Roadmap Nokia ligt op straat

De roadmap van Nokia is onlangs uitgelekt. Hoewel een deel van de toestellen hierin oud zijn, staan er ook erg veel nieuwe toestellen in. Zo kunnen we informatie lezen over een toestel met een 8 megapixel camera en nog een aantal touchscreen toestellen.

Via Engadget Mobile is onlangs een deel van Nokia’s roadmap uitgelekt. In deze roadmap zijn al Nokia’s smartphones tussen eind 2007 en midden 2009 te vinden. Naast veel bekende toestellen, staan er dus ook veel nog niet bekende toestellen in deze roadmap. Zo vinden we bijvoorbeeld een 8 megapixel toestel met een 3 inch scherm en een toestel met een 3.5 inch touchscreen met een resolutie van 640×350 pixels in de roadmap terug.

nokia roamap

 

De meeste toestellen zijn zoals in het plaatje hierboven te zien is nog in ontwikkeling, maar sommige zijn al helemaal af. Zo is er de Nokia Surfer, die onder andere een QWERTY toetsenbord, een 5 megapixel camera, een DVB-H ontvanger, GPS en Wifi ondersteuning biedt. Ook de Nokia E63, die al eerder uitlekte is al helemaal af volgens het schema. Deze toestellen zullen dus waarschijnlijk ook snel het levenslicht zien.

Hoewel deze toestellen waarschijnlijk het eerste aangekondigd zullen, zijn er ook een aantal toestellen in de roadmap te vinden die nog wat langer op zich zullen laten wachten. Hieronder zetten we deze toestellen even op een rijtje.

Nokia IP08
Dit toestel zou weleens het tweede touchscreentoestel van Nokia kunnen worden. Het toestel heeft namelijk een widescreen touchscreen en nog een aantal andere interessante features. Het toestel moet een 5 megapixel autofocus camera bieden en ook GPS en Wifi ondersteuning zullen niet missen op dit toestel. Tot slot moet het toestel een FM-transmitter hebben, iets dat we tot op heden slechts in een aantal mobiele telefoons hebben gezien.

Nokia Stella
Deze opvolger van de Nokia E51 is onder andere uitgerust met een 3 megapixel camera. Tevens zullen ook in dit toestel Wifi en GPS niet missen. We kunnen er vanuit gaan dat Nokia dit alles in een kleine behuizing heeft gepropt, net zoals dat bij de Nokia E51 gebeurde.

Nokia Terra
Dit toestel zal bijna identiek zijn aan de Nokia Stella, maar dan met een QWERTY toetsenbord. Verder zal het toestel dus net als de Nokia Stella een 3 megapixel camera, GPS en Wifi bieden.

Nokia Ivalo
Hoewel de Nokia IP08 nog niet aangekondigd is, zal Nokia eind van dit jaar al bèta tests met haar opvolger beginnen. Dit toestel, de Nokia Ivalo, moet ook over een 3.5 inch touchscreen beschikken. Daarnaast zal dit toestel maar liefst 32GB ingebouwd geheugen bieden. Hoewel Nokia dit toestel in haar roadmap zelf als een opvolger van de Nokia IP08 neerzet, zijn er niet erg veel verschillen in de specificaties te vinden. De specificaties zijn, voor zover dat in deze roadmap te zien is, behalve het geheugen van 32GB, identiek aan die van de Nokia IP08.

Nokia Corolla
Dit is hem dan, het eerste Nokia toestel met een ingebouwde 8 megapixel camera. Ook het scherm is erg bijzonder, omdat het maar liefst 3 inch is en toch geen touchscreen. Verdere specificaties van deze smartphone van Nokia zijn niet heel speciaal. Het toestel moet Wifi, GPS, een FM transmitter en 8GB ingebouwd geheugen hebben.

Nokia Madeleine
Deze smartphone van Nokia moet speciale gaming toetsen hebben, wat in combinatie met N-Gage ondersteuning een toestel moet opleveren dat prima te gebruiken is voor gamen. Naast al deze gaming mogelijkheden, heeft het toestel ook nog GPS, Wifi, een QWERTY toetsenbord, VoIP ondersteuning en een 3.2 megapixel camera.

Nokia Eitri
Een touchscreen toestel met uitschuifbaar QWERTY toetsenbord, waarvan de interface waarschijnlijk erg bijzonder is. Nokia zelf omschrijft de interface als een “Drukgevoelige touch interface met aanraak feedback en bewegingen”. Wat dit precies inhoud, is niet bekend, maar Nokia zal het niet voor niets zo uitgebreid in haar roadmap hebben staan. Verder heeft het toestel meerdere versies. Eentje met 8GB ingebouwd ROM geheugen, eentje met meer. Om het af te maken heeft Nokia nog een 5 megapixel camera, een accellerometer en een kompas in dit toestel ingebouwd.

We kunnen dus heel wat moois verwachten van Nokia in 2009. Wanneer de toestellen aangekondigd of gereleased gaan worden is nog niet bekend en ook over prijzen is nog niets te zeggen. De prijzen zullen waarschijnlijk niet heel hoog zijn, wat ook de trend is in Nokia’s huidige smartphones.

Android O

Deze acht (iOS) features missen we nog op Android lees verder

Google speelt nu ook video’s automatisch af lees verder

Toilet

Je smartphone heeft meer bacteriën dan een toiletbril lees verder

Video OnePlus 5

OnePlus zorgt voor veel commotie met deze reclamevideo lees verder

smartphone vergrendeling opties

Dit is de veiligste manier om je smartphone te vergrendelen lees verder

GLASSX

Deze vloeistof beschermt je smartphone tegen schade lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters