Rim en Motorola verklaren elkaar de oorlog

Blackberry-maker Research in Motion en mobieltjesfabrikant Motorola hebben in het ‘patenthoudersvriendelijke’ Texas rechtszaken tegen elkaar aangespannen wegens vermeende inbreuk op elkaars patenten over mobiel e-mailen.

De zaken werden ook nog eens op dezelfde dag, 16 februari, gedeponeerd, aldus Bloomberg. Dat de twee slaags zouden raken over patenten zat er al aan te komen nadat Motorola eind 2006 Good Technology overnam. Dit bedrijf ontwikkelt namelijk software en diensten waarmee Blackberry-achtige functies – met name op het gebied van e-mail – aan smartphones en pda’s kunnen worden toegevoegd. Tevens bracht de mobieltjesmaker in hetzelfde jaar zijn Q-smartphone uit, een op de Blackberry lijkend apparaat.

RIM claimt dat Motorola inbreuk maakt op patenten die betrekking hebben op ‘een apparaat met een door de duim bediend toetsenbord’, aldus de aanklacht. Tevens klaagt het Canadese bedrijf dat Motorola ‘buitensporig hoge royalty’s’ voor het gebruik van zijn patenten vraagt. In de tegenzaak beweert Motorola op zijn beurt dat RIM patenten over het opslaan van contactinformatie en het herkennen van binnenkomende telefoonnummers schendt.

RIM nam vorig kwartaal 41 procent van alle in de VS verkochte smartphones voor zijn rekening. Het Canadese bedrijf wist hiermee twee achtereenvolgende kwartalen zijn verkopen te verdubbelen. Motorola hikt daarentegen al vier kwartalen tegen teruglopende verkoopcijfers aan. Volgens de Amerikaanse mobieltjesfabrikant is het beschermen van zijn intellectuele eigendom dan ook ‘van levensbelang voor de bedrijfsvoering’.

RIM kampte tot het voorjaar van 2006 overigens zelf met een slepende, door NTP aangespannen patentzaak. Ook die ging over de Blackberry-mailtechnologie, en mondde bijna in een Amerikaans verbod op deze smartphone uit.

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters