Windows Phone 8.1

Windows Phone 8.1 moet Microsoft strijdkrachtiger maken dan ooit in de telecommarkt. Belangrijke functionele tekortkomingen zijn verdwenen en Microsoft’s investeringen om een belangrijke speler te worden gaan onverminderd door. In deze review bekijken we het OS.

Windows Phone 8.1 

“Vanaf Windows Phone 7 richt Microsoft zich helemaal op een eenvoudige interface.”

Hoewel we tegenwoordig weleens geneigd zijn om dat te vergeten, is Microsoft al heel lang een speler op de smartphonemarkt. Jaren voordat het merk Apple überhaupt iets met telefoons te maken had, was Microsoft met Windows Mobile al vrij succesvol op de pda- en smartphonemarkt. Het idee achter de besturingssystemen van weleer was echter radicaal anders van wat we nu gewend zijn in een smartphone. Windows Phone 6.5 en alle Windows Mobile-versies die daaraan vooraf gingen, waren duidelijk gebaseerd op Microsoft’s desktopbesturingssysteem. Ze probeerden zo veel mogelijk functies van dat OS op een kleiner scherm te passen en voor de bediening ging men uit van een stylus. Hoewel dat in versie 6.5 al niet meer het geval was, waren de invloeden van de stylus-gerichte interface van voorheen nog duidelijk zichtbaar.

De komst van de iPhone in 2007 bracht juist op dat vlak een grote verandering. De interface moest makkelijk met een of meerdere vingers te bedienen zijn. Functionaliteit was daarbij van ondergeschikt belang en moest in ieder geval gericht zijn op het specifieke gebruik van een smartphone. Microsoft’s echte antwoord daarop bleef uit tot 2010: toen kondigde de fabrikant Windows Phone 7 aan. De hele historie van Microsoft op smartphonegebied werd overboord gegooid en met Windows Phone 7 richtte de fabrikant zich helemaal op een eenvoudige interface. Functionaliteit speelde daarbij een bijrol en enkele belangrijke basisfuncties werden zelfs vergeten.

“Functioneel zijn de laatste tekortkomingen als het goed is weggewerkt.”

Die gebrekkige functionaliteit en de jaren achterstand die Microsoft in zijn ecosysteem had opgebouwd ten opzichte van concurrenten Android en iOS hebben er waarschijnlijk voor gezorgd dat Windows Phone nooit een groot succes is gebleken. Functioneel loste Microsoft het nodige al op in Windows Phone 8, maar het toch al beperkte ecosysteem kreeg nog een grote klap omdat Windows Phone 8 niet backwards compatible was met Windows Phone 7-toestellen en de cross-platform-ondersteuning van apps ook niet ideaal was. Die fout maakt de softwaregigant met versie 8.1, die eigenlijk net zo goed Windows Phone 9 had kunnen heten, in ieder geval niet meer. En ook functioneel zijn de laatste tekortkomingen als het goed is weggewerkt.

Microsoft heeft daarnaast op hardwaregebied een aantal grote stappen genomen om nu wél het beoogde succes op de smartphonemarkt te bereiken. De fabrikant heeft met de overname van Nokia een eigen hardwaredivisie gecreëert. Voor derde partijen zijn de licentiegelden voor Windows Phone komen te vervallen en daarnaast heeft Microsoft hard zijn best gedaan om meer OEMs aan haar platform te verbinden. De combinatie van meer en betere hardware en een volwassener besturingssysteem moet zowel consumenten als ontwikkelaars aantrekken. Door dat laatste moet ook het, nog altijd wat beperkte, ecosysteem groeien en zo moet het platform eindelijk echt succesvol worden. De tijd zal moeten leren of het beoogde succes behaald wordt. In deze review zullen we uitzoeken of de software werkelijk zulke grote sprongen voorwaarts heeft gemaakt als Microsoft ons doet geloven.

Release-informatie

Windows Phone 8.1 zal in eerste instantie uitgebracht worden op de Nokia Lumia 630 en iets later de Lumia 930. Gedurende de zomer zullen oude toestellen een update krijgen. Microsoft heeft aangegeven dat in principe iedere Windows Phone 8-telefoon in aanmerking komt voor de update, maar dat de fabrikant verantwoordelijk is voor de uitrol. Nokia heeft laten weten alle Windows Phone 8-toestellen van de update te voorzien, andere fabrikanten hebben zich hier nog niet over uitgelaten. We verwachten echter dat ook Samsung (Ativ S), HTC (8s en 8x) en Huawei (Ascend W1 en Ascend W2) hun toestellen gewoon zullen updaten.

Microsoft heeft al aangegeven dit jaar nog twee updates uit te brengen voor het besturingssysteem. Het gaat hier om de zogenaamde ‘General Distribution Release’ of GDR-updates. Wanneer GDR 1 en GDR 2 precies uitkomen en wat de updates precies zullen inhouden is niet bekend.

Wat is nieuw

“Er is ondersteuning gekomen voor vingerafdrukscanners, dualsim en QHD-schermen.”

Hoewel het typenummer anders doet vermoeden, is Windows Phone 8.1 een vrij grote update. De functionaliteit van Windows Phone is flink toegenomen met de nieuwe versie en er zijn teveel veranderingen om allemaal op te noemen. NokiaPowerUser.com heeft een mooie changelog gemaakt waar je alle wijzigingen kunt zien. Wij zullen de belangrijke functies hieronder bespreken.

Een groot issue bij Windows Phone is altijd welke hardware wel en niet ondersteunend wordt. Daar zijn bij Windows Phone 8.1 weer wat zaken veranderd. Microsoft heeft een aantal chipsets toegevoegd aan de lijst van ondersteunde modellen, nog steeds allemaal van Qualcomm. Verder is er ondersteuning gekomen voor vingerafdrukscanners, dualsim en QHD-schermen. Hardwaretoetsen onder het scherm zijn niet meer noodzakelijk en ook de cameratoets hoeft niet per se meer door fabrikanten ingebouwd te worden.

“Een andere belangrijke update in Windows Phone 8.1 is de toevoeging van Cortana.”

Een andere belangrijke update in Windows Phone 8.1 is de toevoeging van Cortana. Cortana is Microsoft’s digitale assistent. De Windows Phone-tegenhanger van Siri en Google Now dus. De eerste demovideo’s van Microsoft zien er indrukwekkend uit, maar dat is wel vaker met dit soort diensten. Helaas is Cortana nog niet buiten de Verenigde Staten beschikbaar en kunnen we er dus verder weinig over melden.

Een direct toepasbare grote verbetering is het Action Center, een notificatiecentrum dat te bereiken is door vanaf de bovenkant van het scherm omlaag te vegen. Ook de losgekoppelde volumecontrole voor verschillende geluidstypen zijn een welkome toevoeging. Iets anders dat je direct zult merken is het aangepaste startscherm. Er zijn nu drie rijen tegels mogelijk en je kunt een achtergrond instellen die door de verschillende tegels doorschemert. Microsoft beweert ook het multitasken sterk verbeterd te hebben, hoewel onze tests toch nog een beetje tegenvallen. Maar daarover later meer.

“Een belangrijke wijziging is dat apps nu op je SD kaart opgeslagen kunnen worden.”

Op applicatiegebied is er ook een hoop verbeterd. Een belangrijke wijziging is dat apps nu op je SD kaart opgeslagen kunnen worden. Daarnaast heeft Microsoft een aantal systeemapps losgekoppeld om ze eenvoudiger te kunnen updaten, zoals ook Google dat doet in Android. Dat geldt bijvoorbeeld voor de agenda. Ontwikkelaars kunnen nu applicaties eenvoudig voor Windows en Windows Phone tegelijk ontwikkelen en aankopen kunnen tussen die platformen gedeeld worden. De Store kan nu applicaties automatisch updaten, al dan niet alleen over wifi.

Tot slot zijn er veel functies toegevoegd, zowel in de instellingen als in losse apps. Het is bijvoorbeeld mogelijk om per app te kiezen of deze op de achtergrond mag draaien en je kunt slim je dataverbruik beperken. Een interessante nieuwe functie is het delen van wifi-wachtwoorden met je vrienden, die zo direct toegang hebben tot jouw netwerk als ze bij je over de vloer komen. Ook zijn er opties gekomen om toestelgegevens, zoals app-instellingen, met je Microsoft-account te synchroniseren zodat deze direct op een ander toestel toegepast kunnen worden.

In het toetsenbord is Swype-ondersteuning toegevoegd. Internet explorer heeft een aantal nieuwe functies gekregen, zoals desktopsync, verbeterde html 5-integratie en een InPrivate-modus. In de agenda zijn een week- en jaarweergave toegevoegd. Geheel volgens de huidige trends heeft Microsoft verder een gezondheidsapplicatie toegevoegd: Bing gezondheid en fitness.

Interface

Windows Phone 8.1 screenshot

De basis van de interface is gelijk gebleven aan de standaard die we van Windows Phone kennen. Een startscherm met Live Tiles en een grote lijst als menu. De Live Tiles zijn een soort kruising tussen snelkoppelingen naar applicaties en bijbehorende widgets. De buienradar-tegel kan bijvoorbeeld het actuele radarbeeld weergeven en de agenda-tegel toont je aankomende agenda-item.

Het startscherm is wel aan alle kanten verbeterd. Je kunt nu als gebruiker zelf kiezen of je twee of drie rijen tegels wilt hebben. Vreemd genoeg worden tegels in z’n geheel verkleind als je kiest voor drie rijen en zo kunnen lettertypes soms nogal klein worden. Op het 4,5″-scherm van de Nokia Lumia 630 wordt bijvoorbeeld het lettertype van de agenda-widget al behoorlijk klein, we kunnen ons voorstellen dat het op een 4″-scherm voor sommigen bijna onleesbaar wordt. Een andere verbetering is dat je nu een achtergrond kan instellen, die door alle neutrale tegels doorschijnt. Daarbij moet wel gezegd worden dat een flink aantal tegels een eigen kleur hebben en die de achtergrond volledig negeren, waardoor het er soms een beetje apart uit kan zien. Het startscherm indelen doe je door een tegel ingedrukt te houden en dan te verslepen, tegels kunnen drie formaten aannemen. Tegels toevoegen gaat vanuit het menu.

Het menu is simpelweg een lange lijst met al je applicaties, ingedeeld per letter. Je kunt per letter scrollen en ook in het menu zoeken met een zoekknopje, maar soms kan het toch enigszins onoverzichtelijk zijn. Als je een app ingedrukt houdt krijg je de mogelijkheid hem aan het startscherm te plakken, te verwijderen, te delen en te beoordelen.

Windows Phone 8.1 screenshot 
Windows Phone 8.1 screenshot 
Windows Phone 8.1 screenshot 
Windows Phone 8.1 screenshot 

“Het instellingenmenu is een complete chaos.”

Het lockscreen is een simpele foto met een klok en de datum. Ook kun je hier meldingen van een aantal apps vinden, die je zelf kunt instellen. Dat zjin zaken als Facebook, WhatsApp, mail en je agenda. Als je muziek op hebt staan zal het toestel proberen een foto van de artiest te vinden, die dan als lockscreen-achtergrond ingesteld wordt. Mits je dat wilt natuurlijk.

Het instellingenmenu van Windows Phone is behoorlijk onoverzichtelijk. Dat was in eerdere versies al zo en is helaas niet opgelost. Het is verdeeld in de tabbladen systeem en toepassingen, de instellingen van verschillende toepassingen kun je vaak ook bij de app zelf vinden. Daar gaat dus weinig mis. Maar de pagina met systeeminstellingen is een complete chaos. Er zijn, afhankelijk van het toestel, een stuk of veertig verschillende items. Die zijn vrij random gesorteerd en hebben geen pictogrammen om meer duidelijkheid te verschaffen. Een item bestaat uit een titel en een ondertitel, allemaal in een eenvoudig zwart-wit-lettertype. Om het nog erger te maken zijn zelfs items die bij elkaar horen niet gegroepeerd. Zo is bijvoorbeeld, in het geval van de Nokia Lumia 630, de schermhelderheid ergens halverwege de lijst te vinden en zitten uitgebreidere scherminstellingen bijna onderaan de lijst. Je kunt via Bing wel zoeken op inhoud van je telefoon en daar komen ook instellingen bij naar voren, maar dat is ook niet echt ideaal. Even snel iets instellen kan dus een behoorlijke uitdaging zijn.

Windows Phone 8.1 screenshot 
Windows Phone 8.1 screenshot 
Windows Phone 8.1 screenshot 
Windows Phone 8.1 screenshot 
Windows Phone 8.1 screenshot

Nieuw is het notificatiecentrum. Deze kun je oproepen door van de bovenkant van het scherm omlaag te vegen. Naast de notificaties, is hij ook voorzien van een viertal sneltoetsen. Deze kun je zelf instellen, maar de keuze daarbij is beperkt. Je kunt kiezen voor bluetooth, camera, draaivergrendeling, gedeeld internet, helderheid, locatie, mijn scherm projecteren, vliegtuigstand, vpn en wifi. Ook de notificaties zijn wat beperkter dan bij bijvoorbeeld Android, hoewel alle belangrijke apps wel notificaties doorgeven. Per app kun je instellen of je alleen notificaties wilt krijgen of ook een trilling, geluidssignaal en/of banner te zien wilt krijgen. Vervelend is dat je in de statusbalk alleen kunt zien dat je notificaties hebt. Hier wordt niet weergegeven van welke app die zijn en/of hoeveel het er zijn. Ook blijken notificaties niet altijd goed te synchroniseren. Notificaties voor WhatsApp blijven bijvoorbeeld gewoon binnenkomen als je het betreffende gesprek open hebt staan en verdwijnen pas als je dat handmatig doet.

“Multitasken werkt kortom voorlopig nog niet fatsoenlijk op Windows Phone 8.1.”

Multitasken gaat in principe via een menu dat je oproept door de terugknop ingedrukt te houden. Dan krijg je een lijstje van al je recente apps, waar je eenvoudig naartoe kunt gaan of welke je kunt sluiten. Een probleem bij Windows Phone was altijd dat een app een nieuwe sessie start als je hem niet via dat menu oproept maar via het menu of homescreen. Dat zou volgens Microsoft opgelost moeten zijn mits de app het ondersteunt. Dat die mogelijkheid bestaat bewijst WhatsApp. Als je die app van het startscherm opent komt er even ‘hervatten…’ in beeld te staan en vervolgens ga je heel kort naar het gesprek waar je in bezig was. Nog voordat je daar iets kunt doen schiet de app echter weer terug naar het basisscherm. Dat geldt ook voor sommige andere apps, waaronder Facebook.

Andere applicaties, bijvoorbeeld 9292, werken nog steeds op de oude manier. Dat is behoorlijk irritant, want de oude sessie wordt helemaal overschreven als je een app opstart. Als je dus bijvoorbeeld je reisadvies open hebt staan in 9292 en je start hem per ongeluk via het menu of homescreen, dan ben je dat advies kwijt en kun je weer opnieuw beginnen. Multitasken werkt kortom voorlopig nog niet fatsoenlijk op Windows Phone 8.1.

Het toetsenbord is geüpdatet door Microsoft en beschikt nu over een swype-achtige invoermethode. Die is niet in alle talen beschikbaar, maar wel in het Nederlands. Het toetsenbord is redelijk accuraat en goed ingedeeld met één leesteken naast de spatiebalk. Dat is standaard een punt, als je hem ingedrukt houdt krijg je andere tekens te zien. Voor meer speciale tekens is er een aparte pagina. De swype-functie werkt aardig, hoewel de resultaten wat minder lijken dan sommige swypevarianten voor Android. Het toetsenbord doet aan woordvoorspelling en het is eenvoudig om woorden achteraf te corrigeren: daarvoor hoef je ze alleen even aan te tikken. Dat werkt allemaal prima en al met al is het toetsenbord ruim voldoende.

Nieuw is de mogelijkheid voor fabrikanten om met knopjes die in het scherm zitten te werken. Dat is op zich prettig omdat het dunnere schermranden mogelijk maakt, maar helaas benut het besturingssysteem de overgebleven schermruimte niet ideaal. Het is niet, zoals bij Android, mogelijk om de knopjes te verbergen tijdens het kijken van een video of het gebruiken van sommige apps. Er blijft simpelweg altijd een balkje met knopjes in beeld staan.

Windows Phone 8.1 screenshot 
Windows Phone 8.1 screenshot 

Prestaties

“Het besturingssysteem is vrij licht en dat is vooral te merken terwijl je door de interface bladert.”

De prestaties zijn altijd een sterk punt geweest van Windows Phone. Het besturingssysteem is vrij licht en dat is vooral te merken terwijl je door de interface bladert. Dat verschilt natuurlijk een beetje per toestel, maar over het algemeen kun je stellen dat Windows Phones sneller door de interface heen vliegen dan Android-toestellen met dezelfde processor. Uiteraard kunnen die verhoudingen bij specifieke toestellen net anders liggen.

Een voordeel van Windows Phone 8.1 is verder dat er minimumspecificaties gehanteerd worden, waardoor gegarandeerd wordt dat elk toestel in ieder geval in de interface snel werkt. Zodoende zul je ook met een goedkope Windows Phone altijd een op zijn minst acceptabele snelheid hebben tijdens het bladeren door de interface.

“Bij multitasken is het duidelijk dat het allemaal wat traag werkt,”

Als je applicaties gaat openen, dan wordt het allemaal wat trager helaas. Apps openen niet bijzonder snel over het algemeen, hoewel dat natuurlijk ook weer per toestel verschilt. Daar is in ieder geval geen voordeel boven Android, hoewel een directe vergelijking lastig te maken is. Bij multitasken is het wel duidelijk dat het allemaal wat traag werkt, ook ten opzichte van Android en iOS. Applicaties worden in een slaapmodus gebracht zodra je ze niet meer in beeld hebt, waarbij de app nog wel in het werkgeheugen staat maar niet meer draait. Dat zorgt ervoor dat het even duurt voordat een app weer tot leven is gewekt als je er naar terugnavigeert. Bij Android en iOS kunnen apps op de achtergrond echt blijven draaien, hoewel beide systemen ook een vergelijkbare ‘slaapstand’ voor apps bieden.

Hoe de prestaties ten opziche van Windows Phone 8 zijn voor bestaande toestellen is niet helemaal te zeggen omdat de update nog niet af is. Toestellen die nu op de beta-firmware draaien lijken over het algemeen trager dan voor de update, maar dat is vaak zo bij een beta-firmware. Hoe dat uiteindelijk zal zijn is afwachten.

Hieronder kun je onze benchmarks zien die we met Windows Phone 8.1 toestellen uitvoeren, ieder nieuw toestel zal automatisch aan de grafiek toegevoegd worden. Dit dient vooral als naslagwerk voor een vergelijking van de verschillende toestellen. Prestaties van het besturingssysteem zelf zijn hiermee niet te meten.

Instellingen

Windows Phone 8.1 screenshot

Zoals gezegd is het instellingenmenu zelf niet echt overzichtelijk. De instellingen die je er kunt vinden zijn redelijk uitgebreid, hoewel het niet kan tippen aan het aantal opties dat Android biedt. Er zijn instellingen die op ieder toestel gelden en daaronder zit nog een lijstje instellingen dat per toestel verschilt. Veel instellingen spreken voor zich en zijn niet de moeite waard om te melden, een aantal zullen we hier de revue laten passeren.

Onder de wifi-instellingen kun je natuurlijk verbinding maken met een netwerk, maar er is ook een extra knopje genaamd ‘wifi-inzicht’. Daar kun je een aantal leuke dingen doen, waarvan de meest opvallende wel is dat je netwerken kunt delen met je vrienden. Dat kan met Outlook.com-contacten, Skype-contacten en Facebook-vrienden, helaas niet met contacten via een andere bron. Als je deze functie aanzet en je contact heeft ook een Windows Phone 8.1-apparaat, dan zal hun toestel automatisch verbinden met netwerken waar jij het wachtwoord voor hebt. We kunnen ons voorstellen dat niet iedereen dat een prettig idee vind, maar het is wel een handige functie in onze ogen. Ook handig is de optie om verbinding met hotspots te beheren. Je kunt kiezen of je toestel verbinding moet maken met hotspots of niet. Daarbij kun je zelfs het toestel de gebruiksvoorwaarden laten accepteren en je gegevens laten invullen.

Voor mobiele netwerken kun je selecteren of je roaming wel of niet wilt toestaan en natuurlijk kun je de verbindingen aan of uit zetten. Een handige extra daarbij is dat je kunt kiezen om achtergrondgegevens te beperken als je aan het roamen bent. Ook een wifi-hotspot opzetten met je toestel is mogelijk.

Voor zakelijke gebruikers is er de mogelijkheid om met een vpn te verbinden. Daarnaast kun je een ‘werkplekaccount’ toevoegen, een verbinding met je werkgever. Zo kan je werkgever het toestel deels op afstand beheren en eigen apps of andere werkgerelateerde informatie op het toestel zetten.

Windows Phone 8.1 screenshot 
Windows Phone 8.1 screenshot 
Windows Phone 8.1 screenshot 

Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar dat was het tot voor kort bij Windows Phone zeker niet: je kunt verschillende volumes instellen voor verschillende zaken. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen mediageluid, meldingen en belvolume. Als je de volumetoets indrukt zal afhankelijk van de actieve applicatie een volume geselecteerd worden en met een knopje kun je ook naar de andere volume-instellingen gaan. Dit betekent dat je niet meer door je wekker heen zult slapen als je ’s avonds op laag volume muziek geluisterd hebt en dat je overdag je beltoon hard kunt laten overgaan zonder je oren te slopen met keiharde muziek. Wel zo prettig allemaal.

Windows Phone 8.1 screenshot 
Windows Phone 8.1 screenshot 

Ook voor kinderen is een optie aanwezig. Deze zogenaamde speelhoek vormt een afgeschermd deel van het toestel waar je geselecteerde apps, games, muziek en video’s beschikbaar kunt maken. Dit deel is altijd zonder wachtwoord beschikbaar, terwijl je de rest van het toestel gewoon kunt beveiligen. Zo kun je je telefoon dus met een gerust hart uitlenen aan bijvoorbeeld je kinderen, maar natuurlijk ook andere mensen.

“Batterij-intensieve apps kun je weigeren om op de achtergrond te draaien, zodat het verbruik beperkt wordt.”

Bij het batterijbeheer kun je naast zien hoe vol je batterij nog zit ook per app zien hoeveel deze verbruikt heeft. Veelverbruikers kun je weigeren om op de achtergrond te draaien, zodat het verbruik beperkt wordt. Het verbruik kun je overigens alleen per app zien en niet, zoals bij Android, per verbruikstype. Zaken als wifi, bluetooth en scherm kun je hier dus niet vinden. Daarnaast is er een eenvoudige batterijbesparingsmodus en voorspelt het toestel hoe lang je nog met de batterij door kunt.

Bij het opslagbeheer kun je per type bestand vertellen waar dat standaard opgeslagen moet worden. Zo kun je bijvoorbeeld video’s op je toestel opslaan en foto’s op je geheugenkaart. Ook apps kun je op je geheugenkaart kwijt, Deze kun je ook achteraf verplaatsen naar of van dat kaartje.

Windows Phone 8.1 screenshot 
Windows Phone 8.1 screenshot 
Windows Phone 8.1 screenshot 
Windows Phone 8.1 screenshot 

Voorts is er een dienst aanwezig waarmee je je toestel via de website WindowsPhone.com kunt laten overgaan, vergrendelen of lokaliseren. Ook apps op afstand installeren kan via die site. Er zijn backup-mogelijkheden voor je instellingen, apps en sms’jes en je kunt foto’s en video’s automatisch laten uploaden. Je thema, app-instellingen, internet explorer-gegevens en wachtwoorden kun je tevens synchroniseren met andere Microsoft-apparaten.

Tot slot interessant zijn de toegankelijkheidsopties. Deze zijn aardig uitgebreid om het gebruik door mensen met verminderde zichtfunctie te vergemakkelijken. Je kunt kiezen voor een modus waarin alles met hogere contrasten en aangepaste kleuren weergegeven wordt, zodat dit beter zichtbaar is. Daarnaast kun je tekst op je telefoon laten voorlezen en het scherm vergroten. Met die laatste functie kun je door met twee vingers dubbel te tikken alle inhoud op het scherm uitvergroten.

Windows Phone 8.1 screenshot 
Windows Phone 8.1 screenshot 
Windows Phone 8.1 screenshot 

Standaardapplicaties

Natuurlijk wordt er standaard al heel wat meegeleverd met deze Windows Phone-versie. Die apps zullen we hieronder allemaal even de revue laten passeren.

Basisfuncties als een wekker-app en rekenmachine zijn natuurlijk aanwezig, hoewel opvalt dat Windows Phone standaard geen stopwatch of timer heeft. Dat is geen ramp omdat je die zo kunt downloaden, maar het is toch jammer dat die niet even meegeleverd zijn. Een notitie-app is er wel in de vorm van OneNote, dat vrij uitgebreid is en naadloze integratie biedt met Microsoft OneDrive en natuurlijk OneNote op je PC. OneNote bevat ook een voicerecorder en kan afbeeldingen, taken en lijstjes eenvoudig verwerken. Dat is handig. De agenda van Windows Phone heeft een flinke update gekregen en is nu voorzien van een jaar-, maand-, week-, en dagweergave. Synchroniseren kan onder andere met Facebook, Google en Outlook, wat prima is. Het valt wel op dat niet alle externe kalenders in Google door het toestel opgepakt worden.

Windows Phone 8.1 screenshot 
Windows Phone 8.1 screenshot 
Windows Phone 8.1 screenshot 
Windows Phone 8.1 screenshot 

De telefoonfunctie van Windows Phone 8.1 is helaas nog steeds niet voorzien van smart dialing, dat is wel een gemis. Los daarvan is er weinig mis mee. Via de telefoon-app kun je eenvoudig naar een beperkte versie van je contactenapp waaruit je snel iemand kunt bellen en je kunt snelkeuze-nummers toevoegen. Het belscherm zelf is eenvoudig maar prima. De sms-applicatie had voorheen integratie met MSN en Facebook, maar die is nergens meer te bekennen. We weten niet zeker of dat weer komt, maar voorlopig is het dus gewoon een vrij eenvoudige maar verder prima sms-app.

De uitgebreide versie van de contacten-app is voorzien van integratie met Facebook, Twitter en LinkedIn. Daardoor kun je bijvoorbeeld snel updates van die netwerken lezen vanuit de app en natuurlijk kun je vanuit een contactpagina van iemand hem eenvoudig een bericht sturen via een van die netwerken. De personen hub heeft verder een optie genaamd ‘ontmoetingsplaats’ waar je berichtjes kunt uitwisselen en bestanden of agenda-items kunt delen. Een soort uitgebreide Windows Phone-versie van WhatsApp, wat op zich een leuk idee is. Helaas gebruikt bijna niemand het en zul je er in de praktijk dus weinig aan hebben.

De mail-app heeft in principe voor iedere account een eigen postvak, maar die kun je eventueel koppelen. Dat Microsoft die keuze beidt vinden we prettig. Je kunt probleemloos de populairste maildiensten toevoegen waaronder Gmail en Hotmail. Andere diensten kun je natuurlijk ook via Pop, Imap of Exchange in het toestel beschikbaar maken.

Windows Phone 8.1 screenshot 
Windows Phone 8.1 screenshot 
Windows Phone 8.1 screenshot 

Op multimediavlak valt op dat Microsoft enigzins van de eerder ‘hubs’ afgestapt is. De galerij is nu gewoon de galerij en niet meer de foto hub waar ook andere applicaties samenkwamen. De foto-app is vrij standaard en biedt integratie voor Facebook en OneDrive. Iets soortgelijks is gebeurd bij de muziek- en videohub. De muziekspeler is nog steeds vrij uitgebreid en biedt ondersteuning voor Xbox Music, maar video’s zul je er niet meer vinden. Ook links naar andere gerelateerde apps zijn verdwenen en de radio is helemaal losgekoppeld. De videospeler biedt integratie met Xbox Video waar je films en series kunt kopen of huren, hoewel die laatste optie niet bij iedere film en serie geboden wordt. Series gaan per aflevering en soms ook per seizoen. Voor lokale video’s worden de meeste formaten ondersteund, hoewel Windows Phone standaard geen .mkv’tjes slikt. Hoewel de multimedia-apps nog steeds in orde zijn, vinden we het jammer dat Microsoft van de in onze ogen wat overzichtelijkere hubs afgestapt is.

“Hoewel de multimedia-apps in orde zijn, vinden we het jammer dat Microsoft van de hubs afgestapt is.”

De camera heeft een wat vernieuwde interface gekregen waarbij sneltoetsen naar instellingen links naast de zoeker worden weergegeven. Deze zijn, tot op zekere hoogte, zelf te kiezen. Verder moet je redelijk graven naar de instellingen: eerst krijg je een menu waar je kunt kiezen uit foto- en video-instellingen en daarna kun je pas echt dingen gaan instellen. Verder werkt de camera met ‘lenzen’, dat zijn programma’s die van de camera gebruik maken. Standaard is dat Bing Vision, waarmee je bijvoorbeeld QR-code’s kunt lezen. Microsoft Mobile, het voormalige Nokia, levert in ieder geval voorlopig ook standaard Nokia Camera mee: een andere camera-interface die handiger is wat ons betreft. Voor toestellen van andere OEMs geldt dat uiteraard niet.

Windows Phone 8.1 screenshot 
Windows Phone 8.1 screenshot 
Windows Phone 8.1 screenshot 
Windows Phone 8.1 screenshot 
Windows Phone 8.1 screenshot 
Windows Phone 8.1 screenshot 
Windows Phone 8.1 screenshot 

Microsoft is in de mobiele markt traditioneel sterk op Office-gebied. De fabrikant is natuurlijk vrij bedreven in het maken van Office-producten voor de desktop en dat heeft men goed naar mobiel overgeheveld. De meegeleverde Office-app kan moeiteloos Word-, Excel- en Powerpoint-bestanden bewerken. Powerpoint-presentaties kun je vreemd genoeg niet aanmaken. Hoewel natuurlijk niet alle functies van de desktop aanwezig zijn, is het meeste wel gedekt en is de Office-ervaring voor een telefoon vrij uitgebreid. Er is goede ondersteuning voor Offie 365 en OneDrive, dat is handig. OneDrive is overigens ook los van Office goed beschikbaar op Windows Phone 8.1.

Een nadeel van Office is wel dat je bestanden handmatig moet opslaan. Dat is iets dat bij smartphones slechts zelden het geval is dus dat kun je eenvoudig vergeten. Om het erger te maken geeft het programma niet, zoals op de desktop, een herinnereing als je het toch afsluit zonder op te slaan. Als je het programma minimaliseert kan het zomaar gebeuren dat je toestel het daarvoor benodige werkgeheugen vrij wil maken voor een ander programma en ook dan worden je wijzigingen zonder pardon weggegooid.

Windows Phone 8.1 screenshot 
Windows Phone 8.1 screenshot 
Windows Phone 8.1 screenshot 
Windows Phone 8.1 screenshot 

Gamen kan nog steeds via de Xbox hub. Hier komen al je games samen en kun je je archievements, leaderboards en vrienden bijhouden via Xbox Live. Er bestaan voor Windows Phones Xbox-games en ‘gewone’ games. Die eerste zijn van hogere kwaliteit en bieden leaderboards en archievements, terwijl ‘gewone’ games dat niet hoeven te doen. Die games komen onder verschillende kopjes terecht in de Xbox hub.

De standaard browser van Windows Phone is Internet Explorer. De versie in Windows Phone 8.1 heeft een aantal belangrijke updates gekregen. Een daarvan is desktopsynch, waarmee je favorieten en tabbladen kunt synchroniseren met Internet Explorer op je desktop. Mits je dat gebruikt, natuurlijk. Daarnaast is er een InPrivate-modus toegevoegd waarmee geschiedenis en dergelijken niet bijgehouden worden. Ook de HTML 5-ondersteuning is verbeterd.

De browser werkt op zich prima. Switchen tussen tabbladen is erg eenvoudig via een knopje naast de url-balk. Alleen het openen van een InPrivate-tabblad is wat omslachtig. Je favorieten zijn eenvoudig bereikbaar en bij de instellingen kun je kiezen of je liever de mobiele versie of desktopversie van een site wilt zien. Verder is er een modus waarmee je data kunt besparen doordat de browser pagina’s comprimeert, waarvoor je verschillende niveaus kunt instellen. Pagina’s worden over het algemeen goed weergegeven, hoewel flash helaas niet ondersteund wordt. Dat geldt overigens voor bijna alle smartphonebesturingssysstemen.

Windows Phone 8.1 screenshot 
Windows Phone 8.1 screenshot 
Windows Phone 8.1 screenshot 
Windows Phone 8.1 screenshot

Wat eigen aandacht verdient Bing Gezondheid en Fitness. Dat is een uitgebreide gezondheidsapp. Je hebt natuurlijk de beschikking tot een stappenteller en gps-tracker. Daarnaast kun je je eetpatronen bijhouden. Ook kun je veel informatie vinden over verschillende soorten voeding en is het mogelijk om trainingsschema’s op te zoeken. Opvallender vinden we echter de uitgebreide database aan medische gegevens. Zo kun je informatie opzoeken over een veelheid aan aandoeningen en medische procedures. Ook is het mogelijk om aan de hand van verschillende symptomen te kijken wat er misschien met je aan de hand is.

Wat wel opvalt, is dat het programma niet erg snel is. Dat is in ieder geval het geval op de Lumia 630 waar wij het op getest hebben, maar aangezien het ook duidelijk trager is dan andere apps gaan we er vanuit dat dit in ieder geval deels aan de software ligt. Daarnaast is het nut van zo’n app natuurlijk discutabel: voor echte medische problemen kun je toch beter naar een dokter gaan en de fitness-functie is in speciale apps wel beter te verkrijgen.

Windows Phone 8.1 screenshot 
Windows Phone 8.1 screenshot 
Windows Phone 8.1 screenshot 
Windows Phone 8.1 screenshot 
Windows Phone 8.1 screenshot

Verder heeft Microsoft nog een heel aantal extra apps toegevoegd die wat minder spannend zijn. De kaarten-app bijvoorbeeld is een stuk minder dan Here maps, dat in de praktijk op de meeste Windows Phones wel meegeleverd zal worden en op de andere toestellen te downloaden valt. Overigens gaan we er vanuit dat Here op termijn de standaardapplicatie zal worden.

Met het appje ‘gegevens overbrengen’ kun je via bluetooth de nodige gegevens synchroniseren met je oude toestel. Om welke gegevens dat precies gaat verschilt per toestel. De portemonee is in potentie een erg handige app, waar je bijvoorbeeld instapkaarten van vluchten, klantenkaarten van winkels en tickets voor evenementen kunt opslaan en betaalmethoden voor de Store kunt beheren. Ook betalen via NFC met je creditcard is in principe mogelijk via de portemonee, hoewel je daar een beveiligde sim en natuurlijk NFC voor nodig hebt. In de praktijk zul je het waarschijnlijk vooral gebruiken als overzichtje voor verschillende betaalmethoden in de Store en is het dus niet zo spannend.

Tot slot zijn er nog een aantal apps aanwezig onder het Bing-merk. Zo is er Bing Eten en Drinken waarmee je recepten voor gerechten en cocktails kunt bekijken. Bing Financieel is zoals de naam doet vermoeden een aandelenapp en met Bing weer kun je natuurlijk het weer zien. Die apps is trouwens vrij uitgebreid en mooi vormgegeven. Bing Nieuws toont het nieuws van verschillende bronnen en Bing Sport is een vrij uitgebreide app met sportnieuws en -uitslagen. Bing Reizen tot slot biedt informatie over reisbestemmingen, vluchten en hotels.

Over het algemeen zitten de Bing-apps best goed in elkaar en zien ze er redelijk mooi uit. Wel zijn ze wat aan de trage kant, hoewel dat zoals gezegd deels aan het toestel waarop we Windows Phone 8.1 getest hebben kan komen.

Windows Phone 8.1 screenshot 
Windows Phone 8.1 screenshot 
Windows Phone 8.1 screenshot 
Windows Phone 8.1 screenshot 

Ecosysteem

“Het ecosysteem van Windows Phone 8.1 is nauw geïntegreerd met dat van Windows 8.”

Het ecosysteem van Windows Phone 8.1 is nauw geïntegreerd met dat van Windows 8. Applicaties kunnen door ontwikkelaars eenvoudig voor beide platformen ontwikkeld worden en als dat het geval is zullen aankopen ook gedeeld worden. Het gaat dan wel om Metro-applicaties in Windows 8. Ook instellingen kunnen tot op zekere hoogte gedeeld worden en via OneDrive wissel je eenvoudig informatie uit.

Verder is het besturingssysteem helemaal aangesloten op de Xbox-content. De Xbox games worden speciaal voor smartphones gemaakt maar kunnen eventueel archievements delen met de consoleversie. Xbox Music is een muziekdienst die voor het platform beschikbaar is, waar je muziek kunt kopen of eventueel via een abonnement kunt luisteren. De dienst heeft een redelijk uitgebreid aanbod dat je hier kunt bekijken. Via Xbox Video kun je series en films kopen en huren. Ook daar is een vrij uitgebreid aanbod beschikbaar, wat je hier kunt zien. Overigens is Xbox Music ook op Android en iOS beschikbaar.

Windows Phone 8.1 screenshot 
Windows Phone 8.1 screenshot 

“Voorlopig is het app-aanbod wat minder, maar dat zal voor het gros van de gebruikers geen probleem zijn.”

Een groot pijnpunt bij Windows Phone is natuurlijk altijd geweest dat er relatief weinig apps beschikbaar zijn. Dat probleem moet met Windows Phone 8.1 deels opgelost worden omdat de verkoopcijfers en daarmee de interesse van ontwikkelaars een boost moeten krijgen, maar dat is iets voor de lange termijn. Voorlopig blijft het aanbod duidelijk minder dan dat van Android en iOS, hoewel het voor het gros van de gebruikers geen enkel probleem zal zijn.

Je kunt het een beetje als volgt zien: alle belangrijke apps zijn aanwezig, maar nieuwe apps zullen langzamer komen en apps van bijvoorbeeld evenementen kun je over het algemeen vergeten. Dat alle belangrijke apps aanwezig is klopt niet helemaal: sommige grote diensten bieden nog steeds geen native ondersteuning. Zo moet je het voor Dropbox nog altijd stellen met een 3rd party-app en is Instagram nog altijd een bèta. Een vergelijkbare situatie geldt voor nog een aantal diensten, hoewel het gros van de veel gebruikte apps wel native aanwezig is. Daar is goed mee te leven.

Een groter probleem is dat handige lokale apps vaak niet beschikbaar zijn. Dan gaat het niet om zaken als buienradar, 9292 en nos: die zijn er wel. Maar evenementen als Pinkpop, Sensation en Lowlands hebben vaak wel apps voor Android en iOS terwijl Windows Phone ontbreekt. Mocht je dat soort apps vaak gebruiken, dan is dat wel iets om rekening mee te houden. Mocht je ergens over twijfelen, dan kun je via de website altijd het actuele app-aanbod checken.

De interface van de Store is netjes, er zijn een aantal toplijstjes en je kunt per categorie bladeren. Natuurlijk ontbreekt ook de zoekfunctie niet. Wel vinden we het een beetje onhandig dat de app-pagina’s opgedeeld zijn in vier tabbladen, maar op zich is dat ook niet echt een probleem. Applicaties kun je automatisch laten updaten, dat is handig.

Windows Phone 8.1 screenshot 
Windows Phone 8.1 screenshot 
Windows Phone 8.1 screenshot 
Windows Phone 8.1 screenshot 

Conclusie

Windows Phone 8.1 is een belangrijke update voor een platform dat zo’n verbetering heel hard nodig had. Helaas is niet alles zo goed als Microsoft bij de lancering deed vermoeden en zijn er nog steeds wat puntjes aan te merken op het OS. Desondanks biedt het besturingssysteem een mooi totaalplaatje dat zich weet te onderscheiden van de concurrentie.

“Sommige functies voelen nog steeds wat beperkt en het app-aanbod blijft een pijnpuntje.”

Het leek allemaal zo mooi toen Windows Phone 8.1 aangekondigd werd: een uitgebreide spraakassistent, verbeterde multitaskfunctie, eindelijk aparte volumeregeling, een notificatiecentrum en een gigantische hoeveelheid nieuwe functies. Helaas is de spraakassistent, Cortana, voorlopig nog niet in Nederland beschikbaar en blijkt de misschien wel belangrijkste update, het verbeterde multitasken, nog niet echt te werken. Ook voelen sommige functies nog altijd wat beperkt en is het app-aanbod nog altijd niet op het niveau dat we gehoopt hadden. Qua functionaliteit en ecosysteem is Windows Phone ook met versie 8.1 dus nog duidelijk wat minder volwassen dan iOS en vooral Android.

Dat wil echter zeker niet zeggen dat het een halfbakken besturingssysteem is. Gelukkig zijn veel van de updates aan versie 8.1 wel goed uitgepakt en daardoor voelt het geheel een stuk volwassener aan. Een notificatiecentrum, uitgebreidere beheermogelijkheden voor apps en eindelijk de volumeregeling zijn enkele belangrijke verbeteringen. De versoepelde hardware-eisen met betrekking tot knoppen en de verbeterde ondersteuning voor onder andere dualsim en QHD-schermen zijn duidelijke verbeterde. Het startscherm is uitgebreider dan voorheen en blijft lekker eigenzinnig, dat kan ons zeker bekoren.

“De eigenzinnigheid blijft een van de sterkste punten van het OS.”

Die eigenzinnigheid blijft een van de sterkste punten van het OS. De interface ziet er wezenlijk anders uit dan Android, iOS of BlackBerry 10. Daar kun je van houden of niet, maar in ieder geval weet het Windows Phone goed te onderscheiden. Daarnaast is de bijna gegarandeerde snelle en stabiele navigatie door de UI op alle hardware een groot voordeel en levert Microsoft enkele sterke stukjes software standaard mee.

Al met al is de keuze voor Windows Phone er niet een die we blind zouden maken. De 8.1-update heeft een flinke boost aan het besturingssysteem gegeven en maakt alle hardware in een keer een stuk interessanter. Maar aan het einde van de dag is vooral Android nog steeds duidelijk beter qua functionaliteit en app-aanbod. Die extra’s zullen voor velen verwaarloosbaar zijn en misschien zelfs duidelijk overschaduwd worden door de voordelen van Windows Phone. Het is echter wel iets om goed over na te denken voordat je een Windows Phone aanschaft.

Onze review score
Pluspunten
  • Mooie eigenzinnige interface
  • Snelle en stabiele werking
  • Gratis toegang tot Office en de Here-suite
  • Functionaliteit stuk volwassener
  • Ruime nieuwe hardware-ondersteuning
Minpunten
  • Multitasking werkt slecht
  • Sommige functies nog wat beperkt
  • App-aanbod kan nog steeds beter

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters