfox: de Swift.

Wileyfox Swift design 

Het lijkt een trend te zijn om naast je eigen merk ook een online-only zusterfabrikant op te zetten. De trend werd gestart door OnePlus, waarvan het publiek geheim is dat het een zusteronderneming van Oppo is. Huawei lanceerde niet zo lang geleden een vergelijkbaar initiatief met Honor en in China zijn er nog meer voorbeelden. Lenovo heeft Zuk en Micromax heeft Yu. Kazam is het nieuwste bedrijf dat zich bij deze trend aansluit met Wileyfox. De twee zusterondernemingen hebben een apart hoofdkantoor, maar worden in Nederland door een kantoor gerund. Het verschil is dat Kazam meer voor de ‘normale consument’ is en in alle winkels ligt, terwijl Wileyfox zich richt op mensen die wat meer van hun smartphone willen en het geen probleem vinden om online te kopen. Dat komt terug in de software en de distributiestrategie: Wileyfox maakt gebruik van Cyanogen OS en is uitsluitend online verkrijgbaar, voorlopig zelfs alleen bij CoolBlue.

Het assortiment van Wileyfox bestaat uit twee toestellen: de Swift en de Storm. De Swift is met €179 de goedkoopste van de twee en neemt het op tegen toestellen als de Motorola Moto G. De Storm is een phablet met een prijskaartje van €299 en gaat de concurrentie aan met bijvoorbeeld de OnePlus One en LG G3.

“De Swift biedt voor €179 behoorlijk goede specificaties”

De Swift, het toestel waar we vandaag naar kijken, biedt voor €179 behoorlijk goede specificaties. Het toestel heeft een 5 inch groot HD-display, een Snapdragon 410-processor en 2GB werkgeheugen. De camera heeft een resolutie van 13 megapixel en voorop zit een 5-megapixelcamera. De telefoon draait dus op Cyanogen OS; een aangepaste versie van Android Lollipop. Op het eerste gezicht uitstekende specificaties voor een toestel in deze klasse. In deze review zoeken we uit of de Swift ook in de praktijk zo’n goed beeld neerzet.

Belangrijk om te weten is dat Wileyfox de mogelijkheid beidt om uitgebreide garantie bij te kopen bij zijn smartphones. Voor €14,99 per jaar kun je je verzekeren tegen een gebroken scherm, dat dan 1 keer per jaar vergoed wordt. Ook een derde jaar garantie bijkopen is mogelijk: daar betaal je eenmalig €14,99 voor.

Specificaties en prijzen

Hieronder kun je de volledige specificaties en actuele prijzen van de Wileyfox Swift vinden. Deze review is gebaseerd op softwareversie 12.1-YOG4PAS33J en een prijs van €179.

Specificaties van de Wileyfox Swift
Algemeen
 • Uitgebracht op November 2015
 • Draait op Android 5.1 Lollipop
Processor
 • Qualcomm Snapdragon 410
 • quadcore-processor op 1.2GHz
 • Grafisch: Adreno 306
Scherm
 • 5" IPS LCD scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig (Gorilla Glass 3)
 • 720x1280 schermresolutie
Camera
 • 13MP camera met autofocus
 • Dual LED-flitser
 • 1080p (Full HD) video opnames
 • 5MP camera voorkant

 Unboxing

De Wileyfox Swift wordt geleverd in een net en stevig doosje waar je naast het toestel een usb-kabel kunt vinden. Die usb-kabel is netjes uitgevoerd met een plat kabeltje en een minimalistische connector. Maar de afwezigheid van een netstroomadapter betekent wel dat je via je computer of een lader die je zelf al had moet opladen. Of je moet natuurlijk zelf een lader kopen.

Design

“De telefoon is niet te groot, niet te dik en de afwerking is in orde”

Het ontwerp van de Swift is niet heel bijzonder, maar wel netjes. De telefoon wordt aan de achterkant opgeleukt door een aantal oranje accenten, maar die kunnen niet verhullen dat de Swift een beetje een saai toestel is. De achterkant is gemaakt van stroef plastic dat een beetje naar de zandsteen-finish van de OnePlus One en Two neigt, hoewel het duidelijk gladder is. Het ligt lekker in de hand en voelt degelijk, alleen komt enigszins goedkoop over. De telefoon is niet te groot, niet te dik en de afwerking is in orde.

De achterkant van de Swift is losneembaar en verschaft toegang tot de batterij, een geheugenkaartslot en twee sim-sloten. Dat de batterij eruit kan zien we steeds minder vaak, en we zijn blij dat Wileyfox die mogelijkheid nog wel biedt.

Wileyfox Swift design 
Wileyfox Swift design 
Wileyfox Swift design 
Wileyfox Swift design 
Wileyfox Swift design 
Wileyfox Swift design 

Alle belangrijke designelementen zitten bij de Swift op logische plaatsen. De power- en volumeknoppen vinden we links, de audiojack zit aan de bovenkant en de usb-poort zit onderop. Daar vinden we ook de speakers, en dat is een betere plaatsing dan de gebruikelijke positie op de achterkant. Boven het scherm zit een rond uitgesneden speakertje om te bellen; een leuk detail.

Het ontwerp van de Swift is kortom vooral functioneel. Niks mis mee en ook niet raar voor deze prijs. Het feit dat je de batterij uit het toestel kunt halen en dat de Swift twee simkaarten slikt is fijn. Qua ergonomie zit je met dit toestel ook wel goed.

Wileyfox Swift design 
Wileyfox Swift design 
Wileyfox Swift design 
Wileyfox Swift design 

Scherm

Het scherm van de Wileyfox Swift heeft een resolutie van 720×1280 pixels op een diagonaal van 5 inch. Dat is zeker niet meer uitzonderlijk in deze klasse, maar niettemin netjes. Het zorgt voor een behoorlijk scherpe weergave. Het ips lcd-scherm scoort verder aardig. De kleuren zijn een beetje flets maar zien er wel natuurgetrouw uit en de witbalans is in orde. De helderheid van het scherm is hoog genoeg om buiten nog wat te zien en de kijkhoek is afdoende.

Prestaties

“Voor vertragingsloos dagelijks gebruik zijn de prestaties ruim voldoende”

Onder de motorkap van de Wileyfox Swift ligt een oude bekende: de Qualcomm Snapdragon 410-chip. Een 1,2GHz-quadcoreprocessor met 64bit-ondersteuning. Die draait inmiddels al een tijdje mee, maar doet nog steeds prima zijn ding. Gekoppeld aan 2GB werkgeheugen zorgt de chip ervoor dat de interface vloeiend over het scherm loopt en er weinig haperingen te bespeuren zijn. Applicaties starten niet bijzonder snel op, maar er is zeker mee te leven. Voor vertragingsloos dagelijks gebruik is het voorlopig in ieder geval ruim voldoende.

De stabiliteit van de Swift had wel wat beter gekund. Over het algemeen werkt de telefoon goed, maar zo nu en dan weet de software het even niet meer en stopt het scherm met reageren op je input. Sommige apps van derde partijen werken ook niet helemaal lekker; de NOS-app heeft er bijvoorbeeld grote moeite mee om video’s goed weer te geven.

“De telefoon houdt het makkelijk een dag vol met intensief gebruik”

Zoals je mag verwachten van een moderne smartphone ondersteunt de Swift gewoon 4G. Een andere belangrijke verbindingstechniek die wel mist is nfc, wat betekent dat mobiel betalen met de Swift niet mogelijk zal zijn zodra dat van de grond komt. Geen groot gemis, wel een kleine teleurstelling. Een mooie extra is de mogelijkheid om twee simkaarten te gebruiken in de Swift. Overigens ondersteunt maar een van de twee sim-sloten 4G.

De Wilefox Swift heeft een accucapaciteit van 2500mAh. Op papier ruim voldoende en in de praktijk ook. De telefoon houdt het makkelijk een dag vol met intensief gebruik en heeft er geen moeite mee het scherm 4 tot 5 uur aan te laten staan op hoge automatische helderheid. Een nette prestatie.

Wileyfox Swift screenshot 
Wileyfox Swift screenshot 
Wileyfox Swift screenshot 

Software

Wileyfox Swift screenshot

De Wileyfox Swift heeft bijzondere software: hij is uitgerust met Cyanogen OS. Dat is een aangepaste versie van Android waarbij je als gebruiker meer mogelijkheden hebt. Het apparaat draait op Cyanogen OS versie 12.1, die gebaseerd is op Android 5.1.1 Lollipop. Niet de meest recente versie dus, maar wel redelijk up to date. En gezien de software van Cyanogen komt is er een aardige kans dat de Swift in de toekomst geüpdatet zal worden naar een nieuwe Androidversie. Tijdens onze testperiode kregen we al een update binnen waarmee de Swift de nieuwste Android-beveiligingspatch aangemeten kreeg, dat stemt positief over het updatebeleid voor de smartphone.

Als je zo door de interface bladert zie je weinig verschillen met een schone Androidbuild. Het meest opvallende verschil is dat het hoofdmenu standaard verticaal scrollt. Het is op alfabet gesorteerd en via een balkje onderaan kun je eenvoudig naar een bepaalde letter springen. Zo kun je apps ook als je er veel hebt nog redelijk snel vinden. Het homescreen heeft ook een kleine aanpassing gekregen: daar staat bovenin een balkje waar het toestel de meest actuele Google Now-kaart toont.

“Cyanogen OS is een aangepaste versie van Android waarbij je als gebruiker meer mogelijkheden hebt”

De grote verandering, en wat ons betreft verbetering, zit hem in het feit dat je bijzonder veel kunt instellen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen in welke posities het scherm kan draaien, wat er allemaal in de statusbalk weergegeven wordt en je kunt de hele software op verschillende niveaus schalen. Er is verder een uitgebreide themamogelijkheid en als je het homescreen even ingedrukt houdt en het balkje dat je dan te zien krijgt naar boven sleept krijg je uitgebreide instellingen voor het homescreen en menu te zien.

Een leuke toevoeging is het zogenaamde ‘live display’. Met die optie kun je het scherm ’s avonds wat geler laten kleuren waardoor het in donkere omgevingen prettiger oogt. De functie moet er ook voor zorgen dat je slaap-waakritme minder verstoord wordt als je ’s nachts veel naar het scherm kijkt. Truecaller is ook een specifieke feature van Cyanogen en werkt leuk. Als je een nummer belt dat niet in je telefoonboek staat, of door zo’n nummer gebeld wordt, zal het toestel proberen te achterhalen van wie dat nummer is. Zo krijg je met een beetje geluk toch nog een naam te zien en weet je meteen met wie je te maken hebt.

Wileyfox Swift screenshot 
Wileyfox Swift screenshot 
Wileyfox Swift screenshot 
Wileyfox Swift screenshot 
Wileyfox Swift screenshot

Zo ruim als Cyanogen is in het toevoegen van instellingen, zo spaarzaam is Wileyfox met extra software geweest. Er zijn drie noemenswaardige programma’s die standaard op de Swift staan: bestanden, AudioFX en screencast. De eerste is een bestandsbeheerder, de tweede een equalizer voor je muziek en met de laatste kun je een video maken van wat er op het scherm gebeurt.

Zoals altijd kun je in de Play Store terecht voor extra software, waarbij geldt dat de Swift met zijn 16GB voldoende opslagruimte heeft. Eventueel kun je applicaties eenvoudig naar je geheugenkaart verplaatsen.

Al met al zijn we erg content met de software van de Wileyfox Swift. Als een van de weinige schillen weet Cyanogen OS iets toe te voegen aan Android zonder dat er te veel rommel meegeleverd wordt of de interface en/of prestaties erop achteruitgaan.

Wileyfox Swift screenshot 
Wileyfox Swift screenshot 
Wileyfox Swift screenshot 
Wileyfox Swift screenshot 

Multimedia

Wileyfox Swift screenshot

Hoewel de FM radio op smartphones langzaam op weg is om verenigd te worden met de dodo, is hij op de Wileyfox Swift gewoon aanwezig. Dat is fijn, want het zorgt ervoor dat je ook zonder eigen muziek of een dikke databundel onderweg wat kunt luisteren. Zoals hierboven al aangehaald heeft de Swift verder een equalizer, die vrij uitgebreid is en aardige resultaten neerzet. Los van die twee toevoegingen leunt de telefoon op de multimediasoftware van Google, wat overigens prima is.

De speaker van de Swift zit aan de onderkant. Geen gedoe met gedempt geluid als je het toestel op tafel hebt liggen dus. Het geluid dat eruit komt is behoorlijk schel, dat is jammer. De speaker is wel hard genoeg.

Foto’s maken doet de Wileyfox Swift met een interface die niet bijzonder goed in elkaar zit. Ze lijken bij Cyanogen wat doorgeslagen te zijn in hun filosofie om zoveel mogelijk van de interface aanpasbaar te laten zijn. Daarbij zijn ze vergeten dat het wel handig is als je ook op een makkelijke manier het een en ander over je foto kunt aanpassen. Onderaan het hoofdscherm staan vier knopjes: een voor de flits, een om van camera te wisselen, een voor wat uitgebreidere opties en een voor de instellingen. Die uitgebreidere opties zijn er vijf, waaronder de timer, witbalans en belichtingscorrectie. Andere foto- en videogerelateerde opties, zoals de resolutie, iso en slow motion- en timelapse-functie, staan in het instellingenmenu. Dat terwijl weinig veranderde instellingen zoals geo-tagging en de verschillende cameramodi – die je ook door naar boven of beneden te vegen kunt gebruiken – in het snelmenu zitten. Bovendien zijn alle pictogrammen op het zoekerscherm niet voorzien van uitleg waardoor het in het begin even zoeken kan zijn welke functie je moet hebben.

Wileyfox Swift screenshot 
Wileyfox Swift screenshot 
Wileyfox Swift screenshot 
Wileyfox Swift camerasample frontcamera

De Swift schiet foto’s in 13-megapixelresolutie. Die zien er aardig uit, maar niet veel meer dan dat. Foto’s hebben als het wat donkerder wordt nogal veel ruis en zijn niet super scherp. Bovendien kun je hier en daar wat sporen van de ruisonderdrukking zien en zijn foto’s in de hoeken wat minder scherp. De witbalans gaat niet altijd goed, maar is vaak wel in orde gelukkig. Kleuren zijn een beetje saai soms, maar zeker niet slecht. Als je niet te ver op de foto’s gaat inzoomen zien ze er al met al aardig uit en dat betekent dat ze voor de meeste doeleinden gewoon bruikbaar zijn.

Selfies die je met de Swift schiet hebben een resolutie van 5 megapixel. Kwalitatief gezien zijn ze net als de foto’s van de achtercamera voldoende. De Wileyfox Swift kan in full HD-resolutie filmen. Voor die bewegende beelden geldt eveneens dat ze voldoende zijn, maar niet erg briljant.

Wileyfox Swift camerasample 
Wileyfox Swift camerasample 
Wileyfox Swift camerasample 
Wileyfox Swift camerasample 
Wileyfox Swift camerasample 
Wileyfox Swift camerasample 
Wileyfox Swift camerasample 
Wileyfox Swift camerasample 
Wileyfox Swift camerasample 

Conclusie

Wileyfox belooft met de Swift voor niet al te veel geld een toestel neer te zetten dat op alle fronten prima presteert en maakt die belofte grotendeels waar. Bovendien zorgt de uitgebreide Cyanogen-software ervoor dat je als gebruiker meer controle over je toestel hebt; leuk voor iedereen die bovengemiddeld veel interesse in smartphones heeft maar geen groot budget. Ook de dualsim-functie is erg handig en niet vaak gezien op de Nederlandse markt. Op veel andere vlakken scoort de Swift gewoon conform de verwachtingen in deze klasse en daar is niets mis mee.

Zeker niet aangezien de Wileyfox Swift eigenlijk maar weinig nadelen kent. We hebben hem eigenlijk alleen kunnen betrappen op bovengemiddeld veel vastlopers. Vervelend, maar zeker geen dealbreaker en eventueel op te lossen via een software-update. Kleinere puntjes zijn dat nfc mist, de camera-interface onhandig in elkaar zit en wellicht dat het toestel en beetje simpel vormgegeven is. Maar geen van die punten lijkt ons echt een probleem, zeker als we de prijs van de Swift in acht nemen.

“Een uitstekende telefoon voor iedereen die niet teveel wil uitgeven”

De Wileyfox Swift is kortom een uitstekende telefoon voor iedereen die niet teveel wil uitgeven aan zijn smartphone. Het toestel springt er misschien niet individuele punten erg uit, maar heeft wel een ijzersterke prijs-kwaliteitverhouding. Daarom verdient de Swift wat ons betreft een dikke 9.

Wileyfox Swift design 
Wileyfox Swift design 
Wileyfox Swift design 
Wileyfox Swift design 

De belangrijkste concurrent voor de Wileyfox Swift is de huidige topper in het low-endsegment van Motorola: de Moto G 2015. Die kreeg van ons in onze review een hogere score, wat er vooral mee te maken heeft dat hij met zijn waterdichte ontwerp en verrassend goede camera’s zijn kop boven het maaiveld uitsteekt. Maar de Swift zal voor sommige mensen toch de betere keuze zijn vanwege zijn dualsim-functie, uitgebreide software of grotere werkgeheugen en opslagruimte. De smartphonemarkt rond de €200 is bijzonder druk en dus zijn er nog veel meer interessante alternatieven voor de Swift. Twee van de belangrijksten zijn de Samsung Galaxy J5 en Huawei G Play Mini; mensen die meer waarde hechten aan design kunnen bijvoorbeeld terecht bij de Tornado 348 van Wileyfox’ zusterbedrijf Kazam.

Onze review score
Pluspunten
 • Veel werk- en opslaggeheugen
 • Dualsim
 • Cyanogen OS
Minpunten
 • Stabiliteit kan beter
 • Geen nfc

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters