Xiaomi Mi A2 review: succesnummer ondanks concessies

De smartphones van Xiaomi zijn steeds beter beschikbaar in Nederland en dat is maar goed ook. Het merk maakte vorig jaar veel indruk met de Mi A1 en inmiddels is het tijd voor een opvolger. Of de Mi A2 net zo’n budgettopper is al zijn voorganger lees je in deze Xioami Mi A2 review.

Xiaomi Mi A2 review design

Het recept van de Mi A2 is even simpel als briljant. Combineer goede Chinese hardware met Android One-software en je hebt een winnaar. Dat lukte de Mi A1 bijzonder goed en de Mi A2 weet dat succes netjes te evenaren. Voor €250 krijg je een telefoon die snel is, een opvallend goede camera heeft en vanwege Android One fijne software met een goed updatebeleid heeft. De basisversie heeft 4GB werkgeheugen en 32GB opslag. Wie wil kan die opslagruimte voor €30 verdubbelen. Dat kan trouwens best de moeite waard zijn, want geheugenkaartjes slikt de Mi A2 niet.

Hoewel Xiaomi officieel nog steeds niet in Nederland is, is de Mi A2 goed beschikbaar. De meeste grote webwinkels verkopen hem en ook bij de MediaMarkt kun je terecht. Toch kan het de moeite waard zijn om in China te shoppen: daar kun je hem op het moment van schrijven voor bijna €50 minder kopen. Zit je wel met mogelijke garantieproblemen en als je een beetje pech hebt met slecht op Nederland afgestemde software.

Degelijk ontwerp

Het ontwerp van de Mi A2 is niet erg verrassend, maar wel gewoon goed. Het toestel heeft een metalen unibody en voelt daardoor erg stevig aan. Omdat de zijkanten een beetje afgerond zijn komt de Mi A2 bovendien dun over, wat ook prettig is.

Xiaomi Mi A2 review design

Achterop zit een vingerafdrukscanner die snel en goed werkt. Gezichtsherkenning is ook van de partij en wordt verzorgd door Google Smart Lock. Die werkt helaas niet erg consistent en is dus in de praktijk niet zo bruikbaar. Jammer.

Xiaomi Mi A2 review design

Een leuke extra kun je vinden aan de bovenkant van het toestel: daar zit een infrarood-blaster. Dat betekent dat je de Mi A2 als afstandsbediening van bijvoorbeeld je televisie kunt gebruiken. Helaas mist het toestel ook wel het een en ander qua designelementen. Hij heeft geen audiojack, geen nfc-chip en geen geheugenkaartslot. Alledrie erg handige features die dit toestel dus helaas moet missen.

Groot scherm

Voorop de Mi A2 prijkt een 6 inch groot full HD+ scherm. Zoals het hoort tegenwoordig heeft dat scherm een beeldverhouding van 18:9, met niet al te grote randen boven en onder. Prima.

Een van de snelste smartphones in zijn klasse. Misschien wel de snelste

De beeldkwaliteit is ook prima, maar niet veel meer dan dat. De witbalans en kleurweergave zijn goed, maar de helderheid van het scherm had wat hoger gemogen. In de directe zon kan het display soms wat lastig leesbaar zijn.

Super prestaties

Wel erg goed zijn de prestaties van de Xiaomi Mi A2. Hij heeft 4GB werkgeheugen en een vrij nieuwe Qualcomm Snapdragon 660-chipset. Die heeft 8 kernen met een maximale kloksnelheid van 2,2GHz en zorgt ervoor dat de Mi A2 een van de snelste smartphones in zijn klasse is. Misschien zelfs wel de snelste. De stabiliteit is net niet foutloos, maar echt storend is het niet.

Xiaomi Mi A2 screenshot batterij

De accu van het toestel is niet bijzonder, maar wel goed. De 3000mAh-batterij is met mijn gebruik net voldoende om de dag door te komen met een screen-on-time van zo’n 4 uur. Dat is net wat bovengemiddeld.

Android One

Net als zijn voorganger draait de Mi A2 op Android One. Dat wil zeggen: schone Androidsoftware met de garantie dat het toestel vanaf release 2 jaar upgrades en 3 jaar beveiligingsupdates zal krijgen.

Xiaomi Mi A2 screenshot interface

Aan de ene kant betekent dat natuurlijk dat je met dit toestel lang up to date zult blijven. Maar het betekent ook dat de Xiaomi Mi A2 een prettige en vlotte interface heeft, die waarschijnlijk lang snel zal blijven. Zeker in deze prijsklasse is dat misschien nog wel een groter voordeel.

Xiaomi Mi A2 review afstandsbediening

Xiaomi heeft zelf een paar apps toegevoegd, maar niks dat in de weg zit. Om precies te zijn gaat het om een afstandsbediening, een bestandsbeheerder en ‘Mi Drop’. Met dat laatste kun je eenvoudig bestanden uitwisselen. Die bestandsbeheerder is uitgebreider dan degene die Google meelevert, maar ook wel een beetje dubbelop. Gelukkig kun je hem gewoon verwijderen als je wilt. Die van Google niet, trouwens.

Dubbele camera scoort goed

Xiaomi staat niet bekend om zijn goede camera’s, maar lijkt zijn leven snel te beteren. Daar is het alleen zelf nét iets te trots op: standaard krijgen alle foto’s een watermerkje mee dat ze met de dual camera van de Mi A2 geschoten zijn. Die moet je snel even uitzetten, voordat je per ongeluk je eerste batch foto’s verpest.

Als het donkerder wordt staat de Mi A2 nog steeds goed zijn mannetje

Los daarvan scoort de Mi A2 scoort eigenlijk erg goed voor een telefoon in het middensegment. De camera heeft een vrij goede automatische HDR-modus, waardoor de belichting en dynamische range van foto’s meestal goed is. Ook qua details en scherpte zijn de 12-megapixelfoto’s niet verkeerd. Dat zal ongetwijfeld ook met de tweede 20-megapixelcamera te maken hebben, die niet alleen een portretmodus mogelijk maakt maar ook de kwaliteit verbetert.

Xiaomi Mi A2 review camera

Als het donkerder wordt staat de Mi A2 nog steeds goed zijn mannetje. Ik moet wel zeggen dat het een beetje hit or miss is; soms zijn foto’s relatief makkelijk bewogen en soms worden de kleuren te groen. Als dat allebei niet gebeurt, dan zijn de foto’s eigenlijk heel bruikbaar. Voor een toestel van €250 is dat al een prestatie op zich.

Net als de foto’s zijn van de hoofdcamera, zijn ook de foto’s van de selfiecamera niet verkeerd. Die hebben een resolutie van 20 megapixel en zijn misschien wat snel bewogen; ze zijn wel goed qua kleuren en lekker detailrijk.

Filmen doe je met de Mi A2 in 4K of full HD; afhankelijk van hoeveel waarde je hecht aan beeldstabilisatie. Dat gaat namelijk softwarematig en lukt in full HD-resolutie het beste. Maar ook de 4K filmpjes zijn bruikbaar.

Conclusie: voor een dubbeltje eerste rang

De verwachtingen waren hoog, de praktijk is indrukwekkend. Voor veel mensen zal de Xiaomi Mi A2 simpelweg de beste budgettelefoon zijn. Hij is snel, heeft fijne software en een goede camera. Het ontwerp, het scherm en de batterij zijn niet bijzonder, maar wel ruim voldoende. Maar je moet wel met een paar concessies kunnen leven.

Als je een betaalbare smartphone zoekt waar je nog lang plezier van wilt hebben, is de Mi A2 jouw toestel

Het grootste nadeel is wat mij betreft het ontbreken van een audiojack. In high-endsmartphones is dat inmiddels helaas vrij normaal, maar bij budgettoestellen is die analoge audiopoort eigenlijk altijd nog aanwezig. Ik hoop niet dat Xiaomi hiermee een trend aftrapt. Twee andere missers: de Mi A2 heeft geen uitbreidbaar geheugen en geen NFC.

Xiaomi Mi A2 review design

Daar houden de echte nadelen meteen wel op. Als je met die gebreken kunt leven en je rond de €250 een smartphone zoekt waar je nog lang plezier van wilt hebben, is de Mi A2 jouw toestel. Al kun je misschien vanwege het niet uitbreidbare geheugen wel het best even €30 doorsparen voor de 64GB-versie.

Onze review score
Pluspunten
  • Top prestaties
  • Fijne software met updategarantie
  • Goede en uitgebreide camera
Minpunten
  • Geen audiojack
  • Mist nfc en geheugenkaartslot

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters