Windows Phone 8

Op 29 oktober lanceert Microsoft dan eindelijk haar nieuwe en mysterieuze OS genaamd Windows Phone 8. Voorzien van de Windows 8 core en nieuwe specificaties gaat het OS de strijd aan met Android en iOS. All About Phones bespreekt uitgebreid alle vernieuwingen van het OS.

Windows Phone 8 review kids corner

Microsoft heeft een moeilijk jaar achter de rug en daarmee jammer genoeg ook Nokia. De twee bedrijven zijn sinds de overstap van Nokia van Symbian naar Windows Phone aan elkaar verbonden. Jammer genoeg wist Windows Phone 7.5 nog niet de markt te veroveren en de afzet van Lumia-smartphones was matig. In totaal heeft Nokia rond de 8 miljoen Lumia’s weten te verkopen en blijft het marktaandeel van Windows Phone wereldwijd tussen de 2 en 5 procent schommelen. In Nederland is het marktaandeel in de afzet zelfs gemiddeld tussen de 1 en 2 procent, zo blijkt uit de GFK-cijfers van augustus.

Maar Microsoft heeft een belangrijke troef al die tijd in handen gehad en dat was niet Windows Phone zelf. Nee Windows 8 moet de wereld bekend maken met de Metro-interface die Microsoft in het OS ingebouwd heeft. Deze interface is uiteraard afkomstig van Windows Phone 7 en heeft sinds dien een kleine revolutie veroorzaakt om dat de interface radicaal anders is en er erg overzichtelijk uit ziet. De leercurve in Windows Phone was misschien iets hoger dan bij haar concurrenten, maar dankzij Windows 8 en de intergratie met het OS lijkt Microsoft een flinke troef in handen te hebben. Desondanks is Windows Phone 8 wel make or brake voor Microsoft, want als dit product niet binnen een jaar aanslaat in de markt dan krijgt zowel Microsoft als Nokia het nog eens heel erg moeilijk in deze smartphone-markt.

Inmiddels heeft Microsoft Windows Phone 8 officieel aangekondigd en voorafgaand aan de persconferentie was All About Phones in staat om een week lang met de HTC 8X (review) met daarop de laatste build van Windows Phone 8 te spelen en te ontdekken. In deze review vertellen we je alle wijzigingen en onze mening over het vernieuwde OS van MIcrosoft. Hieronder alvast onze uitgebreide video-review van Windows Phone 8.

Windows Phone 8 kent enkele vernieuwingen uiteraard. Maar aan het oppervlak merk je hier weinig van, het meeste zit onder de motorkap.

Lockscreen en menu

Windows Phone 8 review lockscreen

De vraag is uiteraard wat je zelf als eindgebruiker merkt van de wijzigingen in Windows Phone 8. Onder de streep eigenlijk heel weinig en dat is best zonde. Uiteraard zitten er hier en daar wel wat nieuwe dingen in WP8, maar eerlijk gezegd hadden we zelf wat meer verwacht. Microsoft heeft namelijk zo geheimzinnig gedaan over de functionaliteit dat het bijna beschamend is waarmee ze uiteindelijk de markt op gaan. Door een hoge verwachting te scheppen hebben ze zich zelf lelijk in de vingers gesneden. Maar het wordt tijd om alle nieuwe functies eens te belichten.

Het homescreen van Windows Phone 8 bestaat uit de bekende tegels, die zowel als widget als als snelkoppeling naar een programma kunnen dienen. Nieuw in Windows Phone 8, en Wp 7.8 krijgt hiervoor ook de mogelijkheid, is dat je nu app icoontjes, contacten en websites in drie formaten kunt weergeven. Zo kun je hem als een klein vierkantje weergeven, een groot vierkantje en een rechthoek over de gehele breedte. Hoe groter je hem maakt hoe meer info hij weergeeft. Deze icoontjes kun je zoals je zelf wilt inrichten en verwijderen.

Ook het lockscreen is aangepast door de ontwikkelaar. Nieuwe met Windows Phone 8 is dat ook interactieve zaken zoals het weer op het scherm kunnen worden getoverd. Daarnaast worden ook e-mails en andere notificaties van andere apps voortaan op dit scherm weergeven. De apps die dit mogen doen kun je zelf instellen via het instellingenmenu. Een welkome verbetering dus. Om het toestel volledig te ontgrendelen moet je naar boven slepen over het scherm, wat gewoon logisch en goed werkt.

Wel is het jammer dat je notificaties niet kunt aantikken zoals in Android en iOS waarna gelijk de app die bij de notificatie hoort opent. Je dient dan eerst het scherm vrij te geven en vervolgens naar de app te gaan om te bekijken wat de meldingen precies inhouden. Dat is dus nog steeds een beetje omslachtig.

Windows Phone 8 review homescreen 
Windows Phone 8 review homescreen 
Windows Phone 8 review hoemscreen 
Windows Phone 8 review menu 

Rooms (gratis chatten)

De grote troef en vernieuwing van Windows Phone 8 lijkt Rooms te zijn. Rooms is Microsoft’s alternatief voor WhatsApp en een directe concurrent van iMessages van Apple. De app werkt eigenlijk het zelfde als WhatsApp, maar dan net wat omslachtiger, maar niet minder goed. Goed is om te weten dat deze messaging-service alleen met andere Windows Phone 8-apparaten werkt en niet met Windows 8-apparaten, iets wat Apple met iMessages wel voor elkaar heeft gekregen.

Via de Poeple-tegel kun je een nieuwe Room aanmaken. Dat is wel wat lastiger vinden en werkt niet zo makkelijk zoals bijvoorbeeld iMessages waarbij je niets extra’s hoeft te doen om gratis te kunnen chatten. Standaard wordt deze de Family Room genoemd, maar een groep kun je hernoemen naar alles wat je wilt. Je kunt dus een groep voor je vrienden, familie en werk aanmaken en deze allemaal van een eigen naam en afbeelding voorzien. Je dient vervolgens eerst mensen uit te nodigen via je contactenlijst. Zij krijgen dan een sms’je met een link daarin waarna ze in de groep verschijnen.

Je kunt vervolgens gratis via het internet chatten met elkaar, net als WhatsApp. De conversatie verschijnt ook in je sms-app zodat je niet steeds naar de groep hoeft om de chat te volgen. Je kunt ook je locatie delen in deze stream. Als je vervolgens bestanden wilt delen, overigens alleen foto’s en video’s, dan moet je naar een tabje naar rechts gaan waar je de content kunt toevoegen.

Een andere optie is om samen noties online bij te houden. Je kunt een notie aanmaken, bijvoorbeeld een boodschappenlijst, en vervolgens kan iedereen hierin wat toevoegen of verwijderen. Daarnaast kun je ook agenda-items met elkaar delen en aanmaken.

Rooms werkt goed en is handig. Je kunt een room ook aan het startscherm vastmaken waarna hij een eigen icoontje krijgt dat je als foto hebt toegewezen. Leden toevoegen gaat een beetje nog omslachtig, maar de chat en het delen van bestanden werkt prima en het grote voordeel is natuurlijk dat je gratis met andere Windows Phone 8-smartphones kunt chatten.

Windows Phone 8 review rooms 
Windows Phone 8 review rooms 
Windows Phone 8 review rooms 
Windows Phone 8 review rooms 

Multitasking

Ook multitasking is aangepakt in Windows Phone 8, al zijn er nog bar weinig apps die deze nieuwe manier van werken ondersteunen. Daar waar je vroeger altijd via de multitasking-knop terug moest keren naar de app, is dat nu niet meer noodzakelijk. Microsoft heeft dit wel gedeeltelijk aangepast in Windows Phone 8, maar applicatiebouwers moeten dat wel eerst inbouwen, zie ook volgend hoofdstuk. De eerste app die dat heeft gedaan is Facebook 4.0. Deze app verliest niet meer zijn data als je via het hoofdmenu hem opent. De overige apps hebben nog wel dit probleem.

De workflow voor de overige apps is nu gewoonweg raar en irritant te noemen aangezien je steeds de multitasking-knop moet blijven gebruiken hiervoor. Als je dat een keer vergeet ben je dus alles kwijt waarmee je bezig was. Microsoft heeft wel het aantal apps dat open kunnen blijven omhoog geschroefd naar 8 stuks.

Windows Phone 8 review multitasking 
Windows Phone 8 review multitasking 
Windows Phone 8 review multitasking 
Windows Phone 8 review multitasking 

Navigatie

Nokia heeft een deal met Microsoft gesloten waardoor Nokia Maps nu onderdeel is van Windows Phone 8. Dat betekent dat elk toestel, onafhankelijk van de fabrikant, geleverd wordt met de offline kaarten en navigatie-ervaring van Nokia. Dat is een zeer groot pluspunt van Windows Phone. Met de nieuwe Maps-app kun je kaarten van de hele wereld opzoeken en bekijken. Daarnaast kun je in jouw omgeving kijken wat er allemaal te doen is qua hotspots, maar jammer genoeg werkt dit nog niet in Nederland. Ook satelietkaarten zijn in deze app te zien. De app doet veel denken aan Google Maps, maar is wat uitgebreider en laat sommige gebouwen ook in 3D zien. Ook kun je kiezen om het verkeer weer te geven, zo zie je precies waar er allemaal file staat.

Met Maps kun je ook navigeren over de hele aardbol. Nokia heeft inmiddels meer dan 100 kaarten beschikbaar van het gelijke aantal landen en deze zouden dus ook allemaal op Windows Phone 8 te vinden moeten zijn. Echter werkt dit nu nog niet en onduidelijk is wat er mis gaat. Toen Microsoft en Nokia de deal bekend maakte, wisten ze ook te vertellen dat navigatie onderdeel van de deal was, zo getuigen deze afbeelding. Echter op ons toestel moesten we een extra app installeren zodra we willen gaan navigeren. Deze app was echter niet beschikbaar vooralsnog. De kans is aanwezig dat dit op termijn alsnog gaat werken, maar Microsoft heeft hier nog weinig over los gelaten.

Als dit eenmaal werkt dan gaat het als volgt werken. Je dient eerst een gebied of kaart te downloaden en vervolgens kun je navigeren. Maps is dan ook geheel offline te gebruiken dankzij Windows Phone 8. Hierdoor kun je vooraf een kaart downloaden en vervolgens door heel Europa offline gesproken navigeren.

Met Maps kun je in zowel 2D als 3D navigeren en het is uiteraard gesproken navigatie en turn by turn. De stem is verschillende talen, waaronder Nederlands, te downloaden en in te stellen. Het instellen van een bestemming is erg makkelijk en overzichtelijk geworden. Al met al zijn deze gratis applicaties een zeer welcome toevoeging en weet Microsoft zich hiermee beter te onderscheiden van diens concurrenten door offline navigatie op haar platform aan te bieden.

Windows Phone 8 review navigatie 
Windows Phone 8 review maps 
Windows Phone 8 review maps 
Windows Phone 8 review maps 

Browser

De browser doet zijn werk snel en goed en lijkt pagina’s sneller te renderen dan zijn IE9 voorganger. De browser in Windows Phone 8 is gebaseerd op de IE 10 engine en lijkt daarmee aan alle HTML5-standaarden te moeten voldoen. In de praktijk lijkt hij desondanks moeite te hebben met video’s en lightboxes zoals die op onze website en andere websites zijn te vinden. Ook vinden we de manier waarop tabbladen worden beheerd net wat te omslachtig omdat je drie tikken moet doen om je tabblad te kunnen selecteren. Bij concurrerende OS’en zijn dat er 2 en in Google Chrome kun je zelfs swypen naar en ander tabblad.

Microsoft houdt daarnaast graag vast aan haar eigen standaarden. Zo hebben veel websites, waaronder die van ons, een iPhone-icoon geïmplementeerd zodat je een website makkelijk op het homescreen kunt zetten. Ook Android detecteert deze standaard van Apple, maar Microsoft doet er niet aan mee. Desondanks is het wel mogelijk. Het toevoegen van favorieten en het delen van pagina’s is allemaal mogelijk.

Ook op dit vlak lijkt op het eerste gezicht weinig vooruitgang geboekt te zijn tegenover Windows Phone 7.5. De browser werkt gewoon naar behoren, maar er zijn amper nieuwe functies toegevoegd. Zo kun je in Google Chrome en Safari voor iOS je bookmarks via Apple en Google syncen met je PC. Microsoft heeft deze optie dan weer niet ingebouwd. Het is een simpele recht toe, recht aan browser. Niet meer niet minder, en dat is jammer.

Windows Phone 8 review browser 
Windows Phone 8 review browser 
Windows Phone 8 review browser 
Windows Phone 8 review browser 

Office

HTC 8X Windows Phone 8 review office

Er staat een volledige Office-suite in Windows phone 8. En dat werkt ontzettend goed. In de basis is het weinig veranderd in Windows Phone 8, vooral cosmetische aanpassingen zijn doorgevoerd. Eens te meer merken we dat de Microsoft-software op het toestel goed is geïntegreerd. Het is een peuleschil om op het toestel Powerpoint-, Word-, en Excelbestanden te openen of zelf aan te maken. En daarmee kan de HTC 8X ook goed meekomen als zakelijke telefoon.

Via de office-applicatie kun je ook in de clouddienst van Microsoft komen, de Skydrive waar bestanden in de cloud kunnen worden aangemaakt en opgeslagen. Maar ook is het eenvoudig om een account bij Office 365 of bestanden op de telefoon zelf te benaderen. Je kunt op deze manier ook gemakkelijk bestanden delen met andere mensen en collega’s.

Overige apps

Met Windows Phone 8 zijn ook een paar standaard apps toegevoegd aan het OS. De eerste is Wallet. Deze NFC-applicatie moet je eerst koppelen aan een creditcard waarna je middels NFC kunt betalen bij winkels die het ondersteunen. In de praktijk heb je hier uiteraard nog weinig aan omdat er amper winkels zijn waarmee je met NFC kunt betalen en daarnaast hebben relatief weinig Nederlanders een creditcard. Ideal of je bankrekening koppelen wordt nog niet ondersteund.

Een tweede app die misschien voor sommige mensen wel handig is, is Kids Corner. Wat deze app doet is de telefoon instellen op een bepaalde modus die je zelf vooraf heb ingesteld zodat mensen niet bij je gegevens kunnen komen. Een voorbeeld is dan ook dat je aangeeft dat in deze speciale modus er alleen gebruik gemaakt mag worden van bepaalde games die jij geselecteerd hebt en de overige apps onbruikbaar worden gemaakt. Je kunt dan de telefoon aan je kinderen gegeven zodat zij veilig met het toestel kunnen spelen en je niet bang hoeft te zijn dat er iets verwijderd wordt. Om uit de modus te geraken moet je een viercijferige code opgeven. De vraag is wel hoeveel mensen in de praktijk daadwerkelijk hun telefoon willen afgeven aan andere zodat ze er uitgebreid mee kunnen spelen.

Een andere nieuwe optie is attentive phone die we onder het instellingenmenu kunnen vinden. Hieronder staan een drietal opties waarmee je telefoon reageer op jouw omgeving. Zo kun je instellen dat wanneer je gebeld wordt je het toestel op het scherm legt en hij automatisch de audio uitzet. Of dat het volume langzaam maar zeker harder wordt gezet zodra je gebeld wordt en het toestel in je broekzak zit. Een andere optie is dat zodra je de telefoon in je handen hebt hij wat zachter het belgeluid ten gehore brengt zodat je niet schrikt.

Uiteraard vinden we ook nog een rekenmachine en een wekker-app op het toestel. Veel andere nieuwe functionaliteiten zijn er jammer genoeg niet bij gekomen.

Windows Phone 8 review wallet 
Windows Phone 8 review wallet 
Windows Phone 8 review kids corner 
Windows Phone 8 review  

Xbox Music

Muziek op Windows Phone 8 zetten via de computer gaat via een speciale Windows 8-app. Ook kun je op Windows het toestel als usb-apparaat mounten.De interface voor het afdraaien van muziek werkt intuïtief en makkelijk, zoals bijna alles met Windows Phone 8. Je kunt weer naar alle kanten scrollen om diverse mogelijkheden in beeld te krijgen.

Nieuw met Windows Phone 8 is dat je muziek kunt aankopen via Xbox Music. Xbox Music is de nieuwe service van Microsoft die met Windows 8 en Windows Phone 8 geïntroduceerd wordt. Je hebt de keuze om per nummer of per album te kopen, maar je kunt ook een abonnement nemen. Als je dat doet dan betaal je 9,99 euro per maand of 99.90 per jaar en vervolgens kun je onbeperkt muziek streamen naar je telefoon en ook offline opslaan in hoge kwaliteit. Microsoft claimt een paar miljoen nummer in de winkel te hebben en ook lokale artiesten zoals Blof zijn in de app te vinden.

Podcasts afspelen is ook mogelijk en daarnaast worden video’s die je op je toestel hebt gezet eveneens in dit menu weergegeven. Microsoft beschikt ook over een video store zodat je films kunt huren. Deze zal naar verwachting later naar Nederland gaan komen. je kunt wel al trailers bekijken via deze app op je toestel.

Windows Phone 8 review xbox music 
Windows Phone 8 review xbox music 
Windows Phone 8 review xbox music 
Windows Phone 8 review xbox music 

Games

Games zijn tegenwoordig volledig ondergebracht bij het Xbox-icoontje. Deze Game-hub staat in contact met de Xbox-servers en je kunt aldaar inloggen en zo je Xbox-gegevens inzien en je avatar bekijken. Daarnaast wordt het ook mogelijk om je Xbox te bedienen via de indrukwekkende app Smartglass, waarover hieronder meer. Betaalde games kun je tijdelijk uitproberen of aanschaffen via deze hub. Er zijn nog niet zo heel veel games momenteel die met je Xbox samenwerken, maar de verwachting is dat zodra de sdka va Windows Phone 8 beschikbaar is ontwikkelaars hiermee aan de gang gaan.

Een punt van kritiek is wel dat veel apps niet geoptimaliseerd zijn voor het HD-scherm. Bijna alle apps en games die wij uit de Marketplace hebben gedownload laten zwarte balken aan de bovenkant en onderkant zien. Appmakers moeten hun apps dus ook hiervoor gaan aanpassen en dat kan nog wel even gaan duren. Momenteel zijn nog de zelfde games als voor Windows Phone 7.5 beschikbaar voor dit nieuwe platform.

Met Xbox SmartGlass kan gemakkelijk content met de Xbox 360 gedeeld worden via een smartphone of een tablet, en dus de televisie waarop deze is aangesloten. Zo kun je een film van een HTC 8X op de Xbox 360 weergegeven en vervolgens meer achtergrondinformatie over de film of serie op je smartphone voorgeschoteld krijgen. Ook kun je verder kijken waar je gebleven was zodra je op de Xbox stopt met kijken. Dit geldt zowel voor de smartphone als de tablet. Ook kunnen games zowel op de Xbox als op de tablet bestuurd en bekeken worden. Zo kun je een tactiek op de tablet instellen en deze vervolgens in uitvoering zien op de televisie. Tot slot zal de app ook een afstandsbediening worden voor de Xbox 360. SmartGlass werkt erg goed en is indrukwekkend te noemen, de mogelijkheden van deze app in combinatie met een Xbox 360 zullen alleen maar toe gaan nemen, zo is de verwachting.

Windows Phone 8 review games 
HTC 8X Windows Phone 8 review smartglass 
HTC 8X Windows Phone 8 review smartglass 
HTC 8X Windows Phone 8 review smartglass 

Hardware

Het totaal vernieuwde OS heeft als belangrijkste nieuwe wijziging voor producenten mee gekregen dat het nu meerdere proccesorcores zal ondersteunen. Zo meldt Microsoft dat dualcore de standaard zal gaan worden, maar inmiddels heeft het OS ook al op een chip met 64 cores gedraaid in een testomgeving, aldus de ontwikkelaar. De HTC 8X, Nokia Lumia 920 en de Samsung Ativ S zijn dan ook allemaal voorzien van Qualcomm’s S4 Pro-processor die zijn werk op 1.5Ghz doet. Ook is het aantal ram nu verhoogd tot 1GB en hoger dat in een toestel kan zitten.

Een andere wijziging is de camera en diens software. De resolutie van de camera is flink omhoog gekrikt en het minimum voor Windows Phone 8 is nu 8-megapixels.

Daarnaast ondersteunt Windows Phone 8 ook meerdere schermresoluties, waaronder 1280×768 en 1280×720 in een 16:9 beeldverhouding. Ook de huidige 800×480 resolutie zal ondersteund worden door WP8. Ontwikkelaars zouden overigens niets hoeven doen om hun app op de nieuwe resoluties te laten werken, maar in de praktijk blijkt dat toch anders te zijn. Ondanks dat alle apps wel werken in het OS, zie je aan de bovenkant een zwarte balk omdat de app de nieuwe resoluties niet ondersteunt. Facebook 4.0 heeft dit wel al aangepast, maar elke andere app die niet door Microsoft zelf gemaakt is ondersteunt de nieuwe resolutie nog niet.

Microsoft heeft ook ondersteuning toegevoegd voor MicroSD-kaartjes in WP8. Tot nog toe was het niet mogelijk om dergelijke kaartjes in WP7.5 te steken. Daarnaast weet Microsoft ook NFC toe te voegen aan WP8. Hierdoor kunnen tablets met Windows 8 en smartphones met Windows Phone 8 gemakkelijk data uitwisselen. Ook meent Microsoft dat Windows Phone 8-smartphones met NFC de meest uitgebreide mobiele portemonnee van alle smartphones zal gaan worden. Mobiel betalen zal tot de mogelijkheid gaan behoren en ook het beheren van winkelkaarten zoals Airmiles is een optie. Elke Windows Phone 8-smartphone zal over een NFC-hub gaan beschikken om dergelijke klantkaarten en mobiel betalen mogelijk te maken.

De NFC-app werkt in de praktijk redelijk goed maar de winkels waarmee je er kunt betalen zijn nog schaars. De app werkt alleen met creditcards en deze moet je dus eerst koppelen alvorens je ermee aan de slag kunt. NFC zit eveneens in de HTC 8X, Nokia Lumia 920 en de Samsung Ativ S ingebouwd.

HTC 8X review hand 

Ontwikkelaars

Windows Phone 8 review facebook 4.0

Mensen die wereldschokkende zaken in Windows Phone 8 verwachten komen bedrogen uit. Microsoft heeft het meeste van haar tijd gestoken in het nieuwe framework dat gebaseerd is op die van Windows 8. Voor ontwikkelaars heeft Microsoft de optie aangebracht om native code toe te passen in hun apps en games voor Windows Phone 8. Het voordeel van native code is dat de prestaties van apps en games veel beter zijn en toegang hebben tot DirectX en de drivers van het platform. Hierdoor gaat het porten van games van Windows 8 naar Windows Phone 8 een stuk makkelijker worden.

De core van Windows Phone 8 is identiek aan die van Windows 8. Dit heeft als voordeel dat apps voor beide platformen klaargestoomd kunnen worden en ontwikkelaars een veel groter publiek weten te bereiken. Zo zal de keuze voor producenten zoals Nokia voor hardware een stuk groter worden waardoor fabrikanten zich makkelijker met specs kunnen onderscheiden. Zo zullen onder anderen ook drivers van Windows 8 en Windows Phone 8 veelal he zelfde zijn, waardoor de ontwikkeltijd veel lager zal komen te liggen voor fabrikanten, aldus Microsoft.

Daarnaast heeft Microsoft de optie toegevoegd om een Windows Phone 8-smartphone op afstand te beheren in een zakelijke omgeving. De data wordt beveiligd met bitlocker-technologie die ook in Windows 8 te vinden is. Hierdoor worden de smartphones een stuk makkelijker te beheren en veiliger waardoor ze geschikt worden voor zakelijke omgevingen.

Windows Phone 8 company apps

Opvallend is dat Microsoft ervoor gekozen heeft om de SDK van Windows Phone 8 nog niet vrij te geven. De fabrikant was bang dat hierdoor informatie over het OS vroegtijdig uitgelekt zal worden, iets wat in onze optiek achteraf niet handig is geredeneerd. Een paar grote partijen hebben een beta van de SDK onder embargo wel voorgeschoteld gekregen, maar dit betekent wel dat applicatiemakers nog moeten gaan beginnen met het aanpassen van hun apps voor Windows Phone 8.

De eerste app die echt aangepast is voor het nieuwe systeem is Facebook 4.0. Facebook 4.0 maakt als eerste externe app gebruik van de nieuwe manier van multitasken waarbij de stand van een app altijd opgeslagen wordt in het geheugen. Tot nog toe was het altijd zodat als je bijvoorbeeld een bericht aan het typen was en je ging uit de app je vervolgens altijd via de multitasking-knop terug moest keren in de app anders was je je voorgang kwijt. Dat is nu niet meer nodig met Windows Phone 8, al moet dit wel ingebouwd worden door de appmaker.

Ook moeten apps aangepast worden op de nieuwe schermresoluties van Windows Phone 8. Nog maar weinig apps zijn hierop voorbereid, al is Facebook 4.0 daar nu al wel voor aangepast.

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters