Windows 10 review: in de kinderschoenen

Windows 10 Mobile is de opvolger van Windows Phone 8.1. In deze versie van Microsoft’s mobiele besturingsysteem zijn heel wat veranderingen doorgevoerd. Of deze veranderingen zorgen voor een verbeterde gebruikerservaring, gaan we onderzoeken in deze review.

Windows 10 Mobile review: 1 familie

In 2014 kwam Microsoft met het nieuws dat Windows 10 Mobile de opvolger ging worden van Windows Phone 8.1. Met Windows 10 Mobile wil Microsoft zowel ontwikkelaars als gebruikers warm maken voor zijn Lumia smartphones. Ontwikkelaars wil men motiveren door het mogelijk te maken apps gelijktijdig voor desktop en mobiel te ontwikkelen. Hierdoor hoopt men meer apps in de store te krijgen, wat een direct voordeel oplevert voor de gebruikers. Het beperkt aanbod aan apps is namelijk een probleem waar alle voorgaande versies van het besturingsysteem mee te kampen hadden.

“Met Windows 10 wil Microsoft zowel ontwikkelaars als gebruikers warm maken voor zijn Lumia smartphones”

Verder zijn er kleinere veranderingen in de interface doorgevoerd waarvan sommige welkom zijn, en andere dan weer een stap in de verkeerde richting. De filosofie achter het ontwerp van Windows 10 Mobile blijft desalniettemin dezelfde: een volgens Microsoft zo simpel mogelijk te gebruiken besturingsysteem neerzetten, in dezelfde stijl als die van Windows Phone 8.1. Microsoft pakt dit jaar uit met een aantal leuke en unieke functies. Zo zijn de Lumia 950 en 950 XL de eerste commerciële smartphones met een irisscanner die gebruikt wordt als beveiliging van je toestel. Daarnaast ondersteunen ze beide Windows Continuum, een functie die je toelaat je smartphone op een scherm aan te sluiten en te gebruiken als een computer. Cortona zit nu dieper verwerkt in de software, al kunnen we er hier in de Benelux nog steeds geen gebruik van maken.

Het lijkt erop dat Microsoft alle moeite doet om het gat tussen Windows 10 Mobile en het concurrerende Android en iOS te dichten. Of dit lukt, onderzoeken we in deze review.

De Lumia 950, 950 XL en de Lumia 550 zijn de eerste smartphones voorzien van Windows 10 Mobile die op de markt zijn gekomen. De uitrol van Windows 10 Mobile naar andere Lumia toestellen was gepland voor eind 2015, maar werd vooruitgeschoven naar ergens in 2016. De toestellen die momenteel in aanmerking komen voor de insider previews van Windows 10 Mobile gaan van de Lumia 1320 tot de Lumia 640. Voor een volledige lijst van ondersteunde toestellen kun je hier terecht. Het is de bedoeling dat al deze toestellen de final build van Windows 10 Mobile gaan krijgen.

“De uitrol van Windows Mobile 10 naar andere Lumia toestellen was gepland voor eind 2015”

In Windows 10 Mobile werden allerlei veranderingen doorgevoerd. Een kleine is merkbaar wanneer je naar het notificatiecentrum gaat. Hier krijg je nu een verbeterd overzicht van al je gekregen notificaties, en één of drie rijen aan snelkoppelingen. Helaas kun je de snelkoppelingen niet zelf kiezen en/of ordenen. Gelukkig zijn alle nodige snelkoppelingen zoals mobiele data en helderheid wel standaard aanwezig.

Windows 10 Mobile lijst met appsNet zoals bij Windows Phone 8.1, krijg je een lijst met alle geïnstalleerde apps wanneer je op het startscherm naar links veegt. Dit is vergelijkbaar met de app lijst op Android, maar dan net iets onduidelijker. Android legt namelijk meer focus op de icoontjes, het visuele, en Windows 10 Mobile op de tekst, waardoor je bij Android makkelijker een app terugvindt. Ook bij Windows Phone 8.1 waren de apps alfabetisch geordend, maar de lijst is in Windows 10 Mobile net iets duidelijker geworden. Bovenaan heb je nu ook een zoekbalkje waar je naar je apps kunt zoeken en wanneer je nu een app installeert, verschijnt deze helemaal bovenaan. Handig, zo moet je niet direct een zoektocht starten om deze terug te vinden. Verder kan je nog steeds op een letter drukken om zo alfabetisch te zoeken tussen al geïnstalleerde je applicaties.

Microsoft denkt ook aan mensen met kleinere handen. In Windows 10 Mobile kan je nu je homeknop een aantal seconden ingedrukt houden, waardoor het scherm halveert. Hierdoor kan je makkelijk bij alles op het scherm zonder dat je het toestel moet overpakken.

“Microsoft denkt ook aan mensen met kleinere handen”

Een laatste kleine maar noemenswaardige verandering gebeurde bij het toetsenbord. Wanneer je nu Windows 10 Mobile toetsenbord de spatiebalk indrukt en tegelijkertijd naar boven veegt kun je zo het toetsenbord op een andere hoogte zetten. Wat hiervan het nut is, blijft ons onduidelijk want je kan het toetsenbord alleen hoger schuiven. Maar klaarblijkelijk zal iemand dit wel een aardigheidje gevonden hebben. Dit is niet het enige wat Microsoft heeft veranderd aan het toetsenbord. Tussen de Z en X toetsen zit nu een verschuifbaar bolletje om zo fouten uit je tekst te halen. Je kan het een beetje vergelijken met de pijltjestoetsen op je computer, maar dan net iets moeilijker in gebruik. Het lijkt ons makkelijker dan op goed geluk op je scherm tikken en hopen dat je juist terechtkomt, maar veel handiger is het ook niet.

“Tussen de Z en X toetsen zit nu een verschuifbaar bolletje waarmee je zo fouten uit je tekst te halen”

In Windows 10 Mobile zitten er twee heel innovatieve en leuke functies verwerkt. Een hiervan is Hello, dat momenteel alleen op de Microsoft Lumia 950 en Lumia 950 XL beschikbaar is. Hello maakt het mogelijk om je smartphone met je ogen te ontgrendelen, mits de nodige hardware. Hoe dit precies in zijn werk gaat, kunnen en willen we je niet vertellen: dit is nogal saai.

“Hello maakt het mogelijk je smartphone met je ogen te ontgrendelen”

Lumia 950 irisSimpel en kort door de bocht: wanneer je de smartphone aanzet gaat er een rood lichtje branden, terwijl dit lichtje brandt neemt de camera een foto. Deze foto wordt met behulp van ingewikkelde formules vergeleken met de foto die je toestel nam toen je de functie instelde. Wanneer deze matchen, ontgrendelt je smartphone. Alvorens je de functie kunt gebruiken en instellen, moet je eerst een ‘reserve’ code kiezen mocht je oog niet herkend worden. Anders gezegd: een code voor 80% van de tijd; Hello herkent je oog vaak niet. De functie gebruikt duidelijk eerste generatie technieken, waardoor je er weinig aan hebt. Maar het blijft wel gewoon een erg leuke functie waarmee je iemand makkelijk kunt imponeren.

Een andere leuke en unieke functie in Windows 10 Mobile is Continuum. Met Continuum kan je je smartphone als computer gebruiken. Ten minste, dat beweert Microsoft. Jammer genoeg strookt dit niet helemaal met de realiteit. Allereerst moet je een kabeltje of de Microsoft Dock aanschaffen om je toestel op je scherm aan te sluiten.

“Met Continuum kan je je smartphone als computer gebruiken”

ContinuumWanneer je dan een compatibele Lumia smartphone (momenteel de Lumia 950 en 950 XL) aansluit op je scherm, zul je allereerst naar de Continuum applicatie moeten gaan. Als je de eerste keer Continuum gebruikt, zal je een aantal stappen moeten doorlopen alvorens aan de slag te kunnen gaan. Dit duurt amper twee minuten en daarna ben je helemaal klaar om te starten. Of toch niet helemaal.

Continuum mag er dan wel grotendeels identiek uitzien als een gewone Windows op computer, toch werkt het helemaal anders. Het gebruiksprincipe niet natuurlijk, maar welke apps gebruikt kunnen worden wel. Niet alle applicaties die op je smartphone staan werken ook echt ‘op het grote scherm’. Sterker nog, nog geen 20% van onze applicaties deed het in Continuum. Dit komt omdat men de apps grotendeels opnieuw moet ontwikkelen alvorens je ze aan de praat kan krijgen op Continuum. De applicaties die het wel doen, zijn meestal een vergrote versie van de smartphone applicatie. Zelfs de office-applicaties zien er anders uit dan op een gewone Windows computer, en misten veel functies.

Iets wat ons tijdens het gebruiken van Continuum opviel is dat we bijna constant last hadden van haperingen. Zelfs het openen van de Edge browser en het laden van een webpagina kan al voor de nodige haperingen zorgen. De oorzaak van deze problemen ligt bij de software, want de apps zijn gewoon een vergrootte versie wat niet veel extra kracht vereist. We hopen dus dat Microsoft de problemen vlug oplost met een software-update.

Het verhaal van Continuum is een beetje hetzelfde als dat van Hello: een toffe functie waar je mee kunt uitpakken, maar die niet klaar is voor dagelijks gebruik. Wel zien we veel groeipotentieel in deze functie. Naarmate hardware in smartphones krachtiger wordt, zal er meer mogelijk worden met Continuum.

De interface van Windows 10 Mobile is quasi onveranderd gebleven. Net zoals op Windows Phone 8.1, moet je werken met live tiles op je homescherm. Deze tiles kan je een beetje vergelijken met app icoontjes: ze zijn gewoon iets interactiever. Je kan spelen met hun grootte en plaatsing om zo een uniek en voor jou overzichtelijk homescherm te creëren. Het leuke van de live tiles is dat ze dynamische informatie weer kunnen geven.. De buienradar-app laat je bijvoorbeeld zien hoe warm het nu is, samen met de weersvoorspellingen voor de komende 2 dagen.

“We zochten 20 minuten naar een bepaalde instelling.”

EWindows 10 Mobile instellingenen pluspunt van Windows 10 Mobile is dat het notificatie centrum en je lijst met alle geïnstalleerde applicaties iets overzichtelijker zijn gemaakt. Verder heeft Microsoft de instellingen aangepakt, al hadden ze dit misschien beter niet gedaan.

Bij Windows Phone 8.1 waren alle instellingen weergegeven in een simpele lijst, wat niet overzichtelijk of mooi oogde. We zijn blij om te zien dat Microsoft de instellingen in Windows 10 Mobile wat aandacht heeft gegeven, en de instellingen heeft opgeschoond en onderverdelingen heeft gemaakt. Alleen is de manier waarop ze deze onderverdeling hebben gemaakt een beetje rommelig, waardoor de instellingen niet snel terug te vinden zijn. We zochten wel 20 minuten naar een bepaalde instelling. Een verbetering zouden we dit niet echt durven noemen.

Windows Phone 8.1 was onder andere gekenmerkt door de zeer goede prestaties op low-end smartphones. Windows 10 Mobile behoudt dit kenmerk min of meer, maar de high-end Lumia 950 en 950XL smartphones zijn het slachtoffer van veel mindere prestaties. Buggy software op beide toestellen zorgt er namelijk voor dat de toestellen het zelfs bij dagelijkse taken al moeilijk krijgen. We vinden het jammer dit te moeten vaststellen, en hopen dat Microsoft spoedig met een update komt dat dit probleem oplost.

De goedkopere Lumia-toestellen hebben geen last van drastisch mindere prestaties. Al merk je hier en daar toch wel net iets mindere prestaties op, een groot probleem kan je het alleen niet noemen. In ieder besturingssysteem zitter er wel fouten, en dat zal op termijn wel verbeteren bij Windows 10 Mobile.

Net zoals bij ieder ander mobiel OS, worden er een hoop apps standaard meegeleverd met Windows 10 Mobile. Deze apps zijn, op een paar kleine aanpassingen na, identiek aan de apps die we terugvinden op Windows Phone 8.1. MixRadio is de enige app die vervangen werd door een app waarin je zowel naar je eigen als gestreamde muziek kan luisteren. Verder vind je nog een kaarten, muziek, nieuws, … en fm-radio app terug. Eveneens staan Word, PowerPoint, Excel en OneDrive standaard op alle Windows 10 Mobile toestellen. Al deze applicaties zijn geüpdatet naar de Windows 10 Mobile stijl. Koop je een Lumia toestel, dan kan je er direct mee aan de slag.

“Koop je een Lumia toestel, dan kan je er direct mee aan de slag.”

Een probleem bij alle voorgaande Lumia smartphones was het beperkte aanbod aan applicaties App aanbod Windows 10 Mobilein de store. Door apps in de basis geschikt te maken voor mobiel en pc hoopt Microsoft dit probleem verleden tijd maken. Jammer genoeg lijken ze hier niet in te slagen. Wellicht heeft het ermee te maken dat Windows 10 nog erg nieuw is, maar we verwachten dat er niet snel beterschap komt.. Omdat er relatief weinig gebruikers zijn, zullen ontwikkelaars niet snel tijd en moeite in de ontwikkeling van een app voor Windows 10 Mobile steken.

Microsoft had de intentie om met Windows 10 Mobile een verbeterde versie van Windows Phone 8.1 neer te zetten. Hier zijn ze grotendeels in geslaagd, al hebben ze wel wat steken laten vallen. Zo zijn er een aantal problemen van Windows Phone 8.1 gemigreerd naar Windows 10 Mobile, kijk maar naar het beperkt aanbod aan apps. En zijn er heel wat bugs bijgekomen, wat ervoor zorgt dat het lijkt of Windows 10 Mobile nog in een (vergevorderde) bèta-fase zit. Dat is kwalijk gezien het systeem gewoon al beschikbaar is voor consumenten. Zeker in het geval van de Lumia 950 en 950 XL; de goedkopere toestellen hebben hebben hier gelukkig nauwelijks last van.

“Er zijn heel wat bugs bijgekomen, wat ervoor zorgt dat het lijkt of Windows 10 Mobile nog in een (vergevorderde) bèta-fase zit.”

Natuurlijk zijn er ook wat positieve punten aan Windows 10 Mobile. Zo zijn de veranderingen in het notificatiecentrum, je toetsenbord en zelfs je instellingen een stap in de goede richting, hoe miniem sommige ook zijn. Verder behoud je de prettige interface die we kennen van voorgaande Windows Phone smartphones en zijn er twee leuke functies bijgekomen: Hello en Continuum. Al is het wel jammer dat beide functies momenteel gebrekkig  werken en voorbehouden zijn aan de Lumia 950 en Lumia 950 XL.

“Er zijn twee leuke functies bijgekomen: Hello en Continuum.”

Microsoft laat met Windows 10 Mobile zien welke richting het uit wil met zijn besturingssysteem, en dat heeft potentie. Alleen het besturingssysteem voelt op het moment nog niet af, en we raden je af om momenteel voor een high-end Lumia smartphone te gaan. Zolang Microsoft de kinderziektes van Windows 10 Mobile nog niet opgelost heeft kun je je geld beter investeren in een goedkopere Lumia smartphone, een iPhone of een toestel dat op Android loopt.

Onze review score
Pluspunten
  • Continuïteit tussen mobiel en computer
  • Continuum heeft potentie
  • Onderscheidend ontwerp
Minpunten
  • Veel bugs
  • Beperkt aanbod aan apps blijft
  • Interface niet altijd even duidelijk

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters