Windows Phone 7.5 Mango: evolutie in de revolutie

Microsoft heeft de tweede beta van de Windows Phone 7.1 Mango-update vrijgegeven voor ontwikkelaars van het OS. All About Phones kreeg via een ontwikkelaar de kans om ook met deze beta alvast te spelen en haar bevindingen op te schrijven.

Bijna anderhalf jaar geleden wist Microsoft vriend en vijand te verrassen met haar nieuwe besturingssysteem voor smartphones, Windows Phone 7. Ondanks dat Windows Phone 7 slechts enkele miljoenen toestellen weet te besturen in de wereld, is het OS toch een revolutie in de smartphone wereld gebleken. Het OS is verfrissend, ziet er totaal anders uit dan wat we van Microsoft gewend waren en zelfs de concurrentie lijkt het nakijken te hebben als we kijken naar het UI van Windows Phone 7.

Inmiddels staat in deze kleine revolutie al de volgende evolutie te springen: Windows Phone 7.1 “Mango”. Microsoft heeft bekend gemaakt dat ontwikkelaars van het platform alvast met de beta 2-build aan de slag mogen gaan op hun telefoons en zo kregen wij de kans om via een ontwikkelaar alvast een paar dagen met de software te spelen.

De Mango-update beschikt volgens Microsoft over meer dan 500 nieuwe functies die we uiteraard niet allemaal kunnen beschrijven en zelfs al weten. Dus kijken we in deze review van de Beta 2-build naar de belangrijkste nieuwe toevoegingen die Mango met zich mee brengt. Zo is de Nederlandse taal uiteraard een belangrijke toevoeging aan het OS en ook multitasking en een betere browser zijn nog maar een klein aantal nieuwe functionaliteiten waarover iedereen later dit jaar zal gaan beschikken. Windows Phone 7.1 zal rond de herfst naar alle huidige Windows Phone 7-smartphones gaan komen als een gratis update.

De Mango-update is ook belangrijk voor het OS om een hele andere reden; Nokia zal namelijk haar eerst smartphone, naar verwachting de Sea Ray, gaan uitrusten met Windows Phone 7.1. Met de overstap naar Windows Phone door Nokia lijkt het OS een grote toekomst te hebben en Mango dient dan ook als de katalysator om Microsoft weer terug aan de top te brengen in de lucratieve smartphone markt.

Video preview Windows Phone 7.5 Mango:

Talen

Ongetwijfeld is de belangrijkste verbetering in Windows Phone 7.1 voor ons kleine kikkerlandje dat de Nederlandse taal in het OS ingebouwd is. Microsoft Nederland legde wijselijk weinig nadruk op het OS aangezien het alleen nog maar in het Engels beschikbaar was. De software reus had uiteraard door dat je hiermee niet het grote publiek weet te bereiken en heeft dan ook in alle stilte het OS samen met onder andere CoolBlue, bekend van PDAShop.nl, geïntroduceerd in ons land. Overigens wel als eerste ter wereld. De grote introductie van het OS zal dit najaar gaan volgen, zo verzekerde Maarten Sonneveld van Microsoft Nederland ons.

Wel is er iets aparts aan de hand met de Nederlandse taal en de update naar 7.1. Huidige WP7-smartphones, die uiteraard voorzien zijn van de Engelse taal, zullen geen Nederlandse-update gaan krijgen. Volgens Microsoft is het niet mogelijk om de Engelse software te voorzien van de Nederlandse taal. Huidige consumenten kunnen dan ook fluiten naar de Nederlandse taal, al is de kans klein dat ze hierop überhaupt zaten te wachten aangezien ze als eerste het toestel in het Engels gekocht hebben in ons land.

Telefoons die vanaf het najaar verkocht worden in Nederland met Windows Phone 7.1 erop zullen uiteraard wel gaan beschikken over deze Nederlandse taal. Daarnaast zullen voor zowel Engelse WP7.1-toestellen als de Nederlandse toestellen de Nederlandse Marketplace toegankelijk worden en de Xbox Live-integratie zal dan ook werken dankzij de update. Ook het woordenboek voor het toetsenbord zal van onze taal worden voorzien in beide gevallen.

Zelf hebben we dus nog niet met ‘Nederlandse software’ van het OS kunnen spelen, maar een screenshots hebben we toch weten op te duiken van de Nederlandse taal in het OS. Voor deze review hebben we gebruik gemaakt van een Samsung Omnia 7 met de Beta 2-build in het Engels.

Windows Phone 7.1 keyboard

 

Multitasking

Een belangrijke toevoeging aan Windows Phone 7.1 is multitasking. Multitasking is tegenwoordig gemeengoed op veel OS’en en ook de voorgangers van Windows Phone 7 beschikte hier over als een van de eerste. Microsoft had echter niet genoeg tijd om deze functionaliteit gelijk in te bouwen met de lancering van 7.0 waardoor deze door geschoven is naar 7.1.

Multitasking werkt erg eenvoudig in Mango. Door simpelweg de terug-toets lang ingedrukt te houden wordt je uit je huidige applicatie of scherm gezogen en in een overzicht gebracht waarin je verschillende schermen ziet. De vijf laatste applicaties die men geopend heeft worden weergegeven en dat houd in dat de zesde applicatie automatisch wordt afgesloten door het OS. Door simpelweg naar links of naar rechts te scrollen over het scherm blader je door de applicaties heen en als je een paneel aan tikt dan ga je direct de applicatie in.

Alle panelen van de openstaande applicaties worden ook voorzien van een naam onder het paneel zodat je zeker weet om welke applicatie het gaat. Deze vorm van multitasking is nieuw en heeft veel weg van de manier waarop Apple in haar Safari-browser tabbladen vorm geeft. Dat werkt erg goed en prettig. Wel is het jammer dat je dus maximaal vijf applicaties open kunt hebben staan maar dit zorgt er wel voor dat het OS lekker snel blijft werken. Het oproepen van het overzicht gaat vloeiend en snel schakelen tussen apps eveneens.

Windows Phone 7.1 multitasking

 

Windows Phone 7.1 multitasking

 

Windows Phone 7.1 multitasking

 

De browser van Windows Phone 7.1 is de nieuwe Internet Explorer Mobile 9 browser. De browser werkt erg goed en snel, ondanks dat hij een paar keer een website niet helemaal goed kon renderen. Dit zijn veelal exotische websites om browser capaciteiten te testen voor computers zoals Sunspider etc. IE Mobile 9 is gebaseerd op Internet Explorer 9 die op veel Windows-computers draait. De kernel is veelal gelijk, echter qua functionaliteit en uiterlijk verschillen ze verder wel sterk van elkaar.

De IE Mobile 9 browser is even minimalistisch vormgegeven als de zijn voorganger en het gehele OS. Heel veel opties zijn er niet, maar de basis is er wel en veel meer dan dat heb je dan ook niet nodig. Zo is het nu mogelijk om tabs te maken voor verschillende websites, zonder een pagina te sluiten. Hiervoor dien je het menu in te duiken of de terug-knop in te drukken waarbij de tabbladen in het multitasking overzicht terug komen. Vanuit het tabblad menu kun je gemakkelijk een nieuw tabblad openen, en dat is dan ook gelijk de enige optie in dat menu.

Overige opties zijn de recente websites oproepen die je in de browser bezocht hebt en je bookmarks te bekijken en toe te voegen. Daarnaast kun je een pagina delen middels e-mail of je social media account zoals Facebook en Twitter. Ook kun je nu een pagina aan het startmenu toevoegen waarna je een miniatuur-weergave krijgt van de pagina in je startmenu. De pagina wordt niet gecached in je startmenu en zodra je hem opent dient hij opnieuw geladen te worden. Onder de instellingen van de browser vinden we de optie om cookies en de locatie van de telefoon wel of niet toe te staan. Daarnaast kun je aangeven of je wilt dat de browser je geschiedenis bijhoud voor je en of je graag mobiele websites wilt bezoeken of normale websites die bestemd zijn voor grotere schermen. De user agent van het toestel wordt dan aangepast zodat websites niet automatisch hun mobiele variant serveren aan het toestel. Tot slot is er ook een optie te vinden om je geschiedenis te verwijderen.

Windows Phone 7.1 browser

 

Windows Phone 7.1 browser

 

Windows Phone 7.1 browser

 

Als we kijken naar de prestaties van de browser dan is deze ronduit goed te noemen. Pagina’s laden snel en de optie om geen mobiele variant te krijgen maar de normale variant is erg handig. Alle bekende websites laden goed en nagenoeg het zelfde zoals op de computer. Sommige websites, zoals die van ons, worden af en toe in de hoekjes verkeerd gerenderd, maar dat nemen we op de koop toe. In het algemeen kunnen we stellen dat er weinig verschil merkbaar is.

Met twee tikken op een tekst wordt er automatisch ingezoomd en wordt de tekst aangepast aan de breedte van het scherm. Dit gaat allemaal erg soepel en ook in en uitzoomen gaat vlekkeloos. Wat wel opvalt is dat de benchmarks van de browser tegenvallen. Microsoft heeft eerder in een demo laten zien dat de browser HTML5-applicaties erg goed en snel kan renderen dankzij de ondersteuning voor hardware acceleratie in de browser. Zo liet Microsoft een iPhone 4, een Nexus S en een Windows Phone 7-smartphone een eigen gemaakte HTML5-test doen, daar waar de Windows Phone 7.1-smartphone een FPS van rond de 25 wist te behalen. Als wij de zelfde test op ons toestel doen, dan koen we uit op rond de 9 FPS, iets dat de iPhone en Android-smartphone ook deden. Dit was zowel in de mobiele weergave als in de desktop weergave.

In HTML5test.com scoort de browser rond de 140 tot 150 punten, daar waar een maximum 450 punten is. In de Acid3-test doet de browser het een stuk beter; daar haalt hij 95 van de 100 punten binnen. We kunnen dan ook concluderen dat het er nog wat verbeterd kan worden aan de HTML5 en de CSS3-eigenschappen van de browser, maar dat voor de normale stervelingen er weinig van te merken is en de browser ronduit goed zijn werk doet.

Windows Phone 7.1 browser

 

Windows Phone 7.1 browser

 

Windows Phone 7.1 browser

 

Social media is hot en sites als Twitter en Facebook zijn bij veel mensen al niet meer weg te denken uit hun dagelijks bestaan. Windows Phone 7 was het eerste OS dat echt een diepe integratie had ingebouwd met Facebook. Zo werd je contactenboek samengesmolten met je Facebook contacten en kun je daarnaast gelijk met je vrienden chatten via Facebook en bekijken wat ze allemaal aan het doen zijn.

Met de Mango-update zijn hier een paar extra services aan toegevoegd. Allereerst zal Twitter worden toegevoegd aan de People-hub. Ook LinkedIn zal geïntegreerd worden in de People-hub, maar jammer genoeg werken beide netwerken nog niet in de Beta 2 van Mango. We kunnen dus nog niet zien hoe dit nou in het echt werkt en of de feeds door elkaar heen gegooid zullen worden. Dit zal overigens niet helemaal het geval zijn aangezien je altijd kunt selecteren om alleen een enkele stream te bekijken. Wel krijg je door alle sociale netwerken een echt sociale adressenboek aangezien alle informatie automatisch wordt toegevoegd van de verschillende netwerken aan een contact.

Windows Phone 7.1 social media

 

Windows Phone 7.1 social media

 

Windows Phone 7.1 social media

 

Een andere nieuwe functionaliteit in Mango is groups. Met groups kun je verschillende mensen bundelen in een groep en zo alle updates van die vrienden in een enkel overzicht weergegeven krijgen. Zaken als status-updates, foto’s en video’s worden dan netjes alleen voor de geselecteerde personen weergegeven. Ook kun je de groep toevoegen aan je startscherm dat vervolgens live de updates weergeeft.

Een tweede toevoeging is threads. Met threads kun je in een enkel overzicht met iemand sms’en en chatten via Facebook of via Windows Live Messenger. Windows Live Messenger is standaard ingebouwd in Mango en doordat je een Live ID moet toevoegen om applicaties te kunnen downloaden, kun je ook gelijk MSN op en chatten. Een leuk voorbeeld is dat je in de messaging-applicatie kunt beginnen met sms’en met iemand en daarna gemakkelijk kunt overschakelen op Facebook chat of MSN zodra hij online komt. Je wordt gelukkig niet uit de conversatie gerukt, maar je blijft in het zelfde scherm waar de geschiedenis van het gesprek nog te zien is. Zo kun je moeiteloos door chatten ondanks dat je het via verschillende netwerken doet.

Windows Phone 7.1 social media

 

Windows Phone 7.1 social media

 

Windows Phone 7.1 social media

 

Ook de e-mailclient van Windows Phone 7 is uitgebreid. Naast ondersteuning voor Exchange, Office 365, Gmail en Hotmail, kan de applicatie nu ook beter e-mails weergeven. Allereerst is er een optie om prive e-mail en werk e-mail te scheiden, iets dat voor veel zakelijke gebruikers handig is. Daarnaast is er een nieuw overzicht bij gekomen dat e-mail groepeert als ze bij een conversatie horen. Deze zogenaamde threaded messages views combineert e-mail uit het zelfde gesprek zodat je gemakkelijk het gesprek kunt blijven volgen door gelijk toegang te hebben tot de oudere e-mail.

Windows Phone 7.1 social media

 

Windows Phone 7.1 social media

 

Windows Phone 7.1 social media

 

De update naar 7.1 brengt ook een hoop andere functionaliteiten naar het OS. Zoals gezegd zijn het er in totaal ongeveer 500 die we dus niet allemaal bespreken, maar een paar zijn toch nog handig om aan te stippen.

Allereerst is er de Games Hub. De Games Hub beschikt uiteraard over Xbox Live intergratie waar je nu met je vrienden kunt chatten en hun voortgang in een game kunt bekijken. Daarnaast is er de mogelijkheid om je eigen avatar van Xbox Live vorm te geven om zo je persoonlijkheid weer te geven richting je vrienden. Ook worden er Xbox games weergegeven die net nieuw zijn of je die op je telefoon kunt spelen. Integratie met de Market is uiteraard ook aanwezig.

De Marketplace heeft ook een klein aantal toevoegingen gekregen. Zo is het zoeken van applicaties prettiger geworden. Terwijl je een zoekopdracht in typt, worden gelijk suggesties gedaan van applicaties. Ondanks dat de games afdeling bij onze build niet werkte, gaan we er vanuit dat het zoeken van zowel games als apps er beter op geworden is aangezien dit voor apps zeker geld.

Windows Phone 7.1 marketplace

 

Windows Phone 7.1 marketplace

 

Windows Phone 7.1 marketplace

 

Ook is het nu mogelijk geworden om je eigen gemaakte ringtone in te stellen in Mango. Met de oudere software kon je alleen ringtones van Microsoft gebruiken, maar met deze update is dat dus verleden tijd. Ook de applicatie My Windows Phone is toegevoegd aan de software. Hiermee kun je een verloren toestel via de website van Microsoft lokaliseren en eventueel wissen of op slot gooien zodat niemand met je data er vandoor gaat.

Daarnaast is het menu van de camera een beetje aangepast. Zo heb je nu de mogelijkheid om het geluid tijdens het maken van een foto uit te zetten. Ook de applicatie batterij spaarstand is toegevoegd zodat de batterij ten tijden van batterij-nood ontzien kan worden. Tot slot is het startmenu een stuk levendiger geworden en wordt er dankzij de live titels meer informatie weer gegeven door de applicaties. Microsoft heeft meer applicaties de mogelijkheid gegeven om middels de tegels informatie te laten zien en dat is een handige toevoeging.

Windows Phone 7.1 games

 

Windows Phone 7.1 games

 

Windows Phone 7.1 games

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters