Europarlement: ‘Roamingtarieven tussen providers moeten omlaag’

Het Europees parlement wil de roamingtarieven tussen providers flink naar beneden bijstellen. Dat is nodig om te zorgen dat de roamingkosten die gebruikers in het buitenland maken niet alsnog aan de klant wordt doorberekend.

Roamingkosten afgeschaft

Kosteloos Europees roamen nog ver wegRuim twee maanden geleden kwam de Europese Commissie met het bericht dat roamingkosten voor gebruikers in de EU in 2017 afgeschaft worden. Vanaf 15 juni 2017 mogen providers geen kosten meer rekenen aan klanten als zij hun minuten, sms’jes of MB’s in andere EU-landen gebruiken. De BEREC, de organisatie die gaat over de Europese telecomregels, moet het voorstel nog op 15 december van dit jaar goedkeuren. Daarna kunnen de plannen ingevoerd worden.

Toch doorberekend aan de klanten

Toch zijn een aantal landen, waaronder Nederland, bang dat de roamingkosten toch bij de klant terecht zullen komen. De roamingtarieven tussen providers zijn namelijk nog niet afgeschaft. Zo mogen providers bijvoorbeeld per GB die klanten gebruiken 8,70 euro aan elkaar rekenen. Daardoor zouden providers de ‘kosten’ van gratis roaming uiteindelijk toch willen doorberekenen aan klanten. Daarvoor kunnen ze bijvoorbeeld de abonnementskosten hoger maken.

Roamingtarieven tussen providers omlaag

Daarom wil het Europees Parlement de kosten die providers onder elkaar mogen rekenen flink omlaag brengen. De industriecommissie van het Parlement stemde dinsdag voor een maximaal groothandelstarief van 4 euro per GB in 2017. In 2021 moeten de kosten geleidelijk naar 1 euro per GB gezakt zijn.

Eerder stemden vertegenwoordigers van de EU-lidstaten in met een voorlopig akkoord met veel hogere tarieven. Daarin konden de providers de kosten in 2017 zelfs naar 10 euro per GB verhogen. Daarna zouden de tarieven langzaam dalen naar 5 euro per GB in 2021. Dat was echter lang niet rigoreus genoeg, zo beweert CDA-europarlementariĆ«r Esther de Lange: “We willen voorkomen dat situaties ontstaan waarbij telecombedrijven binnenlandse prijzen opschroeven ter compensatie van de hoge inkoopprijzen, of dat telecombedrijven hun aanbod zullen verkleinen door simpelweg geen roaming meer aan te bieden in hun bundels. Wat dat betreft verwachten we meer ambitie van de Raad.”

Bron: NU.nl

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Apple’s Siri is half zo slim als een zesjarig kind lees verder

Samsung

Wordt dit de killer-functie van de Samsung Galaxy S9? lees verder

iPhone X Face ID

Smartphonefabrikanten zijn haastig bezig met eigen versie Apple’s Face ID lees verder

Samsung Galaxy Note 8 review design

Sorry Apple: we hebben zeer goed nieuws over de Samsung Galaxy Note 9 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters