‘Gratis roamen kan uiteindelijk toch geld kosten’

De Europese Commissie introduceerde vorige maand een plan, dat roamingkosten volgend jaar definitief afschaft. Dat lijkt goed nieuws voor iedere in Europa reizende Europeaan met een smartphone. Veertien landen, waaronder Nederland, waarschuwen echter dat de kosten weleens alsnog aan de klanten doorberekend kunnen worden.

Geen kosten meer voor klanten, wel tussen providers onderling

RoamingkostenTelefoonmaatschappijen mogen hoogstwaarschijnlijk vanaf volgende zomer geen extra kosten meer rekenen voor roaming aan klanten. Tussen providers onderling mag dat echter wel: zij mogen maximaal 8,70 euro per GB aan elkaar rekenen. Als een klant van Hollandsnieuwe bijvoorbeeld 1 GB gebruikt op het Spaanse netwerk van Movistar, betaal Hollandsnieuwe 8,70 euro aan Movistar. Dat is te veel, zeggen een aantal Europese landen, want de kosten die maatschappijen maken om buitenlanders van hun netwerk gebruik te laten maken zouden ook lager zijn.

Roamingkosten doorberekend in abonnementskosten

Door deze regeling zouden klanten de roamingkosten uiteindelijk toch betalen. De providers zouden de kosten namelijk gaan doorberekenen via een hogere abonnementsprijs. Vooral kleine bedrijven zouden het slachtoffer worden van de huidige regeling. Die moeten waarschijnlijk dure megabytes en minuten in het buitenland inkopen. Grotere spelers als Vodafone en T-Mobile daarentegen hebben een internationaal netwerk en hoeven daardoor niets bij andere bedrijven in te kopen.

Bron: NOS

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Apple’s Siri is half zo slim als een zesjarig kind lees verder

Samsung

Wordt dit de killer-functie van de Samsung Galaxy S9? lees verder

iPhone X Face ID

Smartphonefabrikanten zijn haastig bezig met eigen versie Apple’s Face ID lees verder

Samsung Galaxy Note 8 review design

Sorry Apple: we hebben zeer goed nieuws over de Samsung Galaxy Note 9 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters