Roamingkosten vanaf 2016 verleden tijd in Europa

De EU zal vandaag een nieuwe telecomwet aannemen waarin staat vastgesteld dat providers vanaf juli 2016 geen roamingkosten meer in rekening mogen brengen aan Europese klanten die binnen Europa bellen. Providers kunnen wel onder de regelgeving uit komen.

Neelie Kroes

Eurocommissaris Neelie Kroes zal vandaag haar definitieve plannen ontvouwen voor de Europese telecomsector. De commissaris heeft meer dan 18 maanden lang aan het plan lopen schaven na talloze discussies met het parlement van de EU. De verwachting is dat vandaag middels een stemming de nieuwe Europese wetgeving voor de telecomsector aangenomen zal worden. De wetgeving is niet zonder slag of stoot aangenomen aangezien de sectie voor netneutraliteit bij veel lidstaten in het verkeerde keelgat is geschoten. Consumenten zouden niet goed genoeg beschermd worden en providers zouden alsnog te veel ruimte krijgen om hun diensten voor meer geld aan te bieden.

De nieuwe wetgeving wil ervoor zorgen dat er een overkoepelende telecommarkt komt in Europa. Hierdoor zouden providers zich slechts in een enkel land hoeven in te schrijven en kunnen zo alsnog zaken doen in heel Europa. Ook kunnen ze in heel Europa het zelfde tarief hanteren en aanbiedingen. Daarnaast moeten providers vanaf juli 2014 over een roaming-bundel beschikken waarbij consumenten voor een vast bedrag extra even duur kunnen bellen als in hun eigen land. Vanaf juli 2016 zouden providers niet meer roamingkosten in rekening mogen brengen bij consumenten, zowel voor bellen, als internetten als sms’en.

Er zijn echter wel een paar uitzonderingen op deze regels. Als een provider daadwerkelijk met een speciale bundel komt om roaming kosteloos te maken voor een klein bedrag extra en ze hebben hiermee meer dan 17 landen gedekt in Europa met deze bundel, dan mogen ze klanten alsnog in de overige EU-landen roamingkosten in rekening brengen. De provider moet dan wel aantonen dat het haar best heeft gedaan om heel de EU dekkend te krijgen.

Tegenstanders van de wet, waaronder het Nederlandse ACM, vrezen dat de regulering in ontwikkelde landen als Nederland juist een negatief effect zal hebben. Providers mogen elkaar nu een maximum tarief in rekening brengen voor het verhuren van de lijn en hierdoor kunnen ze beter met elkaar concurreren. Met de nieuwe regelgeving wordt dat geschrapt en mogen kabelaars vrijer omgaan met de prijzen en dat zou weer op zijn beurt slecht zijn voor de concurrent, zo meent de ACM.

Android O

Deze acht (iOS) features missen we nog op Android lees verder

Google speelt nu ook video’s automatisch af lees verder

Toilet

Je smartphone heeft meer bacteriën dan een toiletbril lees verder

Video OnePlus 5

OnePlus zorgt voor veel commotie met deze reclamevideo lees verder

smartphone vergrendeling opties

Dit is de veiligste manier om je smartphone te vergrendelen lees verder

GLASSX

Deze vloeistof beschermt je smartphone tegen schade lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters