‘Gratis roamen kan uiteindelijk toch geld kosten’

De Europese Commissie introduceerde vorige maand een plan, dat roamingkosten volgend jaar definitief afschaft. Dat lijkt goed nieuws voor iedere in Europa reizende Europeaan met een smartphone. Veertien landen, waaronder Nederland, waarschuwen echter dat de kosten weleens alsnog aan de klanten doorberekend kunnen worden.

Geen kosten meer voor klanten, wel tussen providers onderling

RoamingkostenTelefoonmaatschappijen mogen hoogstwaarschijnlijk vanaf volgende zomer geen extra kosten meer rekenen voor roaming aan klanten. Tussen providers onderling mag dat echter wel: zij mogen maximaal 8,70 euro per GB aan elkaar rekenen. Als een klant van Hollandsnieuwe bijvoorbeeld 1 GB gebruikt op het Spaanse netwerk van Movistar, betaal Hollandsnieuwe 8,70 euro aan Movistar. Dat is te veel, zeggen een aantal Europese landen, want de kosten die maatschappijen maken om buitenlanders van hun netwerk gebruik te laten maken zouden ook lager zijn.

Roamingkosten doorberekend in abonnementskosten

Door deze regeling zouden klanten de roamingkosten uiteindelijk toch betalen. De providers zouden de kosten namelijk gaan doorberekenen via een hogere abonnementsprijs. Vooral kleine bedrijven zouden het slachtoffer worden van de huidige regeling. Die moeten waarschijnlijk dure megabytes en minuten in het buitenland inkopen. Grotere spelers als Vodafone en T-Mobile daarentegen hebben een internationaal netwerk en hoeven daardoor niets bij andere bedrijven in te kopen.

Bron: NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Samsung flexibel display

Samsung onthult echt flexibel display lees verder

Whatsapp

Zo verdient Facebook geld met Whatsapp lees verder

Fuchsia logo

Fuchsia gaat Android (nog) niet vervangen lees verder

Android Go

Android Go: besturingssysteem voor opkomende markten lees verder

Google Home

Google onthult nieuwe functies Google Home lees verder

Smartphone opladen

In 2018 is je smartphone binnen vijf minuten opgeladen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters