Xiaomi Mi Note review

In deze review bespreken we de Mi Note, het topmodel van misschien wel de meest opmerkelijke fabrikant van dit moment, het Chinese Xiaomi.

Xiaomi Mi Note hoofdfoto 

“Met de Mi Note zet Xiaomi qua ontwerp een stap richting de top. Voor Europa is het een goedkope high-ender”

Sinds zijn oprichting in 2010 verovert Xiaomi in rap tempo de markt. In China heeft de fabrikant inmiddels het grootste marktaandeel en ook in India gaat het goed met Xiaomi. De fabrikant verkoopt alleen online en kan daardoor scherpe prijzen rekenen voor zijn smartphones. Omdat Xiaomi in zijn toestelprijs niet de kosten van veel personeel, marketing en fysieke winkels hoeft te verwerken, zijn de Xiaomi’s vaak erg betaalbaar. Hierdoor kan het in China al voorkomen dat je voor 150 euro een Xiaomi koopt die misschien net zo goed is als een Samsung van 100 euro meer.

Xiaomi is voorlopig alleen in een aantal Aziatische landen actief. Hoewel de fabrikant inmiddels in een investeringsronde aardig wat geld heeft ingezameld, laat een uitbreiding naar het Westen nog op zich wachten. Wel kun je inmiddels via meerdere webwinkels Xiaomi’s kopen. Zo was Honorbuy.com zo vriendelijk ons deze Mi Note beschikbaar te stellen.

Met de Mi Note zet Xiaomi op het eerste gezicht een extra stap richting de top qua design, maar daar betaal je ook voor. Voor een Xiaomi is de Mi Note relatief duur: 400 euro, wat in de Westerse markt nog altijd voor een high-ender een mooie prijs is. De smartphone is gemaakt van metaal en glas en ziet er daardoor hoogwaardig uit. Daarnaast heeft de Mi Note hele goede specificaties, die vergelijkbaar zijn met een smartphone als de Samsung Galaxy S5. Zo zit in de smartphone een Snapdragon 801-processor en 3GB werkgeheugen. Het opslaggeheugen is alleen niet uitbreidbaar. In onze vorige review over een Xiaomi hadden we nogal wat aan te merken op de software van de fabrikant. Xiaomi gebruikt Android, maar past dat met userinterface MIUI wel hevig aan. Wij zijn benieuwd of de Mi Note over betere software beschikt. Of is het vooral uiterlijke schijn, met het mooie uiterlijk van de Mi Note? In deze review proberen we hier achter te komen.

We bedanken Honor Buy voor het beschikbaar stellen van deze Xiaomi Mi Note

Prijzen en specificaties

Hieronder kun je de volledige specificaties en actuele prijzen van de telefoon zien. Deze review is gebaseerd op softwareversie MIUI 5.3.27 | Beta en een prijs van 400 euro.

Xiaomi Mi Note

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op March 2015 Draait op Android 4.4 KitKatBehuizing van Aluminium, glas

Processor

Qualcomm Snapdragon 801acquadcore-processor op 2,5GHzGrafisch: Adreno 330

Geheugen

3GB Intern geheugen (RAM)1,6GB Opslag geheugen

Afmetingen

Gewicht: 161 gramLengte: 155,1mmBreedte: 77,6mmDikte: 7mm

Scherm/invoer

5,7″ IPS LCD schermTouchscreen met multitouchScherm is krasbestendig (Gorilla Glass 3)1920×1080 schermresolutie

Camera

13MP camera met autofocusDual LED-flitser4096x2160 (4K) video opnames4MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Dual-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTSLTE

Sensors

A-GPS & GlonassG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 4.0 met A2DP3,5mm ingang voor geluidMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 3000mAhBatterij is niet vervangbaar

Unboxing

De Xiaomi Mi Note is verpakt in een kartonnen doosje. Hier ligt de Mi Note op een plateau. Daaronder vind je snelstartfolders en een steeksleuteltje om de simkaart in de smartphone te stoppen. Naast een micro usb-kabel, zit er ook een adapter in het doosje om de telefoon mee op te laden. Een headset ontbreekt, helaas. Dat is, gezien de toestelprijs, wel een beetje jammer, maar voor de rest is alles in orde.

Design

“Aluminium, glas en lekker dun: wij vinden het goede ingrediënten voor een mooie smartphone.”

Aluminium, glas en lekker dun: wij vinden het goede ingrediënten voor een mooie smartphone. Xiaomi pakt wat dat betreft met de Mi Note groots uit. De randen bestaan volledig uit aluminium, de voor- en achterkant volledig uit glas. Daarnaast is de smartphone heel dun: 7 millimeter. Dat ziet er dus goed uit.

Kijk je verder dan alleen die ingrediënten, dan zie je opnieuw dat Xiaomi met de Mi Note bewijst dat het mooie telefoons kan maken. Het bedrijf bestaat dan nog altijd niet al te lang, qua design verbetert Xiaomi zich razendsnel. Zo loopt de achterkant van de telefoon aan de zijkanten schuin af. Dit zorgt er voor dat de Xiaomi Mi Note ondanks zijn grote formaat heel prettig in de hand ligt.

Daarnaast is de Xiaomi Mi Note heel mooi afgewerkt en voelt hij heel stevig aan, zonder dat hij al te veel weegt. Je kunt de Xiaomi Mi Note kopen in het wit en zwart, maar er is ook een roze variant in omloop én een versie met een achterkant van bamboe.

Xiaomi Mi Note design 
Xiaomi Mi Note design 
Xiaomi Mi Note design 
Xiaomi Mi Note design 
Xiaomi Mi Note design 
Xiaomi Mi Note design 

Aan het ontwerp van de Xiaomi Mi Note valt op dat alles ‘gewoon’ op een logische plaats vindt. Onder het scherm vind je de voor Android-telefoons zulke typische, navigatieknoppen. Links zit de knop voor het mulitasken, in het midden de homeknop en rechts de returnknop. Boven het scherm vind je aan de linkerkant het logootje van Xiaomi en rechts van het midden de selfiecamera. Draai je de Mi Note om, dan zie je dat links boven de camera zit met twee flitsertjes. Onderaan zie je opnieuw het kleine, bescheiden logo van Xiaomi.

Dan de randen. In die aan de bovenkant zit links een ingang voor je headset. Links aan de onderkant zit de ingang voor de micro usb-kabel. Daarnaast vind je in het midden de speakers voor de telefoon. Deze zijn redelijk groot van omvang en lijken qua grootte alleen afgetroefd te worden door HTC’s BoomSound-boxen. De achterkant kun je niet van het toestel halen en daarmee is het ook niet mogelijk om de batterij te verwijderen.

Al met al toont Xiaomi met de Mi Note aan dat het mooie smartphones kan maken die prima zijn afgewerkt. De schuin aflopende achterkant zorgt er daarnaast voor dat de phablet prima in de hand ligt. Dit zorgt ervoor dat de Mi Note een van de mooiere smartphones is die wij dit jaar hebben gereviewd.

“Al met al toont Xiaomi met de Mi Note aan dat het mooie smartphones kan maken die prima zijn afgewerkt.”

Xiaomi Mi Note design 
Xiaomi Mi Note design 
Xiaomi Mi Note design 
Xiaomi Mi Note design 

“De Xiaomi Mi Note heeft ‘gewoon’ een goed scherm voor een smartphone”

Scherm

Het scherm van de Xiaomi Mi Note heeft een formaat van 5,7 inch, waarmee we het label ‘phablet’ op de smartphone kunnen plakken. Deze display heeft een full HD-resolutie van 1080×1920 pixels en een pixeldichtheid van 386 ppi. Er is ook een variant van de Mi Note in omloop die over een quad HD-display beschikt. Dit is de Xiaomi Mi Note Pro. Leuk natuurlijk, maar een scherm met een full HD-resolutie is natuurlijk ook prima. Bovendien is de resolutie niet doorslaggevend voor een mooi scherm, al helpt het natuurlijk wel mee.

Hoewel we over het algemeen best zijn te spreken over het scherm van de Mi Note, hebben er wel het een en ander op aan te merken. Zo is de witbalans een beetje ‘koud’ en worden kleuren niet ontzettend levendig weergegeven. Dit merkten wij overigens pas toen we het scherm van de Mi Note vergeleken met die van de iPhone 6 Plus, wat een van de beste smartphoneschermen van dit moment is.

Het is dus maar een klein puntje van kritiek. De kijkhoek van de smartphone is namelijk prima en ook op de helderheid hebben we helemaal niets aan te merken. Aan het einde van de rit blijft het onze mening dat de Xiaomi Mi Note ‘gewoon’ een goed scherm voor een smartphone heeft. Uitzonderlijk is de display alleen niet, maar dat zien wij natuurlijk niet als minpunt.

Prestaties

De Xiaomi Mi Note heeft de specificaties die passen bij een vlaggenschip van vorig jaar. In de smartphone zit namelijk een Snapdragon 801-processor. Xiaomi gebruikt de AC-variant van deze chipset, die met vier Krait 400-kernen geklokt is op 2,5GHz. Daarnaast heeft de Mi Note met 3GB een riante hoeveelheid werkgeheugen. De opslagcapaciteit van 16 of 64GB is alleen niet uitbreidbaar, wat natuurlijk wel een beetje jammer is. Denk bij aanschaf dus goed na of je veel of weinig opslagruimte nodig hebt.

Op papier zijn dit echt goede specificaties, maar in de werkelijkheid valt de Mi Note in gebruik eigenlijk een beetje tegen. De smartphone is soms best rap, maar vaak is er nogal wat vertraging op de lijn. Zo kan het soms gebeuren dat een website op Xiaomi Mi Note tien seconden nodig heeft om te laden, terwijl dezelfde site op hetzelfde moment via een andere smartphone op hetzelfde wifinetwerk binnen een seconde is geladen. Dit is nogal storend. Ook tijdens het spelen van zwaardere games heeft de Mi Note het lastig. Spelletjes gaan dan haperen, en dat is natuurlijk niet bevorderlijk voor het speelplezier.

“Tussen de uitstekende hardware en de daadwerkelijke prestaties van de Mi Note lijkt onderweg vaak wat mis te gaan”

Tussen de uitstekende hardware en de daadwerkelijke prestaties van de Mi Note lijkt met regelmaat dus onderweg wat mis te gaan. Waar niets op aan te merken is, zijn de verbindingsmogelijkheden van de Mi Note. De Xiaomi ondersteunt 4G-internet en de ontvangst is prima te noemen. Ook met de belkwaliteit is absoluut niets mis. Het is een fijne bijkomstigheid dat er twee simkaarten in de smartphone passen.

De batterij heeft een inhoud van 3000 mAh. Op papier ruim voldoende, maar ook hier vertaalt dat zich niet naar de werkelijkheid. Zeker wanneer je een spelletje speelt, of de schermhelderheid vol aan hebt staan (of een combinatie van beiden), is de batterij een half uur later tientallen procenten in inhoud achteruit gegaan. De Xiaomi moet na een werkdag ’s nachts aan de lader, als het al niet eerder is.

Software

Xiaomi Mi Note screenshot

De Xiaomi Mi Note draait op Android 4.4.4 KitKat, met daar overheen zijn eigen MIUI-interface. Misschien is MIUI wel het beste te vergelijken met EMUI van Huawei. Zo heb je geen scherm met een overzicht van al je apps, maar komen al je apps gelijk op het homescreen terecht. Wij vinden dit nooit zo fijn.

Verder is Android ook nogal aangepast. Xiaomi gaat hier best ver in. Zo zie je aan de bovenkant geen notificaties. Pas als je het notificatiecentrum van boven naar beneden over je scherm heentrekt zie je de notificaties voor bijvoorbeeld je WhatsApp of e-mail. Dit kun je echter veranderen, als je het zelf wilt, maar het is dus automatisch zo ingeschakeld. De icoontjes op je startscherm worden ook voorzien van een nummertje als je een e-mail bijvoorbeeld hebt binnengekregen.

In onze ogen wordt het er daarmee niet handiger op. Visueel ziet MIUI er best mooi uit. Wellicht oogt het hier en daar wat kinderlijk, maar lelijk is het zeker niet. Xiaomi is ambitieus, en dan kom je natuurlijk niet aanzetten met een telefoon die op een kale versie van Android draait, moeten ze bij het bedrijf gedacht hebben. In onze ogen had het bedrijf dat misschien beter wel kunnen doen.

MIUI is namelijk nog lang niet zover als de userinterfaces van Huawei, Samsung, HTC, Sony en LG, om de belangrijkste te noemen. Er zitten nog veel fouten in. Natuurlijk: hier en daar een klein foutje kan wel, maar in MIUI barst het op de Mi Note van de bugs. Veel vertalingen zijn slecht en dagelijks krijg je wel een melding in het Chinees. Het zijn de nadelen van een smartphone die niet voor de Westerse markt is ontwikkeld. De bugs zijn alleen wel irritant. Zo wijst Xiaomi je elke dag in het notificatiecentrum op je datagebruik en kun je op die manier een datalimiet instellen. Handig, absoluut, ware het niet dat, als je hier op drukt, er vervolgens niets gebeurt. Na een flinke zoektocht in het instellingenmenu kan dit alsnog. Dit soort foutjes zijn storend.

Xiaomi Mi Note screenshot 
Xiaomi Mi Note screenshot 
Xiaomi Mi Note screenshot 
Xiaomi Mi Note screenshot 
Xiaomi Mi Note screenshot 
Xiaomi Mi Note screenshot 
Xiaomi Mi Note screenshot 
Xiaomi Mi Note screenshot 

Xiaomi heeft een aantal eigen apps met de Mi Note meegeleverd. In de praktijk maak je hiervan niet veel gebruik. Zo gebruikten wij tijdens onze review niet de browser van Xiaomi, maar Chrome van Google. Verder heeft Xiaomi zijn eigen apps voor bijvoorbeeld de klok en je agenda. Dat is allemaal wel prima. Heel belangrijk is het allemaal niet.

Je kunt de telefoon door middel van thema’s personaliseren. Hiervoor moet je wel een MIUI-account aanmaken. Prima, dachten wij. Vervolgens duurde het anderhalf uur voordat de verificatiecode naar onze telefoon werd ge-sms’t. Ook updates aan MIUI duren lang om te downloaden, terwijl ons internet snel is en de update een formaat had van 400MB. Het duurde zeker drie uur voordat een update gedownload was. Irritant.

Xiaomi Mi Note screenshot 
Xiaomi Mi Note screenshot 
Xiaomi Mi Note screenshot 
Xiaomi Mi Note screenshot 

Multimedia

De Mi Note heeft een app voor muziek en video, maar beschikt niet over een FM-radio, wat wij wel een beetje jammer vinden. Over de muziek-app zijn wij niet te spreken. We raden je aan om hiervoor een andere app te downloaden, zoals doubleTwist of ‘gewoon’ Google Play Music. Waarom? De app is onhandig en slecht in gebruik. Nummers op shuffle zetten kan niet, maar shuffle springt wel automatisch aan als je van alle nummers op je telefoon de eerste tien handmatig overslaat. Dit is omslachtig en irritant. Het instellingen-menu van de app is daarnaast moeilijk vindbaar en, door het ontbreken van een shuffle-functie, ook incompleet. Wij zijn dan snel uitgekeken op een app. Bovendien krijg je elke dag via de app notificaties in het Chinees binnen van Chinese artiesten, wat een nadeel is van een voor de Chinese markt bedoelde smartphone is. Op de video-app hebben we minder kritiek, maar omdat de muziek-app het zo slecht deed besloten we ook gelijk maar VLC te downloaden om Xiaomi’s eigen video-app maar niet te hoeven gebruiken.

Xiaomi Mi Note screenshot 
Xiaomi Mi Note review screenshot 2015 04 09 17 00 06 
Xiaomi Mi Note screenshot 

“Over de camera’s zijn we te spreken. Ze zijn behoorlijk snel, maar ook hier is de software niet helemaal top”

Xiaomi rust de Mi Note uit met een 13-megapixelcamera aan de achterkant en een 4-megapixelcamera aan de voorkant. Over beide camera’s zijn we te spreken. Ze werken behoorlijk snel, maar ook hier is de software niet helemaal op orde en makkelijk in gebruik. Zo duurt het schakelen tussen de twee camera’s betrekkelijk lang en zijn de instellingen zijn dan wel uitgebreid, maar toch ook weer beperkt in gebruik. Zo wilden wij een testfoto maken, maar lukte dat niet goed omdat we niet met tegelijk én de zelfontspanner aan én de door ons ingestelde ISO-waarde een foto konden maken.

Hierbij moeten we wel een kanttekening plaatsen door te zeggen dat we tijdens de rest van het testen van de camera’s ons niet ergerden aan de camera. De resultaten zijn gewoonweg goed. Foto’s zijn in een mum van tijd gemaakt en bovendien zijn ze detailrijk en ogen de kleuren realistisch. Xiaomi heeft het op dit gebied gewoon goed gedaan.

De selfiecamera maakt dus 4-megapixelfoto’s. Deze camera heeft een leuke extra functie. Als hij namelijk een gezicht herkent, voorspelt hij de leeftijd van dat gezicht. Hoewel ik (Bouke) 26 ben, dacht de Mi Note de ene keer dat ik een man van 33 was en de andere keer weer een vrouw van 22. Het resultaat klopt eigenlijk nooit, maar als je het laat zien aan andere mensen leidt het wel tot vermaak.

Video’s film je met de Xiaomi Mi Note in 4K, waarmee het de resolutie evenaart van andere Android-toppers. Je kunt slowmotionvideo’s opnemen, maar ook timelapses, wat zorgt voor een complete camera-ervaring met de Mi Note.

Xiaomi Mi Note foto 
Xiaomi Mi Note foto 
Xiaomi Mi Note foto 
Xiaomi Mi Note foto 
Xiaomi Mi Note foto 
Xiaomi Mi Note foto 
Xiaomi Mi Note foto 

Conclusie

Xiaomi levert met de Mi Note een prachtige smartphone af, die dankzij het aluminium en glas heel prettig aanvoelt. Bovendien oogt de smartphone hoogwaardig en is de afwerking meer dan goed te noemen. Xiaomi bewijst met de Mi Note dat het niet alleen scherp geprijsde smartphones kan maken die vooral dankzij hun goede hardware goed tot hun recht komen, maar dat het ook kwalitatief hoogwaardige smartphones kan afleveren op het gebied van design.

Qua ontwerp hebben we dus eigenlijk niets op de Mi Note aan te merken. Gaan we kijken naar hoe de telefoon werkt, dan blijven we wel zitten met een aantal puntjes die ons niet bevallen. We snappen het dat fabrikanten zich graag met een eigen userinterface willen onderscheiden van elkaar, maar doe dit alleen als je zeker weet dat je userinterface een verbetering ten opzichte van het kale Android is.

“Naast het feit dat de Mi Note bordevol bugs zit, valt ook op dat de telefoon helemaal niet zo snel is.”

Xiaomi is een van de fabrikanten die wat ons betreft hier de plank mis slaat. MIUI zit boordevol kleine probleempjes en beperkingen die ervoor zorgen dat de Mi Note niet een heel prettige telefoon is om te gebruiken. Sterker nog: het is op een gegeven moment gewoon irritant en zorgt ervoor dat je al snel alleen nog maar aan de telefoon ergert, terwijl er ook mooie punten aan de smartphone zijn.

Naast het feit dat de Mi Note bordevol bugs en vertaalfoutjes zit, valt ook op dat de telefoon helemaal niet zo snel is. Hoewel hij prima hardware heeft, is de Xiaomi nou niet echt een snelle telefoon. Soms duurt het opstarten van een app of site onverklaarbaar lang. Daarnaast is de batterij opvallend snel leeg. Dit komt de gebruikerservaring allemaal niet ten goede.

Wij houden daarom een gemengd gevoel over aan het reviewen van de Xiaomi Mi Note. Ja, qua design lijkt de fabrikant er klaar voor te zijn om de stap naar het Westen te maken. Maar laat het bedrijf daar alsjeblieft nog even mee wachten: eerst moet MIUI écht op orde zijn, want zoals het nu is, kun je het misschien wel aan de hobbyist verkopen, maar niet aan iemand die niet veel omkijkt naar zijn telefoon, maar ‘m toch intensief wil gebruiken.

Xiaomi Mi Note foto 
Xiaomi Mi Note foto 

Onze review score
Pluspunten
  • Redelijk betaalbaar
  • Prachtig ontwerp
  • Goed scherm
  • Goede camera
Minpunten
  • Krakkemikkige software
  • Niet echt snel
  • Niet makkelijk verkrijgbaar
  • Geheugen niet uitbreidbaar

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters