RIM voorspelt grote verliezen en ontslagen

Fabrikant RIM (BlackBerry) heeft banken ingehuurd om de financiële strategie van het bedrijf te hepen bepalen en naar ‘partnerschappen’ te zoeken. Want het bedrijf voorziet een enorm verlies over het eerste kwartaal, en analisten denken dat het tweede kwartaal niet veel beter zal worden. Geruchten over een verkoop van het bedrijf zijn weersproken door CEO Thorsten Heins.

blackberry logo

RIM meldde ook een flink aantal banen te schrappen, maar een aantal bleef achterwege. Twee bronnen hebben Reuters verteld dat van de huidige 16.500 werknemers er mogelijk maar een stuk of tienduizend overblijven na de bezuinigingsronde.

Het bedrijf heeft het moeilijk met de concurrentie van de iPhone en de Androidtelefoons van onder meer Samsung. De smartphonemaker wordt allengs minder populair en verliest al tijden marktaandeel. Ook de beurskoers van RIM is ernstig onderuit gegaan. Die zakte gisteren zelfs even onder de tien dollar. Vier jaar geleden deed een aandeel RIM nog 140 dollar.

”Dit is een ramp. Het is echt heel slecht. Wij hebben zo’n verlies op deze termijn niet verwacht”, meldt een analist over de situatie bij RIM.

De beurskoers van het bedrijf is nu ongeveer wat RIM waard zou zijn als het met al zijn patenten in de etalage zou worden gezet.

J.P. Morgan Securities en RBC Capital Markets zijn nu ingehuurd om het bedrijf te helpen om ‘strategieen te evalueren’. Het businessmodel van het bedrijf, dat zowel zijn eigen hard- als software maakt en internet op zijn smartphones via eigen beveiligde servers aanbiedt, zou moeten veranderen. De optie om het BlackBerryplatform uit te breiden, door samenwerking met andere fabrikanten en licentiedeals, wordt uitdrukkelijk weer uit de kast gehaald.

Een overname behoort echter nog altijd niet tot de mogelijkheden. Gesprekken over een overname door Amazon, Microsoft en een aantal andere overnamekandidaten zijn op niets uitgelopen en het management van RIM kondigde eind vorig jaar aan dat de overname-optie terzijde werd geschoven. In plaats daarvan werd gemikt op producten die de toekomst van het bedrijf weer rooskleuriger moeten maken, zoals de BlackBerry 10-apparaten die echter pas in november in de winkels verschijnen.

CEO Thorsten Heins mikt daar nog steeds op. Hij blijft investeren in het BB10-platform en de telefoons die daarvoor zullen worden uitgebracht, en probeert ontwikkelaars te interesseren om meer apps voor het platform te maken. Want qua aantal apps loopt het BlackBerryplatform ernstig achter op de concurrentie.

Bron: Reuters

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters